Keresés

Részletes keresés

texaner Creative Commons License 1998.09.15 0 0 47
Ugy mint 7 éve Ingolstadtban
a Duna-Maina csatorna
megnyitójakor. Amikor Antal
József Minszterelnők úr szent
esküvéssel megigérte Theo
Vaigel-nek a vendéglátó bajor
CSU elnökének, hogy épitünk
gátat.

1, Ha minden igaz az EU-ba
igyekszünk! Az pedig
használni szeretné a k....
drágán megépitett Duna-Maina
csatorna TELJES KAPACITÁSÁT!

2, Theo mint vasárnap óta
tudjuk még négy évig biztosan
kormányozza a CSU-t és
Bajorországot. Ha pedig Theo
összevonja busa szemöldőkét
nem hiszem hogy a mi Gyözönk
vitatkozni mer! (Gyula se
mert!)

3, A Duna pedig még néhány
millió évig igen csak
kényelmesen elterül itt a
Kárpát medencében, és ha nem
kényszeritik esze ágában
sincs hajózhatónak lenni!

Utas2 Creative Commons License 1998.09.15 0 0 46
Egyrészt a sok katasztrófafilm is teszi.
De mint említettem, jártam a gabcikovói gáton, és megdöbbentő volt még az is, amikor a szlovák terelőcsatornán hajózva a hajóról a töltésen túl csak a falu templomtornya látszott kiemelkedni, a többi annyira a vízszint alatt van. Nem vagyok ökológus sem, de szerintem a folyó fő medrének megváltoztatása egyenlő a határvonal megváltoztatásával. Olyan Meciar-Csurka módra.
Egy jogellenes cselekedetre (az 1977-es szerződés megszegése Hága szerint pedig az volt, ugye?) akkor sem lehet válasz egy másik jogellenes lépés.
freimann Creative Commons License 1998.09.15 0 0 45
Soltika!

Lehet, hogy ebben is rosszul emlékszem, de nem általában A vizierőmű, hanem csak ez ellen a vizierőmű ellen tiltakoznak.

Ha már a "döblingieknél" tartunk.
Se "háttérpénzes" környezetvédő, se vizügyi lobbista nem vagyok. Mint egyszerű, képzetlen állampolgár, én bizony nem lennék "döblingi" 18 méterrel a vízszint alatt lakni. A szlovák-magyar szakértelem nekem nem kellő garancia ehhez. Hadd emlékeztesselek a jugoszláv-magyar szakértelem által létrehozott pécsi "földrengésbiztos" toronyházra. Lakjál ott te. Ha elkészülne a nagymarosi gát, én inkább laknék Döblingben, mint ott. ANNYIRA bolond nem vagyok.

bubu Creative Commons License 1998.09.15 0 0 44
Soltika, a Szechenyit is a Viktor?
mien csunya fiu
soltika Creative Commons License 1998.09.15 0 0 43
TaXIN
irod:
"Szechenyi nem volt hulye, kesobb belatta, hogy hiba volt az egesz szabalyozas, de ezeket az irasait nem divat idezni... "
Ha megtennéd idézhetnél/nem magadtól, Széchenyitől/ remélem te ,nem
Döbblingenben ülsz, mert ha kell a Dr. Finci kutya érted megy
Érdemes volna elgondolkoznod arról hogy kik
kergették azt az EMBERt őrületbe.
soltika/háp,hát,maradvatollas.../ + Dr.Finci
Kutya Főpapirtigris Dunát Dunába szivattyúztató Főökológus nem mellesleg magyar nemzet Főmegszivató.
Ps:marhára érdekes hogy magyarországon a vizerőmű ,ausztriában + németországban az atomerőmű + franciaországban meg a szénerőművek ellen tiltatkoznak a háttérpénzes ún. környezetvédők.
NO akkor mostanság meg miért nem támogatja
senki az alternativ energiaforrásokat/nem Torgyán féle lufikat kérdeznénk/
kukacz Creative Commons License 1998.09.14 0 0 42
beszéljünk a Dunáról is. Ugye az lenne az eredeti állapot, ha elbontanánk a gátakat, a fent üzemelő összes erőművet, visszaállitanánk a folyók eredeti kanyargós medrét. Hát akkor majd az egész Magyarország viz alatt lenne. Jó lenne? A halaknak biztos, mert lenne elegendő terület a szaporodásukhoz. Az embereknek, akik itt élnek, nem. Ha az ember már egyszer beavatkozott a természetbe, akkor bizony nehéz további beavatkozás nélkül ezt kibirni. Vannak olyan tények, amelyek elfogadása nélkül nincs értelme vitatkozni, csak néhány: a Duna felső szakaszán duzzasztók üzemelnek, amelyeket nem fognak lebontani /belátható időn belül/, a Szigetköz Bős-Nagymaros nélkül is pusztult, a szlovákok megépitették a Bősi erőművet s elterelték a Dunát. Mit tettünk mi: jogellenesen megszüntettünk egy szerződést, nem épitettük meg az alsó duzzasztót, pereskedünk, elköltöttünk eddig kb. 270 milliárd Ft-ot, és közben a csodában reménykedünk. A Duna meder és a talajvizszint meg tovább süllyed, nem tudjuk biztositani a megfelelő vizszintet a nemzetközi viziuton és a Szigetközben, nem termel áramot Nagymaros -amire nem ma van szükségünk, hanem talán 10-15 év múlva.
Szerintetek létezik környezetbarát erőmű? IMHO NEM!!!!
Az ember sem környezetbarát, hiszen kivágjuk a fákat, betonrengetegben élünk, vegyi anyagokkal mérgezzük a természetet folyamatosan. Ezek mellett a nagymarosi probléma csaknem elhanyagolható. De mi lesz 10-15 év múlva?
Félreértések elkerülése végett: nem vagyok vizügyes, egyszerűen aggódóm a jövőnk miatt.
HA egy mód van rá, olvassátok el a Moldova könyvet /nem kell szeretni Moldovát/, lehet fenntartásokkal kezelni a könyvben foglaltakat, de cáfolni eddig senki sem cáfolta azokat.
Javaslom a múlt heti HVG-t is, 62. oldal: Objektivitás és Nagymaros.

Szóval melyik a kisebbik rossz?

TaXiN Creative Commons License 1998.09.14 0 0 41
Szasztok !

En mar terveztem gatat is, nem egy Bos meretut, de betonbol volt az is. Tiz meter magas lett volna. Szerencsere nem epult meg. Az eromuvet is lattam. Tanulmanyut.
Ha megnezitek az eromupartiak kialakitottak egy ellensegkepet, a Zoldeket, akik hulyek, semmiben sincs igazuk, kart okoznak az orszagnak.
Azert ne feledjetek, hogy Vida Gabor, vagy Stefanovics Pal stb. nem parterdemeik miatt lettek akademikusok. Stefanovics azt mondja, hogy az orszag legnagyobb termokepessegu talajait teszik tonkre az eromuvel. En konnyen beszelek, mert buta vagyok, de gondoljatok szegeny Stefanovics helyzetebe. Europa egyik legnagyobb talajtanos szakertoje. Tudja mi fog kovetkezni. Kuzd, es latja, hogy ugyis az lesz amit ostoba partaparatcsikok akarnak, amihez felmuvelt idiotak aszisztalnak.
Mi van a vizesekkel ?
Volt egy nagy erdoirtas a mult szazadban. Kovetkezmeny -> az erdok hianyaban lezudulo vizek hatalmas aradasokat okoztak. A sok felmuvelt technokrata felkialtott, epitsunk gatakat ! Kovetkezmeny -> sivatagot csinaltak a fel orszagbol. Szerencsere erdositesekkel stb. meg lett fogva a futohomok. Elszikesitettek hatalmas teruleteket. A mechanizmusra nem terek ki, de a 'szabalyozas' az oka. Kipusztitottak a halallomany 90%-at (ivohelyek tonkretetele). El tudjatok kepzelni micsoda latvany volt amikor 400kg-os vizak usztak fel a folyon ? Tudjatok mi az ara a kaviarnak ? Nem annak a szutyoknak amit a boltba kapsz, hanem a borsoszem meretu igazi kaviarnak ?
Szechenyi nem volt hulye, kesobb belatta, hogy hiba volt az egesz szabalyozas, de ezeket az irasait nem divat idezni...
A vizugyeseknek abbol van penzuk ha van melojuk. Az egyik nagy tervuk, hogy 'csatornazott mufolyova' alakitsak a Dunat. A Tiszat. A Dravat. A Korosoket. Mindent. Ez nem vicc. A tervek keszen vannak. Tussal kihuzva, sokszorositva. Emberek tucatjai allnak keszenletben, hogy penzt szerezzenek. Ez egy iszonyatosan nagy uzlet.
Annak meg aki azt mondja, ha mar elkezdtuk fejezzuk be, azt mondom, ha valaki karambolozik, akkor kotelezo eltornie a masik labat is, mert, ha mar elkezdodott ne legyen felmunka.
Moldova azt mondja, hogy a suszter maradjon a kaptafanal, mert leszolja azoknak a velemenyet aki nem eromuparti. Biztos O is elvegezte a vizugyi sulit, mert egyfolytaban adja a szakertot.
En erdomernok vagyok es el nem tudjatok kepzelni mennyit szivtak mar az erdeszek a vizugyesek rontopalkodasai miatt.

speaker Creative Commons License 1998.09.14 0 0 40
Kedves HJM!
Én sem vagyok szagember vízügyekben, de hülye sem:
-a kommunisták döntöttek az építésről
-a kommunsiták a nép sok pénzét beleöltek
-a kommunsiták döntöttek lebontásról
-kártérítést nem fizetünk.
-az osztrákoknak (akiknél az építő lobby ezen akart meggazdaagodni) +energiát szállítunk olyan magas (megállapodásos áron), hogy azóta is kerülgeti az osztrák kormányt a guta.
-pereskedünk, de a perek sokáig eltartanak és nincs semmi következményük.
-a szlovákok újra pereskednek, és közben belerokkannak a ráfizetéses erőművükbe, később, meg akártérítésekbe, amit az át nem adott víz miatt fognak fizetni.
a nép, az istenadta nép, meg csak röhög az egészen.
Nincs is más tennivalónk, mint kitartás!
Bölikukac Creative Commons License 1998.09.14 0 0 39
Zöldek figyelmébe:Mentsétek meg a bálnákat!
(Gyenge idegzetűek ne klikkeljenek! Sorry.)
bubu Creative Commons License 1998.09.14 0 0 38
Kedves Ego,
en pl a Malom a pokolban, A valtozasok orei, Elbocsatott legio, meg nehany hasonlora gondoltam. Erdekes, hgy ezeken atutott egy hamissag, amiket a novellakon sose ereztem.
40 predikator tetszett, de az az eles szembeallitas: negy lab jo ket lab rossz
ize reformatus jo katolikus rossz, tulajdonkeppen valahol szinten rokon a szocilaista meggyozodessel ;-))
Regeny meg, es tetszett a Szent Imre indulo
boci Creative Commons License 1998.09.14 0 0 37
Kedves erőműpártiak!

Hadd tegyek le most én is egy szakértői véleményt, legalább olyan jogon, aki szereti a Dunát.
Úgy látom, hogy minden, amit a folyó(k) körül eddig az emberek műveltek, csak káros volt. Nem tudom, hogy közületek ki szokott evezni a Dunán, de ha van valaki, akkor láthatja, hogy hová vezettek a nagy vízügyi szeméttúrások. A Duna átlagvízszintje pedig - sajnos - igenis csökken, és nem csak a szlovákok miatt, hanem:
- gátakkal szabályozták a folyómedret, azután az elsődleges hullámtérben eladták a területek a téeszeknek és a nyaralóknak
- ezután, hogy már ide se jöjjön a víz, a mellékágakat bazi magas gátakkal eltorlaszolták, ezzel gyorsították a folyót és ezután kezdett bevágódni a mederbe
- tehát ha minden jól megy egy idő után lehet majd egy betoncsatornában vizet folyatni (lásd Bpest) és majd azt mondjuk a gyerekeknek, hogy ez a Duna

Na ez nem a marosi gátról szólt, de le kellett írnom, mert annyi mindenről volt szó viktortól mecsiárig, csak a folyóról nem.

Utas2 Creative Commons License 1998.09.14 0 0 36
HJM,
én sem vagyok szagember, de egy apró adalék felvidításul:

Az 1960-as években még rendeztek baráti olimpiádékat a szoc. országok testvéri együttműködése keretében a honvédségek között. Volt egy magyar ökölvívó - a nevére nem emlékszem sajna -, aki nagyon megvert és kiütött egy szlovák sportoló honvéd elvtársat, név szerint bizonyos Vladimir Meciar-t.
1. Érthető, milyen a pszichés viszonyulása ezekután a magyarokhoz.
2. Kár, hogy nem verték meg még jobban.
Hali.

HJM Creative Commons License 1998.09.14 0 0 35
Kedves freimann
Kedves Csülök

Én sem vagyok szagember vízügyekben, de hülye sem:
-döntöttek az építésről
-sok pénzt beleöltek
-döntöttek lebontásról
-kártérítést fizetünk az osztrákoknak+energiát szállítunk nekik
-pereskedünk
-újra pereskedünk
a nép, az istenadta nép, meg állja a döntések és következményeik számláját.

A felkent szagértők meg, jó pénzekért felelősségtől mentesen szagértenek.
A szagértés eredménye meg attól függ, hogy mely politikai oldal kéri fel őket.

Ügyes.

Józan paraszti ésszel:
ha valamit már elkezdtünk, be kéne fejezni, hogy minél kisebb legyen a kár.

Most hol tartunk?
Se pénz, se posztó, ráadásul újabb kiadások várhatóak, és az sem kizárt, hogy mégis(újra) fel kell építeni amit már elbontottak.

Hát ennyire gazdagok vagyunk?

freimann Creative Commons License 1998.09.14 0 0 34
HJM!
offtopic:
Ha nekünk nem hiszel, kérdezz meg egy lengyelt. Majd felhomályosít, hogy nincs nagy különbség a kettő között! Ők a saját bőrükön megtapasztalhatták mindkettőt, ráadásul egyszerre. :-(
freimann Creative Commons License 1998.09.14 0 0 33
Csülök, igazad van! (Pedig nem is vagy igazi fradista. :-))
freimann Creative Commons License 1998.09.14 0 0 32
Őszintén szólva, én eddig nem tudtam eldönteni, hogy széna, vagy szalma. Na, mondok, majd most megtudom, hol lakik az igazság. Szigorúan szakmailag natürlich.

"Egyébként meg az a KÖCSÖG, BALF..., orbán viktor aszonta:"
meg:
"Igy akkoriban a kategorikus NEM volt az egyetlen álláspont az akkori ellenzék, vagyis a mai kormánypártok (ez a múzeumbogár-kormánytól kezdve érvényes) részéröl. Ha nem akarnak s***et csinálni a szájukból,..."

Aha. Ezekkel a "szakemberekkel" inkább nem vitatkozom. Még üzemvízcsatornába fojtanának.

Az alábbiakhoz viszont szeretnék hozzáfűzni valamit.

"A redszerváltó "politikai elitnek" presztizskérdés!"
"Az a baj, hogyha valaki szocialista, akkor azt hiszi, hogy az osztályharc része a
nagymarosi erőmű. A másik tábor véleménye ezért tűnik néha ökológiai helyett politikainak, mert az összes vízlépcsőt pártoló szocialistával áll szemben."

Szerintem ez nem ilyen egyszerű.
A "rendszerváltó politikai elitbe" már a Németh kormány is beletartozott. Ha jól emlékszem, ők függesztették fel először az építkezést.

Ha jól emlékszem, egy Mezei András nevű (ma is) hithű szocitól származik a "vécélehúzós" hasonlat. Ezek szerint ő sem nagyon szereti (szerette) a "művet".

Szóval, ha már a politikai alapon kell dönteni, pontosabb lenne így:
Aki nagyon szereti a Gyulát, meg a "szavahihető" Vladi barátját, az nagyon akarja a "művet", aki meg nem annyira szereti őket, az nem annyira akarja.

Szakmai érvet sajnos nem tudok. Pontosabban én SEM tudok.

Csülök Creative Commons License 1998.09.14 0 0 31
Csomó ember vitatkozik valamiről, amihez egyáltalán nem ért, viszont abban halálbiztos! És ez így megy tizenvalahány éve. Erre bizonyíték ez a topci is.
HJM Creative Commons License 1998.09.14 0 0 30
Kedves freimann, speaker

Ezek szerint mindketten nagymértékű fogalom- és skatulyazavarban szenvedtek.
Ez így már lassan orvosi eset.
:-)

freimann Creative Commons License 1998.09.14 0 0 29
HJM!

offtopic:
Igaza van speakernek. De még mennyire, hogy lehet mindkettő egyszerre. Nem olyan nagy a különbség a kettő között.

HJM Creative Commons License 1998.09.14 0 0 28
Kedves proc
Írod:
"...Számomra nem az a kérdés, hogy kell-e, hanem hogy MIÉRT nincsenek felelősök??? ..."

IMHO nagyon egyszerű a válasz.
Mert a felelősök a poltikusok között vannak, és Őket az általános anyagi és a büntetőjogi felelősségnél sokkal nagyobb felelősség, a "politikai felelősség" terheli.
:-)

Neked még nem tűnt fel, hogy a múltban és a jelenben is mindíg csak a végrehajtókat vonják felelősségre és az eszmei szerzők és döntéshozók mindíg megússzák bármilyen kérdésről is van szó?
:-)
Én mindenesetre fenntartom az eredeti véleményem.
Lehet, hogy hibás döntés volt az, hogy elkezdték építeni(nem tudom, mert ebben sem tartom magam szakembernek), de abban biztos vagyok, hogy a nyilvánvaló politikai célok érdekében lebontatni bűn volt.
Sokba került az építése, sokba került a bontás és még sokba fog kerülni az ügy rendezése is.
Mindennek az árát - az új politikai elit hatalmát - az ország lakói fizették meg, nagyon drágán.

Az igazi döntéshozók meg viselik a "politikai felelősség" nehéz súlyát.
:-)

Utas2 Creative Commons License 1998.09.14 0 0 27
Gyermekeim,
hagyjuk már békén Moldovát, nem ez a lényeg. Pláne mert rátapintott arra, hogy valahol, valamikor, valakik igenis hibáztak.
Jómagam részt vehettem egy nemzetközi konferencián (úgy 40 ország, még a hágai döntés előtt), amikor a szlovák vendéglátók szabadidős program (social event) gyanánt behajózták a delegátusokat Pozsonyban és mintegy 2 órás "hajókirándulással egybekötött" propaganda-eseményen vehettem részt, amely alatt végig nyomták a szlovák álláspontot 3 nyelven, hogy ők milyen jogszerűek, meg hogy a magyarok jogellenesen, rosszakaratból, meg jópár egyéb zaftos dolog.
Gondolom, nem véletlenül....
A hajótúra a gáton ért véget, jól meg lehetett tekinteni, sétálgatni, jópár nagy és színes információs tábla van kirakva (3 nyelven), történeti előzmények, hogy milyen hasznos és azok a magyarok meg....
Nem kívánom senkinek sem azt az érzést, amit ott éreztem, úgy hívják: megaláztatás. Pláne jó nagy részben azért, mert magyarok is elqrtak rendesen valahol, valamikor valamit.
Egyébként a gát baromi ronda, de jól őrzik, így még felrobbantani sem lehet.
Hali.
proc Creative Commons License 1998.09.14 0 0 26
Két gondolat.

1., Én is láttam Bőst.
Ebben az országban divatot csináltunk a pazarlásból. Nálunk hullámerőművet építenénk a Balatonra is, mert "tiszta, meg örök"... No persze ez túlzás, de én Víztügyesektől hallottam, hogy ez a Vízügyi lobbi egyik életműve. És ellene vagyok, mert ronda, mert nem is kell annyira - és ebben már így is úgyis vesztettünk.
Az autópályáról is a legtöbben a matricásra szavaznának, de már állnak a kapuk, mire elkezdünk komolyan gondolkozni rajta. A pénz meg folyik el... persze egyeseknek jó helyre folyik.
Ebben az országban 1 kézen meg sem tudjuk számolni, hány olyan "projekt" van amit leállítunk és egyenként többe kerül, mint amennyi a költségvetés éves deficitje.

Jól néznénk ki, ha minden orvos szívműtétet akarna csinálni minden betegen.

Számomra nem az a kérdés, hogy kell-e, hanem hogy MIÉRT nincsenek felelősök??? Egy orvost évekkel később bezárnak 1 műhibáért. Én sok vizügyestlecsuknék Nagymarosért. De legalábbis elküldeném őket fát ültetni, Duna vizet hordani.
(Kevésbé indulatosan azt is mondhatnám, hogy az öntelt szakbarbárság, az egy nézőpontból gondokodás az egyik legnagyobb bűn a világon.)

2., Jól tudom-e hogy a DUNA a határ? És ha a Duna a határ, akkor mi a Duna?
A Duna szerintem azért lett Duna, mert a Duna vize benne folyt. Egyszerre nem a Duna vize a Duna, hanem ahol egykor folyt???? És ha egyáltalán nem ott folyik már, akkor olyan Duna a határ, ami nincs is ott??
(Mint a profi NB1 - a jogutód "nem jogutód".)

U.I. Az az áram azért az árért (nem csak építési költségek) NEM KELL. (Én egyébként is mindig lekapcsolom a villanyt és nem indítok be (nem is veszek) mosogatógépet néhány koszos edényért. (Ugyanakkor - mielőtt megtámadnának - energiatakarékos egyéb háztartási cikkeket használok. Bár a kikapcsolt TV sem fogyaszt sokat)

L.A. Creative Commons License 1998.09.14 0 0 25
Bizony bizony sikerült belerángatnunk magunkat a szarba.
Tudtommal ha megépült volna az egész cucc , akkor most nálunk lennének azokat a műtárgyak amikkel lehetne a vízszintet szabályozni a dunában és nem tudának szivatni minket a szlovákok azzal hogy elzárják a csapot.

És még egy adalék a szlovák oldalon termelt villamos energia nagy részét mi vásároljuk meg.
Nem volt egy kicsit drága ez a muri?

ego Creative Commons License 1998.09.14 0 0 24
Az alanti írások visszatérő témája - és indító gondolata - szerint az vízépítőmérnök tervezni és építeni akar. Ez így igaz, de igaz az is, hogy az ökológiai szakértő szakérteni akar. Ezt a szakértői tevékenységet pedig nyilván szeretné úgy tenni, hogy annak minél nagyobb visszhangja legyen, szerepeljen a TV--ben, rádióban, róla szóljanak az újságok. Mivel érheti ezt el? Természetesen azzal, hogy ellenvéleményt fejt ki, mert a sajtó már csak olyan, hogy a balhékat kedveli. Az tehát számomra nem érv, hogy a vitatkozók közül csak az egyik elfogult.
Azzal egyetéretk, hogy a vizlépcső ügye politikai üggyé vált, noha ez egy szakmai kérdés. Azok tették azzá, akiknek semmi sem drága, ha azzal az MSZMP-t, majd az MSZP-t ócsárolhatják. Ez az ámokfutás, melyet fundamentalista ökoszakértők gerjesztettek és egyes pártok átvettek, nagyon sokba került eddig és és még nagyon sokba fog kerülni ezután is. Persze nem az a baj, hogy drága az ügy, hanem, hogy sok lesz benne a kidobott pénz.
Nem tartom kizártnak, hogy a szlovákok számára tiszta ráfizetés a dunaszaurusz. (Ök is politikai ügyként kezelték.) A ráfizetés viszont náluk valószinüleg abból ered, hogy, ha mindenáron gátat és erőművet akartak, rákényszerültek egy rettenetesen költséges megoldásra, a Duna elterelésére. Így tehát az ö esetleges pénzügyi csődjük ugyancsak nem szakmai érv, mert nyilván nem annyi volt a költségük, mintha a magyarok együttműködtek volna az projektben.
Bubu!
A negyven prédikátort is hamisnak találtad, vagy ilyeneket nem olvasol?
Lehel!
Te nem ebben az országban éltél az elmúlt tíz évben? Szerinted ki tette "az osztályharc részévé" az erőmű ügyét? Tíz éve az MSZMP érdeke az lett volna, hogy a visegrádi gát szép csendben felépüljön. Szerinted ők kovácsoltak belőle politikai tőkét?
META TOM Creative Commons License 1998.09.14 0 0 23
Sajnos, a vizlépcsö az egyik legnagyobb támadható felülete volt az átkosnak. Igy akkoriban a kategorikus NEM volt az egyetlen álláspont az akkori ellenzék, vagyis a mai kormánypártok (ez a múzeumbogár-kormánytól kezdve érvényes) részéröl. Ha nem akarnak s***et csinálni a szájukból, most is kitartanak mellette, anélkül, hogy bármi másnak -legalább vizsgálat szintjén- teret engednének. Hogy közben mi történik, az már presztízs, nem környezetvédelemi kérdés. A Duna medre pedig mélyül, mélyül...Még a horgászujságok is panaszkodnak emiatt.
Lehel kürtje Creative Commons License 1998.09.14 0 0 22
bubu !

Be kell valljam, én is szivesen olvastam Moldova szinte összes könyvét, körülbelül az általad is vázolt értékitélettel.

Az a baj, hogyha valaki szocialista, akkor azt hiszi, hogy az osztályharc része a nagymarosi erőmű.

A másik tábor véleménye ezért tűnik néha ökológiai helyett politikainak, mert az összes vízlépcsőt pártoló szocialistával áll szemben.

Nagyon sok dologban az a jó, ha nem csinál az ember semmit. Így is sok tevékenység már a korábban okozott károk elhárítását szolgálja.

Feher Tigris Creative Commons License 1998.09.13 0 0 21
sziasztok,
szerintem felepiteni is rossz, meg nem felepiteni is rossz. csak felepiteni szerintem kisebb rossz. pro primo: olcsobb (aki vitatja, szoljon), pro secundo: gyorsabb (mar tul lennenk rajta, ugy mint a korgat elbontasan). nincs optimalis megoldas: kepzeld el, hogy a XIX.sz-ban nem epitik meg a szenes eromuveket? hol lennenk ma? kepzeld el, hogy nem epitik ki a vasutat Amerikaban? hol lennenk ma? a kornyezetvedelem nagyon tiszteletre melto dolog. HA! esszel csinaljak. en is tudom, hogy mi lenne az optimalis. de a realizmusnak is kene neha aldozni.
Libego Creative Commons License 1998.09.13 0 0 20
Chornell, ha mar vizsgaanyag, javaslom olvass el, egy-ket erdekes "kornyezetvedo" tanulmanyt. Allitom Neked: gyongyszem lesz a vizsgadban.
bubu Creative Commons License 1998.09.13 0 0 19
Lehel Kurtje,
Moldova kedves iroim koze tartozott az atkosban. Fiatalkori novellai (Mandarin a hires vagany vagy Gazlampak alatt kotet) koltoi szepseguek, szociografiai (Orseg panasza stb) bar nem elveztem annyira, de erdkesek, baromsagai (Elatkozott hivatal, Lakinger Bela zsebcirkalo, Beszelo diszno stb) pedig onallo katagoriat kepviseltek, rejtojenoi szinten. raadasul meg volt egy ket politikailag is erdekes novellaja (Joszif Sztalin szarnyvasut) A regenyeit nem szerettem [hamisaknak tuntek].
Ennek e kepnek az alapjan, en el fogok olvasni minden megjeleno uj Moldovat, akkor is ha 1468 Ft.
De, hat, az elmult 9 evben o sose rejtette veka ala alapjaban veve szocialista elfogultsagat.
Tehat, a _velemenyeit_ szurovel olvasom.
Lehel kürtje Creative Commons License 1998.09.13 0 0 18
kukacz 09-13-98 12:18 PM-i rövid hozzászólásod néhány tévedésére és ellentmondására szeretném a figyelmet felhívni.

„a Duna vizszintje az utolsó évtizedben 1-1,4 méterrel süllyedt. Anélkül, hogy egyetlen kapavágás történt volna a Bős-Nagymarosi Vizlépcsőrendszeren,"
Hát ezt meg honnan veszed? Ja, Moldovától. A vízszintingadozás legalacsonyabb értékét nem kell feltétlenül átlagos vízmagasságnak tekinteni.

"az áramtermelés másodlagos dolog. (...) akkor honnan lesz áramunk?
Most kell áram, vagy nem kell áram?

vasslaca 09-13-98 10:27 AM
"a véleményem annyit változott hogy a tények nyilvánosságra kerülésével erősödött számomra a megépítés szükségessége.
A „tények" mely csoportjának megismerése után változott a véleményed? Vízlécsőmánia ellen javallott a „tények" teljeskörű ismerete.

bubu 09-13-98 1:49 AM
Korrekciódat el kell fogadnom, annyi pontosítással, hogy talán mégsem „kell". 1480 Ft-ért az erőmű pártiak dagasszák csak önérzetüket, ha erre van szükségük.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!