Keresés

Részletes keresés

CsTom Creative Commons License 1999.12.29 0 0 32
Legalabbis a Westel biztos Nokia cuccot hasznal.

Nem, nem azt használ. Aldiscon-t. A Pannoné viszont valószínűleg az (hiszen "stratégiai partnerek"). Meg alighanem a Vodafone-é is (mivel a Nokia üzemeltet náluk).

HP Unix-os HP szervereken. Termeszetesen a kod sz*r, azert kell neki ekkora

Nem azért kell ekkora, mert a kód szar, hanem mert valamivel megbízhatóbb egy ilyen gép, mint egy kis PC Winfossal. Meg némileg nagyobb teljesítménye is van...

Előzmény: KPeet (22)
KPeet Creative Commons License 1999.12.29 0 0 31
Hupsz, akkor a Pannont illetoen tevedtem a sebessegre vonatkozoan. Bocsi. Bar azt hallottam, hogy a Pannon igen sok mindenben kezdi nagyon megelozni a Westel halojat.
Pl az annyira istenitett ujdonsag, a picture messaging (Nokia 3210 pl) sem mukodik a Westel halozatan. Allitolag varjak a "plugďn"-t a Nokiatol...

A USSDC-re vonatkozo infot koszi Fulemule. Le vagyok maradva... :(

Abban nagyjabol egyetertek veled Fulemule, hogy ha SMS alapu WAP szolgaltatas lesz, akkor a nagyobb kihasznalas ertelmeben a koltsegek relativ csokkenese miatt a tarifanak is csokkennie kellene, csak az a gondom vele, hogy M.o. annyira nem logikus orszag... :(

A WAP serverek valoban egynormasak az en tudomasom szerint is, az SMS es a datacall alapu szolgaltatast kulon serveren teszteltem.
Elnezest az esetleg nem teljesen tiszta kifejezesert.

A USSD valoban sebessegnovekest okoz, ezert is varom annyira. Bar amennyire tajekozodtam, lesznek kisebb gondok. Pl amennyire en korbe tudtam nezni, es tobben ugyanezt valljak, a USSD illetve az SMS uti egymast a telefonon.
Ez eleg furcsan hangzik, ugyhogy ha valaki tud ennel tobbet a temarol, azt szivesen varom.
A lenyeg az, hogy az altalam latott informaciok alapjan ha egy WAP session kellos kozepen vagy, ami USSD-re epul, akkor amig be nem fejezted, nem erkezik hozzad egyetlen SMS sem.
Lehet, hogy tenyleg ekkora lyuk lenne a specifikaciokban?

Nobodybuilder kerdesere (marmint hogy honnan tudunk ilyeneket) tul sok valaszt nem adhatok.
Az "valakinek" sokba kerulne :)
Nem a netrol tudom oket. Mar amit tudok, mivel Fulemule az eddigiekbol itelve nagy valoszinuseggel sokkal tobbet tud nalam sok kerdesben.

KPeet

nobodybuilder Creative Commons License 1999.12.29 0 0 30
Sokáig ült ez a topic, örülök, hogy végre értelmes és izgis beszélgetés kerekedett ki belőle, még ha nem is tudok hozzászólni! Fülemüle, KPeet, áruljatok már el annyit, hogy honnan tudtok ilyeneket? Csak nem valamelyik szolgáltatónál vagy mobilos cégnél dolgoztok? Vagy ilyeneket lehet olvasni a neten is?
Fülemüle Creative Commons License 1999.12.29 0 0 29
Ahogy én tudom, már Szingapúrban is áttértek az SMS számlázásra, bár még elég mérsékelt módon hiszen elég nagy mennyiség ingyenes, de rájöttek, hogy ez az egyetlen mód, hogy kordában tarsák a kapacitásukat, ami elengedhetetlen egy kis profitszerzesre.
USSDC pedig már van a piacon, és nem csak a Nokiatól, hanem a Semától és az Aldiscontól is.
Az SMS tarifa a jövőben szerintem attól is fog függeni, hogy az operátorok az SMS-t vagy pedig a datacall-t szeretnék megtenni elsődleges WAP hordozónak. Amennyiben az SMS-t, ami pillanatnyilag szerintem kisebb valószínüségü, akkor talán várható árcsökkenés, söt talán differenciálás is, pl a WAP SMS-nek más tarifája lesz.

Egyébként már a Pannonnál is lehetséges a 14,4 kbit/s-os adatátvitel, szóval nem csak a finneknél. (egyébként a USSD kb 3*nagyobb átviteli sebességet eredményezhet mint az SMS)

Valaki írta korábban, hogy mind datacallal mind SMS-sel tudta hasznalni a WAP-t. Ahogy én tudtam eddig a WAP serverek egynormások azaz egyszerre egyféle módban lehet üzemeltetni, tehát a felhasználó nem tudja kiválasztani, hogy melyik hordozó az optimálisabb neki.
Cáfoljatok meg, ha nem így van?

KPeet Creative Commons License 1999.12.29 0 0 28
Kosz Fulemule, valami ilyesmire voltam kivancsi.
Ezek utan persze a Szingapuri halo eleg surun lehet megtuzdelve antennakkal...

A jelenlegi WAP teflonok pedig tenyleg SMS es data call alapon mukodnek (tudnak mukodni) mivel a WAP (es talan mas) technologiahoz kitalalt USSD protokollra meg nem letezik kozpont, bar a standard-ekben (ETSI GSM spec.-ek) mar regota megtalalhato.
A jelenlegiek tenyleg iszonyuan lassuak, az SMS ugye permanensen, a data call pedig a kapcsolat kezdetekor. Remelhetoleg hamarosan megalkotjak a vegleges piaci verziot a USSD-t tamogato kozpontot. Ez viszont "velhetoleg" szinten Nokia termek lesz. A Nokia 7110 az egyetlen telefon, amirol kijelentettek, hogy tamogatja a USSD alapu WAP-ot. Na ebbol meg semmit nem lattam, ugyhogy csak fogja.
A data call alapu kapcsolatfelvetel egyebkent 10-15mp kozt van. A banki informaciokat meg inkabb nem kerem le csak ugy WAP-on, mert baromira nem biztonsagos. Ettol fuggetlenul oda altalaban eleg 140 byte.
A turelmetlenseg a mai vilagban azt hiszem jogos.
Nem veletlenul fejlesztgetik a GSM halo sebesseget.
M.o.-n tudomasom szerint 9600 baud.
A finneknel 14400.
Ja es a Nokia a Telecom99 mutatta be, ha jol emlekszem azt a halozati kartyat, ami a GSM halon kommunikal, mint "szabvanyos ethernet" halon 11Mbit per sec-kel. Persze az a GSM cella sem a mostani volt, amin hasznaltak...
Elobb utobb normalis sebesseggel fog mukodni.
Csak az a bibi, hogy a szabvany szerint eleg sok dolog korlatot szab neki. Pl halado jarmubol kovetni kell az antennakat, es folyamatos kapcsolatot fenntartani.
A szabvany alapjan a hatar 200 km/h.
Kiprobaltak: kb 210km/h-ig mukodott, vagyis egy szep francia gyorvonaton a mobilodat akar ki is kapcsolhatod. Tok mindegy.

Ez egy kicsit offtopic lett, bocs.
A USSD nem fogja befolyasolni az SMS tarifat :(
Csak eggyel tobb tarifa jon be.
Addig meg Westel, Pannon, meg esetleg Vodafone (ki tudja) sux. :(

KPeet

Fülemüle Creative Commons License 1999.12.29 0 0 27
Sziasztok, nekem ez az elsö hozzászólásom bármilyen internetes fórumhoz, úgyhogy kicsit izgulok, de érdekel az SMS téma.
Szóval a kérdés, hogy az SMS a hívások elől veszi-e el a kapcitást vagy sem egy kicsit összetettebb. Ha nézzük az "elejét" a rádióshálózatot, akkor ugye hívás közben az SMS a forgalmi csatornan idönként feltünö csatornát (SACCH) használja, ami ugyan más célokat is szolgál, de a hívásokat nem nagyon zavarja és nem csökkenti a kapacitást. Híváson kívül az SMS egy olyan jelzési csatornát használ, ami hívásokra is használt, tehát extrém esetben az SMS elhasználhatja az összes jelzési kapacitást, és így amennyiben nincs dinamikus csatornalefoglalási funkció, az üres forgalmi csatornák ellenére nem tudsz hívást kezdeményezni.

Ha a kapcsolóközpontokat nézzük, akkor ott azt láthatjuk hogy az SMS és hívás részben közös részben pedig különböző erőforrásokan osztozik, így az egyik a másik rovására mehet.

Ha pedig a "végét" nézzük az SMSC csak SMS-ekre használt, tehát az ottani forgalom nem befolyásolja a hívásokat, csakhogy odáig el kell jutni.
Tehát az ingyenes vagy nagyon olcsó SMS, amennyiben nagy forgalomhoz vezet nagymértékben ronthatja a hívás kapacitást-minőséget.

WAP SMS? data call?, nem igazán vagyok tisztában az árakkal, de a datacall ellen szól, hogy a hívásfelépítés 30s körüli a mindenféle azonosítási eljárások miatt, én pedig egy kicsit türelmetlen fajta vagyok. És persze az sem mindegy, hogy milyen WAP szolgáltatást akarok használni, mert ha internetet akarok böngészni mobiltelefonról (na én persze nem akarok) akkor a datacall nyilván előnyösebb, de ha banki információkra vagyok kíváncsi, akkor a 140 byte vagy abból néhány előnyösebb lehet.
üdv

KPeet Creative Commons License 1999.12.29 0 0 26
Mellekesen jegyzem meg a teljes(?) igazsag kedveert, hogy azert akadnak mas peldak is a szolgaltatokra. Pl Szingapurban letezik egy szolgaltato, amely kb 30! darab kozponttal rendelkezik, mivel a kifejtett tempo miatt csak ennyi birja el a terhelest.
Az igazi poen azonban az, hogy a terheles abbol adodik, hogy kedves programozok adatatviteli protokollt irtak a szamitogepre kotott telefonokra, mivel borzaszto lassu ugyan, de az SMS INGYEN!!! van.
Lehet, hogy az elofizetes, vagy a percdij tobb, de akkor is...
Szoval maradtunk, ahol voltunk... :(
Ha valaki tud valami konkretumot az eddigieken kivul, arra az mindenkeppen tudassa velunk!

KPeet

nobodybuilder Creative Commons License 1999.12.29 0 0 25
KPeet,

én sem a nokiára gondoltam (inkább sose legyen telefonom, de nokia a francnak se kell), hanem S25-re (46000 kétévessel). Ennél viszont a westel oldalain egyértelműen azt írják, hogy SMS alapon valósítja meg a WAP-böngészést, gondolom megemlítették volna az adathívást, ha olyat is tud. Ezért a topik.
A magvas hozzászólásaidért köszönet!

Előzmény: KPeet (23)
KPeet Creative Commons License 1999.12.29 0 0 24
Multia azon kijelentese mely szerint az SMS feltalaloja egy diak, igaz. Az illeto "summer job" alatt a Nokianal irta meg az alapokat, mint szakdolgozattemat. Aztan a ceg rajott, hogy milyen jo is ez a dolog, es megvette tole.
"Hallomas" alapjan kb felmillio FIM-ert.
Azota szinten csak "hallomas", hogy az illeto egy kicsit megzakkant, mivel rajott, hogy ha annak idejen nem adja el az otletet rongyos felmillioert, akkor most esetleg milliardos lehetne...
KPeet
KPeet Creative Commons License 1999.12.29 0 0 23
Csak a WAP telefonokrol csak annyit, hogy az elso WAP szervert is a Nokia csinalta meg, ha jol tudom, kiegeszitesul az eddigi termekskalajahoz.
Namost en egy 7110-essel rohangalok (Nem az enyem, mielott valaki kikialtana ujgazdag "burzsoa" sznobnak, valamint nem felvagasbol irom, le hanem hogy biztos alapot adjon a velemenyemnek)
A Nokia 7110 kituno WAP telefon a kituno Nokia WAP szerveren keresztul kapott adatoktol olyan gyonyoruen fagy, hogy orom nezni, es csak az akku lehuzasa es visszatetele segit szegenyen.
Tehat ha a Nokia a sajat berkein belul le tudja tesztelni a sajat kozpontjaival a sajat belso halozatan a sajat telefonjait, es meg igy is sz*r, akkor el tudom kepzelni a tobbi ceg probalkozasait.
Ezzel nem akarok termeszetesen semmifele kampanyt elinditani sem a telefongyarto cegek ellen, sem egyikuk mellett, csupan arra szeretnek ramutatni, hogy azzal a WAP telefonnal en meg varnek egy kicsit. Marmint a sajat zsebbol megvasarlasra.
Egyenlore ez nem eri meg.

KPeet

KPeet Creative Commons License 1999.12.29 0 0 22
Nu, akkor irok mar en is egy kicsit, hatha egy picit vilagosabb lesz a tema (Azert tul sokat ne varjatok).
A technikai megvalositasrol en sem tudok rengeteget, de az az egy biztos, hogy a beszelgetes, es az SMS kulon "porton" folyik, igy lehetseges a hivas kozbeni uzenet fogadas.
Azert nem irok SMS-fogadast, mert bar igy jott be a koztudatba, az SMS a Short Message Service roviditese, es service-t nem szoktunk fogadni, az SM-t. Ez viszony tenyleg butan hangzik :)
Vissza a temara. Mig az adott halozat kepes a beszelgetesek tovabbitasara, kapcsolasokra, stb, addig az SMS-hez egy kulon kozpont szukseges.
Ezt SMSC-nek (SMS Center vagy Centre, ahogy vesszuk) hivjak. Altalaban az szolgaltatok a Nokia altal szallitott kozpontokat hasznaljak.
(Magyarul a Nokia is csak bohockodik a telefonokkal, az igazan nagy szakitas nem azzal megy, a mobil csak jol jovedelmezo mellekallas).
Legalabbis a Westel biztos Nokia cuccot hasznal.
Van is eleg bajuk vele, mivel minden igazan nagy ceg ugy mukodik, mint az MS, csak nincs annyira hire :)
Vissza a topichoz: a Nokia SMSC eleg nagy gepen fut, altalaban HP Unix-os HP szervereken. Termeszetesen a kod sz*r, azert kell neki ekkora...
A befuto uzenetek egy adatbazisba kerulnek, mivel senki sem tudja, hogy mikor lehet kikuldeni, es van mindegyiknek kulon "szavatossagi ideje".
Igy minden muvelet egy baromi nagy adatbazison folyik, raadasul minden kuldesnel vegy negyszer, mivel a telefonrol kimegy, a kozponttol acknowledge vissza. Aztan kozpontrol ki, telefonrol ack vissza.
A kod is vacak, az forgalom is nagy, igy aztan tudomasom szerint egy most piacon levo verzio atlag 30-40 uzetetet tud lekezelni egy masodperc alatt. Ez persze programozoi szempontbol meg egy amatornek is rohejes, de ennyit tudott a Nokia.
Persze az ara viszont nem kicsi, valaki itt emlitett 6 millios kozpontot. Majdnem stimmel, csak esetleg markaban, de szerintem meg abban is tobb. (Vegulis meg kell venned egy komplett HP szervert min. 2 procival, RAID rendszerrel (a vinyok tukrozesere, hogy ne vesszen el semmi) sok-sok RAM-mal, a rajta futo HP-Unix-szal, es a rajta futo Nokia termekkel.
Igy nezve, tulajdonkeppen uzembe allitani egyaltalan nem olcso mulatsag, es meg lehet erteni, hogy 20Ft. Hozzateszem, hogy a finneknel, ahol az gyakorlatilag az osszes szolgaltatas olcsobb telefonra, az SMS 1 FIM-be kerul (kb 42 Ft). Valahol vissza kell jonnie az aranak.
A masik tema a WAP.
A WAP kapcsolat eddig ket formaban letezik:
SMS alapon, es adathivassal (gyakorlatilag majdnem modemesnek nevezheto).
Ennel lesz egy szebb is jobb is, legalabbis azt allitjak, csak meg nem lehet tudni, hogy nalunk mikor. Ha valaki sokallja az SMS dijat a WAP-ra, akkor oldja meg adathivassal. Mindketto mukodik.
Legalabbis en mar probaltam.

Remelem segitettem egy kicsit.
KPeet

cinquecento Creative Commons License 1999.12.29 0 0 21
Sziasztok!
Be tudna valaki linkelni olyan netes helye(ke)t, ahonnan SMS-t lehet küldeni?

Kösz.

500

CsTom Creative Commons License 1999.12.29 0 0 20
nobodybuilder,

Szóval a levezetésed azért hibádzott, mert -- ahogy itt az imént valaki írta is -- a beszéd/adatforgalom és az SMS forgalom nem ugyanott, nem ugyanazokkal a berendezésekkel zajlik. Így a levezetésed kiinduló állapota hibás.
Ennek ellenére :-) a következtetésed alighanem jogos, de ettől a levezetés még nem lesz jó :)

Előzmény: nobodybuilder (8)
multia Creative Commons License 1999.12.28 0 0 19
Javítsatok ki, ha tévedek, de:
1. Az SMS mint "találmány" egy mobiltelefon-szoftverből diplomázó srác tréfás ötlete volt anno valamikor.
2. Az SMS továbbításakor nem a beszédcsatornát használják, hanem az egyébként is aktív vezérlőcsatornát, ami a telefon bekapcsolt állapotában folyamatosan aktív valamennyire. Ezért kaphatunk / küldhetünk SMS-t beszélgetés közben.

Tehát, bizonyos mennyiségig (és ez saccra is meglehetős mennyiség) a szolgáltatónak tök mindegy, hogy küldünk-e vagy sem sms-t. Ebből az következne, hogy valamennyi sms-ig (de hogy nem 20-ig, az tuti...) a szolgáltató nyugodtan adhatná ingyen az SMS-t és csak e felett díjazza. Vagy, reálisabb lenne a napi limit, mondjuk nap 4 SMS mindenkinek ingyen..

Ravasz kérdés viszont az SMS roaming. Mibe kerül a külföldre küldött SMS ? És miért nem tudják ezt a szolgáltatók megmondani (általában nem tudják, majd ha a külföldi szolgáltató számláját _ők_ megkapják, azt terhelik tovább, lesz amennyi lesz).

Degeczi Creative Commons License 1999.12.20 0 0 18
Azert legalabb jo tudni, hogy mas SMS fuggo is akad... :-)
Olcsobb valoban lehetne, de akkor biztosan sokat csokkenne a voice forgalom. Mas oka nem nagyon lehet, hogy ennyire draga.
Előzmény: uprow (17)
uprow Creative Commons License 1999.12.20 0 0 17
A havi rekordom 315db, de egy kedves ismerősöm a 473db környékén jár.
Ez nem lenne olyan drága, hogyha szóban vitattuk volna meg, de más feelinge van az SMS-nek.
Lehetne olcsóbb is! (De mi nem)?
nobodybuilder Creative Commons License 1999.12.20 0 0 16
Szafi: nem akarok ezzel vitatkozni, bár én még nem láttam olyan céget közelről, ahol monnyuk kifejezetten a keresleti görbe elaszticitását próbálták volna kifürkészni. Mint mondtam, a dolog WAP-szempontból érdekel, ebben az esetben pedig lehet, hogy a szolgáltatás vonzereje miatt megéri majd az a kapacitás-bővítés, amitől a jóval nagyobb tömegű SMS is olcsóbb lehet. Marha egy dolog erről adatok nélkül vitatkozni, de ház ki mondta, hogy normális vagyok? ;-))

Stotu: ne szívd mellre, ez csak duma :-)))

nobodybuilder Creative Commons License 1999.12.20 0 0 15
Szafi: nem akarok ezzel vitatkozni, bár én még nem láttam olyan céget közelről, ahol monnyuk kifejezetten a keresleti görbe elaszticitását próbálták volna kifürkészni. Mint mondtam, a dolog WAP-szempontból érdekel, ebben az esetben pedig lehet, hogy a szolgáltatás vonzereje miatt megéri majd az a kapacitás-bővítés, amitől a jóval nagyobb tömegű SMS is olcsóbb lehet. Marha egy dolog erről adatok nélkül vitatkozni, de ház ki mondta, hogy normális vagyok? ;-))

Stotu: ne szívd mellre, ez csak duma :-)))

nobodybuilder Creative Commons License 1999.12.20 0 0 14
Szafi: nem akarok ezzel vitatkozni, bár én még nem láttam olyan céget közelről, ahol monnyuk kifejezetten a keresleti görbe elaszticitását próbálták volna kifürkészni. Mint mondtam, a dolog WAP-szempontból érdekel, ebben az esetben pedig lehet, hogy a szolgáltatás vonzereje miatt megéri majd az a kapacitás-bővítés, amitől a jóval nagyobb tömegű SMS is olcsóbb lehet. Marha egy dolog erről adatok nélkül vitatkozni, de ház ki mondta, hogy normális vagyok? ;-))

Stotu: ne szívd mellre, ez csak duma :-)))

stotu Creative Commons License 1999.12.18 0 0 13
Ha csirke vagyok, mi vagyok?
Előzmény: nobodybuilder (11)
Szafi Creative Commons License 1999.12.17 0 0 12
Sziasztok!
1. Mint közgazda, én is szeretnék hozzáfűzni valamit: nem lehet kizárni azt sem, hogy ha a mobiltársaságok lejjebb vinnék az SMS árát, ezzel olyan forgalomnövekedést idéznének elő, amit a technikai hátterük nem tud biztosítani, rengeteg késés és egyéb hiba lenne, ami az image-üket veszélyeztetné.
2. Lehetséges, hogy fogják még csökkenteni az SMS árát, bár ha számukra a jelenlegi forgalom kielégítő, lehet, hogy maradni fognak az árak. Biztos vagyok benne, hogy végeztek piackutatásokat az ügyben és lehet, hogy számukra az derült ki, hogy az árérzékenysége miatt nincs szükség olcsóbban adni.

Egy személyes megjegyzés az ügyben: van egy ismerősöm, aki majdnem teljesen süket. Alig hallja a telefont, de inkább nem, mint igen. Tudom, hogy neki mit jelent, hogy küldhet SMS-t, és biztosan sokat segítene rajta, ha olcsóbb lenne.

nobodybuilder Creative Commons License 1999.12.17 0 0 11
Stotu, b+. Nincs kifogásom az extraprofit ellen.
Arra meg reagáltam, hogy mi van akkor ha a használónak is előnyösebb: elhiszem, de nem érdekel.
Azt akarom tudni, hogy helyes-e az okfejtésem logikailag.
Más oldalról: azt akarom tudni, hogy van-e itt még "marketing-tartalék", azaz faragható-e lejjebb az SMS költsége.
Az okom az rá, hogy SMS-ezés szinten minden ok az árakkal, azonban most készülök venni életem első mobilját, ami természetesen WAP-képes lesz. Nos hogy a Nokia 7110 hogy csinálja, azt nem tudom, de nem is adok érte 240 ezret. Viszont a Siemens S25 SMS alapon valósítja meg a WAP-böngészést, így egy kis webezés/wapezés borsos lehet ...

Mégegyszer: csirke vagy, ha azt hiszed, hogy bajom van a mobiltársaságokkal vagy bármilyen társaság bármilyen terméken szerzett extraprofitjával. Ha valamin extraprofit termelhető, az a piac sajátosságaiból következik, nem pedig a társaság diabolikus jellegéből -- mondom ezt mint közgazda.

Előzmény: stotu (9)
névtelen Creative Commons License 1999.12.17 0 0 10
tulajdonképp a hívásdíjon is extraprofit van, főleg a hálón belülinél....
de ha megfizetik, akkor megfizetik.... így van..
stotu Creative Commons License 1999.12.17 0 0 9
Kedves nobodybuilder, amit te kifogásolsz, az a szolgáltató extraprofitja. Viszont arra nem reagáltál, hogy ez a mód a használónak is előnyösebb / kifizetődőbb lehet (ha persze nem száll el vele, mint egy néhány hozzászóló).

Így viszont én csak annyit látok az egészből, hogy mindkét fél jól jár. Egyszerűen az fáj, hogy az egyik fél a mobiltársaság? Üdv.

nobodybuilder Creative Commons License 1999.12.17 0 0 8
CsTom, ez üres duma. Mondj valami konkrétat, mert szerintem ha beleveszünk még 10 db 6 milliós szervert + 12 főt ezek üzemeltetésére, még úgy is áll a levezetésem. Nagyságrendekről volt szó, nem bolhafingról. Mondj valami értelmeset, ha értesz hozzá, vagy tedd mellé, hogy vélemény.
Előzmény: CsTom (7)
CsTom Creative Commons License 1999.12.16 0 0 7
Mellesleg nem tudom, hogy a levezetésem hibátlan-e vagy nem, én sem értek hozzá.

Hibás. Mert az SMS-hez szükség van egyéb kütyükre is. Meg az ezeket üzemeltető emberekre.

Azért ez nem ilyen eccerű, hogy "van egy adatfolyam oszt ott vagy beszéd megy vagy SMS".
Ez még nagy vonalakban sem így működik :)

Előzmény: nobodybuilder (2)
Norbee__ Creative Commons License 1999.12.16 0 0 6
Ez igy wan én is csak potyogok csak potyogok pminden reggel baratnomnek, ebreszteskeppen vagy csak ugy egy szerelmes verset es maris 200-300 dbnál tartok ;]]]]
ezwan:))))))

Norbee__

lady Creative Commons License 1999.12.16 0 0 5
Ugy el tudsz szállni az sms-ekkel, hogy öröm nézni. Észre se veszed, és már 100 felett jársz. Ha kapsz egy üzenetet, rögtön válaszolsz rá, és így tovább...
Nekem is csak sms küldésből áll a számlám, ami olyan 5000 körül szokott lenni.
Most hogy számítógépről is lehet küldeni,jobb a helyzet. Csak a Westeleseknek szoktam telefonról üzenni.
Norbee__ Creative Commons License 1999.12.14 0 0 4
Szijjasztok !

Új topic gondoltam wlamit irok ;]]

Az biztos hogy SMSből is profitálnak már csak ahogy magamat is ismerem kayak sok SMS-t kuldok havonta kb.250-300 kozott ! A szamlan szinte csak SMS wan ami mindig ugy 6e Ft ;[
Ez wan nem tudom visszafogni magam kevés az a havi 20 ingyen SMS ;]]]]

Norbee__

nobodybuilder Creative Commons License 1999.12.14 0 0 3
Azt hiszem, hogy a csomagok egy részének elveszítését már belekalkuláltam, amikor nagyvonalúan 2 másodpercet adtam egy SMS elküldésére, valójában nyilván nem kell neki ennyi, még 1 mp sem. Így bőven van idő megismételni az elveszett csomagot a protokoll specifikációja szerint, szerintem ez 2 mpbe simán belefér.

Roppant ügyes az egész, zseniálisak a marketingesek ;-)

A szolgáltató tulképp tech cég, amit elad, az technikai szempontból színtiszta adatforgalom, a mi szempontunkból pedig vagy beszéd, vagy SMS, vagy stb. A rendszerét a teljes adatformalomra kell méreteznie, és ugyanazzal az izmosságú rendszerrel összehasonlíthatatlanul több SMS-t lehet továbbítani, mint beszédforgalmat, ha tehát én volnék a szolgáltató, akkor mercédesz haccázast adnék a segge alá annak, aki elterjesztette, hogy az SMS milyen olcsó ...

Előzmény: névtelen (1)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!