nem teljesen értem a kérdést. Ha van a gépben SSD, akkor a Windows nyilván arról bootol. Ha nem csinálsz a Cubase telepítésénél semmit, hanem hagyod, hogy telepítse alapértelmezés szerint, akkor úgyis a /Programfiles/Steinberg/... akármi könyvtárba megy vagy esetleg 64 bites környezetben a ...(x86)... könyvtárba, ha nincs 64 bites telepítő. Ettől teljesen felesleges eltéríteni, akármilyen is a géped.
Ez az Acer E15 a leírás szerint i5-ös procival van szerelve... Ennek bírnia kéne szinte bármit!
(nekem egy HP dc7800 gépen megy az 5-ös cubase, Intel Core2 Duo E6550 (2,33 Ghz, 4 Mb L2 cache), 4 GB ram, win7, terratec EWS88MT hangkártya, régi HDD. 8-10 Vsti, 20-22 sáv mindegyiken 3-4 insert, 2-3 send effekt, 2-3 master effekt és nem akad meg 38ms latency felett soha.)
Szerintem itt inkább user error-ra kell gyanakodni.
(pl. indokolatlan plug-in használat, vagy mintavételezési frekvencia, stb)
Nos, a celeronok főleg a plugin használatot meg az alacsony latency elérését korlátozzák. Nem rég írtam a zenei PC konfigurálás aktuális dolgairól a Bitzenedében:
Avagy a zenei PC konfigurálás aktuális kérdései
Tavaly ismét egyre többen kerestek meg bennünket stúdió PC konfigurálási igényeikkel, holott pár éve azt gondoltuk, hogy ez a vonulat lecsengőben van. Úgy hittük, mindenki áttért Macre, vagy tán átköltöztette a[...] Bővebben!Tovább »
Találtam egy jó videót erről de az én BIOS-omban csak a boot-hoz lehet hozzáférni. Vagy csak én vagyok ennyire béna. Csoda, hogy a BIOST megtaláltam. Sokkal egyszerűbb volt anno a Cubase 1.0.
Legjobb lenne egy SSD, vagy esetleg egy kombinált SSD+HDD, ha nagy tárterület kell. Viszont arról meg kell győződni csere előtt, hogy olyan eszköz kerüljön a laptopba, amit tápellátás és melegedés szempontjából még elvisel.
A Cubase-re való Windows optimalizálás tekintetében általában a Cubase pdf leírása szokta tartalmazni valami "Optimizing Windows for audio" vagy hasonló című fejezetben. A Steinberg oldalán is van pár sor, de most valamiért nagyon szűkszavú, korábban sokkal részletesebb volt. https://www.steinberg.net/en/support/knowledgebase_new/show_details/kb_show/optimizing-windows-for-daws.html
Meg még abban segíts nekem, hogy milyen vincsit érdemesebb használni. Mert inkább már most lecserélném. Az 1T szerintem praktikus ha előre gondolkodom. Amúgy nincs particionálva.
Azt tapasztalom, hogy a VST-k elég lassan töltik be a mintákat.
De a fő problémám, hogy a negyedik vaskosabb loop, vagy szőnyeg sáv után leakad, elhallgat minden egészen a minta lecsengéséig. Asio4all elvileg késésmentes. (Alesis io2).
A halion Sonic -ot nem akarom használni inkább más VSTi-ket szeretnék használni , csak azt sem tudom hogyan hivjak be egy VSTi-t , hogyan rakjam rá a kiválasztott sávra , hangerő stb. beállitásokkal nem lenne gond hiszen a Reason-be is be kellett minden állitani és a panorámát is.
SMF megszólaltatásához a legegyszerűbb valami General Midi kompatibilis VSTi-t használni. Lehet persze mással is dolgozni, csak a GM kompatibilis szoftver hangszereknél automatikusan beválasztódnak a hangszínek, a többinél pedig be kell állítani sávonként a hangszereket, hozzájuk a megfelelő hangerő és effekt arányokat, stb.
Alapból a Cubase 5-höz járt egy plugin választék, sajnos arra már fejből nem emlékszem, hogy melyek voltak az alapfelszereltségek képező hangszerek, és melyek voltak a demóként hozzáadottak, de úgy rémlik, hogy a Halion Sonic járt hozzá, és abban volt GM kompatibilitás. Importálni ilyen esetben nem kell semmit, csak sávonként beállítani instrumentnek a Halion Sonicot.
Igen egy kész midit importáltam be a Cubase -ba minden hangszer külön sávon volt de megszólalni nem akart gobdolom azért mert nem volt hozzárendelve VSTi bár még azt sem nagyon értem hogyan importálom be a Vsti-ket a Cubase-be
Nos én idáig a Reason progival dolgoztam de gondoltam a Cubase 5 progit is kipróbálom mivel a reason VSTi vel dolgozni nem tud és a 4-es verzió eléggé visszafogott még.
Gondjaim : Telepitettem a Cubase 5.0.1 -es változatot beimportálom az audiót szól is a progin viszont ha beimportálok egy MIDI fájlt behangszereléshez nem szóllal meg bármit követel el.
Ez mitől lehet ? Mit kell itt még beállitani ? vagyis hogyan keverni rá a VSTi ket az eggyes midi sávokra.
Mindenképpen előerősítés kell hozzá. Mint egy mikrofonnál. Ezt egy egyszerű multieffekt-en keresztül is megoldhatod. Bár lehet, hogy az általad írt hangkari már rendelkezik előerősítéssel. Nem ismerem. Ha igen, akkor beállítás gondok vannak, de azt ne a vezérlőpultban keresd, hanem a Cubase-ban.