Keresés

Részletes keresés

andras Creative Commons License 1999.03.29 0 0 239
"Nem hivatalos" katonai információ.
Előzmény: mcnab (238)
mcnab Creative Commons License 1999.03.29 0 0 238
druszám, honnan a hír?
Előzmény: andras (237)
andras Creative Commons License 1999.03.29 0 0 237
Elvtársak, van egy jó hírem. Agyabugyálják a szerbeket! A koszovói szerb csapatok elleni első komolyabb csapásban több tucat harckocsit és tüzérségi állást semmisítettek meg. Állítólag egyes alakulatok menekülőre fogták. Odalett a szerb önbizalom...
mcnab Creative Commons License 1999.03.29 0 0 236
Miért nem lehet kihozni azt a köcsög SM-et a bunkerjából?

Gondolom azért amiért Karadzsicsot sem akrják...

Bárcsak rajtam múlna...

namam Creative Commons License 1999.03.29 0 0 235
Eszakon nincs harci tevekenyseg, mert ott van az orosz kuldottseg. Lehet hogy F117-es is teriteken van, de csatlakozom a masik topicban elottem szolohoz, hogy probalnak kikeveredni abbol a szbol, amibe a MILO belerangatta oket. Annyira nem hulyek az oroszok hogy meg jobban belemenjenek ebbe a szarba, s mostanra kezdenek rajonni. S nem fogjak veszelyezteteni a hitelekeiket egy rohadtul meg nem bizhato, az egesz vilagot maga ellen fordito kvazi szovetseges miatt. (szerintem)

MILO viszi bele a szarba az egesz terseget. Ebbol szerintem mar nem lesz gyors beke. Bekekuldottseg vezetot es diplomatat kivegezni ugyanis EMBERISEG ELLENI BUNTET. Marpedig megtettek.

Tony Blair ma: "For every act of barbarity, every slaughter of the innocents, Milosevic should be made to pay a higher and higher price."

A UK __TENYLEG__ Haga ele akarja vinni Milot. Iszonyat be van zsongva a New Labour Party itten
Ugyhogy az SAS nem csak katonai szempontbol, hanem politikaibol is valoszinu (szerintem)

mcnab Creative Commons License 1999.03.29 0 0 234
Na a szerbek is tudják, hogy lehet harcképesebbé tenni az UCK-t. Most olvasom, hogy kivégezték a béketárgyalások vezetőjét. Bravó.
A kurva annyukat.
mcnab Creative Commons License 1999.03.29 0 0 233
én is annak örülnék a legjobban ha koszovó belsejébe dobnának le speckó csapatokat. Én nem is annyira a USMarines-ra gondolok, mintsem a SAS-ra. Ilyen terepen sokkal komolyabbak.

Tűzerőt kell produkálni az albán testvéreknek és menni fog. Fegyvert, fegyvert kell adni, hathatós startégiai és légi támogatással. Az amcsik ugyanis nem mennek bele egy kisebbfajta mészárlásba, azt inkább a helyiekra bízzák.

Hogy látjátok?

andras Creative Commons License 1999.03.29 0 0 232
Szerintem Primakov azért megy Szerbiába, hogy megegyezzen az F-117-es áráról.
namam Creative Commons License 1999.03.29 0 0 231
Meg ugyebar ma volt IMF- Orosz targyalas is
namam Creative Commons License 1999.03.29 0 0 230
Jevgenyij Primakov orosz miniszterelnök legalább 800 ezer dollárt kapott az iraki
kormánytól, és ennek fejében akadályozta Irak illegális fegyverprogramjainak
ENSZ-ellenőrzését - olvasható a The New Yorker legújabb számában.

Megsem lesz annyira ócsó az a hitel, Oroszok elkezdtek a nyilatkozat haborut es a nagyhatalmi valaszlepeseket, mire veletlenul pont most jelent ez meg.

namam Creative Commons License 1999.03.29 0 0 229
Mi van semmi sem tortenik??
namam Creative Commons License 1999.03.29 0 0 228
Ez sem a katonai sem a politikai vezetok szerint NEM LESZ ROVID HABORU. Az elso es a masodik nap utan meg talan, de most mar nem,
mert:
Tony Hagaba akarja vinni Milot, ELVE. K. nagy precedenst akar teremteni a magara talalt UK. A UK pilotak be vannak zsongvam, hogy most megmutatjak hogy vannak olyan jok mint az amik. UK most bizonyit, hogy Falkland nem is volt "lefizetett" haboru, etc.

Szerintem az USA eddig nem akar elmenni, csak addig, hogy jon valamelyik tabornok es szepen csinal egy puccsot.

Milo meg arra jatszik, hogy eszak Kosovot megtartja es Del koszovot meg atangedi a Tuleronek es az egeszet eladja otthon mint gyozelmet. De ezt a NATO szerintem mar nem fogja hagyni, mert leegne az egesz vilag elott.

A NATO belement ebbe a jatszmaba es most mar nem tud visszatancolni, azaz meg kell NYERNIE az egeszet. Ami hosszu es veres haborut jelent. SAJNOS.

(Szerintem)

Előzmény: Kutyi (226)
andras Creative Commons License 1999.03.29 0 0 227
Szerintem a NATO örült volna a legjobban, ha csak a koszovói vérengzésben közvetlenül érintett csapatokat irthatná. Csak hát a hadvezetés ennél bonyolultabb. A szerb tankokat, tüzérséget csak alacsony magasságból lehet hatékonyan támadni, ehhez az erre alkalmas repülőgépeknek 1000 m alatt kell repülniük, a helikopterekről nem is beszélve. Ezt viszont életveszélyes, mert ebben a magasságban már az összes légvédelmi eszköz (rakéta, ágyú) eléri őket. Ezért ezen csapás előtt (ezt hívják most "2. fázisnak") ki kell(ett) iktatni a radarokat, vezetési pontokat, légvédelmi egységeket, a légvédelem számára utánpótlást gyártó üzemeket stb. Ezzel lehet csak biztosítani, hogy a 2. fázisban résztvevő légierő viszonylagos biztonságban "tevékenykedhessen".
Előzmény: Kutyi (226)
Kutyi Creative Commons License 1999.03.29 0 0 226
Hali!
Ugy érzem, igazad van jenki! Valószinüleg túl sokat vártam, gyorsan, és nem is gondolkodtam elôre. Én rövidtávú, gyors rendezést vártam, várnék el; és a lehetôségekhez képest minimális károkozást, mert ezek az üzemek nemcsak a háborúban, hanem jóval utána is hiányozni fognak. Ha eleve úgy tervezik a dolgot, hogy fél éves hadviselésnél is tovább fog tartani, akor sajnos szükséges elôrelátásról van szó. Akkor sem kéne hülyére venni minket, és kábitani a "nincs áldozat, mert mi vagyunk olyan jók" dumával, mert abban egyetérthetünk, ez semi esetre sem a NATO érdeme! (Viszont a folytatáshoz meg kell az eredmény...)
Jóbban tetszene, ha Koszovot, és közvetlen környékét rombolnák "csak". Ezt sem tartanám helyesnek, csak elkerülhetetlennek. Valószínűleg, most ez fog következni.
Ha ezzel kezdték volna, az elhibázás lett volna? A hosszabb távon stratégiailag fontos dolgokat ráértek volna késôbb is megsemisiteni.
andras Creative Commons License 1999.03.29 0 0 225
"Nem hivatalos" katonai információ: az amerikaik és britek arra készülnek, hogy a következő napokban különleges alakulatokat, hegyi vadászokat, felderítőket, katonai tanácsadókat, vállról indítható páncéltörő rakétákat és egyéb fegyvereket dobnak le Koszovó belsejébe. A cél, hogy megrősítsék az UCK ellenállóképességét és a NATO légierő segítségével hatékony csapásokat mérjenek a szerb tüzérségre és szabadcsapatokra.
rOver Creative Commons License 1999.03.29 0 0 224
Hmm. Utolag elolvasva tenyleg nem volt _teljesen_ a valasz. De azert olvasd el meg egyszer, van benne ilyen tendencia. Persze lehet hogy nem tudatos. Nem akarok idezni mert jogosan mondanad hogy ez elferditi a mondanivalot.
Előzmény: Rocko (221)
rOver Creative Commons License 1999.03.29 0 0 223
Jamie Shea, NATO szovivo, kifejezett nemmel valszolt a kerdesedre (az albanok felfegyverezeserol) es folrg az indoklas volt meggyozo hogy az rovid tavon nem hozna eredmenyt tehat mire ezt megtennek Milo-ek mar egesz Kosovot kiirtottak.
A szarazfoldi csapatok beveteset, szamomra meglepo modon, a hadsereg tamogatna de szerintem Clinton nem nagyon akar belemenni a dologba.
Erdekes modon az USA volt horvat nagykovete azt nyilatkozta hogy szukseg lesz a szarazfoldi csapatok bevetesere es hasonlo modon nyilatkozott a boszniai csapatok volt parancsnoka.
Shea szerint _jelenleg_ nem tervezik a szarazfoldi csapatok beveteset ami szerintem sokatmondo a mult heti egyertelmuen elutasito nyilatkozatokhoz kepest. David Willby a SHAPE szovivoje szerint meg tavaly tobb tervet is keszitettek egy szarazfoldi tamadasra.
Előzmény: don pelayo (222)
don pelayo Creative Commons License 1999.03.29 0 0 222
A NATO fejesek mindenhol tagadják, hogy szárazföldi akciókra készülnének. De akkor mi lesz? felfegyverzik az albánokat?
Rocko Creative Commons License 1999.03.29 0 0 221
Nem erről szólt a mondanivaló...
Előzmény: rOver (138)
jenki Creative Commons License 1999.03.29 0 0 220
Helló!
Kutyi egy valamit felejtesz el, azt hogy az eddigi csapásmérés alapvetően stratégiai célpontoknak szólt. Ebből következik egyrész az, hogy nincs jelentős ember áldozat, nem annyira látványos (sic!) a rombolás, de évekik piszokul fog hiányozni az ami elveszett. Egy légtér ellenőrzési rendszert nem lehet csak úgy becsomagolni. El rejtheted a gépeket, de a kiszolgáló létesítményeket nem, enélkül meg nem lehet használni őket. Egy radart nem lehet csak hasra ütés alapján telepíteni, de egy radar rendszert még ennyira sem. Az eldugott cuccokat felállíthatják új helyen, de ezzel pontosan a völgyeket nem tudják befogni. pont azokat a helyeket ahol a szárazföldi egységeket támadó gépek jönni fognak, jöttek tegnap este is.
A hadi üzemek azelső napokban tényleg nem érdekesek, raktárról lehet dolgozni, de pont a vietnami háború mutatta meg azt is, hogy mozgó hadszintereken is ma már anyag háború dúl. S minden háromszor olyan gyorsan fogy el, mint ahogy számították. A raktárakat meg elég könnyű felderíteni, mert ott forgalomnak kell lennie.
A vegyi üzemek rakéta hajtóanyagot gyártottak, de gondold meg a robbanószereket miből lehet csinálni? Vegyszerekből. Vegyi fegyverekről szó sincs. Ha SM bevetne ilyeneket, a hülye pacifista bagázs egyből látná ki dédelget. Öngól.
Az üzemek működtetéséhez is kell még valami. Áram. S baromi lassú dolog erőművet építeni.
Tehát amit eddig is mondtam, ezek a dolgok holnap, holnap után fognak nagyon hiányozni. S ez a kezdeti doktrinának megfelel. Ami most jön az már az élő erők támadása, egyenlőre Koszovóban. Kb nagypéntekig. Jövő keddtől aztán egész Szerbia területén nagyarányú légicsapások laktanyák és csapatok ellen.Veszteségek mind két oldalon lesznek, de a szerb áldozatok száma ugrás szerűen nőni fog. Remélem SM addig észhez tér, bár nagyon nincs hova futnia.
Előzmény: Kutyi (217)
don pelayo Creative Commons License 1999.03.29 0 0 219
Kutyi!

Lehet, hogy igazad van, a beavatkozás nem ért el eredményeket eddig.
De nézd med a másik oldalt: mi van, ha nem avatkoznak be?

Ami Koszovóban kialakulóban volt, az egy klasszikus gerillaháború. Mindkét oldalon tele fanatikusokkal, akik a saját mérsékeltjeiket is irtják. Dettó Törökország-kurdok (minden tavasszal hadjárat. Ha a NATO nem avatkozik be, megáll-e a népirtás? Nem. Az albánok felfegyverzik magukat. A szerbek felperzselik a falvakat, hogy ne legyen utánpótlás. Az albánok bekeményítenek. A szerbek is. Az albánok 100 tonnás pogolgépeket robbantanak Belgrádban. Arkan Tigrisei kiirtják fél Koszovót... 1 millió menekült, véres harc évtizedekig. Egy ponton túl Európa már nem bírta volna, és mindenképpen beavatkozik, addigra a sok öldöklés nyomán már meglenne az ENSZ felhatalmazás is. Mint boszniában: kellett pár százezer halott. Milosevicst rábeszéléssel ("politikai megoldás") soha, soha nem lehetett volna megállítani. Ellenzékét már sikeresen beintegrálta maga mögé, megbuktatástól nem kellett félnie.

Nem volt jó és rossz megoldás, csak rossz és még rosszabb. A mostani bombázás a rossz.

Degeczi Creative Commons License 1999.03.29 0 0 218
Kutyi,
amit irsz, az kb igy is van.
A legvedelmi utegeket ha csak lehetett attelepitettek korhazak es mas polgari epuletek tetejere.
Arrol is hallani, hogy harckocsikat pl maganhazakhoz(!) rejtenek.
Kutyi Creative Commons License 1999.03.29 0 0 217
Helló Fiuk!
Agyaltam egyet tegnap este, és érdekes eredménye lett. (Lehet, csak alultájékozott vagyok.) Mit is értünk el az 5-6 nap alatt, azon kivul, hogy a sikereinkért veregetjük a saját válunk, mármint a NATO?
Kezdem ott, hogy álítólag nincsenek katonai (szerb) áldozatok. Ez meg hogy lehet, a szerb katona sem imunis a bombára! Persze, jóelôre bejelentette a NATO mit kiván bombázni, a lehetséges célpontokat meg bármely tizenéves számitógépes stratéga meg tudta volna határozni, ennyi okoságot meg feltételezek a szerb hadvezetésrôl; tehát a lehetséges célpontokról kivonták a katonákat. Azért ügyes a NATO, nem csinált áldozatot ott, ahol nem volt senki sem... De folytasuk a gondolatott. Ha nem volt ott a katona, és napokkal elôre tudták, hogy nem kéne ott lenni, akkor az vitte magával a mozdítható felszerelését is! (Nem mozdíthatóra még kitérek.) A kincstári válveregetést kioszthatjuk magunk közöt, szétbombáztuk egy csomó harci kütyü hült helyét, és még csak áldozatok sincsenek. Nem semmi!
Ha meg mégis sikerült valami olyant is eltalálni, ami fontos, ott kellett lenie katonának is! Akkor meg hogyhogy nics áldozat? Nos ha valahova becsapott egy okos bomba, akor NATO elemzô legyen a talpán, aki áldozatokat talál a légi és mühold képeken, nem beszélve arról, hogy az elemzô is tudja, ott nem lett volna szabad katonának lennie. Nyugodt szivvel irhatja, nincs áldozat. Különben is rühelik már eléggé szerb civilek a NATO-t, nem kell a negativ propaganda. Hogy Milosevics mért nem sirja tele a sajtót a katonai áldozatokkal, az érthetô, de azért kifejtem. Ha elismerne áldozatokat az nem használna a katonai morálnak, meg néhányan feltennének csacsi kérdéseket, minthogy: Mit kerestek azok az áldozatok a vélhetô célponton?
Érdekes a szitu, a szembenálló feleknek érdekük ugyanazt állítani.
Most nézzük azokat a megsemmisitett célpontokat, amiket nem lehetett felpakolni, elvinni. Ilyen a repülôtér. Azokat szétbombáztuk ám! Most már nem szálhatnak fel azok a gépek, amik felszálás után sem értek el semmit leszerelt (nem lebombázott!) repülés irányítás hiányában! (Lásd a MIG-eket) Válveregetés kijár.
Megszünt a komunikáció is. A bombázás idelyére. (Internet is?) Ez sem semmi, de akkartak-e kommunikálni egyátalán? Mit mondhattak volna a MIG-eknek? Hajrá fiuk, mindent bele?! (Repirányítást eldugták, információjuk nincs.) A koszovoi egységek meg önszorgalomból is tudnak Albánt kergetni, nem kell percenként utasitgatni ôket, ráér akkor is Milosevics csapatott rendezni, ha helyreáll a komunikáció. (Ez nem szokványos háború!) Vállveregetést zsebeljük be!
Ha itt tartunk, adjunk egy válveregetést az Albán hadvezetésnek is (ha van ilyen a gyakorlatban), megérdemli! A bombázásokk miatt már amúgy is viszketett a szerbek tenyere, de a NATO messze van, az Albán meg kéznél, sôt kéz allat, erre nekiugrik a szerb egységeknek! Most meg tanulja a keserű leckét, a szerbektôl probál megvédeni a NATO, de a saját hülyeségünk ellen senki. Arról nem is beszélve, hogy béketervet irtak alá!
No, térjün vissza kétes sikereinkhez. Repülôgépgyárat, és más fontos üzemeket is lebombáztunk. Ezeket eleve úgy telepítették, hogy rövid idô alatt (némelyiket 2 óra alatt is!) hadiüzemmé lehesen alakítani. Csakhogy régi Jugoszláviai szokás a spájzolás. Az elôzô háború egy részét is raktárról vivták, Milosevics mért szakított volna a bevált gyakorlattal? Ennek csak akkor volt értelme, ha hosszú, ÉVEKIG tartó háborura készül a NATO! (Nem az elsô bombázás után szoktak készleteket felhalmozni!)
Megsemmisitettünk erômuveket, sok helyen nincsen áramszolgáltatás. Melyik az a (támadó)hadsereg a huszonegyedik század küszöbén, amit feltart a polgári áramszolgáltatás akár teljes hiánya? A szerb háziaszonnynak meg leolvad a frigoja. Veregesük válon magunkat ismét.
Lebombáztunk vegyi üzemeket is, Milosevics mostmár nem gyárthat(?) vegyi fegyvereket. Akart?? Nem hallottam róla.
összegezve: Szétbombáztuk a harci kütyük helyét, megakadályozzuk, hogy használja azt, amivel nem megy semmire, rugtunk egy hatalmasat a majdnem talpraállt szerb gazdaságba, csináltunk egy csomó munkanélkülit, mert nem lesz gyár, ahol dolgozzanak. És büszkén nézegetjük a kíváló statisztikai eredményeket, még áldozat sincs! Igaz, ezek a makacs szerb fiukák még mindig kergetik az Albánokat, de mi jól dolgozunk!
Utószónak: Miért várunk racionális döntést Milosevicstôl? Ebben az évtizedben még nem volt neki, csak a fanatizmusa dikált. Most mitôl változna meg?
namam Creative Commons License 1999.03.29 0 0 216
A masik topicban felvilagositottak, ot napja menek mar ezek is. Vettem az adast!
Előzmény: namam (215)
namam Creative Commons License 1999.03.29 0 0 215
Gyerekek, a B 52 es nem nehez bombazo? Mit csinal az Yugoban, mert hogy elindultak legalabbis a bbc szerint
namam Creative Commons License 1999.03.29 0 0 214
HOL?
Előzmény: andras (193)
vomit Creative Commons License 1999.03.29 0 0 213
off on
ne haraguggyatok elemző fijug
de nekem attól áll fel (a hátamon a szőr)
ahogy a hülyetopik hülyecíme hülyén van írva
off off
pizarro Creative Commons License 1999.03.29 0 0 212
Sziasztok.

Azt hiszem hogy Milosevics kész helyzet elé akarja állitani a NATO-t. Ha most gyorsan, és hatékonyan megváltoztatja koszovóban az etnikai arányokat, majd népszavazást ir ki koszovó státuszáról, és persze beszünteti a hadmüveleteket, kivonja a csapatok nagy részét, - hiszen már csak a határt kell orizni hogy ne jojjenek vissza az albánok -, akkor elég nehéz lessz a NATO-nak elfogadtatnia egy szárazföldi akciót.
Bombázni pedig nem lehet a végtelenségig...

mcnab Creative Commons License 1999.03.29 0 0 211
MI VAN ELEMZŐK?
ALSZOTOK AMIKOR JÖN AZ ÚJABB HULLÁM...?

MONDHATOM...HA FELKELTEK ÍRJATOK.

muszáj kiabálnom hogy halljátok, bocs.

mcnab Creative Commons License 1999.03.28 0 0 210
Miből gondoljátok, hogy a mentőhelikopter kivitte a lényeges dolgokat a lopakodóból?

Közel volt Belgrádhoz, lakott terület mellett, gondolom a szerbek pikkpakk ott teremtek.

Miért nem csinálunk már valamit a kiba..ott páncélosaikkal?
Kezdek türelmetlen lenni.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!