Keresés

Részletes keresés

Fezmin* Creative Commons License 2020.05.26 0 0 10605

Ledaig 11 éves (2009-2020) - 54,4%  /The Whisky Kingdom - bottled for the Wu Dram Clan/

Bourbon hogshead.

Markáns bőrös füstösség az illatában, némi édes kámforos érzettel.

Ízre igen édes, és igen tőzeges, erős ital. Van benne valami vegetális rész, amit a legtöbb Ledaig-ben eddig valahol mindig éreztem, és talán ez tart vissza attól, hogy nagyon szeressem őket, mert különben érdekes holmik. 

Az egyik legtőzegesebb Ledaig-em eddig. Az édes alapot némiképp ellensúlyozza egy citrusos vonal.

Tőzegelt medvecukor és kandírozott narancshéj.

Fezmin* Creative Commons License 2020.05.23 0 0 10604

Bruichladdich Bere Barley 2006(2012) - 50%  (Kynagarry Farm)

Édes illat, de mintha sós felvillanásai is lennének. Később virágok, öblítő, tiszta napraforgó, és sok vanília. 

Íz:igen édes, emellett eléggé tüzes is (nyers?). Vízzel: vaníliás jégkrém, zöld banán, citrom, fehér csokoládé, jeges gyümölcsjoghurt, érdekes, mennyire hidegnek érzem ezt a palackozást, még ha belül melegít is. Van benne valami csípősség is, paprika, paprikapálinka...igen, ez nekem még éretlennek hat.

Citromos-zöldbanános jégkrém.

Finom, semmi különös probléma vele, csak szerintem fiatal, hiányzik az az érzet, hogy, " Na, ez igen!"

Fezmin* Creative Commons License 2020.05.19 0 0 10603

Tomatin 14 éves Port finish, 46%

Igen korrekt, gazdag aromája van, édes, enyhén mentolos, málnás sütemény.

Íz: lágy, de valamelyest azért határozott ízvilág, ez utóbbit inkább a portóis hordónak tulajdonítanám. Édes szilva, narancs és fahéj, egy kis étcsokoládé, valamilyen fűszer is erősködik itt, puncspuding, szép erdei gyümölcsösség, de mindez a szép, rózsaszín puncsban figyel.

Erdei gyümölcsös puncstorta.

Édesszájúak imádni fogják. :)  Finom kis cucc, jó desszert-malt.

Fezmin* Creative Commons License 2020.05.18 0 0 10602

Highland Park 20 éves (1996-2016) - 53%  /Douglas Laing - XOP)

Refill hogshead érlelés.

Tiszta illat, frissen mosott és teregetett ruhák, édes felvillanások, ingerlő fűszerek. Később őszi gyümölcsök is fellehetőek, főként alma, és kezd belengni mindent a finom vanília. A füst csak igen későn kap észbe, de akkor sem túl határozott. 

Íz: erősen fűszeres, vaníliás-narancshéjas kezdet. Erőteljes tölgyes karakter, menta, citromos, limonádés ízek, a bors erőre kap, a tőzeg csak itt-ott kukkant be. Karamellás popcorn, vaníliakrém, chili.

Vaníliabors. 

Tiszta, egyenes palackozás és tudom, van aki nagyon szereti ezt az irányt, de nekem a Highland Park továbbra is (főként) sherry-s érleléssel az igazi.

Fezmin* Creative Commons License 2020.05.02 0 0 10601

Springbank 21 éves - 47,5%  (bottled for Symposion House of Taste, Sweden, 2016)

Oloroso sherry hogshead.

Illat: érdekes, jó pár perce kitöltöttem de még mindig nagyon zárt, nem mint a 2019-es 21 éves, az jóval fürgébb volt. Vízzel: ázott fa, meggyes bonbon...és kemény, de kb kifog rajtam. Pihentetem: gumis aroma, füstös limonádé, de tényleg nem túl sok.

Íz: narancsos-citromos cukorkák, tőzeg, egyelőre nem mutat túl sokat. Vízzel: szép tőzeges gerinc, citromhéj, Fino sherry  - igen, nem ilyen érlelés, de az édes-sós ízhalmaz nekem ezt dobta most ki, karamellpuding, sós csokoládé, tojáslikőr, citromos gumicukrok, narancsikőr. 

Sós karamelles keksz és füstölt limonádé.

Finom darab, de valami itt nekem hiányzik. Picit csalódás, főleg a 2019-es után. 

Fezmin* Creative Commons License 2020.05.02 0 1 10600

Springbank 21 éves, 46% (2019)

45% rum és 55% portói érlelés.

Illat: édes, de elsőre picit érdes is, még ha nem is kellemetlen módon. Inkább csak a Springbank vidékies jellege? Amúgy szép.

Szép lassan nyílik ki: lédús narancs, óvatosan erősödő füst, körte és szeder, az édesebb fajtákból. Mogyorós csokoláde, egy kis citrom az egyensúly miatt, alma, füstölgő őszi avar...nagyon összetett, pazar kis illata van. Idővel a füst átveszi a vezetést, markánsabb lesz. 

Íz: édes szőlő, muskotály, pezsgő, gumicukor, ahh...Black Art feeling, yesss..mászkos, gumis érzet, de nem vészes. Vízzel: az édes és a fanyar trópusi gyümölcsök pompás táncot lejtenek, igazi ízbomba. Mascarpone-s sütemény, ízes pezsgő, kis borsosság, a tözeg azért ott figyel a háttérben, nyugodtan pipázik, de nem szól bele a gyümölcsök dolgába...de mindenki tudja, hogy ott van, és figyel. Medvecukor, kakasos nyalóka (nesze neked vidéki feeling :D), kis kátrányos vonal, marmalade. 

Trópusi gyümölcsbomba - Campbeltown módra.

Pazar, nagyon jó kortyolgatni. Érdekes lenne összevetni a 21 éves palackozásokat, mert mind más érlelés, de hát az áruk sajnos igen húzós. 

Fezmin* Creative Commons License 2020.05.01 0 0 10599

Egy kis Clynelish összehasonlítás:

Clynelish 20 éves (1996-2016) -46%  /Signatory - The Un-Chillfiltered Collection/

2 Hogsheads.

Illat: édesékés, friss citrusos lendülettel. Visszafogott. Idővel kis nyers gumi, az alap citrus kb eltűnt, de továbbra sem mutat túl sokat. 

Íz: krémes, citromos tejszínes sütemény. Vízzel: vaníliás tej, pillecukor, narancshéj, de csak visszafogott kesernyésséggel, a citrom itt már szépen visszaköszön, a háttérben szép sörös vonal húzódik. Édesebb fajta grapefruit, és háztartási keksz.

Citromos sör és fehény kenyér.

Fincsi, egyszerű, őszinte kis palackozás. Bármikor.

Clynelish 21 éves (1996-2017) - 46%   /Signatory - The Un-Chillfiltered Collection/

Refill butt.

Illat: édes, mélyebb aromák, datolya és narancs. Kedves kis gyufafej illat. Idővel, meggyes, marcipános dolgok kúsznak elő. Finom, desszertes illat. 

Íz: fűszeres, csokoládés, enyhán mentás-narancsos. Vízzel: továbbra is szép, édes, rumos-kakaós sütemény, kenyér héja, mogyorós csokoládé, mandula és marcipán, őszibarack (nem a gyümölcs, hanem lakodalmakon előfoduló isteni csemege).

Meggyes-csokis marcipán.

Nagyon jó kis whisky, kész desszert.

Nos, mindkettő remek palackozás, a refill butt érlelés picit közelebb áll hozzám, lévén mocskosan édesszájú vagyok, és ennél igen sok finomságot véltem felfedezni. Nyimmnyamm. :)

Fezmin* Creative Commons License 2020.04.30 0 0 10598

GlenDronach 11 éves (2003-2015) - 56,6%  (bottled for The Old Pipe)

Oloros sherry butt.

Édes, kompótos illat, némi vanília és csoki mellett. Határozott fás ív, kicsit fűrészporos. Idővel az édesebb rész erősödik (szerencsére), diós sütemény.

Íz: jóval édesebb, mint az illata, koncentrált szilva és málna. Vízzel: gumicukor pörkölt cukor, dió, szilva ismét, némi savanykás alma kíséretében.

Fanyar lecsengés.

Szilvalekvár és zöld dió.

Nem teljesen az én világom, de nem rossz.  A fás rész azért néha zavaró tud lenni, illetve nekem hiányzik a komplexitás, néhol túl élesek az ízek. 

Bamberg58 Creative Commons License 2020.04.27 -1 0 10597

Köszönöm a tippet. Valóban, én is Ledaig fan vagyok.Ma megjelent a Whiskynetnél néhány érdekes Adelphi palackozás, az egyikről már te is jót írtál, de arról sajnos lemaradtam, viszont egy hordóerős Teaninichre sikerült lecsapnom. Na, kíváncsi vagyok...?!

Előzmény: Fezmin* (10593)
Fezmin* Creative Commons License 2020.04.24 0 0 10596

Hazelburn 10 éves (2007-2018) - 53,9%

Re-charred bourbon hogshead (single cask)

Citrusos, szőlős, konyakos kezdet. Nagyon szép ez a citromos, ananászos lendület benne, ugyanakkor érettebnek is hat, mint 10 év.

Íz: citromos-fás roham, ah, egy így hirtelen nem egy kedves beköszönés. Víz, please! Hát nem egyszerű: továbbra is egy igen savas, citrusos ízvilág fogad, nem oly kellemetlenül, mint elsőre, de azért bizalmatlanul. Fanyar ribizli, piszke, éretlen szamóca és körte. A fás háttér igen domináns, de nem elégszik meg a második szerepkörrel, gyakran az első sorokban is megjelenig. Még több víz: Mogyoró, Sprite, tonik, az egész palackozás nagyon...acid. 

Fanyar hajnal a citromligetben. 

Azt hiszem jobban számítottam, valami édesebbre, azt hiszem ez a Richard hordó most annyira nem jött be. Érdekes palackozás amúgy. 

Fezmin* Creative Commons License 2020.04.22 0 0 10595

Ardbeg Blaaack - 50,7%

Commitee release, Pinot Noir (Új-Zéland) finish. 

Elsőre furcsa, édes, füstös, és ide csatlakozik valami fanyar, boros aroma...hmmm. Szerencsére gyorsan szelidül, és egy viszonylag nyugodt, édes, cukorkás-füstös alapot kapunk. Frissen fogott tengeri hal, tábortűz felett sülő pillecukor. Idővel egy gumis aroma az, ami a füst mellett erőre kap, ez mondjuk annyire nem szexi. :)

Íz: olajos, fűszeres, erős tőzeg, krémes(mászkos) szőlős érzet. Vízzel: krémtőzeg, ide most nagyon szépen integrálódott a bor, rengeteg ribizli, málna, de az egésznek van egy nagyon határozott száraz karaktere, ennek gondolom a Pinot az oka. Mindenesetre érdekes, és szép tulajdonság. Kékpenészes sajt, marcipán, piszke, érdekes, a végén tűnnek fel jobban ezek a fanyar kis bogyós gyümölcsök. 

Lecsengése nagyon durván hosszú, tőzeges, boros. 

Kormos vörösborkrém.

Hát nem egy szokványos Ardbeg, picit kaotikus ízvilág. de összességében tetszik, mert erőteljes, határozott ízekkel operál, nem tűnik nyersnek, és finom is, de azért egy klasszikus, szuper bourbon hordóban érlelt Ardbeg azért...na. :)

Fezmin* Creative Commons License 2020.04.22 0 0 10594

Talisker 15 éves - 57,3%  (Special Release 2019)

Freshly charred American hogsheads.

Dögösen indít, édes, fenolos, cukros, földes jegyek. Hamu, füst, az édes vanília erősödik, de erőre kap vmi hidegebb, szeles aroma is. Borsosság, egy kis tiszta bőrcipő, és biztos beleképzelem, de tengerpart. Szexi, kihívó illata van. ;)

Íz: elég édes, mögötte igen étvágygerjesztő vonal húzódik, de ezt még jobban ki kell bontani. Tőzeg, kandírozott narancshéj, pár csepp citromlé, éppen átsült sonkaszelet, fehérbors, méz, és ahogy fogy az adag, egyre több sót vélek érezni. Legyen egy kis sztereotípia, de jól megfűszerezett, grillezet tengeri herkentyűk, mellé édes limonádé. A legvégén pedig felbukkan egy kis tejcsokoládé is. 

Mézes-fűszeres sült sonka. 

Remek, igazán remek. Ízes, összetett, jó erőben van (és víz is alig kell bele), és ismét, nagyon étvágygerjesztő dram! 

Fezmin* Creative Commons License 2020.04.22 0 0 10593

Ezt a palackozást nem kóstoltam, de ajánlom a Facebook-on a Whisky Kedvelők Köre csoportot, ott találni rengeteg Ledaig fan-t, volt is erről szó azt hiszem, de hogy kóstolta-e valaki, azt nem tudom.

Előzmény: Bamberg58 (10591)
Fezmin* Creative Commons License 2020.04.22 0 0 10592

Csak szabadságon vagyok, nekem nincs karantén :D

Előzmény: Deepfreeze (10590)
Bamberg58 Creative Commons License 2020.04.21 -1 0 10591

Nincs esetleg véleményed az általam említett Ledaig vhiskyről? Imádom ezt a lepárlót, de erről most nem sok visszajelzést találok.

Előzmény: Fezmin* (10589)
Deepfreeze Creative Commons License 2020.04.21 0 0 10590

Látom máig bírtad a karantént :)

Előzmény: Fezmin* (10589)
Fezmin* Creative Commons License 2020.04.21 0 0 10589

Port Askaig 100 proof - 57,1%

Hogy ez Caol Ila, vagy peated Bunnahabhain, esetleg változó batch-ek, azt nem tudom. Az biztos, hogy az egyik legfakóbb színú whisky, amivel eddig dolgom volt. 

Illat: viszonylag zárkózott, édes, füstös, bőr és zöldségek.

Íz: jóval többet ad, mint az illata: erősen tőzeges, savanyúcukor, éretlen körte, méz, menta, korom, kakaó, de sokszor van benne valami nyers, pálinkás vonal is. De ha azt mondanák, hogy ez Lavavulin 12 cs, akkor bajban lennék, mert nem vagyok jó vaktesztekben. :D

Füstölt körtepálinka.

Picit mindig más arcát mutatja, mikor a zöldebb, éretlenebb fajtát, akkor annyira nem ízlik. Azért nincs vele sok baj, egy egyenes, tőzeges szörnyecske. 

Fezmin* Creative Commons License 2020.04.21 0 0 10588

Springbank 19 éves (2000-2020) - 50,8%  /The Whisky Kingdom, bottled for the Wu Dram Clan/

Refill sherry hogshead.

Illat: ah, tanyasias! :D Az első szippantásnyi Springbank 10 évesemet idézi. Tiszta, virágok, frissen kaszált széna, frissen mosot és teregetett lepedők, gyógynövények, édes, karamelles felhangok. Igen intenzív illata van. 

Íz: édes és citrusos, borsos. Olajosabb karakterre számítottam, de ez inkább egy lendületes, friss dram. Vízzel: a mentás, gyógynövényes rész dominál, rengeteg citrussal, citromhéjjal. A fanyar ízek sokszor átveszik a hatalmat az édes alap felett, érdekes, semmiképp egy kezdőnek való whisky. A borsos, csípős ív hol felbukkan, hol eltűnik. 

Citromfagylalt és búzasör - fakorsóban. 

Tiszta, naturális, néhol nyers (nem a szó fiatal, negatív értelmében). Kiváló nyári Springbank, üdítő jelenség. 

Fezmin* Creative Commons License 2020.04.21 0 0 10587

Bruichladdich Valinch 15 éves (2003-2019) - 61,1%  (Laddie Crew Valinch 46 - Ruaraidh MacKinnon)

2nd fill rum cask.

Élénk kezdés, nagyon édes, süteményes aromák. Mögöttük kakaó, menta, nedves föld, nyers hal, az alkohol picit kilóg. Később csatalkozik egy erős vanília, és kávé, mák, némi csípős érzettel. Mentás forró kakaó, szép, szexi és izgalmas illat, semmi esetre sem hétköznapi! 

Íz: édes, karamell, bőr, és valami fura...kartonpapír? Vízzel: most már nyitottabb: fás-fűszeres és édes hármasa jellemzi ezt a palackozást. Rengeteg édesség: medvecukor, karamell, After Eight csokoládé, áfonya és ribizli, némi mogyorósság, kakaó némi földdel keverve. Chilis vaníliapuding, rengeteg cukorral. Van valami zöld, füves érzet a háttérben, amit én picit fiatalosnak, nyersnek érzek, de szerencsére a sok modern édesség ez jobbára elfedi. 

Csípős desszert - menta, kakaó és vanília.

Ah, jónak reméltem, de ez több volt annál, nagyon fasza, ízes darab! Azt hiszem a legjobb rumsky-m eddig. 

Fezmin* Creative Commons License 2020.04.20 0 0 10586

Edradour 10 éves (2009-2019), 46%  /Signatory - The Un-Chill Filtered Collection/

Single sherry cask, durván sötét szín.

Illat: masszív, tömör, dió, fekete szeder, és rengeteg fás jegy. Égetett csokoládé, karamell, erősen pörkölt kávészemek, mintha füst is lenne itt...valami van. :) 

Íz: étcsokolédé, citromkarika, erős kesernyés ív. Vízzel:  kávés-tejszínes sütemény, aminek a kakaós piskótája picit odakapott. Kóla, kis fűszeresség (kakukkfű?), hordós háttér. 

Lecsengése kicsit vizes, gyengusz.

Erős kávé, ohne zukker, citromkarikával.

Érdekes, finom darab, még ha picit egysíkú is. 

Fezmin* Creative Commons License 2020.04.19 0 0 10585

Caol Ila 8 éves (2011-2019) - 55,1%  /Asta Morris/

Sherry érlelés.

Édes füstös, kátrányos, sült szalonnás illat. Vacsora! :) Némi karamell és vanília. Vízzel: parázsló fenyőtobozok, vadvirágok, és mintha kis benzin is lappangna valahol a háttérben. 

Íz: harapós, ízes tőzeges dög. Korom, narancshéj, gyógyszer, virágok...vízzel: feketebors, sült szalonna bőre, jó ropogósan, vaníliás szóda, erősen megpörkölt tökmag és napraforgó, odaégett fűszerek és narancshéj ismét. 

Mocskosan füstölt gyógynövények. 

Jó kis cucc, vad és édes, bizonyos tekintetben a régebbi Springbank 12 éveseket idézi, csak másképp...azokban van valami más is, ami megragadott annak idején. Ez szimplán csak igen jó, de nem hagyott maradandó kívánalmat. 

Fezmin* Creative Commons License 2020.04.18 0 0 10584

BenRiach 18 éves (1991-2009) Tokaji Finish - 46%  (specially for the Hungarian market)

Édeskés, mentás indítás. Szőlő, bőr és pince...illat-szag? Inkább illat, legyen...eléégé zárkózott amúgy, nem mutat túl sok mindent, szemben az ízével. Ez ritka.

Íz: édes, mustos, boros, enyhén borsos. Félve nyaltam bele, mert hát Tokaji...:D, de igazolódott egy homályos emlékem a 2. Whisky Show közepe tájáról, hogy nem volt ez rossz anyag! Nem a legjobb boros whisky, de azt hiszem nekem ez eddig a legjobb Tokajis whisky. Szép, medvecukor, karamellizált cukor, szőlő dögivel, még ha nem is a legfrissebb áru, mandarin, picinke borsosság a végén. 

Skót Tokaji.

Finom, azt kell mondjam, még ha furcsállom is ezen véleményem. 

weirdo Creative Commons License 2020.04.18 0 0 10583

Bazek, mindig van egy ócska troll, aki mindenbe belepofázik...

Előzmény: _MrB_ (10580)
Fezmin* Creative Commons License 2020.04.18 0 1 10582

Elsősorban magamnak írkálom már őket, és már jócskán le vannak rövidülve. :D 

Előzmény: weirdo (10579)
Bamberg58 Creative Commons License 2020.04.18 -1 0 10581

Én ugyan nem írok, de mindig alig várom Fezmin kóstolóit. Remekek írások és gratulálok.

Erről esetleg van valakinek véleménye:

https://www.whiskynet.hu/ledaig_12_eves_sherry_matured_old_particular_07_l_484_5820

Előzmény: _MrB_ (10580)
_MrB_ Creative Commons License 2020.04.18 0 0 10580

Neked felesleges olvasnod a jelek szerint. :(

Előzmény: weirdo (10579)
weirdo Creative Commons License 2020.04.18 0 0 10579

Most már, hogy csak ketten olvasunk (te írsz),megkérdezem, hogy ezek a szövegek egy kovács ákos dalszöveg generátorral készülnek? Nyerítve rögögve épültek be a sales meetingek programjába, ennyire nem lehetsz "érdekes"

Fezmin* Creative Commons License 2020.04.18 0 0 10578

Girvan 9 éves (2009-2019) - 61,4%  /Cadenhead's Authentic Collection/

Pinot Noir finish.

Fiatal, grain, boros...igen merész, de talán pont ezért fog működni.

Ilalt: bor, sör, erjedt gyümölcsök (túl merész eddig:D), de szerencsére gyorsan szelidül. Masszív gyufafej érzet. 

Íz:é des, cukorkás, sós karamellás. És nem éget...de azért adunk bele vizet. Pattogatott kukorica, vattacukor, ...mm...van valami fura, azt hiszem a grain alap most kikandikál picit, ez nemgyerebe annyira. Édes pezsgő és szőlő, fehérbors, birsalma, Mirinda. Jó cukros az egész, de nem zavaró módon.

Falusi búcsú. 

Not bad, de nem az én világom. Oké, ha azt mondanák, csak ezt lehet egy est alkalmával inni, nem vágnék fintorokat. 

Fezmin* Creative Commons License 2020.04.18 0 0 10577

Glenfiddich Project XX - 47%  (Experimental Series No.2)

Jó egyensúlyban levő fanyar és édes gyümölcsös illat. A háttérben némi dió és napraforgó, az egészen pedig vaníliaköntös. Vízzel egy szebb, komplexebb, fűszeresebb Speyside illatot kapunk. 

Íz: érdekes gyümöcsösség, rengetek krémes sütemény, karamell és kávé, enyhe mászkos érzet (boroshordók?), diókrém, enyhe tőzegességet is vélek felfedezni, de csak nagyon vékonyan. 

Markáns fás/csípős háttér. 

Egzotikusan fűszerezett gyümölcsök.

Finom, kortyolnivaló ital, a 12 éveshez képest nem igazán érzem érettebbnek, de cserébe tele van extrákkal. 

Fezmin* Creative Commons License 2020.04.07 0 0 10576

Isle of Jura Journey, 40%

American White Oak Ex-Bourbon Barrels

Édeskés aromák, enyhe gyümölcsösség. 

Íz: édes-fanyar cukorkák, citromos piskóta, némi csokoládé. Elég light az egész, de nem rossz. Egyelőre nem találom azt a Fura-Jura ízt, ami jellemző a lepárló italaira. Vízzel édesebb, cukrosabb lesz az egész, méz, mandula, citromos tejszínhab bukkan elő. Lágyabb, kellemesebb, mint a régi 10 éves például, és nem érezni a megszokott furcsa (de nem mindig kívánatos) ízt, amit nehezen tudnék megmagyarázni, mi is pontosan. 

Méz és mandula.

Kellemes kis alapmalt, ha nem keresünk túl nagy mélységet. :)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!