az, hogy melyik szöveget ki mikorra teszi, hogy mikor íródott és melyik változat lett ismert ténylegesen kézhezvehető írások esetében egyféle dolog, míg a másféle, hogy mit is írtak benne,, mit is másolhattak bele annak, amit mára értelmezni igyekeznek!
Tudsz 2500 éves írást felmutatni a jóga filozófiájáról és abban esetleg lerajzolt tornagyakorlatokkal illusztrálva?
Még (Sziddhárta ) Buddha születése se meghatározható, mesei legendákból adaptált, rendszere Ashóka óta létezik, előtte haj, nagyon más volt..., de az indiai kultúrában a mese és a történelem összeszövődött eléggé késő korokig...
tudod, nem értelek téged, egy harangozásba kötöttél bele, de nagyon is tudod, nemcsak hangtálak, kereplők vannak a buddhizmust illetően és a hindu vallásban, hanem komoly súlyú harangok, harangozásos rituálé is, ez miért is lenne más, ja abban más, hogy a megnevezése és mögötte nincs semmi háborús, mint mondjul a Hunyadi féle győzelemre harangozás?
Minth semilyen vér nem tapadt volna sohasem a buddhista szekták kezéhez?
" Te gyakorolsz mantra meditációt? Próbáltad már? Érdeklődsz iránta? "
tudod annak idején gyakoroltam, de eljött a megvilágosodás pillanata, hogy értelme sohasem volt ennek!
Na, tulóztam, nektek, akik beemeltétek a tudatotokba ennek a ritualítását, máris nélkülözhetetlen mankóvá vált, nemde?
Mankó, annak jó!
a jógát nem ismered akkor, ha olyat állítasz, hogy semmim köze a valláshoz! (??????)
"
A jóga (szanszkrit: योग) a tudat átalakítását, illetve a karma és az újjászületés (szamszára) körforgásából való megszabadulás (móksa) elérését szolgáló indiai vallási módszerek és technikák.[1] A keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejlődött ki a hinduizmus kulturális közegében. Több indiai bölcseleti munka tárgyalja és igen fontos szerepet játszik a hindu szellemiségben. A jóga tudománya, a hozzá kapcsolódó világlátás minden bizonnyal az ókori Indus-völgyi civilizációban gyökerezik.[2]
A jógában a törekvés az, hogy az ember fokozatos önfegyelmezéssel, érzékeinek, testi mivoltának uralma alá rendelésével, s a prána-erők tudatos felhasználásával elérje az elme megtisztulásának azt a fokát, amelyben a szamádhi állapot megvilágosodása bekövetkezik.[3]
A jóga alapja az önuralom. A puritán, egyszerű élet elengedhetetlen a jógához. A jóga lényege a fegyelmezettség, mind a test, mind az elme vonatkozásában.[4] A jóga tudomány, amelyet India ősi látói (risik) tökéletesítettek, de nemcsak India, hanem az egész emberiség számára. Egzakt tudomány, az önművelés gyakorlati módszere.[4]
A jóga művelője a jógi (szanszkritül a férfi jógikat joginnak, a női jógikat pedig jogininek is nevezik). Jóginak lenni annyi, mint Istenben élni, és összhangban lenni környezetünkkel és embertársainkkal. A jóga egyesülés Istennel. Mivel Isten mindenkiben ott van, a valódi jóga mindenkivel összeköt.[4] "
jaja, a jóga nevében, bár ezt te sem tudhatod, mert nem voltál ott... :)
Mi is a jóga?
lényegét tekintve egyféle szellemi termék, másfelől testi "tornagyakorlatok ", amiket hozzákreáltak...
a hindu vallás kellékei... ez is, amit átvett más indiai vallási szekták, mint a buddhizmus is!
TM..., jajjj...., egyféle szellemi terelményes önbuheráló stimulencia, amik mások adaptációi irányvezérlőműként prosprerál--- ami nem másra megy ki, mint ne légy önmagad, légy más, amivé formálhatóvá tehetnek.... :)
a harangozás ostoba erőszakos, ahogyan a hangtálazás is, a kereplők kattyogtatása is?
Az intézményben mindenhol megjelennek az emberi gyarlóságok, hazugságok, képmutatás, hatalom vágy, harácsolás, a felsőbbrendűség.
Amikor az ember istenhez fordul, oda nem kell semmilyen szervezet sem.
Ember - Isten. Ilyen egyszerű.
Egy intézmény vezető sohasem fog közelebb állni a teremtőhöz mint egy dolgos, normális és józan intézményen kívüli ember.
Ha valaki nem képes lecsendesedni, hogy istenhez forduljon, arra kell a meditáció, hogy lecsendesítse a tudatát, pihenést és energiát adjon a testének.
A meditáció, relaxálás egy mély pihenés, ami segít józanabbnak és megfontoltabbnak lenni.
Ha zavar a harangozás panaszold el a papnak vagy irj emailt a felettesének.Én is helytelenitem a harangozást főleg városoknan kicsit eröltetőnek erőszakosnak tünik
Mi Atyánk, aki a mennyekben vagy, szenteltessék meg a te neved; jöjjön el a te országod; legyen meg a te akaratod, amint a mennyben, úgy a földön is. Mindennapi kenyerünket add meg nekünk ma; és bocsásd meg vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk az ellenünk vétkezőknek; és ne vígy minket kísértésbe, de szabadíts meg a gonosztól! (Mert tiéd az ország, a hatalom és a dicsőség mindörökké.) Ámen.
Nekem alapvetően a napi rendszeres gyakorlás az, ami bejön. Ez mindig segített abban, hogy megismerjem a gyakorolt rendszer mélységeit, a rendszerben a többi kitartó gyakorlót, a régóta tanító és gyakorló társakat, és az adott rendszer mesterének tanításait - minél jobban és mélyebben.
Úgy látom, a rendszerességet nem lehet tanítani, vki vagy rendszeres, vagy nem, vagy kap valahonnan ihletést a rendszerességre, vagy nem.
100 emberből 5 az, aki tényleg rendszeres, és mindent megpróbál, hogy mindent megtanuljon és a tanítások végére járjon, legyen az TM, jóga, vagy chi kung.
A pránanadit egy ismerősöm csinálta anno, nekem sose jött be.
Nyilván ugyanúgy ahogy lehet lassítan is, ugyanúgy lehet gyorsítani is az evolúciót.
A filozofálgatás pedig nem segít, de nyilván ki lehet találni olyan filozófiákat, amik megnyugtatnak minket, hogy ne is próbálkozzunk bármivel.
Vagy ha nem működik az, amit csinálunk, akkor arra találunk ki egy filozófiát, hogy ezt megmagyarázzuk.
A filozófiának a gyakorlatból és a tapasztalatból kell jönnie, de abból a tapasztalatból, amikor valaki tesz azért, hogy jobb legyen, és eredményt is ér el.
Az eredménytelenségből költött filozófia csak fecsegés.
nekem bejött egyelőre a TM és be kell valljam az tetszik benne, hogy nem "kell" újabb és újabb szintekre ugrani, mint pl. a Pránanadinál: annak is az első tanfolyamos tenyérkezelése - bár időigényes - nagyon hatékony. És a második szint szimbólumai is. De ismerek olyan embert, aki 9.-10. szinten van, de nem érzem rajta, hogy nyugodtabb, függőségeitől mentes lenne.
Összeszámoltam, 21 mantrát ismertem meg az 30+ évben. Ebből 5 db van a TM-ből. A TM-Siddhi technikát nem is számoltam ebbe bele. A 21-ből 3-at elfelejtettem, nem használtam őket, 2 ebből elég bonyolult. 18-ra emlékszem még. Ezek vagy mestertől, beavatásokon szerzett mantrák, vannak közte általános mantrák, de van 3 olyan is, amiket más technikákkal együtt én alakítottam ki magam számára, 2022 vége óta.
A TM mantrákra mindre emlékszem, elég sokáig és sokat használtam őket. Ezek azok, amiket nem használok. Az elmúlt napokban kicsit kipróbáltam őket, olyan semmisek. Próbáltam megfigyelni, mit is okoznak, talán egyfajta hangulatot teremtenek. A hangulat teremtés viszont egyfajta csapda a jóga útján. Nyilván a TM közben kap az ember egy plussz pihenést, mivel közben kényelmes helyzetben van, de ugyanezt egy légzés figyeléssel, vagy test relaxációval is el lehet érni. A többi mantra, energetizál is. A testemben beindítja az energia áramlást, így azoktól feltöltődök, felfrissülök, szinte megújulok.
A TM-ben tulajdonképpen semmi más nem történik, mint az, hogy a test természetes regenerációját használják ki. Ha lefekszek, mozdulatlan vagyok, akkor úgy vettem észre, kb. 15 percnél érkezik egy felfrissülés, ennyi idő kell a testnek, hogy frissítse magát. Ha egy más jóga mantrát használok, akkor ezt a felfrissülést egy 3 perces mantrázással el tudom érni, mivel más mantráknál az, hogy a mantra mozgatja és harmonizálja a test energiáit, felfrissítő hatással van a testre.
A TM-ben a veszélyes, hogy a 4. haladó technikám vége, már szintén fokozza a hangulat teremtést, a TM-Siddhi pedig még úgy fokozza a hangulat teremtést, ráadásul a TM-Siddhi rengeteg idő, a minimum ideje napi 2 x 55 perc, de ennél sokszor hosszabban szokták csinálni. Erre egy aktív életet élő embernek nincs ideje. Van is olyan purusha ismerősöm, aki hibernálta magát az élettől. A jógában persze nem halad, hiszen a TM technikák túlzott használatával csak egy hangulatot erősítenek. Ezzel szemben az igazi jóga a testet is megváltoztatja az energiákon keresztül, így a testen keresztül felkészíti a tudatot arra, hogy újakat tapasztaljon. A TM-ben a sok agyon-pihenéssel van, akinél ez részlegesen megtörténik, de hosszú távon, mivel a testre hat az öregedés a TM-eseknél is, és a fiatalító test-energetizáló technikák viszont nincsenek meg a TM-ben, pl. mint amik qi gong-ban vannak, így a sok évtizedes TM gyakorlással sem tudnak előre jutni a TM-esek a jógában. Mivel a TM nem jóga. Bár, a TM-esek kialakították a saját jóga nézetüket.
Más jógák sem visznek lényegesen előre, de ez egy másik téma. Sok jóga rendszerben különféle hiányosságok, vagy helytelen nézetek uralkodnak. A jóga tudása valjuk be, elveszett. A TM viszont végképp távol áll ettől a tudástól.
Közben van egy kis hasadás a TM szervezetben, vannak akik a tiszta tudást hirdetik a szervezeten belül, csak nem hallatszik a hangjuk.
MMY távozása után nemzetközi szinten még mindig tűnnek el nagy pénzek a szervezetben.
Régen pl, az egyik nagy bukta Doug Henning projectje volt, akik oda befizettek, sose látták viszont a pénzüket, de ez sok más projecttel is így volt.
Érdekes, sok jóga szervezet keresztül ment ezen, volt egy nagy botrány a TM-ben is kb. 2004-ben, amikor sokan kiváltak, viszont sokan ezt el felejtik, és úgy mennek tovább, mintha az a valós botrány a valós létező történésekkel meg se történt volna.
Ez döbbenetes. Volt aki a botrányról még DVD filmet is kiadott, semmi hatása, pedig jó kis dokumentum film, nekem megvan.
Régen MMY háborús eseményeknél szervevett egy nagy béke találkozót az adott konfliktusos térségbe. Tony Nader ezzel úgy látszik nem foglalkozik, nem nagyon izgatja ezzel magát.
Nekem kicsit furcsa, amikor virtuális együtt meditálásokat hirdetnek meg. Persze, lehet egy időben meditálni Ausztráliával, meg USA-val, de miért adna az többet, ha vki zoom-on csatlakozik egy ilyenhez? Szerintem az csak zavaró lehet.
Azért én azt nem hiszem, hogy az ilyen a világban egy időben meditálunk felér egy valós közös meditációval.
A jógik útja régen kis elkülönült zárt csoport útja volt. Balgaság azt hinni, hogy van ugyanilyen értékű és mélységű tömegeknek szánt könnyű út.
Az út sosem volt könnyű, ma sem az. Persze van aki azt hiszi, sokat dolgozik ezen, purushák, mother divine-ok, de ők se jutnak előre, csak leválasztják magukat az életről. Van ilyen ismerősöm.
TM-Siddhisek is többet foglalkoznak az úttal, de még az sem a nehéz út, pláne nem az, amivel érdemben fejlődnek. Közben akiket hírességeket használnak reklámként, ők csak a sima TM-et csinálják, már ha egyáltalán a beavatás után még foglalkoznak vele.
TM mantrát rég nem használok, kb. 2004 óta, most már többnyire saját mantráim vannak saját más gyakorlatokkal, és pl. a természet így is teljesen támogat. A természet mindenkit támogat, aki valamire fókuszál, ez sosem volt a TM különlegessége, még ha ezt ők így is akarják beállítani.
volt idő amikor elhanyagoltam, csak szellemileg, lelkileg voltam átitatva, el is híztam rendesen, felszedegettem vagy 30-35 kilót, vagy többet, de sikerült 3 hónap alatt leadnom egyetlen fekvőtámasz nélkül.... :)
igen, szellemi tárgyakat dédelgetnek az emberek...., amiben hisznek, hinni kell, megnyugtatók, függenek, mint a babonáktól, fétisektől... A gondolat ott hadakozik állandó jelenléttel, tudat alatt is...
Éjszaka, minden éjszaka éveken keresztül, ha volt edzés, ( heti 3 ), ha nem... 100 guggolás, ötven fekvőtámasz, székről teljesen padlóig hanyatt hasizom 22-25 perc alatt 320 felülés, mikor mennyi, ha eltévesztettem a számot, akkor ráhúztam párat... ezt követte kis súlyzós gyakorlatok és expanderezés, majd befejező levezetése az izommunkának, lazítás...,, lerázások...
igen, a segédeszközök a pótcselekvés egyig vágyfokozója...
ebben a vallástudatos világban már semmin nem kell csodálkozni, a függőség, a placebo-nocebo hatás...
Az ember már fizikálisan is tele aggatja magát kétes amulettekkel, talizmánokkal, idolokkal, kövekkel, ékszerekkel, misztikai tárgyakkal, nem csak szellemi kegytárgyakkal....