Észak-koreai érdekesség. 1984-ben az észak-koreai elnök, Kim Il Sung is meglátogatta az NDK-t európai útja keretében. Május 30-június 3 között Drezdában találkozott Erich Honeckerrel. Természetesen egy kirándulás az Elbán a "Drezdai" kerekes-gőzössel is napirenden volt. (1926 - 69m)
A hajó annyira megtetszett Kim Il Sungnak, hogy megszerezte a terveit és megrendelt egy másolatot Észak-Koreában. Különösen lenyűgözte a hajó mindössze 90 cm-es merülése - sekély vizekre ideális. Az észak-koreai másolatot a főváros után "Phenjan-Pyongyang"-nak hívják. 69m, dízel-elektromos a hajtása. 2016-ban átfogóan modernizálták. Csúnyán.
Idén is elkészítettem a Főidényi Balatoni Menetrend rajongói kiadását, mely a régi - ma már csak az emlékeinkben élő - lapozgatható menetrendi táblák előtt adja le tiszteletét.
Ezúttal is szabadon letölthető nyomtatóbarát, valamit nézegethető változatban.
A 60-as években a Mahartnak volt szárnyashajója a Balatonon, egy Molnija típusú: a FECSKE II., vízitaxiként működött Siófokon 1964-1968 között.
A Tiszán is biztosan ját Szolnok-Tokaj között egyszer szárnyashajó. A korábban Mahartnál a Dunán FECSKE I. néven szolgáló szintén Molnija VILLÁM néven volt 3 évig (1965-68) Szolnokon a Kötivizignél, majd Tokajba adták el.
Sajnos nem jó poén. Szép idöben a tó közepe is tele van lassú hajókkal. Ez is veszélyforrás. Ráadásul ezek a gyorshajók rendkívül hangosak. Pár ember kedvére szerintem méltánytalan szétberregni a tavat. Az a siófoki piros őrjöngő is zavaróan hangos még Zamárdiból is. Szóval teleordítja a keleti medencét. Ha villany lenne, vállat vonnék.
" A -ból B -be a szárnyas a Balcsin is jó poén lehetett volna."
Lehet. De gazdaságos nem, mert drága. Minden nap munkába járásra unalmassá válik. A kiránduló meg nem megy sehova, csak hajókázik egyet, neki az eltelt idő számít, nem a megtett út hossza. A jegy meg drága.
Régebben (itt is) sokat tűnődtem rajta, hogy a Balatonon miért nem próbálták meg sosem... (Nyilván aki akart, az séta hajókázhatott volna akkor is. De A -ból B -be a szárnyas a Balcsin is jó poén lehetett volna.)
"'80-s évek eleje hajóval Tokaj-Szolnok között ( pár napig működött a menetrend, olyan kevés utas volt!)
Szolnokon láttam egy kisebb szárnyast. "
Szvsz nem szárnyast láttál, hanem talán inkább a Sikló-I.-et.
Az biztos, hogy a '90-es években volt meghirdetett a MAHART Passnave tiszai menetrend, ami részlegesen működött. Szegedről volt rendszeres járat hétköznapokon Zentára (Sikló-I.), hétvégeken pedig Csongrádra (Óbuda). Ez utasszámtól függetlenül működött, mi is vontunk vele Csongrádon (ekkor kaptam el különjáratban a Siklót, ez a kép talán még most fent van a Hajóregiszter oldalán). A menetrendin kívül pedig az Óbuda ms. sétált Szegeden.
A többi meghirdetett járat viszont utasszám függő volt Tokajon, Tiszecsegén és Szolnokon, de azért tudtunk menni egy-egy alkalommal Tiszacsege - Kisköre között (Csege ms.), és Tokaj - Sárospatak között (Hegyalja ms.). Viszont, mivel menetrendi járatok voltak, tudtunk rájuk féláru jegyet venni a közalkalmazotti vasúti igazolványunkra.
Szolnokon a Szentes ms. állomásozott, azzal sétálni tudtunk csak, amikor ott jártunk, mert nem jött össze az induláshoz szükséges létszám.
A szentborbási sólyahelynek keress utána: https://maps.app.goo.gl/Ez1DCNPc3RfhRjyz8 Ez a hely pedig a barcsi vízügyi medencés kikötő (ahol a nagy, füves sólya van és ahol én nem zárnám ki, hogy ki lehet venni utánfutóra egy kisebb jószágot) felett van nem sokkal.