Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2009.11.08 0 0 108
Sziasztok.

Mostanában töltöttem le (jó, jó, tudom) egy Arbete Och Fritid lemezt a netről, azóta nem enged ez a zene. Van valakinek tippje, másolata ( :-)) ) vagy bármi, mert nekem kell a többi is. Ha esetleg, akkor előre is kösz.

Deworde
shaddam Creative Commons License 2009.08.06 0 0 107
gyere a papához Creative Commons License 2007.10.18 0 0 106
Egye fene, mondok egyet: The Muffins. Nem annyira avantgárd (mint amennyire canterbury), de azért az átlag progrock hallgatónak eléggé élvezhetetlen. Tehát jó. ;-)
Előzmény: atommalac (105)
atommalac Creative Commons License 2007.10.17 0 0 105
hali, itt még élet is van? O.O
ajánljhatnátok valami finom avantgárdot :P
Peter Lion Creative Commons License 2007.09.14 0 0 104

Sziasztok!

 

Egy - illetve két - ma esti koncertre invitállak Titeket; mégpedig a 18 és 21 órakor kezdődő Solaris Fusion-éra a budapesti Planetáriumba a Népligetbe.

A koncertek zenei tartalmának nagy részét a már-már klasszikusnak számító Solaris dalok adják, de az új formációnak saját új szerzeményű dalai is előadásra kerülnek.

Külön felhívnám figyelmeteket a koncert rendkívüli látványelemeire, melyek a kupolára lesznek orientálva!

 

Szóval, ha szeretitek az igényesen megkomponált progresszív (űr) rockot, akkor gyertek el este feltétlen!

Jegyárak: 2800Ft / koncert, melyeket a mai napon a www.solarisfusion.hu oldalon olvasható helyeken kívül a helyszínen is megvehetitek!

A jegyek nem helyhez kötöttek, tehát érkezési sorrendben lehet elfoglalni az ülőhelyeket!!!

djuluscher Creative Commons License 2007.07.31 0 0 103
Eladnam bontatlan, kituno allapotu cdimet.

Jesu - Conqueror
Pelican - City Of Echoes
Knut - Terraformer
Isis - Celestial

Iranyar : 3000 Huf

Ha erdekel valamelyik, dobj egy uzit, verdiszno at gmail dot com

udv,

d.
gyere a papához Creative Commons License 2007.07.29 0 0 102
A Miriodor a legújabb lemezével felkapaszkodott a csúcsra. Az eddigiek is az avantgard-RIO egyik legjobb együtteséve tették, de ez a lemez... na nem akarok szuperlatívuszokat... nagyon odatették magukat. Immáron a RIO két jelenlegi legjobb együttese is az Amerikai kontinensről való. És egyik sem az USA-béli. Érdekes. Szóval amíg ilyen lemezek jönnek ki, addig van remény...
gyere a papához Creative Commons License 2007.04.21 0 0 101
Ha nem, hát nem. Nem erőszak a disznótor. ;-)
gyere a papához Creative Commons License 2007.04.21 0 0 100
Na mi van emberek? Már (még) senki sem hallgat ilyen (lásd topic cím) zenéket? Mindig csak a diszkó...?
gyere a papához Creative Commons License 2007.02.03 0 0 99

Nem a topic vénájába vágó, de ahhoz hasonlóan csak a "boldog kevesek" zenéje: A Caravannak a "The Unauthorised Breakfast Item" c. 2003-as lemeze. Engem már az is meglepett, hogy ezek az öregfiúk egyáltalán még zenélnek, nem ám az, hogy egy ilyen jó lemezt dobnak össze. Mondjuk ezzel már tartoztak vagy huszon-harminc valahány éve. De most végre sikerült.

Nem egészen olyan mint a korai nagy klasszikusok. Nem is olyan jó, igaz, hiszen mi lehet annyira jó mint a 2.-3.-4. lemezük? De van benne valami... valami letisztultság, nyugalom, fenségesség. Ez egy tipikusan olyan lemez, amire egy keményvonalas, vagy "újdonász" progrock (meg ugye progmetál) rajongó csak legyint. Tele van lassú, nyugodt, lírai számokkal, szép lágy gitár- és szaxofonszólókkal. Egy más korszak zenéje... Aki viszont tudja mi a dörgés, annak nagyon fog tetszeni.

Szóval ezek a Canterburyek valamit nagyon megtanulhattak anno. A múltkor a The Muffins (távolabbról ők is Canterbury stílus) új lemeze, most meg ez. És ott van még az In Cahoots is, amelynek egyre jobbak a lemezei... Néha még van egy kis fénysugár a mostani sötét éjszakában.

 

Ontopic:

A Cassibert ismeri itt valaki? (RIO együttes)

sjozs74 Creative Commons License 2006.12.16 0 0 98

A Mars Volta viszont nem progresszív metal, sose volt az. Progresszív metal a Dream Theater nevével fémjelzett, szerintem rendkívül unalmas zene (hasonló zenét játszik, de szerintem egy fokkal jobbat az Enchant, a Fates Warning, a Pain Of Salvation, az Ayreon).

Aztán ott van az extrémebb vonulat, amit nem tudom, hogy hívnak illetve van-e egyáltalán neve, ami alapvetően kőkemény metalzene, sokszor helyenként hörgő énekkel. Viszont progrock, jazz, ambient, esetleg klasszikus elemek bőven vannak benne. Ide sorolnám a lentebb említett Maudlin of the Well, Ephel Duath (inkább az első lemezüket), a Sleepytime Gorilla Museum zenekarokat. Ezek éppen a stílusok - gyakran egy számon belüli - váltogatása miatt a fentieknél mérföldekkel változatosabb, "betegebb" és szerintem jobb zenét alkottak.

De a Mars Volta - bár szintén számos stíluselem felfedezhető zenéjükben - a metal zenétől nagyon messze áll.

sjozs74 Creative Commons License 2006.12.16 0 0 97
A Maudlin of the Well nagyon ott van... Tulajdonképpen hagyományos értelemben vett rockzene alig van benne. Viszont van black metal (mondjuk a néhol hallható hörgéseket talán kihagyhatták volna), ambient (bár ahhoz nem értek, de szerintem ez kb olyasmi lehet), jazz és néhol klasszikus zene is. Mindez sokszor egyetlen felvételen belül. Mindez igaz a zseniális Bath lemezre, a többit nem ismerem.
shaddam Creative Commons License 2006.12.06 0 0 96
Hah, most láttam csak az Ulver topikot. És hát igen, a fasza zenék mindig összeérnek. Elődzenekart még nem ismerem.
Előzmény: aud (94)
aud Creative Commons License 2006.12.06 0 0 95
of the Well nem on
Előzmény: aud (94)
aud Creative Commons License 2006.12.06 0 0 94
Osztom a véleményed, olyannyira, hogy éppen öt percel előtted írtam be szinte ugyanezt az Ulver topikba :) Sajnos az tényleg nem olyan jó. Az előd zenekarukat a Maudlin on the Well-t ismered? Én sajnos nem.
Előzmény: shaddam (93)
shaddam Creative Commons License 2006.12.06 0 0 93
A Choirs of the eye maradandó kedvenc lett, minden hallgatásnál újabb szépségek jönnek elő (ennyiben hasonlít a Soft Machine-ra), az új lemez viszont messze nem ilyen jó sajnos:/
Előzmény: aud (68)
shaddam Creative Commons License 2006.11.22 0 0 92

Ontopik fesztivál jövőre:

 

http://www.rocktime.org/rio/

shaddam Creative Commons License 2006.11.21 0 0 91
A Mars Volta eddigi három nagylemeze szerintem telitalálat (főleg az utolsó), az viszont jó lenne, ha a negyediken végre újítanának egy picit.
Előzmény: sjozs74 (86)
eref Creative Commons License 2006.11.16 0 0 90
Ideje továbblépni.
Előzmény: gyere a papához (89)
gyere a papához Creative Commons License 2006.11.14 0 0 89

Csak a saját nevemben beszélek. Én úgy érzem, hogy a tradicionálisabb progresszív rockból (annak avatgárd részeiből) való indulás, vagy az "azon az alapon állás" inkább garanciája a minőségibb zenének, mint akár a metálos, akár az ambientes, akár az indie-szerű, vagy postrockos megalapozás. Tehát az én szempontomból jó a meglátásotok: Nekem se a Guapo-féle elég monoton, és szegényes hangszerelésű (bár instrumentális- ez jó pont) zajzene-metál kombináció, se a Mars Volta-féle direktebben progresszív metál nem tetszik. Rengeteg ilyen új együttes van, akiknek már olyan távoli a progrock hogy nem is tudják mi az, viszont nagyon újak meg eredetiek meg frissek, stb. próbálnak lenni. Nekem meg úgy tűnik, hogy kevésbé eredetiek, mint akár a progrock klasszikusai. Akiket ugye, legalábbis újítás terén meg kellene már haladni, hiszen azt a fajta zenét se lehet játszani örökké az unalomba fordulás veszélye nélkül. De ezeknek az újaknak a nagy része nem hogy meghaladni, hanem azt a szintet elérni sem tudja. És ez eléggé nagy kár.

 

A múltkor erről eszmecseréltem egy szakértővel. Mondok neki: Cseszdmeg, ismersz valami jó progrockot, amit még nem ismertünk eddig? Aszondja, tegyek le erről az ideámról. Alighanem itt a vég, már mindenen túl vagyunk. Amit nem ismerünk, azt már nem is érdemes, úgyse tetszene. Nekem is ez a félelmem már évek óta, de én mindig reménykedem. És úgy fél szökőévente ált. fel is fedezek valamit, ami cáfolja eme fenti borús kilátást. De hát ez elég kevés. De lehet hogy bennem van a hiba: Egyre finnyásabb vagyok.

Törölt nick Creative Commons License 2006.11.13 0 0 88

Üdv!!

 

Bár nem akarok senki nevében nyilatkozni, de nekem az jött le a fórumot olvasva, hogy az ide írók nagyrésze inkább a 70-es évek progresszív/avantgarde rock zenéit illetve azok mostani leszármazottjait, örököseit hallgatja.

A Sleepytime Gorilla Museum pl. szerintem elég érdekes és remek zene, de inkább avantgarde metál vagy mi, ha ilyen fémesebb (metal közeli) progresszív zenék érdekelnek akkor olyanokra keress rá, mint az  Ephel Duath, Kayo Dot vagy a Guapo.
A SGM-ről még annyit, hogy az énekes, hegedűs lánynak, Carla Kihlstedt-nek megjelent egy csodás szóló lemeze ("2 Foot yard"). Se nem rock, se nem metal, valahol inkább a jazz, komolyzene és avantgarde háromszögében lehetne elhelyezni.

Én személy szerint meg a japán progresszív/avantgarde zenékre vagyok mostanában rákattanva. Ha nyitott vagy az ilyesmire, ajánlom hallgasd meg a Ruins "Tzomborgha" című albumát... :)

Előzmény: sjozs74 (86)
sjozs74 Creative Commons License 2006.11.13 0 0 87
Visszaolvasva az előzményeket, lehet, hogy a jelenlevőknek a PT túlságosan "kommersz" muzsika, de ez nem mondható el minden felvételükre. Főleg nem a PT-vezér Steven Wilson side-projectjére, az IEM-re (Incredible Exploding Mindfuck :) nem. Mondjuk azt én nem is szoktam túl gyakran hallgatni...
sjozs74 Creative Commons License 2006.11.13 0 0 86

Hello mindenkinek!

Most találtam rá erre a fórumra, lehet, hogy benézek majd időnként. Szerintem a Mars Volta és a Porcupine Tree az a két prog zenekar az utóbbi években, akik tényleg hoztak valami újdonságot, bár teljesen eltérő vonalon mozognak. Ők azok, akik nem váltak unalmassá (legalábbis eddig), akik meg tudtak újulni és - ami szintén fontos szempont számomra - nem bújtak valamiféle "elefántcsonttoronyba" saját zsenialitásuk és meg-nem-értettségük tudatában, hanem nagyon is emberközeli és sokszor - jó értelemben véve - izzadságszagú, amit csinálnak. Nem véletlen, hogy a fanatikus progrockereken kívül is komoly, növekvő rajongótáboruk van.

A Sleepytime Gorilla Museumot ismeritek? Most kezdtem el hallgatni a Grand Opening And Closing lemezüket, úgy látom, hogy ők is nagyon eltaláltak valamit :)

Törölt nick Creative Commons License 2006.11.03 0 0 85

Ja, meg Tatsuya-nak van egy Akaten nevű sideprojekt-je is, cippzárakon, fényképezőgépeken és különböző használati tárgyakon "zenélnek"..

 

egy kis izelítő:

 

http://www.youtube.com/watch?v=LRhMkEhgk1I


:D

Törölt nick Creative Commons License 2006.11.03 0 0 84

Szivesen.

 

Meg itt egy recenzió magyarul a Korekyojin(n) "Jackson" című albumáról: link

Előzmény: eref (80)
gyere a papához Creative Commons License 2006.11.03 0 0 83
Ja értem. Bocs. Csak óvatos voltam a megfogalmazással, de ezután nem fogok tétovázni. ;-)
Előzmény: eref (82)
eref Creative Commons License 2006.11.03 0 0 82

Hát épp azért. :)))) Azt kellett volna írnod, hogy:

 

Persze RIO meg avantgárd (nem lesz slágerlistás), ezért neked valószínűleg tetszene.

Előzmény: gyere a papához (81)
gyere a papához Creative Commons License 2006.11.03 0 0 81

Miben áll a félreismerés? Azt hiszem (eddig úgy tűnt) hogy szereted az elvont zenéket is. Tehát neked nyugodtan ajánlhatok egy RIO együttest, nem fogsz tőle világgá futni.

Előzmény: eref (79)
eref Creative Commons License 2006.11.03 0 0 80
Köszönöm.
Előzmény: Törölt nick (76)
eref Creative Commons License 2006.11.03 0 0 79

Persze RIO meg avantgárd (nem lesz slágerlistás), de neked valószínűleg tetszene.

 

Félreismersz.

Előzmény: gyere a papához (78)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!