Keresés

Részletes keresés

gross Creative Commons License 2000.02.08 0 0 16
Pontosítsuk még tovább! (ez egy jó játék :)))

Tekhni = mesterség (esetleg muvészet)

Technokrácia = a szakma/mesterség uralma

Előzmény: Törölt nick (10)
Vajk Creative Commons License 2000.02.08 0 0 15
Hat lehet, hogy olvasott ember vagy :)

Előzmény: Mario Brekt (14)
Mario Brekt Creative Commons License 2000.02.08 0 0 14
Az utolsó mondatodat mintha már hallottam volna valahol… :)
Előzmény: Vajk (13)
Vajk Creative Commons License 2000.02.08 0 0 13
A demokracia minden, csak nem nephatalom. Nephatalom a szocializmus(jelszavakban csupan).
Nephatalmat en a csocselekkel hatalmaval azonositom, (ami nem egyenlo az anarchiaval! )
Ilyenke pl a lincseles, a pogromok, stb. valahogy negativ kep van bennem, ha aezt a szot meghallom.
A demokraciat sem nevezhetjuk a tobbseg akaratanak, eleg csak a 1998-as valasztasokat megnezni: az MSZP-re tobben szavaztak, mint a Fidezre, megis a Fidesz alakithatott kormanyt. Azert, mert a tobbsege az Mszp-nek rosszul oszlott meg.
Eleg bonyolult a dolog, a demokracia baromira nem eletkepes dolog, csak nincs helyette jobb
iudex Creative Commons License 2000.02.08 0 0 12
Attol felek, olyannyira nem, hogy az en tudatomban technokracia = falanszter. De lehet, hogy csak Imrus tehet az egeszrol... :)
Előzmény: névtelen (11)
névtelen Creative Commons License 2000.02.08 0 0 11
Technokrácia = Észhatalom

az jó észhez kell jó ösztön is és az a tecnokratákra nem jellemző... szerintem...

Törölt nick Creative Commons License 2000.02.08 0 0 10
Pontosítsunk:

Demokrácia = Néphatalom
Kapitalizmus = Pénzhatalom
Technokrácia = Észhatalom

TGM-nek az 1999. utolsó ÉS számban van egy nagyon figyelemreméltó írása. Többek között arról szól, hogy a kapitalizmus hogyan zabálja fel a demokráciát. Legalábbis érdekes.

+1, kicsit hosszabb meghatározás:

Populizmus = A nép érdekeire hivatkozva, de a nép valós érdekeitől függetlenül azt követelni, amit a nép (nagy része) hallani akar. Lásd: Haider (hogy maradjunk a nemzetközi példáknál. A meghatározást egyébként Orbán Viktortól hallottam, és Antall József retorikájával kapcsolatban mondta, anno.)

Mario Brekt Creative Commons License 2000.02.08 0 0 9
Kedves névtelen!
Valamikor játszották a "Gentlemanus" című filmet, ahol a következő szöveg is hallható (nem szó szerint): "…magyarázd meg a választóknak, hogy azért fizetnek x százalékkal több adót, hogy a földbe kerüljenek az elektromos vezetékek…". A folytatás persze nem teljesen korrekt, mert ez ellen pont az elektromosok tiltakoznak legjobban (talán azért, hogy ne kelljen kártérítést fizetniük az érintetteknek), holott nekik mindegy, sőt még nyereséges is lehet a dolog (állami támogatás stb.), de a szenátor mindenképpen bukik, ha az adók emelkednek. Tehát védekezik: csal, hazudik, rágalmaz, ha kell veszteget stb. A "demosz", az elektromosok pedig örülnek. Ki ezért, ki azért. Van ebben minden: hatalmi elit, demokrácia, kenőpénzek és végül, de nem utolsósorban párezer csalódott, az ügyben negatívan érintett polgár. Pedig ez csak egy kis töredéke a dolognak…
Előzmény: névtelen (8)
névtelen Creative Commons License 2000.02.08 0 0 8
Várom a megvitatandó javaslatokat/ötleteket :)
Aztért dobtam fel a témát, mert nekem se egyértelmű....
Előzmény: Mario Brekt (7)
Mario Brekt Creative Commons License 2000.02.08 0 0 7
Maga a téma figyelemreméltó. De így nagyon homályos. Már a kategóriák is torz képet mutatnak.
A klasszikus anarchizmus nem erről szól (a három típus egyike sem). A demokrácia nem feltétlenül hordoz ésszerű döntéseket. A "timokrácia" helyett inkább lobbykról beszélhetünk. A "pénzpárt" viszont telitalálat és a hatalom és pénz összefonódása is igaz.
Előzmény: névtelen (5)
iudex Creative Commons License 2000.02.08 0 0 6
Dehogy gyenge. Csak meg nem jottek ra, kit kene fikazni. :))))
Egyebkent meg olyan allat, hogy "demokracia" szerintem nincsen is. Mert epp' a demosz nem uralkodik. Igaz, a plebs meg onmagan se tud tud uralkodni sokszor. :)
Egyebkent Aristoteles emlekezetem szerint a tarsadalmi formak ilyeten felosztasanak "okozoja".
Előzmény: névtelen (5)
névtelen Creative Commons License 2000.02.08 0 0 5
Ennyire gyenge lenne ez a téma?????? :(
névtelen Creative Commons License 2000.02.08 0 0 4
Lehet, hogy nem volt túl jó a szóhasználatom...
Én így használtam a fogalmakat, remélem tudtok rá jobbat:

"Timokrácia": amikor a pénz dönt

"Demokrácia": amikor az ész dönt

"Pénzpárt": azok a politikusok, akiket megvettek

"Anarchisták": akiket még nem vettek meg, s akik nagyon pedáloznak a hatalomért

mekklátja Creative Commons License 2000.02.08 0 0 3
Csatlakozva Csülökhöz: szerintem is téves a kiindulópont.

No meg: arra még emlékszem, mi az hogy demosz. De mi a túró a timosz? :-))

A demokrácia valóban nem a "széles néptömegek uralma". Maga a szó eccerűen népuralmat jelent, azt meg tudjuk, ki tartozott bele az ókori görögöknél a "nép" fogalmába.

SZVSZ névtelen kartácsnak igaza van abban, hogy a "demokrácia" így magában pusztán egy elméleti kifejezés. Konkrét, gyakorlati tartalmat mindig az adott helyzetben — értsd: társadalmi formációban —, annak a helyzetnek megfelelően kap.

Csülök Creative Commons License 2000.02.08 0 0 2
Téves a kiindulás. Haider nem anarchista!
Populista. Egyetlen gazdagnak sincs veszélyben a vagyona, ne aggódj értük!
Előzmény: névtelen (-)
névtelen Creative Commons License 2000.02.08 0 0 1
elmélet=demokrácia
gyakorlat=timokrácia

erre gondoltál?

Előzmény: Törölt nick (0)
Törölt nick Creative Commons License 2000.02.08 0 0 0
Jó... De téves szerintem a demokrácia nem a széles néptömegeké, hanem éppenséggel a kevesek hatalma ezzel a demagógiával fűszerezve :-( Ha ez a timokrácia, akkor talán, de szerintem még csak meg sem kell ragadniuk... default-ban így kezelik: az úgymond demokratikus választások eredményeként nem a széles tömegek irányítását, ügyeik intézését veszik teherként a vállukra, hanem a párterősítéseket, az önös érdekek érvényesítését, stb...
Előzmény: névtelen (-)
névtelen Creative Commons License 2000.02.08 0 0 topiknyitó
Demokrácia: Széles néptömegek hatalma

Timokrácia: A demokráciában meggazdagodott réteg magához ragadja a hatalmat, a törvényeket saját hasznára fordítja

Anarchia: A Timokráciában elnyomottak fellázadnak és kiírtják a hatalomból a gazdagokat....

Nem én találtam ki, egy görög filozófus mondta, rég.. (nevét nem tudom, pontosításnak örülnék..)

A kérdés: mi van ma, itt, Európában.. Milyen tendenciák... van esélye a demokráciának, vagy már rég timokrácia van..?
Milyen társadalmi történéseket hova sorolnál?

Pl egy gondolat: Haider hatalomra kerülése: Európában 2 féle párt van
-Pénzpártok: A mai vezető pártok, akiket az ipar már megvásárolt. Aki győz, az a szponzorát segíti.
-Anarchisták: Akik radikalizálni akarnak. A pénzpártoktól megcsömörlött emberek gyűjtőhelye. Ha közel jutnak a hatalomhoz, akkor vagy felforgatnak mindent, vagy maguk is pénzpárttá válnak...

Ebben a szemszögben:
Bécsapott a Haider-Ménkű!!!
A pénzpáriak megijedtek, mert egy anarchista a hatalmoba került....

Ezekről mit gondoltok?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!