Keresés

Részletes keresés

RJancsi Creative Commons License 2025.02.27 0 0 38447

Ha küldesz egy mailt privátba (az én címem publikus), el tudom küldeni az excel fájlt. 

Előzmény: Fferenc50 (38445)
RJancsi Creative Commons License 2025.02.27 0 0 38446

Mindegyikben egyszerű "listás" adatérvényesítés A11-ben (A2;A3), a B11-ben "=INDIREKT(A11)", a C11-ben "=INDIREKT(B11)" 

A listák mezőnevekkel vannak ellátva ezért tudok névvel hivatkozni rájuk. 

Előzmény: Fferenc50 (38445)
Fferenc50 Creative Commons License 2025.02.26 0 0 38445

Szia!
Milyen képletet használsz az A11 - B11 - C11 cellákban?

Légy szíves mutasd meg.

Üdv.

Előzmény: RJancsi (38444)
RJancsi Creative Commons License 2025.02.26 0 0 38444

Sziasztok!

Többszintű lista adatérvényesítésével kapcsolatban van kérdésem. Megoldható-e, ha egy magasabb szintű listaelemet módosítok, hogy az alacsonyabb rendűek törlődjenek? Na ez még nekem sem érthető... Inkább egy példa. Csináltam egy példa táblázatot. Első nekifutásra kiválasztottam a "Gyümölcs"-"Körte"-"Vilmos" adatsort. Eddig OK. Ám ha a legfelső szinten a Gyümölcsöt Zöldségre változtatom, a kiválasztás többi eleme (Körte-Vilmos) változatlan marad ami nyilván nem jó. Mit lehet tenni ez ellen? 

Fferenc50 Creative Commons License 2025.02.25 0 0 38443

Szia!

Nem szeretném most arra terelni az eszmecserét, hogy mi lesz akkor, ha elmész/elküldenek a cégtől. Nélkülözhetetlen/pótolhatatlan ember nincs. :(

A védelemről:

Az Excel védelme alapvetően a felhasználók "véletlen"  módosításainak megakadályozását szolgálja, elég szofisztikált módon, de nem megkerülhetetlenül/feltörhetetlenül.

A makrókat is lehet védeni a VBA nézet Tools - VBA project Properties - Protection fülön jelszóval is. De ez sem feltörhetetlen.

Ezért biztosabb az, ha magát a fájlt olyan környezetbe helyezzük, ahol a hozzáféréseket, láthatóságot vagyis a külső védelmet lehet erős eszközökkel megoldani, amire minden rendszerben, így MS-nél is megvannak a szabványos lehetőségek.

Nem küldözgetjük a fájlt, csak a végeredményt, pl. PDF formátumban mentve.

Lehet azt tenni, hogy az adatokat, amire szüksége van, külön fájlban tartjuk és csak a szükséges értékeket kérdezzük le a feldolgozáshoz. Sőt azt is lehet, hogy ez a feldolgozás is külön fájlban van. Az első fájl csak arra szolgál, hogy a hozzáférést ellenőrizzük és elindítsuk a másik /akár rejtett/, érdemi részt tartalmazó munkafüzetet.

De ezek is csak ötletek.

Üdv. 

Előzmény: Andyyy42 (38441)
Andyyy42 Creative Commons License 2025.02.25 0 0 38442

Szia!

Ez egyrészt így van!
A fórum segítsége nélkül, olyan formában, ahogyan kérik tőlem, nem tudtam volna mindezt összerakni, hiszen hiányzó láncszemek voltak a folyamatban, amiket a fórumozók oldottak meg. Ezért baromi nagy köszönet Nekik!

Másrészt, ha nagyon le akarjuk sarkosítani a dolgot, akkor kellett hozzá az excel, ami a Microsoft szellemi terméke, szóval az érdem az övé, ha így nézzük.
Persze ahhoz meg kellett egy gép, amin futnak a Microsoft termékek és a gép sem úgy született, hogy valaki egyik este lefeküdt, majd másnap meg felébredt és összerakott egy komplett, használható számítógépet, hanem több száz ezer ember folyamatos ötletei, fejlesztése, „szellemi termékének” a végeredménye.
+  a rengeteg youtubos video és feltöltőjük, amiket átnéztem, mert ha kicsi is az excel tudásom, én sem úgy születtem meg, hogy ez már a rendelkezésemre állt és bizony ők is segítettek benne az évek alatt…

Persze kellett hozzá egy keresőmotor is az interneten, hogy te is és én is rátaláljak a fórumra, az is szellemi termék.
Meg persze az idex.hu is, ahol én is és te is együtt használva más szellemi termékét, tudunk most beszélgetni egymással.

Előzmény: arkilaszlo (38440)
Andyyy42 Creative Commons License 2025.02.25 0 0 38441

Szia,

"Főnökeid mit szólnának ahhoz....."

Alapvetően a levédés nem az enyém, hanem az ő ötletük volt. Itt nyílván elsősorban ők féltik a céges adatokat.
Szóval, ha nekik ez a megoldás jó, akkor nekem mindegy igazából.

"(béremelés, egyszeri jogdíj...stb.)"
Ez sajnos nálunk nem kivitelezhető.
Nagyon le vagyunk még maradva vállalati kultúrában a németektől / USA-tól.
Ilyenért itt nem adnak nekem jogdíjat.... :(

egyelőre csak a cégen belüli pozíciómat tudom növelni vele, ami összefügg a fentiekkel is, hogy mi lesz akkor ha elmegyek.

Én örülök, hogy alapvetően olyan szituban vagyok most kicsit, hogy nekik van most rám szükségük elsősorban.

Ez egy kb 25-30 lépcsőből álló adathalmaz rendezés, átalakítás, műveletek elvégzése rajta,  szűrés stb, ahol a lépések értelem szerűen egymásra épülnek és a sorrend nem változtatható. - Ez az, amit én raktam össze. És igazából maga az ötlet is tőlem származott, mert annyira ismertem az excelt, hogy átlássam, ezt vele meg lehetne csinálni. Ez az, amit viszont én nem feltétlenül szeretnék, hogy mások átlássanak és rajtam kívül más is össze tudja rakni, itt megint visszacsatolva a cégen belüli értékemre.

Alapvetően én örülök neki, hogy tudok segíteni a cégnek, ahol dolgozom, ahonnan a megélhetésem jön.
Azzal, hogy ezt lehetőleg le kell védeni, nekem is azonosulnom kell, hiszen én ilyenkor mindig mint alkalmazott szerepelek, nem pedig mint egy külső szoftverfejlesztő mondjuk és követnem kell a vezetőség kérését.

Előzmény: Fferenc50 (38439)
arkilaszlo Creative Commons License 2025.02.25 0 0 38440

"tudod létezik a szellemi termék tulajdon"

ez pedig a fórumé és nem az övé....

Előzmény: Fferenc50 (38439)
Fferenc50 Creative Commons License 2025.02.24 0 0 38439

Szia!
Csak egy kérdésem van: Főnökeid mit szólnának ahhoz, ha bejelentenéd, hogy holnaptól nem dolgozol a cégnél, aminek következtében a szuperül kidolgozott, titokban tartott remek excel tábládat nem tudnák tovább használni? HIszen senki sem ismerheti, hogyan és milyen logikával működik.

Szerintem nem jó úton indultál el. Tárgyald meg a vezetőiddel, hogy az általad/általatok kifejlesztett rendszert milyen feltételekkel használhatja a cég - tudod létezik a szellemi termék tulajdon és annak védelme, ezért milyen juttatás (béremelés, egyszeri jogdíj...stb.) jár neked ezért.

Egyébként a munkafüzetbe építhetsz be jogosultságokat, ami alapján eldöntheti a makró, ki mire jogosult.

Az összes adatot tartalmazó munkalapot átteheted egy külön munkafüzetbe és a háttérben megnyitva számolhatsz vele.

Ha pedig igaz az, amit Garashannak írtál a munkatársak Excel ismeretéről, akkor semmi félnivalód nincs.

Üdv.

Ps. Azt gondolom tudod, hogy minden szoftverhez használati útmutatót illdomos adni írásban. Sőt a jövőbeni fejlesztések/esetleges javítások érdekében nem ártalmas egy pontos rendszer leírás készítése sem. 

Előzmény: Andyyy42 (38437)
Andyyy42 Creative Commons License 2025.02.24 0 0 38438

Szia,

Igen, alapvetően hasonló dolgokban gondolkozom én is.

"bár azt nekem 10-15 mp eltüntetni"
Szerencsére vagy nem szerencsére, alapvető, nagyon kezdő excel tudás van mindenkinek, ezért automatizálok mindent, gombokra lesarkítva.
Nem tudják mi az, hogy makró stb. 
Kicsi az esélye, hogy bárki külsőst megkérnek, nem lehet-e feltörni a makrókat stb, mivel foglmuk sincs róla... így szerintem nem mennek tovább majd, hanem elfogadják, hogy oké, ezzel nem lehet mit kezdeni, csak "használni".
Legalábbis ebben bízunk, ebből indulunk ki.

Előzmény: Garashan (38435)
Andyyy42 Creative Commons License 2025.02.24 0 0 38437

Szia,

használni kell a file-t több mindenkinek.
többfajta lekérdezésekből rakunk össze adatokat/információkat, amit aztán szűréssel kinyerve, csak a lényegi információt - eredményt használunk tovább.
De ezt napi szinten változtatva.

Azt nem akarjuk, hogy össze tudják rakni, hogy hogyan jön ki a végeredmény + az alap adathalmazokat se lássák, hogy miből jön össze a végeredmény.
(mi a folyamata az alap adatokból összeállításnak)

+ ha vki elmegy a cégtől, akkor ezt tovább vigye és felhasználja

Viszont az eredményt meg a napi munkához tudják használni, hogy vki könnyebb, gyorsabb, hatékonyabb legyen, mint az, ahogyan most dolgoznak.

Így nehéz elmondani, konkrétumok nélkül.

Előzmény: Fferenc50 (38436)
Fferenc50 Creative Commons License 2025.02.24 0 0 38436

Szia!

Nem egészen értem ezt a "titkolózási cunamit". Ha nem szeretnéd, hogy megnyissák a fájlt, ne küldjék el, akkor ne tedd közzé.

Ha pedig közzé akarod tenni, akkor konvertálhatod PDF -be, amit nem tudnak módosítani.

Üdv.

Előzmény: Andyyy42 (38434)
Garashan Creative Commons License 2025.02.24 0 0 38435

Sejtem hogy arra gondolsz, hogy a pl. gmail asztali gépen betölti az excel előnézetét, ha csatolmányban van. Szerintem ez ellen nem igazán lehet védekezni. Legalábbis makró szinten egész biztosan nem, mert legjobb tudomásom szerint makrókat nem futtat a gmail.

De ha már úgyis telepakoltad makróval és azok szükségesek a működéshez is, akkor csináld meg úgy, hogy csak 1 darab munkalap van megjelenítve a munkafüzetben, az összes többit rejtsd el és jelszavazd le őket (bár azt nekem 10-15 mp eltüntetni) és makrók segítségével másolj át minden adatot arra az egy darab munkalapra. Lehet futtatni makrót automatikusan mentés előtt is, azzal pedig ki lehet pucolni azt az 1 darab munkalapot.

Előzmény: Andyyy42 (38434)
Andyyy42 Creative Commons License 2025.02.24 0 0 38434

Sziasztok,

Most már tudom, hogyan lehet megcsinálni, hogy ne lehessen "másként menteni", ne lehessen "lementeni" + tudom azt is, hogy csekkolja, hogy csak akkro nyíljon meg a  file, ha az elérési helye nincs megváltozva.

Most már csak arra kellene egy ötlet, hogy azt hogyan lehetne megcsinálni, ha e-mailben elküldi vki, akkor se működjön.

Lementeni nem lehet az e-mailből a gépre, de a levelező rendszerből, mit csatolmány,  megnyílik az excel és mindig azt megnyitva tudják használni.

Esetleg erre vmi ötlet / módszer?

Mondjuk vmit szintén csekkoljon, ami nélkül nem nyílik meg, mert az is le van mentve valahová és azt is kellene mondjuk ugyan úgy elküldeni az emailben, de ezt nyilván nem tudja senki és azt nem küldik el.
Esetleg vmi ilyesmi vagy hasonló? Szerintetek? 

Előzmény: Fferenc50 (38421)
Takeoff. Creative Commons License 2025.02.23 0 0 38433

Köszönöm!

Előzmény: Garashan (38430)
Takeoff. Creative Commons License 2025.02.23 0 0 38432

Köszönöm!

Előzmény: Fferenc50 (38428)
Fferenc50 Creative Commons License 2025.02.23 0 1 38431

Szia!

Igazad van, elnéztem (nem tudom miért, a szóközből indultam ki).

A keresésnél szerintem ilyen esetben célszerű a KARAKTER függvényt használni.

Üdv.

Előzmény: Garashan (38429)
Garashan Creative Commons License 2025.02.23 0 0 38430

Illetve nem tudom, hogy a kérdezőnek mennyire tiszta a $ jel használata.

Ha az én vizualizált példámnál maradunk, akkor láthatod, hogy a szabály megadásánál nem használtam se az "A", se a "1" karakterek előtt dollár jelet. Ezáltal az érvényességben megadott első cellában, azaz a C1-ben a szabály az A1 tartalmát vizsgálja, míg a második cellában, a C2-ben pedig az A2 tartalmát vizsgálja.

Ha a képletem =A$1="igen" lett volna, akkor C1-ben, C2-ben, ... és C9-ben is az A1 cellát fogja vizsgálni. Azaz C1:C9 végig zöld lenne.

Vagyis a dollár jellel lefixáltuk az 1. sort.

Ha az A elé került volna dollár jel, akkor az az én példámat nem befolyásolta volna.

Viszont ha C1:D9 tartományt szerettem volna színezni az A oszlop értékeinek megfelelően, akkor kellett volna az "A" elé is dollár jel.

Másrészt, ha C1:D9 tartományt szerettem volna színezni a C oszlopot az A szerint, a D oszlopot pedig a B szerint, akkor nem kell elé dollár jel.

Előzmény: Garashan (38429)
Garashan Creative Commons License 2025.02.23 0 0 38429

Szia!

Gondolom csak elírás volt a részedről, az új sor kódja a 10-es.

Hogy a kérdező is értse, hogy miről beszélünk mindkét változatot megcsináltam neki.

A1 cellában van a szétszedendő szöveg

C1-ben az alt+enteres keresés, míg D1-ben a karakter(10)-es. Alatta pedig a használt képletek. Úgy ahogy a szerkesztő lécben is látszódnak. Azaz C2-ben van egy új sor.

Illetve vizualizáltam az automatikus formázás lépéseit is a kérdezőnek.

Előzmény: Fferenc50 (38428)
Fferenc50 Creative Commons License 2025.02.23 0 0 38428

Szia!

1. A képletet próbáld meg így írni: =bal(A1, Szöveg.keres(Karakter(160), A1)-1). Karakter(160) az Alt+Entert jelenti.

2. A feltételes formázást arra a cellára kell megadnod, amelyiknek változtatni szeretnéd a színezését. A formázás alapja viszont az a cella lesz, amelyikben a legördülő lista van!

Ha az A1 cellát formáznád és a legördülő a D1-ben van:

Kijelölöd az A1 cellát, utána Kezdőlap - feltételes formázás - új szabály - a formázandó cellák kijelölése képlettel

Tehát a feltételes formázás képletébe a legördülő cella címe legyen: pl. =$D$1=Igaz() zöld kitöltés. OK

Ezután - még mindig ki van jelölva az A1 cella,  ismét új szabály  =$D$1=Hamis() piros kitöltés OK

Azaz az A1 cellára két szabály van érvényben.

A szabályok szerkesztésében megnézheted, melyik szabály melyik tartományra vonatkozik.

Üdv.

Előzmény: Takeoff. (38426)
Garashan Creative Commons License 2025.02.23 0 0 38427

Az idézőjelek közé kell egy alt+enter és csak az. Késő délután beülök majd a gép elé, ha addig nem oldódna meg, akkor megírom részletesebben is.

Előzmény: Takeoff. (38426)
Takeoff. Creative Commons License 2025.02.23 0 0 38426

Köszönöm, biztosan működnek, de én teljesen amatőr vagyok ezért bvbalami nem sikerül. :(

A képletedet gondolom egybe kell írni:  =bal(A1, Szöveg.keres("", A1)-1) itt a két idézőjel között akár van akár nincs egy szünet (de gondolom nem az az ALT+ENTER) akkor is hibát jelez kijelölve már az első A1-t. 

A szinezésnél az IGEN működik, csak nekem megjelenik a cellában az IGAZ felirat is, ami nem jó, mert az a cél, hohyha a NEM jelenik meg, akkor azért legyen pirossal szinezve a cella, hogy oda írjon be a kitöltő egy magyarázatot, hogy miért lett NEM a válasza. Azt nem értem, ha megcsinálom az IGEN-re, ugyanabban a cellában hogyan lehet megcsinálni a NEM-re is? 

Előzmény: Garashan (38424)
Garashan Creative Commons License 2025.02.23 0 0 38425

u.i.: remélem nem írtam el semmit, mert nem gépről írtam, hogy teszteljem is közben.

Az előző témához, pedig köszönjük a kedves szavakat. Utólag nem bánom, hogy a vissza pert kiírtam szóval is, mert csak most vettem észre, hogy a fórum motor kitörölte az összeset a hozzászólásomból... Olyan ritkán kell leírni, hogy el is felejtettem már, hogy azok törlődnek.

Előzmény: Garashan (38424)
Garashan Creative Commons License 2025.02.23 0 0 38424

Ha képlettel akarod átmásolni, akkor arra van egyszerű megoldás:

Legyen az A1-ben a másolandó cella, akkor a függvény a következő:

=bal(A1, Szöveg.keres("

", A1)-1)

Nem elírás tényleg ALT+enter karakterre keresünk rá. A "-1" pedig azért kell, hogy az új sor karaktert ne másolja át az új cellába.

igen/nem alapján színezés másik cellában: a feltételes formázás lesz a barátod. Azon belül is a képlettel megadott változat. Először is jelöld ki azokat a cellákat, amiket színezni akarsz.

A függvényhez írd be, hogy '=A1="igen" ' A formázásnál pedig állítsd be a neked megfelelő formázást. Majd ugyan ezt csináld meg a "nem"-es változatra is.

Nem emlékszem, hogy melyik verziója az excelnek, de valamelyik a leokézés után átírta a függvényt új automatikus formázás létrehozásánál. De ha szerkeszted és újra beírod, akkor már jó lesz. Nyilván az A1 cellában feltételeztem az igen/nem szavakat.

Előzmény: Takeoff. (38423)
Takeoff. Creative Commons License 2025.02.23 0 0 38423

Sziasztok!

Két dologban szeretnék segítséget kérni:

Ha a cellában ALT+ENTER sortörés van, akkor hogyan tudom csak az első sort átmásolni egy másik cellába?

Ha egy cellánál választható legördülő lista van (pl. IGEN, NEM), hogyan tudom egy másik cella kitöltési színét megváltoztatni IGEN-nél Zöldre, NEM-nél Pirosra?

Előre is köszönöm. 

Andyyy42 Creative Commons License 2025.02.22 0 1 38422

kipróbáltam és hiba nélkül lefutott
Szóval nem tudom Garashan kódjával miért nem ment az előbb

valamit nyilván én toltam el

AMÚGY!
Mindkettőtöknek köszönöm ismételten.

Nagyon nagy tudással rendelkeztek

+ segítően álltok mindenkihez

Ez a kettő egyben baromi ritka!

Nagyon hálás vagyok ( és szerintem a többiek nevében is szólhatok) az önzetlen és azonnali segítségért, amit itt ti ketten adtok (+ a többiek is, de ti ketten ahogyan követem egy ideje, viszitek a prímet)

Szóval nagy Respect!  

Előzmény: Fferenc50 (38421)
Fferenc50 Creative Commons License 2025.02.22 0 1 38421

Szia!
Akkor mégsem megfelelően adtad meg az elérési utat.

A vizsgálathoz első lépés Excel beállításokban letiltod a makrókat.

Ezután megnyitod a fájlod.

If ThisWorkbook.Path <> "C:UsershalasDesktoptemp" Then
MsgBox "Hiba a fájlban, a fájl bezáródik!"
Application.DisplayAlerts = False
ActiveWorkbook.Close SaveChanges:=False
End If

részt így módosítod:

MsgBox ThisWorkbook.Path & vblf & "C:UsershalasDesktoptemp"  ' ide a saját magad által használt elérési utat írd be.
'Application.DisplayAlerts = False
"ActiveWorkbook.Close SaveChanges:=False

Stop
End If

Ezután engedélyezed a makrók futtatását. Mented a fájlt. Lefuttatod az ellenorzes makrót.

Így látnif fogod, helyesen írtad-e be a feltételt. Ezt kijavítod a megfelelőre.

Ezután ismét lefuttatod.

Ha nem jelenik meg az üzenet, akkor jól csináltad.

Visszaírhatod az eredeti figyelmeztetést és kiveheted az aposztrofot a sorok elől ill. a Stop utasítást.

Mented. Kilépsz. 

Ismét elindítod. 

Üdv.

Előzmény: Andyyy42 (38420)
Andyyy42 Creative Commons License 2025.02.22 0 0 38420

Szia,

Köszi!
sajnos vmiért nem megy, állandóan bezáródik :-(
Pedig úgy adtam meg mindent, ahogyan mondtad
nincs visszaper az utolsó mappa után
elérési utat az információ - elérési út másolásából vettem

Előzmény: Garashan (38419)
Garashan Creative Commons License 2025.02.22 0 0 38419

A ThisWorkbook-ba írd bele ezt

Private Sub Workbook_Open()
ThisWorkbook.ellenorzes
End Sub

Sub ellenorzes()
MsgBox "Hiba a fájlban, a fájl bezáródik!"
Application.DisplayAlerts = False
ActiveWorkbook.Close SaveChanges:=False
End If
End Sub

Nyilván a C:... részt cseréld ki a te elérési útvonaladra. az utolsó mappa után ne tegyél vissza pert, ahogy látod a mintámban.

Ha elírod és úgy mented el, akkor csak a makrók letiltása után fogod tudni ismét megnyitni.

Ha biztosra akarsz menni, akkor az összes worksheet fülre is illeszd be ezt:

Private Sub Worksheet_Activate()

ThisWorkbook.ellenorzes

End Sub

Így elvileg nem csak megnyitáskor ellenőrzi az elérési utat, hanem ha aktiválod a munkalapokat is.

Előzmény: Andyyy42 (38418)
Andyyy42 Creative Commons License 2025.02.22 0 0 38418

Szia,

vannak benne makrók, szóval rendben lenne.
Csak nem tudom megcsinálni :( :-)

Előzmény: Garashan (38414)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!