Keresés

Részletes keresés

colour Creative Commons License 1999.03.02 0 0 198
Persze jó tudni, hogyha Siklós Máriát kizárják a Kamarából, akkor nem lesz a Nemzeti tervezője, vagy sohasem adhatják ki az építési engedélyt, mert csak kamarai tag tervezhet, és olyan tervet nem engedélyezhet egyetlen hatóság sem, amelyet nem kamarai tag írt alá.
Úgy hogy Schwajda úr jól teszi, ha mielöbb kiegyezik a Kamarával, különben nevetségessé teszi magát. Közbeszerzési pályázat nélkül pedig minden Nemzeti tervezésére "vállalkozó" kijelölt-öbnjelölt- karrierista meg biztos lehet abban, hogy úgy kirugják a Kamarából, hogy a lába sem éri a földet.

HJM Creative Commons License 1999.03.02 0 0 197
;-))
(a másik topicban már leírtam a véleményem, hogy tkp. egyetérteünk ebben)
Előzmény: speaker (196)
speaker Creative Commons License 1999.03.02 0 0 196
A Nemzeti Színház kormánybiztosának nem kell építész, vagy színházi szakembernek lenni, elég ha jó szervező és tisztafejű politikus. Aki azonban olyanokat nyilatkozik, hogy ez márpedig így lesz, meg úgy lesz, és punktum, 10 milliárd közpénz felett ő rendelkezik ő dönt, az nem politikus, nem szakemre, és nem tisztafejű, hanem pojáca.
huba Creative Commons License 1999.03.02 0 0 195
Siklós nagyon jól „feküdt” az utóbbi 25 év minden kormánynál, pártvonatkozásban főleg az SZDSZ-nél, így ha még az előző koalíció kultur-komisszárjai sem mertek egy ilyen ötlettel kirukkolni, és tisztességes pályázaton döntöttek, (jóllehet utána a poltikától távol álló szegény Bánt belekényszerítették az újabb és újabb megalománisás pótigényeikkel a költségek növelésébe), azaz, hogy még Magyar Bálint is a pályázatot választotta és nem izomból Siklóst nevezte ki a Nemzeti Színház főtervezőjének, akkor ez sokat sejtet. Egyrészt Siklós kvalitásaira nézve, de Schwajda úr megfontoltságára, egy ilyen politikai szerepre való alkalmasságára nézve is, hogy más következtetésekről már ne is tegyünk említést.
Előzmény: jégtörő (194)
jégtörő Creative Commons License 1999.03.02 0 0 194
Szerintem is magyar építész tervezzen Nemzeti Színházat. Siklós Mária magyar. ( Popov kiválasztását még nem értem)
Az, hogy Siklós nem tervezett még új színházat nem túlzottan érdekes, mert az utóbbi időben (25 év) senki sem tervezett megvalósult színházat. Tervpályázatokon meg sokan részt vettek.

Várjuk meg mivel rukkol ki, aztán gyalázzuk, a tervpályázat még nem biztosíték arra, hogy jó és elfogadott terv születik (lásd Bán épülete).

Előzmény: huba (190)
NICK Creative Commons License 1999.03.02 0 0 193
Rendkívül veszélyes (bár már szinte általános) ez a stílus.Mert ugye aki ezentúl "úgy tesz" mint Schwajda, arra ugye szintén nem vonatkoznak majd a törvények.
Meg aki "úgy tesz",mint......
Meg aki "úgy tesz",mint......
Meg aki "úgy tesz",mint......
s
t
b
.
.
.
Pocak Creative Commons License 1999.03.02 0 0 192
A Magyar Hirlap marc. 2-i szamaban van egy kis cikk, kiborito.
Sch. pofatlanul bejelenti, hogy az uj tarsasagra nem vonatkozik a kozbeszerzesi torveny. Mellesleg uv. ig. Schwajda Gyorgy.
Tovabbra is a Felvonulasi teren akarnak epitkezni, ami tovabbra is a XIV. ker. onkori tulajdonaban van (majd oket is jol megzsaroljak?).
Siklos Mariat max. kizarjak a kamarabol, ki nem szarja le, nekem sokkal jobban faj az, hogy ezt igy, itt, 1999-ben meg lehet csinalni, velem, velunk.

Bumm bele a pofajaba mindenkinek, majd ok megmondjak, hogy mirol szol a torveny, mi a szep, a polgar meg huzza meg magat.

Simicska Creative Commons License 1999.03.01 0 0 191
Jaj, hiszen ez olyan logikus.
Sok legyet egy csapasra.

Olvasta valaki a Rokonok c. konyvet?
Ugyan ezt latjuk, csak nagyban

De ez meg hagyjan lenne.
De mikor akarjak atadni?
2002. marc. 15-en, ha jol tudom.
(ha meg kormanyon lesznek)

Micsoda felhajtast csinalnak a valasztasi kampany alatt, hogy "Mi, a polgarok, egyutt felepitettuk a Nemzetit, felepitettuk a Polgari Magyarorszagot, eljen a magyarsag, dogoljenek meg a liberalisok, a bolsik, ill. a liberalbolsik.

Hiszen errol szol a Figec politikaja (es a forum jobbos tagjai is ezt kovetik): tenyek leszarva, nyomjuk a sablonos dumat, (keywords: mi, egyutt, pogarok, magyar, nemzeti, liberalis, polgari erok, nemzeti oldal)

Nem butak ezek, csak szuk latokoru szemetladak!

huba Creative Commons License 1999.03.01 0 0 190
Márpedig egy Nemzeti Színházat tervezzen magyar építész. (A múlt században is az összes vidéki és pesti nagy színházakat külföldiek tervezték, de az Operát, vagy a Bazilikát nem bízták idegenre.)
A bevásárló központokat, bankokat, irodaházakat stb. nyugodtan tervezheti akárki, de meghatározó kulturális, nemzeti intézményeket –ha egy mód van rá – ne tervezze külföldi, semmiféle „nemzetközi” pályázat leple alatt.
A Siklós Máriát építész berkekben mindenki „ismeri”. A legutóbbi Nemzeti Színház pályázaton azért nem is indult, mert ő új színházat még nem tervezett és ilyenbe nem is akar fogni, inkább elvállalta a pályázat előkészítésében való közreműködést. Csinálta viszont az Opera, Vígszínház, Katona József Színház, stb felújítását. Ezek technikai és belsőépítészeti felújítások , némi bővítések, és tatarozások. Egyikben sem Siklós volt a belsőépítész. Siklós azért uralja ezt a piacot, mert valaha annál a cégnél dolgozott, mely annak idején a színházakra volt szakosodva, és így ő valamennyi régi felújítási -átalakítási tervvel rendelkezik (amiket időben kimentett magának), ezért minden felújítási pályázatot hely-ismerete miatt megnyer. Na de ettől még nem önálló alkotó, jóllehet Ybl díja is van.
Schwajdával azóta van jóba, mióta megcsinálta „neki” a Szolnoki Színházat, meg a családi házát. Gondolom innen, meg a szolnoki Várhegyi Attilától ered az ötlet, hogy ő csinálja a Nemzetit.
Halva született ötlet. Szegény Siklós, ez nem neki való. Ha belefog, belefog halni, és a Schwajda lesz a gyilkosa.
Előzmény: jégtörő (180)
HJM Creative Commons License 1999.03.01 0 0 189
Mivel a történelem és az idő kereke vissza nem fordítható, mondhatnám azt is, hogy bizos.
De nem mondom, mert csak lehetséges lett volna.
;-)
(Ha az volna, ott nem volna ;-) )
Előzmény: HAME (188)
HAME Creative Commons License 1999.03.01 0 0 188
biztos?
Előzmény: HJM (186)
HJM Creative Commons License 1999.03.01 0 0 187
Lya, és majd' elfelejtettem.
Mostanában a törvények tudod-é, hogy mire lyók?

Hát, hogy tudjuk, hogy mit nem tartanak be....

Előzmény: HJM (186)
HJM Creative Commons License 1999.03.01 0 0 186
OFF ON
Kedves HAME értem én, hogyne értemém.

Ha nem a FIDESZ-MPP és az FGKP koala lenne, akkor épülne a 4-es METRO, épülne az Erzsébet téren a Nemzeti és lett volna cca. 19%-os nyugdíjemelés.

Lett volna Postbank konszolidáció is, de nem 150 milliárdért, nem kapott volna Nemeskürty a milleniumra 20 milliárdot(melyből cca. 15 az egyházakra fog elmenni), nem olvasztották volna be az elkülönített alapokat a költségvetésbe, nem államosították volna a TB önkormányzatokat, nem lennének klf. kinevezési ügyek, titkos adatgyűjtések, stb., stb., és tán még 90 milliárdos költségvetési hiány sem lenne február végén, lehez, hogy nem készülnének ennyien sztrájkolni stb., stb.

Ami hirtelen most eszembe jutott.

És nem lennének (ennyire) félrevezetett választó/állampolgárok sem tán.
Mert ugye Ők azt igérték, hogy elzárják a csapokat(csak saját maguk felé fordították) és azt is ígérték, hogy Ők mások(szebbek és jobbak, tisztakezűek) lesznek mint az előző kormányok.
Hát nem azok(szerintem).
Ugye, hogy értem én a célzást.
remélem te is.
OFF OFF

Előzmény: HAME (182)
r_bendegúz Creative Commons License 1999.03.01 0 0 185
A jó öreg (alt a) Vizslán találtam egy cikket, amiben megemlítik Siklós Máriát, aki egyébként tagja volt az előző pályázat előkészítő bizottságának is.

Mielőtt a jobb- és balféltekék egymásnak esnének kérek valakitől linket, ami alátámasztja (vagy cáfolja)l, hogy a kormány ezúttal nem fog tervpályázatot kiírni.

tisztelettel
r_bendegúz

NICK Creative Commons License 1999.03.01 0 0 184
Kedves HAME!
OK!
Hozzá teszem,hogy paralell árfolyamon számolva!
Előzmény: HAME (182)
HAME Creative Commons License 1999.03.01 0 0 183
Pardőz!!!
piszokság=franc a pofájukba.
HAME Creative Commons License 1999.03.01 0 0 182
Kedves HJM,
én értem. Bár az én fejem még Trebitschénél is szögletesebb. Azért mondtam, hogy piszokság. Ha pályázat kell, akkor legyen pályázat. Az imáron harmadik utalást a pragmatikus (szinonima:=anyagias:-) nyugdíjasra viszont nem hiszem, hogy nem értenéd.

Kedves Nick,
ne prejudikálj. Általában 20-ból 30, 10-ből 20 szokott lenni. Vagy ilyesmi.

Előzmény: HJM (177)
zseboroszlan Creative Commons License 1999.03.01 0 0 181
Kedves tini!
Itt szerintem nem arrol van szo, h legyen egy magyar epitesz aki megtervezi a szinhazat. Kulfoldon egy ilyen volumenu munka eseten NEMZETKOZI tervpalyazat alapjan dontenek. Ott szo sem lehet brancsbeli osztogatasrol vagy legalabbis jobban ugyelnek a latszatra. Kedves Draga Jo Kormanyunknak megint sietos a dolog.
jégtörő Creative Commons License 1999.03.01 0 0 180
Honnan tudod, hogy mit tervezett Siklós Mária?
Mert, hogy nem épült új színház Magyarországon huszonöt éve, az biztos, tehát megvalósult terveket senki sem készíthetett. Felújítást pedig annál többet csinált Siklós.

Az építész kamara meg először próbálja meg saját magát megszervezni, utána próbálja meg az építészek érdekeit védeni, és ha ezekben fel tud mutatni valami erdményt, akkor tiltakozzon bárni ellen.

(Persze én könnyen beszélek, mert nekem a Bán-féle terv végképp nem tetszett, pedig az pályázatot nyert)

Előzmény: huba (169)
NICK Creative Commons License 1999.03.01 0 0 178
Kedves HAME!
Elképzelhető,hogy a jelenlegi variáció a járulékos költségekkel együtt,nem kevesebbe,de többe fog kerülni mint az eredeti terv (ráadásul meg még kisebb is lesz.).
De ezt majd még meglátjuk.
Előzmény: HAME (176)
HJM Creative Commons License 1999.03.01 0 0 177
Nem értelek kedves HAME!

Miért nem akarod érteni?
-A Nemzeti építkezésének leállítása és annak oka(i) egy dolog. Az ezzel kapcsolatos korábbi véleményem nem változott.
-A mostani "osztogatás jellegű, PR célú" döntés meg szerintem törvénysértő! Ez egy másik dolog.
"...az állam én vagyok..." hangzott el évszázadokkal ezelőtt, de most újra többen e kijelentés szellemében cselekednek...
:-((

Előzmény: HAME (176)
HAME Creative Commons License 1999.03.01 0 0 176
persze, mostmár másról van szó. Franc a pofájukba!
De eddig nem volt másról szó. A hetes meg eddig sem érdekelt senkit.
Még az anyagias nyugdíjasokat sem...
Előzmény: HJM (173)
r_bendegúz Creative Commons License 1999.03.01 0 0 175
Változatlanul a Ligetből akarják a füvet, fákat elgarázdálkodni?
Ha igen, :-(((((((((((((
r_b.
tini Creative Commons License 1999.03.01 0 0 174
És ki az az Igor Popov? A Prota-Popov fia?
Nincs Magyarországon magyar építész, aki megtervezhetné a Nemzeti Színházat?
Szerintem, ha egy külföldire, meg egy színház-tatarozás tervezőre bízzák, jobb, ha meg sem épül.
HJM Creative Commons License 1999.03.01 0 0 173
Kedves HAME!

Itt azért most egy kicsit másról van szó.

Olvasd eggyel lejjebb a törvény szövegét.

Állami pénzek esetében még a WC papírt is pályáztatni kell közbeszerzési eljárás keretében ha az minisztériumi szinten (pl. BM és az összes BM szerv! együtt) eléri az értékhatárt.)

Nem vitatom, hogy kevés az idő, mert a kormány "időben produkálni akar", de ez nem lehet ok a törvénysértésre(szerintem).

(Ha "rosszmájú akarok lenni" akkor még azt is hozzáteszem, hogy "közelállók" a kedvezményezettek.)

Előzmény: HAME (171)
HJM Creative Commons License 1999.03.01 0 0 172

Na lássuk mint mondd a törvény. Emlékeztetnék rá, hogy több mint 10 milliárdról van szó!
(Bocs, de ez egy kicsit hosszú lesz.)



1995. évi XL. törvény a közbeszerzésekről

I. Fejezet

A törvény hatálya

A törvény hatálya alá tartozó szervezetek

1. § E törvény hatálya alá tartoznak a következô szervezeteknek a 2. § (1) bekezdése szerinti beszerzései:

a) az állam, a helyi önkormányzat, a kisebbségi települési önkormányzat, a helyi kisebbségi önkormányzat, a települési önkormányzatok társulása, a központi költségvetési szerv, a helyi önkormányzati költségvetési szerv, az elkülönített állami pénzalap, a Nyugdíjbiztosítási és az Egészségbiztosítási Önkormányzat;

b) a köztestület és a közalapítvány;

c) az a)-b) pontban meghatározott szervezet által vagy részvételével a vagyon egyharmadát meghaladó hozzájárulásával létrehozott alapítvány, társadalmi szervezet, illetôleg az a)-b) pontban meghatározott szervezet meghatározó befolyása alatt álló közhasznú társaság, biztosító egyesület, vízgazdálkodási társulat, ideértve ezek jogi személyiséggel rendelkezô szervezeti egységét is;

d) a támogatásban részesített - az a)-c) pont hatálya alá nem tartozó - szervezet a támogatásból megvalósított beszerzés tekintetében, illetôleg a kezességvállalás értékétôl függetlenül az a szervezet, melynek fizetési kötelezettségéért a Kormány az államháztartásról szóló 1992. évi XXXVIII. törvény (a továbbiakban: Áht.) alapján kezességet vállalt és az errôl szóló határozatban az így szerzett pénzforrásból történô beszerzésekre e törvény szabályait rendelte alkalmazni;
...........

A törvény hatálya alá tartozó beszerzések

2. § (1) Az 1. § szerinti szervezetek az árubeszerzéseik, valamint építési beruházásaik és a szolgáltatások megrendelése (a továbbiakban együtt: közbeszerzés) során - ha azok 4. § (1) bekezdés szerinti értéke a közbeszerzés megkezdésekor külön meghatározott összeget eléri vagy meghaladja - kötelesek e törvény szabályai szerint eljárni.

(2) Az 1. § e) pontjában szereplô szervezetek közbeszerzésén kizárólag a közszolgáltató tevékenységükkel közvetlenül összefüggô beszerzéseket kell érteni.

(3) A közbeszerzések (1) bekezdés szerinti értékhatárát az 1997. évre és azt követôen az éves költségvetési törvény állapítja meg.


p align="center">1998. évi XC. törvény
a Magyar Köztársaság 1999. évi költségvetéséről


123. § A közbeszerzésekről szóló 1995. évi XL. törvény (a továbbiakban: Kbt.) 2. §-ának (3) bekezdése alapján a törvény hatálya alá tartozó szervezetek tekintetében a közbeszerzés értékhatára 1999. december 31-ig
a) árubeszerzés esetén: 15 millió forint,
b) építési beruházás esetén: 30 millió forint,
c) építési műszaki terv készítése esetén: 7,5 millió forint,
d) szolgáltatás megrendelése esetén: 7,5 millió forint,
e) építési beruházás esetén a Kbt. 42. §-ának (3) bekezdése szerinti előminősítési kötelezettség tekintetében: 240 millió forint.


(4) Az 1. §-ban meghatározott szervezetek a (3) bekezdés szerinti értékhatárt el nem érô értéku beszerzéseik során jogosultak e törvény szabályai szerint eljárni.
..............

5. § (1) Tilos e törvény megkerülésének céljából a közbeszerzést részekre bontani.
(2) Ha azonos tárgyú közbeszerzésre - az (1) bekezdésben foglaltak megsértésével - egyidejuleg vagy egy költségvetési éven belül külön részekre bontva kerül sor, és a részek együttes értéke eléri az értékhatárt, akkor e törvényt az ilyen, részekre bontott közbeszerzésre is alkalmazni kell.

6. § E törvény hatálya nem terjed ki

a) azokra az államtitkot vagy szolgálati titkot érintô közbeszerzésekre, amelyek vonatkozásában az Országgyulés illetékes bizottsága a törvény alkalmazását kizáró elôzetes döntést hozott;
..............



Tehát a közhasznú társaság is a törvény hatálya alá esik, nemcsak a tervezés!

Hacsak nem a 6. §-ra hivatkoznak! ;-)

Előzmény: HJM (168)
HAME Creative Commons License 1999.03.01 0 0 171
csak csendben mondom mert nem értek hozzá.
tíz-és-fél, meg két-és-fél, az héttel kevesebb mint a húsz.
De hát, kit érdekel a 7, ha elvi kérdésekről van szó.
Még egy rokkantnyugdíjast sem...
NICK Creative Commons License 1999.03.01 0 0 170
Ha jól halottam, a terveket
Igor Popov készítené.Siklós Mária az új színház építésze lenne.
huba Creative Commons License 1999.03.01 0 0 169
Teljesen érthető. Siklós tervezte Schwajda családiházát, most ő tervezheti a Nemzet Színházát. Arról nem is szólva, hogy Siklós még egyetlen új színházat sem tervezett, csak felújítást.
HJM Creative Commons License 1999.03.01 0 0 168
Ma este TV2 Híradó:

Schwajda György az új Nenzeti Színház új miniszteri biztosa úgy döntött, hogy az új terveket - a közbeszerzési eljárás mellőzésével - Siklós Mária fogja készíteni, azon okból mert nincs idő "a közbeszerzési eljárás lefolytatására és a pályáztatásra".

Az építész kamara tiltakozik a döntés ellen.

Én is.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!