Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 39
Szerintem ez a nyilatkozat messze nem okoz akkora kárt, mint a nyilvános pacifista tüntetés. Súlytalan, főleg az aláírók miatt. Ti. valóban szép számmal foglalnak helyet szabaddemokrata közeli személyiségek, ami megkérdőjelezi lene pillanatban az SZDSZ korábbi nátó-politikájának a hitelességét. (Konrádék után másodszor). "Ich bin ein zorniger Nato-Bürger"-mondtotta vala Herr Konrád. Nem értem, miért nem émelyegtek pl. az iraki beavatkozásnál. Pedig ott a helyzet szvsz ugyanez volt: tessék menni Kuvaitba, sok az arany, szabad préda. Majd arany egy szál se, ellenben földig bombázás. Milosevics megkapta az engedélyt Clintontól, ebben szinte 100% biztos vagyok.
Ha Clinton békét akarna, már régen felkarolt volna Milo-ellenes csoportot, hogy elhajtsák őket (esetleg a másvilágra).
maradok csoro
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 38
Pasztorperc
ha meggebedek sem talalok semmi olyant a hozzaszolasomban, amitol kiboorulhatnal.
1. " most halnak meg tizezrek" de nem a NATO tamadasaitol szerbiaban, hanem a milo-fele rendorsegnek hivott katonai alakulatok ugykodese okan.
Ezeket pontosan egy fegyveres szarazfoldi beavatkozassal lehetne leallitani. Amit az altalam nem kulonosebben kedvelt humanus-pacifista bekeparti emberkek hevesen elleneznek. Azt se mond nekem, hogy a nepirtasok csak amiatt vannak, hogy a NATO beavatkozott...mert boszniaban akkor kezdodtek???
2. tortenelem. csak egy peldat mondok: ha Hitlert akkor megtamadjak, amikor a 30-as evekben a WEhrmacht bevonult a franciakkal hataros demilitarizalt ovezetbe, akkor elejet lehetett volna venni a masodik vilaghaborunak.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 37
Kedves ZéZé! (Nagy volt a kísértés, de most még nem írtalak Zizinek.)

Eszerint 1945-ben Németo.-ban 60 millió Hitler volt. "A diák, a háziasszony, az aggastyán, a szobafestő" (ez utóbbiért külön kösz!), "de még az ötéves gyerek is inkább halomra" öldöste vola a zsidókat, mintsem hogy hagyta volna, hogy ezek az összesküvők továbbra is világuralomra törjenek.

Ez volt a rideg valóság. És mi van most?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 36
Kedves pint!

1. A légicsapások előtt semmilyen népirtás NEM folyt. Ismétlem: NEM. A meglehetősen mérsékelt — már amennyiben ebben a kategóriában ez a kifejezés egyáltalán alkalmazható: értsd jól! — partizánháború áldozatainak száma pár tucat fő / fél / év volt. A népirtás a bombázás utá, annak közvetlen hatására KEZDŐDÖTT EL.

2. Pont ezért hoztam fel tagnap azt a témát, amiben egy, általam lehetségesnek tartott MEGOLDÁST vázoltam fel — olyant, amit a bombázós, ELFOGADHATATLAN ultimátum helyett lehetett volna ajánlani.

3. NEM kéne leállítani azonnal = feltétel nélkül. DE a Csernomirgyin-tervet tudtommal MILO elfogadta. Eddig is arról írtam, hogy az abban foglaltak számomra kellően garantáltaknak tűnnek, és a NATO csak (CSAK!) azért nem ment bele, mert elégedetlen a megállapodást szavatoló katonai erő ELNEVEZÉSÉVEL (!) és ÖSSZETÉTELÉVEL — nesze nektek, albánok, nem rólatrok van szó, teleljetek át a táborokban!

4. Milo valamennyi eddigi ígéretét betartotta — rövid távon, amíg nem volt lehetősége arra, hogy mexegje. Kellő katonai erő bevetésével erre hosszabb távon se lenne lehetősége. Elgondolkodtál-e azon, hogy a többiek — Tudjmantól Izetbegovicsig — hány, Miloval kötött egyezségüket szegték meg? Elárulom, mi a helyes válasz: ugyanannyit. Mindet.

5. Mint látható a 3. pontból — ne érjenek véget most. Elég lenne 3 nap múlva, a Csm-terv elfogadása után. De akkkor aztán azonnal be kéne vonulni Koszovóba, és a bevonulóknak azonnal meg kéne kezdeniük az UCK (igen, az UCK!) lefegyverzését. Vissza kéne hozni Rugovát, és villámgyorsan fel kéne szerelnia hozzá lojális (vegyes: albán > szerb) rendfenntartó erőket.

6. (amit nem kérdeztél): Bizony, Milo hatalmon maradna, amíg a szerbek mást nem választanak helyette. Mint ahogy Szaddám Husszein is...

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 35
Honnan tudod, hogy ártatlanok???
El vagy tájolódva egy csöppet, kedves Pástörperc.
Mindenki csak könnyelműen átsiklott azon a kijelentésen, hogy Szerbiában 10 mó. Milosevics van, de sajnos ezt majdnem (tisztelet annak a kevés kivételnek) szó szerint kell értelmezni. A diák, a háziasszony, az aggastány, a szobafestő, de még az ötéves gyerek is inkább halomra öldösné az albánokat mintsem, hogy Koszovót elveszítsék.
Ez a rideg valóság.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 34
Kérdésem volna mindenkihez, aki a légicsapásokat ellenzi. És ezúttal választ várnék.

1. Meg kellett-e akadályozni - legetőleg minél hamarabb - a népirtást, ami az albánok ellen folyt?
2. Hogyan kellett volna megakadályozni?
3. Most, hogy folyik a háború, le kell-e állítani azonnal?
4. Elég-e egy olyan ember ígérete, akinek eddigi ígéretei semmit sem értek.
5. Ha végetérnek a légicsapások most, akkor mi legyen a következő lépés?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 33
Kedves gvass1, kapsz tőlem egy jó pontot: sikerült kiborítanod!

Tehát, ha nem vennéd észre:

1. MOST halnak meg az ártatlanok (egyelőre) tízezrei, míg a "humanitárius" beavatkozás előtt az áldozatok számát tucatokban lehetett mérni — évente!

2. "A történelem megmutatta" — kinek? mikor?

3. Ha olvastál volna a témáról, tudhatnád, hogy az ami tv.-ek értelmében kiirthatják a szerbeket az utolsó szálig — csak éppen Milot, a tömeggyilkos diktátort nem. Légy nyugodt: ha az összes albán meghal, ő akkor is élni fog!

4. bubu se pacista, én se vagyok az, van itt valaki pacifista egyáltalán??? Ki a fészkes fenének szajkózod itt ezeket az innen-onnan felcsipegetett, rendszertelen és rendszerezetlen, tök demagóg szólamaidat??! Írj VALAMIT, AKÁRMIT, ami gondolat, ami a Tiéd, amit még nem hallottunk/olvastunk ezerszer!

No és akkor most elnézést (de tényleg)! — azt hiszem magamról, ritkán bukok ki, de akkor igen.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 32
haho,
egyetertek en is az alairokkal, semmifele pacifista erzekenykedesnek nincs helye tomeggyilkos diktatorokkal.
A tortenelem megmutatta, hogy, hogy a pacifista, benemavatkozasparti, eroszakellenes elkpezelesek csak ezrek, milliok halalahoz vezetnek.
A diktatorokat, tomeggyilkosokat rendszeruekkel egyutt el kell pusztitani, fizikaliag megsemmisiteni. Es ez sajnos bizonyos mennyisegu aldozattal mindig jarni fog.
Olyan erkolcsi aggalyokat azonban erdemes megfogalmazni, hogy a jenkik miert nem ugyanilyen kemenyek a torokokkel kurdisztan ugyeben, az angolokkal eszak irorszag eseteben stb...
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 31
Lehet hogy nagyon rövid az emlékezeted, de felhivom b. figyelmedet, hogy az akkor egy termonukleáris világháboruba vezethetett volna. Gondolom ugyanilyen intranzingens a véleményed a jelenlegi haboruval -legalább is dinamikájában - kicsit jobban összemérhetö Viet-nam -ról is?
( Felháborodunk, odacsapunk , azután sodródunk ki tudja hova )
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 30
Kedves gavrilo!

Én lehet, hogy fogyatékos vagyok, de elhiszem. És lélekben aláírom a nyilatkozatot.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 29
A pillantnyi helyzetet egyformán látjuk, dear bubu.

Viszont , ha már merengünk a múlton: a történések dinamikája miatt szerintem sose volt gazdasági nyomásra reális lehetőség.
Dinamikán azt értem, hogy -a jövőbelátást, mint olyat zárjuk ki- csak akkor szánták volna el magukat az európai és amerikai politikusok a beavatkozásra, mint olyanra, amikor már látszik, hogy _tényleg_ tragikus a helyzet. Addig az ember egyszerűen nem hiszi el, hogy megtörténhet.
A bombázásasal is sokat tököltek, nagyon sokat. Namost, egy katonai beavatkozást (én a bombázást csak kezdetnek remélem) nagyságrendekkel gyorsabban lehet elkezdeni, pláne eredményt várni tőle, mint a gazdasági eszközöket alkalmazni, azokkal eredményre jutni.

Ugyanis Milo sokkal gyorsabb az etnikai tisztogatással, a szavában pedig egyszerűen nem lehet megbízni. Csapatokat pedig nem engedett be önszántából, amik ellenőrizhették volna az átmeneti jópár évben.

Lehet, hogy nincs igazam, és mégis volt erre mód, de én nem látom.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 28
Azt kell, hogy mondjam, hogy egyetértek a nyilatkozattal. Ennek ellenére kibújik belőlem a kisördög, és meg kell kérdeznem: véletlen, hogy az aláíírások hitelesítője az a Hegedűs István szociológus, aki 90-94-ben a FIDESZ parlamenti képviselője volt? Bár az is igaz, hogy azőta nem nagyon hallottam róla, lehet, hogy azért tünt el a közéletből, mert ő is a Fodor-Ungár szakadár szányhoz tartozott, csak neki elege lett a közéletből, vagy csak 94-ben nem fért bele a keretbe, most meg már nem érdekli annyira a dolog, nem tudom.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 27
az elso pillanattol kezdve helytelenitettem a bombazasokat.
Pasztorperc velemenyehez csatlakoztam egy masik topicon, miszerint boven lett volna lehetoseg gazdasagi stb nyomasgyakorlasra.
de,
most hogy folyik a haboru, nagyon nehez _mast_ csinalni, mint folytatni, es terdre kenyszeriteni milosevics rezsimjet
barmennyire hibasak Tudjmanek is, a _fo _felelos_ ebbe az egesz szornyusegben milosevics rezsimje, amelyik nem tudott belnyugodni a nepek onrendelkezesebe es szabdsagvagyaba.
ezen nem valtoztat, hogy Clinton termeszetesen nem egy szabadsaghos, vagy hogy a hozzank latogato Robertsonhoz hasonlo meretu bunkot utoljara Stadinger elftars formajaban lattam :(
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 26
meglepne, ha nem maradnal egyedul azzal az allaspontoddal, hgy 56 ban helyes, hogy az amik nem avatkoztak be
meg kell mondjam, ez az allasfoglalasod diszkreditalja az erveles tobbi reszet
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 25
Kedves Jean-sol-partre!
Nagyon konnyu ziccerek sorozatat adtad fel. Olvastad peldaul Vonnegut: Ötös számu vágohid C. könyvét Drezda bombázásárol? Ha jól emlékszem ez 1945 januárjában volt. A németek - a kulurális örökségre való tekintettel -
demilitarizált városnak tekintették, es tele volt zsufolva menekültekkel. Az amerikaiaknak pedig éppen volt egy ujfajta gyujtobombacskajuk, amit jo volt sürün lakott teruleten kiprobalni, az angoloknak pedig volt egy Coventry -juk, amiert "nemes" bosszut akartak allni. "Szoval igy van ez".
Ha egy rablogyilkos békében kiirt egy családot, - nagyon helyesen - három négy instancian, évekig tartó vizsgálat után kaphtja meg itéletét. Ha ártatlan emberek tömegei belekerülnek a bombák szorásába, akkor "sorry, rossz idöben rossz helyen tartózkodtak". Szoval "igy van ez".
Hogy az europai kormanyokat és különösen Gentscher akkori német külügyért, kiemelt felelösség terheli Horvátország függetlenségének elismeréséért, az etnocentrizmus gondolatának honorálásáért, az ennek következtében azonnal kirobbant polgárháboruért, erre ma már senki sem akar emlékezni. Hogy Franjo, Alia epp ugy bünösek mint Szlobodán etnikai tisztogatásban, és epp ugy ott lenne a helyuk Hagaban, erre az aláiró urak és hölgyek nem akarnak emlekezni. Kenyszerképzetük, hogy ez a háború etikáról szól, holott soha egyetlen háborut sem vivtak meg etika célokért csak nyers hatlmi érdekekért.
Számomra ebben a totalisan ellentmondásos világban egyetlen valamelyes erkolcsi fogodzkodó van, ami minden kultur ország alkotmányába beleépult: "Minden ember szabadságának határa a másik ember szabadsága".
Mivel a lehetö legkisebb szabadság az élethez való jog, ezt SZVSZ - erkölcsi alapon - senki másnak nincs joga elvenni, különösen egy ártatlan embertöl.
Engem különösen megdöbbentett, hogy az aláirók között számos, általam nagyon tisztelt, jo intellektusu embert találtam. Osztom Szalay Erzsébetnek a tegnapi Népszabadságban erröl kifejtett véleményét, hogy itt az ö itéletük számomra feltételezett elhomályosodásában bizonyos identitás zavarok, "regresszió" is szerepet játszhat. Egyébként mindenkinek ajánlom Lengyel László hétvégi cikkét a Népszabadságból. Resumč : "Az isten szerelmére vegyétek már észre, hogy itt a világ uj rendjéért való harcról van szó." ("Ha Koszovó nem lett volna, ki kellett volna tálálni").
Hogy a szárazföldi hadmüveletek pusztán ténye milyen katasztrofális lenne Magyarországnak mint frontországnak, nos erre kár a szót is vesztegetni.
(Egyébként, ha már feltehetehetöleg nem véletlenül, a Jean Paul Sartre -re utaló Nick-et választottad, feltehetöan az Ö 56 -os erkölcsi dilemmájával kapcsolatban: Személyesen Clintonnal szemben nagyon hálás vagyok Eisenhower elnöknek, hogy 1956-ban nem avatkozott be "humanitárius béketeremtö akció" keretében Magyarországon, mert estleg akkor sem én nem lennék abban a helyzetben, hogy ezt a levélkét megirhassam és Te sem, hogy elolvashasd. (Nem tudom osztani a Dolores Ibarurri modified Heller Ŕgnes frázist, hogy jobb lenne álva meghalni, mint térdre borulva élni. Szoval a háborunál nincs rosszabb. Aki megélte tudja.)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 24
A pacifizmusról /most, így a légicsapások vonatkozásában/ Seres úr írt igen király Dekódert a múlt heti ManCs-ban.
Valószínűleg 1 értelmes ember sem támogat semmiféle önfeledt gyilkolászást, ám úgy láccik az eberiség még nem jutott el oda, hogy minden kérdést emberi életek kioltása nélkül tisztázzunk.
Ez nem a NATO hibája. Aki azt állítja /Zeno/, hogy a NATO nem tett meg minden erőfeszítést a békés rendezésre, az nem igazán követte az eseményeket az elmúlt 1-2 évben. Hogy mennyire csak a diplomáciai megoldás volt napirenden egészen az utolsó pillanatig, azt az is bizonyítja, hogy sokan azzal viccelődtek: NATO = no aggression, talk only .
Kedves Zeno, Gavrilo és minden pacifista aki a légicsapások leállítását követeli!
- Szerintetek elég ha Milo /mint a legutóbbi szerb bejelentések is hírül adták/ a szavát adja? Eddig hány igéretet szegett meg?
- Esetleg nem hisztek a NATO hírszerzése által felmutatott bizonyítékoknak /tömegsírok/ és a menekültek beszámolóinak?
- Annak idején tiltakoztatok volna Drezda, Berlin ... bombázása ellen is?

- Egyáltalán, /csatlakoznék Pint-hez és a többiekhez/ hogyan képzelitek ennek a helyzetnek a megoldását?

A légicsapásoknak áldozatai elférnének a szerbek által ásott tucatnyi tömegsír közül egyben is. A károk helyreállítását, egy majdani békekötés után, -nyugodj meg- szintén a tehtősebb NATO tagállamok fogják finanszírozni. /Mint Németo.- esetében '45 után, avagy mint a legutóbbi balkáni háború esetében./

Az minden bizonnyal igaz, hogy sokkal többről van itt szó mint az albánokról, ám SZVSZ tévedés azt hinni, hogy a NATO elsődleges célja nem az ő helyzetük rendezése, hanem pl.: a saját pozijuk erősítése, új fegyverek kipróbálása stb.
A kérdés most már csak az: miért félnek annyira az amcsik a szárazföldi akció megindításától. Nem a katonák dolga lenne, hogy - ha már fegyveres konfliktus bontakozott ki - megoldják a porblémát? Vagy tudnak valamit, amit mi nem?

Eccóval csatlakozom az aláírókhoz.

jean-sol

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 23
zeno: "Jelenleg két dolog sújtja Jugoszlávia népeit: a NATO-bombázások és a koszovói etnikai tisztogatás. Ha ebből az egyik leállna, az már jobb lenne. A legjobb persze, ha mindkettő. A koszovói etnikai tisztogatást is le kell állítani."

Hogyan gondolod? Írjunk Milonak, hogy "kéremszépen"?
Cserepesere tárgyalták a szájukat a NATO támadás előtt, semmi eredménye nem volt. Akkor mi módon. Várjuk konstruktív javaslataidat.

Ha nem tudsz javasolni semmit, akkor pedig jó volna ezt az érvet jegelni mostmár.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 22
Te Trebi! Te tudsz valamit! Most az SZDSZ kezd el bomlani?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 21
Ha a Clinton által Hitlerhez hasonlított Miloseviccsel valaha is leülnek tárgyalni, akkor ezzel Hitlert rehabilitálják. Kíváncsian várom a nagy napot.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 20
Elnézést kérek, de hol van ez a jól hangzó "sánkéros tosz"? Ez talán valami helynév lenne?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 19
Szerintem nem, ez nem SZDSZ belharc.
Mindenkinek van véleménye a dologól, csak valahogy a többieknek nincs ekkora sajtójuk, nem mondják, nem ekkora hangerővel mondják, nem is mondanak ilyen jókat, meg mittudomén.
De én azt látom (itt is, máshol is) hogy legtöbbször független az emberek véleménye a szimpátiáktól. Kivételek persze vannak.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 18
Nem jól veszed ki kedves Zeno!

A szerb nép nem tömeggyilkos, én ilyet nem írtam. Arra céloztam, hogy bizonyos felelőssége mindenkinek van abban, hogy ki a góré. Azt szokták mondani, hogy minden népnek olyan vezére van, amilyet megérdemel. Ez persze sarkítás, nyilván nem érdemel senkisem egy Milosevicset, de az, amit a tudósításokból és sok hozzászólótól tudunk, miszerint a szerbek egységesebbek mint valaha és jobban támogatják Milot mint régen, ez azért jelent valamit. Tudom ez, csak afféle "az-én-macskámat-akkor-se-bánthatod-ha-a-lábtörlődre-szart" attitüd. Valószinü mindenki tudja mekkora szemét a Milo, ám ezt más nem mondhatja, főleg nem bánthatja, mert akkor az náci. Nos lehet cimkézni, mégis az lesz, hogy a szerbek egy idő után - visszabombázva a középkorba - elkönyvelhetik, jobb lett volna Milot még az elején elhajtani a sánkéros toszba. Most még büszkék. Sajna.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 17
Előre bocsánatot kérek mindenkitől, aki Nyilatkozat kérdésében nálam tájékozottabb (ez ca. 10 millió főt jelenthet), de támadt egy kérdésem: nem egy SZDSZ-en belüli, egyre élesedő vita egyik megnyilvánulásának vagyunk tanúi?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 16
Némi ellentmondást azért látok. Ilyen, hogy Milo rendszerét "a jugoszláviai dolgozóknak, diákoknak és a többi elnyomott szerbnek, magyarnak, albánnak, bolgárnak stb. kell közösen elsöpörnie." Ez egy nagyon komoly követelés. Komolyabb, mint a NATO-é. Csakhogy. Erre a követelésre - önmagában - nem hiszem, hogy bekövetkezne a kívánt esemény. A NATO sokkal, de sokkal kevesebbet követel, és egyelőre azt sem kapja meg.

Az egy további kérdés, hogy Milo felé a legfeljebb szóval nyomatékosított követeléseknek eddig semmi foganatjuk nem volt. Persze lehetett volna még hosszú időn keresztül folytatni a párbeszédet. Ki tudja, hogy mi lett volna a vége. Az persze nem valószínű, hogy Milo visszafogta volna magát.

Hogy a légicsapások mennyiben járultak hozzá a diktatúra elmélyítéséhez, az egyelőre nem értékelhető. Ha ugyanis Milo ezt találja a mindenre a legjobb eszköznek, akkor a légicsapásokra is ezt találja. Amíg nem voltak légicsapások, volt helyette ezer más más ok.

Ezért a légicsapásokat azonnal le kell állítani akkor, ha teljesül a NATO követelése.

(Azt sem nagyon hiszem, hogy a szerb nép egésze tömeggyilkolna.)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 15
reagálás. sorry, nem vagyok a gépelés mestere:))
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 14
Ez túl komolytalan további ragálásokra.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 13
Agyhalal!

1.Mint azt már jeleztem Milosevics Koszovó ügyében már Daytonban győzött. Legnagyobb segítője ebben Bill Clinton volt.

2. Jelenleg két dolog sújtja Jugoszlávia népeit: a NATO-bombázások és a koszovói etnikai tisztogatás. Ha ebből az egyik leállna, az már jobb lenne. A legjobb persze, ha mindkettő. A koszovói etnikai tisztogatást is le kell állítani. Nekünk itt Magyarországon arra van több lehetőségünk, hogy a kormányra és azon keresztül a NATO-ra gyakoroljunk nyomást. Egyébként még pár hét és már senki sem lesz Koszovóban, nem lesz kit megvédeni.

Lewinfiú!
1. Ha jól veszem ki, akkor a szerb népet úgy ahogy van tömeggyilkosnak nevezted. Ezt a szerb-ellenes rasszizmust a leghatározottabban visszautasítom (anélkül, hogy szerb lennék). Egyébként véleményedet a szerbekről sok más háború-párti is osztja. Ez sokat elárul VALÓS politikai hovatartozásukról, függetlenül attól, hogy liberálisoknak stb. vallják magukat. Hiába, no, a háború polarizálja a véleményeket és kiderül, hogy kiknek mik az igazi politikai nézetei.
2. Jelzem: a tárgyalások már folynak: Csernomirgyin, G8, Ahtisaari (EU), Kofi Annan stb. Ebben közvetve Milosevics is részt vesz, az éppen aktuális orosz tárgyalót használva postásként. Ha nem tudnak valamilyen legalább átmeneti megállapodást létrehozni, akkor a gyilkolás még évekig tarthat, átterjedve Macedóniára, Boszniára stb.
Ez egy mocskos háború és valószínűleg egy mocskos béke fogja lezárni - egy időre. Egy tartósabb megoldás csakis Jugoszlávián belülről jöhet, alulról, a Milosevics-ellenes és anti-nacionalista erők erősödésével, aktivitásával, a diktátor elüldözésével - mint ahogy korábban írtam.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 12
Zeno!

Az a baj, hogy a bombázások leállítása üzenetértékű. Pontosan azt jelenti: Győztél Milo, tied Koszovó, és az albánokat sem kell visszaengednek szülőföldjükre. Aki ott maradt, azt meg nyugodtan öldösd tovább.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 11
Kedves gavrilo!

Megértem az indulataidat. Sokat gondolkoztam azon, hogy mit tennék, ha hasonló dolog itthon történne. Vagyis mondjuk egy kissebség lakta terület - a "Szent Föld" önállóságra vágyna és elkezdené terrorizálni, robbantgatna, rendőröket gyilkolászna stb. Mire a polgárok akaratából bölcs kormányunk hasonlóan durván beavatkozna, mire azok még inkább bedurvulnának, mire mi.... stb, stb.
Nos nem tudom, hogy mit tennék, talán megpróbálnék elmenni. De kussolni és sunyítani nem tudnék itthon. Járna a pofám, tüntetnék, stb.Valószínüleg agyonverve találnának meg egy árokparton.

Mégis azt hiszem, hogy a pacifista szólamoknak vége. Vannak dolgok, amiket csak erőszakkal lehet megcsinálni. Ha a szerb nép képtelen elfogadni azt, hogy Kosovo már nem szerb többé, és ezért tömeggyilkol, akkor nagyot, keményet és fájdalmasat kap nemzeti büszke, piros orcájára. És addig kapja, míg meg nem törik. Ahogy a szerencsétlen németek is megtörtek, meg fognak ők is törni, minél hamarabb annál jobb mindenkinek.

Egy nem lehet: tovább nézni a TV-t és tettetni, hogy elhisszük, hogy lehet adni egy pszichopata szavára.

És könyörgöm: mondja már meg valaki pacifista asztaltársaink közül: hogyan lehetne tárgyalni, kivel lehetne és miről? És amíg tárgyalunk (1 év, kettő?) hány ezer asszonyt állítanak fejjel a pöcegödörbe és dugják meg a család szeme láttára és hány pasit lőnek (pici kínzásos előjáték után) főbe?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 10
Jó lenne, ha az értelmiségi nyilatkozat aláírói nem a "szövetség elszántságáról" papolnának, hanem arról a pusztításról, amit okoztak, miközben az albánokat nem megvédték, hanem még jobban rájuk szabadították a jugoszláv állami erőket.
A NATO sosem állította, hogy meg akarja buktatni Milosevicset, sőt többször tagadták is ezt. A NATO hazugsága csak addig terjed, hogy az etnikai tisztogatás megállításáról beszél. Ezért a nyilatkozat aláírói a naívak, sőt nagyon tévednek amikor azt hiszik, hogy Clinton le akarja győzni Milosevicset. Emlékeztetnék rá, hogy Richard Holbrooke, amerikai "békeközvetítő" néhány évvel ezelőtt megbízható, korrekt partnernek nevezte Milosevicset "akivel lehet üzletet kötni". A boszniai háborút lezáró békemegállapodás nem tért ki Koszovóra, ugyanakkor legitimálta Milosevics hatalmát és az USA azt üzente neki: Szlobodan, Koszovó a tiéd, Jugoszlávia része, azt csinálsz vele, amit akarsz. Így is történt. A Nyugat 10 évig teljes közönnyel figyelte a koszovói helyzet durvulását, sőt elutasították a koszovói autonómiát vagy függetlenséget. Nagyon jól tudták, hogy a rambouillet-i megállapodást nem fogja Milosevics aláírni és nem nyílik esély a békés rendezésre. Mindez - sok egyéb mellett - számomra bőven elég arra, hogy utáljam az USA és a NATO-országok vezetőit. Persze nem az amerikai népet. És nem is a szerbeket, úgy általában. A szerb lakosság túlnyomó többsége nem vesz részt az etnikai tisztogatásban, azt az arra kiképzett erők végzik. Egyébként Jugoszláviában a 90-es évek során összesen kb. 1 millió ember aktívan, az utcán, sztrájkokkal és egyéb tiltakozási formákkal lépett fel Milosevics ellen. Belgrádon kívül több nagyvárosban nem Milosevics-párti polgármestereket választottak. Persze az almúlt években sokan az ellenzékiek közül emigrációba kényszerültek. Mint az áprilisi merénylet egy ismert ellenzéki ellen mutatta, nem üldözési mániából tették ezt. Milosevics rendszerét a NATO nem akarja megdönteni. Milosevics rendszerét a jugoszláviai dolgozóknak, diákoknak és a többi elnyomott szerbnek, magyarnak, albánnak, bolgárnak stb. kell közösen elsöpörnie. A háborús hisztéria és bénultság kezdi átadni a helyét az ellenállásnak. Krusevacban több napja háborúellenes tüntetések zajlanak. A dezertálások kezdenek tömegessé válni. Kb. 3 hete közel 20 jugoszláviai ellenzéki szervezet, köztük egy jelentős szakszervezet és diákszervezet és más mozgalmak anti-nacionalista nyilatkozatot adtak ki, amelyet a média próbál elhallgatni vagy bagatellizálni.
Nemcsak a jugoszláv, hanem a NATO-országokéi is!
Elovasható (angolul): http://www.socialistworker.co.uk/PAGES/WAR2.HTM
Tavaly már a háborús fenyegetés, idén pedig maga a háború is fokozta a milosevicsi elnyomást, a diktatúrát, a nacionalista szenvedélyeket, az etnikai tisztogatásokat, az áruhiányt, a munkanélküliséget, az egészségügyi ellátás lepusztultságát stb. Ezért a NATO-támadást azonnal le kell állítani.
Ezek az érveim ugyebár jóval túlmutatnak a pacifizmuson, nem?
Csatlakozz a Balkán Békéjéért Mozgalomhoz! Lenne még mit reklámoznom, de tudom, hogy azt itt nem szeretik. Irjatok az e-mailemre.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!