Keresés

Részletes keresés

Jahno Creative Commons License 2020.04.13 0 0 41393

"és megőröltetem helyben valahol."

 

Ezzel nekem rögtön bajom lenne.

Előzmény: Balage-81 (41390)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.13 0 0 41392

Hántolásról nem hallottam. Asszem feladom és inkább nem eszek kenyeret. Csak ritkán. 

Előzmény: GPF (41391)
GPF Creative Commons License 2020.04.13 0 0 41391

És miből gondolod, hogy a te búzád nem lesz fuzáriumos? Megismered, ha olyan? Tudod hogy őrlés előtt hántolni is kell? Kivel hántoltatsz meg 20 kiló búzát?

Előzmény: Balage-81 (41390)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.13 0 0 41390

Azért köszönöm a válaszod! Akkor lehet az lesz a megoldás, hogy magamnak termelem meg a búzát és megőröltetem helyben valahol.

Gyerekkoromban vetettem búzát csak úgy szórakozásból, szépen ki is kelt, nem tűnt nagy dolognak. Kertem van, kertészkedni szeretek. Havi 2 kg lisztet használunk a teljes kiőrlésűből, tehát évi 24 kg-ot kellene megtermelni. Nem tudom ahhoz mekkora hely kell?

Túl sok helyem nincs, mert paradicsomot és paprikát is ültetek. Igazából 10-15 kg terméssel már beérném, legfeljebb fehérliszttel keverném.

Érdekes, hogy cseresznyét, meggyet, epret, málnát, almát, körtét lehet venni megbízható helyről, de búzát/lisztet azt nem. Ez azért szomorú.

Előzmény: Boarhunter (41389)
Boarhunter Creative Commons License 2020.04.12 0 1 41389

Nem vagyok szakértő :-)

Teljes kiőrlésű lisztet elvből nem ajánlanék senkinek, véleményem szerint többet árt, mint használ. A régi és a jelenlegi munkám során kapcsolatba kerültünk több biotermelővel illetve biotermék gyártóval, azóta pláne nem ajánlom a bio-t sem. A tönkölybúzával is az a helyzet, hogy soha nem azért termelték mert az olyan jó, azokra a vidékekre volt jellemző ahol nem termett meg más.

Aratás után a malmok kijavázzák a búza készleteket, igyekeznek megvenni a legjobb tételeket a kereskedők elől. Ezek a készletek kitartanak valameddig aztán ha elfogynak, akkor őrölnek abból, amit épp találnak. De ahogy malmos szakemberek mondják, tőlük a felhasználók nem "jó" lisztet várnak hanem "egyformát".

Sajnos a liszt nem olyan, mint a bor, nem lehet a jó évjáratot eltárolni.

Sajnálom, hogy nem tudok segíteni.

Bácsalmáson volt egy partnerünk aki nagyon büszke volt arra, hogy válogatott búzából jó lisztet csinál, de sajnos már nem emlékszem a nevére.

Az Ecofood, Szakmári gabona cégcsoporttal is kapcsolatban voltunk, őróluk alant olvashatsz, hogy megbuktak.

Előzmény: Balage-81 (41388)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.12 0 1 41388

Látom szakértő vagy. Tudnál ajánlani olyan megbízható márkanevet, akitől teljes kiőrlésű bio liszteket érdemes venni? Tehát nagyjából bio, nincs agyonpermetezve és kevergetve. A tönköly az 100% tönköly stb.

Vagy esetleg olyan termelőt bárhol az országban, aki ilyet árul.

Előzmény: Boarhunter (41387)
Boarhunter Creative Commons License 2020.04.12 0 0 41387

A hektolitertömeg, mivel egyszerűen mérhető, az első olyan paraméter ami alapján szétválogatjuk a különböző minőségeket.

Valójában nincs olyan beltartalmi értékre vonatkozó paraméter ami egyenes arányban lenne a hektolitertömeggel, mégis az a megfigyelés, hogy a magas hektó mellett ezek is rendben vannak, ezért használjuk.

Előzmény: topik (41386)
topik Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41386

Azon kívül, hogy több liszt lesz egy liter búzából mit mutat ez a szám? Minőségi , kenyérkészítési szempontból kérdezem.

Előzmény: Boarhunter (41385)
Boarhunter Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41385

Ez tavaly igen derék hektónak számított, ritka volt ami elérte a nyolcvanat.

Igen, a 4,4% a törtszem.

Előzmény: topik (41383)
GPF Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41384

Köszi az infót! Akkor félreértettem. De ez így is nagyon érdekes.

Előzmény: Boarhunter (41379)
topik Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41383

De igen, ott van a végén, 82.6 kg/hl

 

Az 5.3%-ból 4.4% a törtszem, nem így kell érteni?

Előzmény: Boarhunter (41380)
topik Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41382
Előzmény: Balage-81 (41378)
Boarhunter Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41381
Előzmény: Balage-81 (41378)
Boarhunter Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41380

Ez egy beküldött mintás certi. Gyakorlatilag azt rakott a termelő a zacskóba amit csak akart. Mondjuk jobban megtisztíthatta volna. Az 5.3%-os keverékesség az nagyon sok, egy jól beállított kombájn 1% alatt tud.

A hektoliter tömeget nem mérték vagy csak lemaradt az oldalról?

Előzmény: topik (41375)
Boarhunter Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41379

Tévedés, én nem termelő vagyok hanem gabona stb. tároló telepeket vezetek. Teljeskörű szolgáltatást végzünk, a beérkező gabonát minősítjük, tisztítjuk betárolás előtt.

Az elmúlt évben katasztrofális volt a kalászosok minősége a sok csapadék miatt. Nem tudtak a gazdák időben permetezni mert a felázott talajra nem lehetett rámenni a gépekkel, aztán az eső és a párás levegő kedvezett a gombáknak. Felénk is nagyon rossz volt a minőség de a békési kollégák még rosszabb helyzetről számoltak be.

Amit mi az égetőbe küldtünk, az a tisztítási melléktermék volt. Ez normális esetben törtszemből, pelyvalevélből esetleg gyommagokból áll. A rostán megfújjuk sűrített levegővel az árut így a könnyű szennyeződés kikerül belőle. A fuzáriumos, aszott szemek fajsúlya könnyebb így azokat is viszi a légáram. A tavalyi évben ezekből volt sok, a melléktermék gyakorlatilag toxinos szemekből állt. Ezért nem adtuk oda senkinek, ne mérgezze le vele az állatállományát. Ment az égetőbe mind.

Előzmény: GPF (41361)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41378

 Nem is hallottam még házi malomról, mennyibe kerül egy ilyen gép?

Ha könnyen túlkel, akkor kevesebb élesztőt kell bele tenni, ez már önmagában pozitívum.

Előzmény: topik (41377)
topik Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41377

Lisztet nem, de én vettem egy kis házi malmot és azzal őrlöm. Ha kell könnyebb liszt szitálom. Nehezebb sütni a friss őrlésű liszttel, könnyen elszalad / túlkel a tészta, de ízben , illatban sokkal   jobb.

Rozst és búzát vettem, csak az volt. Rozzsal etetem a kovászt, de kenyérnek is kiváló.

 

Azt én sem értem, hogy lesz 700-800 Ft-os liszt, ráadásul a teljes kiőrlésű sokszor drágább, az kellene az olcsóbb legyen.

Előzmény: Balage-81 (41376)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.11 0 0 41376

Ez korrekt, ha papírt ad. Azért érdekes hogy lesz a 85 ft-os búzából 900 ft-os liszt! Gyanítom, hogy a haszon nem a gazdákhoz megy... Tiszta maffia ez az ágazat is.

Amúgy lisztet is árul vagy csak magokat? Milyen fajtákat termeszt?

 

Előzmény: topik (41375)
topik Creative Commons License 2020.04.10 0 0 41375

Én nemrég vettem bio bánkúti búzát, kérdezgettem a gazdát: ő régi fajtákat használ, amivel nagyon kevés probléma van, ősszel elveti, nyáron aratja. Nincs növényvédelem egyáltalán, kisebb a hozam, de olcsóbb a termesztés és magasabb az eladási ár (85 ft/kg volt) Adott tanúsítványt hozzá (Biokontroll Hu.) és vizsgálati eredményt is. Már elfogyott a búzája, de pár hónap múlva újra arat. Ha átverés lenne akkor nem fogyna el a búza :), én hiszek neki.

 

GPF Creative Commons License 2020.04.09 0 1 41374

Te most mit akarsz igazolni?

 

Szerintem vegyél kommersz fehér lisztet, ott nem kell elhinni semmit.

 

Előzmény: Balage-81 (41373)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.09 0 0 41373

A tönkölybúza csak feleannyit terem, mint a modernebb búzafajták, nem volt gazdaságos a termesztése, ezért cserélték le Magyarországon is modernebb fajtákra kb. 120 évvel ezelőtt.

De ha már 800 ft-ért adnak egy kiló lisztet, akkor az legyen 100% tönkölybúza, ne csak 50% az istenit! :( És akkor a permetezésről, gyomirtózásról még nem is esett szó....

Persze ebből is lehet BIO-t kapni, de az említett esetek után ki hisz el bármit is ezeknek?

Balage-81 Creative Commons License 2020.04.09 0 0 41372

Pontosan!

 

 

 

https://portal.nebih.gov.hu/-/etkezesi-buzaliszttel-kevert-tonkolybuza-liszteket-vont-ki-a-forgalombol-a-nebih

 

 

 

2019. április 3, szerda

 

Közérdekű bejelentés alapján vizsgált 100% tönkölybúza liszteket a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A hatósági ellenőrzés során bebizonyosodott, a termékek nagy mennyiségben közönséges étkezési búzalisztet tartalmaznak. A Nébih kötelezte a forgalmazót a tönkölybúza liszt megnevezésű termékek forgalomból való kivonására, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől.

Feltehetően egyes tönkölybúza lisztek közönséges búzaliszttel kevertek – informálta a Nébih-et egy állampolgár. A hivatal ellenőrei a közérdekű bejelentésben megjelölt termékekből szúrópróbaszerűen négyféle mintát vettek. A laboratóriumi vizsgálatok igazolták a gyanút: a megmintázott termékek 100% tönkölybúza liszt helyett kb. fele arányban étkezési búzából készült lisztet tartalmaztak.

A Nébih szakemberei helyszíni ellenőrzést is tartottak a lisztek előállítóinál. Az ott tapasztaltak és a laboratóriumi eredmények alapján a Nébih kötelezte a forgalmazót, hogy az ellenőrzés időpontjáig (2019. március 14.) kereskedelmi forgalomba került, a vizsgált termékekkel azonos megnevezésű élelmiszereket további hatósági intézkedésig vonja ki a forgalomból, minőségmegőrzési időre tekintet nélkül.

Az élelmiszer-vállalkozó azonnal megkezdte a 2019. március 14-e előtt kiszállított termékek forgalomból történő kivonását. Az eljárásban – a benyújtott dokumentumok alapján – jelenleg az alábbi termékek érintettek:

  1. BIOPONT Bio tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
  2. BIOPONT Bio teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
  3. VEGABOND Tönkölybúza fehérliszt TBL-70; 1 kg
  4. VEGABOND Teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt TGL-300; 1 kg
  5. Eccofood Tönköly búzaliszt fehér finom őrlésű TBL-70; 1 kg
  6. Eccofood Tönköly búzaliszt teljes kiőrlésű TGL-300; 1 kg

Az eljárás folyamatban van, az érintett cég adatai és a jogsértés részletes leírása (többek között a laboratóriumban mért értékekkel) elérhető a jogsértés listán: http://portal.nebih.gov.hu/jogsertesek.

A Nébih – további mintavételekkel – megkezdte a termékkör átfogó vizsgálatát is, melynek eredményéről a későbbiekben a hivatal weboldalán tájékozódhatnak az érdeklődők.

Előzmény: Jahno (41370)
agipus Creative Commons License 2020.04.08 0 0 41371

Sziasztok, hátha van itt olyan okos társ, aki megmondja, hogy egy kenyérsütő gép (kb. 10 éves, első generációs Panasonic) hány fokon végzi a sütés műveletét? Előre is köszi.


Jahno Creative Commons License 2020.04.08 0 0 41370

Ha itt-ott az uborkát vagy a cefrét összeöntik, akkor miért lenne más a gabonával?

Előzmény: Balage-81 (41368)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.08 0 0 41369

Gondolkozzunk a gazdák fejével. A malom ajánl X összeget a gabonáért. Ezt így is, úgy is megkapja. Akkor is, ha fáradtságos munkával, bio-módszerekkel termeli meg a gabonát és akkor is, ha gyomirtózik és permetezi. Minek szenvedne akkor a plusz munkával?

Hacsak nem extra elhivatottt, becsületes ember az adott gazda. De egy fecske akkor sem csinál nyarat, mivel valószínűleg több tucatnyi gazdától szerzik be a gabonát.

 

Ha van rendszeres mintavétel és szigorú ellenőrzés, laboratóriumi vizsgálatok minden egyes gazda összes fajta gabonájánál, minden évjáratban, az persze más! Csak a vizsgálatok nem olcsók és arra tippelek, hogy legfeljebb csak szúrópróbaszerűen végzik.

De ne legyen igazam!

 

Balage-81 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 41368

Pont ezt akartam kérdezni én is.

Környékbeli gazdáktól veszik a gabonát. Félreértés ne essék, szép a malom és elhiszem, hogy hagyományos technikával őrölnek, de mi a garancia, hogy az a 10 vagy 20 nógrádi gazda, akiktől a gabonát veszik, az mind becsületes és bio-módszerrel termelt gabonát ad el nekik?

Mindenki abban hisz, amiben akar, de ez egy sokismeretlenes egyenlet.

Előzmény: C20NE (41367)
C20NE Creative Commons License 2020.04.07 0 0 41367

A Malom csak őröl, hogyan garantálja a minőséget? A gazdák bevizsgáltatják a gabonát, van erre valami eljárás?

Előzmény: GPF (41365)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 41366

Köszi a tippet. Miért nem lehet most rendelni tőlük?

Előzmény: GPF (41365)
GPF Creative Commons License 2020.04.07 0 0 41365

Én pl. a pásztói malom biolisztjeiben hiszek. Azt veszek, ha tudok. Most épp nem tudok.

 

Előzmény: Balage-81 (41364)
Balage-81 Creative Commons License 2020.04.07 0 0 41364

Nem a fórumtársaknak hiszek, hanem a saját szememnek. Az Alföldön élek, látom mi folyik. Műtrágya, gyomirtózás, gyakori permetezés stb. Mind itt folyik a szemem előtt, teljesen mindegy, hogy milyen növényről van szó.

Szegény nagyszüleim is ezt csinálták, igaz ők csak saját részre termeltek + a családnak és barátoknak. Vicces volt, amikor a részben érett, részben teljesen friss emberi és állati fekáliát vitték ki a földekre, aztán nyáron fújták ki a Bi 58-at (akkor még legális volt).

Előzmény: GPF (41361)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!