Keresés

Részletes keresés

unartis: Creative Commons License 2018.03.04 0 0 223

Mi van a mandula fenyőddel megvan még, szerintem rendben van vele minden, majd megerősödik a törzse?

Előzmény: Balesz21 (220)
unartis: Creative Commons License 2018.03.04 0 0 222

A 2016-2017-es télről röviden:

Így utólag válaszolok, a tavalyi növényeim teleléséről. Tavaly  a babér, a fagytűrő leanderek teljesen vissza/tövig fagytak. Őszre szépen kikupálódott minden, mert  a babér, a leanderek is közel akkorák lettek mint voltak, a leanderek virágzása elmaradt, a pálmák is túl élték a tavalyi hosszan tartó hideget, mert szinte mind lombját vesztette a télen, a legnagyobb kínai kenderpálmám szívrügye is kijött, akkor lemondtam róla, de májusban egy eső után eltűnt  a közepében tátogó lyuk és kisebb de épp leveleket hozott, elmondhatom, hogy az összes pálma túlélte. A banán is szépen indult tavasszal. A nagy agávé töveim fagytak ki a télálló közül, ami érdekes lehet, hogy korábban -20 c°-nál hidegebbek is elviselték, de az ne tartott sokáig. Tavaly nem volt olyan nagy hideg(-16 c° volt néhány januári hajnalon), de a hosszan tartó hideg készítette ki akkor a nagyobb töveket, Az Agave neomexicana teljesen kiveszett a kertből(egy törpe változat élte csak túl), Az Agave parry var cousei, és az Agave meglacantha nagy tövek kifagytak, de az utóbbi sarjai túl élték, az előző sarjai meg a talajban vészelték át, majd tavasszal elő jöttek. Két nagy agávém telelt át, az Agave lechuguilla 3 nagy tövem, a sarjaik elfagytak, és egy Agave utahensis tövem  maradt életben! A jukkáim az összes bírta, nagyon szépen teleltek!

A fügék részben fagytak el, a nagyobb-vastagabb ágak(kb 10 cm átmérőjűek) kb 50 cm magasságig kihajtottak, a vékonyabb ágacskák(2-3 cm-esek) elfagytak!

 

Előzmény: unartis: (219)
unartis: Creative Commons License 2017.03.28 0 0 221

Szia Balesz21!

 

Most láttam, hogy írtál, hamarabb is kitehetted volna, a tavalyi magvetéseim már kint vannak március elejétől, semmi bajuk, ha kicsit visszacsipkeded a hajtások végét akkor sűrűsödni fognak! kiültetés után biztos megerősödik, csak a szeles idők miatt érdemes lenne kipányvázni kettő- három karó közé, hogy ki ne törjön!

Előzmény: Balesz21 (220)
Balesz21 Creative Commons License 2017.02.24 0 0 220

Sziasztok!

Ezt a mandulafenyőt rendeltem két napja egy kertészettől, hát amikor megkaptam kicsit csalódott voltam, eléggé esett-keltnek néz ki szegényke,vagy ez normális? Fényhiányosnak tűnik az addig rendben,de alig van egy kicsi koronája pár elágazással, ebből hogy lesz szép,formás gömbölyű korona? Hagyom most bent a szuterinban és március végén kiültetem,de nagyon nem szép,így nem tudom hova ültessem, ház elé így tuti nem. 

Mit gondoltok, mit kezdjek vele,ebben a korban ilyen kell legyen? 

unartis: Creative Commons License 2017.01.30 0 0 219

Szia Gecse-Bakacsi Erzsebet!

 

A babér ágvégeiből nálunk is lesz visszafagyás(néhány levelen látszik), remélem nem az egész lombja fog lefagyni,  a kínai kenderpálmák lombsérülése az már biztos, mert itt december közepe óta tartós fagy van!

Az atlas, atlas nain de tidili és a villa romaine leander fajták láthatólag jól vannak, hála  a téli árnyéknak, viszont  az atlas magoncai téli napos helyen láthatóan visszafagytak, tehát nem szerencsés téli napra telepíteni, mint sok más örökzöldet sem, szerintem a magoncok is megússzák, csak alulról indítanak majd tavasszal!

Nálam is avarban van a gyökérzóna fedve, de semmi más védelmet nem kaptak!

A tartós fagyok miatt amúgy szerintem már átfagyott az avar alatti talaj is!

Nálunk  -16 c° volt a leghidegebb időszakban, amikor az Ipoly völgyben -25 c°-t mértek!

De most ezzel a ködös idővel éjjel nappal -7 c°-t mérünk napok óta!

 

A sivatagi füzekre leszek kíváncsi, hogy honnan indítanak tavasszal, mennyire fagynak vissza!

Előzmény: Gecse-Bakacsi Erzsebet (218)
Gecse-Bakacsi Erzsebet Creative Commons License 2017.01.18 0 0 218

Sziasztok! A mostani nagy hidegek után szétnéztetek a növények között? Nekem úgy tűnik a hegyi eukaliptuszom nagyon megfagyott. A babérnak is súlyos fagykárosodása van. A mandula fenyő egyelőre úgy tűnik jól bírta a kiképzést (-18 volt eddig a leghidegebb). A Nerium Oleander Villa Romaine-t betakartam buborék fóliával, illetve alul a gyökerét avarral, remélem ez elég lesz neki.

unartis: Creative Commons License 2016.12.05 0 0 217

A fagytűrő banán szárai megértek a levágásra:

 

 

unartis: Creative Commons License 2016.12.05 0 0 216

Atlas leander magoncaim a faggyal dacolnak  a kertben, ezek tavalyi magvetésből valók!

unartis: Creative Commons License 2016.12.05 0 0 215

Ismét itt a tél, nálam még csap. védelem nélkül vannak a kenderpálmáim, -5 c°-kos hajnali fagyokat kapnak reggelente!

 

unartis: Creative Commons License 2016.12.05 0 0 214

Szia!

 

Képet tudnál feltenni a mostani állapotról, kíváncsi vagyok hogy áll :-)!

 

Előzmény: balaenfrance (213)
balaenfrance Creative Commons License 2016.12.04 0 0 213

Végül a tavaji telet mindenféle károsodás nélkül átvészelte a kaktuszom :) (De a virágzás most is elmaradt.)

Letakartam, és időnként karácsonyfa égővel melegítettem.

Idén már nem tudom letakarni a váz tetejét falappal, csak fóliával és szőnyeggel. Annyit változtattam a rendszeren, hogy terráriumba való infralámpát raktam az üvegketrecbe. Remélem jövőre ismét kihajt a növény.

Előzmény: unartis: (212)
unartis: Creative Commons License 2015.09.06 0 0 212

Szia Balázs!

 

Gondolom Opuntia ficus-indicád van, az kb -5 c°-ig bírja, Ha egy vázat eszkábálsz neki, akkor arra hézagmentesen fel tudod tenni az ablakokat, ha nyitható része van akkor fagymentes időben érdemes szellőztetni még télen is. Mert a befülledés több gondot okozhat(gombásodás penészedés, stb). Sokan karácsonyfa égőt használnak fűtési céllal, ezt még nem próbáltam.

 

Télálló kaktuszokkal is érdemes próbálkoznia azokat nem kell bevinni télire és nem kell takargatni.

Előzmény: balaenfrance (211)
balaenfrance Creative Commons License 2015.08.30 0 0 211

Sziasztok,

 

Nagyon megnőtt a közönséges medvetalp kaktuszom, már kb 5 éves és szerintem 100 kiló. Eddig minden évben kiültettem cserepestül, majd kibányásztam és bevittem, de idén már nem vállalkoznák rá... Leguttóbb is látszott rajta a meghurcoltatás, idén nem is virágzott.

Úgy gondoltam tehát hogy megpróbálkozok kint átteleltetni. Pár éve volt nálunk ablakcsere, úgy gondoltam hogy a régi ablakokkal szépen körbebástyázom, és ha nagyon hideg van akkor terítek rá pokrócot. Szerintetek egy enyhe tél esetén vagy így esélye? Még valami kis fűtésen gondolkozok hideg éjszakákra, de nem tudom hogyan.

 

Köszi

Balázs

unartis: Creative Commons License 2015.08.26 0 0 210

Mindenképpen le fogom írni a tapasztalatomat a leanderekről.

 

A pálmákat csapadékvédelemmel láttam el eddig, úgy, hogy oldalról átjárta a levegő, a tövét avarral szoktam takarni.

3 faj van kint. Trachycarpus fortunei, Sabal minor, Chamaerops humilis. Eddig szépen teleltek fütetlenül, most lesz a 4. telük kint!

Előzmény: Lilike9 (209)
Lilike9 Creative Commons License 2015.08.21 0 0 209

Köszi!

Kérlek számolj be jövő tavasszal,hogy viselték a telet. 

 

A pálmádat takarod télen? Van 2 féle hidegtűrő nekem is, szeretném jövőre kiültetni már megfelelő nagyok,hogy átvészeljék a telet takarással.

Előzmény: unartis: (208)
unartis: Creative Commons License 2015.08.17 0 0 208

Szia Lilike9!

 

Remélem, hogy aktuális még, tavaly virágzot az atlas leander, megint nézem, hogy bimbós. A virágból mag lett amit elvetettem, most a kertben nevelem a 2. nemzedéket :-)

Előzmény: Lilike9 (207)
Lilike9 Creative Commons License 2015.07.17 0 0 207

Szia !

 

Virágoznak is a leanderek?

Előzmény: unartis: (201)
rama.rama Creative Commons License 2015.07.15 0 0 206

Szia!

Az egyik képen szereplő magyaltölgyed szokott termést hozni? Már régóta vadászom magyal-, és karmazsintölgy makkra!

R.

Előzmény: Mediterránum (188)
rama.rama Creative Commons License 2015.07.15 0 0 205

Szia!

Érdemes a vonatkozó fórumokat végigböngészni, mert sok éveket lehet okosodni. :D Korábban én is kísérleteztem a Frantoio fajtával, nem sok sikerrel. Két évet élt, virágzott, termést is érlelt, de a téli hideg folyamatosan gyengítette. Nagy hidegben fagylécesedett a kéreg, az ónos eső is nagy ellensége volt, valamint a téli csapadék. A helyedben csak házfal tövébe ültetve próbálnám meg, olyan helyen, ahol a földlabda nem tud mélyen átfagyni, és a csapadék ellen is tudod védeni (zsák, stb.). Korábban indítja a szezont, és később is fejezi be, mint egy átlag mediterrán növény pl. füge, tehát kiszolgáltatott a késői fagyoknak, plusz szeptember második felétől az időjárás sem kedvez a bogyók beérésének (én dec. közepén, szedtem le az érett+átfagyott bogyókat). Szeged, Pécs, Bp., Balcsi északi part...nagyjából itt érdemes ültetni.

A mediterrán klíma is más mondjuk Makedóniában (nem=Macedónia), és más az Peloponésszoszi-fsz. d-nyugati oldalán, abban viszont hasonlóak, hogy október végéig relatíve meleg van, és télen ha elő is fordul -10C, az sem tartós. Ehhez képest Mo. Makó-Jeruzsálem.

"Hogyan lehet eldönteni, hogy kellően fagytűrő-e?" A fajtájából lehetne következtetni, de ha nem tudod, akkor marad a kiültetés.

R.

 

Előzmény: stabilo98 (204)
stabilo98 Creative Commons License 2015.06.05 0 0 204

Sziasztok!

Van egy egy 2m magas olajfám, kb 10 éve vettem csemeteként Horvátországban. Eddig minden télen a pincében volt, amit mindig megsínylett. Hallottam, hogy egyes fajok kibírják az itthoni klímát is. Legszívesebben kiültetném, mert már től nagy a mozgatáshoz. Hogyan lehet eldönteni, hogy kellően fagytűrő-e?

 

Kösz!

 

unartis: Creative Commons License 2015.04.30 0 0 203

Most kezdtek rügyezni a sivatagi füzeim is:

 

 

unartis: Creative Commons License 2015.04.30 0 0 202

A trachi-m:

 

és a gránátalmák:

unartis: Creative Commons License 2015.04.30 0 0 201

Elkezdetek nőni a  fagytűrő leandereim, már az új hajtásokat nevelik:

 

  

1atlas de tidili'                 'villa romine' és 'atlas' fajták

unartis: Creative Commons License 2015.03.13 0 0 200

Mediterrán kertem tavaszi ébredése:

 

   

 

 

          

pulipáta Creative Commons License 2013.05.31 0 0 199

mára kihajtott a másik vessző is, mind a kettő szem. :)

mára több mint 2 cm az új hajtás...

Előzmény: pulipáta (198)
pulipáta Creative Commons License 2013.05.29 0 0 198

A híres Amalfi citromültetvény részlete. Minden citromkert le van fedve hálóval, de mindenütt a tartományban. Szerintem valami fényvédelem miatt...

 

tudom nem szakszerű, de nem is gondoltam hogy ez lesz belőle....

Előzmény: Mediterránum (197)
Mediterránum Creative Commons License 2013.05.28 0 0 197

Az én citrusféléim most virágoznak!

Citrom, narancs, mandarinok! Nagyon finomak!

Előzmény: pulipáta (196)
pulipáta Creative Commons License 2013.05.27 0 0 196

csinálok képet és megmutatom :-)

Előzmény: Mediterránum (194)
Mediterránum Creative Commons License 2013.05.27 0 0 195

A virágzó növény télibangita!

A leánderek védelem nélkül teleltek,igaz csak -10 fok volt

Előzmény: unartis: (190)
Mediterránum Creative Commons License 2013.05.27 0 0 194

Szia!

Csináltál képeket?

Tudnál feltenni?

Előzmény: pulipáta (193)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!