Én úgy tudom, hogy a kávé az esővizet szereti, de lehet felforralt és kihűtött víz is, illetve savanyú talajba kell ültetni, de akár még citrompótlóval is lehet savanyítani a földjét. A termékenyüléshez pedig nem a szobában kell tartani, hiszen ott legtöbbször nincs, ami beporozza, hacsak nem a kis kezed ecsettel. Remélem segíthettem.
Egészen véletlenül tudom merre van kéthely, ugyanis a nagybátyám arrafele lakott amikor... De szerintem asztori nem érdekel senkit. Mindenesetre Kéthely valóban B.Máriafürdőtől délre van, a Marcali felé vezető úton.
OFF
Vacska, te az a Vacska vagy, akit én olyan jól ismerek?
Na, megleltem a címet, cak imádkozni tudok, hogy ne minősítsék reklámnak, mer' akkor mi lészen moderálva. Mentségemül csak annyit, hogy semmi hasznom nincs rajta és közkívánatra került ide.
BP-re márciusban jön az emberke, asszem a Kertészeti Egyetemen lessz megint virágkiállítás. Ha többet tudok, majd megírom. Egyébként vagy 3500 fajta növényke van a Babértól a kávén át a tojásfáig...
Harasi & Harasi kertészet
8713 Kéthely, Petőfi S. u. 35.
Tel: 06-85-339-405
06-85-339-054
06-60-323-064
Kedves Vacskamati!
Örülök, hogy van KVd, meg hogy más különlegességek lelőhelyét is ismered! Tavasszal meg fogom látogatni azt a helyet, ha adsz pontosabb koordinátákat.
Addigra kiderül, hogy az én cserjém kibírja-e a telet a (túl)fűtött szobában - sajnos dobálja a leveleit, hiába spriccelem (nagy a pára igénye). Pedig már olyan gyönyörű, dús, fényes levelű kis bokrocskává serdült.... Te hol tartod télen a KVdat?
A narancsfám viszont majd kicsattan az egészségtől. Lehet, hogy mégis narancsligetet fogok telelpíteni a kávéültetvény helyett, ha elhagyom multi kötelékeimet? Vagy legyen balzsamos rózsakert, ahol délutánonként fonott székben kortyolgatom majd finom porcelánból a forró (brazil), arabica kávémat...? (éppen le vagyok fáradva)
Micro: nemsokára küldöm a cuccot, remélem nem túl késő...
Mesterem, ha erre lapozol: köszönöm! Ez a jobb oldali gombja az egérnek egy csoda!
BÉLA ill. béla: azért mert lebuktatott az öcséd, még nem kell leírnod magad:)))
Napsugár:Nekem is van othon KVm, igaz, 1meg csak ~30 centi. A leiras engem is erdekelne, viszont van 1 cimem, telefonszamom, ahonnan lehet pl.KVt, babert es masik 3200 (na nem postahivatalt, hanem) novenyfajt rendelni. Csak osszehasonlitaskeppen:a KV 500HUF volt. A telephelyvalahol Balatonmariafurdo kornyeken van.
(Remelem ez nem minosul reklamnak...)
Gecko4:Erre a celra kulon letezik a Tasztalon 1 "HTML proba" nevu topic, 1ebkent pedig winyora mentve-visszaolvasva is lehet tesztelni...
Szép lehet az 1,80 m magas cserje! Az enyém még csak 70 cm körül van, de gyönyörű dús, sötétzöld (naponta kb. kétszer spriccelem, hogy párás legyen).
Sikerült szereznem szakanyagot, kb. 8 A4 oldal egy könyvből másolva, ami pont arról szól, hogy kis hazánkban mit kell tenni a kávécserjével. Alkalomadtán beszkennelem, s leküldöm az e-mail címedre, ha ez megfelel.
Addig is sok sikert! A termésen persze majd osztozunk :))))))
Nekem van egy kávé cserjém, kb 6 éve, most már 180cm magas és szépen fejlődik, annak ellenére, hogy "panelban" nevelkedik. Semmi különleges bánásmódban nem részesült, igaz hogy még sosem termett. Én is kiváncsi lennék, hogy mit kell tennem annak érdekében, hogy teremjen?
Sok sikert!
Ui.: Megyesi Éva hozzászólásán kívűl a többi nagyon "hasznos" volt! Kösz
Nyomoztam kávé ügyben. Van egy ismerosöm, aki az erkélyén termel kávét...Azért nem elég a kávé az egész utcának, de lehetne...Szóval:rhododendron földbe kell átültetni a növényt-vagyis savanyúba. Nem szereti a tuzo napot, csak a félárnyékot, a délelotti napsütést. Nyáron tartható szabadban, télen 10 C körüli világos helyen. 3 éves korában már terem. Egyidoben vannak a növényen a virágok, a félig érett szemek, s az érettek is. Nem szereti, ha visszavágják, saját maga ágazik el, bokrosodik.
Még nyomozok, de kezdetnek ennyi sem rossz.
Kedves BÉLA ill. béla! Jól látod a helyzetet! Ezért tartunk még itt, ahol tartunk. A magyar narancstermelést is túl hamar feladták - saját sikerem e téren a bizonyték, hogy csak álhatatosabbnak kellett volna lenni. (Az igaz, hogy az enyém is egy kissé savanykás, de ezen majd segítünk!).
A kávé is csak akkor esik jól az embereknek, ha az import termék jó nagy árréssel (a kizsákmányolt trópusi munkaerőről nem is szólok itt). De nem baj: hosszas és kitartó keresésem eredménye lett egy szakkönyv, ami részletes leírást ad a kávé neveléshez hazai viszonyok között. A cserjém gyönyörűen fejlődik, a magról vetett kávék gyönyörűen csíráznak.
A jövő héten ülök le tárgyalni multicégekkel, hogy jövendőbeli termésemet lekössem náluk, ami által a jelenlegi ár felébe fog kerülni a kávé kilója Mo-n!!
További terveim is vannak....:)))))
Komolyra fordítva: akinek tanács kell kávéhoz, forduljon hozzám bizalommal!
<
Kaviat Mentorom és Mesterem! Jól értem, hogy Te a BÉLA ill. bélánk KV-jára kiváncsi vagy? Vajhh ki lehet emögött a betyárosan csengő név mögött? Ismerve ízlésed, tán csak nem egy kiszsolt-képű vagy rá hasonlító alak? Vagy igen?
BÉLA ill. béla! Ha megadod az office címedet (lehet, hogy a szobaszámod is elég?), akkor Neked is adok majd palántát. Persze csak ha tényleg jól bánsz majd vele. Egyébként valóban szakértő lehetsz, hiszen már tisztában vagy a kávé izgató hatásával. A túlzott fogyasztástól ezúton is óvaintelek!
DE, újfent szeretném szakmai síkra terelni a kommunikációt! Örök opimista vagyok! Az igazi kérdésem még mindig a témanyitóm legalul!!
Nekem is teccik a nevem. Az email címemmel nem tudok mit kezdeni, ezt kaptam. :-))
Felcsigáztál ezzel a KV nevelgetéssel.
Megízlelném a kávédat, ha elkkészül.
Meteor Drága! Kösz a tippet, már kértem is ismerőstől zöld kávébabot ültetéshez, s ha sikerül, adok Neked meg Kaviat Mester Mentornak palánát. DE, várom a következő tanácsokat, hogy mit kell a dugványozás után tenni!
BÉLA ill. béla! Nagyon cool a neved, tetszik. Az email címed már kevésbé... Azért köszönöm, hogy jelentősen hozzájárultál botanikai problémám megoldásához, igazán értékelem!Egy kérdés:a felhasználó neved, vagy az email neved illik rád inkább.
Igazi Szakértők (még Meteornál is képzettebbek)! Még mindig nem adtam fel, hogy jelentkeztek hasznos tanáccsal! Nekem tényleg van egy 40 cm-es kávécserjém!
Napsugaram! Szomorúan tapasztaltam, hogy sajnos nem túl sok értékes hozzászólás érkezett kis csemetéiddel kapcsolatban. Íme ígéretemhez híven néhány alapvető jótanács: mivel a kávécserje magvetéssel, oltással és dugványozással szaporítható, szerintem könnyen gyarapíthatod kiskerted, ha beszerzel néhány friss zöl kávébabot! A magokat laza, homokos talajba vesd el. Kb. 25 fok körül gyorsan és könnyen csíráznak. A magvetést üveglappal védheted a kiszáradástól. Remélem sikeresek lesznek a kezdeti lépések. Mindenképpen írd meg mi újság. Jó dugványozást :-)
Felhívnám Montoya és (Vörös) Meteor figyelmét, hogy tartózkodjon a továbbiakban a személyes jellegű ügyeik Kertészet/Fórumon való kommunikálásától. Ezzel nemcsak a színvonalat húzzák le, de elkomolytalankodják a növénynevelési problémámat, ezzel is csökkentve a segítő, szakértő válasz esélyét, amire tényleg szükségem van!
Meteor! Konkrét tanácsokat várok. (Ha vörös a hajad és most vágattad le,s nekem így jobban tetszik, akkor meg semmit nem várok Tőled.)
Szakértők hol vagytok?