Keresés

Részletes keresés

emily88 Creative Commons License 2013.06.26 0 0 21607

 

Sziasztok!

 

Lehet, hogy nem a legmegfelelőbb fórum, de ne haragudjatok érte. :-)

 

Apukám irodalmi blogját szeretném a figyelmetekbe ajánlani. Nem nagyképűségből írom a kortárs irodalom topichoz, egyszerűen csak most hirtelenjében nem találtam most közelebbi topic címet. :-)

 

H. W. MOODY IRODALMI BLOG

www.hwmoodyblog.blogspot.com

 

Köszi, hogy meghallgattatok! :-)

 

 

stika_ Creative Commons License 2013.05.18 0 0 21606
Előzmény: zozo1991 (21596)
kisspepe Creative Commons License 2013.04.25 0 0 21605

Az előbb nem sikerült a képet hozzá raknom, így a kép itt van. Valamint elérhető a következő linken: https://dl.dropboxusercontent.com/u/1464483/H%C3%BAsv%C3%A9ti%20lev%C3%A9l.jpg

kisspepe Creative Commons License 2013.04.25 0 0 21604

Sziasztok!

 

Egy ismerősöm talált egy irodalmi szövegrészletet, mely megtetszett neki, és meg kért, hogy nézzek már utánna hogy valahol meg van-e a teljes. Interneten rákerestem, de nem találtam. Kérdeztem egy Irodalom tanárt is, ő se tudta megmondani, hogy ki lehet a szerző. A lentebb látható képen van a részlet. Ha valaki felismeri, tudja a szerző nevét, vagy esetleg hogy honnan tudom megszerezni, azt előre is köszönöm.

BéDéKá Creative Commons License 2013.04.04 0 0 21603

Kölcsönhatások - hatáskölcsönök

Hosszabb ideje kapacitálom Évát, valamilyen módon használjuk ki a különleges helyzetet, amely abból fakad, hogy két író nem csupán egy fedél alatt, hanem közös asszociációs térben él és lényegében ugyanazokra a külső ingerekre reagál. Természetesen más-más módon[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

BéDéKá Creative Commons License 2013.04.04 0 0 21602

Vízumköteles irodalom?

Erről beszéltünk - épp 10 éve... Akkori, korábbi, kissé fapados webrendszerem adott éppen tíz esztendővel ezelőtt teret a fenti címmel rendezett internetes konferenciának. Az előadások és hozzászólások, később a zárszavak és összefoglalók a régi UngParty keretében[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

Almásy Antal Creative Commons License 2013.03.28 0 0 21601

Szia Géza, szia Mindenki,

 

Én hétvégén olvastam Nagy Péter: Kiúton című könyvét. Az egyik Líra boltban láttam meg és gondoltam adok neki egy esélyt. Sokat olvasok, de szerintem az elmúlt három évem legjobb könyve. Utoljára talán a Szél árnyéka volt ilyen hatással rám. Annyira ritkaság ez - főleg sajnos a magyar kortárs irodalomban - hogy egy könyvnek van igazi tartalma, mondanivalója, nem celebekről szól és nem is teljesen fikcionális dolgokról. Hétköznapi emberek, akik egyben hősök is mert szeretnének változtatni az életükön. Géza, szerintem ne gondolkodj ennyit. Hidd el, ez egy jó könyv. Ajánlom mindenkinek. Rákerestem a szerzőre a neten, ha érdekel, teszek be ide két linket, egyik a könyvbemutatóról készült újságcikk, a másik pedig a szerző facebook oldala:

http://vaol.hu/kultura/nagy-peter-tortenetek-a-szalonbol-1536146

 

http://www.facebook.com/pages/Nagy-P%C3%A9ter/307284049379793

 

Jó olvasást. Ha nem tetszene, szidj engem nyugodtan, de szerintem erre nem fog sor kerülni :)) Üdv. Antal

Egyed Géza Creative Commons License 2013.03.28 0 0 21600

Hello.

Olvasta valaki Nagy Péter: Kiúton című könyvét? Nemrég jelent meg és már többektől hallottam, hogy jó és nagy hatással van az emberre. Kíváncsi vagyok, hogy közűletek valaki már tudna-e véleményt mondani róla? Köszi előre is. Géza

hallgato001 Creative Commons License 2013.03.21 0 0 21599

 

Üdvözletem!


MEGVENNÉM Rakovszky Zsuzsa: A kígyó árnyéka c. könyvét, sok-sok pénzért, értékén felül is

hallgato001@gmail.com

 

 

Kirilla Teréz Creative Commons License 2013.02.28 0 0 21598
Magdika56 Creative Commons License 2013.02.10 0 0 21597

Szia!

 

Nekem rövid idő alatt szívemhez nőttek a versei.

A neten több infót is találni róla, amit a költőről ezek alapján tudni érdemes:

 

EGRI LÁSZLÓ

Hajdúszoboszlón élő, 24 éves költő. Első verseskötete Pennamorzsák címmel látott napvilágot. Különböző művészeti oldalakon és folyóiratokban folyamatosan publikálja verseit, emellett a tehetséges diákokat felkaroló Polikróm folyóirat alapító-főszerkesztője.

zozo1991 Creative Commons License 2013.01.20 0 0 21596

Ismeri valaki Egri László nevű költőt? Mit lehet róla tudni?

A MEK-en láttam Pennamorzsák című verseskötetét, de magáról a szerzőről semmit sem tudok.

A versei pedig tetszenek nagyon.

Munchausen Creative Commons License 2013.01.17 0 0 21595

Nemigazan porog a topic. :-)

memoir Creative Commons License 2012.11.09 0 0 21594

Sziasztok!

 

Vida Gábor A kétely meg a hiába című könyvéről írt kritikámat itt olvashatjátok.

http://memmoir.blogspot.hu/2012/10/vida-gabor-ketely-meg-hiaba.html

Remélem, ti is úgy gondoljátok, hogy az erdélyi írók is beletartoznak a kortárs magyar irodalomba. :)

Cromwel Creative Commons License 2012.07.14 0 0 21593
BéDéKá Creative Commons License 2012.06.04 0 0 21592

Kis emberhatározó

 Bíró Judit - Csepeli György:
Kis emberhatározó


Kossuth Kiadó, 2012 - 112 old- (Utószó:)

Elképzelhető, hogy a segédkönyvünk alapján emberhatározásba kezdő olvasó olyan emberfélékről olvashat leírást, amelyekkel még soha nem találkozott, és amelyekkel valószínűsíthetően soha nem is fog találkozni élete során. Csak remélni tudjuk, hogy segédkönyvünk e sajátossága az ismeretlenre való rácsodálkozás mellett előhívja annak megismerésére és megtapintására való igényt is az olvasóból, ami egyben közelebb is hozza őt az emberfélék szeretetéhez és védelméhez.

Arra kérjük az olvasót, hogy fogadja segédkönyvüket annak ami, azaz hazai viszonyaink közötti első kísérletnek, s ha bíráló észrevétele és tanácsa támad, közölje velünk.

Végére értünk a könyvnek, de nincs vége a meghatározásoknak. Mindenki meghatározó lehet, akiben él a vágy és a kíváncsiság a másik ember iránt, akit ha megismer, önmagából ismert meg egy darabot. A tudatos emberhatározást elősegítendő, tervezzük, hogy a jövőben közreadunk egy tesztkészletet, mely afféle humán GPS-ként, lehetővé teszi olvasóink számára az emberhatározást.

A szerzők

A kötet meghatározásai – melyeket Szunyoghy Viktória illusztrációi tesznek teljessé – szórakoztatóan segítenek eligazodni abban, hogy akikkel összehoz a véletlen vagy a szándék, miféle változatai az emberlét sokféleségének.

A lélek tükör, melyben csak akkor látjuk a másikat, ha a másik is lát bennünket. Miközben a másik meghatározására törünk, az ő helyét keressük a meghatározók, meghatározottak és meghatározatlanok rendjeiben, az emberszerűek, állatszerűek, növényszerűek és anyagszerűek között, a labirintus mélyén önmagunkra találunk.


ELŐSZÓ (részlet)

Ma az emberiséget – még ha talán már nem is oly’ sokáig – az embervilág tölti fel életanyaggal, mint emberi termőhely gyönyörködteti, s az „emberi táj” (Márai) részeként az ismerősség, az otthon érzését is adja.
Az emberről szóló ismeretszerzés és cselekvés egységének elvéből következően az embertípusok tanulmányozásának egyik legfontosabb módja az emberhatározás.

Cél, hogy a közösségek tagjai ismerjék fel a jellegzetes helyi emberféléket, és szerezzenek jártasságot az emberhatározásban.

A határozási tevékenységhez természetesen megfelelő segédeszközre van szükség. Ezek körébe illeszkedhet a Kis emberhatározó.

Hangsúlyozni kívánjuk, hogy e segédkönyv olyan didaktikai határozó, melynek kulcsa az általában ismert és könnyen felismerhető alaktani bélyegekre épül, és kizárólag a határozásban való jártasság megszerzésére alkalmas! Ebből kifolyólag segédkönyvünk semmiképpen nem tekinthető az ember teljességéről szóló műnek, hiszen ezek már rendelkezésre állnak (példának okáért Iván Szergejevics Turgenyev Apák és fiúk vagy Per Olov Enquist Blanche és Marie).

Munkánk elkészítése során számításba kellett vennünk az emberföldrajzi különbségeket, tehát azt a tényt, hogy Magyarország különböző tájain nem azonos emberfélék virítanak: egymástól eltérően viselkednek, különböző a munkavégzésről és az örömszerzésről alkotott fogalmuk, máshogyan emlékeznek a múltbéli eseményekre, más a túlélési képességük, ami utódnemzési késztetéseiket is meghatározóan alakítja, akárcsak a helyváltoztatási készségük, alkalmazkodóképességük és így tovább.

Fontosnak tartjuk, hogy a Kis emberhatározóból megismert embereket ne puszta tárgynak tekintsük, hanem ismerjük helyüket is az embervilág fejlődéstörténeti rendszerében, származásukat, múltjukat, fejlettségi szintjüket.

Az emberfélék ismeretében olvashatjuk, tanulmányozhatjuk a természet élővilágának elrendeződését, azaz mintázatát a Földön (hol, miből s mennyi van?), illetve vizsgálhatjuk ennek miértjét, a mintázat kialakulásának, változásának okait. Bizonyos elemi miértékre kapott válasz ismeretében az emberfélékből következtethetünk az emberi termőhely minőségére, fontosabb tulajdonságaira. Könyvünk tehát az emberismeretet segíti elő, de emellett emberföldrajzi és ökológiai alapismereteket is ad, közölve az emberfélék hazai elterjedését.


A KÖTET SZERZŐIRŐL

Bíró Judit

Rendkívül ritka, rejtőzködő emberféle, a Meghatározók rendjéből. Az Aggteleki-cseppkőbarlang mélyén találtak rá, ahol egy helyben ül. Háta mögött, föntről, lobogó tűz világít, s ő csak néz előre. Mióta csak tudnak létezéséről, megfigyelői vitatkoznak azon, hogy lát-e mást, mint árnyakat, melyeket a tűz a barlang szemközti falára vetít. Ha szólni tudna, elmondaná, hogy amit lát, az valóság-e, vagy sem. Ehhez azonban az kellene, hogy felálljon, tekergesse nyakát, lépkedjen, pillantson a fénybe, de mindezt kínlódva tenné, s a nagy sugárzástól észre se venné, hogy minek az árnyképét látta. De ha kijut, hozzá fog edződni a fényhez. Először csak az árnyképeket látná, aztán emberek és más dolgok vízi tükörképét, később a dolgokat, s végül a csillagokat. Persze csak éjjel, amikor nem süt a nap.

Csepeli György

Folyamatos mozgásban van. Keresgélő életmódot folytat: türelmetlenül és kitartóan kószál földön, vízen és levegőben egyaránt. Ha valamire ráakad, továbbáll – látszólag csalódottan, valójában boldogan, hiszen a zsákmányszerzésre hivatkozva tovább folytathatja útját. Elméje analitikus, szelleme független, kommunikációja lényegre törő. Érzelmi életének aprólékos leírásával egyelőre adós az antropológia. Bár állandóan a többi emberfélét figyeli, valójában csak a Sas emberfélét tűri meg szívesen maga mellett: bridzselnek, hegyet másznak és rúnákat olvasgatnak.

Tovább »

forrás: Blogspot.com

BéDéKá Creative Commons License 2012.06.03 0 0 21591
BéDéKá Creative Commons License 2012.01.16 0 0 21590

Tsúszó Sándor és a pirézek

 

A dolog annyira kézenfekvő, mint egy bepólyázott csecsemő. Nem is értem, eleddig miként s mi módon kerülhette el becses figyelmemet. Mint szitával az esővíz, szinte annyira felfoghatatlan, hogy korábban miért nem hoztam nagyszerű összefüggésbe Tsúszó Sándor páratlan alakját és a pregnáns piréz mivoltot. Holott a legendás literátor és bohém gondolkodó, akit ma már joggal tekintünk a magyar irodalom grandiózus megújítójának és hagyományteremtő fároszának, a piréz identitást vallotta sajátjának. Ami természetes is, tekintve, hogy alkotói és emberi magatartásában nem csupán domináltak, hanem éppenséggel szolmizáltak is a piréziánus vonások. »tovább a Tsúszó piréz-mivoltát feltáró cikkhez

 

transzferár nyilvántartás

venuto Creative Commons License 2012.01.13 0 0 21589

Kedves  tik . 

SegítseTEk  be  ide  : 

http://torzsasztal.hu/Article/showArticle?t=9211629

BéDéKá Creative Commons License 2012.01.03 0 0 21588

Parti Nagy egy mondata

Szégyelljék magukat a bukásukig és tovább, az egész Teljhatalom Zéerté vezérestül, kormányostul, frakcióstul, holdudvarostul; szégyelljék magukat a gyászos oktrojálmányért, amit most fényesen ünnepelnek az Operában; védjék meg őket a buzgó nyilasok, akik nélkül még hamarabb megbuknának; szégyelljék, hogy szégyent hoznak ránk Európában, hogy szétbetyárkodták az országunkat, a magyar demokráciát, a jogállamot; hulljon vissza a fejükre minden “Magyar köztársaság”-tábla, amit csak leverettek.

Forrás: http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=506610

Tovább »

forrás: Tumblr

BéDéKá Creative Commons License 2011.12.28 0 0 21587

Sztreccskesztyű, lóbalzsam

Igen Tisztelt Köztársasági Elnök Úr! Ön bizonyára kitűnően ismeri hazája flóráját és faunáját, ha mégsem lenne így, az esetben engedje meg, hogy felhívjam a figyelmét egy evolúciós különlegességre, egyben ünnepélyes bejelentést tegyek ez ügyben. »tovább

BéDéKá Creative Commons License 2011.12.26 0 0 21586

Fekete Karácsony

 

Balla D. Károly

 

FEKETE KARÁCSONY

 

nem voltál ősszel még ilyen esendő
s nem bántott így a zápor még soha
fölötted leng egy szétszakadt esernyő
a Duna-parton
így vársz a hóra bárgyú ostoba

 

ne less kalácsra arcod fordíts félre
pogácsát sem süt már a mostoha
s míg csapzott varjak szállnak fel az égre
a Duna-parton
te várj a hóra bárgyú ostoba

 

                                                                >>tovább

BéDéKá Creative Commons License 2011.12.04 0 0 21585

Megkérdeztük Balla D. Károlyt

A Tejmozi nak nemrég volt az online könyvbemutatója és „sajátegerű virtuális dedikálása". Videóüzenetében Závada Pál mondja önről, hogy több blogja van, mint virágládája a feleségének, Berniczky Évának. Az UngParty virtuálén megtaláljuk a Tejmozi oldalát. Ezen írja[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

venuto Creative Commons License 2011.11.30 0 0 21584

Kedves  Ti . 

Szeret  nék  egy  kis  felfrissülést  adni , és  egy kis  "besegítést"  kérni : 

 

http://torzsasztal.hu/Article/showArticle?t=9211035

nagyon  szépen  köszönjük , Nagyok

 

 far  severö  sapirico ( lásd  web )

BéDéKá Creative Commons License 2011.11.21 0 0 21583

Akit érdekel:

 

Pszichodráma - új irodalmi projektum

Talán ideje bejelentenem: új irodalmi projektumba kezdtem, amely egyben műfajteremtő kísérlet. Nagyon az elején járok, de már látszanak a tervezet keretei, a fejlesztés iránya - és az első szövegek is megszülettek. Mint ismeretes, eredetileg a pszichodráma egyáltalán nem[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

BéDéKá Creative Commons License 2011.11.14 0 0 21582

Kegyelet

A kegyelet a káröröm legkifinomultabb formája.


Tovább »

forrás: Blogspot.com

BéDéKá Creative Commons License 2011.11.04 0 0 21581

Horváth László Imre: Egzisztencialista regény tejmozival

Valahol az irracionális bűntudat és a kényszerítő szabadságvágy között kóvályog a főszereplő férfi a regény tereiben, hol mint eltévedt gyerek, hol mint anyja mellett virrasztó mártír vagy apja után kullogó tanú, hogy végül összegzésül az emlékeiben bolyongjon[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

BéDéKá Creative Commons License 2011.10.27 0 0 21580

Virtuális élőlánc József Attila szobra körül

A magam módján ezúton internetes akció keretében indítom el tiltakozásomat az ellen, hogy a több mint 30 esztendeje „a rakodópart alsó kövén” békésen üldögélő kedves költőmet valamely idióta politikai felforgatótevékenység keretében méltó helyéről elmozdítsák. >>a teljes szöveg és az akció mibenléte

BéDéKá Creative Commons License 2011.10.22 0 0 21579

Könyvemről beszélnek - videók

Csobánka Zsuzsa, Grecsó Krisztián, Kukorelly Endre, Parti Nagy Lajos és Závada Pál beszél Tejmozi c. regényemről az alábbi videóüzenetekben. A felvételek annak a sikeres online könyvbemutatónak az alkalmából készültek, amelyet október 12-én a Magvető Kiadó rendezett a[...] Bővebben! Tovább »

forrás: Blog.hu

BéDéKá Creative Commons License 2011.10.17 0 0 21578

Íme, egy igen vitriolos kritika jelent meg könyvemről:

 

Filmszakadás

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!