A faj ismerős, láttam már ilyet, de nem tudom megmondani, hogy mi.
Szerintem (a képek alapján):
- vagy túlöntözött és a gyökerei kezdenek elrohadni (ilyenkor érdemes megnézni a gyökérrendszert: kicsit kibontani a földből és egyet-kettőt (vékonyabbat) elvágni ollóval/metszőollóval: ha a metszés felülete barna, akkor el van rohadva, ha fehér, akkor még él); ha el van rohadva, akkor addig kell visszavágni, amíg a fehér felületet el nem ériójük) ------- utána érdemes átültetni és sokkal kevesebbet locsolni - sose tocsgjon a vízben, csak legyen nedves a talaja
- kicsit kiéltnek tűnik nekem a talaja: mikor volt átültetve?
- pöndörödött levelek: utalhatnak a száraz levegőre
- esetleg valami betegség, kártevő ---- jobban át kell nézni a leveleket, azok fonákát.
De talán majd benéznek a fórumba a többiek és ők is mondanak rá valamit.
Sajnos nem tudom. Nincsen ráírva semmi, a földjébe beletűzött tájékoztató meg csak a http://www.bonsaistyle.info/indooroldalra visz, de ettől én nem leszek okosabb. Csináltam még képeket a törzsről meg a levelekről, mellékelem.
Segítséget szeretnék kérni a bonsai-ommal kapcsolatban. Kicsit több, mint 3 éves, körülbelül 45 cm magas, 30 cm átmérőjű. Az elmúlt években semmilyen kórosnak tűnő dolgot nem csinált, ehhez heti egyszer kapott "ülőfürdőt" AGRO Bonszáj tápoldatos vízben.
Az elmúlt hónapban vettem észre, hogy megszaporodott a képen látható módon összepöndörödő levelek aránya, volt olyan időszak, hogy majdnem 70%-ra, mostanra egy kicsit visszanőttek az egészségesnek tűnő hajtások végére az egészségesnek látszó levelek, de még így is van vagy 50%-nyi száraznak tűnő, hulló. Korábban is voltak ilyen levelek, de kevés, és csak a növény belsejében.
Még annyit: ha egy ilyen levéltelen ágat meghajlítasz ujjal és eltörik, akkor el van száradva. Ha rugalmas és hajlik, akkor még él. Ha ilyen teszttel nem tudod eldönteni, hogy él-e még, vágj le a csúcsából egy kis darabot és nézd meg a vágásfelületet. Ha teljesen barna és száraz, akkor az már halott.
Ez azért van szerintem, mert azok az ágak, amelyeken a levelek lehullottak, elpusztultak. Ezért hajt ki mindig a törzsből. Ha lesz olyan éved, hogy a friss, azévi hajtások nem pusztulnak el, akkor következő évben ezek fognak tovább fejlődni... Egyébként nem is nőne a fa, ugyebár....
Az, hogy miért sárgultak el a levelek, nem tudom. Lehet túlöntözés is. Kiszáradásra annyira nem érzékeny, de ha csontszáraz a talaja, akkor azt már nem bírja sokáig.
Tavaly ősszel vettem egy kínai szil bonsai-t. A tél első felében egy világos, 15-18 celsius fok körüli helyen tartottam, földjét mindig locsoltam, állandóan nedvesen tartva. Nemsokára a lombozat sárgára váltott és lehullott. Gondoltam normális téli lombhullás, ám kisvártatva kihajtott a növény új lombozatot hozva. Majd ez is megsárgult és lehullott, ekkor egy jóval sötétebb és hűvösebb helyre vittem a növényt ahol ismét kihajtott a lombozat, ám most már szemmel láthatóan jól érzi magát, nem sárgul. Viszont azt vettem észre, hogy a vékony kis ágacskákon nem nőtt vissza a levélzet, helyette ezekből hozott hajtáson, kvázi új ágacskákon hozza a leveleket, sok ezekből a hajszálvékony ágakból el is száradt és nem hajtott ki egyáltalán. Ami új hajtás van is mind a régi fás ágacskákból nőtt zöld szárakon hajt levelet.. Kérdésem a következő lenne, vajon miért következett ez be, illetve jövőben miként tudom kivédeni. Valamint ,hogy ezek a kis ágacskák nem is fognak már levelet hozni csak az új hajtások?
nagyon szereti a párás levegőt a carmona, nekem csak floráriumban volt szép, simán levegőn leszórta minden levelét nálam is. Floráriumban viszont virágzott is.
de jah üdítős üveget kettévágod, aljába föld a teteje meg a tető persze a közepéből is vágok ki hogy ne legyen olyan magas, kb 8 centi alja a teteje meg akkora hogy elférjenek a dugányok, jah meg kb olyan 10 centiseket szoktam ledugni
1 hónap alatt nekem már vagy hajtani vagy penészedni szokott, talán már 1-1 gyökeret is látni alul
már annyira nem emlékszek pontosan mennyi idő volt
Szia, a talaj ne legyen túlságosan nedves, mert akkor kirohad a dugvány. Meg kell várni amíg kezd a felülete kiszáradni és csak akkor kell meglocsolni, úgy hogy épp csak nyirkos legyen. Legjobb egy spriccelővel megnedvesíteni a talajt, így a dugványok is párásak lesznek, ami elősegíti az életbe maradásukat is. A penészedés megelőzésére célszerű szellőztetni, két-három naponként le kell venni néhány percre a fedelét.
Van egy kinai szil otthon es a hajtasait megpróbáltam dugvanyozassal szaporitani. Tözegben vannak a kis dugvanyok és tettem rá fedőt is, alul vannak lyukak így a víz el tud távozni. Viszont nem tudom milyen gyakran kell öntözni.... Úgy vettem észre, hogy ket hét utan elkezdett zold algasodni a doboz oldala. Ez baj? Milyen gyakran kell ontozni ezektet a dugvanyokat?
Van egy kis "madár hozta" csemetém ami szépen kitelelt és nagyon gyorsan elkezdett fejlődni. Az lenne a kérdésem, hogy mikor lehet elkezdeni metszeni alakítani? Megvárjam míg az ágak fásak lesznek, vagy már most metszhető - alakítható? Illetve érdekelne milyen fa lehet?
Szia! Ne permetezd a levelét. Egy héten 2x öntözd ha szükséges. Sok fény kell neki. Ne álljon vízben. 2hetente nyáron lehet tápoldatozni. Az edény alján legyen lyuk, hogy a fölösleges víz eltávozhasson. Ha van mód rá nyáron legyen kint. Ott tuti megbokrosodik.
Szia! Először is én nem engedem virágozni a fát, így a levelek jobban fognak fejlődni. Vagy túl locsolod vagy kevés vizet adsz neki azért hullik a levele. Ablakpárkányon a fűtéstől távol szeret lenni. Agyaggranulátumos tálcára teszem hogy megfelelő legyen a páratartalom. Sose álljon vízben!.Gyakran fehér tetűszerűk lepik el. ilyenkor Mospilonnal lepermetezem. Nem kell áztatni. Állott vízzel kell locsolni.
sziasztok.1 kis segitséget kérnék.van 1 fikus ginsengem.nem akar borkosodni.naponta van permetezve.bonsai földbe van vannak hajtások rajta elég sok .napfényt kap valamennyit a konyhába máshová nem tudom helyezni.mit csináljak?köszönöm a segitséget elöre is
Hali én ezt az áztatásos öntözést sose szerettem, könnyen berohad a gyökere a tőle
én egyedül akkor áztatom be amikor átültetem, de akkor is csak a fát teszem bele a maradék kis földel a vízbe amíg előkészítem vagy kitakarítom a másik tálat stb....