Keresés

Részletes keresés

Ökör ellenzéki Creative Commons License 1999.10.21 0 0 1062
Nem-e lehetne ezt a floodot 2-3 mondatban összefoglalni?
Előzmény: Woland (1057)
barco Creative Commons License 1999.10.21 0 0 1061
Szia banya kedves, illetve már jó reggelt! A poénok még megvannak, de "fülekkel" nem olyan élvezetesek! :-)))
Előzmény: banya (1053)
moineau Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1060
Te jo ég milyen messze vagyunk mar attol rekedo zongoratol!
tel-avivi ugynok Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1059
"parttitkarokat es egyeb ketes alakokat." Ugyen nem Orban papara gondoltal? Huuu, mar majdnem megijedtem.... ;-))))
Woland Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1058
Javitas: "...Stumpf, akire minden tovabbi nelkul buszke lehet a Fidesz..."
Woland Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1057
Kedves Diolen!

Attol tartok, hogy nem kellett az eloiteleteket gondoznod kulonosebben: elnek azok maguktol is, bar te legalabb kepes vagy egy kicsit hatterbe szoritani oket, ellentetben asztaltarsaid (barataid) tobbsegevel.

Ez a "kinek a kommunistaja budosebb" cimu al-kerdes pedig nem olyan bonyolult, mint amilyennek latszik. Probaljunk csak a tenyekre szoritkozni. A parlamenti ellenzek harom partjabol ketto kommunista gyokerekkel rendelkezik, vagy maga is (_reszben_) kommunista a mai napig is. Az MSZP e tekintetben vilagos, egyszeru tortenet, mint az egykori allampart, az MSZMP utodja. Neveben es jogilag is elodjenek orokose, ugy ahogy mint mondjuk a Nepszabadsag a Szabad Nepnek. Vezeto testuletei olyanok mint egy liderces panoptikum a Kadar-rendszerbol: soraikban tomegevel talalunk egykori "VIP-listasokat":KB-funkcionariusokat, tisztviseloket, tagokat, valamint szakszervezeti fejeseket, parttitkarokat es egyeb ketes alakokat.

Az egyre inkabb csak az MSZP hangos kis frakciojakent mukodo SZDSZ szinten ezer szallal kotodik az MSZMP-hez: egyreszt radikalis, balliberalis ideologiaja a hatvanas evek ujmarxista hullamaban gyokerezik, masreszt meghatarozo politikusai fiatal korukban szinte kivetel nelkul szelsobalos nezeteket vallottak es hirdettek. Tobbuknek valoban meggyult a baja a hatosagokkal - csak eppen szelsobalos es maoista szervezkedeseik miatt. Demszky Gabor peldaul a hetvenes evek elejen tunteteseket szervezett a "nacionalista" fiatalok marcius 15-i unnepsege ellen, Magyar Balint pedig balra allt Thurmer Gyulatol, de akkor meg nem is beszeltunk Kis Janos marxista filozofusrol vagy a hirhedt Bauer csaladrol. Az SZDSZ kemeny magjanak felmenoi kozott pedig megdobbento az egykori eroszakszervezetekben es _vezeto_ partpozicioban dolgozok ara'nya. Ez a ket part mellesleg valojaban ikerpar, de ez most nem tartozik szorosan a targyhoz.(Es a felmenoket is csak azert emlitettem meg, mert eppen az SZDSZ akadalyozta meg az elozo rendszer bunosenek felelossegrevonasat. Ha ez nem igy tortent volna, senkit nem erdekelnenek a csaladi kapcsolatok. Engem sem.) Szellemi elitjukben pedig nemhogy kommunistakat, hanem nehany egykori sztalinistat is lehet talalni (Eorsi, Vasarhelyi, etc.) Szokeszletukben (peldaul Eorsi) pedig neha nem is akarnak kulonbozni 1949-es, 1950-es onmaguktol.

Ezzel szemben hany "kommunistat" talalunk a polgari partok vezeto politikusai kozott? Megszamolhatjuk. Talalhatunk egy-ket parttagot (Gogl?, Martonyi - utobbi egyebkent egy evig volt az) - es egy ifjusagpolitikaval foglalkozo also kozepvezetot (Stumpf,) akire viszont minden tovabbi nelkul buszkek lehet a Fidesz. Stumpf ugyanis nagy szerepet vallalt a KISZ es azzal egyutt az allampart szerepenek gyengiteseben (1988-1989) - amikor tevekenyen resztvett az akkori ifjusagpolitikai intezmenyrendszer (de szep kis kifejezes) lebontasaban. Igazi reformer volt, reszese a rendszervaltozasnak. A Baloldali Blokk partjaival szemben a polgari koalicioban egy olyan politikust sem talalsz, aki csucsvezeto (MSZMP, KISZ, szakszervezetek) lett volna a szocializmusban. (Termeszetesen pufajkast sem, de ez evidens.) Azt pedig gondolom, me'g te is elismered, hogy egy vezeto partfunkcionarius es egy mezei parttag osszevethetetlen. Egyszeruen _szezon es fazon. Ennyit a kommunistakrol es partjaikrol. Azt is irod me'g, hogy:

"Konkrétan sokminden sérti a jóízlésemet, de az ősgusztustalanság a következő. A Fidesz megtagadta a 90-es elveit és arculatát, csak hogy benyomuljon egy választási sikerekkel kecsegtető politikai-ideológiai vákuumba. Ennek érdekében koalíciós paktumot köt egy épeszűnek és demokratikusnak csak bizonyos megszorításokkal nevezhető populista párttal."

Az alapallitasod nem igaz. A Fidesz nem tagadta meg alapitolevelet (elovehetjuk az 1988-as dokumentumokat) - valamint 1990-es programjat sem. Ez a va'd egy media-klise. Politikaja es stilusa termeszetesen valtozott, mint ahogy a rendszervaltozas kezdete ota maga a magyar politikai helyzet, sot programjanak _sulypontjai_ is, de alapelvei es alepertekei nem. Minden media-hazugsag ellenere, a Fidesz ugyanazon elvi alapokon all mint tizenegy evvel ezelott: ugyanaz az ertekvilaga es fo "csapasiranya" mint akkor amikor me'g ellenfeleik miniszterek voltak es egyeb vezeto funkcioban ultek, mikozben a mai miniszterelnokot rendorok vertek a Szabadsag teren. Ezt sajnos nem engedjuk _elfelejtetni_ - barhogy is probalkozzon a tortenelem hamisitasaval a Nepszabosag meg a tobbi manipulativ, egykori munkasorokkel es katonai hirszerzokkel politikai publicisztikat irato nagy hagyomanyu lap.

Az is zavar teged, hogy 1994-ben a Fidesz benyomult egy "...valasztasi sikerekkel kecsegteto politikai-ideologia vakuumba..." Nos, ez egyfelol nem pontos, masfelol valotlan allitas. A Fidesz ugyanis mar 1992-1993-ban (erzekelve a restauracio veszelyet) kihatralt az egykori munkasorok, partfunkcik es a "demokratikus ellenzek" keszulodo naszabol (vo: a Demokratikus Charta mint koalicios na'sza'gy) - es debreceni kongresszusan megerositette, hogy mely politikai ertekek allnak kozel hozza. (Lasd a definiciot: "...nemzeti elkotelezettsegu, mersekelt, szabadelvu neppart...") A politikai hangsulyvaltas tehat _nem_ 1994-ben tortent, hanem az azt megelozo ket evben, amikor is uj helyzet allt elo a magyar politikban: kiderult, hogy visszaterhet a mult, - es segitoik, legitimaloik pedig eppen az egykori "ellenallok" lesznek.
1990-ben a Fidesz persze hogy az MDF elleneben politizalt, ugyanis ellenzeki part volt. Ez volt a dolga. Masfelol akkoriban naivak is voltunk: azt hittuk, hogy az tetszhalottkent vergodo MSZP a bizonyitek arra, hogy a kommunistak ideje lejart, nem johetnek vissza. Ha't visszajottek. Ha valoban hatalomvagyo lett volna a Fidesz (mint ahogyan az SZDSZ) akkor 1993-ban nem probalkoznak szembeszallni az MSZP-vel, hanem az SZDSZ modjara elaruljak a rendszervaltozas kozos ugyet es kihasznaljak a kormanyellenes hangulatot, majd belepnek az MSZP-SZDSZ koaliciojaba. De nem ezt tettek. Nem arultak el a szavazoikat es a kommunistakkal szembeni kovetkezetesseg fontosabb volt nekik mint a hatalom. Mint ahogy 1990-ben sem fogadtak el Antall ajanlatat. Megvartak, amig gyoznek, nem mas hatan jutottak hatalomra. Kerek tiz evet toltottek ellenzekben, pedig legalabb ket koalicios ajanlatot kaptak. "Ideologiai vakuum": ez az MDF tonkremenesevel jott letre: az MSZP-SZDSZ nyomaszto 72%-aval szemben ohatatlanul es azonnal szukseg volt a polgari, jobboldali osszefogasra, egy nagy gyujtoerore, mindez pedig determinalta a Fideszt arra, hogy atvegye az elso rendszervalto part (az MDF) helyet. Mindazonaltal, ha az ellenzek 1994-es helyzetet "valasztasi gyozelemmel kecsegtetonek" tartod, akkor talan egy masik orszag politikai allapotarol beszelsz. Annal nagyobb letargia es remenytelenseg ugyanis az ujkori demokracia torteneteben soha nem uralkodott a jobboldalon.

SZDSZ-FKgP: mindket part sajatos kepzodmenye a magyar politikanak. Mindenesetre legyunk objektivek: a kisgazdak mindenfele veszjoslo ijesztgetes es szokasos media-hiszti ellenere komolyabb koalicios partnernek bizonyultak, mint a kiszamithatatlan es eroszakos SZDSZ.
A koalicio - vitakkal persze - de normalisan mukodik, a partnerek szot ertenek egymassal es nem egymas lejaratasaval foglalkoznak, mint elodeik. Egyebirant Torgyan - szamomra is meglepo - politikai erettsegrol tett tanubizonysagot 1998 tavaszatol.
Az pedig _teny,_ hogy a kisgazdiknal_legalabb akkora partdemokracia_ tombol mint az SZDSZ-nel. (Igaz, olyanrol nem hallottam, hogy az FKgP-ben valaki azert nem lehetne miniszterelnok-jelolt, mert zsido szarmazasu. Ez ugyanis az SZDSZ-nel igy tortent. Lasd Bauert a Beszeloben.)

Utolso megjegyzesedet szerintem nem gondoltad at: a gazdasag kifejezetten jol all, a novekedes tobbszorose a nyugati allamokenak, az egeszsegugy es a honvedelem gondjait szerintem sportszerutlenseg a mai kormany nyakaba varrni, a rendorsegert pedig talan akkor kellett volan jobban aggodnod, amikor azt Kuncze eppen szetzullesztette (1994-1998.) A melyepito uzemmernok ur ugyanis regnalasa alatt sikeresen elerte, hogy 1700 rendortiszt hagyta ott az allomanyt. Szerintem ez Guiness-rekord. "Europai kritikak": igen sorra kapjuk a kritikakat a "weyerbelaktol" - a nehany nyugati lapnak dolgozo ket-harom budapesti szabad demokrata hirlapirotol. Ezek a Merleg utcabol sugallt cikkek. Ami szamit: az EU-orszagertekeles. Kivalora vizsgaztunk (bar a korrupcio es - a meg vagy tizenot masik allamban letezo nemzetisegi, azaz "cigany-problemak" miatt kicsit megfeddtek minket.) Vezetjuk a volt kommunista blokkot es ez nagy dolog. A jelek szerint biztos az elso (legrosszabb esetben megosztott elso) helyunk az unios felvetelkor is. A hivatalos orszagertekelest termeszetesen fanyalogva fogadta a Nepszabo (valami olyan cimmel hoztak a hirt, hogy "nem kell a kalapokat dobalni") - de ez ertheto, hiszen most nem Horn kormanyoz, hogy ebbol az alkalommal nagyinterjuk, dicsero publicisztikak es az ertekelest pozitivan kommentalo velemenyek tucatjai jelenjenek meg errol a fontos es ertekes, egesz orszagot kitunteto EU-allasfoglalasrol. A Nepszabosagnak mindig is fajt Magyarorszag sikere. Nem azert, mert ok egy "masik" orszagnak drukkolnanak. Nem, nem tartoznak ok sehova sem. Ami valojaban szamit me'g: az Egyesult Allamok es a NATO velemenye. Ezektol az Orban-kormany csillagos otost kapott es kap folyamatosan. Tavasszal, amikor az MSZP, legnagyobb ellenzeki partkent Magyarorszag megiteleset veszelybe sodorta azzal, hogy nem viselkedett egyertelmuen a NATO-csapasok ugyeben, a kormany megvedte az orszag hitelesseget azzal, hogy kovetkezetes NATO-barat politikat folytatott. Ez azota is igy van. Magyarorszag es a kabinet reputacioja ragyogo Amrerikaban.

A botranyokat szerintem nem Wermer, hanem az ellenzek generalja (ES-hazugsag, Simicska-hiszteria, Frankfurt) - masreszt azok az elozo koalicio viselt dolgai kapcsan latnak napvilagot (pl. Postabank) - vagy pedig mufelhaborodas reven pattannak ki (lasd: Parlament tegnap.) Hiszed vagy sem, a kormanypartok jobban orulnenek a visszafogottabb hangu politikai csataknak. Azt viszont nem bantam, sot orommel nyugtaztam, hogy Kover tegnap a neven nevezte a dolgokat es egy picit visszaadott abbol, amit a tuloldal produkal nap mint nap. Csak azt mar nem vesszuk eszre. Megszoktuk.

P.S. 1. Ha emlekezetem nem csal, nem irtam olyat, hogy "elvtarsaID" - mellesleg az MSZP-ben ez a megszolitas. Ugy mint regen. Zavar? Ne nekem rodd fel.

P.S. 2. Ki az a Jennifer Lopez? Filmsztar? Mellesleg Sharon Stone sem rossz.

Előzmény: Kettes számú törzsvendég (990)
cosmopoli Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1056
Kedves szalonna,
Hát ez :-(((
Neked legalább nem kellett volna bemutatkoznom.
Előzmény: szalonna (1055)
szalonna Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1055
Reszvételi valószínüségem 25-röl 24-re csökkent. Ez most egy százalékpont? Ezért nem tözsdézek. Egyébként valszeg el kell utaznom, az itt a baj. De a Hullámokon Lovagló Medve az jó ötletnek tünik.
cosmopoli Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1054
Ejnye te ügynök! A pisztoly arra való, hogy azzal térítsük el a gépet egy általunk kiválasztott, de még nem publikus étterem felé. (De többet nem mondhatok, merthogy azzal az egész tervet dugába lőnénk)
Előzmény: tel-avivi ugynok (1050)
banya Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1053
barco, kedves!

Csupafül vagyok! :)))))))))

Előzmény: barco (1051)
Seki Waker Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1052
Te csak ne adjál itt ötleteket a kartácsoknak, a végén még tényleg valahol Ferihegy környékén keresnek zongorát :-(
Előzmény: tel-avivi ugynok (1050)
barco Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1051
Hmm-hmm. Pedig mennyi jó poénom lenne most erre! De majd inkább IRL mondom el, meg hát banya sincs itt, maximum a read-only változata. :-)
Előzmény: Seki Waker (1049)
tel-avivi ugynok Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1050
De nepszeru lettem hirtelen... :-)) Mindenki olyan izgatott lett, hogy mit is irhatok en a jelentesben, de a Kover Csurkas topikba mar megirtam, hogy egyelore "gyulik az anyag, gyulik". Majd a repzongon beszamolok! Hol is lesz? Ja, a Pisztolyos Medveben. Nem, nem, valamit elkevertem. Nanezzukcsak, a medwe az a zsido ugyved, aki zongorazik. Ez stimmel, hiszen azert RepZong. De mi a "Rep"?! Valami repulessel kapcsolatos dolog volt, tehat biztos a repter. Es volt szo valami kettorol, igy mar nyilvanvalo, hogy a Ferihegy 2-n lesz. Most mar csak azt kell kideriteni, hogy az A-n vagy a B-n?

De hogy jon ide a pisztoly?!

Előzmény: Seki Waker (1046)
Seki Waker Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1049
Hát én a balvégnek se örülnék, bár ha Banya megint szorítana helyet a seprűjén, és most nem kerülnénk el egymást, lehet, hogy nem is bánnék nagyon egy külvárosi éjt :-)
Előzmény: barco (1048)
barco Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1048
márminthogy ne a jobbik szélén/végén?? :-)
Előzmény: Seki Waker (1047)
Seki Waker Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1047
Hát a dolog azért nem ilyen egyértelmű. Ez a Trebitsch nevű kartács egy céllővő bajnok, és még láncfűrésze is van. Ugyhogy szerintem maradjunk a medvéknél, vagy keressünk egy harmadik békésebb helyet. Csak NE a világ végén :-)
Előzmény: cosmopoli (1044)
Seki Waker Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1046
Mi van, mi van ügynök úr, elkészült a jelentéssel? Meg tudhatnánk belőle néhány részletet? :-)
Előzmény: tel-avivi ugynok (1045)
tel-avivi ugynok Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1045
SZOLGALATI KOZLEMENY
Akit erdekel PolULd agymenese, az parszaz hozzaszolassal ezelott megtalalja az egeszet, en mar bekopiztam.
Előzmény: Törölt nick (1041)
cosmopoli Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1044
kedves Seki Waki,

A két medvét értem. Nade a két pisztoly? Nem lesz az kicsit veszélyes?
Habár amennyire a bal és jobbpáholy számarányára emlékszem, az előbbinek több esélye van a túlélésre az egyenkénti duellek után.

Előzmény: Seki Waker (1043)
Seki Waker Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1043
A tekintes tanáncs még nem hozta meg végleges döntését. Felmerült idáig: A Két Medvéhez és A Két Pisztolyhoz címzet fogadók neve. Mert hogy medvék szükségeltetnek a zongorahajigáláshoz, a kettes számhoz meg nyilván azért vonzódunk, mert párosban szép az élet :-)
Előzmény: cosmopoli (1042)
cosmopoli Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1042
Má' bocs (ezer meg ezer), de nincs időm végigolvasni a topikot.
Meg tudná mégis mondani valaki, hogy megvan-e már az új Repzong helye?
Merthogy amennyire a reakciókra emlékszem, a Fészeknek mintha csekély esélyei lettek volna az ismétlésre.
Köszi.
Trebitsch Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1040
Így van ez. Tisztességtelen eszközökkel szemben szinte védtelen vagyok.

Azér adunk a gépnek rendesen, n-szer mekkaptam, mire bement:

FÓRUM

FIGYELEM!
A rendszer túlterhelt, próbálkozzon újra.

A
visszalépéshez használja a vissza gombot.

Előzmény: GLászló (1039)
GLászló Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1039
:-) Ha jól látom, akkor erre ma Te vagy az egyik alkalmas személy. :-) Éppen erről beszéltünk. nagyon elegánsan szívtad meg a kémregényt is. :-)
Előzmény: Trebitsch (1038)
Trebitsch Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1038
Megtisztelő. Én majd a dementia senilist fogom elnevezni valakiről... Még gondolkozom... :)
Előzmény: GLászló (1037)
GLászló Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1037
Ma én is ebben a betegségben szenvedtem, azt neveztem el Trebitschitis-nek.
Kétszer is félreolvastam, mint akivel mi van velem? :-)
Előzmény: Trebitsch (1036)
Trebitsch Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1036
Az idősorrendet. Kipróbáltam, milyen az, ha legalul van az uccsó beírás, de nem lyó. A kipróbálás eredménye az volt, hogy úgy láttam, előbb mondtad te, hogy egy jobbszélenleesett pali idézte elő a sorryt belőlem, és eztán gratulált neked ehhez a Hídlakó...
De azér vedd vérét nyugodtan, semmi gond. :)
Előzmény: GLászló (1035)
GLászló Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1035
Na látod, G. Perez Úr, ez a Trebitschitis Hungaricus. Hogy mit értett félre?! :-)
Előzmény: Trebitsch (1033)
GLászló Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1034
Nem hát. :o) Trebitschünk a régi. Látod, hogy milyen snájdig katonatiszt módjára (utolsó csepp töltényéig) védi a kormányt? Ha kell, a Kalevalát is bemásolja nekünk finnül, hogy elfogadjuk: minden nagyon szép itten. Nagyon jóravaló gyerek.
Előzmény: Törölt nick (1032)
Trebitsch Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1033
Höhö. Az én álmoskönyvem meg azt mondja, hogy ezért a gratulációért még véredet ontja a GLászló, de nem baly... :)
Előzmény: Törölt nick (1029)
Trebitsch Creative Commons License 1999.10.20 0 0 1031
Kedves Diolen,

az ízlésed talán nem minősíthető rossznak, de a májad.... Részemről Claudia Schiffer.

Amúgy, írod:

" Közben meg lerohad a gazdaság, az egészségügy, a kultúra, a honvédelem és a rendőrség, nőnek a szociális és a
nemzetiségi feszültségek, és sorra kapjuk a kritikákat az európai szervezetektől. De ez nem számít, mert a
Wermer-forgatókönyv szerint minden hónapban menetrendszerűen megérkezik az új botrány, amivel el lehet terelni a
közfigyelmet a kormány tökéletes inkompetenciájáról. "

Na ja.
Az Európai Bizottságnak a tagjelöltekről készített éves országjelentése
szerint Magyarország gazdasága, törvényhozási és közigazgatási rendje
pozitív értékelést kapott.
Politikai téren a jelentés méltatja Magyarország felvételét a NATO-ba és az
Európa Tanácsban betöltött féléves elnöki szerepét, illetve belpolitikai
téren a legutóbbi helyhatósági választásokat és a nemzeti kisebbségek
önkormányzatainak létrejöttét.

A jelentés a problémás területek kezelésében
elismeri a korrupció megfékezésére tett intézkedéseket, a cigányság
helyzetének javítására kidolgozott középtávú akcióprogramot, és mindkét
téren további erőfeszítésekre buzdítja a kormányt.

A makrogazdasági helyzet és a pénzügyi egyensúly alakulását egyértelmű
elismeréssel elemzi az Európai Bizottság jelentése. Kiemeli a növekedés
tavalyi 5,1 százalékos arányát, a kivitel erőteljes emelkedését, az infláció
jelentős csökkenését és azt, hogy az évtizedben előszőr emelkedett a
foglalkoztatás. Az MNB sikeresen megvédte a forint csúszó leértékelésének
folyamatát az orosz válság idején, a főbb pénzügyi célok tavaly teljesültek,
a strukturális reformok továbbra is haladnak. Ebben a témában összegzésül
megállapította, hogy "Magyarország működő piacgazdaság, a piacgazdaságot
alátámasztó törvényi és intézményi keretek tovább erősödtek. Az ország képes
megbirkózni középtávon az Unióban érvényesülő verseny nyomásával és a piaci
erőkkel, ha folytatja szerkezeti átalakulását."

A jelentés elégedetten nyugtázza, hogy Magyarország szorosan összehangolja
kül- és biztonságpolitikáját az EU-val, idén márciusban a NATO tagja lett,
tevékenyen támogatta a NATO légiakcióját Jugoszláviában, katonáival részt
vesz a KFOR- és az SFOR-erőkben, szomszédaival tovább javultak kapcsolatai.

A pénzügyi szabályozás terén Magyarország tovább közeledett az EU-normákhoz.

Közigazgatási reformja révén egyre inkább képes az uniós gyakorlat
átvételére.
A jelentés a gondok között említi a költségvetési egyensúly feszültségeit,
amelyeket elsősorban a nyugdíjrendszer és az egészségügyi ellátás
reformjával lát megoldhatóknak.

Mi rohad, hova????

Előzmény: Kettes számú törzsvendég (990)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!