Keresés

Részletes keresés

Laci Creative Commons License 1999.06.11 0 0 17
Stüszi vadász,

tudom jól, hogy illegális (egyébként én nem is csinálom ezt)

De te tényleg tudsz esetleg némi felvilágosítást adni ilyen témában? Mert akkor írok neked egy mailt. Please check mailbox.

thx,
Laci

Előzmény: Stüszi vadász (16)
Stüszi vadász Creative Commons License 1999.06.11 0 0 16
Dzsabb,
valóban létezik sokféle lehetőség az adó legális csökkentésére, de a kérdésed éppen ezért így túl általános. Meg kellene adnod konkrétan, hogy milyen paraméterekkel rendelkező adózóra gondolsz (pl. alkalmazott, egyéni vállalkozó, egyetemi hallgató, ezeken belül: jövedelem típusa, nagysága, valamint még ezer szempont). Különben csak egy regényméretű írással lehet ezt elmondani.

Laci, Szamuráj,
a módszer, amit írtatok (tehát hogy nem alkalmazottként, hanem mondjuk egy Bt-n keresztül kell felvenni a munkádért járó pénzt), igen elterjedt, de én nem sorolnám a kiskapuk közé, merhogy nem legális. Hogy mégis ilyen sokan alkalmazzák, annak nem az az oka, hogy ezt a törvények lehetővé teszik (nem teszik lehetővé), hanem az, hogy az állam olyan béna, hogy nem tudja megakadályozni.

petra, lolka_bolka,
tényleg nagyon sok adót fizetünk a jövedelmünkhöz képest, szerintem azért, mert az államunk nagyon korszerűtlenül, bénán és pazarlóan működik. Nem is az a fő gond, hogy egyesek lenyúlják az adót a saját zsebükbe, bár persze jócskán előfordul ez is. Hanem az, hogy sokan egyáltalán nem fizetik be a részüket, és ennek semmi következménye nincs. Nem trükköznek, nem keresnek kedvezményeket, egyszerűen nem fizetnek. Ha esetleg jön egy adóellenőr, adnak neki egymilliót, vagy életveszélyesen megfenyegetik, aztán megy minden tovább. Senki nem fog havi hatvanöt bruttóért kockáztatni. Sajnos ez egy ilyen ország: általában nincs semmi következménye annak, ha valaki nem tartja be a jogszabályokat.

mAlter Creative Commons License 1999.06.11 0 0 15
Picit OFFtopic:
A fidesznél gazdasági vonalon nyomult régi ismerôsöm. Azt mondta, hogy számításokat végzett arra vonatkozóan, hogy mi lenne, ha az adókat csökkentenék (jelentôsen), és az jött ki, hogy növekednének az adóbevételek. Ennek ellenére persze nem merték meglépni ezt - az adófegyelem valószinű leghamarabb 1-2 év alatt állna vissza, és addig becsôdölhetne a kormány. Pedig ezt meg kellene lépni elôbb-utóbb, mert ez az adórendszer igazságtalan és az EU-val sem kompatibilis. Ma magyarországon 1-1.5 millió vállalkozás van, ezek nagy részének egyedüli profilja az adócsalás. Aki pedig bérbôl él, az kétszer-háromszor annyi adót fizet, mint amennyi egy fôre jutna.
Mit lehetne tenni?
1. Csökkenteni kellene az adók általános mértékét. Az adósávokat úgy meghatározni, hogy tényleg csak a magas jövedelmek essenek a legmagasabb sávba.
2. A TB-ben rendet kéne vágni, és kb. 25%-körülire csökkenteni a járulékot. Aki tényleg fizet TB-t annak elônyöket biztosítani (pl. ingyenes fogorvos, stb.) A orvosi ellátást félig-meddig privatizálni kellene, esetenkénti számlázás, a plusz szolgáltatásokat a beteg fizeti.
3. Valamilyen módszerrel el kellene érni, hogy megszűnjenek az árnyékcégek.
4. Erôsíteni kellene az ellenôrzési rendszert. Pl. automatikus ellenôrzôprogramokkal.
5. Az adóból (legalább részben) levonhatóvá lehetne tenni a társadalmi célokkal összhangban levô kiadásokat. Pl. lakásépítés, stb.

Ha a megszerzett jövedelemnek a megtartható pénz több mint a fele lenne (mindenféle adóval együtt), akkor a többség az adófizetést választaná szerintem, most ez az arány 30% körül van.

OFFoff

A jelenleg legálisan igénybevehetô adókedvezményekkel nem sok adót lehet megtakarítani. Ha valaki pedig az adócsalást választja, akkor valószínűleg meg sem áll a fiktív számlák, az offshore cégek és egyéb keményvonalas adócsalásokig.

(mA)

BLaci Creative Commons License 1999.06.11 0 0 14
Én baromira jókedvű vagyok, csak ne beszéljük az adózásról :)). Nos akkor egy szerintem jó megoldás (már említettem az előbb) : nyíltvégű alap, tőkeszámla, az adóhitel mértéke (megfelelő alap esetén) az éves betétnövekménynek 20%-a (max 200000 Ft). Bővebb info pl. itt.
Előzmény: Dzsabb (12)
Laci Creative Commons License 1999.06.11 0 0 13
Mi az, hogy mit tudsz ellene tenni?!?

FORRADALOM!

Előzmény: Dzsabb (12)
Dzsabb Creative Commons License 1999.06.11 0 0 12
Továbbra is szeretném hangsúlyozni, hogy a jelenlegi tv-ek szerinti legjobb megoldásokat keresem, keressük sokan.
A 200000 Ft-os korlátot jól ismered, kivéve akik 2020-ig nyugdíjba mennek, itt 260000 Ft a felső korlát.
Egyébként szerintem adózni senki sem szeret, de mit tudsz ellene tenni, élj jókedvűen!
Előzmény: BLaci (9)
leha Creative Commons License 1999.06.11 0 0 11
a mocskos feudális társadalomban a paraszt már fellázadt, ha 30% ment adóba
Laci Creative Commons License 1999.06.11 0 0 10
Hát az adóink nagy része megy a vezetők, vagy a megfelelő poziciókban levők zsebébe. Úgy ahogy van ellopják a pénzünk egy nagy részét, és államilag védeve van, úgyhogy nem tehetünk ellene semmit. És mindezt a demokrácia köntöse mögé rejtik, és nem veszi észre az egyszeri ember, hogy mi is történik tulajdonképpen. Esetleg majd 100-200 év múlva az iskolákban fogják tanítani, hogy mekkora birkák voltunk.
És nem tesz ezek ellen senki, csak ilyen degenerrált emberek, mint a Csurka pampognak, de nyílvánvaló, hogy ők sem tudnának mást csinálni, csak akkor az ő zsebükbe menne.

És az a legrosszabb, hogy egy csomóan úgy indulnak, hogy na majd ők megváltoztatják ezt, de mire oda érnek, hogy lenne rá hatalmuk lenne változtatni rajta, ők is korrumpálódnak, és inkább a lopók táborába állnak. :(

Előzmény: lolka_bolka (6)
BLaci Creative Commons License 1999.06.11 0 0 9
Először is a topic címére reagálva : fizessen jókedvvel a harapós ló...

Az önkéntes nyugdíjpénztári befizetéseknél 200000 Ft-ig lehet az adókedvezményt igénybevenni, és úgy tudom ezt a kedvezményt is meg akarják szüntetni. (vagy csak csökkentik, mint idén a tőkeszámlához kapcsolódó adóhitelt ?). Mindegy. A lényeg, hogy lassan megszűnnek a "kiskapuk", helyette lesznek új adónemek (kamatadó stb.) Kedves Dzsabb ! Neked jó a kedved ?

Előzmény: Dzsabb (8)
Dzsabb Creative Commons License 1999.06.11 0 0 8
Tényleg nem apekos vagyok, de egyszer majdnem az lettem. Szerintem is sok az adó, ezért kellene egy-két jó trükk. Pl.: ilyenekre gondolok; ha a bérből fizetésből élőket vesszük, Nekik tényleg nincs sok tenni valójuk, mivel a bérüket nyilvántartják, így azután adót kell fizetni, de jelenleg az Önkéntespénztári befizetések 50%-a az adót csökkenti, így ez megtakarítható. Egyébként a jobb pénztárak elég jól gazdálkodnak, így ez befektetésnek sem rossz. Főként a nyugdíj előtt állóknak /5-10 év/ ők hamarosan vissza is kapják a befizetett pénzt+hozam, közben pedig igénybe vették az adókedvezményt. SZVSZ ez ma az egyik legjobb befektetés Mo-n.
Előzmény: rocher (3)
Szamuráj Creative Commons License 1999.06.11 0 0 7
Vagy pl a munkaadóddal megbeszéled, hogy minimálbérrel alkalmazzon, a többiről számlát adsz 1.4 -es szozóval+áfa. A TB remekül csökkenthető.
Előzmény: Laci (5)
lolka_bolka Creative Commons License 1999.06.11 0 0 6
OFF!
Lehet hogy ezzel a politikába kéne mennem, de petrának igaza van.
A fizetésem majdnem fele adó. Mit kapok érte cserébe ?
Oktatás ? Semmi támogatás. Egészségügy ? Semmi támogatás. (vagy annyira elhanyagolható, hogy megközelíti a 0-át.) Csináljak családot hátha úgy ? Egy rugdalózóval nem támogatnak... Semmit nem kapok cserébe.
A benzin 70% -a adó, jó utak sehol. Akkor majd a súlyadóból. Autopályadíjat vezetnek be, jó utak megint sehol.
Egyre inkább az az érzésem, hogy semmi, de semmi nem jön vissza a magamfajta kisembernek.
ON!

lolka

Laci Creative Commons License 1999.06.11 0 0 5
Például csinálsz egy kis céget, és a munkaadódat rábeszéled, hogy hadd vedd fel azon keresztül a fizudat (vagy egy részét), és akkor már leírhatsz mindenfélét az adódból. Persz iyenkor a (bruttó) fizudat be kell szorozni úgy 1,4-gyel. Mindkettőtöknek megéri.
Szamuráj Creative Commons License 1999.06.11 0 0 4
Szerintem nem az. Az apekosok tudják, hogy kell.

Kiskapuk vannak. Főleg vállalkozóknak, de aki fizetésből, bérből él, annak már nehezebb a helyzet.

rocher Creative Commons License 1999.06.11 0 0 3
Véletlenül nem apekos vagy?
Ha nem, akkor bocs.
Ha igen, akkor off.
Amúgy meg az a véleményem, hogy többször annyi adót fizetünk, mint amennyit kellene.
Előzmény: Dzsabb (-)
Szamuráj Creative Commons License 1999.06.11 0 0 2
Nem jól tudod. A legjobb, ha nem fizetsz, és még kapsz is vissza!!!
Előzmény: Dzsabb (-)
Rettenet Creative Commons License 1999.06.11 0 0 1
fenét, 1 teljessel
Előzmény: pint (0)
pint Creative Commons License 1999.06.11 0 0 0
0 idegeskedéssel!
Dzsabb Creative Commons License 1999.06.11 0 0 topiknyitó
Az eddigi tapasztalatom szerint mindenki ért valamit az adózáshoz, ami érthető is, hiszen közvetve vagy közvetlenül mindenki elszenvedője az adórendszernek.
Így aztán ott lebeg a kérdés ha már mindenképpen fizetni kell miért ne fizethetnénk kevesebbet.
Bár a mai adótörvények már sok kiskaput megszüntettek, de még mindik vannak olyan legális lehetőségek, melyeket kihasználva csökkenthetjük adónkat. Az ilyen lehetőségeket szeretném összegyűjteni, ezért várom a hozzászólásokat, akár konkrét ügyekkel kapcsolatban is.

Ja, tudom, hogy 0 Ft adót a legjobb fizetni!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!