Keresés

Részletes keresés

Lucius61 reload Creative Commons License 2026.08.03 0 0 207429

Pedig nagyon egyszerű.
Ha valaki az 1800-s években mobiltelefonról beszél, az kérem kamu!
Vagyis az aki mobil telefonról dumál minimum az a nemzedék ahol feltalálták.
Ennyi.

Ezért támadható, kritizálható Énók könyve. Mert olyanokról beszél amik későbbiek.
És erre nem mondhatni hogy prófécia.

Rengeteg dolgot felhozhatnék, mert foglalkoztam vele pár napig a szóhasználatától kezdve amiket leir és más egyebek. A megváltó még el sem jött c. Gondolatig és sok dolog.

Neked bejön.
Érted is (?) kétlem.

Nekem kamu az egézs irás.
De, ez van, hitetlen vagyok vagy mi. :)

Előzmény: leslie o7 (207428)
leslie o7 Creative Commons License 2026.08.03 0 0 207428

🜂 Összegző megjegyzés

Ez a bibliográfia a jelenlegi kutatás legfontosabb, legmegbízhatóbb és legidézettebb műveit tartalmazza. Mindegyik tétel peer-reviewed, akadémiai kiadónál jelent meg (Brill, Eerdmans, Fortress, Routledge, Oxford).

A három témakör (naptár, keletkezés, messiáskép) így teljesen lefedett."

-----------------------------------------------

Ezek az istentelenek akiknek a neveit felsoroltad semmi ujjat nem kutattak ki annak a ténynek a cáfolására, hogy Énók Könyve, Énók Istenétől lett ihletve.

Énók Könyvét azért támadják, mert olyan kinyilatkoztatásokat tartalmaz, amelyek kizárják egy három az egyben istenmodell létezését, és megcáfolják  háromságistent imádó teológusok azon tanítását, miszerint az Istenek Istene nem jön el harcolni a Khrisztosz Jézus ezer éves Földi uralkodását megakadályozni akaró nemezetek istentelen teológusai ellen.

Előzmény: Lucius61 reload (207426)
leslie o7 Creative Commons License 2026.08.03 0 0 207427

1. NAPTÁRRENDSZER (364 napos esszénus naptár, Énok–Qumrán)VanderKam, James C.

Calendars in the Dead Sea Scrolls: Measuring Time. London: Routledge, 1998. Az esszénus naptár legátfogóbb monográfiája. A 364 napos naptár teológiai és liturgikus szerepét elemzi, és részletesen tárgyalja az Énok–Jubileumok–Qumrán közötti kapcsolatot."

----------------------------------------------

Mi köze az istentelen ,khrisztosz nélkül való, jahó istent imádó barlangi szekta naptárának Énók könyvének, Énók Istenétől való ihletettségének cáfolásához? 

"2. A MEGÍRÁS IDEJE "

Az Énók könyvének legkorábbi kéziratánál léteznek más próféták által írt könyvek -  amit az istentelenek egyházának teológusai a kánonjuk részének tartanak - amelyek régebbiek az Énók Könyvénél?

Erre válaszolj okostojás, ne félművelt emberek neveit sorold fel, akik sületlenségeket hordanak össze.

Ha Énók könyve annál fogva nem istentől ihletett, mert nem maradt fenn az Énók földi életének idejéből egyetlen példánya sem, akkor az összes többi könyv sem Istentől ihletett, hisz Énók Könyvétől korábbi időből egyik bibliai könyv sem származik. Egyikből sem létezik ma olyan példány, amely annak a prófétának az életének idejéből származik, aki azt megírta.

Különben is, minden igaz hitű tudja, hogy a Szentírás könyvei Jeruzsálem városának babiloniak által 

véghezvitt pusztítása idején a tűzben megsemmisültek. Helyettük Ezsdrás Istene i.e.  az  5. században  újra diktálta az összes elpusztult könyv tartalmát. Ezért minden Könyv ,ami a Teljes Írás részét képezi egyazos időben lett megírva.

4. Ezsdrás 14

[8] Tedd félre a szívedben a jeleket, melyeket mutattam neked, és az álmokat, amelyeket láttál, és a magyarázatokat, melyeket hallottál;

[9] Mert felvitetsz az emberek közül, és attól fogva az én Fiammal és a hozzád hasonlókkal fogsz élni, amíg eljön az időknek vége.

[10] Mert ez a korszak már túljutott ifjúságán, és az idők elkezdtek megöregedni.

[11] Mert a korszak tizenkét részre lett felosztva, és ebből kilenc már elmúlt,

[12] És a tizediknek is a fele; így tehát még két rész van hátra, a tizedik szakasz második felén kívül.

[13] Ezért most rendezd el házadat, és intsed népedet; vigasztald meg az elgyötörteket közöttük, és tanácsold a bölcseket. És most mondj le a romlandó életről,

[14] És vesd el a halandó szerint való gondolataidat; távolítsd el magadtól az emberi terheket, és szakítsd el magadat a te gyönge természetedtől,

[15] És vesd félre a számodra leginkább fájdalmas gondolatokat, és siess megmenekülni ezektől az időktől.

[16] Mivel az általad eddig látottaknál sokkal rosszabb gonoszságok fognak történni ezek után.

[17] Mert minél gyengébbé válik a világ az öregsége miatt, annál jobban megszaporodik a gonoszság a lakói között.

[18] Mert az igazság egyre inkább eltávolodik, és a hamisság egyre közelebb férkőzik. Mert az a sasmadár, amelyet látomásban láttál, immár készülődik, hogy eljöjjön.

[19] Akkor feleltem neki, mondván: „Hadd szóljak a te színed előtt, Uram.

[20] Mert íme, elmegyek, ahogy parancsoltad, és inteni fogom a most élő embereket; de ki fogja figyelmeztetni azokat, akik majd csak ezután születnek meg? Mivel a világ sötétségben van, és a lakosai világosság nélkül.

[21] Mert a te törvényedet elégették, és így senki sem ismeri már a dolgokat, melyeket Te cselekedtél, vagy amelyeket cselekedni fogsz.

[22] Ezért, ha kedvességet találtam előtted, küldd el a Szent Szellemet nekem, és én majd leírok mindent, ami a világban történt a kezdettől fogva, mindazokat a dolgokat, melyek írva voltak a te törvényedben, hogy az emberek megtalálhassák az ösvényt, és hogy azok, akik az utolsó időkben élni szeretnének, életet találhassanak.”

[23] Felelt nekem, mondván: „Menj, gyűjtsd össze a népet, és mondd meg nekik, hogy ne keressenek téged negyven napig.

[24] És készíts elő magadnak sok író-táblát, és vidd magaddal Sareát, Dabriát, Selemiát, Etánuszt és Ázielt – őket ötüket, mert ezek megtanultak gyorsan írni;

[25] És gyere vissza ide, és én meggyújtom majd szívedben az értelem lámpását, amely nem fog kialudni, amíg be nem fejezed, amit le kell írnod.

[26] És amikor befejezted, néhány dolgot nyilvánosságra hozhatsz majd, de lesz néhány, melyet titokban kell a bölcseknek átadnod. Holnap ebben az órában elkezded az írást.

[27] Ezután elmentem, ahogy parancsolta nekem, és egybegyűjtöttem az embereket, és szóltam:

[28] „Halld ezeket a szavakat, Izrael,

[29] Atyáink Egyiptomban jövevényként éltek, majd kimenekíttettek onnan,

[30] És megkapták az élet törvényét, amelyet azonban nem tartottak meg, és amelyet őutánuk ti is áthágtatok.

[31] Azután földet kaptatok birtokul a Sion földjén; de ti és a ti atyáitok gonoszságot követtetek el, és nem tartottátok meg az utat, melyet a Magasságos parancsolt nektek.

[32] És mivel ő igazságos bíró, a maga idejében visszavette tőletek, amit adott.

[33] És most itt vagytok, és a ti testvéreitek még inkább benne vannak.

[34] Ha most ti képesek lesztek uralni elméteket és megrendszabályozni szíveteket, akkor életben tarttattok, és a halál után kegyelmet nyertek.

[35] Mert a halál után eljön az ítélet, amikor ismét életre kelünk majd; és akkor az igazak nevei ismertté válnak, és az istentelenek tettei lelepleződnek.

[36] Hanem most senki se jöjjön énhozzám, és ne keressetek engem negyven napig.

[37] Azután magam mellé vettem az öt embert, ahogyan parancsolta nekem, és kimentünk a mezőre, és ott maradtunk.

[38] A következő napon, íme, egy hang szólt hozzám, mondván: „Ezsdrás, nyisd ki szájadat és idd meg, amit én adok neked inni.

[39] Akkor kinyitottam a számat, és íme, egy teli poharat kínáltak nekem; olyasmivel volt tele, mint a víz, de a színe olyan volt, mint a tűznek.

[40] Elvettem és ittam; és amikor megittam, a szívem megtelt értelemmel, és mellkasomban megnövekedett a bölcsesség, mert szellemem visszanyerte emlékezetét;

[41] És megnyíltak ajkaim, és nem voltak többé bezárva.

[42] És a Magasságos értelmet adott az öt férfinak is, és váltásban írták, amiket diktáltam, olyan betűkkel, melyeket korábban nem ismertek. Negyven napig ültek, és nappal írtak, és éjjel ették kenyerüket.

[43] Ami engem illet, nappal beszéltem, és nem hallgattam éjjel sem.

[44] Így a negyven nap alatt kilencvennégy könyv íratott meg.

[45] És amikor a negyven nap véget ért, a Magasságos ismét szólt hozzám, mondván: „Hozd nyilvánosságra az első huszonnégy könyvet, amit írtatok, hadd olvassák az arra érdemesek és az érdemtelenek egyaránt;

[46] De őrizd meg a többi hetvenet, hogy a néped között levő bölcseknek adhasd azokat.

[47] Mert bennük van az értelem csírája, a bölcsesség forrása, és a tudás folyama.”

[48] És így tettem.

COG - II Ezsdrás / IV Ezsdrás

Előzmény: Lucius61 reload (207426)
Lucius61 reload Creative Commons License 2026.08.03 0 0 207426

A klasszikus így megy:

Bemondja a rádió:

"Felhívjuk a figyelmet, az M1-es autópályán egy őrült a forgalommal szemben halad! Kérjük, mindenki fokozottan figyeljen!"

Mire az öreg Józsi bácsi, aki épp ott vezet, felnéz és kiabál:

"Egy őrült!? Mi az hogy egy!? Itt MINDENKI szembe jön velem!"

Négy napja mutattam neveket.

Most azt mutattam meg, hogy a szöveg ami interneten terjed, már az is sánta.
És minél többet foglalkozom ezzel a könyvvel annál inkább bizonyosodok meg arról, hogy ez egyfajta ópium az olyan elméknek, akiknek a valóság már nem elég.

https://forum.index.hu/Article/viewArticle?a=172116710&t=9003631

Egy kis bibliográfia, és nem holmi reddit.

Calendars in the Dead Sea Scrolls: Measuring Time. London: Routledge, 1998. Az esszénus naptár legátfogóbb monográfiája. A 364 napos naptár teológiai és liturgikus szerepét elemzi, és részletesen tárgyalja az Énok–Jubileumok–Qumrán közötti kapcsolatot.

Ben-Dov, Jonathan.

Head of All Years: Astronomy and Calendars at Qumran in Their Ancient Context. Leiden: Brill, 2008. A legmélyebb technikai elemzés a naptár kozmológiájáról. Ben-Dov rekonstruálja az Asztronómiai könyv (1 Énok 72–82) arámi hátterét és a qumráni naptárviták történeti kontextusát.

VanderKam, James C., and Peter Flint.

The Meaning of the Dead Sea Scrolls. San Francisco: HarperCollins, 2002. Kiváló összefoglaló a naptárvitákról, a 364 napos naptár esszénus eredetéről, és arról, hogy miért tekinthető az Énok-korpusz egyik legkorábbi rétegének.

Stern, Sacha.

Calendars in Antiquity: Empires, States, and Societies. Oxford: Oxford University Press, 2012. Nem csak Qumrán: a teljes ókori naptártörténet kontextusba helyezése. Stern kimutatja, hogy a 364 napos naptár kizárólag a qumráni–esszénus körben jelenik meg.

📚 2. A MEGÍRÁS IDEJE (Énok könyve keletkezéstörténet, rétegződés, Qumrán)Nickelsburg, George W. E.

1 Enoch: A Commentary on the Book of 1 Enoch, Chapters 1–36; 81–108. Minneapolis: Fortress Press, 2001. A Virrasztók könyve és az Énok levelei legfontosabb kommentárja. Nickelsburg részletes filológiai érvekkel datálja a rétegeket i. e. 300–100 közé.

Nickelsburg, George W. E., and James C. VanderKam.

1 Enoch: A New Translation. Minneapolis: Fortress Press, 2004. A teljes Énok-korpusz modern kritikai kiadása. A bevezető tanulmány a keletkezéstörténet legjobb rövid összefoglalója.

Stuckenbruck, Loren T.

The Book of Giants from Qumran: Texts, Translation, and Commentary. Tübingen: Mohr Siebeck, 1997. Az Énok-korpusz qumráni arámi töredékeinek (4Q201–4Q212) legjobb elemzése. A paleográfiai datálás alapján a mű i. e. 2. században már létezett.

Black, Matthew.

The Book of Enoch or 1 Enoch: A New English Edition. Leiden: Brill, 1985. Klasszikus kritikai kiadás. Black a nyelvészeti rétegződés alapján mutatja ki a hellenisztikus kori keletkezést.

Collins, John J.

The Apocalyptic Imagination: An Introduction to Jewish Apocalyptic Literature. Grand Rapids: Eerdmans, 1998. A zsidó apokaliptika alapműve. Collins az Énok-korpusz helyét és korát a második templom kori apokaliptikus mozgalmak között határozza meg.

📚 3. A MESSIÁS SZEREPKÖR (Emberfia, esszénus messiáskép, Énok–Qumrán–kereszténység)Collins, John J.

The Scepter and the Star: Messianism in Light of the Dead Sea Scrolls. Grand Rapids: Eerdmans, 2010. A messiáskép legfontosabb modern monográfiája. Collins részletesen elemzi az esszénus messiást, az Énok-féle Emberfia alakját, és a korai kereszténység kapcsolatát.

Fletcher-Louis, Crispin H. T.

Jesus as the High Priestly Messiah: The Priestly Christology of the Gospel of Luke. Leiden: Brill, 1997. Az esszénus messiáskép és a korai kereszténység közötti kapcsolat egyik legmélyebb elemzése. A Példázatok könyve Emberfia-alakját is tárgyalja.

Boccaccini, Gabriele.

Beyond the Essene Hypothesis: The Parting of the Ways between Qumran and Enochic Judaism. Grand Rapids: Eerdmans, 1998. Kulcsmű: Boccaccini szerint az Énok-hagyomány egy külön „Énoki judaizmus”, amelyből az esszénus mozgalom kinőtt. A messiáskép fejlődését részletesen tárgyalja.

Charlesworth, James H. (ed.).

The Messiah: Developments in Earliest Judaism and Christianity. Minneapolis: Fortress Press, 1992. Kiváló tanulmánykötet a messiáskép fejlődéséről. Több tanulmány foglalkozik az Énok-korpusz és a korai kereszténység kapcsolatával.

VanderKam, James C.

The Dead Sea Scrolls and the Development of Messianism. In The Community of the Renewed Covenant, ed. by J. VanderKam and P. Flint. Notre Dame: University of Notre Dame Press, 1994. Rövid, de nagyon sűrű tanulmány az esszénus messiáskép és az Énok-féle Emberfia viszonyáról.

🜂 Összegző megjegyzés

Ez a bibliográfia a jelenlegi kutatás legfontosabb, legmegbízhatóbb és legidézettebb műveit tartalmazza. Mindegyik tétel peer-reviewed, akadémiai kiadónál jelent meg (Brill, Eerdmans, Fortress, Routledge, Oxford).

A három témakör (naptár, keletkezés, messiáskép) így teljesen lefedett.

Előzmény: leslie o7 (207425)
leslie o7 Creative Commons License 2026.08.02 -1 0 207425

szóval, nem hogy a megváltó, aki egyszer már a földön járt.
Mert énók könyve még mindig várja a megváltót, aki a vég idején jelenik meg."

Nem Énók Könyve várja az Emeberfiát eljönni az utolsó korszak végén, hanem az Emeberfia Istene prófétált Énók által az Emeberfiának eljöveteléről az utolsó időben. Mi ezzel a baja az istentelkenek egyháza teológusainak? 

Nos az, hogy Hippói Ágoston óta azt állítják, hogy nem fog erre a Földre visszatérni az Emeber fia.

Ezért kikezdték Énók Könyvét, mert az ellent mondott az istentelenek egyháza azon tanításának, miszerint az ember fiának átadja Istene és Atyja az uralmat ezen a Földön ezer évre.

Az a tény, hogy Énók Könyvében az Ember Fia nem jött el a Földre azt igazolja, hogy Énók Könyvét

nem a keresztények írták, ahogyan azt a korábban állították az istentelenek egyházának a teológusai, amikor kizárták Énók Könyvét a bibliakánonjukból.

MI az, amivel nem számoltak a Róma Főpapja által vezetett egyház isten nélkül való teológusai,

amikor Énók könyvét mondva csinált okok miatt kizárták a bibliakánonjukból?

Nem számoltak azzal, hogy 1947-ben megtalálják az Énók Könyvét egy barlangban, amelyről kiderül, hogy i.e. a 3. századból származik.

Nincs még egy olyan Könyy a az istentelenek egyházának a bibliakánonjában a Mózes írásán kívül,Ésaiás próféta Könyvén, és Dániel próféta Könyvén kívül, melynek az Élő Istentől való ihletettsége kétségbe vonhatatlan.

Az Ézsaiás próféta könyvéről fennmaradt legrégebbi teljes kézirat a kumráni Nagy Ézsaiás-tekercs (1QIsaᵃ), amely körülbelül Kr. e. 125-ből származik. Ezt az Izrael Múzeumban őrzött, csaknem teljes bibliai tekercset 1947-ben fedezték fel a holt-tengeri barlangokban.

Dániel könyvének legrégebbi fennmaradt kéziratai a Kr. e. 2. század végéről (körülbelül i. e. 125-100-ból) származó qumráni töredékek, amelyeket a Holt-tengeri tekercsek között találtak meg.

A nagyobb kéziratos töredékek (pl. Holt-tengeri tekercsek) az összes Mózes-könyvből az i. e. 3–2. századból származnak.

(vagy Etióp Énók-könyv) i. e. 3. század és i. sz. 1. század között keletkezett. Legrégebbi fennmaradt szövegrészei a qumráni tekercsek között talált arámi nyelvű töredékek, míg a teljes mű legkorábbi és egyetlen teljes formájában megmaradt változata az etióp (ge'ez) fordítás.   Arámi töredékek: A holt-tengeri tekercsek között (Qumrán) talált darabok bizonyítják, hogy a mű részei már az i. e. 2. században léteztek arámi nyelven.

Csillagok könyve (Égi fények mozgása): A kutatók (például Fröhlich Ida) véleménye szerint a 72–82. fejezetek alkotják a gyűjtemény legősibb magvát. 
    Őrangyalok könyve: Az 1–36. fejezetek szintén a korai réteghez tartoznak, amelyek még az esszénus közösség előtt is ismert hagyományokat őriztek. 

Az Úr Jézus igazolta az Énók Könyvében kinyilatkoztatott igazságokat:

1 Énok 15.6-7: Valóban, ti, korábban szellemi lények voltatok, örök élettel, és halhatatlanok a világ minden nemzedékében. Ezért nem készítettem korábban feleségeket nektek, mert a mennyei szellemi lények lakhelye a menny.

Mk 12.25: Mert amikor feltámadnak a halottak, nem házasodnak, és nem is adják őket házasságba, hanem olyanok, mint a mennyben lévő angyalok.

1 Énok 16.1: A mészárlás és a pusztulás napjaitól, valamint az óriások és a szellem szellemi lényeinek halálától, és a testtől, amelyből származtak, ami ítélet nélkül romlik, romlani fognak a nagy befejezés napjáig, amíg a nagy kor el nem telik, amíg minden be nem fejeződik (a) Őrzőkön és a gonoszokon.

Mt 13.39: és az ellenség, aki elvetette őket, az ördög; az aratás a kor vége, és az aratók az angyalok.

Aki tartalmilag is megvizsgálta Énók Könyvét, az megállapíthatta, hogy Énók Könyvét maga az Emeberfia hitelesítette, amikor olyan igazságokat tárt fel, amelyek korábban Énók Könyvében már ki lettek nyilatkoztatva.

Énók Könyve:A Választott. A bűnösök és igazak sorsa.

46. 1. És ott láttam Őt, aki a Napok Feje [Idők Előtti, Korok Ura, Ősöreg] volt, és az Ő feje fehér volt, mint a gyapjú, s vele volt egy másik lény, kinek kinézete olyan volt, mint egy emberé. Orcája kegyességgel volt teljes, olyan, mint a szent angyaloké.

2. És megkérdeztem az angyalt – aki velem volt és minden titkot megmutatott nekem –, az Emberfiát illetően, hogy ki ő, honnan származik, és miért jár az Idők Előtti mellett?

3. És válaszul ezt mondta nekem: Ez az Emberfia, akié az igazságosság, és akiben az igazságosság lakozik. Ő az, aki feltárja a rejtett kincseket; mert a Szellemek Ura kiválasztotta őt, és győzelemre rendeltetett a Szellemek Ura előtt, örök igazságosságban.

4. És az Emberfia, akit láttál, kiveti majd a királyokat és a hatalmasakat kényelmes székeikből [és az erőseket trónjaikból]. Megszünteti az erősek uralmát, és fogait töri a bűnösöknek.

5. És ő az, aki le fogja majd vetni a királyokat a trónjaikról és országlásukból. Mert azok nem magasztalják fel Őt, és azt sem ismerik el alázattal, hogy honnan kapták a hatalmukat.

6. Elváltozik Előtte az erősek ábrázata, és szégyennel tölti meg őket. A sötétség lesz azok lakhelye, ágyaik pedig férgek lesznek. És nem lesz reményük arra, hogy ágyaikból felkeljenek, mert nem magasztalják fel a Szellemek Urát.

7. Mert ezek azok, akik a mennyek csillagait bírálják [és kezüket a Magasságos ellen emelik], és a földet tapossák, és azon laknak. Minden cselekedetük igazságtalanságról tanúskodik, és erejük a gazdagságukban van. És a hitük pedig olyan istenekben, melyeket saját kezeikkel csináltak, miközben megtagadják a Szellemek Urának nevét.

8.  És üldözik az Ő gyülekezetének házait és a hűségeseket, mindazokat, akik a Szellemek Urának nevén függnek.

COG - Énok Könyve - az angyalok lázadása

Mindezekről az Úr Jézus is beszélt a tanítványainak.

De  ki is ez a David Vilber, aki Énók Könyvének Énók Istenétől való ihletettségét kétségbe vonja?

Az 1996-ban alapított New Life Theological Seminary ( magyar jelentése Új Élet Teológiai Szeminárium (vagy Új Élet Hittudományi Főiskola/Szeminárium) egykori tanulója.

Egy istentelenek által létrehozott, Új Élet teológiai szemináriumként alapított főiskola volt hallgatója, akit arra képeztek ki, hogy propagandahadjáratot folytasson, számos olyan könyv elhiteltelenítése érdekében,amelyek nem kerültek bele a Róma Főpapja által vezetett egyház kánonjába.

Előzmény: Lucius61 reload (207424)
Lucius61 reload Creative Commons License 2026.08.01 0 0 207424

Egyszer érném meg, hogy valamelyik önjelölt, esetleg kritikailag is megnézni azt amit preferál.

"Jelentős, hogy maga R. H. Charles elismerte, hogy ennek a versnek a fordítása nem tükrözi azt, amit a szöveg mond. Charles 1912-es fordításának lábjegyzeteiben elismerte, hogy a "Ez is" kiegészítés, és hogy az etióp szöveg valójában így szól: "Te vagy." [15] Más szóval, Károly nem állította, hogy az eredeti szöveg azt mondja: "Ez az Ember Fia." Felismerte, hogy az etióp Enochot az Ember Fiának nevezi, még akkor is, ha ő másként fordította a verseket."

Ki az Ember Fia az 1 Enoch 71:14-ben? — David Wilber 

szóval, nem hogy a megváltó, aki egyszer már a földön járt.
Mert énók könyve még mindig várja a megváltót, aki a vég idején jelenik meg.
hanem egész egyszerűen a könyv irója, önmagát, vagyis Énókot azonositja az ember fiával...

némely forditónak ez nem tetszik, mert akkor holvan a kábitás, a varász a delej?
Egyszerűen átirja, mások átveszik, és azt mondják Hmmm. elveszet ez a rész. 

Megent mások pedig megeszik ahogy van, mert illik, passzol elmeállapotukhoz. Hogy valami nagyon titkosat tudnak amit más nem.
De, még 45 könyvet se tudnak össze szedni a 90-ven valahányból :)

szóval hagyjuk!!! :)
Te megetted, ez van. maradj meg benne.
Értem hogy nem akarod felismerni a dolgokat, mert az egyenlő lenne az újrakezdéssel, és Te ebbe már hosszú éveket öltél bele.

Egy hivő, képes lerombolni ami téves, és újra épiteni, helyes információk alapján.
Énók könyve, helytelen információ. persze nézetemből, több helyen is bukik. 
Max környezettanulmánynak megy el, ha i.e. 500-tól i.sz. 1. századig vizsgálódik az ember. de semmiképen sem ihletett irás.

Előzmény: leslie o7 (207423)
leslie o7 Creative Commons License 2026.08.01 -1 0 207423

De, Mózes évezredek óta halott. Vagyis a 7ft-os hot-dog árának kérdése nem az ő műve, hanem valaki, az ő nevét felhasználva irt erről."

----------------------------------------------

Mózesnek  volt saját műve is?

Ezt csak az istentelenek hiszik. A valóságban Mózes azt jegyezte fel, amire az Istenek Istene utasította.

Énok idejében, lehet az éveket se számolták, vagy törzsi vezetőkhöz igazitot helyi időrendek voltak. Amihez a hold mozgásának ciklusát használták."

------------------------------------------------

Énók az Istenek Istenével járt.

Csak az istentelenek gondolják, hogy Énókot az Istene nem tanította meg számolni az éveket.

Majd Babilónia, a diaszpóra alatt némelyek használták azt a naptárt amit Énok könyve emlit. Ez, berágta magát a vallási csoportokba. Esszénusi csoportba is. Akik egyrészt azért jöttek ki a fő vallási irányból, mert esküdtek az énoki időszámitásra.

-----------------------------------------------------

Ezzel a találgatós süketeléssel akarod bebizonyxítani, hogy Énók Könyve nem az Énók Istene által lett sugalmazva? Javíthatatlan vagy te úgy látom. Az a fajta tipus, akik az Úr eljövetele jeleit látván, csak 

arra képesek, hogy majd azt kiabálják: Essenek ránk a kövekek"

Amíg azt látod, hogy van még néhány év ahhoz az Isten visszatérjen a földre, az Igaz Isten Szavának meghazudtolását a csúcsra járatod. Aztán meg  csúcsra járatod.

Előzmény: Lucius61 reload (207422)
Lucius61 reload Creative Commons License 2026.08.01 0 0 207422

Mondom, hogy hagyjuk! :)

Ha mózes valamelyik könyvében azt mondja. A 2-s villamos megáll a jászai mari téren. Az mire utal?
Vagy azt modja egy hot-dog ára 7 ft. Azzal egy konkrét időszakra utal, amikor még ennyi volt az ára.
Ergo, nagyon pontosan be lehet határolni az az időszakot amikor erről irt.

De, Mózes évezredek óta halott. Vagyis a 7ft-os hot-dog árának kérdése nem az ő műve, hanem valaki, az ő nevét felhasználva irt erről.

Énok idejében, lehet az éveket se számolták, vagy törzsi vezetőkhöz igazitot helyi időrendek voltak. Amihez a hold mozgásának ciklusát használták.
Pont azt mutattam a két naptárrendszeren, hogy volt egy polgári, mezógazdaság naptáruk ősztól-őszig. És egyiptom után egy vallási naptáru tavasztól-tavaszig. A hold ciklus alapján működött mindkettő.
Kész ennyi.

Majd Babilónia, a diaszpóra alatt némelyek használták azt a naptárt amit Énok könyve emlit. Ez, berágta magát a vallási csoportokba. Esszénusi csoportba is. Akik egyrészt azért jöttek ki a fő vallási irányból, mert esküdtek az énoki időszámitásra.
Mint napjainkban a húsvét, mindig ugyanarra az időre kell esnie. Ez dogma. Függetlenül attól, hogy a hold ciklus alapján az ünnep eltér és vagy előbbre, vagy későbbre esik.

Ezt nem érted. Vagyis nem akarod érteni, mert szembesülnél azzal a kérdéskörrel, hogyan lehet 7ft egy hot-dog ára énok idejében.

Nincs értelme tehát megvitatni, vagyis beszélni, mert érveket hozok. Te pedig szemellenzőt. :)

Előzmény: leslie o7 (207421)
leslie o7 Creative Commons License 2026.08.01 0 0 207421

A 364 napos naptár kérdése nem a könyv „hitelességéről”, hanem a keletkezés idejéről szól.
Bár a keletkezés ideje azt mondja, hogy a könyv hiteles az i.e. 3. századtól. Viszont! hiteltelen, ha ezt Énokhoz kapcsolva mutatják be. több ezer év az eltérés. A zsidók más naptárrendszerint számoltak."

--------------------------------------

Már korábban írtam neked,hogy a keletkezés ideje nem befojásolja egy prófétai könyv hitelességét, helyesebben az Isten általi ihletettségét. Az általad hitelesként elfogadott prófétai könyvek egyike sem áll rendelkezésre abból az időből, amikor azt a próféta Isten parancsára írásba foglalta.

Nem létezik egyetlen olyan bibliafordítás a Földön , amely eredeti ,azaz a próféták által írt kéziratból készült. Amikor tehát jehova tanúi elhitették veled, hogy az ÚJ Világ fordítás eredeti kézirat alapján készült, akkor hazudtak neked. 

Jehova Tanúi saját bibliafordítása, A Szentírás új világ fordítása az Ószövetség (Héber Iratok) esetében Rudolf Kittel Biblia Hebraica (1951–1955), később pedig a Biblia Hebraica Stuttgartensia kritikai kiadásaira épült, figyelembe véve a Holt-tengeri tekercseket is. Az Újszövetség (Keresztény Görög Iratok) fordításához főként az 1881-es Westcott és Hort-féle görög alapszöveget használták fel.

Ami a 364 napos naptárra való utalásodat illeti,az sem zárja ki Énók Könyvének Istentől való ihletettségét.

Kezdjük mindjárt azzal, hogy Énók Könyve nem a Földön élők időszámításával foglalkozik.

Egyszerűen leírja,  a nagyobbik világító testnek a mozgását. DE fogalalkozik a kissebbik világítótestnek a Holdnak is a működési rendszerével.

III. Könyv [72-82]

72. 1. Az égi fények keringésének könyve. Mindegyikről külön-külön: csoportjaik, uralmuk, és idejük szerint, nevük, származási helyük és hónapjaik rendjében, amint megmutatta nekem vezetőjük, a velem levő szentséges Uriel angyal. Ugyanígy pontosan tudtomra adta az összes előírásukat is a világ (fennállásának) minden évére, (egészen) az örök időkig, amíg el nem készül az új, örökké fennálló teremtés. 2. Ez a fények első törvénye: a nap fénye felkelésének helye az ég keleti kapujában van, míg nyugvóhelye az ég nyugati kapujában. 3. Hat kaput láttam, amelyekben kel a nap, és hat kaput amelyekben lenyugszik. A hold is ugyanezekben a kapukban kel fel és tér nyugodni, éppígy a csillagok vezetői, vezetettjeikkel együtt. Hat keletre és hat nyugatra. Egyik a másik mellett rendben. E kaputól jobbra és balra számos ablak van. 4. Elsőként a nagyobbik világító, a napnak nevezett jön elő, kerekdedsége, mint az ég kereksége. Tűzzel van tele, mely fénylik és meleget ad. 5. A kocsikat, melyeken az égre fut szél hajtja. Majd alászáll az égről, és észak érintésével visszatér, hogy ismét keletre érjen, és úgy vezetik, hogy ismét a megfelelő kapuban jöjjön elő és fényeskedjen az égen. 6. Ily módon az első hónapban a nagy kapun keresztül jön fel, azaz a negyedikben a hat keleti kapu közül. 7. Azon a negyedik kapun, melyen át a nap az első hónapban felkel, van tizenkét nyílás. Ezekből láng jön elő, amikor nyitva vannak, a nekik rendelt időbe. 8. Midőn a nap felkel az égen, ezen a negyedik kapun jön ki harminc hajnalon át, és a napnyugaton lévő kapuk közül pontosan a negyedikben nyugszik le. 9. Azokban a napokban a napok mindig hosszabbodnak, az éjszakák pedig rövidülnek a harmincadik reggelig. 10. Azon a napon a nappal két résszel hosszabb, mint az éjszaka. A nappal pontosan tíz részből áll, az éjszaka pedig nyolcból. 11. A nap ebből a negyedik kapuból kel és itt tér nyugovóra.Majd visszafordul az ötödik keleti kapuban harminc nap idejére. Ott kel fel, és ott tér nyugovóra. 12. Ekkor a nappal ismét hosszabb lesz egy résszel. A nappal tizenegy részből áll, az éjszaka viszont rövidül, és hét rész marad.
13. Majd visszatér keletre, és a hatodik kapuba jut. A hatodik kapuban kel fel, és itt tér nyugovóra harmincegy napon át, e kapu jele szerint. 14. Azon a napon a nappal hosszabb lesz, mint az éjszaka. A nappal kétszerese lesz az éjszakának. A nappal tizenkét rész lesz, az éjszaka viszont csökken, és csupán hatrésznyi lesz. 15. Azután felemelkedik a nap, hogy a nappal csökkenjen, és az éjszaka növekedjék.Ezután visszatér keletre, és a hatodik kapuba megy, harminc napon át abban kel fel és abban nyugszik. 16. Majd amikor eltelik harminc nap, a nappal pontosan egy résszel csökken. A nappal tizenegy rész lesz, az éjjel pedig hét. 17. A nap a hatodik kapuban nyugszik nyugaton,
majd keletre megy, és az ötödik napon kel fel harminc napon át abban kel fel, s nyugaton ismét az ötödik nyugati kapuban nyugszik le. 18. Ezen a napon a nappal ismét két résszel lesz rövidebb; a nappal tíz rész, az éjszaka pedig nyolc. 19. A nap ebben az ötödik kapuban kel fel, és az ötödik kapuban nyugszik nyugaton. Majd a negyedik kapuban kél, a kapu jellegzetességei miatt harmincegy hajnalon, és nyugaton is ott tér nyugovóra. 20. Ezen a napon a nappal egyenlő hosszúságú az éjszakával, egyformán hosszúak; az éjjel kilenc részt tesz ki, és a nappal is kilenc részt. 21. A nap ebben a kapuban kel, és itt tér nyugovóra nyugaton. Majd visszatér keletre, és a harmadik kapuban jön elő harminc napig, és nyugat harmadik kapujában nyugszik. 22. Ezen a napon az éjszaka hosszabb lesz, mint a nappal. Az éjszakák egyre hosszabbodnak, és a nappal egyre fogy a harmincadik napig. Az éjszaka pontosan tíz rész lesz, míg a nappal nyolc. 23. A nap ebben a harmadik kapuban kél, és a harmadik kapuban nyugszik nyugaton, majd visszatér keletre, és a második keleti kapuban kel fel harminc reggelen, és a második kapuban nyugszik nyugaton. 24. Az éjszaka tizenegy részből áll ezen a napon, míg a nappal hétből. 25. Ezen a napon a nappal még ebben a második kapuban kel fel, és a második kapuban nyugszik nyugaton, majd visszatér keletre, az első kapuhoz harmincegy napra, és nyugaton is az első kapuban nyugszik. 26. Azon a napon hosszabb lesz az éj, a nappal kétszeresét teszi ki. Az éjjel tizenkét részből áll, a nappal pedig hatból. 27. Ezzel a nap befejezte útjának szakaszait.Ekkor visszafordul ezeken a szakaszokon át. Harminc napon át abban a kapuban kél, és vele átellenben tér meg nyugaton. 28. Egy résszel rövidül az éjszaka azon a napon, tizenegy rész lesz, a nappal pedig hét.29. Majd visszatér a nap, és a második keleti kapuba megy, miközben újra végigjárja útjának e szakaszait, harminc napon át kel fel és nyugszik. 30. Azon a napon rövidül az éjszaka. Az éjjel tíz rész marad, a nappal pedig nyolc. 31. A nap ebben a második kapuban kel fel azon a napon és napnyugaton tér nyugodni, majd visszatér keletre, és a harmadik kapuban kel fel harmincegy napig, és ott is nyugszik az ég nyugati felén. 32. Ezen a napon ismét rövidül az éj, kilenc rész lesz, és kilenc részből áll a nap is. Egyenlő lesz az éjjel és a nappal. Az év napjainak száma pontosan háromszázhatvannégy nap.

33. Az éjszaka és a nappal hossza, illetve rövidsége a nap járása szerint változik. 34. Ezért nő napról napra útja, és ezért nő éjszakáról éjszakára. 35. Ez a nap törvénye, útja és visszatérése - hatvanszor tér vissza és kel fel. Ez a nagy világító, melyet örökre és örökkön-örökké napnak hívnak. 36. Az, ami felkel, az a nagy világító, melyet megjelenése miatt hívnak így, az Úr parancsa szerint. 37. Ahogyan felkel, úgy tér nyugovóra, nem csökken fényereje és nem nyugszik, hanem éjjel nappal fut. Fénye hétszer több, mint a hold fénye, de kettejük mérete megegyezik.

Hogy ebből a kumráni szekta saját maga számára naptárat hozott létre, az hogyan bizonyítja Énók Könyvének a hiteltelenségét?

Erre tudnál válaszolni?

Előzmény: Lucius61 reload (207420)
Lucius61 reload Creative Commons License 2026.07.31 0 0 207420

A 364 napos naptár kérdése nem a könyv „hitelességéről”, hanem a keletkezés idejéről szól.
Bár a keletkezés ideje azt mondja, hogy a könyv hiteles az i.e. 3. századtól. Viszont! hiteltelen, ha ezt Énokhoz kapcsolva mutatják be. több ezer év az eltérés. A zsidók más naptárrendszerint számoltak.

Tehát;

Az Asztronómiai könyv (1 Énok 72–82) valóban részletesen leírja a nap pályáját, de a szöveg nem pusztán csillagászati megfigyelés: explicit módon meghatározza az év hosszát (364 nap), hónapokra és évszakokra osztva.

Ez a naptárforma a zsidó hagyományban csak a hellenisztikus korban jelenik meg, főként a qumráni–esszénus közösségben. A Tóra, a korai próféták és az őstörténeti hagyomány nem ismernek 364 napos naptárt.

A qumráni arámi Énok‑töredékek (4Q208–4Q209) azt is bizonyítják, hogy a közösség pontosan ezt a naptárt használta, és az Asztronómiai könyvet tekintette hozzá teológiai alapnak.

Ezért a kutatás nem azt mondja, hogy a könyv „hiteltelen”, hanem azt, hogy nem keletkezhetett Énok korában, hanem a második templom korában, i. e. 3–2. század között.

A naptár tehát nem a könyv értékét kérdőjelezi meg, hanem a keletkezési idejét jelöli ki.

A pseudepigráfia ebben a korszakban teljesen szokásos műfaj volt:
a szerzők egy ősi alak nevében fogalmazták meg a saját koruk teológiai üzenetét. (rányomták énok nevének pecsétjét, hogy attól majd hitelesnek tűnik.) 

Összefoglalva: a 364 napos naptár nem cáfolja Énok könyvét, csak azt mutatja, hogy nem az őskorban, hanem a hellenisztikus zsidó apokaliptika idején íródott.

A bibliai naptár luniszoláris rendszer volt (354 nap + időnként Ádár II.), amelyet a mezőgazdasági és vallási ciklusok határoztak meg.

Az alábbi infografika jól mutatja, hogyan számolták az időt a héberek.

Ez a rendszer teljesen eltér az Énoki 364 napos naptártól, amely csak a második templom korában, az esszénus hagyományban jelenik meg.

(pont ma készitettem, egy másik témához, de ide is illik.)

Előzmény: leslie o7 (207416)
Zellem Estelen Creative Commons License 2026.07.29 0 0 207419

Nagyon szórakoztatnak:-)

Mindet nem olvasom el, de úgy is egy kaptafára készülnek, a hülyeség gombolyítása révén.

Tévedsz!

Semmi sem lepne meg annyira, mint amikor holmi sületlenségek, kitalációk manifesztálódnának!

Majd, mintha a Hófehérke tökhintaja fékezne a kapum előtt, és kipattanna belőle, félpár üvegcipőt hordva! De még a Hétfejű sárkány létére is nagyobb sanszot adnék!

:-O:-P:-)

Hálát nem érzek feléd, de sokkal közelebb viszel annak a megértéséhez, hogy normálisnak tűnő emberek fejében mik is lakozhatnak.

Mert mondjuk ha utazol a metrón, és bámulsz ki az ablakon, és meg nézlek, nem tudhatom, hogy tenger baromsággal spékelted meg a diódat, hiszel mesebeli lényeket, és letűnt idők kreténségeit nyalod be.

Csak állsz ott póker arccal...

Siralmas:-/

Előzmény: leslie o7 (207418)
leslie o7 Creative Commons License 2026.07.29 0 0 207418

Szerintem még egymásra sem képesek hatást gyakorolni:-):-O:-P"

Az lehet, hogy egymásra nem ,de terád  láthatóan nagy hatást gyakorolnak az itt leírt értekezések.

Minden hozzászólást becsületesen  elolvasol, ami nagy szorgalomról tesz tanúbizonyságot.

Egy biztos, hogy téged már nem fog váratlanul érni az Istenek Istenékek és Khrisztoszának 

a Földön való megjelenése, ha megéled azt a napot.

Hálával gondolsz-e majd rám, hogy felkészítettelek erre az eseményre, vagy még akkor is szitkozódni fogsz?

Előzmény: Zellem Estelen (207417)
Zellem Estelen Creative Commons License 2026.07.29 0 0 207417

Hihetetlen amikor kortársaim elhiszik az ismereteink által meghaladott, régmúlt korok f@szságait, és arról képesek vitát folytatni, mert elhiszik a tenger hülyeséget:-)

Vajh' hova vezethet mindez?

Szerintem még egymásra sem képesek hatást gyakorolni:-):-O:-P

leslie o7 Creative Commons License 2026.07.29 0 0 207416

Ha énók könyve 364 napos évekről beszél, akkor az semmiképen se lehet Énók korabeli, mivel akkor még nem volt ilyen naptárszámitás."

--------------------------------

Kezdjük mindjárt azzal, hogy Énók Könyve nem a Földön élők időszámításával foglalkozik.

Egyszerűen leírja,  a nagyobbik világító testnek a mozgását.

III. Könyv [72-82]

72. 1. Az égi fények keringésének könyve. Mindegyikről külön-külön: csoportjaik, uralmuk, és idejük szerint, nevük, származási helyük és hónapjaik rendjében, amint megmutatta nekem vezetőjük, a velem levő szentséges Uriel angyal. Ugyanígy pontosan tudtomra adta az összes előírásukat is a világ (fennállásának) minden évére, (egészen) az örök időkig, amíg el nem készül az új, örökké fennálló teremtés. 2. Ez a fények első törvénye: a nap fénye felkelésének helye az ég keleti kapujában van, míg nyugvóhelye az ég nyugati kapujában. 3. Hat kaput láttam, amelyekben kel a nap, és hat kaput amelyekben lenyugszik. A hold is ugyanezekben a kapukban kel fel és tér nyugodni, éppígy a csillagok vezetői, vezetettjeikkel együtt. Hat keletre és hat nyugatra. Egyik a másik mellett rendben. E kaputól jobbra és balra számos ablak van. 4. Elsőként a nagyobbik világító, a napnak nevezett jön elő, kerekdedsége, mint az ég kereksége. Tűzzel van tele, mely fénylik és meleget ad. 5. A kocsikat, melyeken az égre fut szél hajtja. Majd alászáll az égről, és észak érintésével visszatér, hogy ismét keletre érjen, és úgy vezetik, hogy ismét a megfelelő kapuban jöjjön elő és fényeskedjen az égen. 6. Ily módon az első hónapban a nagy kapun keresztül jön fel, azaz a negyedikben a hat keleti kapu közül. 7. Azon a negyedik kapun, melyen át a nap az első hónapban felkel, van tizenkét nyílás. Ezekből láng jön elő, amikor nyitva vannak, a nekik rendelt időbe. 8. Midőn a nap felkel az égen, ezen a negyedik kapun jön ki harminc hajnalon át, és a napnyugaton lévő kapuk közül pontosan a negyedikben nyugszik le. 9. Azokban a napokban a napok mindig hosszabbodnak, az éjszakák pedig rövidülnek a harmincadik reggelig. 10. Azon a napon a nappal két résszel hosszabb, mint az éjszaka. A nappal pontosan tíz részből áll, az éjszaka pedig nyolcból. 11. A nap ebből a negyedik kapuból kel és itt tér nyugovóra.Majd visszafordul az ötödik keleti kapuban harminc nap idejére. Ott kel fel, és ott tér nyugovóra. 12. Ekkor a nappal ismét hosszabb lesz egy résszel. A nappal tizenegy részből áll, az éjszaka viszont rövidül, és hét rész marad.
13. Majd visszatér keletre, és a hatodik kapuba jut. A hatodik kapuban kel fel, és itt tér nyugovóra harmincegy napon át, e kapu jele szerint. 14. Azon a napon a nappal hosszabb lesz, mint az éjszaka. A nappal kétszerese lesz az éjszakának. A nappal tizenkét rész lesz, az éjszaka viszont csökken, és csupán hatrésznyi lesz. 15. Azután felemelkedik a nap, hogy a nappal csökkenjen, és az éjszaka növekedjék.Ezután visszatér keletre, és a hatodik kapuba megy, harminc napon át abban kel fel és abban nyugszik. 16. Majd amikor eltelik harminc nap, a nappal pontosan egy résszel csökken. A nappal tizenegy rész lesz, az éjjel pedig hét. 17. A nap a hatodik kapuban nyugszik nyugaton,
majd keletre megy, és az ötödik napon kel fel harminc napon át abban kel fel, s nyugaton ismét az ötödik nyugati kapuban nyugszik le. 18. Ezen a napon a nappal ismét két résszel lesz rövidebb; a nappal tíz rész, az éjszaka pedig nyolc. 19. A nap ebben az ötödik kapuban kel fel, és az ötödik kapuban nyugszik nyugaton. Majd a negyedik kapuban kél, a kapu jellegzetességei miatt harmincegy hajnalon, és nyugaton is ott tér nyugovóra. 20. Ezen a napon a nappal egyenlő hosszúságú az éjszakával, egyformán hosszúak; az éjjel kilenc részt tesz ki, és a nappal is kilenc részt. 21. A nap ebben a kapuban kel, és itt tér nyugovóra nyugaton. Majd visszatér keletre, és a harmadik kapuban jön elő harminc napig, és nyugat harmadik kapujában nyugszik. 22. Ezen a napon az éjszaka hosszabb lesz, mint a nappal. Az éjszakák egyre hosszabbodnak, és a nappal egyre fogy a harmincadik napig. Az éjszaka pontosan tíz rész lesz, míg a nappal nyolc. 23. A nap ebben a harmadik kapuban kél, és a harmadik kapuban nyugszik nyugaton, majd visszatér keletre, és a második keleti kapuban kel fel harminc reggelen, és a második kapuban nyugszik nyugaton. 24. Az éjszaka tizenegy részből áll ezen a napon, míg a nappal hétből. 25. Ezen a napon a nappal még ebben a második kapuban kel fel, és a második kapuban nyugszik nyugaton, majd visszatér keletre, az első kapuhoz harmincegy napra, és nyugaton is az első kapuban nyugszik. 26. Azon a napon hosszabb lesz az éj, a nappal kétszeresét teszi ki. Az éjjel tizenkét részből áll, a nappal pedig hatból. 27. Ezzel a nap befejezte útjának szakaszait.Ekkor visszafordul ezeken a szakaszokon át. Harminc napon át abban a kapuban kél, és vele átellenben tér meg nyugaton. 28. Egy résszel rövidül az éjszaka azon a napon, tizenegy rész lesz, a nappal pedig hét.29. Majd visszatér a nap, és a második keleti kapuba megy, miközben újra végigjárja útjának e szakaszait, harminc napon át kel fel és nyugszik. 30. Azon a napon rövidül az éjszaka. Az éjjel tíz rész marad, a nappal pedig nyolc. 31. A nap ebben a második kapuban kel fel azon a napon és napnyugaton tér nyugodni, majd visszatér keletre, és a harmadik kapuban kel fel harmincegy napig, és ott is nyugszik az ég nyugati felén. 32. Ezen a napon ismét rövidül az éj, kilenc rész lesz, és kilenc részből áll a nap is. Egyenlő lesz az éjjel és a nappal. Az év napjainak száma pontosan háromszázhatvannégy nap.

33. Az éjszaka és a nappal hossza, illetve rövidsége a nap járása szerint változik. 34. Ezért nő napról napra útja, és ezért nő éjszakáról éjszakára. 35. Ez a nap törvénye, útja és visszatérése - hatvanszor tér vissza és kel fel. Ez a nagy világító, melyet örökre és örökkön-örökké napnak hívnak. 36. Az, ami felkel, az a nagy világító, melyet megjelenése miatt hívnak így, az Úr parancsa szerint. 37. Ahogyan felkel, úgy tér nyugovóra, nem csökken fényereje és nem nyugszik, hanem éjjel nappal fut. Fénye hétszer több, mint a hold fénye, de kettejük mérete megegyezik.

Hogy ebből a kumráni szekta saját maga számára naptárat hozott létre, az hogyan bizonyítja Énók Könyvének a hiteltelenségét?

Erre tudnál válaszolni?

Előzmény: Lucius61 reload (207404)
leslie o7 Creative Commons License 2026.07.29 0 0 207415

Az 1 Énok könyve i. e. 300–100 között keletkezett, több rétegben. A bibliai Énok (Gen 5) a hagyomány szerint az özönvíz előtti korszakban, Adam után kb. 622–987 A.M. között élt. A kettő között a különbség nem évszázadok, hanem évezredek: a könyv megírása kb. 2500–3000 évvel későbbi, mint Énok feltételezett bibliai élete."

Ugyan hogy keletkezhetett volna Énók Könyve  i.e. 300-100 között, amikor Énók Már a Vízözön előtt élt.

I.e.300 és 100 között csak a másolata készülhetett Énók könyvének, mint minden olyan könyv,

ami a Bibliák részét képezi. Egyikből sem létezik olyan példány, ami a próféták földi életének idejéből van.

Ha tudsz említeni csak egyetlen egyet állj elő vele.

Ha tehát a többi próféták írásából sem lkétezik az Énók könyvénél régebbi kézirat, azaz

nem akkor íródtak ,amikor még a próféta, akinek írnia kellett élteben volt, akkor egytől egyig 

hamisítványok? Elgondolkodsz azon,amit leírsz, mielőtt leírnád?

Nincs itt semmi probléma az Énók könyvével azon kívül, hogy az istentelenek egyházai tévtanítói 

számára elviselhetetlen üzenete van.

Előzmény: Lucius61 reload (207412)
leslie o7 Creative Commons License 2026.07.29 0 0 207414

Mivel az Emberfia kizárólag a történelem legvégén lép be a látható világba, hogy beüljön bírói trónjára, az Énok-féle modellben a megváltás mint fizikai és társadalmi valóság még nem történt meg – az kizárólag az Utolsó Ítéletkor (az eszkatonban) megy végbe. (Ezzel szemben a későbbi keresztény teológia ezt a feszültséget a Messiás két eljövetelére – a szenvedő szolgára és a dicsőséges bíróra – bontotta szét)."

Mivel Énók Könyve Énók által íródott és abban a korban, nem tartalmazhatta az Ember fiának a Földön való megjelenésének idejét. Énók Istene csak Dániel próféta által nyilatkoztatta ki az Ember Fiának a

Földön való megjelenésének idejét.

Mózes írása sem tartalmazza a Messiás emberként a Földön való megjelenésének az idejét, de az Istenek Istene tájékoztatott Mózes által az Izrael Fiainak 

5. Mózes 30:1 És ha majd elkövetkeznek reád mindezek: az áldás és az átok, amelyet elődbe adtam néked; és szívedre veszed azt ama nemzetek között, akik közé odataszított téged az Úr, a te Istened; 2 És megtérsz az Úrhoz, a te Istenedhez, és hallgatsz az Ő szavára mind aszerint, amint én parancsolom néked e napon, te és a te fiaid teljes szívedből és teljes lelkedből: 3 Akkor visszahozza az Úr, a te Istened a te foglyaidat, és könyörül rajtad, és visszahozván, összegyűjt majd téged minden nép közül, akik közé odaszórt téged az Úr, a te Istened. 4 Ha az ég szélére volnál is taszítva, onnét is összegyűjt téged az Úr, a te Istened, és onnét is felvesz téged; 5 És elhoz téged az Úr, a te Istened a földre, amelyet bírtak a te atyáid, és bírni fogod azt; és jól tesz veled, és inkább megsokasít téged, mint a te atyáidat. 6 És körülmetéli az Úr, a te Istened a te szívedet, és a te magodnak szívét, hogy szeressed az Urat, a te Istenedet teljes szívedből és teljes lelkedből, hogy élj. 7 Mindez átkokat pedig rábocsátja az Úr, a te Istened a te ellenségeidre és gyűlölőidre, akik üldöztek téged. 8 Te azért térj meg, és hallgass az Úr szavára, és teljesítsd minden parancsolatát, amelyeket én e mai napon parancsolok néked.

Azt állítod, hogy azok a Könyvek a Bibliában, amelyek a megváltásról, mint megtörtént eseményről 

nem tájékoztatnak, azok az Énók Könyvéhez hasonlóan nem az Isten Szavát tartalmazzák?

A Róma Főpapja által vezetett egyház istentelenteológusai mindenfélét összehordanak hogy hibás kánonjukat igazolják, és a tanításaiknak ellentmondó írásokat megpróbálják elhitelteleníteni.

Az Énók könyvével kapcsolatban felhozott összes kritikád tőlük származik.

MI a baja a Róma Főpapja által vezetett egyház teológusainak Énók Könyvével?

Elsősorban az, hogy az Ember Fiának a Földre való visszatéréséről, prófétál.

A Róma Főpapja által vezetett egyház tanítása kizárja az Emeber Fiának a Földre való visszatérésének a lehetőségét. Szerintük a Földön a hatalmat Isten Róma mindenkori főpapjai által gyakorolja.

Nos ez az,ami miatt a Róma Főappja által vezetet egyház Hippói Ágoston óta gyülölködve tekint Énók Könyvére és az Ezsdrás 4. Könyvére.

Mivel híján vagy a Szentírás ismeretének , téged könnyű beetetni.

A valóságban azonban ezek a kritikák nem állják meg a helyüket az Isten Szavával szemben.

Az apostolok többször idéztek Énók könyvéből, mint bármelyik más próféta könyvéből.

Az Úr Jézus is idézett belőle:

János 5: 22 Mert az Atya nem ítél senkit, hanem az ítéletet egészen a Fiúnak adta; 

Énók Könyve 

Az Emberfia a trónon

26. És hatalmas öröm volt közöttük, áldást mondtak és dicsértek és magasztaltak, mert ama Emberfiának nevét feltárták előttük.

27. És a dicsőségének trónján ült, és az ítélet egészen neki adatott (Jn. 5:22), és azt cselekedte, hogy a bűnösök elpusztuljanak és eltöröltessenek a föld színéről, és azok is, akik tévútra vitték a világot.

28. Láncokkal köttetnek meg, és a pusztításuk gyűjtőhelyén lesznek fogvatartva, és minden művük eltűnik a föld színéről.

A Róma Főpapja által vezetett egyház számára az Énók könyve jelentette a legangyobb veszélyt a 4. századtól kezdve, amikor a római császárok által kiképzelgett új istenmodellt a három az egyben istent

kezdték el imádni, amit háromarcú istenként ábrázoltak.

Énók Könyve ugyanis beszámol az Égben az Isten fiaival való találkozásáról,ami az istenek többesénelk a létezését igazolja a három az egy istenben modellel szemben.

Énok felvétele a mennyekbe

70. 1. És ezek után történt, hogy (Énok) neve még élőként felemeltetett a magasságba ama Emberfiához és a Szellemek Urához.

2. A Szellem harci szekerén vitetett fel, és neve eltűnt közülük.

Vajon honann tudhatta volna Pál apostol, hogy Énők angyalok által vitetett fel az Égbe, ha nem az Énók Könyéből?

Zsidók 11: 5 Hit által vitetett fel Énok, hogy ne lásson halált, és nem találták meg, mert az Isten felvitte őt. Mert felvitele előtt bizonyságot nyert afelől, hogy kedves volt Istennek. 

71. 1. És ezek után történt, hogy szellemem elvitetett és felemelkedett a mennyekbe: és láttam az Isten szent fiait. Tűznek lángjain jártak, öltözetük fehér volt, és arcuk fénylett, akár a hó.

Tulajdonképpen az Ezsdrás 4. Könyve és az Énók Könyve ésd az baban kiynilatkoztatott igazságok, a Róma Főpapja által vezetett egyház rémálma.

Azt gondolják az istentelenek egyházának teológusai, hogyha elhitelenítik az Isten e két szent prófétájának a könyveit, akkor elkerülhetik az ítéletüket.

Előzmény: Lucius61 reload (207412)
leslie o7 Creative Commons License 2026.07.29 0 0 207413

énok könyve a messiást a vég idejére várja, és nem emberként jelenik meg hanem angyalként.
Ergo, Jézust nem ismeri el messiásnak. Mivel már megjelent emberi alakban."

Hazugság.

Énók Könyve Emberfiának nevezi a Messiást.

Be lett neked másolva az idézet Énók könyvéből, ennek ellenére folytatod a hazugságpropagandát.

46. 1. És ott láttam Őt, aki a Napok Feje [Idők Előtti, Korok Ura, Ősöreg] volt, és az Ő feje fehér volt, mint a gyapjú, s vele volt egy másik lény, kinek kinézete olyan volt, mint egy emberé. Orcája kegyességgel volt teljes, olyan, mint a szent angyaloké.

2. És megkérdeztem az angyalt – aki velem volt és minden titkot megmutatott nekem –, az Emberfiát illetően, hogy ki ő, honnan származik, és miért jár az Idők Előtti mellett?

3. És válaszul ezt mondta nekem: Ez az Emberfia, akié az igazságosság, és akiben az igazságosság lakozik. Ő az, aki feltárja a rejtett kincseket; mert a Szellemek Ura kiválasztotta őt, és győzelemre rendeltetett a Szellemek Ura előtt, örök igazságosságban.

4. És az Emberfia, akit láttál, kiveti majd a királyokat és a hatalmasakat kényelmes székeikből [és az erőseket trónjaikból]. Megszünteti az erősek uralmát, és fogait töri a bűnösöknek.

5. És ő az, aki le fogja majd vetni a királyokat a trónjaikról és országlásukból. Mert azok nem magasztalják fel Őt, és azt sem ismerik el alázattal, hogy honnan kapták a hatalmukat.

6. Elváltozik Előtte az erősek ábrázata, és szégyennel tölti meg őket. A sötétség lesz azok lakhelye, ágyaik pedig férgek lesznek. És nem lesz reményük arra, hogy ágyaikból felkeljenek, mert nem magasztalják fel a Szellemek Urát.

7. Mert ezek azok, akik a mennyek csillagait bírálják [és kezüket a Magasságos ellen emelik], és a földet tapossák, és azon laknak. Minden cselekedetük igazságtalanságról tanúskodik, és erejük a gazdagságukban van. És a hitük pedig olyan istenekben, melyeket saját kezeikkel csináltak, miközben megtagadják a Szellemek Urának nevét.

8.  És üldözik az Ő gyülekezetének házait és a hűségeseket, mindazokat, akik a Szellemek Urának nevén függnek.

https://churchofgod.hu/content.php?act=enok1

Előzmény: Lucius61 reload (207411)
Lucius61 reload Creative Commons License 2026.07.29 0 0 207412

1. A naptárrendszer és történeti megjelenése

• A naptár természete Énok könyvében: A mű egy 364 napos szoláris (naptári/napi) naptárat mutat be, amelyet a hagyomány szerint Uriel angyal nyilatkoztatott ki. Ez a rendszer tökéletesen szimmetrikus: az év 4 egyenlő, 91 napos évnegyedből áll (52 hét = 364 nap), így az ünnepek évről évre mindig a hét ugyanazon napjára esnek (az év mindig szerdán kezdődik). A Hold változékonyságával szemben ez a naptár az isteni rend és a kozmikus állandóság szimbóluma.

• Hol található a könyvben? 1 Énok 72–82. fejezetek (A Mennyei Testek könyve).

• Mikor jelenik meg a történelmünkben?

• Gondolati/Teológiai gyökerek: A Babiloni fogság idejére vagy a perzsa korra (i. e. 6–5. század) nyúlik vissza, ahol a papi hagyomány (P-forrás, pl. az Özönvíz időadatai) már ezt az ideális évkoncepciót alkalmazta.

• Első írásos rögzítés: Az i. e. 3. század elején történt meg a Mennyei Testek könyvében.

• Gyakorlati/Történeti csúcspont: Az i. e. 2–1. században, amikor a qumráni esszénus közösség a jeruzsálemi Templom holdnaptárt követő elitjével szemben ezt a naptárat tette meg a szellemi elkülönülés és a templomi szakadás fő szimbólumává.

• 2. A Messiás megjelenése és az „Emberfia” ábrázolások

• A Messiás karakterisztikája: Énok könyvében a Megváltó nem egy földi, Dávid házából való király, hanem egy preegzisztens (teremtés előtt létező), kozmikus és transzcendens lény. Nem a földön jár, hanem a Mennyekben, Isten dicsőségének trónján ül, az angyali sereglet gyűrűjében.

• Alkalmazott megnevezések/Képek: Az Emberfia (személyes égi bíró), A Választott, Az Igaz, valamint A Felkent (Messiás).

• Hol található a könyvben? 1 Énok 37–71. fejezetek (A Hasonlatok könyve, kiemelten a 39., 48. és 62. fejezetek).

• 3. A Megváltás mint még meg nem történt, végidei esemény

• Teológiai logika: Énok könyvének belső logikájában a megváltás nem az emberi bűnökért bemutatott engesztelő áldozat (kereszthalál), hanem a kozmikus igazságtétel, a bukott angyalok (Virrasztók) által elterjesztett gonoszság elpusztítása és a föld hatalmasainak elítélése.

• Időbeli elhelyezés: Mivel az Emberfia kizárólag a történelem legvégén lép be a látható világba, hogy beüljön bírói trónjára, az Énok-féle modellben a megváltás mint fizikai és társadalmi valóság még nem történt meg – az kizárólag az Utolsó Ítéletkor (az eszkatonban) megy végbe. (Ezzel szemben a későbbi keresztény teológia ezt a feszültséget a Messiás két eljövetelére – a szenvedő szolgára és a dicsőséges bíróra – bontotta szét).

• Hol található a könyvben? Döntően a 1 Énok 62–63. fejezetekben (a hatalmasok ítélete), valamint az egész Hasonlatok könyvének szerkezetében.

• 4. A könyv keletkezési ideje és a szerzői iskolák

• Keletkezési idő: A mű nem egyetlen időpontban született, hanem egy összetett szöveggyűjtemény, amely az i. e. 3. századtól az i. sz. 1. század elejéig (kb. 300 éven át) formálódott.

• Szerzői iskolák: A kutatás szerint legalább 5–6 különböző írástudói iskola vagy szerzői kör munkája, akik pszeudepigráf (ál-szerzői) módon Énok ősatyának tulajdonították írásaikat:

• A Mennyei Testek könyve (72–82): i. e. 3. sz. közepe – Papi/csillagászati iskola.

• A Virrasztók könyve (1–36): i. e. 3. sz. közepe – A gonosz teodíceájával (isteni igazságosságával) foglalkozó kör.

• Az Álomlátások könyve (83–90): i. e. 160 körül – Apokaliptikus, Makkabeus-kori írástudók.

• Énok levele (91–108): i. e. 2. sz. vége – A társadalmi igazságosságért kiálló tanítók.

• A Hasonlatok könyve (37–71): i. e. 1. sz. vége – i. sz. 1. sz. eleje – Az eszkatológikus Emberfia-hagyományt őrző iskola.

Az 1 Énok könyve i. e. 300–100 között keletkezett, több rétegben. A bibliai Énok (Gen 5) a hagyomány szerint az özönvíz előtti korszakban, Adam után kb. 622–987 A.M. között élt. A kettő között a különbség nem évszázadok, hanem évezredek: a könyv megírása kb. 2500–3000 évvel későbbi, mint Énok feltételezett bibliai élete.

Ez a legnagyobb időbeli távolság a teljes bibliai apokrif irodalomban.

• Egy kis bibliográfia, és nem holmi reddit.

Calendars in the Dead Sea Scrolls: Measuring Time. London: Routledge, 1998. Az esszénus naptár legátfogóbb monográfiája. A 364 napos naptár teológiai és liturgikus szerepét elemzi, és részletesen tárgyalja az Énok–Jubileumok–Qumrán közötti kapcsolatot.

Ben-Dov, Jonathan.

Head of All Years: Astronomy and Calendars at Qumran in Their Ancient Context. Leiden: Brill, 2008. A legmélyebb technikai elemzés a naptár kozmológiájáról. Ben-Dov rekonstruálja az Asztronómiai könyv (1 Énok 72–82) arámi hátterét és a qumráni naptárviták történeti kontextusát.

VanderKam, James C., and Peter Flint.

The Meaning of the Dead Sea Scrolls. San Francisco: HarperCollins, 2002. Kiváló összefoglaló a naptárvitákról, a 364 napos naptár esszénus eredetéről, és arról, hogy miért tekinthető az Énok-korpusz egyik legkorábbi rétegének.

Stern, Sacha.

Calendars in Antiquity: Empires, States, and Societies. Oxford: Oxford University Press, 2012. Nem csak Qumrán: a teljes ókori naptártörténet kontextusba helyezése. Stern kimutatja, hogy a 364 napos naptár kizárólag a qumráni–esszénus körben jelenik meg.

📚 2. A MEGÍRÁS IDEJE (Énok könyve keletkezéstörténet, rétegződés, Qumrán)Nickelsburg, George W. E.

1 Enoch: A Commentary on the Book of 1 Enoch, Chapters 1–36; 81–108. Minneapolis: Fortress Press, 2001. A Virrasztók könyve és az Énok levelei legfontosabb kommentárja. Nickelsburg részletes filológiai érvekkel datálja a rétegeket i. e. 300–100 közé.

Nickelsburg, George W. E., and James C. VanderKam.

1 Enoch: A New Translation. Minneapolis: Fortress Press, 2004. A teljes Énok-korpusz modern kritikai kiadása. A bevezető tanulmány a keletkezéstörténet legjobb rövid összefoglalója.

Stuckenbruck, Loren T.

The Book of Giants from Qumran: Texts, Translation, and Commentary. Tübingen: Mohr Siebeck, 1997. Az Énok-korpusz qumráni arámi töredékeinek (4Q201–4Q212) legjobb elemzése. A paleográfiai datálás alapján a mű i. e. 2. században már létezett.

Black, Matthew.

The Book of Enoch or 1 Enoch: A New English Edition. Leiden: Brill, 1985. Klasszikus kritikai kiadás. Black a nyelvészeti rétegződés alapján mutatja ki a hellenisztikus kori keletkezést.

Collins, John J.

The Apocalyptic Imagination: An Introduction to Jewish Apocalyptic Literature. Grand Rapids: Eerdmans, 1998. A zsidó apokaliptika alapműve. Collins az Énok-korpusz helyét és korát a második templom kori apokaliptikus mozgalmak között határozza meg.

📚 3. A MESSIÁS SZEREPKÖR (Emberfia, esszénus messiáskép, Énok–Qumrán–kereszténység)Collins, John J.

The Scepter and the Star: Messianism in Light of the Dead Sea Scrolls. Grand Rapids: Eerdmans, 2010. A messiáskép legfontosabb modern monográfiája. Collins részletesen elemzi az esszénus messiást, az Énok-féle Emberfia alakját, és a korai kereszténység kapcsolatát.

Fletcher-Louis, Crispin H. T.

Jesus as the High Priestly Messiah: The Priestly Christology of the Gospel of Luke. Leiden: Brill, 1997. Az esszénus messiáskép és a korai kereszténység közötti kapcsolat egyik legmélyebb elemzése. A Példázatok könyve Emberfia-alakját is tárgyalja.

Boccaccini, Gabriele.

Beyond the Essene Hypothesis: The Parting of the Ways between Qumran and Enochic Judaism. Grand Rapids: Eerdmans, 1998. Kulcsmű: Boccaccini szerint az Énok-hagyomány egy külön „Énoki judaizmus”, amelyből az esszénus mozgalom kinőtt. A messiáskép fejlődését részletesen tárgyalja.

Charlesworth, James H. (ed.).

The Messiah: Developments in Earliest Judaism and Christianity. Minneapolis: Fortress Press, 1992. Kiváló tanulmánykötet a messiáskép fejlődéséről. Több tanulmány foglalkozik az Énok-korpusz és a korai kereszténység kapcsolatával.

VanderKam, James C.

The Dead Sea Scrolls and the Development of Messianism. In The Community of the Renewed Covenant, ed. by J. VanderKam and P. Flint. Notre Dame: University of Notre Dame Press, 1994. Rövid, de nagyon sűrű tanulmány az esszénus messiáskép és az Énok-féle Emberfia viszonyáról.

🜂 Összegző megjegyzés

A három témakör (naptár, keletkezés, messiáskép) így teljesen lefedett.

Előzmény: Lucius61 reload (207411)
    Lucius61 reload Creative Commons License 2026.07.29 0 0 207411

énok könyve a messiást a vég idejére várja, és nem emberként jelenik meg hanem angyalként.
    Ergo, Jézust nem ismeri el messiásnak. Mivel már megjelent emberi alakban.
    Olvasni, olvasni, értelmezni....

Szerinted miért hivatkozik Jézus önmagára mint az emberfiára. Pont azért, mert ott mutatja be, hogy az ember fia ember.
    Énok könyve pedig azt mondja az angyal olylan mint ember fia megjelenésre.

Pedig nekem nem is számit ihletett műnek az a könyv, de úgylátszik többet olvasom mint te.
    Vagy lehet, hogy értelemmel? Kitudja...

Előzmény: leslie o7 (207410)
    leslie o7 Creative Commons License 2026.07.29 0 0 207410

Énök könyve még a messiást is tagadja. Mármint Jézust, aki a Krisztus.
    Hogyan lenne tehát Isten üzenete? (költöi kérdés, nem vár választ.)"

-----------------------------------------------------------------

Hazugság. Énók könyve nem tagadja a Messiást 

Kiválasztottnak és Ember Fiának nevezi, aki már a világ teremtése előtt létezett, és a végső időkben igazságos ítéletet tart a hatalmasok és a bűnösök felett. 

https://churchofgod.hu/content.php?act=enok1

SEGÍTSÜNK JEHOVA TANÚINAK MEGISMERNI AZ IGAZ,ÉLŐ ISTENT ÉS MEGSZABADULNI HAZUGSÁGOKAT OKÁDÓ TÉVTANÍTÓIKTÓL!

DICSŐSAÉG AZ ÚRNAK,AZ ISTENEK ISTENÉNEK,AZ ISTENE ÁLTAL,TÁRSAI AZ ISTENEK FÖLÉ FELKENT ISTENNEK!

Előzmény: Lucius61 reload (207409)
    Lucius61 reload Creative Commons License 2026.07.28 0 0 207409

az a meglátásom, hogy sajnos már azt semérted, amikor valaki azt mondja, hogy nem érted. :)
    ha lessz időm, és főleg kedvem akkor kifejtem.
    előljáróban, Énök könyve még a messiást is tagadja. Mármint Jézust, aki a Krisztus.
    Hogyan lenne tehát Isten üzenete? (költöi kérdés, nem vár választ.)

Előzmény: leslie o7 (207408)
    leslie o7 Creative Commons License 2026.07.28 0 0 207408

JEHOVA TANÚI KIADVÁNYAI ÉNÓK KÖNYVÉBŐL MERÍTENEK

Ez derül ki az alábbi írásból:

Book of Enoch

Sok kutatást végeztem, és rájöttem, hogy bár a Watchtower Society azt mondja, hogy az Enoch könyve apokrif, és azt állítja, hogy sokkal Énók után íródott, mégis nagymértékben támaszkodik a tartalmára, például a Nefilim eredetére. Értem, hogy a mainstream kereszténység nem fogadja el azt az elképzelést, hogy ők angyalok hibridjei, de a Jehova Tanúi igen, és ez csak az Enoch könyvében jelenik meg.

Egy másik eset Júdás: Alapvetően Júdás azt mondja, hogy Énók, a hetedik Ádámtól, megjövendölte, hogy az Úr eljön "szent ezreivel", hogy ítéletet hajtson végre a gonoszok ellen istentelen tetteikért és szavaikért.

Ez a tartalom szinte szóról szóra megegyezik az 1. Énók 1:9-es szakaszával. A központi gondolat a következő: Isten mennyei sokasággal jön, hogy megítélje a gonoszokat.

LowSpiritual4336 hónappal ezelőtt

A korai kereszténység hitelesnek tartotta Énok könyvét, van is pár jó epizód a data over dogma podcastban, ami erről szól. Lényegében összefoglalom a szerintem érdekes pontokat, amiket mondanak. Énok könyve valójában az egyik leggyakrabban megtalált könyv volt a Qumránban a Holt-tengeri tekercsek között. Csak a Zsoltárok, Ézsaiás könyve és a Biblia első öt könyvéből találtak több másolatot, mint Énok könyvéből. És még valami: a Qumránban lakó csoport nagyon konzervatív volt a zsidó hittel kapcsolatban az első századi Izraelben, szóval ha ez olyasmi volt, ami még a nagyon konzervatív zsidóknál is megvolt, akkor széles körben kanonikusnak és hitelesnek tartották. Az egyetlen ok, amiért ma nincs benne a kánonban, az az, hogy a vízözön előtti eseményeket meséli el, amivel a legtöbb egyházatya egyetértett, hogy nem történhetett meg, mert állítólag valaki a vízözön előtt írta. Míg az első öt könyvet állítólag Mózes kapta, és Mózes írta őket, Énok könyvét állítólag valaki a vízözön előtt írta.

BabaYaga5562236 hónappal ezelőtt

Nem vagyok nagyon képben az apokrif könyvekkel, csak annyit tudok, hogy a mainstream vallás nem tartja őket hitelesnek. És tegnap kezdtem el olvasni az apokrif könyveket. Eddig csak Eszter 11-16. fejezeteit.

A WT imádja felhozni a Holt-tengeri tekercseket, mint bizonyítékot a Jehova nevének használatára, mivel ezek a legrégebbi felfedezett kéziratok. De elkerülik azt a tényt, hogy a Holt-tengeri tekercsek között voltak apokrif szövegek is. Érdemben bizonyítható, hogy Énok könyve is szerepelt a Holt-tengeri tekercsekben. Érdekesnek találom a témát, annak ellenére, hogy szerintem az egész Biblia csak egy ember alkotta történetek gyűjteménye, isteni ihletés nélkül. Csak egy csomó dolog, amit ősi emberek találtak ki, hogy megmagyarázzanak dolgokat.

https://www.reddit.com/r/exjw/comments/1qory4b/book_of_enoch/?tl=hu

leslie o7 Creative Commons License 2026.07.28 0 0 207407

És sorolhatnám, dánile, dávid behatásokat van sok."

-----------------------------------

Sorold csak bátran, milyen Dávid és Dániel behatásokra utalsz.

Ha a tudás bírtokában vagy, akkor oszt azt meg másokkal is.

leslie o7 Creative Commons License 2026.07.28 0 0 207406

Ha énók könyve 364 napos évekről beszél, akkor az semmiképen se lehet Énók korabeli, mivel akkor még nem volt ilyen naptárszámitás.

-----------------------------------------------------

Be is tudnád idézni Énók első könyvéből azt az írást, amely 364 napos évekről beszél?

leslie o7 Creative Commons License 2026.07.28 0 0 207405

Neked elegendő, hogy valaki, valahol rányomta Ezsdrás nevnek pecsétjét egy iratra. Vagy énók nevét.
    Neked onnantól kezdve ez hiteles.

A szöveget pedig meg sem vizsgálod, úgy ahogy van, egyben "eszed meg" fogadod el.
    Kiragadsz részleteket, ami igazolni látszik a kis elméleted. A szövegkritika, pedig felejtős."

-----------------------------------------------------------------

Ezen állításod is hamis.

Az Ezsdrás 4. Könyvére nem rakott rá senki pecsétet. Magából a tartalmából derül ki, hogy azt Ezsdrás írta. Én a szöveg tartalmát alaposan megvizsgáltam. Semmi olyan állítás nincs benne,ami ellent mondana Ezsdrás Istenének más próféták által tett kinyilatkoztatásainak. 

Ellenkezőleg maga az Úr Jézus, aki Izrael Istenét a testében hordozta, és semmit nem mondott a benne lakozó Isten akaratával ellentétben.

János 14:10 Nem hiszed-é, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem van? A beszédeket, amelyeket én mondok néktek, nem magamtól mondom; hanem az Atya, aki énbennem lakik, Ő cselekszi e dolgokat. 11 Higgyetek nékem, hogy én az Atyában vagyok, és az Atya énbennem van; ha pedig nem, magukért a cselekedetekért higgyetek nékem. 

Előző hozzászólásodban még csak az volt a problémád, hogy Ezsdrás 4. Könyvének a legkorábbi kézirata, nem Ezsdrás idejéből való.

Erre megkaptad a megfelelő választ, hogy az általa, ill. Jehova tanúi tanítói által elfogadott bibliai könyvek egyike sem maradt fenn abból a korból,amikor a próféta,akivel Isten a kinyilatkoztatásáait 

megiratta, még életben volt.

Erre előjöttél azzal az új kifogással,miszerint én tartalmilag meg sem vizsgáltam Ezsdrás ezen írását.

Ez hamis állítás. Nagyon is megvizsgáltam, hisz több alkalommal is idéztem itt és más topikokban belőle.

Az igazság az, hogy azok az egyházak, amelyek kizárják az Ezsdrás 4. Könyvét a kánonjukból,ezt azért teszik mert tartalmilad sok olyan Istentől származó kinyilatkoztatást tartalmaz, ami cáfolja ezen egyházak tévtanításait. Többek között a három az egyben isten létezésének a lehetőségét, továbbá jehova tanúi és a H.N. Adventista tévtanítók által előadott, az  emberi lélek tagadására kidolgozott 

misztériumok igaz voltát. És nem utolsó sorban az istentelenek egyházai által önkényesen megálapított bibliák kánonjainak Izrael Istenétől való eredetét.

Egy szöveg hitelességét nem az határozza meg, hogy mikor másolták.
    Hanem maga a szöveg tartalma. Ha Ezsdrás 4 olyanról beszél mint Jeruzsálem pusztulása, mint ami már megtörtént, akkor a i.sz. 70-re vagy utánra utal. Semmiképen se irhatta Ezsdrás."

-----------------------------------------------

Ez az állításod is hamis.

Ezsdrás 4. könyve a Jeruzsálemnek ,a káldeusok által előidézett elpusztításáról és azt követően harminc év elteltével lett írva. Sehol nem tesz említést a rómaiak által 70-ben bekövetkezett pusztításról, ahogyan azt előadtad, hogy azzal bizonyítsd, hogy azt követően lett megírva.

Íme a bizonyíték:

4Ezra.3

[1] A mi városunk lerombolását követő harmincadik évben én, Szalatiél, akit Ezsdrásnak is hívnak, Babilonban voltam. Nyugtalanság vett rajtam erőt, ahogy ágyamban feküdtem, és gondolataim felbugyogtak szívemben,

[2] mert láttam Sion elhagyatottságát, és a jólétét azoknak, akik Babilonban éltek. 

COG - II Ezsdrás / IV Ezsdrás

Lucius61 reload Creative Commons License 2026.07.27 0 0 207404

Mondom, hogy nincs értelme. :)

Neked elegendő, hogy valaki, valahol rányomta Ezsdrás nevnek pecsétjét egy iratra. Vagy énók nevét.
    Neked onnantól kezdve ez hiteles.

A szöveget pedig meg sem vizsgálod, úgy ahogy van, egyben "eszed meg" fogadod el.
    Kiragadsz részleteket, ami igazolni látszik a kis elméleted. A szövegkritika, pedig felejtős.

Ezért nincs értelme diskurálni a dolgokról. Részemről. Okitani nem akarok.
    És bármit is mutatnék, az nálad nem ér semmit. Mondhatám azt amit Te, / Ti szoktatok, hgy szellemi vakságban vagytok.
    De, ezt sem tartom elfogadhatónak. 
    Egyszerűen belevagy zuhanva a gondolatmenetedbe, és minden más tényezőt kizársz.

Egy szöveg hitelességét nem az határozza meg, hogy mikor másolták.
    Hanem maga a szöveg tartalma. Ha Ezsdrás 4 olyanról beszél mint Jeruzsálem pusztulása, mint ami már megtörtént, akkor a i.sz. 70-re vagy utánra utal. Semmiképen se irhatta Ezsdrás.

Ha énók könyve 364 napos évekről beszél, akkor az semmiképen se lehet Énók korabeli, mivel akkor még nem volt ilyen naptárszámitás.

És sorolhatnám, dánile, dávid behatásokat van sok.
    És maga a stilus is árulkodik....

De, nincs értelme, nem látom.
    Mert nem a kérdéssel foglalkozol, hanem csak jössz, önjelöltként kijelentesz.
    Majd csupa nagybetűkkel kiáltozol a végén. :)

Egy prófétát nem az jellemez, hogy nagyhangon kiabál, hanem az amit mond. :)

És ez az egyik fő ok, amiért nem látom értelmét folytatni ezt a témát se. Mert nem t émával foglalkozol. Hanem csak alkalmat keresel, hogy minden na úgyanazt a szöveget told le. :)
    Az ilyenben pedig nem vagyok partner.
    Bár gyanitom, erre is jön majd róma főpapja, meg a többi idétlenséged. :D

Előzmény: leslie o7 (207403)
    leslie o7 Creative Commons License 2026.07.27 0 0 207403

Ezsdrás 4.-kén ismert iratot is később irták mint ezsdrás.
    Énok könyvét is később irták."

---------------------------------------

Ezt hogy érted? Azért6 mert Mózes Könyvei, illetve a többi próféták könyvei, 

amelyek az egyházak bibliai kánonját képezik ,mind, mind az Ezsdrás utáni korból állnak

rendelkezésre, még a Kumránban megtaláltak is, Ezsdrás  földi élete utáni időből származnak.

Ebből az állapítható meg, hogy egyik a mai bibliák könyvei sem Istentől sugalmazott?

Látszik, hogy ki a buta. Alapvető bibliatörténeti ismeretekkel sem rendelkezel.

Amikor a Róma Főpapja által vezetett egyház kizárta Ezsdrás 4. Könyvét a kánonjából, még a Kumráni leleteket fel sem fedezték. A legrégebbi bibliai könyvek,amelyekkel az egyház rendelkezett, mind a 4-5.századból származtak, értsd akkor készült másolatok alapján állították össze a Bibliát az egyház a saját elképzelése szerint. A protestáns bibliafordítások is ,mind, mint a 15. században készült, a maszoréték által a 9.-10. században létrehozott írásokból tovább fejlesztett héber Bibliának nevezett

forrás alapján készültek.

Erre te ,előadod bölcsen azzal, hogy Ezsdrás 4. Könyveként ismert iratot később írták, mint Ezsdrás.i

MInden rendelkezésre álló, a Bibliák részét képező Írás későbbi korból keletkezett írásoka alapján készült, mint az az idő, amikor a próféták  - akikkel ezeket a Könyveket Isten megiratta - éeltek a Földön. A rendelkezésre álló Evangéliumok, és az apostolok írásai ,mind, mind az Úr Jézus halála és az apostolok halála utáni korból állnak rendelkezésre.

SEGÍTSÜNK JEHOVA TANUINAK MEGTUDNI AZ IGAZSÁGOT A TELJES ÍRÁS EREDETÉVEL ÉS TARTALMÁVAL KAPCSOLATBAN!

DICSŐSÉG AZ ÚRNAK,AZ ISTENEK,ISTENÉNEK, AZ ISTENE ÁLTAL,TÁRSAI AZ ISTENEK FÖLÉ  FELKENT

ISTENNEK!

Előzmény: Lucius61 reload (207402)
    Lucius61 reload Creative Commons License 2026.07.26 0 0 207402

Hagyjuk! :)

Nem tudsz érdemben felhozni semmit, mellébeszélsz egyfolytában.
    Aminek több oka is lehet. Egyszerűen buta vagy. (És ez a jobbik eset, mert akkor csak simán tévelyegsz. Azt pedig Isten megbocsájtja.)
    Nem vagy buta, és szándékosan nemreagálsz a felvetett kédésekre, és felvetésekre. Ez a roszabbik eset. Mert a dolog mögött szándékosság áll.

Ezsdrás 4.-kén ismert iratot is később irták mint ezsdrás.
    Énok könyvét is később irták.
    A 94 könyvből sem soroltál fel, legalább annyit, hogy a feleét valahogy összelehetne kaprani

Csak folyamatosan mellé beszélsz. :)
    Szóval hagynám is a dolgot és kifarolok ebből is, mert nincs érteme, nincs miről beszélni.

Szóval szórd az igéd. Aki hisz neked a szavadra, az meg is érdemli.
    Akibe pedig szrult némi gondolkodás, az úgyis megnézi magának, hogy úgyvan-e

Előzmény: leslie o7 (207401)
    leslie o7 Creative Commons License 2026.07.26 0 0 207401

Bocs, ezt te kérdezted;

"Azt pedig honnan vetted, hogy Pál az 1. Kor. 15:33-ban Menandroszt idézte?"

én pedig megválaszoltam. :)
    És ha jól emlékszem én is megjelöltem Ésaiás 22:13 

az idézett rész tehát szerepel a bibliában, pál korában pedig Görög közmondás volt.
    A két dolog nem zárja ki egymást."

-------------------------

Tehát Pál nem csak a krétaiak és egyéb népek közmondásait idézte. Hanem a Szentírást is Idézte,

ez esetben konkrétan az Ésaiás próféta Könyvét ,lévén a Teljes Írás jó Ismerője.

Ha tehát Énókról írt, akkor azt azért tette, mert Ismerte Énók Könyvét.

Attól, hogy Jeremiás nem tette Énók Könyvét, illetve Ezsdrás negyedik könyvét a Vulgata fordítás részévé, még nem jelenti azt, hogy Énók Könyve, illetve Ezsdrás 4. Könyve nem Istentől sugalmazott.

Az Énók Könyvének a hitelességét Mózes első Könyve is igazolja.

Ami pedig  Ezsdrás 4. Könyvének a tartalmát illeti annak Ezsdrás Istenétől való sugalmazása vitathatatlan. Ezsdrás próféta személyes kapcsolatban állt Istenével.

"1. A 94 könyv mítosza – mi volt az állításod?

• Ezsdrás idejében létezett egy 94 könyvből álló „Teljes Írás”,

• Ezsdrás ezeket „megírta” vagy „lemásolta”,

• Jézus és az apostolok ezt használták,

• Pál „Teljes Írás” kifejezése erre utal,

• a mai kánonok (zsidó, katolikus, protestáns) „hamisak”.

------------------------------------------

Nem egyszerűen megírta, mint saját elképzelését, hanem az Isten jelenlétében diktálta azt le az öt írnoknak. Ezsdrás Könyve pontosan beszámol arról, hogy hogyan iratta meg Isten a babiloniak pusztítása miatt megégett könyvek tartalmát. 

Ha nem lett volna Teljes az Írás Pál apostol idejében, akkor Pál nem beszélt volna Teljes Írásról.

Ami pedig az Úr Jézus szája által az abból való idézés tényét illeti, azt az Evangélium igazolja.

Nem kell elfelejteni, hogy az Úr Jézus testében ugyanaz az Isten lakozott, aki Ezsdrás és öt társa által a 94. Könyv tartalmát megiratta. Az Úr Jézus semmit nem tett és nem is mondott azon kívül, amire

a benne lakozó Isten késztette Őt. 

Te aki a Róma Főpapja által vezetett egyház teológusaival és Jehova Tanúi tévtanítóival együtt azon nézeten vagy ,hogy az Úr Jézus hazudott, amikor azt állította , hogy Istene és Atyja benne lakozik -  és semmit nem mond és tesz önmagától, azon kívül,amit a benne lakozó Isten általa kimondatott és megcselekedett - természetesen tagadod annak a tényét is, hogy az Úr Jézus idézett az Ezsdrás 4. Könyvéből.

Nem véletlenül keltettek a Róma Főpapja által vezetett egyház kánonjának meghatározói zűrzavart a Bibliájukban épp az Ezsdrás nevét viselő könyv számait illetően.És nem véletlenül keverték Nehémiás próféta Könyvének a Tartalmát Ezsdrás Könyvének a tartalmával.

Mert te még azt sem tudod , hogy Ezsdrás próféta könyvét (amely eredetileg egy egységet alkotott Nehémiás könyvével) a középkori latin hagyomány és az álkeresztény bibliakutatók osztották ketté, véglegesen a 13. században a párizsi Bibliák révén, míg a zsidó kánonban a 15. században vált szét teljesen. 

Amikor az Úr Jézus a tanítványai is a Földön éltek Ezsdrás Könyve egy egységes Könyv volt.

Annak felosztására és egyes részeinek apokryffá, sőt  Istentől való sugalmazotlanná való nyilvánítására annak tartalma szolgáltatott okot. Elsősorban Ezsdrás Könyvének ezen része 

olyan, Istentől való kinyilatkoztatásokat tartalmaz, amelyek ellent mondanak a Róma Főpapja által vezetett egyház tanításának. Másodsorban pedig cáfolja, hogy a Római Egyház által meghatározott biblia kánonja Mózes Istenének akaratából lett meghatározva. 

Ami a maszorita fordítók kánonját illeti,amihez Jehova Tanúi tévtanítói is görcsösen ragaszkodtak,

arról tudni kell, hogy a maszoréták a szájhagyományozott források alapján  vagyis a Misna, gemera és a Talmud írásba foglalása után alkották meg a zsidók Bibliáját. Ez pedig megmagyarázza, hogy miért

csak az Isten által a nyilvánosságnak szánt 24 könyv került be a kánonjukba. Ezért írt  Jozefusz Fláviusz is csak 24 könyvről. Ellenben a Kumránban talált könyvek száma is cáfolja, hogy a Teljes Írás, csak 24 könyvből állt volna. De magában e 24 könyvben fellelhető további könyvekre történő utalásáok is cáfolják, hogy Izrael Istene csak 24 könyvet sugalmazott, illeltve iratott meg az emberiség történelmének a fennállása óta.

Nem véletlenül minősítette eretnekké a Róma Főpapja által vezetett egyház Tertulliánuszt. 

Tertulliánusz ugyanis nemcsak a csecsemő keresztelés, a képtisztelet, valamint az erkölcstelen élletmód miatt bírálta Róma akkori püspökét és egyházát a harmadik század elején, hanem azért is, 

mert Tertulliánus a De Cultu Feminarum (A nők ékességéről) című művének 1. könyvének 3. fejezetében utal Ezsdrás 4. könyvére.

Tertulliánus ezen írásának többek között a  témája  zsidó iratok és Énok könyvének hitelessége.

Arra hivatkozik, hogy Jeruzsálem babiloni elpusztításakor a zsidó irodalom minden eszköze és irata megsemmisült, de azokat Ezsdrás (Eszdrasz) a Szentlélek ihletése által újjáteremtette és helyreállította. Ez a hagyomány és motívum közvetlenül Ezsdrás 4. könyvének 14. fejezetéből származik. 

https://www.ccel.org/ccel/schaff/anf04.iii.iii.i.iii.html

Ez azt jelenti, hogy a Tertulliánus korában élt zsidók és korai keresztények ,mint létező tényt kezelik Ezsdrás azon írását, amelyben arról ír, hogy Isten általa és társai által újra teremtette és helyreállította a babiloniak jeruzsálem elleni ostroma kapcsán elpusztult Teljes Írást. Ezt akkor tényként kezelték.

Nem véletlenül lett része Ezsdrás ezen írása a Vizsolyi Bibliának.

Tehát hamis az az állításod, miszerint a protestánsok is kizárták Ezsdrás ezen írását a bibliakánonjukból. Ezsdrás 4. Könyve megnevezéssel az írás a Vizsolyi Bibliában a 455-473. oldalon megtalálható. Az Ezsdrás 4. Könyve 14. fejezete pedig a 473. oldalon található.

Én idézni más forrásból szoktam, mivel nem létezik a magyar protestáns egyházak szégyenére a Vizsolyi Bibliának digitális változata,amiből bemásolhatnám.

Ellenben az általam bemásolt angol nyelvből készült fordítás tartalmilag megegyezik a Vizsolyi Bibliában található szöveggel:

4 Ezra 14

4 Ezra 14.

[1] A harmadik napon, mikor egy tölgyfa alatt üldögéltem, íme egy hang hallatszott a velem szemközti bokorból, és így szólt: „Ezsdrás, Ezsdrás.”

[2] És válaszoltam: „Itt vagyok, Uram”, és lábaimra álltam.

[3] Akkor így szólt hozzám: „Megmutattam magamat egy bokorban és beszéltem Mózeshez, amikor az én népem Egyiptom rabságában volt;

[4] És elküldtem őt, és kivezettem népemet Egyiptomból; és felvittem őt a Sinai hegyére, ahol sok napon át velem volt;

[5] És sok csodás dolgot beszéltem neki, és megmutattam neki az idők titkait, és kinyilatkoztattam neki az idők végét. Ezután parancsoltam neki:

[6] ’Ezeket a szavakat nyíltan szólhatod, emezeket azonban tartsd titokban.’

[7] Neked pedig most ezt mondom;

[8] Tedd félre a szívedben a jeleket, melyeket mutattam neked, és az álmokat, amelyeket láttál, és a magyarázatokat, melyeket hallottál;

[9] Mert felvitetsz az emberek közül, és attól fogva az én Fiammal és a hozzád hasonlókkal fogsz élni, amíg eljön az időknek vége.

[10] Mert ez a korszak már túljutott ifjúságán, és az idők elkezdtek megöregedni.

[11] Mert a korszak tizenkét részre lett felosztva, és ebből kilenc már elmúlt,

[12] És a tizediknek is a fele; így tehát még két rész van hátra, a tizedik szakasz második felén kívül.

[13] Ezért most rendezd el házadat, és intsed népedet; vigasztald meg az elgyötörteket közöttük, és tanácsold a bölcseket. És most mondj le a romlandó életről,

[14] És vesd el a halandó szerint való gondolataidat; távolítsd el magadtól az emberi terheket, és szakítsd el magadat a te gyönge természetedtől,

[15] És vesd félre a számodra leginkább fájdalmas gondolatokat, és siess megmenekülni ezektől az időktől.

[16] Mivel az általad eddig látottaknál sokkal rosszabb gonoszságok fognak történni ezek után.

[17] Mert minél gyengébbé válik a világ az öregsége miatt, annál jobban megszaporodik a gonoszság a lakói között.

[18] Mert az igazság egyre inkább eltávolodik, és a hamisság egyre közelebb férkőzik. Mert az a sasmadár, amelyet látomásban láttál, immár készülődik, hogy eljöjjön.”

[19] Akkor feleltem neki, mondván: „Hadd szóljak a te színed előtt, Uram.

[20] Mert íme, elmegyek, ahogy parancsoltad, és inteni fogom a most élő embereket; de ki fogja figyelmeztetni azokat, akik majd csak ezután születnek meg? Mivel a világ sötétségben van, és a lakosai világosság nélkül.

[21] Mert a te törvényedet elégették, és így senki sem ismeri már a dolgokat, melyeket Te cselekedtél, vagy amelyeket cselekedni fogsz.

[22] Ezért, ha kedvességet találtam előtted, küldd el a Szent Szellemet nekem, és én majd leírok mindent, ami a világban történt a kezdettől fogva, mindazokat a dolgokat, melyek írva voltak a te törvényedben, hogy az emberek megtalálhassák az ösvényt, és hogy azok, akik az utolsó időkben élni szeretnének, életet találhassanak.”

[23] Felelt nekem, mondván: „Menj, gyűjtsd össze a népet, és mondd meg nekik, hogy ne keressenek téged negyven napig.

[24] És készíts elő magadnak sok író-táblát, és vidd magaddal Sareát, Dabriát, Selemiát, Etánuszt és Ázielt – őket ötüket, mert ezek megtanultak gyorsan írni;

[25] És gyere vissza ide, és én meggyújtom majd szívedben az értelem lámpását, amely nem fog kialudni, amíg be nem fejezed, amit le kell írnod.

[26] És amikor befejezted, néhány dolgot nyilvánosságra hozhatsz majd, de lesz néhány, melyet titokban kell a bölcseknek átadnod. Holnap ebben az órában elkezded az írást.”

[27] Ezután elmentem, ahogy parancsolta nekem, és egybegyűjtöttem az embereket, és szóltam:

[28] „Halld ezeket a szavakat, Izrael,

[29] Atyáink Egyiptomban jövevényként éltek, majd kimenekíttettek onnan,

[30] És megkapták az élet törvényét, amelyet azonban nem tartottak meg, és amelyet őutánuk ti is áthágtatok.

[31] Azután földet kaptatok birtokul a Sion földjén; de ti és a ti atyáitok gonoszságot követtetek el, és nem tartottátok meg az utat, melyet a Magasságos parancsolt nektek.

[32] És mivel ő igazságos bíró, a maga idejében visszavette tőletek, amit adott.

[33] És most itt vagytok, és a ti testvéreitek még inkább benne vannak.

[34] Ha most ti képesek lesztek uralni elméteket és megrendszabályozni szíveteket, akkor életben tarttattok, és a halál után kegyelmet nyertek.

[35] Mert a halál után eljön az ítélet, amikor ismét életre kelünk majd; és akkor az igazak nevei ismertté válnak, és az istentelenek tettei lelepleződnek.

[36] Hanem most senki se jöjjön énhozzám, és ne keressetek engem negyven napig.”

[37] Azután magam mellé vettem az öt embert, ahogyan parancsolta nekem, és kimentünk a mezőre, és ott maradtunk.

[38] A következő napon, íme, egy hang szólt hozzám, mondván: „Ezsdrás, nyisd ki szájadat és idd meg, amit én adok neked inni.”

[39] Akkor kinyitottam a számat, és íme, egy teli poharat kínáltak nekem; olyasmivel volt tele, mint a víz, de a színe olyan volt, mint a tűznek.

[40] Elvettem és ittam; és amikor megittam, a szívem megtelt értelemmel, és mellkasomban megnövekedett a bölcsesség, mert szellemem visszanyerte emlékezetét;

[41] És megnyíltak ajkaim, és nem voltak többé bezárva.

[42] És a Magasságos értelmet adott az öt férfinak is, és váltásban írták, amiket diktáltam, olyan betűkkel, melyeket korábban nem ismertek. Negyven napig ültek, és nappal írtak, és éjjel ették kenyerüket.

[43] Ami engem illet, nappal beszéltem, és nem hallgattam éjjel sem.

[44] Így a negyven nap alatt kilencvennégy könyv íratott meg.

[45] És amikor a negyven nap véget ért, a Magasságos ismét szólt hozzám, mondván: „Hozd nyilvánosságra az első huszonnégy könyvet, amit írtatok, hadd olvassák az arra érdemesek és az érdemtelenek egyaránt;

[46] De őrizd meg a többi hetvenet, hogy a néped között levő bölcseknek adhasd azokat.

[47] Mert bennük van az értelem csírája, a bölcsesség forrása, és a tudás folyama.”

[48] És így tettem.

https://churchofgod.hu/content.php?act=ezsdras4

Az Ezsdrás 4. Könyve által Ezsdrás Istene  két fontos informáviót közöl az igaz hitű emberek számára.

Az egyik, hogy Isten 12 korszakra osztotta fel a meghatározott időt, amelyekből 9 és fél telt el akkor, amikor Ezsdrás Istentől a kinyilatkoztatást kapta. Ebből egyenesen következik, hogy mi az utolsó a 12. korszak végén vagyunk.

Ez természetesen az istentelen egyházak tévtanítóinak nem tetszik, mint ahogy az sem, hogy az Ezsdrás 4. könyvében található írások arra is utalnak, hogy az Isten által meghatározott 12. évezrednek a végén, azaz hamarosan az Ezsdrás Istene az Úr Jézussal együtt megjelenik a Földön, hogy megbüntesse az istentelenek egyházainak a tévtanítóit, és természetesen ,hogy véget vessen 

ezen istentelenek egyházainak hazugság okádó tevékenységével. 

A másik fontos információ, amit az Ezsdrás 4. Könyvéből megtudhatunk , hogy hamis a Róma Főpapja által meghatározott Biblia kánonja, amely Ezsdrás 4. Könyvét kizárja az Istentől sugalmazott könyvek közül. Tudniillik az Ezsdrás 4. Könyve által Izrael Istene közli a megírt sugalmazott könyvek pontos számát, konkrétan 94 könyv istentől való ihletettségét igazolja.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                           Ezért ezek fizetett tévtanítók és prédikátorok főleg az utóbbi évszázadban, torkuk szakadtából kiáltozzák, hogy Ezsdrás 4. Könyve nem az Izrael Istene által lett sugalmazva, hanem késői keresztények kitalációja alapján keletkezett.

SEGÍTSÜNK JEHOVA TANÚINAK MEGISMERNI AZ IGAZSÁGOT AZ IGAZ ISTENRŐL,ÉS A SZAVÁRÓL!

DICSŐSÉG AZ ÚRNAK,AZ ISTENEK ISTENÉNEK,AZ ISTENE ÁLTAL,TÁRSAI AZ ISTENEK FÖLÉ FELKENT ISTENNEK!

Előzmény: Lucius61 reload (207400)
    Lucius61 reload Creative Commons License 2026.07.26 0 0 207400

Bocs, ezt te kérdezted;

"Azt pedig honnan vetted, hogy Pál az 1. Kor. 15:33-ban Menandroszt idézte?"

én pedig megválaszoltam. :)
    És ha jól emlékszem én is megjelöltem Ésaiás 22:13 

az idézett rész tehát szerepel a bibliában, pál korában pedig Görög közmondás volt.
    A két dolog nem zárja ki egymást.
    .

nah énók könyve.

1. A 94 könyv mítosza – mi volt az állításod?

• Ezsdrás idejében létezett egy 94 könyvből álló „Teljes Írás”,

• Ezsdrás ezeket „megírta” vagy „lemásolta”,

• Jézus és az apostolok ezt használták,

• Pál „Teljes Írás” kifejezése erre utal,

• a mai kánonok (zsidó, katolikus, protestáns) „hamisak”.

Ez egy egyéni konstrukció, amelynek nincs történeti alapja.

A logikai vizsgálat során kiderült:

Ezsdrás korában legfeljebb 23–26 könyv létezett.

Az elveszett könyvek száma kb. 18.

Összesen: 41–44 könyv.Nem 94.

A mítosz tehát nem tartható fenn.

Már csak azért sem, mert nem tudsz egyetse megnevezni. Lusta voltál ahhoz, hogy összekaparj valamit. :)

A ténylegesen létező könyvek Ezsdrás korában (Kr. e. 458–398)

A filológiai és kánontörténeti rekonstrukció alapján:

Tóra (5 könyv)

Kr. e. 6–5. században véglegesedik.

Korai prófétai történeti könyvek (4 könyv)

Józsué, Bírák, Sámuel, Királyok.

Nagypróféták korai részei (3 könyv)

Ézsaiás 1–39, Jeremiás, Ezékiel.

Kispróféták korai részei (6–8 könyv)

Ámósz, Hóseás, Mikeás, Náhum, Habakuk, Zofóniás, Haggai, Zakariás 1–8.

Bölcsességi irodalom korai részei (2–3 könyv)

Zsoltárok korai gyűjteménye, Példabeszédek magja, Jób korai formája.

Krónikák–Ezsdrás–Nehémiás (3 könyv)

Ezsdrás korában keletkeznek.

Összesen: 23–26 könyv.

Ez a történeti maximum.

Az elveszett bibliai könyvek – és becsült keletkezési idejük

A Biblia kb. 18 elveszett könyvet említ vagy sejtet. Ezek nem kánon, hanem udvari archívumok, prófétai feljegyzések, krónikák.

1. Jásár könyve

Kr. e. 1000–900 Korai hősi énekek.

2. Az Úr háborúinak könyve

Kr. e. 1200–1000 Törzsi háborús krónikák.

3–4. Izráel és Júda királyainak krónikái

Kr. e. 900–600 Udvari adminisztratív feljegyzések.

5–11. Nátán, Gád, Ahijjá, Jéhu, Iddó próféták könyvei

Kr. e. 1000–800 Dávid és a korai királyság prófétai hagyományai.

12–15. A látók könyve, próféták beszédei, krónikák könyve

Kr. e. 900–600 Gyűjtőfogalmak, több kisebb irat.

Összesen: 18 elveszett mű.

Ezek nem közelítik meg a 94-et, és nem Ezsdrás idejében keletkeztek, hanem száz–ötszáz évvel korábban.

A 94 könyv logikai maximuma

Ezsdrás korában:

• létező könyvek: 23–26

• elveszett könyvek: 18

• összesen: 41–44

Ez a történeti maximum.

A 94 könyv tehát:

• nem vezethető le a fennmaradt könyvekből,

• nem vezethető le az elveszett könyvekből,

• nem vezethető le apokrifekből (mert később keletkeztek),

• nem vezethető le pszeudoepigráf művekből (mert később keletkeztek).

A 94 könyv nem létezhetett.

Ezsdrás 4. könyve (2 Esdras / 4 Esdras) történeti összefoglaló

Ez a kulcspont, mert maga az Ezsdrás 4 is később keletkezett, mint Ezsdrás.

A mű keletkezési ideje: Kr. u. 70–120

A kutatás teljesen egységes ebben.

Miért ez a dátum?

A bizonyítékok

1. A második templom pusztulására utal (Kr. u. 70)

A könyv teológiája a templom elvesztésének traumájára épül.

2. A római uralom jelen van a szövegben

A politikai háttér Kr. u. 1. századi.

3. Apokaliptikus műfaj

Ez a műfaj csak Kr. e. 2. századtól létezik (Énók, Jubileumok).

4. Nyelvi rétegek

A mű eredetileg héber vagy arám, majd görög, végül latin formában terjed.

5. A korai kereszténység használja

A mű népszerű volt a 2–3. századi keresztény közösségekben.

Mi a mű tartalma?

• látomások,

• angyali párbeszédek,

• teodícea (miért van szenvedés?),

• eszkatológia (végidők),

• Izráel helyzete a római uralom alatt.

Ez egy késő hellenisztikus–korai keresztény apokaliptika, nem ókori zsidó kánon.

végső logikai következtetés1. Ezsdrás 4. könyve Kr. u. 70–120 között íródott.2. Ezsdrás Kr. e. 5. században élt.3. Ezsdrás nem írhatott 500 évvel későbbi könyvet.4. Ezsdrás nem másolhatta le a 94 könyvet, ha azok között apokaliptikus művek vannak.5. Az apokrifek és pszeudoepigráf művek mind később keletkeztek.6. A 94 könyv nem létezhetett.

A 94 könyv tehát nem történeti korpusz, hanem egy modern, egyéni mítosz, amely a névazonosságra, az apokrifek misztikájára és a „titkos kánon” pszichológiájára épül.

De, miért is jönnek létre az ilyen művek?

1. A „hiányzó láncszem” mechanizmusa

A Biblia említ néhány elveszett könyvet (Jásár, Úr háborúi, Nátán, Gád stb.). Ez a tény aktiválja a kognitív mintát:

„Ha néhány elveszett, biztos volt még sok más is.”

Ez a pattern completion;  a hiány kitöltése.

2. A tekintélyvákuum Ezsdrás korában

Ezsdrás idejében:

• nincs lezárt zsidó kánon,

• nincs egységes könyvlista,

• nincs rabbinikus konszenzus.

Ez a vákuum teret ad alternatív kánonoknak. A „94 könyv” egy ilyen alternatív kánon.

3. A „titkos tudás” identitásépítő ereje

A vallási szubkultúrákban gyakori, vagy egyéni elgondolásokban, bár logikailag igencsak széthúz.

• „mi tudjuk az igazat, mások nem”,

• „van egy rejtett kánon”,

• „van egy elveszett korpusz”.

Ez identitást ad: különlegesség, kiválasztottság, felsőbb tudás érzése.

A 94 könyv ezt kínálja.

4. A múlt idealizálása

A vallásos gondolkodás gyakran romantizálja a múltat:

• „régen teljesebb volt a kinyilatkoztatás”,

• „régen több könyv volt”,

• „régen tisztább volt az igazság”.

A 94 könyv ennek a romantikus (és ez most finoman lett megfogalmazva.) múltképnek a terméke.

5. A modern apokrif‑infláció hatása

A 19–20. században:

• előkerültek apokrifek,

• előkerült a qumráni könyvtár,

• rengeteg pszeudoepigráf mű vált ismertté.

Ez azt a benyomást kelti:

„Biztos volt még sok más könyv.”

Ez felnagyítja a valós elveszett iratok számát.

A „94” nem történeti szám, hanem szimbolikus: nagy, tekintélyt sugall, lezártságot sugall.

7. A „hiányzó lista” mint védekező mechanizmus

A mítosz kulcsmondat:

„Nincs meg mind a 94 könyv, elvesztek.”

Ez megakadályozza:

• a számonkérést,

• a filológiai vizsgálatot,

• a cáfolatot.

A bizonyíték hiánya maga a bizonyíték.

8. A kánon elleni lázadás

A 94 könyv narratíva gyakran együtt jár:

• a rabbinikus kánon elutasításával,

• a katolikus kánon elutasításával,

• a protestáns kánon elutasításával.

Ez egy anti‑kánoni identitás, amely saját listát teremt.

9. A mítosz végső funkciója

A 94 könyv:

• identitást ad („mi tudjuk az igazat”),

• határt húz („ők hamis kánont használnak”),

• tekintélyt épít („Ezsdrás 94 könyvet írt”),

• vitát zár le („a könyvek elvesztek, ezért nem sorolom fel”).

Ezért a 94 könyv nem történeti, hanem pszichológiai konstrukció.

szóval itt tartunk most. :)
    Vanegy vágyálmod és egy belső ékésztetésed, más akarsz lenni. (hogy ennek mi az oka nem bonyolódnék bele, de nagyban bejátszik anno j.t.-vel lefolyt vitás traumád is, ami olyan nyomot hagyott benned, hogy egészen más utat kezdtél keresni. plusz, némileg önjelölt küldetéstudat, aminek hátterében az van, hogy lenni akarsz valaki vallási szinten. ehhez kalapálod össze a sok szedett-vedett iratokat.)

nekem teljesen mindegy, hogy miben hiszel. :)
    Viszont, ha még egy részleges listát sem tudsz, vagyis nem akarsz összehozni, az már sokat elmond arról, hogy mi van a fejedben.

Most, hogy ennyi időt szántam rád, és a témára.
    Valóban elő állhatnál azzal is, hogy miben is hazudnak ezek az elvetelmült J.T. -k?
    Konkrét eset, és egyesével. pro kontra felállásban.
    Mert csak beszélsz, beszélsz, de érdemi dolgot soha ne közölsz. :)

Előzmény: leslie o7 (207399)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!