Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 35
Kosz, gondolom nem veletlenul nem valaszoltak.
Asszem atteszem a lakasra gyujtott penzt mashova.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 34
Duda,
sajna nem válaszoltak kiadvány kinyomtatásáig.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 33
Gyotor!

A K&H benne van?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 32
Skacok,
most volt a kezemben egy kiadvány, amely az Y2K-val foglalkozik. Ennek egyik fejezeteként tárgyalják a Budapesten bejegyzett 42 bank felkészülésést. Ezek közül 18 adott a szerkesztő szerint olyan választ amely megnyugtató. (ebben az OTP is szerepel, ami elgondolkodtató az előzményeket olvasva) Asszem fogom a lóvét október elején - amikor még lesz kápé a bankokban, és másik tárolási módot keresek.
Tessék még néhány, a témával foglalkozó webes oldal:
www.itb.hu/ajanlasok
www.year2000.com
www.y2knews.com

Magánbeszélgetésben az Informatikai Vállalkozók Szövettségének egyik vezető tagja - maga is informatikus és ilyen irányú céget is vezet - így tervezgetett "novemberben kiveszem a pénzem a bankokból, alaposan bevásárolok (tüzelő, gyertya, olajlámpa, élelmiszer) feltöltöm az aksikat és a vizeskannákat, aztán elvonulunk december utolsó napjaiban a balaton melleti hétvégi házunkba a családdal." :-)

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 31
Hat nem artana, ha a kormanyok, meg a mediak inkab huteni probalnak a panikot. Eszkozeik megvannak hozza (ha nem benazzak el). A panikon kivul nem fog problemat okozni a Y2K problema.

(bar ha belegondolok, hogy keleten, es neheany kevesbe kulturalt helyen (oroszok) biztos nem foglalkoztak vele megfelelo modon, igy lehet, hogy ott kialakul vmi valsag, ami vegulis hatassal lesz kozvetve a nyugati Y2K kompatibilis rendszerekre)

Lehet, hogy inkabb ingatlanba kellene tenni a penzt?

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 30
El kell kedvetlenitselek, kimerult a BEVA. Teny, hogy garancia van ra, de onnantol, hogy balhe van, a penzed helyett jogi tenyallas van, amivel mehetsz reklamalni.
A sorbanallasokon en is jokat rohogtem. A BME-s azert egy kicsit durva volt, mert volt nehany egyetemista felelem a zsebemben levo penzt filozofiaval tenyleg pofara esett, a Postabanknal viszont az OTP zsebelt egy kis kp-t, kinyitottaka fiokjaikat hetvegen, hogy mindjart be is lehessen tenni a konkurenciatol kivett penzt.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 29
1x erre is utaltam, papir, ami elerheto ;)
2x arra is, hogy bizonyos esetekben hetekkel, sot honapokkal ezelott lezajlott tranzakciok nyomait csak az adas-veteli szerzodeseken talalhatjuk, nemhogy uj tulajdonlap nincs, de meg szeljegy sem. A lap celja allitolag ingatlanik tulajdonviszonyanak nyilvantartasa. Ez nem kokorszak, hanem katasztrofa.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 28
hosszu: spec a Főv.FH.-ban *minden* megvan papíron, ez igaz (tehát Y2K-proof), de *elektronikusan is* megvan az összes tullap. (szintén Y2K-proof módon tárolva).
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 27
ircen valakivel az usából, ezt akartam írni.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 26
Duda: ezaz. IRCen beszelgettem vkivel, ott mar szedik kifele a zsét. éppen emiatt. én kiveszem az tuti. mégha nem is lesz se Y2K bomb se világvége se meteorraj se semmi. A fentiek miatti PÁNIK viszont ugyanazt idézi elő, mint ha bármelyikük (vagy az összes) bekövetkezne. és ez (a pánik) szerintem 100%. Erre gondolj.
z,
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 25
Én kiveszem, de csak azért, mert a Kincstári Takarékjegyre most
magasabb a kamat, mint bármelyik bankban.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 24
Nem kell panikolni. Volt szerencsem atelni az Agrobank panikot (BME), aztan a Postabank panikot. Mindketszer otthon csucsultem, es a TV hirado kozben a sok hulye sorbanallon rohogtem, aki a megsporolt 10000Ft-jat probalta meg visszaszerezni.

Aki meg nem tudna 1mFt-ig allami garancia van arra hogy visszakapod.

Ami megis betehet az egyetlen dolog, hogy a hulye media olyan panikot kelt, hogy mindenki kiveszi a penzet a bankokbol. Nos akkor tenyleg csodbe megy az egesz bankrendszer es akkor az allami garanciat is fujhatod (az osszes betetest azert nem lehet karpotolni).

Szoval akarhogy is nezem egyetlen megoldas van: nem panikolni. Ha valami galiba lesz majd megoldjak.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 23
tegnap voltam az otp-ben és éppen akadt a rendszerük, de mint állat. a kislányt majdhogynem nekem kellett nyugtatgatni:)
hányadika is volt?
tisztelettel: szodaviz, az EgO
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 22
Hát... Ami pénz nekem 1999. december közepe után - karácsony előtt - a bankban marad, azt Nektek adom!:)))
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 21
Én sem!:-))))
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 20
nem. minek? az ország bankjai még a bevezetett technnika ellenére is jórészt manuálisan dolgoznak, az alább taglalt OTP-vel az élen. Olyan kifogást úgysem találnak ki, hogy mert a gép ennyit számolt, ennyit kapsz.
Minden megvan papíron is, amit a rendszeresen küldött banki egyenlegemmel bizonyítani is tudom. Akkor minek aggódjak? legfeljebb az első pár hét lesz rázós, amíg az apró problémákra fény derül. A durvábbakat már úgyis megoldották. nem a nagyfejűek, meg nem is az ujságírok, hanem a hozzám hasonló nyomorultak, akiknek ez a munkájja.
Azt a hatalmas katasztrófát meg talán túlélem, hogy pár hétig nem veszek ki pénzt a bankból, mert kicsit esetleg macerás.
A nagyobb baj inkább ott van, hogy ha a hülye emberi csorda a beijesztés hatására megrohanja a bankokat akkor azok fizetésképtelenek lesznek és tönkremehetnek. Más kérdés, hogy valószínűleg erre a bankok is számítanak és igyekeznek emiatt felszabadítani némi lét.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 19
Az OTP-ből direkt :)))
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 18
Persze hogy kiveszem, és elkurvázom mind, úgyis jön a világvége, husss!
Öhöhööhöhöhhhhhhh
CsáHali™
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 17
latod oreg nyomozo
ezér nem fogsz soha meggazdagodni ;-))
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 16
Ami nincs azt nem lehet kivenni!
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 15
Ahogy CooCooFooZoo is irta, pont a panik vaghatja tonkre a rendszert. Erre szamitani lehet, de igazan felkeszulni nem.

En azt utalom a gennyes mediaban, hogy csak a szenzaciogyanus reszet nyomatjak, a dolog tajekoztatas resze lemarad. Egy-ket nyakkendos szaki nyilatkozik max., hogy X intezmeny (ugye nem csak bankok vannak a vilagon, akiktol sokan fuggenek) Y2K felkeszultnek erzik magukat. 1. majd meglatjuk, 2. panik nelkul szerintem 1-2 het alatt helyrerakhato minden.

Megnyugtatasul: Pl. a foldhivatalban majdnem minden CSAK papiron letezik (ketszaz szeljegy a tul. lap szelen), fektessetek a penzetek ingatlanba, 2 ev mulva talan mar a neveteken lesz.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 14
"Hangsúlyozom: a szolgáltatás folytonossága nem az informatikai rendszereken múlik"
Hany ugyfele is van az OTP-nek ? 1millio ???

Nyitok egy iroszer boltot es cerkakat, meg papirt fogok Nekik szallitani, meg persze embereket, mivel epp mostansag bocstanak el egy rahedlit a videki irodakbol ... :)))

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 13
Egyetértek. Én már annak sem örültem, hogy az MNB bejelentette, hogy a készpénzkészletek felpörgetésével készül az év végére.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 12
Szvsz nem ez a lényeges, bár kétségkívül fontos. Ami a lényeges, hogy a bankszektor tudja, hogy mennyi sok pénzt bukik egy esetleges y2k leállással.

Hangsúlyozom: a szolgáltatás folytonossága nem az informatikai rendszereken múlik, hanem a katasztrófatervek módszertanán, tesztelésén és végrehajtásán. A magyar bankok a rendeletek értelmében már készen kell legyenek a saját, ilyen terveikkel.

Amitől sajátosan magyar balfék-szagú az egész ügy, hogy mindenki elamatőrködi a PR munkát, az egyszerű júzerek meg persze találgatnak és pletykálnak -- mint mi itt.

Mindez részben a háttérben dolgozó vállalati jogászoknak is köszönhető, akik vaskesztyűs kézzel fogják be a PR-esek száját, hogy ha végül mégsem sikerül valami, akkor egy túl optimista ígéret vagy nyilatkozat miatt ne legyen perelhető az adott cég jövő tavasszal.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 11
Ezt celozza Mennyi penzunk van kulfoldi Bankokban ? jellegu II vizsgalodgatodast celzo TPX.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 10
Szvsz a pénzeteket kivenni nem kell.

Két okból sem.

Egyrészt a bankrendszer Y2K felkészültségére az állam is figyel. Ez nem csak informatikai felkészülést jelent, hanem Contingecy Planning-et is, azaz kötelező a bankoknak olyan üzleti és szolgáltatásfolyamatossági terveket készíteni, amelyek biztosítják a pénzügyi stabilitást az egész országban akkor is, ha az informatikai felkészülés mégsem sikerült.

Ez a betétesek számára azt jelenti, hogy a bankok (is) felkészültek az információik "informatikamentes" kezelésére is -- igen, papír, ceruza... :-)) Azaz pl. az összes adatot ki fogják nyomtatni és egyéb Y2K-független módokon archiválni, alternatív megoldásokat terveznek a feldolgozásra és visszatöltésre a lehetséges leállások mértékétől függően.

A másik ok, amiért nem érdemes kivenni a pénzt, az az ország pénzügyi stabilitása -- nyilván emlékeztek még a Postabank pánikra; ha ugyanez országos szinten az össze bank kapcsán megindul, egy hét alatt szétesik az egész szarul összetákolt ország.

Egyébként az MNB készül erre is, pl. be van tervezve a fokozott papírpénztermelés őszre.

Nem önreklámként ajánlanám a tisztelt júzerek figyelmébe a =(@)= oldalain e tekintetben begyűjtött anyagokat, azaz a y2k.aggodas.hu rovatot, és R. Verzola: A milleniumi bomba... című írását a Kiberanarchista Kiskönyvtárban ugyanott.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 9
Falhoz allitanam az osszes ujsagirot, aki az elkovetkezo fel evben cikket ir errol. Egyreszt leragott csont, masreszt panikkeltes.

Ha beviszel egy elozo havi egyenleg-ertesitod es a forgalmadat igazolo cetliket, mibol gondolod, hogy nem tudod a szamlad tartalmat igazolni? Ha meg ugyis minden fejreall (na ja), akkor az osszes fejreallhat, MNB-stul, mindenestul? Mi lesz draga Forintunkkal???

A legkomolyabb problemaik szerencsetleneknek a hosszutavu szerzodesekkel vannak, nevezetesen a mostanaban kotot es sokara lejaro illetve a regebben kotott es az evfordulo kornyeken lejaro szerzodesekkel. Ezekre mar van kidolgozott strategia, mint ahogy a '00 problemara is, barmilyen meglepo. Elesben ebben az evezedben csak egyszer lehet kiprobalni, ez van.

Arrol halottatok, hogy az ezredfordulo utan is lesz nehany nevezetes nap, ami az Y2K problemakorhoz tartozik? Csillagaszati datum-pontositgatasok.
Igen, igen, jon a vilagvege!!!

Es mi van az Y10K-val. Ne mondjatok, hogy nem szoltam elore!!!

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 8
Hát a mögöttes szerződéses viszonyokat nem ismerem. Az OTP egyébként azt mondja magáról, hogy felkészült a Y2K-ból, egy tőzsdei cég esetében miért ne hihetnénk el. De abban az esetben is, ha gyenge a rendszer (amit nem hiszek), szerintem legfeljebb az történhet, hogy túl sok kamatot számol ki a gép, de az ügyfelek betétje ettől nem vész el. De ez ellen is könnyű védekezni, csak azt kell vizsgálni, hogy nem nőtt-e meg túlzottan a betétállomány egyik pillanatról a másikra, és ha igen, elő kell venni a biztonsági másolatot és lehet újra próbálni. Lesz rá egy egész hétvége.

De hangsúlyozom: ez a bankok problémája és nem a betétesekre leselkedő veszély. Más a helyzet azokkal, akik hitelt vettek fel, de azért nekik se kell nagyon izgulniuk.

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 7
Anyway: 100%, hogy a rendszer Del-Amerika.
Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 6
INFO:
1.,
A UNISYS egy hardverszallito, aki mikor a jogelod XY Kft. megcsipte ezt az uzletet bejott Magyarorszagra is. Az OTP az egyetlen nagy ugyfele ebbol el, es kb ugy tortenik a szolgaltatas, hogy az OTP vezetok KFt-i csinalnak sokmindent, akiket a UNISYS megbiz, majd kuldi a szamlat az OTP-nek, ahol ezek a vezetok ezen szamlakat, mit ad isten approvaljak.
2.,
A rendszer egy halal outdate-id mainframe es a technologia, illetve a szoftver nehezen supportalt, csak ezen madzsar UNISYS Hungary Kft. altal.
3.,
tenyleg valaki auditalta Y2K ugyileg ezt a rendszert ?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!