Keresés

Részletes keresés

rav Creative Commons License 2001.11.11 0 0 47
Halalvagy 0. Az adrenalin meg drog. Szabalyos elvonasi tunetek egy sikloernyozes nelkuli het utan. Pedig szerintem sem extremsport. Bar ha a trial az, akkor ez is. :) Fizikum nem kell hozza, csak fej.
Törölt nick Creative Commons License 2000.11.07 0 0 46
Bennem nincs halálvágy, viszont a vadvizi evezést valamelyik szlovák, vagy nagyesésű osztrák folyón szivesen kipróbálnám. Régebben adtak ilyesfajta versenyeket az EUROSPORT-on és azok nagyon tetszettek.
BZoltan Creative Commons License 2000.11.07 0 0 45
1999.09.02 00:55 an kerdezted, hogy mit hagytal ki...

-uzemnapon ott kell lenni (4-6-12-23) egy cspatnyi embernek, hogy felszalljon a gep, nem eleg, ha csak te vagy ott.
-a pilotanak tudni kell, hogy hol akarnak az ugrok ugrani, tehat ameddig mindenki fodet nem er a megbeszelt helyen addig a pilota es az ugrato alkotnak egy csapatot (gps sucks :))
-a tanuloknak segiteni kell. Maris ott van egy "csapat" amior ketten hajtogattok
-uzem utan cspatban kell elmenni sorozni.
-eje lany es eje fiu... hmmm hat ez sem ritka cspatfelallas
-cspatosan kell lebuntetni az elsougrokat meg a jubilalokat

:)

en mit hagytam ki?

z

Előzmény: Stiletto (39)
BZoltan Creative Commons License 2000.11.07 0 0 44
Azt latom, hogy kideritettetek, hogy a topiccimben levo allitas nem igaz...

szerintem/szamomra az extremnek nevezett sportok (ejtoernyozes, snow-boradozas, de meg egy izmosabb vizitura is) termeszetes kikapcsolodast jelentenek. Valami mast, valami izgalmasabbat, gyorsabbat, dinamikusabbat, emberprobalobbat jeletenek es meg sok minden mast amihez egy topic is keves, hogy leirjam :)
Nagyon igazat adok anak aki elottem azt irta, hogy a legtobb extrem sport csak kivulrol extrem. En nem vagyok egy tapasztalt ejtoernyos magus, de nem szoktam egy cseppet sem felni kiugras elott (kapnek is a pofamra a csapattol, ha nekiallnek elvezkedni az adrenalinon :))

JA es alljon itt kozhely is.. no risk-no fun

Stiletto,
:) szep a neved, de azert en jobban szeretem a szep sarga Sabre-mat.

z

lau Creative Commons License 2000.10.16 0 0 43
Sziasztok
Szeretnék hozá szolni a vitához egy kicsit ha meg engeditek. Az ejtöernyözést nemtartom extrém sportnak, csak sajnos kevesen müvelik egyébként egy borzaszto jó dolog és egyáltalán nem veszéjes.
fliOrDie
Az ejtöernyöbe is vannak komoly lépcsö fokok. Probáld ki egyszer , nem olyan egyszerü az élete egy kezdönek mint ahogy az látszik , föleg ha márt van valamennyi légi jártasága valamilyen légi járművön.

Extrém kategoriába inkább sziklárol ugrást és a hegymászást sorolnám meg néhány ehez hasonlo dolgot.Ezeknél a dolgoknál lehet hogy munkál a halálvágy vagy lehet hogy ténleg pszihopata tünetek kellenek hozzá nem tudom.talán inkább csak
legendö megondolatlanság ,itt nagyon kevés mullik azon aki ezt csinálja, a külsö körülmények határozzák meg hogy halál vagy csak egy jó buli volt e. De mindenki maga dönti döntse le maga hogyan akar meghalni .
bocsi ha hoszu voltam

Stiletto Creative Commons License 1999.09.14 0 0 41
Brühühühühü!
Hát senkit nem érdekel, csak így elsüllyedt a topicom?

...ÉS NEKED MI A VÉLEMÉNYED???

Költő Creative Commons License 1999.09.02 0 0 40
Valóban igazad van, már én is rájőttem.

Ha vki még nem vette volna észre ezen a héten a Eurosporton minden nap 19:00-tól 1999 Summer X-Games!!! Kicks ass & rulez.

(g)

Stiletto Creative Commons License 1999.09.02 0 0 39
Az ejtőernyőzés az asztán csapatsport!
-nagy alakzatok: 30-300 ember együtt No comment
-célbaugrás: egyéni + csapat értékelés
-formaugrás: 4-6-8 (esetleg 16) fős csapatok + a zuhanó operatőr
-skysurf: deszkás + az operatőre

Mit hagytam ki?

flyOrDie Creative Commons License 1999.09.01 0 0 38
off
"Kifejthetnéd, hogy pontosan mire gondoltál amikor a nevedet választottad ?"

Leginkább arra, hogy amikor rendszeresen kijárkálok repülni, akkor olyan érzésem van, hogy sokkal intenzívebb az életem. Anélkül meg lagymatag. Igazából rossz ez a név, de anno egy teljes vacsoraidőt gondolkodtam rajta, és jobbat nem találtam. A fly meg önmagában azt hiszem azt jelenti, hogy légy.

boigo Creative Commons License 1999.09.01 0 0 37
flyOrDie

A válasz egyszerű: Úgy éreztem ahhoz, hogy jól megítélhessem nem elég a TV-ben nézni, hanem ki kell próbálni. Anyagi lehetőségeim viszont soha sem voltak olyanok, hogy saját szerelést vásároljak, ezért ami kölcsönkérhető volt avval repültem. ha sárkány akkor sárkány, ha siklóernyő akkor siklóernyő. A lényeg csak az, hogy az ember lába ne érje a földet.
boigo

ui: Kifejthetnéd, hogy pontosan mire gondoltál amikor a nevedet választottad ? Fly or Die
Akkor már inkább csak Fly...

flyOrDie Creative Commons License 1999.09.01 0 0 36
Tulajdonképpen a vitorlázórepülés is csapatsport (én legalábbis azért hagytam ott, mert nem volt jó a társaság). Hiába egyetlen ember ül benne, a működtetéséhez akkore is sok kell.
boigo Creative Commons License 1999.09.01 0 0 35
Zmac
....Ehhez képest tényleg semmi az...

Azt éppen nem mondanám, hogy semmi, de legalábbis nem összemérhető.
Nálam az is az ÉLMÉNYEK katekóriába tartozik, hogy a kertben találtunk egy gyíkot és mindkét gyerekem meg merte simogatni és még hónapok múlva is emlegették. Ez szintúgy nem összevethető az előzőekkel, de nincs is rá szükség, elég ha az embert egy jóleső belső melegség átjárja és kész.
boigo

RobuR Creative Commons License 1999.09.01 0 0 34
Esetleg x csapatsport a rafting (amennyiben hoolvadaskornyomjak a temat).
Canyoning tapasztalata van vkinek? (mert az erdekel mostanaban)
flyOrDie Creative Commons License 1999.09.01 0 0 33
boigo:

És miért tértél át egyikről a másikra? Különösen a sárkányról a siklóernyőre?

Zmac Creative Commons License 1999.09.01 0 0 32
>egyébként a hétvégén egy termik-körön csavartam 3 egerészölyvvel és ezt az ÉLMÉNYT "földi" sport biztosan nem tudja nyújtani)

Ajjaj boigo, megesz a sárga irígység! Ehhez képest tényleg semmi az, hogy egyszer egy gyönyörű, napsütötte fal közepém egy gyík hagyta magát megsimogatni.

boigo Creative Commons License 1999.09.01 0 0 31
Hello Mindenki !
A következőkben a magánvéleményemet fogom hangoztatni, amihez csak annyi tartozik hozzá, hogy ejtőernyőztem, sárkányrepültem, siklóernyőzöm tehát van némi fogalmam a témáról.
Az a szó, hogy EXTRÉM szerintem semmi mást nem jelent mint a többség számára még szokatlan dolgot, pl a századfordulón extém sportnak számíthatott a kerékpározás, de ma már csak akkor gondoljuk extrémnek ha hegyről, szikláról lefelé 60-100 km/h-val csinálja valaki, vagy esetleg a főutvonalon kerékpáros-sáv hiányában...
Az un extrém sportokra egyébként jellemző, hogy sokkal biztonságosabbak mint a "konvencionális" sportok. Statisztikai adat, hogy sokkal kevesebb sérülés következik be mondjuk ejtőernyőzés közben mint pl foci vagy bringázás alkalmával. (az is igaz persze, hogy a kimenetel súlyosabb). Tehát az értelmesen és átgondoltam vállalt "veszély" nem veszélyes, mindössze azt kell az embernek magában tisztázni, hogy akkor is döntő- és cselekvőképességének maximumát (vagy esetleg többet) tudja-e majd nyújtani, ha egy olyan esemény következik be a sportolás közben ami a napi élet rutinjánal kicsit(?) többet igényel.
(egyébként a hétvégén egy termik-körön csavartam 3 egerészölyvvel és ezt az ÉLMÉNYT "földi" sport biztosan nem tudja nyújtani)

boigo

Stiletto Creative Commons License 1999.09.01 0 0 30
Egy barlangász barátom említette, hogy náluk a kigyúrt test gyakran hátrányt jelent.
...azt hiszem ez érthető is! :-)
Költő Creative Commons License 1999.08.31 0 0 29
Persze, hogy sokat számít a technika, de ahhoz hogy ne cak az első tíz percben tudjál megcsinálni technikailag nehéz dolgokat szükséged van egy alapvető fizikális felkészültségre. Másrészt az, hogy vkinek ránézésre hatalmas izmai vannak nem jelent semmit egy olyan sportnál, ahol ha megnézed a legjobb mászókat inkább vékonyak és szálkásak, de fél órát lógnak egy ujjon függőleges falon madársz@rba kapaszkodva.

(g)

Zmac Creative Commons License 1999.08.30 0 0 28
Nem tartozik szorosan a témához, de ha már kedvenc időtöltésem került szóba, nem állhatom meg, hogy ne szóljak hozzá. ( Erről egyik kedvenc viccem is eszembe jut, de azt majd máskor.)

Tehát fizikum és sziklamászás. Kétségtelen, hogy igazán nehéz utakat mászni csak nagyon jó fizikummal ( értsd: erő és állóképesség ) lehet. De én, mint hosszútávfutóból lett sziklamászó, finoman fogalmazva nem tartozom a bivalyerősek közé, mégis sikerült egy-két elég nehezet megmásznom. ( Ha ez mond valakinek valamit: VIII körül.) És ez a legszebb az egészben, az, hogy a technika nagyon sokat számít!

Két évvel ezelőtt egyik népszerű mászóhelyünkön találkoztam egy sráccal, aki nagyjából úgy nézett ki, mint Iván, az afganisztáni veterán. A szlávos arcvonások iszonyatos izomzattal párosultak, lehetett vagy 190 centi magas, 100 kiló, fölösleg semmi. Életében először vagy másodszor látott sziklát közelről, és nem tudott megmászni egy olyan utat, amit egy átlagos alkatú mászó, mondjuk fél év mászómúlttal, könnyedén legyűr. Később természetesen a fejlődés egyre lassabb, de az élmények egyre jobbak. Különösen, ha a nehéz utakat az ember a jó technikájának köszönhetően tudja erőlködés nélkül mászni.

flyOrDie Creative Commons License 1999.08.30 0 0 27
Ha már felmerült, én azt nevezem extrém sportnak, amelyben a delikvens rendszeresen és igen alaposan be van szarva. Tehát Stiletto felvetései közül leginkább a "természetes adrenalin pótlás" az amivel én meghatározom a kategóriát, de az "izgalom, kalandvágy igényeinek felfokozott kielégítése" se rossz.

Szerintem olyan hogy extrém sport igazából nincsen, olyan van, hogy xy számára valahány évesen egy sport extrém. Gyakorlatilag persze a sziklafal mellett ejtőernyővel(?) ugálni nyilván mindenki számára extrém. Sőt ha nem hallottam volna, hogy van aki rendszeresen csinálja, mégis él, akkor a hülyeség kategóriájába soroltam volna.

flyOrDie Creative Commons License 1999.08.30 0 0 26
Stiletto:

"Te is ugrálsz?"

Ezt biztos tőlem kérdezed? Korábban írtam, hogy nem. Tervezem, hogy kipróbálom egy tandemugrás erejéig, de nagyon nem akarok belemerülni. A szárnyas eszközök jobban vonzanak, ott mégiscsak van valami cél (magasabbra, messzebre, ilyesmik). Nekem kellenek ilyen lépcsőfokok, mert sajnos csak addig érdekel valami, amíg meg nem tanulom.

Költő Creative Commons License 1999.08.30 0 0 25
Hali

RobuR és a szokványosság
A szokványosság szerintem csak akkor jelentkezik, ha nem próbálsz meg tovább fejlődni abban a biz. Xsprotban amit csinálsz?, hanem megrekedsz egy szinten. viszont ha folyamatosan fejlődni akarsz, akkor pedig egyre húzósabb lesz az egész és nyoma sem lesz a megszokottnak. Egyszer csak azon veszed magad észre, hogy olyan dolgokat csinálsz amit pl. 1 éve lehetetlennek gondoltál. Persze ezzel együtt nő az un. veszély is :-)))

Stiletto és a kiemelkedő fizikum
Szerintem ennek azért gondolj uána még1X. Pl. sziklamászás, triál, DH, kori, deszka mind olyan aminek SZVSZ alapfeltéte egy bizonyos szintű fizikum ahhoz, hogy mentálisan koncenrtálni tudjál arra amit csinálsz és ne törd apró darabokra magad. És ha ezeket magas szinten akarod csinálni, akkor nagyonis kell a jó fizikum.

Szerintetek van X csapatsport? Lehet, hogy nem gondolkodtam rajta eleget, de nem jut az eszembe egy sem. Ha nincs, miért?

(g)

RobuR Creative Commons License 1999.08.30 0 0 24
Ejtoernyot (meg) nem probaltam, a mostani nyaralas alatt viszont 3-4 emelt magas sziklakrol vizbe, hat az nagggggyon fasza volt.
Stiletto Creative Commons License 1999.08.29 0 0 23
Te is ugrálsz?
Stiletto Creative Commons License 1999.08.28 0 0 22
Senki? Egy szombati üzemnapon du. mit vársz? :)))
Egom,L410 - Blue Sky
Üdv MatPet-nek! Ezt mondja a rasztaman haverja is! :-) (T.Á.)
flyOrDie Creative Commons License 1999.08.28 0 0 21
Egy pszichológus egyszer a rádióban beszélt arról, hogy a veszélyes sportot űzőknél, mint pl. az ejtőernyősöknél, pszichopata vonásokat vél felfedezni.

Mindig csodáltam az ilyen világos ítélőképességgel rendelkező szakembereket :-). Biztos sokat próbálta a dolgot...

mikkam Creative Commons License 1999.08.28 0 0 20
Senki?
Stiletto Creative Commons License 1999.08.28 0 0 19
OK-OK, a halálvágy lehetőségét csak provokatív jelleggel tételeztem fel. Bár sok laikus agyán szerintem tényleg ilyen hülyeségek villannak át.
neptancos Creative Commons License 1999.08.28 0 0 18
Hali!
Voltam barlangász. Állat jó. Veszélyesnek meg nem veszélyesebb, mint országúton biciklizni. Egyiket se halálvágyból csinálom(tam), hanem mert jó. Egyébként a barlangászat nem csak sport. Köze van a természttudományokhoz. Kémia, geológia. Sőt, akár majdnem teljesen sportmentesen is űzhető.
Helósztok!
n.
mikkam Creative Commons License 1999.08.28 0 0 17
Hi,

Reszmrol ez egyaltalan nem halalvagy, es nem vettem eszre senkin akivel egyutt zuhantam, hogy meg szeretett volna halni.
Nem az ilyen tipusu emberek uzik ezeket a sportokat.

Megszokas.. Hozza lehet szokni, de valahogy egeszen maskeppen es unalmas sosem lesz. Ha kihagyok egy kis idot, mint most, akkor
eleg csak ragondolnom es mar jon is az ismeros erzes: gyomorideg, adrenalin rush, egy kis remeges stb. Egyszeruen hianyzik, ezek az
elvonasi tunetek. Ha egyszer belekostoltal es nem dobtad el az elso utan, akkor magaval ragad, a rabja maradsz, es eleted egyik
legfontosabb reszeve valik.
Ugy erzem a hetvegen szetugrom az agyam a Matossal ;)

Meg irok, most mennem kell.

Udv
BT-Pro

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!