Keresés

Részletes keresés

figyelő Creative Commons License 2001.08.14 0 0 246
Profán mágia a millennium évében:
Ráolvasó
Aludj, aludj csak nyugodtan.
Ne álmodd, mit a szívedbe rejtettél: kényszerképzetek most ne gyötörjenek. Ne álmodj nagyokat, ne gyötrődj. Merj most álomtalan lenni, mert merészség kell ehhez is.
Aludj csak nyugodtan.
Ne álmodj, mint egykoron. Mások ma az álmok. Ne álmodj megfigyelésekről, ne álmodj arról, hogy nemzetbiztonsági szolgálatok nyomoznak utánad, ne álmodj rendőrségről, átvilágításról, meg nem fejtett és soha ki nem deríthető titkokról, Belügyminisztériumról, maffiózókról, kidobó emberekről, nepperekről, ne álmodj a repülőgépekről, vadászpilóta itt már úgysem lehetsz: aludj hát.
Aludj, aludj csak nyugodtan: ezek az álmok nem a te álmaid. Mások ma az álmok, mint egykoron. Ne álmodj informatikáról, tenderekről, közbeszerezési eljárásokról, ne álmodj cégalapításról és -eladásról, ne álmodj az adóhatóságról, ne álmodj bankszámla-inkasszóról, ne álmodj a fejed fölött csüngő hitelekről, ne álmodj házépítésekről, felújításokról most: aludj csak nyugodtan.
Most aludj - ne álmodj! Mások ma az álmok. Ne álmodj olimpiáról, ne álmodj Európa-bajnokságról, ne álmodd, hogy ekkora ostobaságot talán még nem is hallottál, ne álmodj labdarúgásról, úgysincs az mostan errefelé, ne álmodj a klubokról, ne álmodj az ordító szurkolókról, ne álmodj a BS-ről, a tűzijátékokról, ne álmodj színes, pompás légi kavalkádokról: aludj most!
Mások ma az álmok, hát ne álmodj a végtelenbe futó, mindent keresztül-kasul átszövő autópályákról, ne álmodj arról, hogy talán lehetne ezt gyorsabban, jobban, szebben, olcsóbban, ne álmodj a munkahelyedről, ne álmodd, hogy kirúgnak, ne álmodd, hogy fölösleges leszel, hogy hiába volt minden, ne álmodj a magányról, ne álmodd, hogy elhagynak, ne álmodd, hogy elhagyod az álmokat, ne álmodj a bányászokról, a kohászokról, a munkájukat vesztett ötvenesekről, ne álmodj a nyugdíjasokról, ne álmodd, hogy megöregszel egyszer, ne álmodj megszűnő folyóiratokról, ne álmodj interjúkötetekről: aludj, aludj csak nyugodtan.
Most ne álmodj nagy építkezésekről, ne álmodj gödrökről, színházakról, megalkuvó művészekről, mindent megmagyarázó és elfogadó, tolakodó, magakellető, irigy, de mégis tettre kész gyomorforgató végrehajtó emberekről, ne álmodj végrehajtókról, ne álmodd, hogy kikötik a vizedet, ne álmodj autókról és dugókról, kocsielszállításról, parkolásról, aludj: aludj most nyugodtan, hát ne álmodj.
Ne álmodj, úgy nyugodtan alhatsz. Mások ma az álmok: ne álmodj a parlamentről, képviselőkről, pártokról, ne álmodj jobb- meg baloldalról, kárpótlásról és beszállításról, ne álmodj most bizottságokról, határozatképtelen rendkívüli, meg a kihelyezett ülésekről, ne álmodj szalonnáról és gulyáslevesről, szilvalekvárral töltött tepertős pogácsáról, ne álmodj áradatról és hullámokról, csarodai elégedetlenekről és Szigetekről, ne álmodj hangszórókról, ne álmodj a tömegről, ne álmodd, hogy most már mindennek így kell lennie, ne álmodj szirénázó kék fényes kocsikról, ne álmodj tűzoltó- és mentőautókról, gyógyszerekről, orvosokról, ne álmodd, hogy beteg vagy, hát ne álmodj betegesen, beteges álmok ne kerülgessenek, ne álmodj most, mint egykoron: aludj, aludj csak nyugodtan.
Mások ma az álmok.
Mások, hát ne álmodj rendről. Ne álmodj tisztességről. Ne álmodj konszenzusról. Ne álmodd, hogy bármilyen is, de mégis csak elfogadható vagy. Ne álmodd, hogy szerethető vagy. Ne álmodj most igazi erkölcsöt, mert mások ma az álmok.
Azokhoz éberség kell.

Amit szívedbe rejtesz, ne álmodd azt. Kényszerképzetek ne gyötörjenek, Magyarország, aludd át az éjszakát.

Tóth Ákos
Népszabadság, aug. 14.

figyelő Creative Commons License 2001.08.14 0 0 245
Lelet egy millenniumi hibbandából:

A Vitézi Rend közleménye
Budapest, 2001. augusztus 13. (OS) - Az Országos Sajtószolgálat az alábbi közlemény továbbítására kapott felkérést:
Az utóbbi időben számos, a Vitézi Rend társadalmi szervezet életét és működését zavaró megtévesztő közlemény jelent meg a sajtóban. A valós jogi helyzet és az előforduló visszaélések elkerülése érdekében ezúton közöljük, hogy az 1920-ban alapított, és 1992 óta jogszerűen magyarországi székhellyel működő Vitézi Rend
- bejegyzési sorszáma a Fővárosi Bíróságon: 4227
- székhelye: 1134 Budapest, Gidófalvy Lajos utca 1/b.
- törvényes képviselője: Dr. Várhelyi András, valamint a "Vitézi Rend" szóösszetétel és a Vitézi jelvény a Magyar Szabadalmi Hivatal által védett.
A fenti adatokat az alábbi végzések és határozatok tanúsítják:
- a Fővárosi Bíróság 6 Pk. 68 060/17 (1997. szeptember hó 25.) számú végzése,
- a Fővárosi Bíróság 14 Pk. 68 060/43. (2000. augusztus hó 29.) számú végzése,
- a Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága mint másodfokú bíróság Kny. ill. 38. 603/2000/2. (2001. május 22.) számú végzése,
- a Magyar Szabadalmi Hivatal 160 272 szabadalmi lajstromszámú határozata (2001. július 20.).
- a Magyar Szabadalmi Hivatal 161 696 szabadalmi lajstromszámú határozata (2000. augusztus 30.).
Ezt követően a Vitézi Rend közleményt, felhívást, vagy véleménynyilvánítást csak a székhely megjelölésével, aláírással és felülbélyegzetten ad ki, és csak ez közölhető.

Vitézi Rend
1134. Budapest, Gidőfalvy u. 1/b.
Tel/Fax: 239-3094 +++

figyelő Creative Commons License 2001.08.09 0 0 244
A millenniumra való tekintettel ingyen közreadom egy minden bizonnyal normális, bár némileg politikai államtitkár úr kivételesen szép beszédét.

Dr. Skultéti Sándor államtitkár úr beszéde
a váckisújfalui Millenniumi Zászlóátadáson

Tisztelt Egybegyűltek, Polgármester Úr, Vendégek!
Nem csak megtiszteltetés számomra, hogy itt lehetek, hanem kötelesség is, hiszen belémnevelte a családom, ha a nemzet hív és köztisztviselő vagy, akkor el kell menni, ahová hívnak, hiszen beszélgetni kell az emberekkel.

Különösen igaz az én esetemben, hiszen egyik ősöm a világ legöregebb katonájaként nyugszik az aradi temetőben, 1836-ban esett le a lóról, 80 évet töltött a nyeregben és a státusza zászlótartó volt. Róla írta a fáma, hogy a sarkantyúját levette a csata előtt, mutatván a huszároknak, hogy ő menekülésre sosem fogja sarkalni a lovát. De közvetlen ősöm, apám is arra tanított, nemcsak 365 nap egyikén, hanem az év minden napján és egész életemben magyarnak kell lennem. Ezt még szent karácsony estéjén is így történt, mikor kerestük a Jézuskát a csillagos égen, a Jézuska mellett meg kellett látnom azt is, hogy a Göncöl szekér a magyar gyógyító erejű táltos nevéről kapta a nevét és büntetésből van fenn a csillagok között, mert eltört a szekér rúdja.
1000 évvel ezelőtt, a történetírók azt mondják, 1000-ben, mások szerint 1001 január 4-én Szent István királyunk II. Szilveszter pápától átvehette a Szent Koronát. A Szent Korona átvételekor Szt. István király felesküdött Boldogasszony Anyánkra, Szűz Máriára is. A Szent Korona nem csak szent jelképünk, szent ereklyénk, hanem egy olyan csodálatos tan is, amellyel egyetlen ország sem dicsekedhet. Minden királyunk, mikor felesküdött, felesküdött a Szent Koronára is, és ez az eskü arra kötelezte, hogy a népet soha nem hagyhatja el, és a népet belevonja az ország kormányzásába, úgy, ahogy annakidején a hét vezér a vérszerződésben kikötötte. 1222-ben II. András megszegte a Szent Korona tant, a néppel nem úgy foglalkozott, ahogy kellett volna, ahogy le volt írva. Ezért megeskették és egy új alkotmány, az Aranybullát kellett neki aláírni.
A csodálatos ünnepségen, amit itt a falu apraja-nagyja produkált elmondták, hogy ezt a nemzetet már hányan akarták megsemmisíteni. Az öt világhatalomból ma egyik sincs. Szóltak a vezérekről, hogy Széchenyi, Kossuth, Berzsenyi..., és mindig kifelejtjük hogy ezek mögött ott áll a nemzet, és ott álltak ma Önök is. Hiába voltak a nagyok, Önök nélkül ez az ország már rég elpusztult volna. Ha végighordozták a véres kardot, minden magyar férfi tudta, hogy mi a kötelessége, minden magyar anya tudta, hogy a fiát a hadba kell küldeni. Az én nagyapám is egy négyárvás hadiözvegyet vett el az I. Világháborúból, s tudta, hogy neki azokat el kell tartania. Ma tudjuk-e vajon ugyanezeket?
Csodálattal néztem - a színpadról - az arcokat lent, eszembe jutott nagyapám, szüleim, s eszembe jutott a gyerekkorom, amikor vasárnap el kellett mennem a misére. A legnagyobb élményt mindig az adta, amikor a mise után odaállhattam az öreg parasztok közé. Néztem a begombolt ingüket, néztem a fényes csizmájukat, amin megcsúszhatott volna a légy is, tudtam, hogy nekik ez ünnep, mikor beszélgethetnek egymással.
Ez az én életem, azért jövök Önökhöz, hogy feltöltődjek, hogy tudjak harcolni a magyar nemzetért, Önökért...
...Deák Ferenc azt mondta, hogy háromban különbözik a magyar nemzet a más nemzetektől. Államalapító. Igen, államalapítók vagyunk. István király vette észre, hogy a magyarság, ha nem hagy fel ősi vallásával, és nem tér meg az Európában már meghonosult keresztény valláshoz, akkor el fog pusztulni.
A másik tulajdonságunk, hogy a szabadság védelmezői vagyunk. Ugye, erről nem kell külön beszélnem, hiszen Önök ma új táblát fognak avatni a világháborúk és az 1956-os harcok hőseinek. A rendszerváltás ezt már megengedte nekünk.
Mert egyszer meg kell szabadulnunk attól a gondolattól is, hogy a magyar bűnös nemzet. Mert ezt a bélyeget állandóan ránk nyomják. Nem vagyunk bűnös nemzet. Tisztességes, becsületes, dolgos emberek élnek itt. Azok a népek nyomják ránk ezt a bélyeget, akik mindig belezavartak minket a bajba. Egy francia hogy mondhat ránk akármilyen negatívumot, amikor Clemenceau 1920. június 4-én kétharmad részét elvette országunknak. Hogy mondhatja egy angol, amikor 5 millióan éltek Mátyás király idején ők is, mi is, és a két ország bevétele azonos volt. Mi maradtunk 10 millióan, ők meg 50-en. Ki tett többet Európáért? Azt hiszem mi!
A harmadik csodálatos tulajdonságunk, hogy a kultúra védelmezői vagyunk. Ez mindannyiunknak hálás szerep.
Azok a kicsi lányok, akik itt a Galgamenti népviseletben vannak, a nagyanyjuk, az anyjuk nehogy megengedje, hogy elfelejtsék a kultúrájukat, mert ez az övék és ezt másnak nem adhatják oda. Mit várunk Európától? Megéri-e nekünk Európába jutni, ki leszünk elégítve, ki leszünk fizetve? Kell-e nekünk, hogy az Európai Unió tagjai legyünk?
Eszembe jutott erről egy nagyon híres erdélyi író, Wass Albert, aki az I. Világháború után jött át Magyarországra. Engedjék meg, hogy zárógondolatként őt idézzem:

"Estig ültem ott a sziklán, estefelé egy idegen úriember haladt el mellettem. Nézett, szánalom volt a szemében és felémdobott egy pénzdarabkát. Megráztam a fejemet:
- Nem kell! - mondtam neki - Pénzért tudok dolgozni még. Adja vissza az igazságomat, adja vissza a békességemet, adja vissza a hegyeimet! Az idegen úr csodálkozva nézett rám s láttam, hogy csak szánalom volt a szemében, megértés nem, nevetett.
- Bolond vagy! - mondta, és a pénzt odahajította a lábam elé.
Aztán elment és én egyedül maradtam a pénzzel, amit alamizsnaként adtak az igazságomért. Ez tegnapelőtt történt, ma újra ott ülök a kőrakáson és nézem a tengert és ma még nem ettem. Talán ennek az idegen úrnak volt igaza, hogy bolond vagyok, mert nem tudok egyébre gondolni csak arra, hogy messze keleten az én hegyeim közt véresre vert emberek élnek, földbe taposott nők és kétségbeesésbe taszított férfiak, akik még mindig várnak valamire. Kunyhójuk mélyén lapuló parasztok, erdőben bujkáló szénégetők, bolondok és eszelősök, akik még ma is abban bíznak, hogy vannak apostolok, akik érvényt szereznek az írott szónak és valóra váltják az ígéreteket. És várnak a szabadságra, hogy újra lehessen fát dönteni, földet szántani és örvendezni az életnek.
Igaza volt annak az idegen úrnak, én csakugyan bolond vagyok. Ma már tudom nem tehetek mást, el kell mennem oda, ahol a világ urai esztendők óta gyűléseznek, vitatkoznak a békéről, az igazságról és az emberi jogokról.... ....Oda kell állnom elébük és meg kell mondanom nekik, hogy hagyják abba a szónoklatokat. Mert nem tisztességes dolog a szabadságról beszélni és mások szabadságát odaajándékozni az ördögnek. Igazságról és emberi jogokról beszélni és odaajándékozni egy országot a halálra. ... .... S ne alamizsnát adjatok, adjátok vissza a hegyeimet!"

Ezeknek a gondolatoknak a jegyében adom át a Millenniumi Zászlót a polgármester úrnak. Őnöket mindig emlékeztesse a hazára, a nemzetre!

zavarok Creative Commons License 2001.08.02 0 0 243
Na, hogy fog egy bíróság igazságot szolgáltatni a MIéP feljelentőinek?
Előzmény: figyelő (242)
figyelő Creative Commons License 2001.08.02 0 0 242
Ide jutottunk, na! Az Úr 2001. évében...
Hülyék és csirkefogók országa lettünk...
Előzmény: zavarok (241)
zavarok Creative Commons License 2001.08.02 0 0 241
Hátennekmiközeamilleniumhoz?
Előzmény: figyelő (240)
figyelő Creative Commons License 2001.08.02 0 0 240
Magyar jog, 2001

HVG 2001/31. szám
2001. augusztus 4.

Tordai Csaba: Letűnt idők lovagjai

Grespik László megnyerte első közigazgatási perét külföldiek budapesti ingatlanszerzésével kapcsolatban (HVG, 2001. július 28.). A két külföldi a Szent István körúton vett még 1999-ben egy másfél szobás lakást. A tulajdonjog bejegyzéséhez a közigazgatási hivatal engedélye kell; a döntés előtt a hivatal vezetője beszerzi az illetékes polgármester nyilatkozatát arról, sért-e önkormányzati érdeket a lakásszerzés. Karsai Károly, az V. kerület polgármestere indoklás nélkül hivatkozott az önkormányzat érdekeinek sérelmére. Grespik ezután megtagadta az engedély megadását, de határozatát a közigazgatási bíróság hatályon kívül helyezte. Kimondta, hogy a polgármesternek indokolnia kell álláspontját, és fenntartotta magának a jogot annak felülvizsgálatára, valóban sérülnek-e az önkormányzat érdekei. A hivatalvezető ismét beszerezte a polgármester immár indoklással ellátott véleményét, és az alapján ismételten elutasította az engedély megadását. A vevők újfent bírósághoz fordultak, amely másodjára másként ítélt: a határozat szerint a polgármestert nem terheli indoklási kötelezettség, és semmiféle jogorvoslatnak nincs helye, ha nem járul hozzá az ingatlan megszerzéséhez.

Tisztázzuk először is, mi indokolja egyáltalán a külföldiek lakásszerzésének korlátozását. A tulajdon megszerzése szemben a már megszerzett tulajdon védelmével nem alapvető emberi jog, ezért csupán ésszerű indok kell ahhoz, hogy belföldiek és külföldiek megkülönböztetése alkotmányos legyen. A szokásos indoklás szerint a tőkeerős külföldi vevők megjelenése felhajtaná az árakat, ezzel pedig a magyar állampolgárok széles rétegei szorulnának ki a lakáspiacról. Ez az indoklás megállhat a termőföld esetében, hiszen a föld véges jószág, ezért a piaci kereslet és kínálat nem szabályozhatja kielégítően. Ezzel szemben lakások lényegében természeti korlátok nélkül építhetőek, azaz a kereslet megugrása esetén több lakás épül majd, ami leszorítja az árakat mint azt ma is tapasztaljuk. Alkotmányos alapon tehát vitatható magának a korlátozásnak a ténye is.

A mostani ítélet szerint a polgármester nyilatkozata nem államigazgatási aktus, ezért "e nyilatkozattal szemben önálló jogorvoslat nem vehető igénybe, az nem vitatható a határozat felülvizsgálatára irányuló közigazgatási perben sem. A polgármester... nyilatkozatát indokolni sem köteles." Miként minősíthetjük akkor jogilag a polgármester szavait? Polgári jogi jogosultsága nincsen egy magántulajdonban álló lakás tekintetében; számára a polgári jog sem elővásárlási jogot, sem "hatalmasságot", azaz egyoldalú jogalakító nyilatkozatot nem tesz lehetővé. Sem jogállami garanciákat tartalmazó, az önkény ellen védő közjogi, sem magánjogi kategóriába nem sorolható tehát a polgármesteri nyilatkozat ezért annak jogi jellege is kérdéses. A legkézenfekvőbb értelmezés szerint a kerület első embere közvetlenül, a jogállami garanciákat és általában a jogot megkerülve érvényesítheti a közérdeket, amit persze ő határozhat meg, indoklás nélkül. Mintha egy felvilágosult monarchával állnánk szemben, aki alattvalói érdekét a saját személyében képviseli és érvényesíti. Ez az állami önkény klasszikus megfogalmazása.

Jogosan merülhet fel a kérdés, a harmadik köztársaság jogrendszere miként engedhet teret négyszáz évvel ezelőtti eszméknek. A közjogi elemző benyomása az lehet, hogy a Fővárosi Bíróság bírája nem a hatályos, hanem az azt megelőző kormányrendelet alapján hozta ítéletét. A külföldiek ingatlanszerzéséről szóló korábbi, 7/1996. (I. 18.) kormányrendelet valóban a polgármester szabad belátására bízta, hozzájárul-e az ingatlanvásárláshoz, indokolnia sem kellett álláspontját. Az Alkotmánybíróság 61/B/1998. számú határozatában azonban kimondta: "A kormányrendelet vitatott rendelkezései nem adnak olyan szempontot, és nem állítanak fel olyan mércét, amelynek alapján az adott közigazgatási határozat jogszerűségét a bíróság felülvizsgálhatná. A csupán "formális jogorvoslati lehetőség" ezért gyakorlatilag értelmetlen, sérti az alkotmány 57. paragrafusának (1) és (5) bekezdését." Az ítélet tökéletesen ellentétes ezzel az alkotmánybírósági határozattal, amely pedig mindenkire, így a bíróságra nézve is kötelező.

A jogállam intézményrendszere akkor, három évvel ezelőtt működésbe lépett, és meggátolta a hatalmi önkényt lehetővé tevő jogszabály érvényesülését. Ma a jog alkalmazása nyit teret a jogállami garanciák félresöprésének. A Legfelsőbb Bíróság eddig arra hivatkozva támadta a jogalkalmazás alkotmánybírósági felülvizsgálatát, hogy ő maga is képes az alaptörvénybe ütköző ítéletek korrigálására. Legyünk optimisták, hogy a felülvizsgálat lehetősége még ebben az ügyben is nyitva áll.

figyelő Creative Commons License 2001.07.24 0 0 239
Nagykanizsán 30-as évekbeli emlékművet állítanak föl (újra) - a történelmi Magyarországot idézve.
Németh Zsolt szerint ez derék dolog; Szent-Iványi szerint - különösen a mai helyzetben - kockázatos: magunkra haragítjuk szomszédainkat.

Németh Zsolt véleménye nem érdekel - neki minden derék, ami "konzervatív-keresztény", azaz a Horthy- (és Kádár-!) Magyarországot idézi.
Szent-Iványi ez alkalommal hülyeséget beszél (szvsz): senki nem követelheti meg tőlünk, hogy irtsuk ki magunkból a történelmi Magyarország emlékét is.
Szerintem mindkét vélemény irreleváns.

Hát akkor?

Nézzünk rá az emlékműre, talán kérjünk szakmai véleményt, ha magunk nem látjuk: bolsi-náci mintájú "heroikus műalkotásról", azaz ocsmány (politikai) giccsről van szó.
Igaz: a millennium tiszteletére telesz@rták az országot kertitörpe-funkciójú turulmadarakkal, kopjafákkal, székelykapukkal.
A turulmadarak nem érdekelnek, a maguk helyén nagyon szép és értékes kopjafákat és székelykapukat sajnálom.
Elborítja az országot a giccs - van még hely annak a tényleg kivételesen ocsmány nagykanizsai emlékműnek is...
Ha meg lehetne oldani, hogy örökre tömjénfüst borítsa...

Korovioff Creative Commons License 2001.07.23 0 0 238
Kedves figyelo,
meg kell mondjam, idonként én is undorodom ettol-attól. különféle dolgoktól. Tehát a jelek szerint egészséges vagyok - bár azt persze nem zárom ki, hogy ennek a megítéléséhez még egyéb szempontok is szükségesek.
Még a te undoroddal sincs semmi bajom. Csak arra akartam utalást tenni, hogy az undor, ha egy kifejezett tárgyat keres magának, egy bizonyos ido után ellenségképpé válik. Amikor azt veszed észre magadon, hogy bizonyos embereken a helyzettol függetlenül még a sapkájuk bojtja is automatikusan undort vált ki beloled, lehet, hogy érdemes azt az undort kicsit megvizsgálni.
Nem azt mondom, hogy te biztosan ezen a ponton van, csak feltételezem, olvasva, amiket írsz. Azt is feltételezem, hogy neked az elég rossz érzés lehet. (Engem egyszeruen csak irritál - még azt is csak hellyel-közzel), mikor valaki szünet nélkül olyan értékekkel kötözködik undorral küszködve, amelyeket más emberek fontosnak tartanak.)
Lényeg a lényeg, az undor mélyrol jövo érzés, vitatkozni nem igazán lehet vele. Nem tudnál egy kicsit kevésbé undorodni? (Megint egy átlátszóan álságos kérés.)

Előzmény: figyelő (237)
figyelő Creative Commons License 2001.07.23 0 0 237
Nem vagyok hisztis (remélem) - azt gondolom, bárki által ellnőrizhető tényekre hivatkozom.
Nem is félek, nem is hiszem, hogy volna rá okom.
Undorodni viszont undorodom. Úgy vélem, ez az egészség jele.
A reakcióidat azonban - bár szerintem nagyon is átlátszóan álságos a "jóindulatod" - köszönöm...
Előzmény: Korovioff (236)
Korovioff Creative Commons License 2001.07.20 0 0 236
Felebaráti tanácsként hozzátenném: a rosszérzéseid egy részének az oka talán az lehet, hogy kicsit túlfejlett ellenségképpel rendelkezel. Valóban túl sokan vannak még így rajtad kívül, de ha ettol nem tudsz szabadulni, ne vádolj ugyanezzel másokat. Ha megengedsz egy hasonlatot - ne vedd szó szerint - nem azzal csillapítod az orültek orületét, ha magad is orültnek mutatkozol.
Korovioff Creative Commons License 2001.07.20 0 0 235
Szerintem te tényleg hisztizel. (Nem a hiszterobolsik, azok nem tudom, kicsodák.)
Úgy tunik, mintha te írtad volna a "liberálisbolsevikokról" is, meg a "szélsojobboldaliakról is egy lendülettel, hogy mocskos.
Minek hergeled magad? Ha már nem is ismersz fel más kategóriákat, az maga a betegség, nem a gyógyszer.
Előzmény: figyelő (234)
figyelő Creative Commons License 2001.07.20 0 0 234
Mindig, mindenért a "hiszterolibsik" a felelősek... mégpedig kizárólag, ugye?
Ha a kormány(fő) közvetlen környezetéhez tartozó emberek, kedvenc műsorok, az államilag támogatott Sportfogadás-melléklet, a MIÉP-es A Hét meg a Vasárnapi újság stb. lehazaárulózza, lezsidózza, leidegenszívüzi, ledezertőrözi (tudod mit: ahol a paraszt Németh Zsoltnak szava lehet, onnan értelmes ember, ha teheti, "dezertál"...), lebuzizza stb., stb. - s mindezt évek óta, rendszeresen, mégpedig úgy, hogy a jobboldalról egyetlen tisztességes hang sem hallatszik (pontosabban: az egy-két tisztességre törekvőt azonnal kiközösítik) - a mocskos liberálbolsevikok ha tiltakoznak, erősítik az ellenük irányuló (pontosabban: irányított) haragot..?

Az általam mocskosnak minősített szélsőjobbos propaganda nagyjából 1990 óta jelen van a közmédiában - mostanra jutottunk oda, hogy a hírműsorokat már uralja is. A Fidesz nem tett egyebet, mint domesztikálta egykori legádázabb ellenségeit... Ehhez persze igen erősen hasonulnia kellett ahhoz a politikai csürhéhez...

Ez a millennium legszomorúbb üzenete. Ezt nem lehet elfedni dáridós kormányülésekkel, hinthetik szenteltvízzel, illatosíthatják tömjénnel - mindenképp undorító. És terméketlen.
Ebből nem lesz polgári Magyarország.

Előzmény: Korovioff (233)
Korovioff Creative Commons License 2001.07.19 0 0 233
Kedves figyelo, nyilván tudod, mi a válasz erre. Azt erosíted, amit meg szeretnél szüntetni.
Előzmény: figyelő (230)
Korovioff Creative Commons License 2001.07.19 0 0 232
Kedves figyelo,
ámbátor a prímás felajánlja, neked még ugyanannyi marad belole. Szerintem még több is.
Előzmény: figyelő (231)
figyelő Creative Commons License 2001.07.18 0 0 231
Országfelajánlás Esztergomban
Spotfogadás melléklete
Jezsó Ákos
Munkatársunktól
Felküldve: 2001. július 18.
2 . oldal

A római katolikus egyház a millenniumi ünnepségsorozatot augusztus 15-én,
Nagyboldogasszony napján az esztergomi bazilikában megrendezett
ünnepélyes szentmisével zárja le, amely során Paskai László bíboros, prímás,
esztergom-budapesti érsek a Szent Korona előtt hazánkat Mária oltalmába
ajánlja. Az ünnepségen részt vesznek Magyarország vezető közjogi méltóságai
és az ökumené jegyében az egyházak képviselői.

A Dunán viszik Esztergomba a Szent Koronát a római katolikus egyház
millenniumi záró ünnepségére. A koronát nem kívánják kitenni a flottilla öreg
hajóin tapasztalható rázkódásnak, ezért az uralkodói ereklyét megfelelő
biztonsági intézkedések mellett a nagyobb tömegű Hunyadi nevű hajón
szállítják Szent István király szülővárosába. Az Erzsébet parki kikötőbe délelőtt
fél tízkor érkezik, ahonnan az ünnepi fogadtatás után a koronaőrség
felügyelete alatt a bazilikába szállítják. Itt tíz órakor Paskai László bíboros,
prímás, esztergom-budapesti érsek ünnepi szentmisét mutat be, amely során a
korona előtt Magyarországot újra Szűz Mária oltalmába ajánlja, megismételve
Szent István gesztusát. A szentmise után Bölcskey Gusztáv püspök, a
református egyház zsinatának lelkészi elnöke, valamint Áder János, az
Országgyűlés elnöke mond beszédet.

Spányi Antal püspök, érseki helynök lapunknak elmondta: az ünnepi
szentmisén valószínűleg több tízezres zarándoksereg vesz részt. Mivel ennyi
embert a bazilika nem tud befogadni, ezért hatalmas kivetítő vásznat állítanak
fel a bejárat mellett, amelyen a hívek nyomon követhetik a szentmisét. Az
istentisztelet után a hívek délután négyig a bazilikában elvonulhatnak a korona
előtt. Délben a bazilika mögötti rondellán felavatják Melocco Miklós Szent
István megkoronázása című szobrát. Az ünnepi beszédet Mádl Ferenc
köztársasági elnök mondja. A Szent Korona délután ötkor a Hunyadin a
határőrség és a honvédség felügyeletével indul vissza Budapestre.

"Ezek" azt sem tudják, hogy nem illik senkinek "felajánlani" valamit, ami nem kizárólagos tulajdonuk..?
Istenem, legalább Szűz Máriáról annyit tudni lehet, hogy nem lop, eltérően azoktól (is), akik folyton rá hivatkoznak...
Mindegy, előbb-utóbb vége lesz ennek a cirkusznak is; igaz, a választásokig folyamatosan csinálnak majd újabbakat.

figyelő Creative Commons License 2001.07.17 0 0 230
Sosem juthatunk túl az "érvelés" ama fajtáján, melynek lényege annak közlése, hogy a másik fél is szar banda..?
Nyilván sok a túlzás abban, ahogy az ellenzékiek némelyike a kormányzatot minősíti. De: a felelősség nagyobb része mindenkor a hatalomé! Hisz a Fidesz megtehette volna, hogy győzelme után nem a társadalom ellenséges részekre szakítására játszik. Nem tette, az ellenkezőjét tette. Akik az ellenzéket dezertőrnek, idegenszívűnek nevezik, egyetértően viháncolnak akkor, ha hungarista álellenzéki képviselőtársaik hazaárulóznak, igazán nem csodálkozhatnak, ha valamit vissza-visszakapnak...
Előzmény: Korovioff (229)
Korovioff Creative Commons License 2001.07.16 0 0 229
Kedves figyelo,
egyetértek, és mindennel nagyon meg vagyok elégedve.
Épp most olvasgattam egy jottista vitaíratot a nyelvújítás korából, és ebben teljesen világosan szerepel, hogy a magyar nyelvbe a kezdetektol fogva semmilyen módon sem fér bele az ellenzék bírálata. Ettol teljesen eltéroen a kormánypártiak fasisztázása, magyarkodózása és lebunözozése a teljes hasonulás egyik alfajaként kategorizálahtó, és mint ilyen, szakmailag is hitelesített.
Előzmény: figyelő (221)
Azazello Creative Commons License 2001.07.16 0 0 228
Éljen és virágozzék a paranoia!
Előzmény: figyelő (213)
Azazello Creative Commons License 2001.07.16 0 0 227
Ha jól olvastam nem kötelezô...
Előzmény: Nyomkereső (224)
Korovioff Creative Commons License 2001.07.16 0 0 226
Egyébként a Messire életére nem is nagyon volna érdemes esküdözni, o ugyanis örök életu. :-) Ezt a vonalat ne is eroltessük, maradjunk a jól bevált formáknál.
Korovioff Creative Commons License 2001.07.16 0 0 225
Kedves Nyomkereso,
a lényeg valószínuleg nem a záró mondatban van, hanem az eskü tartalmában. Nagyon fájna, ha valaki a Bibliára esküdne, mert neki az a szimpatikus? Szerintem nem.
Előzmény: Nyomkereső (224)
Nyomkereső Creative Commons License 2001.07.11 0 0 224
Ha valaki tegyük fel nem istenhívő, az miért esküdjék a Bibliára? Őt vajon mitől tartja majd vissza egy ilyen eskü? Nem olyan ez kicsit, mintha én a te életedre esküdöznék?

ny

Előzmény: Woland (222)
Woland Creative Commons License 2001.07.10 0 0 223
"Tréfán kívül: szerinted rendjén való az ellenzéket dezertőrnek nevezni?"

A baloldali ellenzék egy része, az eszdéesz feltétlenül az. Nem lehetsz annyira beteg, hogy ezt ne lásd be.

Előzmény: figyelő (221)
Woland Creative Commons License 2001.07.10 0 0 222
Ideje lenne már a nyugati gyakorlatot követnünk. A miniszterek és az államfő a Bibiliára esküdhetne. Nem értem, hogy erre eddig miért nem került sor.
Előzmény: figyelő (213)
figyelő Creative Commons License 2001.07.10 0 0 221
Tréfán kívül: szerinted rendjén való az ellenzéket dezertőrnek nevezni?
(Azt már csak ráadásképp: a "magyarságot védelmezőknek" nem kellene legalább a magyar anyanyelvű, teljes értelmű, közepesre érettségizett ember szintjén beszélniük a magyart? Legalább a millennium évében..?
Vagy azt hiszed, mindig elég lesz a nullagondol-fideszhadova?)
Előzmény: Korovioff (220)
Korovioff Creative Commons License 2001.07.07 0 0 220
Kedves Lajod bácsi, ez most nem volt nyelvhelyes. A legnyelvhelyesebb volna, ha eredetiség-vizsgálatot kérnél figyelotol. Mit fideszmagyarkodol ismétloleg? Csak ne dolj hátra, leszel te még fasiszta.
Előzmény: Lajos bácsi (219)
Lajos bácsi Creative Commons License 2001.07.06 0 0 219
Nanemongyad....
Előzmény: figyelő (218)
figyelő Creative Commons License 2001.07.06 0 0 218
A különböző konzervatívokról nem is beszélve!
Előzmény: figyelő (217)
figyelő Creative Commons License 2001.07.06 0 0 217
Nono.
Ilyen hibákat a legnépibb nemzeti keresztények vagy legkeresztényebb nemzeti népiek vagy legnemzetibb népi keresztények stb. is elkövetnek olykor. Persze, ha egyáltalán beszélik még a magyart - az "eredetit", nem a fideszmagyart, a nullagondol-kacsabeszélt...
Előzmény: Lajos bácsi (216)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!