Ezen a fórumon a citrusfélék és a banánfélék hazai neveléséről osztjuk meg egymással tapasztalatainkat. Bárki elmesélheti sikereit, de esetleges kudarcait is, hátha találunk közösen megoldást az utóbbiak kiküszöbölésére.
Kezdő citruskedvelőknek javasoljuk a http://quicktor57.fw.hu/ weblap Citrusnevelési útmutatójának alapos áttanulmányozását. Ebben átfogó ismeretekre lelnek az otthon nevelhető citrusfélékről, azok beszerzési forrásairól, az alapvető nevelési körülményekről és a gyakori hibákról, kártevőkről, növényvédelemről, a magoncok neveléséről.
Ha megfelel, válaszolok. Több, mint 20 éve tartok citrusokat, némi tapasztalatom van.
Nem a hónap számít, természetesen.
Az első, hogy minél korábban, minél előbb kezdjenek "magukhoz térni".
A jelenlegi teleltető hőmérsékletét veszem figyelembe, nálam 3-10 fok közötti dec, jan, febr.
Tehát kora tavasszal (március elején) azt figyelem az időjárás előrejelzésnél, hogy mikor kezd az éjszakai külső hőmérséklet közel 5 fok vagy felé emelkedni tartósan.
Ezt lehet március közepe is, de figyelni kell.
Ebben van egy kis kockázat, márciusban még előfordul, hogy néhány napra visszajöhet az éjszakai hideg. Nem menjen 0 fok alá.
Akinek néhány darabja van, könnyű helyzetbe van, mert 1-2 éjszakára vissza tudja menteni.
Nekem közel 40 darab, közte nagy dézsások, az már nem megy.
Én java részt a teraszomra viszem, ott kissé védettebb.
De, még egyszer sem volt, hogy fagy érte volna a citrusaimat és a korai kirakást nagyon meghálálják.
Tavasszal már megvettem, szépen van rajta termés és már kezd sárgulni a telelőben. Szerintem most decemberben fogyasztható lesz, kíváncsi leszek az ízére.
Ennél egy limonádé szerű ízre számítok, amit nem kell cukrozni.
De természetesen ég és föld különbség alapban ennek a várható íze és a Sweetie vagy Oroblanco íze között.
Nem tudtam. A legzavaróbb a dologban, hogy látod a cédulát a fácskán, és látod a termést. A cédulán az a fajta zöld citrom van, amit árulnak a boltokban.
Amit kaptam, (a cédulával együtt) a termés meghaladja a 10 centit, hosszúkás és normál citromra hasonlít.
Nem akartam vitát kezdeni, csak valami nem stimmel.
Pont azért fordultam hozzád, mert évek óta olvasom a hozzászólásaidat, ismerem a szakértelmedet.
Buddháról meg annyit: én csak törökülésben láttam szobrot, bár lehet, hogy van álló Buddha szobor is, csak én még nem láttam.
"A sweetie, vagy más néven oroblanco (fehér arany) pedig a pomelo és a grépfrút keresztezésével jött létre. Gyakorlatilag kizárólag Izraelben termesztik. Édes, mag nélküli citrusféle."
A fóliáról annyit: Rozsdamentes acélvázas, 3x2 m és 2 magas. Oldalt 3-3 szúnyoghálós 40x40 cm ablak. az ajtó 1.2 m cipzáras, feltekerhető. Tavaly megunva a veteményezést, beültettem 4 tőke szőlőt. Kettő "csabagyöngye", egy "Belgrádi magvatlan, egy meg " simsson seedless" ez is magnélküli.
Itt volt a három nagy citrus, meg a magoncok, meg tízegynéhány dugvány, meg bolti Qmkvat, meg Limeqmkvat, meyer, stb. Ezek egy méter magasságban egy polcon laknak.
Kaptak Osmocote műtrágyát, a nagy melegek idején szinte naponta kaptak citromsavas vizet, hetente egyszer vasgélicot, a tavaszi szőlőpermetezéskor (bordói por-thiovt-mospilán) az összes citrust megpermeteztem.
Nagyon szépen túlélték a nyarat szép zöldek, egészségesek..
A Qmkvatok teremnek, virágoznak, most is van régi termés, új apróságok és virág is.
Inkább az érdekelt volna, hogy milyen a három új. A narancs már szép sárga, a nagy citrom is sárgul, a mandarin még zöld, 14 db van rajta, kicsi nagyobbak mint a ping-pong labda.
Megvárom a november eleji minuszokat, 3-4 napról jelzik, utána ismét kellemes időt írnak. (Időkép).
Ha baj lenne, (nagyobb mínuszok jönnek, tudok fűteni rájuk), ha még nagyobb hidegek jönnek, beviszem a telelőbe, ott a kinti mínusz 25-18 fokok m idején 0-+2 fok van, 8 órás fényritmussal,
A múlt héten szép idő volt, megpermeteztem az összeset gazdaboltból való pumpás rovarortóval, a sveetiken az új hajtásokon megjelent valami apró fekete kártevő, de elpusztultak.
Hogy mikor érnek? ahány ház annyi szokás, kora tavaszi virágzás esetén, fajtától függően akár késő ősszel, tél elején, de ez a ritka, második futamban február környékén és végül a tavasz elején.
Miért nem virágoznak? Nem a tartással van baj,(bár egész évben fóliában tartásnem tudom hogy hat a virágzásra, például levegő is sokat számít) még nem jött el az ideje, majd jövőre például.
Oltásra nagy könyvek szerint legjobb a már virágzott, termett fáról vágott oltó vessző.
És végül nagyon nem mindegy, hogy az alanynak szánt magonc, milyen fajta.
Nem igazán értek hozzá, de az ültetőföldbe én tettem volna egy kicsi homokot (lazítás miatt), agyagot (tápanyagok miatt) és legfőképp érett szerves trágyát. A bolti túlárazott citrusföldek és tőzegek nagyon hamar kimerülnek, legkésőbb 1 éven belül, ezért kéne bele érett trágya is. Remélem nem írtam hülyeséget.
Nyugodtan oltsál belőlük, ezek az oltványok mind jó minőségű nemes fajták, érdemes szaporítani őket.
Még a nyár elején kaptam a lányomtól az alábbi képeken látható citrusokat.
Gondolom ismered ezeket a fajtákat, a neten elég szűkszavú ismereteket szereztem.
A kérdésem az, hogy mikor érnek, miért nem virágoznak, érdemes-e tavasszal oltani belőlük. Van 12 tő szép erős magoncom, azokba gondolom, ami a legjobb. Amikor megkaptam, aznap átültettem citrusföld és savanyú tőzeg keverékbe, a nyáron sűrűn kellett locsolni, citromsavas vizzel. Kaptak kétszer vasgálicot. Egész idő alatt, most is fóliában vannak. Ha jönnek a nagyobb mínuszok, van teleltetőmm, ahol 8 órás fényritmusban pihennek.