Köszi! Ezzel a fordával kapcsolatban kaptam el egy beszélgetésből egy mondatfoszlányt, de nem állt össze a kép. És akkor jól sejtettem, hogy nem egyedi jelenség az országban.
A megyei Volánok időszakában nem igazán tudtam volna elképzelni, hogy egy Kapos Volán logós kocsi beszállítson egy Salgótarján-Bp. járaton…
Régebben a ma már nem létező szegedi Népligetes forda is így üzemelt az utolsó éveiben: az oda és a visszairányú járatpár között volt egy kör dunaújvárosi gyorsjárata.
Amíg több volt belőlük/megvoltak a Budapest - Székesfehérvár, Budapest - Veszprém járatok, addig sokkal több ilyen eset volt, hogy a vidéki "Ligetes" autókat elküldték ilyen távolságokra. Belefért az időbe és nem is ment annyira messze.
Új autóbusz indul december 24-én 18:55-kor Békéscsabáról Gerendásra, a járat Csorvás, vasútállomás megállóhely után csak leszálló utasok részére áll meg
5035 Szeged – Mórahalom – Mélykút – Baja
Új autóbusz indul december 24-én 19:45-kor Szegedről Bajára.
5650 Pécs – Mohács – Baja
A 20:25-kor Pécsről Bajára induló autóbusz a továbbiakban december 24-én nem közlekedik.
Van. Pl Baja-Bp,utána egy Bp-D.újváros-Bp majd vissza "haza" Bajára.De népligetes is van olyan amelyik rezsibe lemegy Lajosmizsére,utána onnan Bp,majd Bp-Zalaegerszeg-Bp. Ami igy hirtelen beugrik,de biztos van több ilyen forda még ezeken kivül is.
Létezik olyan távolságis forda, ami egyik megyéből kb. 2,5-3 óra alatt jut el Budapestre, megy egy majdnem 2 órás menetidejű távolságra másik megyébe egy oda-vissza kört, majd haza a saját megyéjébe?
A munkanapokon 9:00-kor Sopronból Sárvárig közlekedő autóbusz helyett az új 1723-as jelzéssel, 9:45-kor induló járattal biztosítjuk az eljutást, amely Sárvár után Hévízre közlekedik tovább.
A munkanapokon 9:40-kor Sárvárról Sopronig közlekedő autóbusz helyett az új 1723-as jelzéssel, Sárvárról 10:22-kor induló járattal biztosítjuk az eljutást Sopronba.
7230 Sopron – Lövő – Újkér – Iván
A szabad- és munkaszüneti napokon 8:50-kor Sopronból Simaságra közlekedő autóbusz csak munkaszüneti napokon jár, és 10 perccel később, 9:00-kor indul. Szabadnapokon a 7231-es jelzésű, Sopronból 9:00-kor induló, valamint 1723-as jelzéssel, Sopronból 9:45-kor induló járatokkal biztosított az eljutási lehetőség.
A szabad- és munkaszüneti napokon 10:32-kor Simaságról Sopronig közlekedő autóbusz csak munkaszüneti napokon jár, és 27 perccel korábban, 10:05-kor indul. Szabadnapokon az 1723-as jelzésű, Simaságról 10:52-kor induló járat biztosítja az eljutási lehetőséget.
———————————————————————————————————————-——————-
A meglévő 7227 -e s Sopron-Sárvár vonal járatpárja kerül meghosszabításra Sopronból 45 perccel későbbi indulással , vissza irányban 42 perccel későbbi indulással Sárvártól.
A későbbi indulás és a hosszabbítás miatt több utas fogja igénybe venni mint jelenleg.
Új járat indul 7:50-kor Győr, Autóbusz-állomásról Zalaegerszeg, Autóbusz-állomásra, valamint visszairányban Zalaegerszegről 16:35-kor Győrbe. A járatok megállnak Sárváron a Termálfürdő megállóhelynél is, így Győr felől kedvezővé válik a sárvári fürdő elérhetősége.
valamint szabad- és munkaszüneti napokon 8:05-kor Hévíz, Autóbusz-állomástól Sopron, Autóbusz-állomásig.
Az új autóbuszjáratok megállnak Sárváron a Termálfürdő megállóhelynél is, így Sopron és Tapolca felől is kedvezőbbé válik a sárvári fürdő elérhetősége.
Említed, hogy heti 4-6 nap volt beosztás szerint. Ezt akkor úgy érdemes elképzelni, hogy amolyan "A hét, B hét" beosztás szerint történt, annak megfelelően hogy melyik hétre mennyi pihenőidő jut, illetve ki lehessen adni a szabad vasárnapot?
A borsodi buszvezető, aki csak csavarogni szeretett volna - Üveges Béla és a kétmillió balesetmentes kilométer
Mivel nehezebb kétmillió kilométer során megbirkózni? Mosolygó hölgyutasokkal, kunyeráló ismerősökkel, türelmetlen közlekedőtársakkal? Üveges Béla két Miskolc–Gyula táv megtétele között mesélt a volán mögött szerzett tapasztalatairól.
2026. február 7. szombat 13:04
Kétmillió kilométert megtenni balesetet nélkül – szinte felfoghatatlan a távolság és teljesítmény. Mint ha valaki hajszál híján ötvenszer körbebuszozná a Föld kerületét! Üveges Béla buszvezető megtette, ráadásul folytatja is; napjainkban éppen a Gyula–Miskolc távon kormányozza járművét.
Kétmillió kilométer után, baleset nélkül:
Üveges Béla buszvezető Borsodi buszvezető: a kétmillió, az egy szép kerek szám
Idén lesz kereken 35 esztendeje, hogy a borsodi sofőr a volán mögé ült. A Borsod Volán kötelékében. „Szoktam rá gondolni – mondja –, gyorsan elrepült a három és fél évtized. Már gyerekként is buszvezető akartam lenni.”
– Édesapám autóbuszsofőr volt. Amint tehettem, odaültem a kormány mögé én is. Mikor az iskolában megkérdezték, mi leszek, ha nagy leszek, nem sokat kellett gondolkodnom.
Dacára mindennek, karosszéria-lakatosként kezdte annak idején felnőtt munkavállalói életét. Mint mondja, megismerhette, hogyan működik a rendszer, a vállalat. A sorkatonaságból leszerelve a Borsod Volán beiskolázta.
– Megbántam-e valaha a pályaválasztást? Nem. Voltak ugyan napok, amikor fáradtabb az ember... de nem bántam meg. – Ugyanakkor Üveges Béla is osztja sokak véleményét: régebben, évtizedekkel ezelőtt „jobb volt ez is”. – Az akkori technika gyengébb, de mégis, az emberi kapcsolat a kollégák között barátibb volt. Az idősebbek sokat segítettek nekünk, fiataloknak. Az utasok? Rosszabbak lettek mára. Türelmetlenebbek. Mindenki az.
Valaha kevesebb volt az autó, kisebb a közúti forgalom. Most? Mindenki „azonnal akar mindent”.
Ha anno baleset történt, az utasok is megértően viselkedtek. Ma: rögtön másik buszt követelnek. Leesik öt centi hó... „hogy-hogy nem takarították már el?”
Adjon Isten. Kicsit elkaladoztam az évek alatt de a 1348at jártam továbbra is. :) Jártam, mert az élet úgy hozta hogy átkértem magam a másik oldalra. Februártól kecskeméti telephelyes vagyok. 15 év után otthagytam Egert, de hát vannak az ember életében pillanatok mikor lépni kell. :)
Visszakanyarodva a témához.
2napos fordák voltak amit 4-6 napos blokkokban abszolváltunk legegyszerűbben. A vezetési idő nem, inkább a pihenőidő volt baj főleg a 6 napos blokkban.
Nem kezdhettük hétfőn és kedden mert a heti munkaidő bőven meghaladta a 60 órát. Következő kényes pont a napi pihenőidő mivel alapesetben nem volt csak 9 óra meg ezért szigorúan figyelni kellett hétköznap hogy az első nap a reggeli betétjárat és a 12:30as kalocsai start előtt legyen 3 óránk az osztott pihenőhöz. Muszáj volt figyelni mert a hétvégében rögtön ellőttünk 2 lehetőséget a csökkentett napi pihenőidőből ott ugyanis nem volt lehetőség az osztott pihenőre. Ha 4eztünk ott nem volt ennyire gond ,mert ha már 1nap figyeltem az osztottra akkor a 3. nap már nem volt gond a belemozdulás. Nameg figyelni a 4,5 órás vezetést hogy meglegyen a 45 perc. Ezt is kalocsáról hazafelé egy élmény volt. Cegléd Eger Miskolc nem fért bele ráadásul Egerben a telepre le kellett menni takarítani mosatni ha Credoval voltunk tankolni is ( nem bírták ki a 840km körüli fordát 2 nappal) így a 45 perces pihenőt ügyeskedve kellett kivenni. 15 perc a mosón gyorsan átáll a takarítóhoz ott a 30 és kb indulhattam is vissza a 13:20-as Miskolcra.
Az a baj, hogy olyan nagyon durva részletszabályokra vagy kíváncsi, amelyeket szerintem egy-egy (régi) Volánnál is jó, ha egy-egy ember ismert. Most meg szerintem egész országrészek vannak már olyan szakember nélkül, akik ezekre a kérdésekre tudnák a választ.
Kamionos videókban hallottam, hogy az egy-két-négy-öt kamiont futtató kis cégek külön céget bíz(hat)nak meg azzal, hogy a sofőrjeik munkaidő-beosztását figyeljék és tanácsot adjanak. A nagyobb cégek (Waberer's stb.) meg előfizetnek a szoftverre. Gondolom, a Volánnál is ez van - aztán ebből adódik, hogy sokszor vezénylési okokból futnak 30-50 km-eket is rezsimenetben a buszok...
Szóval akkor, körülbelül az a válasz, hogy az 50 km alatti távokon, földrajzi területtől függően többféle KSZ határozza meg a foglalkoztatás szabályait, melyekben a munkaközi szünet kiadásának módja számít csak teljesen azonos elemnek?
- A munkaidőkről többen írtatok, a napi pihenőidőkkel (két szolgálat közötti minimális idővel) mi a helyzet?
- Amennyiben egy alapvetően rövid járatokból álló fordába belekerül csak egyetlen 50km+ távolságú járat, akkor onnantól az egész munkanap megy a "normál" szabályozás alapján?
Már az is hozhat a Flixbus-nak plusz utast, az Országbérleten felül külön fizetni hajlandó utasnak plusz eljutási lehetőségeket, ha simán csak megengedik üzleti alapon a belföldi utasszállítást, ahogyan a RegioJet vonatain.
Lenne pl. Szegedre éjszakai járat: Budapest, Népliget 0.15 - Kecskemét 1.30 - Szeged 3.05 (ez egy meglévő járat tovább Szabadkán át Újvidékre).
A létező Bécs-Budapest járatoknak nem a belassításában látnék fantáziát, sokkal inkább a meghosszabbításukban
Bécs-Kassa - jelenleg napi 3 járat
Bécs-Nagyvárad - jelenleg napi 2 járat
Bécs-Temesvár - jelenleg napi 2 járat
Ezeket érdemben lehetne sűríteni (és új utasokat megnyerni), ha a Budapesten túli potenciálisan üres helyeket fel tudnák tölteni Bp.-Miskolc, Bp.-Debrecen, Bp.-Szeged belföldi utasokkal
De ha a jogi, adminisztratív akadályok meg is szűnnének, az országbérlet és többmillió ingyenes utas miatt nem lenne ra édsemi kereslet
Alapvetően területenként eltérő a Kollektív Szerződés (egykori KK-k+VB).
A leggyakoribb felállás, hogy munkaidőnek számít a járat befejezését vagy az utolsó munkának minősülő eseményt követően x perc (Azt hiszem 10 a legkevesebb és 45 perc a legtöbb) munkaidőnek minősül, ezt követően rendelkezésre állásnak minősül. Az már területenként eltérő, hogy van-e és, ha igen, akkor mennyi a nevesített gondozási idő, elszámolási idő, stb. Emlékeim szerint szintén területenként változhat, hogy a rendelkezésre állási időből van-e minimum és maximum érték.
Jelenléti időből egyébként van az országban 22 órás is, mert az adott területen ez szabályos lehet. (A szakszervezetek munkaidős FB-posztjai alatt rendszeresen kommentelnek a forda állandó sofőrjei és hangoztatják, hogy hülyeség lenne a 100% munkaidő meg a maximalizált jelenlét, mert ha nekik kettévágják a fordát, akkor kollektíve felmondanak. Csodálatos lehet a közeg arrafelé...)
Ilyen járatokat biztos nem inditana flix.Amit minimális plusz költseggel tudna megoldani ott éri meg ez anyagilag talán.Pl a bécsi járatai mit tudom én megállnának Tatabányán,Győrben ha vehetne fel belföldi utast is. Ez kb nem kerülne plusz pénzbe,és valamit hozna talán.De hogy a szegedi Ic-re nem inditana saját kockázatra járatot az biztos.