Keresés

Részletes keresés

Master Windu Creative Commons License 2004.11.10 0 0 87
Nem tűröd el? És mit tehetsz ellene, öregúr?
Előzmény: Kis Ádám (81)
rumci Creative Commons License 2004.11.09 0 0 86
Lexikonokban .ummings neve nagy kezdőbetűkkel található.
Előzmény: Hkoala (85)
Hkoala Creative Commons License 2004.11.09 0 0 85

Erről az egész vitáról az jutott eszember,  hogy volt valamikor (XIX. század vége vagy XX. század eleje) egy amerikai költő: e.e.cummings - végig kisbetűvel.

Ha egy angol nyelvű irodalomtörténeti műben az ő nevével kezdenek mondatot, akkor hogyan írják? Más szóval, a topicot indító kérdés nem új - vajon mit válaszoltak rá más nyelveken.

A fentin kívül egyéb példa nem jut eszembe, de biztosan kell lennie. Még Tristan Tzara is gyanús, hogy kisbetűvel írta, de azt legalább láttam naggyal is.

rumci Creative Commons License 2004.11.08 0 0 84
Ne nekem, a vérnyomásomnak!
Előzmény: Kis Ádám (83)
Kis Ádám Creative Commons License 2004.11.08 0 0 83

Kösz rumci!

 

De tulajdonképpen jól jött a Szélmester! Jó sok nyelvművelést lehetett itt első indulatból elkövetni -:))

 

Kis Ádám

Előzmény: rumci (76)
Kis Ádám Creative Commons License 2004.11.08 0 0 82

Kedves MAster Windu!

 

Babits sem vakliberális, sem műveletlen nem volt, ő tudatosan szegte meg a helyesírási szabályokat, bizonyítva, hogy a helyesírásban igenis van helye az egyénieskedésnek."

 

Bizonyára ez volt a legfőbb gondja, persze...

 

Igen, ez volt a legfőbb gondja. Mert vissza akarta adni azt a hangzást, amelyet e sorok mondása esetére elképzelt.  Mert költő volt. Nyugatos. Tudod.

 

Kis Ádám

Előzmény: Master Windu (75)
Kis Ádám Creative Commons License 2004.11.08 0 0 81

Kedves Master Windu!

 

Te remekül tudsz magyarul, csak az nem derül ki, hol tanultad. Úgy tűnik, a magyar helyesírás szabályait, amelyeket olyan naguon védsz, nem ismered. Erre bizonyíték a topiccímbe tett kötőjel. Ugyanis azt, hogy

 

"Ha egy angol (angol írás szerint lejegyzett) és egy magyar szóból kívánsz összetett szót képezni, kötőjellel kell írnod."

 

 

csak te álmodtad. Ilyen szabály a magyar helyesírásban még nincs.

 

 

Egyébként csak közlöm veled, miheztartás végett, hogy engem immár 62 és fél éve Kis Ádámnak hívnak, külön, és nagybetűkkel. Amikor egybeírod, és kisbetűvel (te, nem én, mert "magamat kigúnyolom, ha kell, de hogy más tegye, azt nem tűröm el"), némi kulturálatlanságot mutatsz.

 

Kis Ádám

Előzmény: Master Windu (74)
Kis Ádám Creative Commons License 2004.11.08 0 0 80

Uraim!

 

Itt szbályok eltörléséről beszéltek, pedig az igazi izgalmat a szabály hozása jelenti. Vajon hihető, hogy van egy olyan hatalmas elme, amely képes lenne a magyar helyesírás szabályaihoz hasonló méretű rendszert létrehozni? Vagy akár ekkora kollektív bölcsesség?

 

Hát nem. A szabályok előtt vannak a szabályosságok, és a szabályok azokat rögzítik, azokból vonódnak le.

 

A nyelv azonban változik, ezt rumci az előbb már bemutatta. A nyelv változása nem egyéb, mint a szabályosságok változása (és nem a szabályoké!!!).

 

A szabályosságok változására vagy változatlanul tartására az egyes embernek, de akár körülírható csoportoknak is vajmio kevés a ráhatása. Tessék már tudomásul venni, hogy a nyelv van fent, mi csak figyelhetjük és tanulhatunk tőle. Tudom, ezt a nézetemet sokat szélsőségesnek tartják, de megingathatatlan vagyok: amikor valaki a nyelv megváltoztatásáról beszél, mindig az ökör orrán izzadó légyre kell gondolnom, aki belefárad a taliga húzásába.

 

Ha a szabályosságok változnak, akkor a szabályokat kell hozzájuk igazítani, és nem megálljt parancsolni a változásoknak a kőbe vésett szabályok igazáénak megőrzése végett. Persze, ez utóbbi is választható, de hiú törekvés: a szabályosságok túllépnek az ilyen kísérleteken.

 

Az is tény, hogy a nyelv egyik legkonzervatívabb tartozéka az írás. Írjuk az ly-t, holott már nincs szerepe, fonetikusnak nevezzük a magyar írást, holott alig az. HAngoztatjuk, hogy a helyesírás megőrzése a közös megértés záloga, holott csupán egy (nem felesleges és nem is káros) kulturális hagyomány. A nyelv épp azért redundáns, hogy ne lehessen a megértés könnyedén lehetetlenné tenni. (Más egy esetleges félreértés, és más a totális nemértés).

 

Összegezve: semmit nem ér az a szabály, amelyet nem lehet megváltoztatni. A nyelvben döntő fontosságú a célszerűség. Ahol a konzervativizmus már ezt korlátozza, ott számolni kell azzal a szomorú ténnyel, hogy a nyelvhasználat ezen úgy lép át - kegyetlenül és tiszteletlenül - ahogy pl. 1903-ban tette a cz-vel. (Igaz, az akadémiának kellett még 19 év, egy világháború és egy forradalom-ellenforradalom, hogy ezt belássa).

 

Kis Ádám 

Előzmény: rumci (69)
rumci Creative Commons License 2004.11.08 0 0 79
„»Babits sem vakliberális, sem műveletlen nem volt, ő tudatosan szegte meg a helyesírási szabályokat, bizonyítva, hogy a helyesírásban igenis van helye az egyénieskedésnek.«
Bizonyára ez volt a legfőbb gondja, persze…”
Komolyan azt gondolod, hogy egy olyan első osztályú írástudó, szerkesztő, irodalomszervező, mint Babits nem volt teljesen tudatos az írásban? Ez olyan, mintha azt mondanád Mozart valamely művére, hogy véletlenül vannak benne azok a hangok, amiket írt, és véletlenül hangszerelt úgy, ahogy. Művészemberként hogy nézheted ennyire le a művészetet?
Előzmény: Master Windu (75)
rumci Creative Commons License 2004.11.08 0 0 78
„Nem nyelvi lexikon volt, hanem zenei, előfordulhatott hát. Bizonyára szakmai ártalom egyes zenészeknél a H-mollt még mondat elején is kis h-val írni.”
Tudnék idézni helyesírási kézikönyvből olyan mondatot, amely szerint a h-moll mondat elején is kisbetű; de tudod, én gátlásosabb vagyok nálad.
Előzmény: Master Windu (75)
rumci Creative Commons License 2004.11.08 0 0 77
Kedves Szélmester (nem ettél te egy kicsit túl sok sóletet?)!

„Te miért választottál kisbetűs nikket, kedves rumci?”
Saját kicsinységemet tükrözendő.
Előzmény: Master Windu (70)
rumci Creative Commons License 2004.11.08 0 0 76
„Ha egy angol (angol írás szerint lejegyzett) és egy magyar szóból kívánsz összetett szót képezni, kötőjellel kell írnod.”
Mutasd már meg, hogy melyik helyesírási szabály mondja ezt ki! (Nem fogod megtalálni, mert nincs ilyen szabály, ellenben van olyan, ami azt mondja, hogy ezeket [ha az előtag nem néma betűre vagy a magyarban szokatlan, bonyolult betűkapcsolatra végződik, nem tulajdonnév, nem rövidítés vagy betűszó] ugyanúgy egybe kell írni, mint bármely egyéb összetételt. Juszt se mondom meg a szabálypont számát, így legalább kénytelen leszel egy kicsit belenézni ebbe a számodra ismeretlen szövegbe.)

„Akkor kötekedj”
Nem veszed észre, hogy te kötekszel már napok óta, szakmai felkészültség nélkül, ráadásul végtelen makacssággal. Megnyugtatásodra közlöm (és szerénytelennek fog tűnni, bocs), hogy nagyon nagy valószínűséggel mind Kis Ádám, mind jómagam lényegesen többet foglalkozott és többet tett a magyar helyesírásért, mint te, úgyhogy lehet, hogy jobban járnál, ha hajlandó lennél tanulni a nálad avatottabbaktól. A fafejűségedet eddig lenyeltem, de Ádám sértegetésével sikerült felbosszantanod.
Előzmény: Master Windu (74)
Master Windu Creative Commons License 2004.11.08 0 0 75

"Erre idéztem neked a Boronkay szerkesztette Zenei lexikont, ahol a h-moll mise szerepeélt, így, kisbetűvel."

 

Esetleg a lexikon összeállítója tévedett. Nem nyelvi lexikon volt, hanem zenei, előfordulhatott hát. Bizonyára szakmai ártalom egyes zenészeknél a H-mollt még mondat elején is kis h-val írni.

 

"Babits sem vakliberális, sem műveletlen nem volt, ő tudatosan szegte meg a helyesírási szabályokat, bizonyítva, hogy a helyesírásban igenis van helye az egyénieskedésnek."

 

Bizonyára ez volt a legfőbb gondja, persze...

Előzmény: Kis Ádám (72)
Master Windu Creative Commons License 2004.11.08 0 0 74

A topikcím (könyvcím, szalagcím, cikkcím, postacím) szó egybe írandó, mivel összetett szó.

 

Ha egy angol (angol írás szerint lejegyzett) és egy magyar szóból kívánsz összetett szót képezni, kötőjellel kell írnod. Pl.: nikknév, de nick-név, szexbolt, de sex-bolt stb.

 

Akkor kötekedj, ha tudsz magyarul, kisádám.

Előzmény: Kis Ádám (73)
Kis Ádám Creative Commons License 2004.11.08 0 0 73

topic-cím?

 

Ezt a helyesírást hol tanítják?

 

Kis Ádám

Előzmény: Master Windu (46)
Kis Ádám Creative Commons License 2004.11.08 0 0 72

Kedves Master Windu!

 

Kezd az az érzésem lenni, hogy össze-vissza vagdalkzol. Írod:

 

 

Ezek címek, ráadásul idegen nyelvű címek. Magyar címekre és mondat eleji írásra nem láttam

 

Erre idéztem neked a Boronkay szerkesztette Zenei lexikont, ahol a h-moll mise szerepeélt, így, kisbetűvel. Ez cím, ráadásul magyar cím. A magyar helyesírás szerint a műcímek kezdőbetűje nagybetű: Az ember tragédiája pl.

 

Igazad van, a helyesírásban nincs sok helye az egyénieskedésnek, bár a poetica licentia bevett elv, és ha valaki pl. Babits Esti kérdés című versét nem így szedi, hogy:

 

s oly óvatossan, hogy minden füszál
lágy leple alatt egyenessen áll

 


az megsérti az irodalmi tradíciót, és ki kell vágni a nyomdából. Ehhez hozzátenném, hogy Babits sem vakliberális, sem műveletlen nem volt, ő tudatosan szegte meg a helyesírási szabályokat, bizonyítva, hogy a helyesírásban igenis van helye az egyénieskedésnek.

 

Kis Ádám

Előzmény: Master Windu (36)
Master Windu Creative Commons License 2004.11.08 0 0 71

Így már mondat. Bár javaslom így írni:

 

– Milyen URL van a címsorodban?
– Ez: http://forum.index.hu/EditArticle/ReplayEditArticle?a=39570403&t=9006594.

Előzmény: rumci (68)
Master Windu Creative Commons License 2004.11.08 0 0 70

"Érdeke, nem érdeke, választ."

 

Miért?

 

Te miért választottál kisbetűs nikket, kedves Rumci?

Előzmény: rumci (69)
rumci Creative Commons License 2004.11.08 0 0 69
„»Soha ilyet ki nem jelentettem, nem is gondoltam.«
Ha egy szabály eltörölhető, mind az.”
Ez természetesen egy hamis állítás. Egyébként szó nincs szabályok eltörléséről, az ugyanis hatóságok dolga. A nyelv felett nincs hatóság, csupán a nyelvközösség csendes közmegegyezése.

„Miért érdeke egy »beszélőnek«, hogy kisbetűs nikket válasszon?”
Érdeke, nem érdeke, választ.

„»Csak arról, hogy a hordozó bizonyos mértékben befolyásolja a nyelvet.«
Igen. De ilyen mértékben már túlzás.”
Milyen az ilyen mérték? Miért gondolod, hogy bárki tudja, mi az a mérték, amíg egy nyelv megváltozhat? Miért nem gondolod, hogy a nyelv mint rendszer szépen szabályozni fogja ezt saját maga?
Előzmény: Master Windu (67)
rumci Creative Commons License 2004.11.08 0 0 68
„Az URL-lel kezdődő mondatot. Simán egy URL nem mondat.”
Értem:
– Mi van a szobában?
– Asztal.

– Milyen URL van a címsorodban?
– Http://forum.index.hu/EditArticle/ReplayEditArticle?a=39570403&t=9006594.

Nem mondat. Á!
Előzmény: Master Windu (66)
Master Windu Creative Commons License 2004.11.08 0 0 67

"Soha ilyet ki nem jelentettem, nem is gondoltam."

 

Ha egy szabály eltörölhető, mind az.

 

"Esetleg ott, ahol valaki nicket választ magának."

 

Miért érdeke egy "beszélőnek", hogy kisbetűs nikket válasszon?

 

"Csak arról, hogy a hordozó bizonyos mértékben befolyásolja a nyelvet."

 

Igen. De ilyen mértékben már túlzás.

Előzmény: rumci (65)
Master Windu Creative Commons License 2004.11.08 0 0 66
Az URL-lel kezdődő mondatot. Simán egy URL nem mondat.
Előzmény: rumci (64)
rumci Creative Commons License 2004.11.08 0 0 65
„Például úgy, hogy kijelentjük: minden szabály érvénytelen”
1. Soha ilyet ki nem jelentettem, nem is gondoltam.
2. Mi történik, ha bárki tesz egy ilyen állítást? Semmi.

„»Miért szerinted hogy? Hogyan változhat másképp egy nyelv, mint úgy, hogy a korábbi szabályokat a beszélők kisebb-nagyabb köre nem vagy másképp tartja be?«
Hol van itt beszélő?”
Esetleg ott, ahol valaki nicket választ magának.

„a számítógép nehezen kezeli a kis- vagy nagybetű váltakozását”
Már miért kezelné nehezen?

„a számítógép miként veszi át szép lassan, de biztosan az uralmat az emberek gondolkodása felett”
Szó sincs róla. Csak arról, hogy a hordozó bizonyos mértékben befolyásolja a nyelvet. De ez mindig is így volt.
Előzmény: Master Windu (63)
rumci Creative Commons License 2004.11.08 0 0 64
48.
Előzmény: Master Windu (61)
Master Windu Creative Commons License 2004.11.08 0 0 63

"Hogy lehet egy nyelvet kaotizálni?"

 

Például úgy, hogy kijelentjük: minden szabály érvénytelen, mindenki úgy ír és beszél, ahogyan akar. A liberalizmus nevében. Hajrá!

 

"Miért szerinted hogy? Hogyan változhat másképp egy nyelv, mint úgy, hogy a korábbi szabályokat a beszélők kisebb-nagyabb köre nem vagy másképp tartja be?"

 

Hol van itt beszélő? Csupán arról van szó, hogy a számítógép nehezen kezeli a kis- vagy nagybetű váltakozását, és ezért felrúgunk egy szabályt.

 

Remek példa ez egyébként arra, hogy a számítógép miként veszi át szép lassan, de biztosan az uralmat az emberek gondolkodása felett.

Előzmény: rumci (60)
Master Windu Creative Commons License 2004.11.08 0 0 62
Miért, a név (Tibi, Józsi, Brigi, Sári stb.) mi más, ha nem egyedi azonosító?
Előzmény: moga (59)
Master Windu Creative Commons License 2004.11.08 0 0 61
Mit? Egy mondatot igen, és egy nikket is. De egy ilyen hivatkozást ne, mert ez egyik sem.
Előzmény: rumci (58)
rumci Creative Commons License 2004.11.08 0 0 60
Hogy lehet egy nyelvet kaotizálni? A nyelv működésének ismeretében ez totális képtelenség.

„»Így változnak a nyelvek.«
Nem így változnak.”
Miért szerinted hogy? Hogyan változhat másképp egy nyelv, mint úgy, hogy a korábbi szabályokat a beszélők kisebb-nagyabb köre nem vagy másképp tartja be? A nyelvi szabályok nem megváltoztathatlan (mint a természeti) és nem kőbe vésett, betartandó (mint a társadalmi) törvények, hanem a nyelvhasználatból elvont megfigyelések.

„»Nem.«
Egyéb »érv«…?”
Tévedsz. Te állítottál valamit, bizonyítás nélkül. Akkor neked kötelességed a bizonyítás, és nem nekem a cáfolás.
Előzmény: Master Windu (57)
moga Creative Commons License 2004.11.08 0 0 59
Én is azokhoz csatlakoznék, akik azt állítják, hogy nem kell nagybetűvel kezdeni.
Az én érveim kicsit mások mint Kis Ádámé.
Véleményem szerint a nick név egy technikai azonosító. Ha ez az azonosító csak számokból álhatna, akkor fel sem merülne a probléma.
A könyebb olvashatóság, és megkülömböztethetőség végett betűkből is áll de lénygében marad továbbra is egyedi azonosító. Igy az egyediségének fenntartása, mindenképp fontos, adott esetben ez csak a betűállás megőrzésével lehetséges.

rumci Creative Commons License 2004.11.08 0 0 58
Te mondtad, hogy kezdjem nagybetűvel.
Előzmény: Master Windu (56)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!