Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 22
Sziasztok!

Eloszor is jo topic, granula!

Alapjaban veve egyetertek minden elottem szoloval. Igy van: rohano es sajnos penzcentrikus vilagban elunk. En spec. 26 eves vagyok, de teljes mertekben latom a kulonbseget az utanunk jovo generacioban, legyen az a 80-as vagy most mar lassan 90-es evek szulottje.
Hihetetlen szamomra, hogy pl. iskolasok a suliban a tanarokkal szemben mar mit meg nem engednek maguknak! Vagy ha az utcan, buszon, szorakozohelyeken, sportcentrumokban korulnezek... neha legszivesebben szajonvagnek egy-egy fiatalt, ehelyett viszont csak leesik az allam, elkerekedik a szemem. (Es persze turtoztetem magam. =:) )
Ami azt illeti, az ertekrendjuk a mai fiataloknak meglehetosen eltolodott, de en is azt gondolom, hogy ebbe igenis a szuloknek is nagyon sok felelosseguk van. Hiszen eredendoen a fiatal azt az ertekrendet koveti, amit otthon is lat. Ehhez jon az iskola, az ottani szemlelet, bar ugy latom, ott lassan a tanarok jobban felnek mar egy-egy esetben egy-egy diaktol, mint az a felelestol.
Szoval szerintem igenis *van* valtozas, sajnos az esetek tobbsegeben - termeszetesen szerencsere meg mindig fellelhetok 'maskent' gondolkodo, felfogasu, nekunk /~em tetszetosebb eletszemleletu 'egyedek' - nem pozitiv a valtozas. Viszont sajnos el kell fogadnunk, hogy a valtozast valoban mi magunk is eloidezzuk, de lehetosegunk van tovabb vitetni azokat az ertekeket, amelyeket *mi* tartunk erteknek, a (leendo) gyerekeink utjan.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 21
off
Mozog a szája! :-))))))))
on
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 20
szodaviznek: köszi, engedelmeddel némi alkoholt is fogyasztottam melléd.
Eclipseboy: az egyes generációk között mindig volt bezzegezés. Most egy kicsit azért más a helyzet, mert valóban nagy és hirtelen volt a változás. Tegnap színházban voltam, a 3felvonásos darab mindegyik szünetében egy tinilány lázasan mobiltelefonált. Olyan volt, mint egy film a világvégéről.
izé: vicc : Honnan tudni, hogy az ügyvéd hazudik?
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 19
Én speciel 22 vagyok, immár 6 napja. Fogyasztói társadalomban élünk, a fiataloknak egyetlen céljuk van, mégpedig, hogy minél több málnát keressenek. Tessék + nézni a sok tahó hova jelentkezik? A jogi egyetemre., természetesen. ( Persze, néhány év múlva elég jelentősen rá fognak ejnyebejnyeszabadilyetmondanizni, mert minden második ember ügyvéd lesz.)
Őszintén szólva, a saját korosztályomon is látom ugyanezt. A pénz lett az Isten.
Elhivatottság-jé, olyan is van?
Majd folytatom.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 18
Amit Digger nyitásként leírt, azt szerintem évszázadok óta mondják nagyjából ugyanezzel a szavakkal mindig az aktuális ifjabb generációra. Ugyanakkor (26 vagyok) én is úgy érzem, óriási a mentalitásbeli különbség köztem és a mostani középiskolások között. (Már akiket látok belőlük.) Nem akarok minősíteni, szerintem nincs olyan, hogy "jobb", de személy szerint örülök, hogy én még a 90-es választóvonal előtt kezdtem el a középiskolát. (Lsd. nosztalgia topic) A reklám, marketing a gyerekekre, kamaszokra hat leginkább - ezt a készítők is jól tudják - így persze hatásai is rajtuk láthatók a legjobban. Azért leesett az állam, amikor először hallottam pl. hogy egy 14 éves lány milyen parfümöt óhajt magára locsolni.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 17
Nos, en is 23 vagyok, mint mar tobben. Eljenek a 23-asok meg a tobbiek is!! :))
A nalam fiatalabb korosztaly tenyleg mas abban a tekintetben, hogy sokkal szabadabbak, tobb lehetoseguk van.
En azt vettem eszre, hogy okosabbak. Lehet hogy kozrejatszik az is, hogy azota (talan) en is valtoztam, de soxor azon veszem eszre magam, hogy a fiatalok szepen beszelnek es intelligensek.
A fogyasztoi tarsadalom hatasat eleg jol leirtak mar masok es ezzel csak egyeterteni tudok. Kiscsiko koromban meg hittunk a woodstock-i szabadszellemben, a rendszer elleni lazadasban, a mas gondolkodasban, stb.
Ez szepen csendben osszekotott minket.
Ma ez legfeljebb egy iranyzat.
Ma minden fiatal tudataban van annak, hogy olyan eletet el, amilyet csinal maganak es ezert inkabb elvezi az adott kor elonyeit. Mar nem torexenek arra, hogy megvaltoztassak a rendszert es ez bizony annak koszonheto, hogy a rendszer valtozott.
A mai fiatalok jol tudjak, hogy itt mindenki egyenlo es ennek tudatalatti elismereseben tobbre is tartjak magukat.
Mas: A lanyok meg szebbek lettek (tobbet adnak az oltozkodesre).
Persze vannak az olyan fiatalok, akik nem veszik eszre azt, hogy milyen lehetosegek vannak elottuk es butan TV-znek, vagy ilyesmi.
A valtozas tenyleg tul gyors volt es ezt nehez feldolgozni.
En ezzel a korral is nagyon fiatalnak erzem magamat es en inkabb azt mondom:
"amikor en fiatal voltam..." bezzeg nelkul.
A mai fiatalok ertekrendje inkabb nagyon tudatos szuloi neveles hatasara epul ki, mintsem sajat tapasztalatra.
Talan igy: en tenyleg orultem, ha hetfon volt adas (pl. husvetkor), mig a mai fiataloknak csak elhatarozas kerdese, hogy mit kapjanak meg.
Maybe,
Banan
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 16
Király vagy Bugahu
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 15
Szerintem igenis sokat valtozott a vilag, igy a mai fiatalok (en is) teljesen mas korulmenyek kozott nonek fel. Nem kommunizmusban, hanem kapitalizmusban. A vilag elszemelytelenedik (ha lehet igy mondani), es sok fiatal csak az alkoholban, drogban latja a kiutat. Ez hatarozottan negativ. Masreszrol viszont a mai fiatalok maskepp latjak a vilagot, nyiltabbak, talan egy kicsit kozvetlenebbek is (szerintem). Ez viszont pozitiv. A fiatalok kozott most is, regen is akad(t) indulatos, agressziv; ez nem ujdonsag. Sajnos rohano vilagban elunk (hu de sablonos ez), es sokan csak a sajat erdekeiket, sajat hasznukat tartjak a szemuk elott ellentetben a 80-as evekkel. Igy errol az oldalrol kozelitve a dolgot a mai EMBER es a 80-as evek EMBERe kozott kell a kulonbseget keresnunk, es nem a fiatalok kozott. Hogy miert utkozik ez jobban ki a fiataloknal? Mert nevelesuk idejen sokkal jobban elhanyagoljak oket, mivel a csaladra is kevesebb ideje jut az atlagszuloknek. Szoval valahol itt gyokerezik a problema SZERINTEM.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 14
A fiatalok éppen annyira változtak meg, mint az egész társadalom. Azt meg (legalábbis közvetve) mi változtattuk meg. ----- Tehát a mai fiatalok másságát mi okoztuk.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 13
Rich, szerintem más se fog hülyének nézni, én meg teljes mértékben egyetértek veled. Minket már nem a legjobb korban ért a változás, azért még tudunk alkalmazkodni. Hozzátenném még hogy akkoriban az _átlag_ család is kijutott néha külföldre, most meg örülsz ha meg tudsz élni, nemhogy még utazgassál :-(. Viszont az egyszerű dolgokat is jobban _megbecsültük_ akkoriban (a színes TV még nagy dolognak számított, meg a Commodore +4).
Most meg minden kapható az égvilágon, csak pénz nincs rá. Korábban volt pénz, de igazán jó dolgokat nem nagyon lehetett kapni, az azért elviselhetőbb volt mert nem is vágytunk annyi mindenre.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 12
A topicot olvasgatva úgy látom mi 23-30 év körüliek eljutottunk arra a szintre, hogy azt mondjuk, hogy "bezzeg az én időmben...", meg "ezek a mai fiatalok...". Csak nem vagyunk koravének? :-))
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 11
Ne nezzetek hulyenek, de szerintem tok sok, apronak tuno, vagy reg elfeledett kulonbseg miatt nem egy formaik a mai fiatalok meg a tiz evvel korabbiak. Pl.: ha emlekeztek nem volt csak 1(!) TV csatorna, voltunk uttorok (23 vagyok), mi meg nagy elmenynek fogtuk fol, ha kijutott a csalad kulfoldre. Szerintem, ami a mai vilagban altalanos, hogy senki nem tisztel senkit es semmit. A fene nagy demokraciaban mindenki azt csinal, amit akar. A mai fiatalok zen nonek fel es mar nem azok a korlataik, mint amik nekunk voltak. Szerintem nem keszult meg fol a tarsadalom a valtozasra, ami ugy latszik letelmunk lesz. Csak a fiatalok tudjak kezukben tartani a dolgot, persze ehhez szerencses, ha elfogadjak az idosebbek javaslatait is.

Mar csak azt nem tudom eldonteni, hogy ha a fiam hazajon es elsziv a nappaliban egy spanglit, akkor szajon vagom-e, vagy huzodzkodva kerek tole egy slukkot.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 10
add a füled:))))))
tisztelettel: szodaviz, az EgO
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 9
Egyetértek a választóvonallal.
Én épp' ma vagyok 31, a Kádár-korszaknak minden áldásos és átkos hatását volt szerencsém átélni.Szerintem lényeges az, hogy a rendszer sajátosságaiból adódóan kénytelenek voltunk lényegesen nagyobb fegyelemben felnőni. Ez, persze, akadályozta a gondolatok és/vagy cselekedetek szabad áramlását, de mértéktartásra is kényszerített. A szüleinket meg pláne.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 8
Hát hanyadszor is hallom ezt a vitát? Még alig múltam ötvenéves. A körülöttem levő ifjaknál nem látom, hogy mások lennének, pedig vannak egyetemista gyerekeim és nekik nagyszámú barátaik és üzletfeleik és ifjú kollégáim is!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 7
Persze, persze, én nem mondtam, hogy ami régi, az rossz, csupán arra gondoltam, hogy nem lehet egységes értékrendszerben összemérni a 2 generáciot, mert nincs ilyen mértékegység. Én nem vagyok a régi dolgok ellen, de haladni kell a korral.

Üdv Digger

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 6
Igen, főleg abban a hibás szemléletben amely szerint ami 1 hónapnál régebbi az már elavult és nem lehet jó. Ezt is a fogyasztói társadalom hozta (reklámok), és ezért van pl. hogy nem hallgatnak a mostaniaknál sokkal jobb régebbi zenéket, meg hogy a programokból is mindig a legújabb verzió kell nekik (a fejlesztő cégek meg elkapkodják emiatt a köv. verzió kiadását a minőség rovására).

Én is 23 vagyok, a Kádár-korszakban nőttem fel, és az a véleményem hogy nem kellett volna a rendszerváltás után nem kellett volna mindent kapásból elutasítani (és szétrombolni) aminek egy kis köze volt az előző rendszerhez (aztán meg csodálkoztak hogy nem működik semmi), sőt ahogy elnéztem inkább a negatívumok maradtak meg, míg a kapitalizmusnak is szinte csak a hátrányait éreztük.
(Kicsitt off lett a vége, de azért van köze a témához)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 5
Akkor tehát eddig egyetértünk abban, hogy relative nem vagyunk rosszabbak, mint az elöttünk felnött nemzedék, csupán változtak a normák, a jogok, a nézetek, egyes dolgok felértékelödtek, mások le, más értékek alapján döntjük el valamiröl, hogy jó, vagy sem, azaz változott a társadalom, és mivel a társadalom saját magát formálja, szocializálja, igy nem lehet megállapítani, hogy kik voltak jobbak: Ök, vagy mi. Ez olyan, mintha össze akarnánk hasonlitani egy banánt és egy narancsot abbol a szempontból, hogy melyik kockább.
U.i: nem gondoltam, hogy ekkora lesz a topic sikere (ez az elsö), de köszi a hozzászólásokat.

Üdv: Digger

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 4
Abban én is egyet tudok érteni az előttem szólókkal, hogy mások a mostani fiatalok, de nem hiszem, hogy pimaszabbak-jólneveltebbek, vagy butábbak-okosabbak, mint pl mi. Ami engem leginkább zavar, az az amerikanizálódás (de ronda szó). Egyébként lehet, hogy ez is csak azért van, mert ők már más korban születtek, ill. még nem alakult ki a megfelelő értékrend bennük. Majd meglátjuk mi lesz, talán 10 év múlva ők is ezt fogják mondani a náluk fiatalabbakról, amit most mi róluk. Ezért próbálom nem elítélni őket. A különbség nem a tulajdonságaikban, hanem a szemléletükben van.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 3
Sziasztok!

Én már hatodik éve foglalkozom így vagy úgy olyanokkal, akik épp most érettségiztek, és nagyon látom a változást.
Persze, megvan a különbség a 80-as évek fiataljai, meg a maiak között, de azt hiszem, az igazi választóvonal 1990. Aki a fenti évszám előtt kezdte a középiskolát, az még a "Kádár-korszak gyermeke", aki utána, az már az igazi századvégi, vállalkozós-mobiltelefonos világba szocializálódott.
A mostani 18-19 évesek sokkal céltudatosabbak, nem hajlanak annyira a "felesleges tudás" megszerzése irányába, ugyanakkor naivabbak, mint a náluk idősebbek, és ez nem csak annak köszönhető, hogy én is évről évre öregszem... Ja, 25 vagyok.

Üdv
Kheirón

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 2
De igen! Én állítom, hogy nagy a változás. Elöször is, én 23 vagyok. O.K., alapvető emberi hozzáálásban, értékrendekben nem sok változás van, hiszen nagyjából uazok dolgokért élt az ember, uazok az érzések hoznak lázba egy mai fiatalt, mint egy 80 éves embert fiatalabb korában.
Viszont bizonyos tekintetben a nálam 4 évvel fiatalabb öcsémet és barátait is már egy más generációnak érzem. Persze nem olyan szempontból, hogy ki bunkóbb, ki nem, ez nem idő függvénye. Azonban tudomásul kell venni, hogy a környezet nagyban befolyásolja az embert. Túlságosan fogysztói társadalommá válunk minden tekintetben, így az "eladhatóvá tétel" szelleme uralkodik és a fiatalabbak könnyebben megveszik a sz@rt, a gagyit, mert nem képesek választani. Egy tapasztaltabb ember már nem vesz be mindent, el tudja dönteni, hogy mi kell neki és mi nem. De félreértés ne essék, SZVSZ attól nem butább, hülyébb, primitívebb, stb. valaki, mert pl. a mai szar zenét hallgatja, csak esélyt sem kap arra, hogy mást is megismerjen.
Bizony felgyorsultak az események, ennek megvan minden előnye és hátránya, de nem kell ebből tragédiát csinálni.
Egyébként most nem amiatt tanulnak többen az egyetemen, mert okosabbak lennének a maiak, hanem 1. Nagyobb a fiatalok aránya a népességben, 2. Megnőtt a felsőoktatási intézmények tekintélye, szerepe, rájöttek, hogy nem elég, ha a drága gyermek elvégez a szakmunkésképzőt.
Ui.: Jó a topic!
:-)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 1
Válaszom második fele lemaradt, szóval ha 60-70 évesek és a 20-25 évesek között nincs különbség, nyilván a 10 évvel ezelőtti generáció és a mostani között még kisebb van, azaz nulla! Nem lettek bunkóbbak, az minden korosztályban megtalálható. Bár mintha a 14-18 éveseken már látnék változásokat, de biztos csak öregszem.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 0
Én 25 éves vagyok, úgyhogy lehet, hogy emiatt, de nem tartom igaznak. Sok időst látok, aki lökdösődik, meg bunkó, visszaél azzal, hogy ő öreg. Régen sem voltak jobbak. Igaz nem mondták soha Jé egy nullás :-)
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 topiknyitó
Ez egy érdekes felmérésből fakadó kérdés. A felmérésből kiderül, hogy a megkérdezettek 90%-a úgy gondolja, hogy a mai fiatalok /15-25 éves korosztály/ neveletlenebb, butább, szemtelenebb, hülyébb, felelőtlenebb, rosszabb zenét hallgat, kevésbé érdeklődő, beszűkültebb,stb, mint a 80-as évek tinédzserei.

TE erről mit gondolsz?
Tényleg ilyenek vagyunk? Pedig 4x annyi egyetemista és főiskolás van, mint 1990 elején. Én egyébként nem hiszem, hogy rosszabbak lennénk, csupán a világ változott nagyot.

Üdv: Digger

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!