Keresés

Részletes keresés

borzimorzi Creative Commons License 1999.07.14 0 0 61
Kedves Monthly és Többiek!
A parával szvsz az a baj, hogy két, egymással ellentétes üzenet kommunikálódik, az egyik nyilvánosan, a másik nem, és a fű alattiban van a lényeg. A nyilvánosan is hangoztatható az, hogy az orvosoknak az elvégzett (már, ha elvégzett...) melóhoz képest tényleg felháborítóan kevés a fizuja. Ezért kényszerülnek rá a parára, ha meg is akarnak élni vmiből. Konklúzió: ha magasabb fizu lenne, nem kéne a para.
Igen ám, csakhogy az orvostársadalom egy feudalisztikus hierarchiájú autoritariánus struktúra (bocs, ezt jól megaszondtam) ahol mindenben az számít, hogy a prof.-ok mit mondanak, függetlenül attól, hogy igazuk van-e és illetékesek-e. Nomármost egy jó hírű prof. vagy akár csak adjunktus, aki sűrűn operál, az már a rendes fizuja miatt se nagyon szégyenkezhet, parából pedig kb. fél milla is összejön neki havonta, a legjobbaknak persze több. No, ez már olyan kategória, amivel képtelenség versenyezni: ennyinek megfelelő nettót hivatalosan csak akkor kaphatna, ha 1-1,5 milka lenne a havi bruttója, ezt pedig a tébé nem tudja kiszorítani. Kiszorítja tehát ő maga a betegekből, zsebbe fizetendő. Az, hogy a fiatal (35/40 alatti) dokik, akik még nem keresnek olyan fényesen, mert nincs még akkora reputációjuk, az nem érdekli az ilyen nagymenőket. Sőt, az az érdeke, hogy a hivatalos, adózott illetmények továbbra is ilyen kevésre rúgjanak, mert akkor továbbra is van mivel megideologizálnia a paraszolvencia elfogadását. Ez a suba alatti message és ez a lényeg.
Ja és még az is elég nagy baj, hogy a para ma már egyáltalán nem hálapénz, mert nem arról van szó, hogy a kezeléssel különösen elégedett, gyógyult beteg fizet is, hanem arról, hogy aki nem fizet, az ott dögölhet meg az orruk előtt. Az esetleges perben pedig majd hivatkoznak az egyéb bokros teendőikre.
Sajnos joggal, mert ilyen impotens szakszervezet sincs még egy ágazatban, amelyik eltűri a végkimerülésig ügyeltetést és túlóráztatást, a Munka Törvénykönyvének legnyilvánvalóbb ignorálását is. Na, jó, kezdek túltengeni, meg off is kezdek lenni. Elnézést.
Monthy Creative Commons License 1999.07.11 0 0 60
Egyszer baj volt a fülemmel. A János kórházban kezeltek. Egy hét alatt négy orvos látott, négy diagnózist kaptam. A negyedik meggyódított.
Sok orvostanhalga haverom van. A többség szerintem jó orvos lesz.
SZóval vannak ilyenek is meg olyanok is.

Az egyik orvos néhány hónapja nyílt levelet írt az összes dokinak mely szerint mondjon le minden orvos örökre a hálapénzről, egyszerűen ne fogadják el. Az erkölcsi megtisztulás után joggal kérhetnének a kormánytól több pénzt, és az emberek sem ágálhatnának a kicsit magasabb adók miatt hisz no longer parasolvencia.
Egyetlen helyeslő választ kapott a mennyi is (50.000?) orvos közül. Hááát. Legyenek normálisan megfizetve és büntessék a parát.
A parasolvencia útján átlagban 70 rongyot keres havonta egy orvos.

Monthy

borzimorzi Creative Commons License 1999.07.08 0 0 59
Kedves Tasztaltársak!
Végigolvastam. Szép sztorik voltak, az tény. A kérdésre válaszolva: Szvsz nincs nekik, legalábbis nem a munkában. De bocsika, miért olyan nagy baj az? Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de ha nekem vmim eltörött/kificamodott/elszakadt/bevérzett stb., akkor nem arra van szükségem, hogy a doki együttérezzen velem és krokodilkönnyeket hullasson a vállamon, hanem arra, hogy gyorsan és kifogástalanul ellásson. Ha mellette még mogorva is egy kicsit és jól megmossa a fejemet, hogy aszondja mi a f...nak megy valaki nedves időben hegyi túrára, ha egyszer nincs magasszárú bőr túracipője (20+ ezerért), akkor még meg is köszönöm a lecseszést, mert igaza van.
Szvsz a probléma nem azzal van, hogy van -e neki lelke. Kit érdekel? Engem inkább az érdekel, hogy miért nincs a zömükben annyi lelkiismeret, hogy szakmai szempontból legalábbis elfogadhatót produkáljon? Egy lakatos vagy marós is joggal büszke arra, ha egy munkadarabot kifogástalanul munkált meg. A dokik többségében ez miért nincs meg?
Kivétel: egyetlen olyan doktornőt ismertem, akiben megvolt. Seres Irénnek hívták, Ő volt a gyermekorvosunk Győrben. Háromszor múlt Rajta a tikszaros életem és még itt vagyok. Áldja meg érte az isten, ha van. (Nem tudom, adtak-e Neki parát a szüleim, de ha igen, megérdemelte.)
Kár, hogy erre az egyre jutott a szűk családom tapasztalatában még kb. egy tucat olyan, akire a vécépucolást se bíznám rá. Díszpéldány volt pl. az az állat az OTKI-ban, aki két évig kezelte Anyám lábszárfekélyét. Eredmény: a fekély kb. ötszörösére nőtt területében és mélységében egyaránt. Később lézeres kezeléssel gyógyulni kezdett ugyan (1/3-ára összement), de sosem gyógyult be, mert a lézer állítólag rákkeltő, így nem szabad túl sokáig alkalmazni. Ez az állatka meg azzal mentegetőzött, hogy "tudta ő, hogy nem tudja meggyógyítani, de nem akarta, hogy szegény beteg egészen elveszítse a reményt". Mert lelke, az volt neki, a baromnak! Ha egy évvel korábban közli, hogy ő nem tud segíteni, talán még időben kerestük volna fel a lézeres rendelőt és akkor Anyámnak vszeg még mindig két lába lenne. Arra persze azért rávitte az a nagyfene lelke, hogy a két év alatt durván egy balatoni nyaraló árát benyelje Apámtól. (Mi meg lyukas zokniban jártunk, de legalább eredménye lett volna!) És még mesélhetnék, csak forog a gyomrom.
Rettenet Creative Commons License 1999.07.08 0 0 58
Hmm nem olvastam végig, csak itt ott, de azért elég érdekes dolgok vannak itt.
miért ne lenne lelke az orvosnak? és ugyan miért kellene az egész világ sorsát rajta viselnie?
Ez is egy munka. felelősségteljesebb, de munka. Ad egy szolgáltatást, amit meg kell fizetni. Más kérdés, hogy nálunk ez még nagyon aránytalan, mert egyrészt lenyúlnak minket azzal, hogy kell az orvosi kezelésre, amiből persze az orvos alig lát valamit, ezért ő is így vagy úgy, elkéri a pénzét.
Aztán az, hogy melyik milyenlelkiismeretesen végzi a dolgát, már más kérdés. Ha jól tudom, már lehet választani. A döntés rajtunk áll.
(nézzük csak meg a maszek fogorvosokat. Szerintem teljesen korrekt a dolog. És nagyon sok közülük lelkiismeretesen dolgozik, mert meg akarja tartani a vevőkörét)
Yv Creative Commons License 1999.07.08 0 0 57
Hát az tuti, hogy a wolt háziorwosomnak nem megalázó elfogadni a borítékot. Arra utazik!

Vele történt meg az is, hogy amikor 10 perccel rendelés wége előtt érkeztem gyógyszert feliratni, már csak a kapuban találkoztam Vele. Mondtam Neki, hogy nekem csak gyógyszer kellene, mert elfogyott és a wasat nem adják recept nélkül. És még 10 percig rendelnie kellene, és tényleg sajnálom, hogy csak most érkeztem, de még így is el kellett lógnom óráról.
Nem fordult wissza, hanem azt mondta, hogy menjek csak fel a gyógyszertárba, mert recept nélkül is meg fogom kapni. Na persze! Mehettem wissza Hozzá, lóghattam el megint a suliból, csakmert aznap úgy hozta kedwe, hogy lelép!

Aztán: doktorbácsi ügyeletes. Majdnem szomszédunkhoz kihíwták, mert heweny fejfájásra panaszkodott a család két hölgy tagja. Két óra múlwa kiment, majd elkönywelte női hisztinek, meg hogy aludjanak! Reggel a dédimama (akinek külön házrésze wan) megrökönyödwe wette tudomásul, hogy az egész család fekszik. Megint orwos (mentők), gázmérgezés, irány a kórház. Majdnem meghaltak. És női hiszti... ugyebár. Nem gond, hogy az egész család lewert, fejek fájnak.

Előzmény: Egyorru (52)
mulatt Creative Commons License 1999.07.08 0 0 56
Biztosan lehet találkozni rossz orvossal is. Azért érzékenyebb erre az ember, mert mindig valami kritikus helyzetben adódik, amikor már helyből idegesebb, érzékenyebb az ember. Az állandó orvosait az ember megválogatja (gyerek, házi, nőgyógyász). Azért soha nem árt egy orvos jóbarát, ahol rá lehet kérdezni a konkrét dolgokra.
Sugárgomba fertőzés. Derült ki a cégnél szervezett rákszűréssen. Minden nő elment, nem akart kimaradni. Valami gyógyszer. Gyanakvás bennem, hogy pinpongozunk e vele, mert nekem nem írtak semmit. Orvos barát megkérdezve. Gyógyszer eldobatva. Új gyógyszer felírva mind a kettőnknek. A másik orvoshoz azóta is szervezetten járnak. Gondolom máskép meg nem.
Fistandantilus Creative Commons License 1999.07.08 0 0 55
Nem is beszélve a rutinmütétnek nevezett akármikről, amikbe sajnálatos módon a páciensek egy része belehal :o((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
Hatalmas rutin lehet, csak az a kérdés miből....
bubu Creative Commons License 1999.07.08 0 0 54
Tyuty kedves, ha nem csinaltal valami durva dolgo a lanyaval, a papahoz meg visszjarhatsz ;-))). nem fogja "veletlenul" levagni valami alkatreszedet.....
Előzmény: Tyutyu (53)
Tyutyu Creative Commons License 1999.07.08 0 0 53
Hupp!

Egyorru: minden beteg szereti ha megvizsgaljak a bajat, elgondolkodnak rajta es elmondjak mi a baj, e tobbi tenyleg pereferencia kerdese!

Kiment a bokaszalagom reszleges roncsolodas haromszorosara dagadt, merghogy a magam 100 kilojaval megprodultem rajta...
A Balesetiben, avagy Koltoiban (ahova a Borzsonybol 3 oraval a baleset utan ertem) 3 es fel oran keresztul varakoztattak, aztan bejott egy baratom bement az orvoshoz aki kavezott es telefonalt, es kiverte a balhet, akkor behivott, nem kerdezte meg mitortent, ranezett es aszonta pihentessem, mehetek haza! Ujabb balhe, naegyefene rontgen, esetleg hozza is nyulok... jo legyen gipsz! Gipszeloben elkezdik gipszelni, kiedrul, hogy a tornatanarom regi cimboraja a gipszelonek, felkesz gipsz levagva, es felrak egy rendeset, ugy hogy figyel a labamra!!! Ekkor akadtam ki a legjobban.
Masnap elmentem a kedvesem papajahoz aki sebesz, es felrakott helyette egy mua gipszet, figyelt ram kedves volt, es meg is gyogyultam... heppiend

Masik: ugyanez a lab, terdben fajdalmas, raestem nyujott allapotban, valami porcakarmi, szinten kedvespapa nezte meg, ilyen akarmi, olyan vizsgalat kaptam megfelelo bizbaszt, meggyogyultam 2 honap alatt. Cimboram ugyanugy jart, 4 honap mulva muteni akartak, addig egyik orvosrol masikra kuldoztek. Kedvespapa beindult, megnezte neki is ket honap, meggyogyult...

Egy kerdesem van: most hogy szakitottam a kedvessel, nekem is 6 honapig fog tartani???

Kulso sztori, komuves: DelPestikorhaz (JahnFeco) nogyogyasz bacsi (en is nala szulettem 20 eve, hugom is, 12 eve) egymas utan elkovette ugyanazt a muhibat (erosen meghuzta a gyerek fejet, nyaktores, egy-ket napon belul halal), erre elkuldtek nyugdijba... es megszuntettettek minden eljarast ami a korhaz ellen fennalt ezugyben (nemcsak halal volt, mindenfele mas is), merthogy "mar nem dolgozik ott"... hm!
tenykeg CSAK 3 halaleset kellett ehhez? Kezdek bizni az egeszsegugyben...

Jo orvossal is talalkoztam mar, de szerintem az a normalis, nem kene mgunkhoz nyulni attol, mert egy orvos hozzankszol, ertelmes, kedves, meghallgat megvizsgal, es meggyogyit. Hat nem ezert kapja a fizeteset? Mer nem megy valami jolfizeto palyara, pl komuvesnek, ott nem fog betegekkel talalkozni. Vagy egyszeruen olyan konnyu nemdolgozni orvoskent, hogy mar megeri?
VIP beteg boritekkal: meggyogyitjuk
Lamer TB kartyaval, irunk neki placebot!

bocs ha hosszu vagy osszefuggestelen voltam!
tyutyu

Egyorru Creative Commons License 1999.07.07 0 0 52
Eddig csak az orvosokról volt szó, de vajon mi a helyzet a betegekkel ?
Tudod mennyire különböznek? Az egyik pont azt szereti egy orvosban, amit a másik utál. Az egyik megsértődik, ha nem küldik el száz vizsgálatra és nem tömik tele gyógyszerrel, a másik meg nem hajlandó tudomásul venni a baját és tojik a kezelésre meg a felírt gyógyszerekre. Az egyik panaszkodik hogy milyen flegma az orvos a másik meg azt mondja milyen nyugodt és magabiztos ez őt is megnyugtatja. Az egyik mindent jobban tud az orvosnál a másik meg vakon megbízik minden szavában.
Aztán beszéljünk az "extrém" betegekről akikkel minden orvos találkozik egy párszor életében, akik komoly lelki konfliktust okoznak neki, aki miatt felveszi a pókerarcot és megtartja minden beteggel a három lépés távolságot egy életre.
Ezt csak azért írtam le, hogy látszódjon, az orvos lelke a beteg lelkétől is függ.
A hálapénz pedig nem csak a betegnek megalázó hanem az orvosnak is.
Előzmény: Yv (51)
Yv Creative Commons License 1999.07.07 0 0 51
Kérdés, hogy MuzX esetében tényleg csak megfázás wolt-e?
Engem egyik nyáron elkapott a köhögés. És aztán a köwetkező tawaszra el is múlt. Mert először megfázással kezeltek. Aztán persze ez nem jawult, sőt! Én nagyon boldogan csicsikáltam, de a család (élükön anyósommal, aki nagyon éberen alszik) nem sokat aludt azon a télen. Állandóan köhögtem. Akármi gyógyszert kaptam, akárhogy teáztam nem múlt el. A wégén már a tüdőgondozóban kezeltek, de az ottani dokinéni is csak két hónap és egy csomó wizsgálat után találta ki, hogy mi lehet a bajom. Kaptam rá gyógyszert és azóta se köhögtem!
Mert foglalkozott welem a dokim! A háziorwos hozzáállásából is kiweheti a beteg, hogy foglalkoznak-e Vele rendesen.
Wolt egy dokim. Keresztanyám hozzá jár, állítólag tündér (megjegyzem Keri még akkor is ad Neki pénzt, ha gyógyszert irat fel). Már nem is emlékszem, hogy miért kellett akkor ultrahangra mennem, de az biztos, hogy nem a háziorwos küldött, hanem egy szakrendelésről. Az ultrahang leleten számomra érthetetlen, de riasztónak tűnő dolog wolt. Miwel úgyis jogsi miatt meg kellett látogatnom a doktorbácsit megkértem, hogy ugyan fordítsa már le magyarra. Azt mondta, hogy Ő nem ér erre rá, mert kint nagyon sok beteg wárakozik még. És mindjárt lejár a rendelési idő. És különben is betegnél wolt kint. Hogy jöwök én ahhoz, hogy ilyennek foglalkozzam.
Hogy hogy nem a köwetkező héten már a jelenlegi, idősebb, de sokkal aranyosabb doktornénit "zaklattam" jogosítwányommal és ultrahangleletemmel. Ő megnézte, elmagyarázta. Lehet, hogy elég lassú a néni, de nagyon aranyos és kedwes. Ha nem tud walamit, akkor bewallja, és elküld szakrendelésre, hogy nehogy wéletlenül ne a legyobb kezelést kapjam.
Mert ilyen orwosok is wannak. Ha már rámnéz, hozzám szól érezni, hogy mit gondol rólam, a betegekről és egyeltalán az orwosi hiwatásról.
Intruder Creative Commons License 1999.07.07 0 0 50
Kedves Mr. Spock

Köszönöm a kiigazítást, mint említettem én csak egy mindenbe belebeszélő programozó vagyok:-)

Előzmény: Mr Spock (49)
Mr Spock Creative Commons License 1999.07.07 0 0 49
Kedves Intruder,

Rosszul tudod. Az antibiotikumoknak semmi kozuk a virusokhoz, azok a bakteriumok ellen vannak. Virusok ellen meg ma sem letezik semmi gyogyszer (csak megelozes, mint peldaul az oltasok bizonyos fajtaja). Amit pedig az orvosok csinaltak az az volt, hogy "megfazasra", mivel neha azoknak bakterialis komponensuk is lehet, irtak fel antibiotikumot. A vicc az egeszben az, hogy ha az orvos hibazott, es bakterium nem is volt jelen, akkor semmifele immunitas nem is alakulhat ki. Az csak akkor alakulhat ki, ha bakterium jelen volt (tehat az orvosnak igaza volt), de azon bakteriumok elegtelenul lettek kezelve, a legerosebbjuk tulelte a kezelest, szaporodtak, es azokbol lettek kesobb a gyogyszerre kevesbe vagy nem reagalo torzsek.

Gabor

Előzmény: Intruder (48)
Intruder Creative Commons License 1999.07.07 0 0 48
Jéééé feléledt ez a topic.
MuzX azért az tényleg túlzás ha egy köhögéssel magánklinikára rohansz.
Nem vagy egy kicsit hipohonder (lehet, hogy rosszul irtam)? Ha ez megnyugtat az én dokim sem ír fel semmit egy megfázásra. Néhány éve a legtöbb orvos minden alkalommal felírt egy halom antibiotikumot minden nyamvadt megfázásra. Ennek az volt az eredménye, hogy kialakult egy halom új vírus ami tök immunis minden gyógyszerre. Ha rosszul tudom javítsatok ki, én csak egy kiváncsi programozó vagyok:-)
originalqszi Creative Commons License 1999.07.07 0 0 47
Csak az van:(((( de az aztán marha nagy!
ePalazzo Creative Commons License 1999.07.07 0 0 46
MuzX! Na és elmúlt a köhögés a teától?
Sok beteg nem hajlandó tudomásul venni, hogy igenis betegsége banális és nem igényel komolyabb kezelést. A sok fölösleges gyógyszerelés azért is van, mert ugye ahogy Te is irtad elvárod, hogy foglalkozzanak veled, haha,...jó vicc, ma amint látni és Te is irtad, azt jelenti egy betegnek a foglalkozás, hogy sok-sok vizsgálatot elvégeznek vele )aminek mellesleg a nagy része teljesen felesleges, és kapjon gyógyszereket, aminek egy része vag ycsak placebó vagy az amúgyis rezisztens baktérium törzseket szaporitja.
Úgyhogy csak menjél nyugodtan magánklinikára és gyarapitsd az amúgy is "szegény" magánklinikák vagyonát, és persze Te is elmondhatod, hogy téged magánklinikán kezeltek....whoww, jól hangzik....
Előzmény: MuzX (44)
dr.Hajós Ferenc Creative Commons License 1998.11.26 0 0 45
12 éve vagyok háziorvos, és nagyon szomorúan olvastam soraitokat...
Ez így biztosan nem igaz...
Általában a többség becsületes,tiszteséges.
Ha mégis olyanná válnánk,amilyen szerintetek egy orvos,annak talán Ti is okai
vagytok. Rengeteg történetet tud minden kollega mesélni,hogy mennyire kiszolgáltatottak vagyunk,mennyire "hülyének" néznek néha "betegeink"
Ennek ellenére egy falusi orvos,aki a betegei között él,nem lehet olyan,mint amiről Ti is irtok....

MuzX Creative Commons License 1998.11.25 0 0 44
Sok orvost ismerek, nemcsak páciensként. :))) Tényleg elképesztôen flegmának tűnnek néha munka közben. Én amikor öt éve költöztem, leadtam a körzeti rendelôben a kártyámat, azóta nem is jártam arra, azt se tudom, ki a "háziorvosom". Ezelôtt nem sokkal egy másfél hónapja tartó, randa köhögéssel elmentem a körzetihez, 1 perces viszgálat után azt mondta, nem kell foglalkozni nagyon ezzel, igyak citromos teát. Na, azóta csak magánklinkára, vagy protekcióval megyek orvoshoz, az elôbbinél legalább számonkérhetem, hogy a pénzért törôdjenek velem, az utóbbinál, meg remélem, hogy az ismerettség segít.

De van másik véglet is. Akit úgy megrendítenek a halálesetek és az egyéb sokkoló események, hogy lassan aláássák a leki egyensúlyát. És hiába tett meg mindent, nem tud megbékélni vele, magát hibáztatja érte, akkor is, ha nem rajta múlt. Egy idô múlva ez a halmozódó teher már embertelenül nehéz, van, aki nem is tudta elviselni, mert mások felelôsségét (amivel az illetékesek nem törôdtek) is a nyakába vette és belehalt...

Az orvosnak fura kettôsséggel kell megküzdenie. Egyrészt éreztetnie kellen a beteggel, hogy törôdik vele, segíteni akar a legjobb tudása szerint, sokszor már ez is javíthat a páciens lelkiállapotán. Másik oldalról viszont el kell idegenítenie magától ôt, nem szabad, hogy átvegye a fájdalmát, szenvedését, halálát, kívül kell maradni ezeken. Nem könnyű feladat, még akkor sem, ha normális munkakörülmények közt és tisztességes jövedelemért dolgozhatnának...

Torquemada Creative Commons License 1998.11.25 0 0 43
Visszaterve a kezdetekhez: ha valaki orvoskent taplo allat a betegeivel, az szerintem termeszettol bunko, az ilyen taho a felesegevel, taho a kollegaival (persze szigoruan csak az alacsonyabb beosztasuakkal). Es hasonlo bunkok minden szakmaban vannak, csak ha mondjuk a pincer szemet veled, akkor semmi bajod nem lesz, ha a tovabbiakban kerulod az adott helyet.
Majd ha (a belathatatlan jovoben) az e.ugy is piacositva lesz, es minden orvosnak tornie kell magat a betegek kegyeiert, lesz itt annyi bubajos doktorbacsi, hogy hajaj...
Azert a betegek is nevelhetnek az orvosokat. Pl. ha van lehetoseguk (nem egy egyorvosos faluban laknak), akkor mondjuk elvehetnek a kartyajukat a taplo, sarlatan korzeti orvosuktol.
bubu Creative Commons License 1998.11.25 0 0 42
en tobb sebeszt ismerek, akik soha nem fogadnak el boritekot
ezek raadasul nagyon jo sebeszek
de ez ritka
a hivatastudat egyebkent is megvan, de nem lehet csak a hivatastudatbol megelni
valamilyen modon ra kene szoritan a kormanyt hogy tartsa be amit igert
amig a halapenzt nem szuntetik meg remeny sincs se jobb ellatasra se semmire
en a privatizaciotol nem varok sokat, ha a korhazakat privatizaljak, az leeht hogy jo lesz az orvosoknak, denem lesz jo a betegeknek
szerintm szerintme szerintem szerintem mindez
Mr Spock Creative Commons License 1998.11.25 0 0 41
Kedves Mindenki,

Orvos vagyok, 25 eve.
Nehany alapdolgot kell it mindenkinek megerteni:

1. Az orvostudomany mint olyan, messze alatta van majdnem minden mas tudomanynak. Meg a legjobb orvos is, minden nap talalkozik esetekkel, ahol kodben jar, nem tudja hogy mi van, nem azert mert rossz orvos, nem azert mert nem torodik a beteggel, hanem azert mert a tudomany meg nem jott elo metodussal, gyogyszerrel, akarmivel, ami egy azonalli helyes diagnozisra es kezelesre vezethet. Es ez nem csak az exotikus ritka betegsegekre vonatkozik, hanem nagyonis hetkoznapi problemakra.

2. Mint minden szakmaban, munkateruleten, vannak a legjobbak, jok, kozepesek, rosszabbak, es a legrosszabbak. Ha a legrosszabbakat kivalogatod es eldobod, a maradek megint pontosan ugyanigy fog feloszlani. Ezt egeszen addig lehet ismetelni, ameddig EGY orvos marad.

3. Az orvos is ember, aki neha faradt, neha ideges, neha faj a feje, es minden mas emberi problemaval es gyengeseggel rendelkezik. Ezalol sincs kivetel, nincs menekves, egeszen addig ameddig fel nem talaljak a robot-orvosokat.

4. Az emberi test a vilag legbonyolultab "gepezete".

Gondolkozzatok el mindezen.

Gabor

Pocak Creative Commons License 1998.11.25 0 0 40
Az orvosnak penz jar a munkajaert, espedig sok, mert sokat tanult erte es nagyon kevesen tudjak azt amit o.
Magyarorszagon nem fizetik meg az orvosokat. Egyetlen orvost se fizetnek meg, a szivsebeszt se, azt se aki szetvalasztotta a sziami ikreket, azt se aki egy kart varrt vissza.

A betegeket es az orvosokat belekenyszeritik az allami egeszsegugy finanszirozasi rendszerebe. A beteg fizet (hogy mennyit, arrol a tobbsegnek fogalma sincs), az orvos fizetest kap, ergo, jar a szolgaltatas. Csakhogy az orvost a TB (bocs, OEP) nem fizeti meg a munkajaert, gyakszi atbassza (bocsanat, de erre egyszeruen nincs pc-bb szo).

Ha az orvos ugy dont, hogy orvoskent fog dolgozni, espedig Magyarorszagon (oh, a kis boho), akkor el kell hogy fogadja a halapenzt.

A cinizmus? Szvsz minden szakma velejaroja. off on *** En is cinikus vagyok a felhasznalokkal, egyszeruen azert mert ok nem ertik meg az en helyzetemet, en nem vagyok hajlando atvenni az o problemaikat. *** off off
Szerintetek egy orvos azert tanul 6+ evet, hogy utana oregasszonyok "jaj, hat a multkor is.." sirasait hallgassa? Szerintem nem ez a dokik dolga!

Mellesleg, en is ugy vagyok vele, ha egyszer kifizetem a TB-t, akkor igenis es ne varjanak el tolem halapenzt. Ordogi kor.

Torquemada Creative Commons License 1998.11.25 0 0 39
Vigasztalaskent: konkretan errol a precinikus izerol tobbet nem is nagyon irt. Ha jol emlekszem...
Torquemada Creative Commons License 1998.11.25 0 0 38
Mengele!
Ez egy orv.egy. jegyzetben volt, vagy pszicho, vagy etika, 1000 eves peldany.
Irt a Popper orvosistaknak egy 2 kotetes SOTE-jegyzetet, de ez megis inkabb az etikaban lehetett, az egy (talan) Budabela-fele oskovulet. Bocs a hianyos memoriamert.
babe Creative Commons License 1998.11.24 0 0 37
Kösz Dog a háttérinfót! A véleményem persze továbbra is megingathatatlan: a hivatástudat kell hogy az első legyen, de legalább a mocskos anyagiakat előzze meg.
mengele Creative Commons License 1998.11.24 0 0 36
JT!
A privatizáció egyenlőre az alap (háziorvosi) ellátásban működik. Kiválóan. Nem vicc, sokan mondják, ebben van a jövő. Ennek ellenére mindenkinek vannak történetei háziorvosokról.
A kórházak privatizációja egészében biztosan nem fog bekövetkezni, max. gondozó, járóbetegellátó szinten.
Ha nyereséges egészségügyet akarunk, akkor az ellátható páciensek köre erősen leszűkülne, nem? Most azért aki bemegy egy rendelőbe az szerintem részesül ellátásban. Ha privatizálnánk mindent, nyilván senkit nem gyógyítanának ingyér.
Az egyetemek privatizációja szerintem kivihetetlen. Itt óriási gyógyítómunka folyik a tanulás mellett. Nem tudom elképzelni, hogy a négy egyetem valamelyike nyereségesen működne valaha is. Ez egészségügy.

Orvosérdeképviselet az pedig nincs. Sok öreg dokinak (ezek talán tehetnének valamit) nem is nagyon áll érdekében, de mit csináljanak a fiatalok, a labororvosok, radiológusok, patológusok, stb, akik soha egy kanyit se látnak a betegtől? Mert bármelyik kormányzat, ha az orvosi fizetésekről van szó, csak rálegyint,. Azoknak ott a boríték. Ha a kormányzat ilyen cinikus, akkor mitől vártok egyáltalán javulást?

Torquemada!
Hol találom meg amit Popper írt? Érdekel.

Csülök Creative Commons License 1998.11.24 0 0 35
Van, amelyiknek van, van amelyiknek nincs.
Épp úgy, mint a baletáncosoknak, vagy kőfaragóknak.
Torquemada Creative Commons License 1998.11.24 0 0 33
Egyebkent Popper ket szakaszra, a precinikus es a cinikus szakra osztja az orvosegyetemi eveket.
1. A precinizmus kora nagyjabol az elso harom evre esik. Az elso ket evben csakis elmeleti targyak vannak, harmadevben kezdik el az elmelet mellett ovatosan mutogatni a betegeket. Ekkor a hallgato meg langlelku ifju, a halapenz eskudt ellensege, nemeslelku, filantrop Gral-lovag. Jelszo: Ha ehenhalok, sem fogadok el halapenzt! Am...
2. Harmad-negyedevben zutty, bele a melyvizbe. Hosunk latja a szakadt korhazakat, a (hivatalosan) ehberert gurcolo lestrapalt
orvosokat, es harcos nezetei lassan szunni kezdenek... A nyari gyakorlaton mar mindinkabb fajtaja partjara all, amikor is vegre elesben (nem heti ket oras gyakorlaton) szemlelheti a korhazi eletet.

Akik megis megmaradnak diploma utan is fent emlitett izzo lelkunek, es hotisztak, es nem fogadnak el semmit, tulnyomoreszt megszivjak.
A tapasztalt kollegak elobb-utobb kiutaljak az ilyet (rontja, ugye, az uzletet), mellesleg a betegekben is el az a tudat, hogy "biztos azert nem meri elfogadni, mert valamit rosszul csinalt" es ha a marhaja idokozben meg csaladot is mereszelt alapitani, akkor letfenntartas vegett kenytelen megtartani a boritekot. Idovel egyre kevesbe fogja szegyellni.

coeurace Creative Commons License 1998.11.24 0 0 32
Bubu!

Te egy mazlista vagy, de olvasd el az alabbi kellemes tapasztalatomat, es akkor latni fogod, hogy ott sem fenekig tejfol az elet. (Es ez nem csak az en tapasztalatom, hanem egy-ket amerikai haverommal is tortentek nem epp jo dolgok.)
Persze ha van sok penzed, akkor atlagon feluli kiszolgalast kapsz, de ez mindenutt igy van.

Torquemada Creative Commons License 1998.11.24 0 0 31
Megkesett reagalas:
Taffy: "De ha nem az emberek miatt lettek orvosok, akkor miert? Amikor ezt a palyat valasztottak, akkor nagyon jol tudtak, hogy mivel jar...vagy nem?"

Nem biztos.Rendszerezzunk.

1. Az illeto palyavalaszto orvoscsalad sarja, igy tenyleg tudhatta, mi var ra.
a) Szuloi kenyszer csinalt orvost a kicsikebol (a dinasztia nem halhat ki).
b) Szulok meno maszekok-> diploma utan be lehet ulni a rendelobe, es hulyere keresheted magad.
c) Szulok nem meno maszekok, az ifjonc az orvostudomanyt a naturalista oldalarol ismeri
-> az ilyen kenyszer nelkul csak mazochizmusbol mehet orvosira, vagy itt jon be
2. a kerdeses emberszeretet, vagy
3. nincs jobb otlete.
4. Ha az illetonek nincs orvos csaladtagja, akkor tobbnyire a naivitas, teves elkepzelesek, a Delta, Robin Cook vagy a Veszhelyzet valasztatjak vele a szakmat, es kesobb igencsak keservesen csalodik.
5. A termeszettudomanyok megszallott rajongoja, azert nem megy biologusnak, mert a laposfergek meg a keresztesviragzatuak nem toltik el tulzott lelkesedessel. Jo esetben az ilyenbol kutato lesz.
6. Nem tud semmit az orvoslasrol es az orvostarsadalomrol, csak az elkepzelt nagy penzek remenyeben vag bele.

Ennyi fo allatfajta jutott hirtelen eszembe, persze egyeb alfajok is leteznek (pl. mert oda ment a baratnom is).
Osszessegeben az orvosin igen keves olyan hallgato akad, aki mindennel tisztaban volt a jelentkezesi lap leadasakor, es a tobbseg az egyetem alatt lassan, de biztosan kiabrandul.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!