tudtam én hogy innen fúj a szél, de szerintem a gyerek ebbe nőtt fel szóval nem hiszem hogy egyenlőre saját izléssel rendelkezik, mert ő csak azok közül válogat amiket otthon elé raknak!
Nem, én született pesti vagyok és magánszorgalomból savanyítok. Sőt, a kisfiunk még garantáltan nem járt az Alföldön soha, és már ugyanúgy értékeli a finom ecetes dolgokat, mint jómagam, sokkal inkább, mint a valóban alföldi származású anyja :)
látom profi vagy ebben a témában.Az a baj nálam,hogy ezek a fűszerek közül sokat nem ismerek,nem is tudom milyen az íze,így azt meg végképp nem ,hogy mibe illik bele:(így én csak az alap fűszereket szoktam használni,de jó lenne megtanulni,hogy mi mibe jó még!
hú, kicsit megijedtem a hosszú hozzászólásra..:) szóval nálam a fehérrépa, sárgarépa, citrom, petrezselyem, hagymák, zöldpaprika, és társaik zöldségnek minősülnek, nem fűszernek..:) szóval igen, ezeket persze bele szoktam tenni a levesbe, attól függően, hogy milyet próbálok főzni. Ilyeneket valóban nem használok, mint kakukkfű, szerecsendió, sáfrány, rozmaring... (mondjuk halleveseket nem is eszem, gyümölcslevest még sajna sosem próbáltam..) szóval ezzel remélem legalább félig megvédtem a becsületemet..
Csak nem alföldi vagy H.G? Ők esznek mindent olyan savanyúan hogy az már szinte ehetetlen! :) egyébként lehet, hogy neked így jönnek be az ételek, de szerintem nagyon sok tája van az országnak, ahol ezt ehetetlennek tartanák, pl a dunántúlon sokkalta karakterisztikusabbak az ízek!
" pl. leveseket egész jól tudok egyedül is, igaz abba csak só kell, bors, meg esetleg tárkony, én legalábbis ezeket szórom bele, nameg ízvarázst jó sokat.."
Ez mintha kissé kevés lenne! (Az ízvarázsból meg kevés is meg túl sok...)
Szerintem a húsoktól se félj, mert ahhoz sem kell egyetem. Tartsd be az arányokat, ne keverj össze 627 féle fűszert és nem lesz baj! zitka múltkor nagyon sok boltot felsorolt, ahol jó fűszereket lehet kapni, egy párat én is meglátogattam a napokban! Ajánlani tudom csak őket!
remélem nem leszek reménytelen.. pl. leveseket egész jól tudok egyedül is, igaz abba csak só kell, bors, meg esetleg tárkony, én legalábbis ezeket szórom bele, nameg ízvarázst jó sokat.. de azért a húsokkal még nem vagyok olyan jóban... szoktam néha venni alapokat is, persze azt nem lehet elrontani, érezni rajta hogy nem friss alapanyagokból van ezt aláírom, de én azért szeretem őket... durva amúgy hogy van aki meg már azt is tudja, hogy hol lehet beszerezni a jó minőségű keleti fűszert a legolcsóbban...:)
Kezdőként főleg, mert a mamámnak kizárólag tiszta fűszerei voltak, nem pártolta a keverékeket -- és nem is voltak még akkoriban ilyen jók, így tisztán emlékszem az elsőre (lilacímkés provanszi), ami '85 körül polgárjogot nyert nálunk :)
Nincs a dologban semmi varázslat, csak gyakorolni kell, és betartani a szabályt, hogy (a sót-borsot nem számítva) egy ételbe max. 3 fűszert! A sztenderd keverékekben (mint az említett provanszi) együtt előfordulók ugyan szintén egynek számítanak, de ezzel a szabadsággal az első években jobb, ha nem él az ember.
Szerintem az egyéni fűszerezhez nem kell "profi" szakácsnak lenni... Ha tudod, hogy egy ételnek milyen ízűnek kell lennie, tudod, hogy te hogy szereted, akkor nem tudod elrontani. Ha jó izlésed van, akkor tuti a siker. Idővel meg kipróbálsz majd új dolgokat is és akkor egyedi leszel! :)
emiatt ne szégyelld magad! én már rég lemondtam az egyéni fűszerezésről. párszor már próbálkoztam vele, de sokkal jobb ha veszek valami fűszerkeveréket. Egyszerűbb és finomabb is.
kicsit szégyellem magam ahogy így olvaslak Benneteket.. én elég kezdő vagyok még a konyhában, és elég sok fűszerkeveréket használok... néha még simán a paprikát is elfelejteném a pörköltből, úgyhogy ezek a különleges fűszerek, amiket emlegettek, és meg sem tudtam jegyezni egyiknek sem a nevét, azok még nagyon messze vannak a gyűjteményemből... igaz, néha próbálkozom saját fűszerezéssel is, de többször lesz rossz, mint jó...:) ti már kezdőként is saját fűszerezéssel főztetek?
Kis falunkban civil kezdeményezésre elkezdtük gyűjteni a Delikát vonalkódokat a Játszótér akcióhoz.
Jelen pillanatban 5-ek vagyunk, úgyhogy még elkél a segítség.
Kérek mindenkit, ha van otthon, vagy ismerőstől eltudja kérni a zacskót, kérem jelentkezzen a dzsuzsa@gyor.net email címen, hogy megtudjuk beszélni a további részleteket.
Előre is köszönöm a felajánlásokat, a nyalkai gyerekek nevében.
Zsuzsa
google-ba beírva én csak drágán találtam, de tényleg nem vészes, elgondolkozom rajta, hogy vegyek-e így fűszert, mert eddig csak előre elkészített fűszerkeverékeket vásároltam.
garam masalat szerintem még a tescoban is kapsz, a nemzetközi soron.
Ha bp-i vagy, akkor meg az Ázsia boltban. Fővám tér. Vagy a Fény utcai piacon lévő fűszeresboltban. 20-30 g-os celofánzacskóban abszolút megfizethető áron vannak, só- és adalékanyagmentes.
utána néztem egyékbként ezeknek a cuccoknak, elég sok helyen lehet azért kapni, nem gondoltam volna. már csak az árukra lennék kiváncsi, arra vonatkozólag nem nagyon találtam semmit se.
Igen,ezek úgy tűnik nem a leghétköznapibbak,amúgy egy jól bejáratott háztartásban illetve konyhában lehet hogy annak számítanak de azért ebben nem vagyok annyira biztos.:)
A bőrös-csontos húsdarabokat cm-enként csontig bevagdosod, és legalább egy napra ebbe a kulimászba :) teszed. Aztán faszénparázson megsütöd. Isteni. :-)
*Garam masala összetevői (általában): fahéj, babérlevél, rómaikömény, koriander, zöld vagy fekete kardamom, szemes fekete bors, szegfűszeg, őrölt szerecsendió-virág
Uh,azért ez nagyon brutálisan hangzik! Ezt mindenféleképpen ki fogom próbálni! Idáig ez a nyerő, akinek van még valami ötlete várom, hátha jobb lesz ennél, bár nem hiszem! :)