Első megoldás: Hülye volt a forgatókönyvíró és nem olvasta el az előzményeket vagy rosszul jegyzetelt.
Második megoldás: a Colonial Marines úgy oldja meg a civil tanácsadók fizetési besorolását, hogy a végzettségének és szolgálati idejének figyelembevételével kap egy rangot, de a parancsnoki láncban nem vesznek részt.
Harmadik megoldás: több életrajz kering Ripley-ről, az egyik szerint volt katonai pályafutása. Tiszteteletből megtarthatta a rangját, amit az első két részben nem emlegettek, csak a harmadik részben a doki felfigyelt a hímzésre (még jó, hogy nem Wonder Womanes sortban volt).
Lehet gyártani elméleteket, tény, hogy a filmekben, könyvekben nincs megoldás rá.
1. Igazad van! Sajnos a 2. részt könyvben nem olvastam, a filmből pedig ezt a fontos(és nagyon jó) részt elfelejtettem. :--(
2. Pont ez a kérdés!
Valakinek, aki az első két részben civil, hogy kerül bele a harmadikrészben a bugyijába, hogy hadnagy. Ezt nem értjük.
(Persze én értem. Az író ült az íróasztalnál, és azt gondolta! Csináljunk Ripleyből hadnagyot a harmadik részben, hátha nem veszik észre az ellentmondást :--)
A könyvben szerepelt így. A múltkori beszélgetés után újraolvastam a sorozatot. A szakasszal való interakciója is azt bizonyítja, hogy régóta ismerik egymást.
Aliensonline:
"A Gyarmati Tengerészgyalogság szintetikus humanoidja, az LV-426-ra vezényelt szakasz tudományos tisztje, egyben a Sulaco elsőtisztje. Tervezője Michael Bishop."
@Autocrator Autenthicus
"De hadnagy még mindig nincs ebben a történetben. :)"
Nem fogod elhinni, de az alsóneműjébe volt hímezve. :))
Ash azért nem engedi segíteni a kapitányéknak, mert nélküle már nem tudnának felszállni.
*/
De nem azért mert fedélzeti tisztként hiányozna, hanem a létszám csökkenne a kritikus 4 fő alá.
/*
Egyébként Bishop nem civil a 2. részben, hanem a hajózó személyzethez tartozik egyszemélyben, beosztása executive officer, másodtiszt.
*/
Ezt honnan vetted? Pont te mondtad, hogy az executive officer beosztás, nem rang. A wiki-n megnéztem, a 2.rész minden résztvevője nevében benne van a katonai rangja. Kivéve Bishop-Burke-Ripley. Mindhárman civilek, a Társaság alkalmazásában.
Kis kiigazításként, a könyvben biztos, hogy Ripley a harmadik ember a hajón, fedélzeti tisztként emlegetik. Ash azért nem engedi segíteni a kapitányéknak, mert nélküle már nem tudnának felszállni.
Az eredetiben Dallas captain, Kane executive officer, Ripley warrant officer. Ezek nem igazán felelnek meg a mai civil hajózás beosztásainak, inkább a katonainak. Sokat nem értek hozzá, de az első lehet rang és beosztás is, a második inkább beosztás, a harmadik pedig rang. Az első kettő a tisztek közzé tartozik, a harmadik a legénységbe.
Egyébként Bishop nem civil a 2. részben, hanem a hajózó személyzethez tartozik egyszemélyben, beosztása executive officer, másodtiszt.
Ha elmész most egy civil hajóra, akkor ott valóban van kapitány- első/második/harmadik tiszt-fedélzet mester, de nincs ezredes-századős-hadnagy-örmester. Az első sorozat beosztás, a második pedig rang. (megjegyzem a postán és a vasúton és tisztek dolgoznak, de katonai rang nélkül)
A 2. részben Ripley civil tanácsadó.
1.Burke: Szeretném, ha ott lenne, mint tanácsadó.
2.Mielőtt kijönnek a mélyaltatásból egy monitoron látjuk az résztvevők listáját rangsor szerint. Hadnagy-örmester-tizedes-katonák-civilek(Bishop-Ripley-Burke)
3.Ripley mondja, amikor felveti, hogy dobjanak atomot a telepre. Ez egy katonai akció, és Hicks tizedes a rangidős parancsnok(nem pedig Ő).
Arctámadó. Ezen lehet vitatkozni. Amikor én az első részt láttam, nem volt olyan érzésem, hogy megtámadta volna Ripley. Egyszerüen leesett valahonnan, és pont a vállára. Már csak azért is, mert három rész után az a tapasztalatom, hogy akit az arctámadó megtámad az nem éli ezt túl.
Azért ahhoz kell állatszeretet, amit Ripley az első részben a macskával művel. :--) Én biztos mondtam volna a macskának, hogy gyere utánnam, és ha akarod hozd a dobozodat. :--)
Vajon az idegen miért nem ette meg a macskát? A doboz nyilván nem lehetett akadály.
Más! Utazásnál a macskát hogy altatják el? Az embereken mindenféle elektródák vannak, és infúzióban kapnak cuccot, de hogy teszik ezt rá a macskára?
Ripley mikor lett hadnagy? Az első részben egy kereskedelmi hajó dolgozója, a másodikban pedig civil segítő(vagy erre rosszul emlékszem?), a harmadikban meg hadnagy.
Tetszik a harmadik részben, amikor a kislányt kihuzzák a fagyasztóból, és Ripley lecsukja a szemét, majd a "fagyott" testett elkezdi kézzel vizsgálni.
A harmadik rész nyitóképe végig páztázza a hajót, és mutat egy nyitott tojást ennek a gyermeke megtámadja Ripleyt. De ki támadja meg a kutyát? Az első részt óta tudjuk, hogy a lény a "megtermékenyítés" után elpusztul.
Hát ennyi így vasárnap reggel. A harmadik részt még nem néztem végig.
"Az Alien regényváltozatában még nem szerepel az űrutas, de a korabeli képregényben már igen. A forgatókönyv szerint sem talál ilyesmit Dallas csapata az elhagyott hajón, azonban mielőtt a felderítők belépnének az idegen járműbe, Ash egy négy méter hosszú csontváz képét tanulmányozza a monitorán."
A regényben:
"Ripley nem válaszolt, csak ült, és üres tekintettel nézte Ash-t a monitoron. A kutatótiszt nyugodtan nézett rá vissza. Amit Ripley nem láthatott, az egy diagram volt Ash monitorán. Biztos nagyon érdekesnek találta volna…"
A filmben viszont van csontváz, viszont nem emlékszem Ash hasonló jelenetére.
Nem értelek. Ha az Alien1 c filmben mondják és láttad, akkor miért várod hogy az Alien2 könyvben olvashasd ezt viszont?
Én kizárólag filmen láttam őket, könyvben nem olvastam.
Az Alien1 c film ezen része (amikor az elhagyott űrhajóban egyikük leereszkedik a pilótafülke alatti hangárba ahol rátapad a tojáslakó) valóban ellentmond az Alien3 és 4 c filmnek, mert felesleges lenne Ripley-t elkapniuk (3) vagy klónozniuk (4), hiszen ezernyi tojást látunk az 1.részben felfedezett idegen elhagyott űrhajó aljában.
Közelmúltban láttam a Bolygó neve halál filmet, amiben Ripley a vizsgálaton azt mondja, hogy Kean szerint több száz tojás volt az idegen ürhajón. Viszont most olvasom a 8.utas a halál könyvet, és abban nem említik ezt. A filmet nem láttam. Abban van szó erről?
Üdv:Tibor
Ja! És a film leírás egy mumifikálódott idegent említ, a 8.utasban ami szintén a sérült űrhajón van, de könyvben szintén nincs ilyen. A fílmben van?
Hogy a tvben az eredeti ment le vagy saját maguk vágták meg (ilyen is volt már) azt nem tudhatom. Ami biztos, hogy a SE tartalmazza a hiányolt jeleneteket.
Igazad van, csak ezek nem kihagyott jelenetek, hanem a SE plusz jelenetei. Tehát valószínűleg az eredeti moziverzió került adásba (újraszinkronizálva) és annak a DVD kiadását láttad.
Tegnap néztem a tvben az Alien2 c. filmet, és feltünt rajta hogy szerintem ez 'vágott verzió' volt, de ugyanezen jelenetek hiányoznak a DVD verziójából is.
Amikor lezuhan a leszállóegység, kimentik belőle a maradék felszerelést és sorolják hogy mi maradt: két automata gépfegyver 50-50 lőszerrel. Idáig stimmel, de évtizedekkel ezelőtt még benne volt a filmben az is amikor ezeket felállítják valami alagútban, majd később mutatják hogy amikor jönnek az alienek, akkor a két géppuska lövi őket automatikusan, és majdnem kiürülnek amikor az alagútban visszavonulnak az alienek..
Emlékszik még rajtam kívül valaki ezen kihagyott jelenet(ek)re ?