Keresés

Részletes keresés

Szögrágó Creative Commons License 2006.07.27 0 0 260

Köszönöm!

 

(Szóval mégiscsak vannak szabályok. Kicsit nehezen, de csak megszülettek. )

Előzmény: krobi01 (258)
annyi baj legyen Creative Commons License 2006.07.27 0 0 259
"Miért baromság az, ha kíváncsi vagyok rá, hogy milyen konkrét szabályok vonatkoznak a biztonságra?"

azért baromság, mert nagyon jól tudhattad, hogy ötvenmillió dolgot kell figyelembe venni, mivel a lőfegyver VESZÉLYES, viszont ha tényleg kiváncsi lennél, akkor két perces guglizással utánajárhattál volna.
Előzmény: Szögrágó (256)
krobi01 Creative Commons License 2006.07.27 0 0 258

Ha mindenáron szabályokat akarsz olvasgatni, akkor tessék, olvass.

 

Szükséges megismerni a vad védelméről és a vadgazdálkodásról, valamint a vadászatról szóló 1996. évi LV. törvényt (V.T.V.) és annak a vadászat rendjére vonatkozó részét, valamint a 79/2004. (V.4.) többször módosított FM.- FVM. rendelet (VHR) kiemelt pontjait. Ezek a következők: a VTV. 69 §. (1-es bekezdése) kimondja: „Vadászni csak a törvény által nem tiltott módon és csak a vadászat rendjének megfelelően lehet”.

(2-es bek.) „A jogosult felelős a vadászat rendjének megtartásáért” hozzáteszem megtartatásáért.

(3-as bek.) „A vadász saját felelősségére vesz részt a vadászaton, köteles azonban megtartani a vadászat rendjéért felelős által meghatározott szabályokat”.

A VTV. 72. §-a 1-es bekezdése kimondja: „Vadászlőfegyverrel, vadászíjjal lövést leadni csak akkor szabad, ha a vadász a vadat minden kétséget kizárólag felismerte és a lövéssel mások életét, testi épségét, illetve a vagyonbiztonságot nem veszélyezteti. A lövés előtt mérlegelni kell a lövedék várható útját és a becsapódás helyét.”

79/2004. (V.4.) végrehajtási rendelet 43. §-a (2. bek.) kimondja: „A jogosult a vadászat részletes rendjét a vadászterületnek megfelelően a helyi viszonyok szerint köteles megállapítani.”

(3-as bekezdés) kimondja: „A vadász jogszabályokban foglaltakon kívül köteles a jogosult által meghatározott részletes vadászati rendet megtartani, valamint a jogosult által felhatalmazott vadászatvezetőnek, illetve kísérőnek a vadászat rendjére vonatkozó utasításait követni.” A vadászat rendjét a vadásztársaság tagságával és hivatásos személyzettel évente legalább egy alkalommal ismertetni kell, ugyanakkor a vadászati főszezon beindítása előtt minden részletre kiterjedően és minden közös vadászat előtt balesetvédelmi oktatást kell tartani, melyet a vadászat megkezdése előtt jegyzőkönyvezni kell.

 

2004. szeptemberétől megjelent, 253/2004. (VIII.31.) Kormányrendelet, a 2004. évi XXIV. Tv, valamint a Belügyminiszter 49/2004. (VIII.31.) BM. rendelete, gyűjtőnéven „Fegyvertörvény” és annak végrehajtási rendelete, melynek hatályba lépésével a korábbi vonatkozó rendeletek érvényüket vesztették (megtalálható, Magyar Közlöny 2004/124 számában).

A Kormányrendelet néhány igen fontos paragrafusát szeretnénk kiemelni tájékoztatásul, amelyet feltétlen fontosnak tartunk megismertetni.

Az egyik ilyen fontos kérdés a rendelet 32. § 1. pontja, ami szerint „a fegyver, lőszer tartására kiadott engedélyt tartalmazó okmány – e rendelettől eltérő rendelkezés hiányában – 5 évig érvényes, érvényességi ideje kérelemre alkalmanként további 5 évre meghosszabbítható, az engedély további kiadására vonatkozó feltételek – azok ismételt vizsgálata alapján – biztosítottak, és ha a „kérelmező az engedély meghosszabbítását legalább 30 nappal az érvényességi idő lejártának határnapja előtt kezdeményezi.”

Továbbá: „Kárt okozó vad elejtése” 36.§ 1. pontja „Lakott területen a kárt okozó vad elejtéséhez az elejtés helye szerint illetékes rendőrkapitányság engedélye szükséges”.

-         „Lőfegyver, lőszer átadása, átengedése”.

-         37.§ 3. pontja „vadász lőfegyver és a hozzá tartozó lőszer vadászatra vadászlőfegyver tartására jogosultnak átengedhető.

Végezetül valamennyiünket legérzékenyebben érintő kérdés „a lőfegyver, lőszer, lőszer elem tárolása”. 42.§ 1. és 5. pontja. „Rendelet eltérő rendelkezések hiányában a fegyver az engedélyes által lakott lakásban – szervezet esetén őrzött vagy riasztó berendezéssel védett épületben – ürített állapotban, biztonsági zárral ellátott lemezszekrényben, illetéktelen személyektől elzárva kell tárolni.”

„ A lőszert a lőfegyvertől elkülönítve biztonsági zárral rendelkező lemezszekrényben vagy falhoz, padlóhoz, szekrényhez rögzített biztonsági zárral rendelkező lemezdobozban, illetéktelen személyektől elzárva kell tárolni.”.

Tekintettel arra, hogy a rendelet (ek) betartását a rendőrhatóság a hatályba lépéstől számítottan ellenőrizheti, valamint az hogy szabálytalanság esetén nincs mérlegelési lehetősége, nagyon fontosnak tartjuk valamennyi érintett sport és hivatásos vadász tájékoztatását.

 

 

Vadászat rendje – balesetvédelem részletes szabályai:  

1.      Célja a vadászat és a fegyverhasználat részletes szabályainak ismertetése és meghatározása, a vadászati kultúra terjesztése, vadászati és fegyverhasználati fegyelem megszilárdítása, a vadászok életének és testi épségének fokozott védelme, a vadászati balesetek megelőzése.

2.      Vadászni - a fegyver átadás és átengedés szabályai különös esetének figyelembevételével – csak személyre szóló lőfegyvertartási engedély és érvényben lévő vadászjegy, illetőleg külföldi vadászati engedély birtokában szabad.

3.      Hasznos vadra csak az FVM hirdetményében meghatározott időszakban, vadászati idényben szabad vadászni. Az FVM megyei hivatala Vadászati Osztálya külön engedélyével az egyébként tilalmazott vadfaj vadászatára is adhat engedélyt, ha az állomány szabályozás, a vadkárelhárítás ezt indokolttá teszi (például: vaddisznó éjszakai lámpás vadászata – szarvas szezonidőn kívüli vadászata).

4.      Az elejtő az általa meglőtt vadat a vadászjegy mellé rendszeresített lőjegyzékben köteles bejegyezni, a vadat azonosító jellel ellátni és az előzetes húsvizsgálatot követően vadátvevő helyre az állagmegóvás messzemenő figyelembevételével beszállítani.

5.      Vadászaton a lőfegyvertartási engedélyen kívül az érvényben lévő vadászjegynek, fegyvertartási engedélynek, a lőfegyver bevizsgálását igazoló okmánynak, személyi igazolványnak, valamint a vadászathoz szükséges előírt eszközöknek kéznél kell lennie, ezeket az ellenőrzésre jogosultaknak, illetve a vadászatvezető kérésére fel kell mutatni.

6.      Lakott területen, nyilvános helyen közforgalmú járművön, valamint idegen vadászterületen való áthaladáskor lőfegyver csak tokban viselhető, illetve szállítható.

7.      A vadász ne törekedjék indokolatlan előnyhöz jutásra a szomszédjával szemben, s magatarásával, tevékenységével ne zavarja mások vadászatát.

8.      Egyéni vadászat során történt sebzés esetén a vadász maga köteles a sebzett vadat megkeresni.

9.      Társas vadászat során történt sebzés esetén tilos a sebzett vadhoz a hajtás befejezése előtt közeledni, ezt csak a vadászat befejezése után, vadászatvezető engedélyével és csak az általa megbízott személy a biztonsági előírások megtartása mellett végezheti.

10.  Vadászlőfegyvert a rendeltetési céljának megfelelően kizárólag vadászatra szabad használni.

11.  Vadászaton lőni akkor szabad ha a vadász a vadat minden kétséget kizárólag felismerte és mások életét, testi épségét és a vagyonbiztonságot nem veszélyezteti.

12.  Lövésnél mindig a biztos találat elérésre kell törekedni.

13.  Vadászaton, lövés előtt mérlegelni kell a többi vadász és a hajtók helyzetét, valamint a lövedék röppályájának valószínű irányát és végét.

14.  Sörétes billenőcsövű vadászlőfegyver töltetlen állapotban megtörve, golyós vadászlőfegyver üresen és fesztelenített állapotban hordható.

15.  A vadászlőfegyver még töltetlen állapotban sem fordítható ember irányába.

16.  Töltött vadászlőfegyver biztosítva felfelé – vállon, hordszíjját fogva, vagy kézben tartva – hordható. A töltött biztosítatlan, lövésre kész vadászlőfegyvert csőtorkolattal felfelé két kézben kell tartani.

17.  A vadászlőfegyvert csak közvetlenül lövés előtt szabad tűzkész állapotba hozni. A golyós vadászlőfegyver elsütő billentyűje csak a lövés előtt állítható gyorsítottra. Ha a lövés elmarad, a vadászlőfegyvert azonnal el kell zárni, a gyorsítót pedig eredeti állapotba kell helyezni.

18.  Aki vadászlőfegyvert vesz a kezébe köteles nyomban meggyőződni arról, hogy a fegyver nincs-e töltött állapotban. Vadászlőfegyvert csőre tölteni csak akkor szabad, ha a vadász a lőállást elfoglalta és a hajtás elindult. Vadászlőfegyvert mindig úgy kell megtölteni, hogy az még véletlen elsülés esetén se okozhasson személyi sérülést vagy anyagi kárt. Töltetlen fegyver nincs!

19.  Tilos az éberséget, a figyelmet, az akaraterőt hátrányosan befolyásoló szerek, gyógyszerek, továbbá szeszesital hatása alatt vadászlőfegyvert viselni, használni, szállítani.

20.  Tilos lőni vélt mozgásra, vízen lévő vadra, a hajtóvonalat vagy a szomszédokat veszélyeztetve lőni, valamint a hajtók közt kitörő vagy a nyiladékon átugró vadat puskacsővel követni „léniázás”.

21.  Tilos a vadászlőfegyver hatótávolságán belül lakott hely, közforgalmú út irányába dombélről völgy felé vagy völgyből gerincélre lőni. Nem szabad fedett terepen 45 fokos szögön belül repülő vadra lőni.

22.  Vadászatra jogosult által rendezett társasvadászatok kivételével, a vadászterületre vadászat céljából csak előzetes bejelentkezés (beírás) után szabad kimenni.

23.  Vadászatot a vadászatvezető nyitja meg, vezeti, irányítja és nyilvánítja befejezettnek. Tevékenységét hajtásvezető és felvezetők segítik. Vadászat közben a vadászatban résztvevőknek csak a vadászatvezető adhat utasításokat. A vadászatvezető általában vadászmester, vagy az általa megbízott nagy tapasztalatú helyi vadász. A társasvadászat megkezdése előtt minden vadásznak jelentkeznie kell a vadászat vezetőjénél. A vadászat előkészítése során a vadászat vezetőjének gondoskodnia kell a vadászat megrendezéséhez szükséges valamennyi személy és tárgyi feltétel biztosításáról.

24.  A vadászatvezetőnek a társas vadászatot elő kell készítenie, arról térképet kell produkálnia és a biztonságos vadászat érdekében idegen ott tartózkodóktól, vagy a hajtás területre igyekvőktől mentesítenie kell, közforgalmú utak, erdei kiránduló és közlekedő utak területén a vadászat zavarmentesítését pedig táblákkal és őrökkel kell biztosítani.

25.  Elejtett vadat minden hajtás után, vagy egyéni vadászat befejezésekor szakszerűen kezelni kell.

26.  Vadászat után ünnepélyes külsőségek között készített terítékkel kell megadni a vadnak a tiszteletet, a teríték számára alkalmas helyen az elejtett vadat jelleg szerinti sorrendben, jobb oldalára, a vaddisznót hasra fektetve kell elhelyezni. A vadászok teríték mögött állnak fel, majd vadászat vezetője jelentést tesz a vadászat eredményéről.

27.  Baleset bekövetkezése esetén a balesetet először a mentőknek, vagy súlyosságától függően orvosnak, ezzel egy időben rendőrhatóságnak azonnal jelenteni kell. A vadászat vezetőjének pedig a helyszínt a baleset bekövetkeztekori állapotnak megfelelően eredeti állapotban a rendőrhatóság megérkeztéig biztosítani kell. A balesetet feltételezhetően elkövető vadásztól vagy vadászoktól fegyver (fegyvereket) át kell vennie.

28.  A kijelölt lőállás a vadászat lefúvása, illetőleg a hajtás befejezése előtt – az elsősegélyben való részesítés esetét kivéve – nem hagyható el. A leshelyen az előzetesen megbeszélt időpontig, vagy pedig a vadászat befejezésének jelzéséig kell várni. Éjszakai vadászat esetén a vadász megállapodás szerinti hang és fényjelek leadásával köteles közeledni a másik vadász les – felállítási helyéhez.

29.  Késve érkező vadász a vadászat vezetőnél való jelentkezés előtt nem kapcsolódhat be a már megkezdett társas vadászatba és nem közlekedhet hozzájárulása nélkül a vadászat helyén.

30.  Vadászbalesetet a balesetet követő első munkanapon külön jelenteni kell az FVM. megyei hivatala Vadászati osztálya felé írásban.

 

A vadászatra jogosultak az ismertetett VTV., vadászati fegyverhasználati rendeletek és egyéb jogszabályok figyelembevételével alakítsák ki vadászati rendjüket, a jövőbeni biztonságos és balesetmentes vadászati tevékenység folytatása érdekében.

 

Minden vadászat eligazításakor érdemes kiadni a minta szerinti fontosabb tudnivalókat.

 

Vigyázz vadászat! (1-es számú melléklet)

 

1.      Ellenőrizd fegyveredet! Töltetlen fegyver nincs!

2.      Csak kijelölt helyedet elfoglalva tölts s vess még egy pillantást a csőbe!

3.      Tájékozódj a szomszéd vadásztársaid lőállása, tartózkodási helye felől!

4.      Csak akkor lőj az engedélyezett lőirányba, ha minden kétséget kizáróan felismerted a vadászható vadat, mások testi épségét és vagyonbiztonságát nem veszélyezteted!

5.      Ne hagyd el lőállásodat a hajtás lefúvása előtt!

6.      Hajtás után a fegyveredet ürítsd ki elfordulva társaidtól!

7.      Gyülekezés helyén „tört” puskával, vagy „lazított” zárt dugattyús fegyverrel jelenj meg!

8.      Vadászat előtt, alatt és a fegyver szállításakor szeszesital fogyasztása tilos!

9.      Ne feledd, erdőn-mezőn nem csak vadász tartózkodhat, s a kilőtt lövedék több kilométerre is veszélyt jelenthet!

Tehát ne lőj lakott hely felé, közforgalmú út irányába, dombélről völgy felé, völgyből gerincen álló vadra.

10.  Sebzett nagyvadat nem követjük azonnal. Társas vadászaton sebzett vad követésére a vadászat felelős vezetője ad engedélyt.

11.  Apróvad vadászaton különösen vigyázz a lövés leadásakor a minimum 45 fokos szögre, ne „léniázz”, ne „zsákolj” a hajtás befejezése előtt ne lőj befelé, vedd figyelembe a sörét veszélyességi távolságát, amely 1 mm/100 m.

Magatartásod legyen fegyelmezett, öltözéked és felszerelésed vadászhoz illő, viselkedésed etikus, tartsd be a vadászat rendjére vonatkozó szabályokat

 

Viselkedés a vadászaton – Vadászetika  

Az ember minden tevékenységének vannak korlátai. Ezek a korlátok (szabályozások) egyrészt a törvények, másrészt az erkölcs (az etika) által érvényesülnek. A törvényeket a mindenkori államhatalom fogalmazza meg és érvényesíti, az etika (erkölcsi) követelményeket pedig a közösségek.

Minden szakmának megvan a maga erkölcsi elvárási rendszere. Ezek egyike a vadászetika, mely a legősibb etikai rendszer. A vadászetika követelményrendszere évszázadok hosszú során kristályosodott ki. Alapelvei állandónak mondhatóak, ugyanakkor minden kor, minden nemzedék hozzáteszi a maga elvárásait. Ma nyolc alapelve van a vadászetikának. Ezek a következők:

-         A természetért érzett felelősség elve,

-         A hozzáértés és szaktudás elve,

-         Az állatok méltóságának elve,

-         Az esélyadás elve,

-         Az önmérséklet elve,

-         Az együttműködés elve,

-         A biztonság elve,

-         A hagyományőrzés elve.

 

Ezekhez az alapelvekhez nem kell kommentár. Egyszerűek, érthetőek és az embernek arról a képességéről és egyben kötelezettségéről szólnak, hogy bizonyos helyzetekben korlátoznunk kell önmagunkat. Más szóval: nem tesszük meg mindig és mindenütt azt, amit egyébként megtehetnénk. Avagy éppen fordítva: bizonyos helyzetekben, nemes célokat szem előtt tartva, olyasmit is megteszünk, amit egyébként nem lennénk kötelesek megtenni.

Emberek százmillióinak az erkölcsi világképe a katolikus egyház tízparancsolatán nyugszik. Még azok a becsületes emberek is ezen elvárások jegyében élik az életüket, akik egyébként nem hívők, nem vallásos emberek.

A vadásztársadalom is kialakította a maga erkölcsi parancsolatait. Íme:

  Az igaz vadász tízparancsolata  

1.      Ismerd meg, óvd és védd a természetet, mely nem csak életünk kerete, de a sokszínű földi élet, benne az emberi faj fennmaradásának előfeltétele is.

2.      Szeresd és tiszteld az élet minden formáját. Ismerd meg és becsüld az állatvilágot. Soha semmilyen életet ne olts ki öncélúan, ne okozz egyetlen állatnak sem szenvedést.

3.      A vadász nem válhat gyilkossá. A vadász a vadonélő, vadászható fajok „kertésze”, akinek a kezében a puska nem gyilkos fegyver, hanem szerszám, mellyel megakadályozza a túlszaporodást, eltávolítja az adott állományokba nem illő egyedeket, és amellyel birtokba veszi a vadállományok „érett gyümölcseit”.

4.      A vadászat nem csak szenvedély, sport és gazdasági ágazat. Szakma, sőt tudomány is! Az igaz vadász élete éppen ezért folyamatos ismeretgyűjtés és tanulás.

5.      Adj esélyt a vadnak! A legmodernebb (igaz vadászhoz méltatlan nem engedélyezett) technikai eszközök igénybevétele bérgyilkossá zülleszt!

6.      Tanúsíts önmérsékletet. A vadászat élménygazdagsága és szépsége nem az elejtett vad mennyiségétől függ.

7.      A biztonság mindenre előbbre való. Az önfegyelemnek korlátoznia kell a szenvedélyt. Nincs jogod másokat veszélyeztetni.

8.      A vad halála ünnep és gyász. Add meg az elejtett vadnak járó tiszteletet, ismerd meg és ápold a vadászat nemes kulturális hagyományait.

9.  Magánemberként is éld az igaz vadászok életét: légy mértéktartó és fegyelmezett. Ne adj okot arra, hogy a vadászellenes érzelmek felerősödjenek.

10. Minden állat- és természetbarátot, a természet és környezetvédelem minden hivatásos és önkéntes munkatársát tekintsd szövetségesednek. Tiszteld és ha lehet segítsd is a vadászterületeden gazdálkodó földművelők és erdőgazdák munkáját.

 

A társas vadászat etikája  

A társas vadászat: aratás, mely a zsákmány mellett az együttlét örömét ígéri. Ugyanakkor a nemes versengés alkalma is. Éppen ezért a társas vadászat sikere az előkészítés szakszerűsége és gondossága mellett mindenekelőtt a résztvevők fegyelmétől, testi – lelki felkészültségétől és ezzel együtt önmegtartóztatási készségétől és képességétől függ.

A társas vadászok szervezőinek és vezetőinek az a kötelességük, hogy gondosan előkészítsék a vadászatot, részletesen és érthetően informálják a résztvevőket, és ezt követően határozott és egyértelmű utasításokkal vezessék is azt le.

A társas vadászatok résztvevői számára erkölcsi kötelesség és elsőrendű biztonsági érdek – és egyben az eredményesség előfeltétele – az utasítások jó szándékú és maradéktalan végrehajtása.

A társas vadászat alkalmazkodást követele mindenkitől. A meggondolatlanság, az irigység, a kapzsiság, a mértéktelenség, a telhetetlenség, a haszonlesés, az önzőség nem csupán a vadászat hangulatát rontja meg, de életveszélyes helyzeteket, sőt jóvátehetetlen tragédiákat is előidézhet.

A társas vadászatok (fácán-, és nyúlvadászatok, terelővadászatok, vaddisznóhajtások) a vadászok ünnepnapjai. De az ünnep hangulatáért, biztonságáért, eredményességéért és élményeiért mindenki felelős, akinek abban része van!

 

Előzmény: Szögrágó (256)
jager_új Creative Commons License 2006.07.27 0 0 257

- nem szabad olyan vadra lőni, amitől egy országút elválaszt

 

Így igaz, sem lakott terület irányába, sem közlekedési út irányába nem lövünk. Csak úgy lehet lőni, hogy a céltévesztett vagy a vadat átütő lövedék a lehető legrövidebb úton belül lehetőleg a földbe csapódjon. Többek közt ez az egyik oka a lesvadászatnak.

 

- Vadászat ideje alatt őrszemeket kell felállítani a vadászterületre vezető erdei utakra, hogy ne engedjenek oda senkit

 

Ez csak nagyvad hajtóvadászata idejére kötelező.

 

- Ha egy kiszemelt vad mögött megmozdul valami a bozótban, és nem látod, hogy mi az, akkor nem lőhetsz a vadra.

 

- Ha a kiszemelt vad eltűik a szemed elől, és ismét felbukkan valahol, akkor lövés előtt győződj meg róla, hogy tényleg ugyanaz a vad bukkant-e fel, vagy esetleg valami (valaki) más.

 

Ezeket már korábban megválaszoltam. Ha nem tudom mire lövök, nem lőhetek.

Kész ennyi.

Előzmény: Szögrágó (256)
Szögrágó Creative Commons License 2006.07.27 0 0 256

Azt hiszem, nektek a rejtőzködést tanítják legsikeresebben a vadásziskolában :-)

 

Miért baromság az, ha kíváncsi vagyok rá, hogy milyen konkrét szabályok vonatkoznak a biztonságra?

 

A KRESZ tele van ilyennel, mint pl.: zebrán nem szabad előzni, vasúti átjáróban nem mehetsz 40 km/h-nál gyorsabban, stb. Azon kívül külön belesulykolják a tanuló vezetőkbe, hogy előzés előtt nézzenek a visszapillantótükörbe, meg még a válluk felett is hátra. Vagy, ne előzz ha nem látod be az előtted lévő útszakaszt megfelelő távolságig. Stb.

 

Én készséggel elhiszem, hogy foglalkoztok a biztonsággal, de olyan nehéz lenne néhány efféle konkrét szabályt felsorolni?

 

Mondjuk ilyeneket (biztos, hogy hülyeségek, csak rögtönzök):

- nem szabad olyan vadra lőni, amitől egy országút elválaszt

- Vadászat ideje alatt őrszemeket kell felállítani a vadászterületre vezető erdei utakra, hogy ne engedjenek oda senkit

- Ha egy kiszemelt vad mögött megmozdul valami a bozótban, és nem látod, hogy mi az, akkor nem lőhetsz a vadra

- Ha a kiszemelt vad eltűik a szemed elől, és ismét felbukkan valahol, akkor lövés előtt győződj meg róla, hogy tényleg ugyanaz a vad bukkant-e fel, vagy esetleg valami (valaki) más.

 

Na, tudtok ilyeneket mondani, vagy maradtok annál, hogy hülye, aki ilyeneket kérdez?

Előzmény: annyi baj legyen (255)
annyi baj legyen Creative Commons License 2006.07.27 0 0 255
"Például egy vadászvizsgán szóba jön-e az a dolog, hogy az erdőben léteznek tanösvények, és azon esetleg sételhátnak olyan emberek, akik még hírből sem hallottak olyanról, hogy vadászat."

Nem, nem jön szóba. Sőt, mindenki kifejezeten bátorítva van a beazonosítatlan célra való lövöldözésre, vesszen a férgese, segítsünk rá a természetes kiválasztódásra.


Jó érzés, ártatlanul, nagyra nyílt szemekkel baromságokat kérdezni?

Előzmény: Szögrágó (235)
Sniffyke Creative Commons License 2006.07.27 0 0 254
Azért - nem dicsekvésből- halkan megjegyzem, én is vadgazda mérnök vagyok. Szóval a saját véleményemet mondom ám...:)
Előzmény: Szögrágó (253)
Szögrágó Creative Commons License 2006.07.27 0 0 253
Nem baj! Így is aranyos vagy. Puszimuszi!
Előzmény: Sniffyke (251)
Szögrágó Creative Commons License 2006.07.27 0 0 252
Tényleg? Tudod, hogy miért írtam? Akkor mi a válaszod rá?
Előzmény: krobi01 (250)
Sniffyke Creative Commons License 2006.07.27 0 0 251
Még nem a férjem...:)
Előzmény: Szögrágó (244)
krobi01 Creative Commons License 2006.07.27 0 0 250
Ezen nem nagyon kell gondolkodni.
Előzmény: Szögrágó (249)
Szögrágó Creative Commons License 2006.07.27 0 0 249
Harmadik lehetőség: elgondolkozol rajta, hogy miért írtam.
Előzmény: krobi01 (247)
Szögrágó Creative Commons License 2006.07.27 0 0 248
Oké, akkor maradjuk annyiban, hogy ott tartunk, hogy az ökológiai egyensúly fenntartása érdekében kellenek a vadászok. Ezt mondtam én is.
Előzmény: krobi01 (246)
krobi01 Creative Commons License 2006.07.27 0 0 247
Ha ez vicc, akkor he he, ha komolyan gondoltad, akkor sajnállak.
Előzmény: Szögrágó (245)
krobi01 Creative Commons License 2006.07.26 0 0 246

De van. Egy mesterségesen fenntartott egyensúly van. De ez nagyon nem ugyanaz, mint amit te szeretnél. Nélkülünk sajnos már nem működik a rendszer. Igen, sajnos. Én sem örülök neki. Jobb lenne szerintem is a természetes egyensúly. Csak ott van az a néhány példa lejjebb amit írtam, hogy miért nem megy. De fojtathatnám a listát reggelig.

Egyébként ha máról holnapra abbahagynánk a vadászatot, akkor is beállna valamiféle egyensúlyi helyzet előbb utóbb. Csak senki nem tudja, hogy milyen. Ami biztos. Rengeteg már ma is ritka faj eltűnne, néhány invazív faj pedig óhatatlanul elszaporodna. A nagyvad, alsősorban a vaddisznó és a szarvas néhány éven belül robbanásszerűen elszaporodna, és lehetetlenné tenné az egész országban a mezőgazdasági művelést, és letarolná az erdőket is. Nem nagyon lenne miből kenyeret sütni, meg a háziállatokat sem kellene túlzottan etetni, mert nem lenne miből. Aztán óhatatlanul jönne valamilyen járványos megbetegedés, és a szarvasok meg a vaddisznók hullanának mint ősszel a legyek. Dögszagtól bűzlene az ország. Szép jövőkép, nem?

Előzmény: Szögrágó (243)
Szögrágó Creative Commons License 2006.07.26 0 0 245
232
Előzmény: krobi01 (241)
Szögrágó Creative Commons License 2006.07.26 0 0 244

Drága Sniffyke!

 

Puszikálom a férjecskédet!

Előzmény: Sniffyke (242)
Szögrágó Creative Commons License 2006.07.26 0 0 243

Ja, hogy szerinted most sincs ökológiai egyensúly? Azt hittem, annak a fenntartásához kellenek a vadászok. De ha nincs is, akkor tényleg minek kellenek?

Előzmény: krobi01 (240)
Sniffyke Creative Commons License 2006.07.26 0 0 242

Drága, szerinted mennyit kap a hivatásos vadász abból a pénzből, amennyiért szerinted "kiszolgálja a vendéget"????

Általában borravalót... nagy ritkán még azt sem... ja, meg hozzájárul, hogy ne menjen tönkre a társaság, amely őt alkalmazza, és a jövő évben is megkaphassa majd a minimálbérnél nem sokkal magasabb fizetését...

Előzmény: Szögrágó (222)
krobi01 Creative Commons License 2006.07.26 0 0 241
Hol? Ne haragudj, de nem találom.
Előzmény: Szögrágó (238)
krobi01 Creative Commons License 2006.07.26 0 0 240

Rendben, nem kellenünk, éljen az ökológiai egyensúly!

Elárulnád nekünk, hogy hogyan képzeled? Ugyanis jópárszáz éve nincs sem Magyarországon, sem Európa "civilizált" felében, de még máshol sem ökológiai egyensúly. Egyszerűen azért, mert itt vagyunk, mi emberek. Kiirtottuk az erdőket, lecsapoltuk a mocsarakat, gátak közé szorítottuk a folyókat, feltörtük az utolsó természetes füves sztyeppet, megszüntettük az erdőssztyeppet, több, mint 3600 településünk van országszerte, megszámlálhatatlan gyárral, elhagyott romos tanyákkal, TSZ majorokkal. Behálóztuk aszfaltúttal meg vasúttal az országot, nincs egy m2 nyugodt hely sehol. Eltűntek a csúcsragadozók, és nem a vadászok, hanem az előző okok miatt, telefújtuk vegyszerrel az országot, emiatt rendkívüli módon lecsökkent a rovarvilág, ettől meg eltűntek a rovarevő madarak. Túrázók, tájfutók, biciklisek, krosszmotorosok, quadosok, off-roadosok száguldoznak az erdőkben.

Áruld már el, hogyan lesz itt ökológiai egyensúly?

Előzmény: Szögrágó (237)
Sniffyke Creative Commons License 2006.07.26 0 0 239

Puszi, puszi, puszi!!!

Mennyire szívemből szólsz, és milyen jól megfogalmazva!!!

Előzmény: annyi baj legyen (210)
Szögrágó Creative Commons License 2006.07.26 0 0 238
A dolog financiális kérdéseivel pedig alább már foglalkoztam.
Előzmény: krobi01 (236)
Szögrágó Creative Commons License 2006.07.26 0 0 237

Hú, de feléledt ez a topik!

 

Ha új szelek fognak fújni, és rájönnek, hogy van más megoldás is az ökológiai egyensúly megteremtésére, mint a vadászat, annál jobb. Akkor még azok sem fognak kelleni. Most még ott tartunk (legalábbis én), hogy ők kellenek.

 

Előzmény: krobi01 (236)
krobi01 Creative Commons License 2006.07.26 0 0 236

"Ha szükség van rá, akkor esetleg több hivatásos vadász"

 

És te majd fizeted őket az adófizetők pénzéből? Tudod mennyi vadász van ma Magyarországon? 55000! Ennyi hivatásos vadász kellene a mai 3000 helyett ahhoz, hogy a lentebb leírt vadmennyiséget terítékre lehessen hozni.

És mi változna a vad szempontjából szerinted, ha az összes sportvadász holnaptól otthagyná a munkáját, és felcsapna hivatásos vadásznak? Mennyivel lenne jobb, kinek és miért? A te lelkednek egy darabig biztosan jó lenne, mert eltűnnének a hobbiból gyilkoló sportvadászok. Aztán meg két nap múlva új szelek fújnának, mert mi a fenének az a sok vadat gyilkoló hivatásos vadász?

Előzmény: Szögrágó (230)
Szögrágó Creative Commons License 2006.07.26 0 0 235

Oké. Lényegre törő, és pontos.

 

Van-e még az említett jogszabályokon (vagyis az ominózus 1 mondaton) kívül olyan szabály, amely a vadászattól független emberek biztonságával foglalkozik? Vagy, ha tételesen nem azzal, akkor olyan szabályozás, amelynek a célja e biztonság növelése. Például egy vadászvizsgán szóba jön-e az a dolog, hogy az erdőben léteznek tanösvények, és azon esetleg sételhátnak olyan emberek, akik még hírből sem hallottak olyanról, hogy vadászat. Következésképpen nem is vigyáznak, hogy el ne találják őket.

 

Szóval, lényegre törően: Van, vagy nincs?

 

Előzmény: jager_új (233)
Szögrágó Creative Commons License 2006.07.26 0 0 234
Pardon. Nem Hauss, hanem House.
Előzmény: Szögrágó (232)
jager_új Creative Commons License 2006.07.26 0 0 233

Cseppet sem vagyok türelmetlen, de a kákán is csomót keresni teljesen felesleges. Amit csinálsz, nem más mint öncélú kötekedés.

Ha elolvanád a vonatkozó jogszabályt magad is látnád, hogy mennyi dolgot szabályoznak mire eljutnak oda, hogy le lehet adni a lövést. Ezt egy mondattal lerendezik. Vagy szerinted csak erről kellene néhány oldalt írni?

Egyébként akik ismernek tudják, hogy egyáltalán nem vagyok türelmetlen, csak én is nehezen viselem, amikor valaki csak a vita kedvéért értetlenkedik. Ha nem akarsz valamit megérteni, akkor ne provokálj, ha kérdésed van az legyen lényegre törő és pontos. Arra lehet válaszolni.

Előzmény: Szögrágó (221)
Szögrágó Creative Commons License 2006.07.26 0 0 232

Szóval növelni kell a bevételi oldalt, és csökkenteni a kiadásit. Hmmm.

 

Van egy ötletem. Van egy csomó perverz ember, aki hajlandó lenne fizetni azért, hogy nőgyógyászati vizsgálatokon asszisztálhasson (és közben csorgassa a nyálát). Hivatásos asszisztenseket kirúgni (csökken a kiadási oldal), perverzeket beengedni (nő a bevételi). Ez így jó?

 

(bocsánat, épp Dr. Hauss-t nézem, az ő stílusa van rám hatással)

Előzmény: annyi baj legyen (231)
annyi baj legyen Creative Commons License 2006.07.26 0 0 231
"A sportvadászat helyett pedig nem kell semmi. Ha szükség van rá, akkor esetleg több hivatásos vadász."

pár hozzászólással előbb le lett írva néhány szám. szerintem elég érthetőek.

nem ártana nézni a dolog gazdasági oldalát sem, te egy laza vállrándítással megszünteted a bevételi oldalt, míg a kiadásit megnöveled, úgy, hogy más semmi nem változik, tehát a kilövendő vadat kilövik.
Előzmény: Szögrágó (230)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!