Keresés

Részletes keresés

blr Creative Commons License 2007.11.10 0 0 3611
Nézzük a hibákat:

Magyarázatban:
Mint azt már korábban említettem, pl. jogtulajdonosként a listában én a WordPerfect céget fogom alapból, mert a használt 5.1+ verziót még az adta ki. Hiba, mert a jelenlegi jogtulajdonos a Corel. Ezt miért nekem kéne kitalálnom?
Szoftver verzió: tegye szívére a kezét mindenki, és jelentse ki: fejből vágja az automatikusan frissített szoftverek aktuális verziószámát.
Nyelv: eleve értelmetlen, lassan csak a MS az, aki képtelen tisztességesen lokalizált szoftvereket kiadni.
Sorozatszám: ez egy olyan adat, amihez senkinek semmi köze, ugyanis ha kiadom a sorozatszámot, azzal kvázi lehetővé teszem másnak a használatot, ezzel megsértem a licencszerződést.
Teljes vagy frissítés: a frissítéshez nem minden esetben szükséges korábbi "azonos értékű" licenc, lásd cross platform/competetive licencek. (pl. vehetek Corel X3 csomagot upgrade áron, egy Photoshopot alapként használva)
Licenc típus: ebből kb. 1000x annyi van, mint a felsorolás.
Licencek száma: ebből egy van. Mindig. Legfeljebb több gépre telepítést, használatot stb. engedélyez.
Mértékegység: hehe, ez nekem új. Persze kimaradt pl. a site licence.
Konstrukció: ez a licenc típussal együtt értelmes csak.
Könyvelési cuccok: na, ehhez aztán semmi köze a BSA-nak, különösen a bekerülési értékhez. (Pl. én vettem anno harmadáron szoftvert. Nem lopottt, nem kalózmásolat, egyszerűen a tulaj valami díjjal együtt nyerte, és már volt neki, leütöttem árverésen.)

Tipikus hiányosságok - problémák:
1. Mint már írtam, nincs az az Isten, akinek kiadom a sorozatszámot.
2. A frissített licencekkel vett szoftvereimhez mindhez új sorozatszám tartozott.
5. Miért ne lehetne a céges gépen trial verzió? Cégesen nem próbálhatok ki valamit? Az alapítványi iskolák használhatnak oktatási licencet.
6. A valószinűtlenül alacsony ár rengeteg mindent takarhat. Az ártatlanság vélelmével mi lesz?
8. Ha a szoftver jogtulajdonosa engedélyezi a bérbeadást, akkor a tulajdonhoz való jog alkotmányos védelmét nem bírálhatja felül egy törvény. (Bár tényleg nem tudok olyan licencszerződésről, ami engedélyezné a bérbeadást.)

Az operációs rendszerek száma != gépek száma: pl. a gépem 80%-án linux fut.
Alkalmazás szoftverek != desktop gépek száma vs. tevékenység: üzelti tervet is be kell mutatnom? Honnan tudja a BSA, hogy egy adott tevékenységhez mely szoftverek szükségesek, illetve miért pont azokat kéne használnom, amiről ő gondolja? Versenytárs szoftverének használata egyértelműen a Szjt. megsértése?
Előzmény: Takoca_ (3608)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.10 0 0 3610
Ez nem így van (volt). Miért kért volna különben feleslegesen adatkezelési engedélyt 2000. október 18-án? Itt olvastam a 3607-ben.
Előzmény: blr (3609)
blr Creative Commons License 2007.11.10 0 0 3609
Amíg személyes adatokat nem kezel, addig nincs gondja az adatvédelmi törvényre, ugyanis annak a címe is elég jól behatárolja, miről szól: Törvény a személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyilvánosságáról. A kulcsszó itt a "személyes".
A céges adatokat védje a cég. A cégnyilvántartás nyilvános, az adatokhoz bárki hozzáférhet.
Előzmény: Törölt nick (3604)
Takoca_ Creative Commons License 2007.11.10 0 0 3608
asszem rájöttem, hogy mi az a hiányosság aminek nem felelünk meg (mi se) a tavaly leadott nyilvántartás alapján.....tavaly a bsa oldalon fellelhető nyilvántartási lap egy kicsit megváltozott menet közben......

http://w3.bsa.org/hungary/upload/Szoftvernyilvantartas_adatlap_minta.pdf

Jahno Creative Commons License 2007.11.09 0 0 3607
Jahno Creative Commons License 2007.11.09 0 0 3606
Marha_ Creative Commons License 2007.11.09 0 0 3605
Ki tudja mije nincs a BSA-nak én csak azt tudom 3 ismerősöm is rajta van a listán úgyhogy azonnal elküldtem nekik a fájlt
Előzmény: Törölt nick (3604)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.09 0 0 3604
Ez önmagában még nem botrány. Botrány csak akkor lenne, ha a BSA-nak valami miatt nem lenne érvényes adatkezelési engedélye. A BSA Magyarország 2005. januárja óta nem létezik. Az utód vajon kicsoda, honnan dolgozik, van-e érvényes adatkezelési engedélye. Ez a kérdés.
Előzmény: Marha_ (3601)
Jahno Creative Commons License 2007.11.09 0 0 3603
Mondjuk nem csak NyugatMo van benne, meg ahogy nézem elég friss címekkel, kis létszámú cégek is.
Előzmény: Marha_ (3601)
Marha_ Creative Commons License 2007.11.09 0 0 3601
Ezt kapjátok ki, a fél net ezzel a botránnyal van tele:
NAGYÍTÓés az említett lista amely tartalmazza a BSA által meglátogatni kívánt Nyugat magyarországi cégek címeit:lista

Innen letölthető:
letöltés
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.09 0 0 3600

Igen, birka nép a magyar. Én azonban alkalmazottként úgy kell, hogy tegyek, ahogy a főnök diktálja. És mivel a cég jogásza aztmondta, hogy el kell küldeni, hát elküldöm. Hogy mit, az rám van bízva.

Feltételezem, hogy ilyen válasz lesz: http://homar.blog.hu/2007/10/30/a_bsa_valaszol

:)

Előzmény: blr (3599)
blr Creative Commons License 2007.11.09 0 0 3599
Nem téged akarlak bántani, de azért lehet ebben az országban a jónéppel bármit megetetni, mert hagyja magát...

Ha odamegyek hozzád, és azt mondom, én rendőr vagyok, elhiszed, vagy azért megnéznéd az igazolványom?
Ha becsönget egy rendőr, és azt mondja, most elviszem a géped, mert szoftvert lopsz, azért elkéred a házkutatási parancsát, nem?
A BSA esetében mi a különbség? Semmivel nem támasztja alá a kiküldött levél, hogy bármilyen adat bekérésére jogosult lenne...
Képzeld el azt az extrém esetet, hogy fogom magam, kiragasztok a postaládámra egy "BSA" feliratú cetlit, aztán kiküldök párezer levelet cégeknek, hogy most aztán valljanak be mindent. Természetesen válaszcímként a saját címemet adom meg.

Egyébként igen, én nem adok semmit a BSA-nak, főleg azért, mert ha visszaküldök bármit, akkor úgyis cseszegetnek. Ha nem küldök vissza, akkor jövőre megint kijön a formalevél, továbbra is sima levélként, aláírás és pecsét nélkül.
Előzmény: szenyor Lopez (3597)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.09 0 0 3598
Ebben tévedsz. A hardvert is állományba kell venni, a gyári szoftvereket is le szokták könyvelni trükkös technikai tétellel. Ha eljő az APEH, akkor ebben az esetben ezügyben már mehet is.
Előzmény: blr (3595)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.09 0 0 3597

A formai részben igazad van. De ha egy rendőr felvillantja egy pillanatra az igazolványát és igazoltat, akkor elkéred tőle, felhívod a 107-et és leellenőrzöd?

 

Akkor te nem adsz a bsa-nak semmit? Kíváncsi leszek a továbbiakra. Én adok nekik egy listát. Majd írjuk be ide a tapasztalatokat.

 

Előzmény: blr (3596)
blr Creative Commons License 2007.11.09 0 0 3596
A törvény a szerzőkre és a közös jogkezelőkre vonatkozik. A BSA egyik sem, így ellenkező bizonyításáig nem kérhet tőlem semmit. Erre írtam, hogy egy (hanyag) felsorolás egy lábjegyzetben semmi.

Analóg példa:
Az APEH jogosult vizsgálni a könyvelésed, erre törvény adta joga van.
Becsöngetnek hozzád: "Jó napot kívánok az Apehtől jöttem. Látja, a névjegykártyámon az APEH logója is ott van." Te odaadnád a teljes könyvelésed, hogy átnézze?
Előzmény: szenyor Lopez (3594)
blr Creative Commons License 2007.11.09 0 0 3595
Hidd el, a könyvelőmnek rengeteg törvényt ismernie kell, de ebbe a Szjt. nem tartozik bele. Sőt, a számítógépekhez is annyit ért, hogy tudja használni a könyvelőszoftvereit és be tudja adni elektronikusan a bevallásokat. Semmi köze ahhoz, hogy egy frissen vásárolt notebookon milyen (OEM) szoftverek vannak gyárilag feltelepítve a gép részeként.
Előzmény: Törölt nick (3593)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.09 0 0 3594
Nem értesz. Pont azt mondom, hogy NE adj meg minden adatot a bsanak, amit kér. Viszont mivel törvény szerint joga van kérni VALAMIT (na ez nincs egész pontosan tisztázva), így hát adj némi infot, ha nem akarsz a fejedre bajt.
Előzmény: blr (3592)
Törölt nick Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3593
Mosolyoghatsz, de a helyzet ennél kicsit bonyolultabb. A jogalapot a Szjt. 16. § adja. A kivitelezésen lehet és szoktak vitatkozni, ami ebben az országban egy haladó hagyomány. A könyvelődnek kellene tudni egy jó kimutatást készíteni.
Előzmény: blr (3592)
blr Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3592
de ha te elfogadtad a licenszerződésben, hogy ellenőrzéskor együttműködsz velük, akkor ez alól kibújni egyoldalú szerződésszegés.

Nem emlékszem, hogy bármelyik licencszerződésemben szerepelne, hogy együttműködöm a BSA-val. :)
A kézzel alá nem írt, pecsét nélküli levél alján szereplő "névlista" (régebben a logók voltak :) pedig nem igazán tekinthető a gyártók felhatalmazásának.

Egyébként van szoftvernyilvántartásom, de nem az Szt. vagy az Szjt. miatt, hanem egyszerűen azért, mert kell, ha egy gépet újra kell húzni. Egyrészt, onnan tudom, mi volt rajta, másrészt a kutyának sincs kedve előbányászni a raktárból a dobozokat, amikben a reg.kártyák vannak. (Az asztal alá sincs kedvem bemászni, hogy zseblámpával olvassam le az olvashatatlan Windows CD-keyeket.)
Csakhogy az a nyilvántartás kb. 10x annyi tételt tartalmaz, mint ami a BSA-ra tartozik. Ráadásul a lista alapján egy, az adott témakörben járatlan nem is tudná, hogy mi kire tartozik. Ha most felvennék egy átlagos rendszeradminisztrátort magam helyett, vajon tudná, hogy a használt szoftverek melyike tartozik pl. a Corel-re? A nyilvántartásban ugyanis pl. a WordPerfect még nem a Corel neve alatt fut, mert amit használunk, az olyan régi, hogy a Corelnek még semmi köze nem volt hozzá.
Ezért írtam, hogy igenis, a BSA feladata lenne egy tételes listát adni, hogy miről érdeklődik.
Esküszöm, ha lenne egy online rendszere, amiben tételesen szerepel minden, hajlandó lennék nyilvántartani benne. De tőlem ne várja senki, hogy én járjak utána annak, milyen információkat kérnek tőlem (amiről kijelentem, hogy a valóságnak megfelelnek).
Előzmény: szenyor Lopez (3571)
Czimbalmos_Huba Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3591
Hát gondolom végigmennek a cégeken a furgonokkal ahogy szokták és besöprik a büntetéseket. Kérdés, hogy mikor kezdik, én csak annyit találtam, hogy novemberben. A másik dolog meg ugye az, hogy lesz-e valami előzetes kapcsolatfelvétel vagy meglepetésszerűen jönnek ki.
Jahno Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3590
Azért BSAnál sem hülyék, hogy ha most odaírom, GipszJakab, Erdőkerülők útja 0, akkor nem fognak egyből kirohanni, meg mindenkit lecsukni. Legfeljebb első körben megkeresik a céget, vagy tudja a fene.
Előzmény: szenyor Lopez (3586)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3586
Fordítsuk meg: ha te rákerülnél egy ilyen listára, mert van egy rosszakaród, szívesen járnál bíróságra bizonygatni, hogy ne te voltál? A szoftver legalizációnak nem ez a módja.
Előzmény: Jahno (3583)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3584
Te most voltaképp a szoftverlopást propagálod?
Előzmény: Törölt nick (3582)
Jahno Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3583
Ja, de ha kirámolják a lakásod, akkor elviselnéd, ha szomszéd ugyanilyen rublikába névtelenül beírná, hogy mifélék voltak, nem?
Előzmény: szenyor Lopez (3580)
Czimbalmos_Huba Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3581
mint az ÁVO :)
Előzmény: szenyor Lopez (3580)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3580
Megnéztem a weboldalukat. Névtelenül fel lehet jelenteni, ha illegális szoftverhasználatot gyanítok. LOL. Hol élünk? Az ötvenes években???
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3579

"ha profibb dolgokat akarsz csinálni akkor nem elég egy sharewere progi, vagy egy free. Gondolok itt arra, hogy egy grafikus, vagy MM fejlesztő pályakezdő fiatal, nem fog megvenni x ezerért egy MFlash-t, vagy egy CS2-öt. És ezeket a progikat nem lehet teljes mértékben helyettesíteni."

 

Na ácsi! Ha termelsz vele és pénzt keresel, akkor miért ne vennéd meg? Ha meg otthon akarsz szórakozni, arra a legtöbb esetben van alternatíva.

Ha taxizni akarsz, akkor lopsz egy autót?

Előzmény: Törölt nick (3575)
szenyor Lopez Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3578
Előzmény: Czimbalmos_Huba (3574)
Czimbalmos_Huba Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3577
A BSA a Photoshop-ra is kiterjed? :)
Jahno Creative Commons License 2007.11.08 0 0 3576

Ember úgysem azzal születik, hogy csuklóból profin használja a Photoshopot, de egy szériagimppel valamivel csinálni kell pár kisebb referenciamelót, aztán majd abból meg lehet venni a jó cuccokat.

Előzmény: Törölt nick (3575)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!