Keresés

Részletes keresés

fenyo54 Creative Commons License 2003.05.09 0 0 48
Helló Maci!
Bár elág régi a bejegyzésed, de hétha jársz még néha erre. Nekem mostanában fordult meg a fejemben a jázmin-birtoklás gondolata. Csak eddig a teleltetés miatt beszéltem le magam róla. De te azt írod, hogy télre is kint maradt a tied a kertben. Írnál néhány tapasztalatot?
Milyenek a körülményeid? Úgyis, mint talaj szerkezete, savanyúsága, árnyákosság, öntözés, víz minősége, egyéb tartott növények, téli takrás módja és anyaga, ja és hogy az ország (vagy más ország ) melyik részén laksz stb stb stb......

Macin kívül is várok tapasztalatokat szabadban történő valódi jázmin (kúszó típusú, fehér, apró virágú - ezt tudnám most beszerezni) tartásáról.

Előzmény: Maci (8)
barnetto Creative Commons License 2002.05.21 0 0 47
Nagyon halkan mondom, nehogy elbízza magát, de virágzik az én kényeském. A 2. virágját hozza és szép nagy bimbók vannak rajta. Néhány levele közben sárgul.
ensingmosing Creative Commons License 2002.04.06 0 0 46
Szia Barnetto!

Az azé' van, me' állítólag hűvös (18 fok) helyen kell tartani a növényt a bimbóképződéskor, különben ledobja őket. De akkor nem értem a virágboltok meg a kertészetek meleg klímáját hogy tűri? Nem tom az enyémen mondom 5 kinyílt virág van, már két szobában is érezni az illatát és az én fejfájásom nem múlik. De azért remélem fog sokat virágozni. :-)
Na csá!
Ensingmosing

Előzmény: barnetto (45)
barnetto Creative Commons License 2002.04.06 0 0 45
Szia!
Grat. a gardéniához és sok sikert a további neveléséhez.
Szerintem az az igazi sikeres tartás, ha másodszor is virágzik. Az illatába szerettem bele én is. Most is tele van bimbókkal, de mindig ledobálja. Az illatát csak egyszer éreztem, Fél óra fejfájást még adnék is egy kis gardéniaillatért. Még növényt így nem kényeztettem, már neve is van: hiszterika.
Előzmény: ensingmosing (44)
ensingmosing Creative Commons License 2002.04.05 0 0 44
Sziasztok!

Ma megvettem életem első Gardéniáját. Ez itt a reklám helye, úgyhogy rohamozzátok meg a Keresztúri úti "nagyon virágokkal telelévő és nagyon színes kívülről kertészetet", mert nagyon szép egyedeket lehet venni. Sajna csak így tudom leírni, mert a címet nemtom. 2200 forint volt és nagyobb a virágbolti egyedeknél. Az enyémen 5 kinyílt virág és egy csomó bimbó van. Jut eszembe. Azóta fáj a fejem mióta megvettem. Szerintem ettől a tömény illattól van. Ti hogy álltok hozzá a Gardénia illatához?

Gardéniákra fel!
Üdv. Ensingmosing

ensingmosing Creative Commons License 2002.01.21 0 0 43
Sziasztok!

Képzeljétek el! Voltam az egyik barátnőmnél, és az ő húgának szülinapjára vett, még szeptemberben, egy 4 e Ft-os Gardéniát. Ők azok közé a kertészek közé tartoznak akik megvesznek egy virágot, mert hogy az milyen szép, és halvány fogalmuk nincsen róla, hogy mit szeret a növény. Szóval annyi, hogy gondolták fény CSAPvíz, és más nem. Meglepődve láttam, hogy bár a növény mielőtt a bimbóit kifejlesztené azokat ledobja, tehát nem virágzik, nagyon is jól érezte magát. Szóval ennyit a gardéniák mészérzékenységéről.
Sziasztok!
Ensing

Előzmény: Sidi Habibi (42)
Sidi Habibi Creative Commons License 2002.01.17 0 0 42
A leveleket nem portalanitom, nalunk vhogy. nem lesznek porosak. A bimbokat nekem a viz kikeszitette, de amikor huzatot vagy keves fenyt kapott, annak sem orultek. A rhodifoldrol en is azt hallottam, hogy jo. Olyat is olvastam mar, hogy a gardenia feher falak kozott erzi jol magat, mert azok is novelik a "megvilagitast". En nem hallottam a teli-nyari viragzasu novenyrol, bar a mienket nyaron viragokkal teli vettem es telente sosem viragzik... Adalek a kis draga erzekenysegehez: Egyszer csinaltam egy kiserletet egy mar alig elo novennyel, galad modon "edzodni" egesz nyar vegetol kitettem egy nyugati ablakparkanyra, ahol csak a budapesti esoviz ontozte (ami persze savas). Januar elejeig birta, minusz fokokban is hajtott, de egy szelroham beteljesitette a vegzetet. Szoval: igen szeszelyes novennyel "allunk szemben".
Előzmény: ensingmosing (41)
ensingmosing Creative Commons License 2002.01.13 0 0 41
Nekem van egy duplaablakom ami reggel ha süt a nap kap fényt délig, és olyan 10-15 fok van. Ha hólével öntözöm, és ha ez elfogy akkor forralt vízzel, és öntözöm ha megszikkadt, és eggyel nagyobb kaspóba rakom amibe vizet öntök, de úgy, hogy a cserép ne érjen bele, és a fonákját permnetezem minden nap, és nyáron kiteszem egy félárnyékos helyre és locsolom mészmentes vízzel akkor esélyem van rá, hogy megmarad nálam?
Jó neki a rhodiföld ill. táp? Olvastam, hogy van kétféle Gardénia: téli és tavaszi-nyári virágzású. Nálunk a télit árusítják, nem?
A válaszokat előre is köszi!
Ensingmosing
Előzmény: Sidi Habibi (39)
barnetto Creative Commons License 2002.01.11 0 0 40
A leveleit hogyan portalanítod?
Az enyém most is tele van bimbóval, de kinyílás előtt mind lehull, a tövük elfeketedik.
Előzmény: Sidi Habibi (39)
Sidi Habibi Creative Commons License 2002.01.11 0 0 39
A lehulesre erzekeny gardeniat en az esztetikusabb agyaggranulatummal toltott talkaba allitassal ovom-a talka akkora, mint a cserep. A tapoldatozasra a kloridmentes vagy -szegeny oldatok a jok, pl. Wuxal, telen ritkabban (haromhetente). Levelsargulast okozhat a vashiany es a pango viz a gyokereken. Meg nehany erdekesseg: amiota szigoruan a levelek fonakja felol spriccelem, azota gyonyoruen hajt. Az ontozoviz jellemzoi: forralt es egy kis citromlet tartalmaz. A forralas kiuzi a Ca++ es Mg++ ionokat, a citromsav megkoti a maradek Ca++-ot, es a gardenia egyebkent is szereti a savas talajt. En hetente ket-haromszor ontozom telen, es kicsit hidegebben tartom (lakotelepi lakasban eleg nehez). Nagyon fontos a fenymennyiseg, ammit mesterseges feny is potolhat.
barnetto Creative Commons License 2001.11.19 0 0 38
Hogy vannak a gardéniák? Nekem az első tönkrement a tápozástól. Mégegyszer próbálkozom, a mostani megvan, de a bimbókat ledobálja. Most is van rajta néhány bimbó.
fuligabi Creative Commons License 2001.09.01 0 0 37
Sziasztok, en azt olvastam a gardeniarol, hogy nagyon erzekeny a gyokere a lehulesre, ezert en ugy tartom, hogy a cserepet egy hungarocell dobozkaba allitottam bele,ez biztositja hogy a gyokerek melegen maradjanak. Nekem azota abbamaradt a levelhullas, es gyonyoruen fejlodik.
Pipiék Creative Commons License 2001.08.25 0 0 36
Ha érdekel még valakit, az IKEÁban gyönyörű gardeniákat lehet kapni 2000 Ft-ért. Mi egy hónapja kaptuk, akkor átültettem eggyel nagyobb cserépbe, azóta jól van, minden nap kinyílik egy bimbója. Az illata tényleg bódító, megéri az árát.
barnetto Creative Commons License 2001.05.03 0 0 35
Persze, nálam mindennapos volt egész télen, de egy nagy tálba tettem téglaszínű agyaggranulátumot(na, most nem tudom a pontos nevét), azt nedvesen tartom, ebben áll a cserép, és azóta szépen virágzik. Most megint hibáztam, mert örömömben átültettem táposabb földbe és /pill. kornyul, több bimbó lehullott.
Előzmény: Qalam (34)
Qalam Creative Commons License 2001.04.27 0 0 34
Éled a gardénia-flóra? Vagy mégsem, ezért e nagy csend? Az én gardéniám, amit tavaly októberben vettem, rendszeresen elkezd barnulni a levélcsúcsokon, amit a levelek részleges, majd teljes barnulása követ, eztán a levél lehull.
Forralt vÍzzel öntözöm, de nem értékeli... Ti már találkoztatok ilyennel?
barnetto Creative Commons License 2001.02.08 0 0 33
Igen, hátoldalon fél mákszemnyi fehér pöttyök. Mivel kezeljem? Kérlek szépen, gyorsan válaszoljatok, mert nagyon izé. Köszi.
Előzmény: Caryota (25)
Thor Creative Commons License 2001.02.08 0 0 32
Kellett nekem agyba-főbe dicsekedni! Mára lekókadt 3 nagy bimbója :((((( Szombat óta csak 1x öntöztem meg, ez a baj, vagy hogy akkor egyszer is (tudatlanul) csapvízzel?
barnetto Creative Commons License 2001.02.06 0 0 31
Én tavaly vettem a Kertészeti Egyetem kiállításán. Szép nagy, 14-es cserép, asszem 2 és fél ezer volt,azóta is tele van bimbóval, de mint írtam....és csak szenved.
Mit csináljak a pókhálóval? És merjem permetezni?
Külön Neki és a nyavalyás kávénak mindig áll a szobámban egy fazék forralt víz.
Thor Creative Commons License 2001.02.06 0 0 30
9-es cserép, ha ez mond neked valamit (1 dl pohárnyi?), kb tenyérnyi kis bokor, 5 nagy bimbó, 899 Ft. Több polc volt tele vele szombaton, igaz sokan is jártak arra.

Éva, köszönöm :)

Előzmény: ensingmosing (27)
Megyesi Éva Creative Commons License 2001.02.06 0 0 29
Szerintem ne ültesd át, amíg vannak virágai és bimbói. Majd utána, addig gyönyörködj benne. A mészmentes öntözővíz nagyon fontos! Érzékeny a mészre.
Előzmény: Thor (26)
ensingmosing Creative Commons License 2001.02.06 0 0 28
Ja és mekkora és mennyi?
Előzmény: Thor (26)
ensingmosing Creative Commons License 2001.02.06 0 0 27
Igen, legalább is feltétlenül mészmentes földbe ültesd és azt ugyancsak lágy vízzel öntözd. Mennyi volt a CORA-ban? Legalább is van még? Én is így vagyok a növényeimmel. Főleg a virágosokkal. Egyszerűen nem tudok velük betelni.
Előzmény: Thor (26)
Thor Creative Commons License 2001.02.06 0 0 26
Vettem egy pici cserép gardéniát tele bimbóval :))) (hétvégén százával árulták a Corában) El vagyok bűvölve tőle, irtóra bájos darab! Tenyérnyi, mégis kész kis bokor, máris kifejlett személyiség:) Már virágzik és végre egy virág, aminek illata van. Muszáj folyton odamennem hozzá matatni vagy nézegetni és megszagolni.
Látom, itt mindenkinek sok a gondja vele. Megnéztem a ...szobanoveny.hu-t, azt írja, ültessem át A típusú virágföldbe, öntözzem lágy vízzel tegyem világos helyre. Ha ezeket mind megteszem és két oldalról is van ablak a közelében, de nincs ablakpárkányon, akkor minden rendben lesz, ugye?
Caryota Creative Commons License 2001.02.06 0 0 25
A pókhálószerű képződmény általában a takácsatka jelenlétére utal. Nézd meg a levélfonákot, hogy vannak-e rajta nagyon apró, mászkáló pöttyök, esetleg szívogatásra utaló nyomok: szintén pöttyök, barnák, nem mozognak.
Előzmény: barnetto (23)
pireisz Creative Commons License 2001.02.06 0 0 24
Szia Barnetto! A gardénia borzasztó kényes és igényes növény. Én már többször próbálkoztam ezzel is. Például tavaly kiderült, hogy nem szabad az esőre kitenni, mert vége van, mint az enyémnek. Sajnos.
Előzmény: barnetto (23)
barnetto Creative Commons License 2001.02.05 0 0 23
Sziasztok!
A tanácsotokat kérném. A gardéniámat az ősszel vettem, tele bimbóval. Egy virágja sem nyílik ki, mikor egészen megduzzadnak, akkor a tövük elszárad és lepotyognak. Új bimbókat viszont hoz.
Ezen kivül most még észrevettem, hogy fátyolvékony, pókhálószerű valami van a levelei között. Lényt nem látok. És még a levelei is potyognak. Mi baja lehet?
üdv. barnetto
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.11.07 0 0 22
barnetto, az Abutilonról jó dolgokat találtatok. Olyan igényei vannak, mint a mediterrán növ.-nek általában. Ha meleg helyen telel legyengül, de ha tavsszal visszavágod helyre jön. Csak látni fogod, ahogy szenved a meleg lakásban. Sajnos tényleg kevés jót hallottam a virágboltosok növény ismeretérol, bár nem akarom oket bántani, de néha tényleg elolvashatnának egy-két könyvet. Engem a vevok a 'szobatujával'szoktak kikergetni a világból, amikor azt keresik, mert egy virágboltban ezt javasolták a meleg lakásba. Olyan, hogy 'szobatuja' nincs. Ezek ált. hamisciprusok, s nem lakásba valók. Ott tönkremennek.
Előzmény: barnetto (13)
barnetto Creative Commons License 2000.11.07 0 0 21
Kedves Éva!
Köszönöm, ha még a mészmentes tápoldat nevét is megmondanád...
Előzmény: Megyesi Éva (20)
Megyesi Éva Creative Commons License 2000.11.07 0 0 20
Szia barnetto! A Gardenia kényes darab. Igenis kell a lágy víz az öntözéshez, különben vége! Savanyú földbe kell ültetni, ha erre kerül a sor. Nem szereti a hom. ingadozást. Valóban világos helyre tedd, nyáron mehet a szabadba, félárnyékba. Télen a huvöset kedvelné o is, 15 C körül. Télen kevesebbet kell öntözni, néha hagyni kell, hogy kiszáradjon a földje. Persze módjával...Tavasztól mészmentes tápoldattal kezeld augusztusig.
Előzmény: barnetto (12)
barnetto Creative Commons License 2000.11.07 0 0 19
Hálásan köszönöm, bizakodom.
Előzmény: pireisz (18)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!