Japán feleségem van, és Aka Shiso-t keresek régóta, japánból szereztünk magvakat, ki is bújtak, de sajnos zöld színüek, azaz Ao Shiso-t küldtek :( Rendeltem internetrők Kínai Bazsalikomot 10 tövet, ami lila színü, de sajnos ezek nem Shiso-k :(
Te vagy az utolsó reményünk:) Tudsz segíteni Shiso beszerzésben?
Olyan fűszernövényeket ismertek, amelyek teljes árnyékban is remekül elboldogulnak? Nekem eddig a petrezselyem jutott eszembe (de csak remélem, nem tudom), illetve a lestyán terebélyesedik évek óta egy diófám alatt, s a szakirodalommal ellentétben nem vettem észre, hogy csorbát szenvedett volna az aromája (persze, azt is csak sejtem, hogy ezt főként a benne lévő illóolaj hordozza, ami állítólag lecsökken, ha a növényt nem érik rendesen a napsugarak).
Ezt a kérdést inkább az http://www.agroinform.com/forum oldalon tedd fel, ott kimondottan mezőgazdasággal és zöldség- növénytermesztéssel kapcsolatos kérdéseket és hasznos tanácsokat találsz...
Sziasztok! Nagyon kezdő vagyok ,ezért elnézést ha ostoba a kérdés.Vetiver fűfélét nem lehet valahol kapni?Legjobb lenne cserepes és én szeretném gondozni
a rozmaring es a baber engem is erdekelne. van egy szep kis rozmaringom, amit itthon vettem, es hoztam egy nagyon szepen karbantartott cserepest horvatorszagi kerteszetbol. szep, eros, fas szara van tobb elagazassal, kicsit bonsaira hajaz. es nemreg vettem egy babert is.
Már korábban ki kellett volna ültetni, hogy jól begyökeresedjen, ha ki akarod próbálni. Ami nekem eddig volt, az egynyári, ha hagytam elszórni a magját, az őszi esők hatására kihajtott, áttelelt. Most van egy másik fajtám is, ez szeldeltebb levelű, erről majd kiderül.
Szervusztok - segitsegre, tanacsra lenne szuksegem. Hogyan teleltessem at a rozmaringot, babert? Eddig egyszer sikerult - enyhe volt a tel, nem vittem sehova, kinnt maradt.
Probaltam garazsban - heti locsolassal - elszaradt...
PRobaltam a hazban - elszaradt... pedig locsoltam...
olyan kérdésem lenne, hogy 3000m2-es földterületen szernék valamilyen fűszernövényt termeszteni (levendula oreganó....) ami napfényes kedvezően öntözhető talajban jól elvan és gazdaságosan termelhető/eladható?
Görögországi nyaralásom során kaptam erről a fűszernövényről hajtást egy kedves görög asszonytól, de sajnos nem tudott annyira angolul, hogy megkérdezzem mi ez. Csak annyit értettem, hogy jó lekvárokhoz ez a növény. Tudja valaki, hogy mi ez? Most próbálok egyet vízben gyökereztetni.
Hasonlóan készítem, mint a bodzát, vagy akácvirágot.
2 liter vizet felforralok 2 kg cukorral. Kicsit hűlni hagyom, majd ráöntöm a levelekre (virágokra). Belekarikázok 2 citromot, 2 dkg citromsavval jól elkeverem, és hűvösebb helyen állni hagyom 1-2 napig. Közben néha megkeverem. Leszűröm, újra forralom, s forrón teszem üvegekbe, s mehet a száraz dunsztba.
Igen, a fodormenta teára írtam azt, hogy emésztést segítő elsősorban. Ízében kicsit más, de finom. Próbáld ki egy kis ágacskával. Általában vegyesen készítem.
Meg lehet tartani, ha tetszik, ha van rá helyed, van energiád, stb...
De ha intenzív tárkony-ízű fűszert szeretnél, ami kéznél van tavasztól őszig, és leszárítható a köztes időre, akkor azt javaslom cseréld le olyanra (vételkor ellenőrzött aromájú) franciára, ami erre való.
Lehet az orosszal is élni, használni, de nagyságrendekkel másabb a francia. A tapasztalatom ez.
Nekem nagyon nehezen indult be, de 80 cm még most sincs. Rengeteg szára van, sokat kiirtottam már. Apró sárga virága van. Tehát, ha nem francia, akkor kuka? (Pardon; komposzt?)
Vagy: a francia tárkony steril, nem hoz csíraképes magot, nem olyan erőteljes növésű (nálam a francia olyan 80 cm, az orosz 120 fölé is ment).
De leginkább: menj ki egy piacra, ahol van fűszernövényes, vagy kertészetbe. Ahol megesküdnek, vagy fel van címkézve a növény francia tárkonyként, arról szakíts le egy levelet, és dörzsöld el, szagold meg.
Na az a francia tárkony.
Én Veresen a piacon 150 ft-ért vettem egy tövet tavaly. idén már 4 szára van.
Ja, és egy alja nélküli diszperzites vödröt süllyesztettem köré. Így nem tud remélhetőleg meglógni, és nem kell majd irtanom a felesleget.
Ha tárkony, akkor valószínű, hogy az orosznak mondott fajta. Annak nem sok, rosszabb helyen, csapadékosabb időben meg egyáltalán nincs, vagy "fű" íze van. Szárítani sem nagyon érdemes.
Én is próbálkoztam egy ideig vele. Aztán inkább lecseréltem francia tárkonyra. Ég és föld a kettő aromája. Pedig a növényt könnyű összekeverni.
Lestyánt és oreganót érdemes leszárítani télire. Ugye a lestyán másik neve a magginövény, mert a vegeta egyik húzófűszere. Levesekbe tök jó. Azt egyszerűen csokorba összecsomózva és felakasztva hagyom árnyékos, meleg helyen leszáradni.
Az oregánót egy hálóra kiterítve szintén árnyékos meleg helyen zörgősre szárítva és utána lemorzsolva, esetleg kiszitálva befőttes üvegbe lehet eltenni.
Más: ipari mennyiségü tárkony szaporodott el nálam, ha ugyan ez csakugyan tárkony. De nyersen semmijen aromája nincs. Learassam és szárítsam, attól jobb lesz?
És a lestyánnal és oreganoval mi a teendö? Learatni szárítani, vagy inkább frissen fogyasztani? De késöbb azok is elörexenek.