Keresés

Részletes keresés

fargo Creative Commons License 1 napja 0 0 480800

Ja, jogos, a rövidlátás amikor messzire nem lát valaki. Sz'al akkó fordítva :-D

Előzmény: pirate82 (480792)
fargo Creative Commons License 1 napja 0 0 480799

Holnap is Büdipesten leszek, elmehetünk sztékolni délután :-D

Előzmény: kopiteki (480798)
kopiteki Creative Commons License 1 napja 0 0 480798

Mivel én végig dolgozom a decembert, ráadásul a 11.- ével kezdődő héten ügyeletes is vagyok, részemről esélytelen. Ha mégis, akkor is csak büdipest esetleg környéke jöhet szóba.

Csendben várok.

Amúgy csak halkan kérdezem, nem annak kéne zsizsegni, aki felvetette?  :o)

fargo Creative Commons License 1 napja 0 0 480797

Pécsett tudok még egy kafa helyet.

Debrecenben is, de odáig nem megyek el, elegem van a hosszú utakból. Max 3 órát autózok. 

Előzmény: fargo (480796)
fargo Creative Commons License 1 napja 0 0 480796

Felőlem mehetünk Szadára. Czimbiék kedvéért azonban érdemes lehet kicsit dél felé orientálódni.

Az én ötleteim:

-- Szada -- de nem akarok éhes maradni húszezeré'...

-- Kekkkemét, Sasfészek -- ez kicsit közelebb van Czimbiékhez

-- Branco -- keddenként van 20% akció minden sztékből, csak mondom, de asztalt kell foglalni

Nekem már csak december 11., 12. és 14. alkalmas, ha a Brancoba megyünk, akkor 13 is, aznap mindenképpen Büdipesten leszek az unokaöcsivel és megyünk a Brancoba is.

Utána már nem megyek sehova, előreláthatóan, szóval nektek kell a környékre jönni. Ez esetben szóba jöhet:

-- Balatonszentgyörgy, Gulya csárda

-- Zalaegerszeg, Vándor Vigadó

-- Badacsonytomaj, Folly Arborétum étterme --> ez nem fog betegre etetni, ellenben kissé drága, de megéri, ide elmegyek a Volvoval is, egy egész napos hétvégi programra. Akár ottalvósra is.

pirate82 Creative Commons License 1 napja 0 0 480795

Szada jól hangzik, csak az ilyen fenszi éttermek adagjait nem kedvelem.

Ahogy azt a mellékelt képek is mutatják a honlapon... a mifelénk ezt elmosogatják kategória.

De neked van tapasztalatod. Csalókák a képek vagy tényleg az az adag?

Utálom amikor egy rendes parasztétteremből ilyen belpesti fenszi helyet csinálnak: 

"A falusi böllértől: Szuvidált pisztáciás sertés szűz vargányagomba, cheddar sajtos pappardellével."  Nem tudom melyik faluban nőhetett fel ez a böllér... :D

Martonvásáron ismerem ezt a helyet, https://www.macska-panzio.hu/ Lepattantabb, viszont jó a konyhája nagyon és az árak sincsenek az egekben.

És jó adag.

Természetesen oda megyek, ahova a többség óhajt. Hátha másnak is van ötlete.

Előzmény: Alex Raps (480794)
Alex Raps Creative Commons License 1 napja 0 0 480794

Danika feldobta az évvégi zabbantás kérdéskörét. Beszéljük ezt át. Én a Szadán található Szűcs fogadóját ajánlanám erre a célra: https://aszucsfogadoja.hu/ Elsőosztályú a konyha, príma a kiszolgálás és a budapestihez képest még kultúráltak is az árak. Mi a családi alkalmakkor gyakran járunk oda és nem is véletlenül.  

pirate82 Creative Commons License 1 napja 0 0 480793

Szerintem a "Manipulatív Gonosz Banya Barlangja" megfelelő lehet. :D

Én megértem hogy a zsidóüldözések miatt szembefordul azzal a rendszerrel és betagozódik gyakorlatilag az ellen oldalra, de hogy közben nem tűnik fel, hogy milyen rendszert is szolgál valójában?

Sosem fogom megérteni a rendszerek ideológiai szolgáit, akiknek nem tűnik fel, hogy semmilyen eszköztől nem riad vissza, hogy hatalmát védje az.

Nem érdekeket és embereket szolgál, hanem a saját hatalmát szilárdítja.

És ezzel nem azt mondom, hogy a mostani rendszer jó, vagy jó irányba tart a világ, de szerintem ne essünk már vissza a ló másik oldalára.

A Jó Isten mentsen meg minket a filozófusoktól!

Előzmény: fargo (480760)
pirate82 Creative Commons License 1 napja 0 0 480792

Jó reggelit!

Csak néhány észrevétel:

A "terminátoros" videót egy volvoból készítik.

A bika amazon középső műszerei egy P1800ból jöttek szerintem. (és remélem ilyen üdítős dobozokat fog sz*rni aki a kép kellős közepére rakta a reklámját, amikor épp a motorteret mutatja!)

fargo! Szerintem azt a fogalmat hogy rövidlátó, azt rosszul használod. De az is lehet hogy én használom rosszul. 

Nálam a rövidlátó az, aki röviden lát csak, tehát messzire nem lát jól. 

kopiteki Creative Commons License 1 napja 0 0 480791

:oDDD

Előzmény: Alex Raps (480790)
Alex Raps Creative Commons License 1 napja 0 0 480790

Ja. Az egyik optikus a másik pedig lát, de az filmtrükk. :D

Előzmény: kopiteki (480788)
Alex Raps Creative Commons License 1 napja 0 0 480789

Mondom. Mindegy az nekem csak az üszőnek ne essen bajja'! :D 

Előzmény: fargo (480787)
kopiteki Creative Commons License 1 napja 0 0 480788

ÜDVÖZLÖM A KEDVES OLVASÓKAT a zoptikus fórumon...   : o)))))

fargo Creative Commons License 1 napja 0 0 480787

Nem én "nem tudom sajnos", hanem te "nem emlékszel sajnos", mert hogy kb 10 éve csináltattam az első ilyen szemüvegemet, és hosszasan vekengtem róla meg az optikusról, akinek visszavittem az első párat, mert erős párnatorzítása volt, amit kifejezetten megígért hogy nem lesz (nagy piros betűkkel a megrendelőn, szerencsémra), de aztán annyira zavaró volt hogy hányingerem támadt tőle, ha oldalra néztem. Az volt a válasza: "akkor ne nézzen oldalra". Itt szakadt el a cérna, de végül sikerült megállni hogy ne dugjam fel a seggébe, ellenben visszafizettettem az árát, és máshol megcsinálták majdnem teljesen jól.

Szóval a lényeg: pontosan erről beszéltem. Nekem a jobb oldali, szélesebb látómezejű verziók vannak. Ezekről mondtam, hogy ha csak rövidlátással küzdesz, akkor 3 méterig tudnak pontosan fókuszálni. Efelett az agyad és a szemed kompenzál, szóval lehet hogy élesen látsz, de az nem a szemüveg érdeme. Ami végső soron mindegy is, csak hogy ha állandóan a fejeden van, akkor az agyad rááll erre a kompenzálós üzemmódra, és utána ha leveszed, akkor távolra, ahol eddig élesen láttál, most már homályosan fogsz. Ha az optikus azt állítja, hogy távolra is jól fogsz látni, akkor csak ismeri ezt az agyi alkalmazkodást*, és jól átbaxxa az agyadat vele.

↑↑ Ezt a szép lila bekezdést olvasgasd :-) ↑↑

Ezekbe az 1-2 milliméter vastag polikarbonát lencsékbe nem tudják belemarni azt a profilt, ami lehetővé tenné, hogy 3,0 dioptria felett és 3 méternél távolabbra is élesen láss, egyszerűen nem elég vastagok, meg nem tudják leképezni azt az átmenetet, ahol konvexből konkávba vált az üveg. (Ugyanez az oka annak, hogy ott van a lencsén két oldalt alul az a használhatatlan mező, amivel szintén nem tudnak mit kezdeni.) Ilyenkor jönnek elő a bifokális, két darabból álló lencsék. Azokba nem kell finom, torzításmentes geometriai átmenetet alkotni, van egy erős törésvonal, oszt jónapot.

Erről okosított ki az az optikus csajszi, aki azóta is a szemüvegeimet csinálja, miután elsírtam neki a panaszomat.

Hozzáteszem, megismételve: ez abban az esetben él, ha CSAK rövidlátásról beszélünk, és a szemed távolra még jó, mint pl. nekem. Azt nem tudom, mi van amikor egyszerre vagy rövidlátó meg távollátó, mert erről nem szólt a fáma, de gyanítom hogy ilyenkor játszik a német havernő 1200 eurós, de legalább szódásüveg talp vastag szemüvege, valami spéci varázslattal. Esetleg valami lézeres szemműtét, bár gyanítom hogy a lány esetében már kifutottak az orvosolható tartományból. A csajszi SEMMIT sem lát élesen, semmilyen távon, szemüveg nélkül.

--------------------------------------------------------------------

*Ugye megvan az a kísérlet, amikor feltesznek a fejedre egy szemüveget, ami megfordítja a képet, és mindent fejjel lefelé látsz? De egy kis idő után átáll az agyad, és visszafordítja a képet. Ha ezt követően leveszed a szemüveget, akkor szabad szemmel látsz mindent fejjel lefelé. No, ez ugyanaz a kompenzálós jelenség.

Előzmény: Alex Raps (480781)
Alex Raps Creative Commons License 2 napja 0 0 480786

Egy kis Volvo: https://www.facebook.com/watch?v=659596276297891 Ez mondjuk büntet.

Alex Raps Creative Commons License 2 napja 0 0 480785

Nem volt könnyű megszokni a monitor előtt és valószínűleg egy mukaszemüveg lencse lényegesen jobb lenne a célra, de azon a szakaszon már túl vagyok. A 32 colos monitort már megszoktam a multival. Egy-egy nehezebb nap végén fáj a nyakam*, de arra ott az asszony v. jobb esetben a kisebbik lányom ha sikerül megdumálnom hogy átjöjjön. :)

*merugye' a nyakunk veszi át a szemforgatás szerepét

Előzmény: bnorci71 (480784)
bnorci71 Creative Commons License 2 napja 0 0 480784

Az első multim a baloldali volt a második ami nincs a képen a mostani a jobb oldali hát az már fáj a kasszánál az biztos.

Sajna élőben is olyan mint a képen ami homályos az életlen. Vezetéskor sokszor rossz hátranézni benne mert a fejed oda már nem fordul megy a szemed ott meg vagy az életlen részen látsz ki vagy a szemüveg mellett az talán a jobb.

De igazi svájci bicska el nem tudnám képzelni a 2 szemüveget, sőt 3-t. közel, monitor munka táv. távol.

Így is 2-t használok a multist mindenre is a monitor előtti munkára meg van egy oda belőtt fókuszú munkaszemüveg, a multis nekem nagyon kényelmetlen monitor elé, keskeny a használható terület a széles monitort csak folyamatos fejmozgással látom rendesen és nagyon emelni kel a fejem

Előzmény: Alex Raps (480782)
Alex Raps Creative Commons License 2 napja 0 0 480783

Na mindegy. Ebből okulva is csak azt mondom hogy az a füles jó, amelyiket reggel felteszem a fejemre és csak akkor veszem le amikor vége van a munkanapnak. Aztán a fenti időintervallumban nem azért volt a fejemen, mert nem vehettem le - habár az is tényező - hanem azért mert több okból is észrevehetetlen számomra hogy ott van. Öreg vagyok én már ahhoz hogy folyton megalkudjak az ilyen dolgokban és olyan gazdag sem hogy fizessem a sokszázezres bírságokat. 

Előzmény: Alex Raps (480782)
Alex Raps Creative Commons License 2 napja 0 0 480782

Mindkét lencse multifokális:

A jobboldali sajnos lényegesen jobban fáj a kasszánál. Egyszer egy optikus mondta nekem hogy a legdrágább szemüveget éppen azok a szakmák nem veszik meg akiknek leginkább szükségük lenne rá és ezek a hivatásos sofőrök. Ő csak úgy hívta hogy taxis multifokális. :) Ezekből az üvegekből sem két féle van hanem több vagyis a képen a két szélét látjuk a kínálatnak.

Előzmény: Alex Raps (480781)
Alex Raps Creative Commons License 2 napja 0 0 480781

Több fajtája is van ennek csak még Fargo ezt sajnos nem tudja. :) ..és igen. A fejet kell mozgatni és nem a szemet. 

Előzmény: Etyi (480780)
Etyi Creative Commons License 2 napja 0 0 480780

Nekem is ilyen multi lencsés szemüvegem van, évek óta.

olvasásra és nagy távolságra is jó. Teljesen éles.

Éppen a vezetés miatt álltam át erre.

Nagy távolságra is tökéletes.

De, tudni kell használni, kicsi a sáv ami ténylegesen éles.

Sok hét telt el mire ráéreztem.. megszokható. Nem a szemed forgatod, hanem a fejed..

Szemüveg nélkül minden távolság életlen.

Előzmény: fargo (480775)
czimbi Creative Commons License 2 napja 0 0 480779

Nálunk 4 nap alatt egy hónap csapadékösszege esett le. Most is esik... Havazhatna helyette. Napközben 9-10 fok volt, rendesen lefőttem, míg az udvart rendeztem. Bezzeg a Hargitán! 

fargo Creative Commons License 2 napja 0 0 480778

Reggelre itt is csak a latyak marad. Ami aztán le fog fagyni :-/

El kellett volna mennem ma bevásárolni, kifogyott ez-az, de nem volt szívem, kicsapni a kutyát, olyan cudar idő volt reggel (ónoseső). Bent hagyni a kecóban egyedül meg nem volt merszem. Így aztán elkezdtem turkálni a hűtőben, kiderült hogy van vagy 5 kiló csirkemell a fagyasztóban, mindig megvettem, aztán lusta voltam megfőzni, becsaptam a jégre. Kb két hétig nem éheznék, ha beütne valami gebasz.

Az utóbbi pár hétben elég sokat utaztam, ottalvós programjaim akadtak, alig voltam itthon. (A jövő héten megyek még erre-arra, de aztán szünidő.) Nem voltam bevásárolni sem. Megspóroltam egy valag pénzt :-D A cég fizeti a kajámat, ha úton vagyok. Ami gyakorlatilag minden napra elmondható, még akkor is, ha délután már haza is érek. Ezt kellene csinálnom, de nincs kedvem mindig beülni valahova...

Előzmény: inrock (480777)
inrock Creative Commons License 2 napja 0 0 480777

Jó neked, nálunk csütörtök délelőtt óta kisebb magszakításokkal szemerkél az eső.

Előzmény: fargo (480771)
fargo Creative Commons License 2 napja 0 0 480776

Közben Jenkiában meg elkezdik visszavezetni a kézírást az általános iskolákba, mert rájöttek hogy anélkül elmaradottak lesznek a fiatalok... Én még azt sem dolgoztam fel teljesen, hogy egyáltalán kivezették.

fargo Creative Commons License 2 napja 0 0 480775

Ha messzire sem látsz élesen szemüveg nélkül, meg közelre sem, akkor passz. Asszem arra van egy másik féle multifokális megoldás, de a közellátást korrigáló lencsét csak 3 méteres fókusztávig tudják csiszolni, és max 3,0 dioptriáig tudnak korrigálni. 

Előzmény: bnorci71 (480773)
fargo Creative Commons License 2 napja 0 0 480774

Ez ugye attól függ, milyen körülmények között töltöd a napot. Ha csak irodában dolgozol, akkor simán fent lehet hagyni, mert ott ritkán fókuszálsz 3 méternél messzebbre. De ha ilyen kint-is-vagyok-bent-is-vagyok melód van, amikor egyszer a kezedben lévő papírt kell olvasnod, utána meg az erdőben a fákat számolod, hát akkor gebasz van. Ilyenkor szokták letolni az öregek az orruk hegyére a szemüveget, és távolabbra a lencse fölött kinézni.

Azt nem t'om, mi van ha rövidlátó is meg távollátó is vagy egyszerre, én arról beszélek, amikor messzire elvileg hibátlanul látsz, csak közelre nem tud már fókuszálni a szemed. Öregkori közellátás, vagy mi.

Előzmény: bnorci71 (480772)
bnorci71 Creative Commons License 2 napja 0 0 480773

akkor mi a megoldás arra, hogy a műszerfalat is lássam meg a közlekedési tábla feliratát is?

Mert a multissal mindkettő megy nélküle egyik sem....

Multis kontaktlencsénél voltam így amit mondasz a távolabbi dolgok nem voltak az igaziak.

Előzmény: fargo (480768)
bnorci71 Creative Commons License 2 napja 0 0 480772

ha nem látsz nélküle nincs más választásod :(

Előzmény: fargo (480763)
fargo Creative Commons License 2 napja 0 0 480771

hózik itten erősssen...

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!