Igen ebben teljesen igazad van, szvsz szerintem a minimum, hogy digitalizálás előtt alaposan lemossuk a lemezt vákumos mosóval, mégis fogadni mernék, hogy csak kevesen kezdik ezzel.
A kérdezőnek amúgy viszonylag tűrhető rendszere van: "rendszerem Orto MC-10 egy szíjhajtású japán LP gyalu egy Thorens „utánzat” , VDH karkábel, trafó az Orto T20 nál jobb, mászek, egy NAD3020 elő fokát használom", szóval nem is értem, miért ajánlgatnak neki ilyen kotvány fosadék hulladékot, mint ez a mindenegyben vacak az 50 órás tűjével (nem vicc, benne van a manualjában)...
Tiszta lemezzel még a kérdező kombójával is lehet használható eredményt elérni, feltéve, hogy a rendszer optimálisan van beállítva, tehát nincs brumm meg ilyesmi.
Abban sem vagyok teljesen biztos, hogy a gyári CD jobb eredményt ad, pláne ha a vinil kiadáshoz képest agyonmasterelték a "loudness war" presettel.
Ha autóba kell, akkor én sem agyalnék az A/D-n....
Szerintem pedig bármiféle digitalizálásnál lesz veszteség (tökmind1 hogy a forrás mennyire jó vagy rossz), már csak az a kérdés hogy melyiknél mennyi és milyen jellegű.
Nekem az a tapasztalatom, hogy a digitalizálásnál mindig a forrás oldal a leggyengébb. Az A/D átalakítót azok szokták szidni, akik csak elméleti síkon, egy gondolatkísérlet erejéig űzték ezt az ipart, vagy olvastak róla valahol, de valójában még soha nem csináltak ilyet. Makulátlan magnót, lemezjátszót nehéz, ha nem lehetetlen keríteni. A felvételekről már nem is beszélek. Ha a zaj, a brumm, a nyávogás, a rumple, a követési hiba, a belsőbarázda torzítás, drop-out, stb. rákerül a felvételre, akkor már nem az A/D konverzió a gyenge láncszem.
Ha úgy gondolod, hogy ott (is) igazán szükséged van az igazán jó minőségre, akkor a legjobb megvenni a gyári CD-t - annál jobb minőséget nem nagyon tudsz elérni bármiféle házilagos digitalizálással (az AD lesz a leggyengébb láncszem)! Néhány LP esetén sztem nem kifizetődő ilyenbe komolyan beruházni, az alap hangkártyával pedig nem lesz jó a minőség!
Egyébként pedig kocsiba sztem még a gyári lemez is luxus!
Hiába munkaállomás, attól még nem lesz jó hangja. És ha a hardver a külső D/A előtt rányomja a bélyegét a hangra, akkor ugye nem kérdés, hogy az A/D után is.
Üdv Mindenkinek! Konkrétumot tudtok ajánlani, lehet mostanában asztali CD írót kapni?
Ha lehetséges csak konkrét friss (Max 1-2 éves.) tapasztalatok érdekelnének.
A rendszerem Orto MC-10 egy szíjhajtású japán LP gyalu egy Thorens „utánzat” , VDH karkábel, trafó az Orto T20 nál jobb, mászek, egy NAD3020 elő fokát használom, végfok EAG EA057 Prelúdium b31 erősen tuningolva (Új keresztváltó merevített doboz stb.)