Keresés

Részletes keresés

berci222 Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98166

 

Amennyiben a svajci minarettekröl törtent nepszavazast, illetve annak eredmenyet összezagyvalod valamilyen globalis olajhiannyal, haaaat akkor azert keresd tovabb szetgurult gyogyszereidet. De köszönöm, legalabb tudom, hogy te milyen valaszra vagy kepes. :-)))))

A kijelentesed egyuttal teged minösit.

 

Előzmény: Törölt nick (98165)
berci222 Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98164

 

Berci kérdezte múlt héten, mely nyersanyagokból értük el a kitermelési csúcsot, ...

 

Nem, en nem ezt kerdeztem. Messzemenöen nem. najcki szokasos höbörgessel es esz nelkül azt hadovazta, hogy a mostani felfordulas az eröforrasszüke következmenye.

 

Arra kerdeztem ra. Az volt a kerdes, hogy:

Milyen eröforrasszüke vezetett a mostani problemakhoz?

De ezt nem csak ö (ö nyilvan nem kepes ra), hanem barki megvalaszolhatja (marmint akkor, ha neki is az a velemenye, hogy az vezetett a mai gondokhoz).

 

Előzmény: Levendula68 (98160)
Levendula68 Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98162
Hű, szuper, köszönöm!
Előzmény: Jalso (98161)
Jalso Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98161
how long will it last?

forras: http://www.science.org.au/nova/newscientist/027ns_005.htm?id=mg19426051.200&print=true
Előzmény: Levendula68 (98160)
Levendula68 Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98160
Berci kérdezte múlt héten, mely nyersanyagokból értük el a kitermelési csúcsot, miből várható hiány a közeljövőben, (de sajna nem kapott rá választ).

Ezt nem tudná valaki megválaszolni igy kapásból?
Virsli László Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98156

ezek szerint tudtam, én már régóta 12 órás ritmusban vagyok. Most is mindjárt elalszom :)

 

Csak a legtöbben megerőszakolják magukat. Én meg már a melóhelyen - jó régen volt - is inkább Természet Anyánkra hallgattam. Meg amikor másoddiplomás voltam a Közgázon. Eljöttem a cégtől, kettőkor már szunyáltam is az előadáson :)

Előzmény: Cérna_Metélt (98153)
Virsli László Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98155

remélem, nem értettél félre, én egyetértek ezekkel az előnyökkel. Tudd, merre van a srác késő este, le tudj mondani egy megbeszélést, mert elakadtál a nulláson stb. Ezért is mondtam, bőven túlzásnak érzem az egy-tíz arányt. És köztudottan piacpárti vagyok, Isten ments, hogy bárki eldöntse, ki mikor telefonáljon. Csak az ifjabb generációnak meg kellene mutatni, hogy telefon nélkül is életben lehet maradni. A hegyen is, meg a városban is. Ha már geddonisták vagyunk :)

 

Ugyanakkor a szolgáltatás - ha úgy tetszik - militaryből entertainment-be ment át - lásd, trémobil minapi leállása. A pofázást el lehet halasztani. Az orvoshívást nem mindig...

 

Én meg military-párti vagyok. Egyre inkább :). Ahogy már írtam, erős motor, erőátvitel, futómű, esetleg fedél a fejed fölött vezetés közben. Az automata ablaktörlőt, az energiazabáló ülésfűtést, a lemeztáras cd-játszót meg nyugodtan levonhatják az alapárból. (mikor a Toyotát vettem, mondtam is a kereskedőnek, nem győzött pislogni kifelé a fejéből. Azóta pedig rosszabb lettem :)

 

telefon:

Most vettem "utángyárott" akkut a siemenshez kétezerért, kidobott pénz volt. Szarabb, mint a már lestrapált gyári. Fuck.

 

Autóhoz visszatérve, tőled, mint nagy akkustól múltkor kérdeztem, milyen akksikat vegyek a gípíbe? (nyáron aktuális lesz, ahogy nézem, 2 db 55-ös, most Bären van benne, azok is bírták azért öt évig)

Előzmény: GPS (98152)
Jalso Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98154
"tótok tömegesen kezdtek magyarul tanulni."
jo vicc :) vagy add meg megfelelo parhuzamos univerzum koordinatait :)

erdekes dolog ez a kettos allampolgarsag, az igazsag szerint nem igazan hianyzott ez itt felvideken senkinek, utana megis rosszul esett.
Előzmény: Virsli László (98151)
Cérna_Metélt Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98153
Ez is érdekes adalék, hogy mennyire elbaxott perverz életet élünk. Tudtad, hogy az ember bifázisos alvó?

http://www.fn.hu/tech/20071220/leroviditheto_e_alvasra_szant/

"Az emberek többsége monofázisos alvó: éjszaka alszik egy hosszabb szakaszt. Biológiailag azonban bifázisos faj vagyunk. Az EEG föltárja, hogy az agy éjszaka hosszú alvási módba vált, majd déltájban is megfigyelhető az éberség csökkenése. A test többi része is ezt a bifázisos aktivitási mintát követi a szervektől és a különféle testi funkcióktól le egészen a sejtekig."

Alapon sejtszinten is kétszer szenderülne álomba 24 (mondjuk éppenséggel 25 óra a ciklus) az ecceri ember.

Kíváncsi lennék mennyit vesz el a életünkből és egészségünkből, hogy így megerőszakoljuk magunkat ebben is.
Előzmény: Virsli László (98149)
GPS Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98152

Szerintem az se felesleges baromság a mai világban - hogy a tízéves gyerek be tud telefonálni, hogy "Anyú, késni fogok fél órát, lehet egy órát - mert Irénke néni azt mondta, hogy jön egy vendég az osztályba és azt illene megvárni."

Egy ilyen hívás - jó csomagban - 20 Ft. Viszont az ideg, amit egy anya megeszik ilyenkor a késés miatt - az nem ennyit ér.

De az se baromság, hogy idejében szólhatnak, hogy a célnál változás történt, mert az illetékesnek nemvárt eseménye jött közbe - ezért még időben visszafordulhatok, illetve áttehetem az időpontt, stb.
Mindezzel megspórolva egy felesleges utat, időt, idegeskedést, stb.

Kinek van bátorsága eldönteni, hogy a 10-ből melyik az az 1 (egy !) ember, akinek indokolt a mobil...és ki az a 9 akinek nem?
.
Előzmény: Virsli László (98149)
Virsli László Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98151

offoff

Pláne a "daliás" kettős-állampolgárság-szavazás után nem az. Mert az azért nincs elfelejtve ám.

 

írogattam is annak idején, hogy a kúrcsányisták üzletileg is bakot lőttek. Adott volt a tér a magyar üzleti terjeszkedésnek. Sőt, a ga Zorbán alatt románok, tótok tömegesen kezdtek magyarul tanulni. De a libsik ehhez is hülyék voltak, inkább uralkodnak egy zsugorodó trágyadombon - remélhetőleg már nem sokáig - mintsem megbecsült polgárai legyenek egy gazdag országnak.

Előzmény: GPS (98150)
GPS Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98150

Jajjj, félreértés nehogy essék mááá: Ro-ban a magyar élelmiszerek egyáltalán nem valamiféle "nemzeti kötődés" miatt kelendőek - ugyan már.

A románok pont úgy kedvelik és fogyasztják ezeket a magyar termékeket - feltéve hogy jó minőségüek legyenek és megfelelő áron legyenek kaphatóak.

Lehet, hogy a Székelyföldön még van ilyen "nemzeti alapon" történő vásárlás - de a fiatalok már ott is inkább a minőséget és az árat nézik.

Árubőség van - van mibe válogatni....az árú származása már nem "érzelmi adu".

Pláne a "daliás" kettős-állampolgárság-szavazás után nem az. Mert az azért nincs elfelejtve ám.
.
Előzmény: Jalso (98148)
Virsli László Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98149

off

érdekeseket írtok a telefonról. Főleg théta, neki van érzéke szociológiához, pszichológiához :)

 

A tízből egy érdemi használatú arányt túlzásnak érzem, de a nagyságrend stimmelhet. Gyakran járok bevásárlóközpontokba afféle aktív pihenésként, sokszor elülök egy sör vagy kávé mellett és figyelem a népeket. Bizony gyakran látom, hogy ül egymással szemben egy fiatal pár, vagy akár két egynemű, akik elvileg beszélgetni jöttek össze. Beszélgetnek is, mindegyik a saját telefonján, valaki mással. Tisztelet a hangsúlyozottan nagyon kevés kivételnek.

 

A felesleges telefonok egyébként a kommunikációs csatorna zaját jelentik, ahogy a spam az e-mailnél. (miért kapok én török nyelvű üzleti ajánlatokat? nulla esélye van a küldőnek, hogy valaha is üzletet fogunk kötni).

 

96 óta van telefonom, ugyanazzal a számmal és a második :) készülékkel. Akkori megvásárlásakor egyetlen szempont dominált, ha elakadok az akkori - nem túl megbízható - autóval, hívhassak segítséget. (ekkor már volt a pannonnak közel országos lefedettsége) Az üzleti szempont jóval később kezdett dominálni, a kilencvenes évek végén is még rendszeresen a vezetékesen kerestek. Igen, a nagy cégek is, az otthoni vezetékesen. A mobilszámomat jóideig nem is nagyon adtam meg senkinek.

 

Most meg erre épül a (netes) biznisz: "Hívjon hétvégén is!".

http://www.matrixnyomtato.hu/

 

Ettől még majdnem mindennap - ha itthon vagyok - alszom délután. Nem egy szobában a telefonnal :). Pedig vasárnap is hívtak, el is adtam egy nyomit :). Helyén kell kezelni a technikát, ennyi az egész. Ahogy mondani szoktam: "minden itt dől el" - és ilyenkor a fejemre mutatok :). (nem magamat akartam sztárolni, de megette a fene, ha függővé válik eszközöktől. Rendes geddonista kabáton, kulacson, esőköpenyen, konzerven, egy jó késen és tűzszerszámon kívül nem sok mindent hurcol magával. Érdekes módon csak zsebreraktam este is a telefont. Megszokásból? Sötét volt, nem használok lámpát, de ha nem ismerem az ösvényt, lehet, kellett volna. A telefon ad annyi fényt, hogy lásd az ösvényt az erdőben is :)

Jalso Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98148
ahogy a roman kollega is mondta nem roskadoznak szlovakiaban a polcok a magyar termekektol, de azert van beloluk jocskan. Es higgyetek el, hogy nagyon eros a felvideki magyarokban a magyar termek vasarlasi hajlandosag.Ha ket nem tul kulonbozo aru termek kozul kell valasztani, nem kerdeses melyiket veszik.

A kereskedelmi tesco-s arresekhez nem tudok hozzaszolni, de volt kapcsolatom a legnagyobb magyar termek importorevel itt szlovakiaban, es amikor veletlenul a kezembe kerult a belso arjegyzekuk (feltuntetve a veteli, es nagyker arak), hat majdnem lefordultam a szekrol. eleg gyakori volt a 30%-nal nagyobb haszonkulcs. Egyedul az ilyen mindennapi elelmiszer kategoriaban mint pld a venusz olaj volt csak pici az ares. Tobbnyire nem alapveto elelmiszereket forgalmaznak (gyumolcslevek, borok, csokik, stb).
Nem tudom megmondani, hogy egyenesen a gyartotol veszik e, de akkor eszmeletlen olcsonak tunt a kiskereskedelmi arakhoz kepest. Olyasmi remlik pld, hogy sio rostos gyumolcsle 1L, kb 0,25eur, egri bikaver kb 1eur/7dcl...
de ez mar nagyon off.
GPS Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98147

Azért a Wall Mart és a Sears tulajdonosai sem a Providenttől felvett, akadozó törlesztésű, "gyorshiteljeikről" híresek :-))))
.
Előzmény: berci222 (98145)
Levendula68 Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98146
Jó, én erről befejeztem a vitát, nem vagy hajlandó megérteni, hogy itt a KSH hivatalos adatairól van szó, nem pedig a fekete pénzekről, amit csak becsülni lehet, meg rólad.

Mintegy 3 millió ember él nálunk a szegénységi küszöb körül vagy alatt - gondolom, ezt sem hiszed. Mindegy is.
Előzmény: krezidiesel (98128)
berci222 Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98145

 

Hiaba mondasz ellent. Nagyjabol ugyanazt fujjuk.

Tudomasul kell venni, hogy az elosztohalozatok igen kis nyeresegkulccsal dolgoznak. Ezt sokan nem ismerik, ezert azt hiszik, hogy a nagy lancok meses nyereseget allitanak elö. A faxot.

EU ertek, hogy az arun ~20-25% a kisker kulcs. A költsegek pedig akkorak, hogy altalaban nem all elö 4-5%-nal nagyobb haszon.

Ha ebbe belejön meg a 3 havi fizetesi kesleltetes miatt (legyen a havi kamat 1%) 3% (de ez magyar feature, mert az EU-ban sokkal alacsonyabb a kamat), akkor a kereskedelmi tevekenysegböl 1-2-3% keletkezik, valamint kb. ugyanennyi a "penzügyi izéböl". De, mint mondom/irom, ez nem magyar kuriozum, hanem mindenütt kb. igy van. Erre jo a verseny, konkurrencia, mert visszaszabalyoz (ha ervenyesülni tud).

Ennek ellenere pl. az Aldi tulajdonosai (Albrecht testverek, mindkettö van vagy 85 eves) Nemetorszag leggazdagabb polgarai köze tartoznak. Ugy darabonkent 6-7 milliard € vagyonnal (es vagy 8-9000 üzlettel az EU-ban). Tehat sok kicsi MÉGIS sokra megy.

 

Előzmény: GPS (98144)
GPS Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98144

"A Tesco Mo.-on nyereseggel kell, hogy aruljon ...."

Ez egy óriási tévedés. A Tesco árréssel árul ugyan Mo.-n - de NEM nyereséggel.
Az árrés a működtetés költségeit és a beruházások kamatterheit fedezik - így hát a szaldó közel nulla. Ennyi nyereségadót is szokott fizetni itthon.

A nagy zsé abban a hihetetlen mértékű (és egyre növekvő), fix időre, állandóan lekötött pénzmennyiségben van - amit a 90 napos szállítói kifizetések okán keletkezik.

Gyakorlatilag ők lekötik magas kamatra - a szállítóktól kapott "kamatmentes kölcsönt".

Nem véletlen, hogy a TESCO a szállítók felé történő első és leges-legelső követelménye - az árú forgási sebessége.
Mert nagyon nem mindegy nekik, hogy a 90 napból hány napot rohad az árú a polcon: 3...6 napot...vagy 26 napot.

Mert minél többet - annál kisebb a valódi hasznuk....ami viszont nem itt csapódik le, hanem a lekötési helyeken.
.
Előzmény: berci222 (98142)
GPS Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98143

Reménykedjünk benne, hogy mi is ugyanezt tesszük náluk.

Bár cirka egy éve voltam Szlovákiába...és bizony egyetlen meghajlott polcot sem láttam a magyar áruktól roskadozni.

Románia nyugati-partja tele van ugyan magyar áruval - de azok struktúráján látszik, hogy kisebb, helybéli cégek agilis tevékenysége folytán kerülnek oda - mintsem valami összehangolt stratégia eredményeképp.

Pl. a kis ABC-k (mert ott még rengeteg van) azok tele vannak magyar áruval (igaz, jó drágán) - de már a hiperekbe alig lehet látni, akár mutatóba is.
.
Előzmény: Törölt nick (98140)
berci222 Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98142

 

Nincs ebben semmi különös furfang. Söt betrükközes se nagyon.

 

Ugyanis az elosztolancok szet vannak valasztva. A Tesco Mo.-on nyereseggel kell, hogy aruljon (es ezen cel erdekeben valamennyire szabadkezet is kap). Es csak a sajat elosztorendszereböl vasarolhat (nem pedig direkt pl. egy cseh vajgyartotol).

 

A korabban emlitett ket fontos faktor dönti el mertekadoan az áru arat.

 

1. a gyartas merete, darabszama (növekvö darabszamnal az ar jobban esik, mint sokan azt gondoljak).

 

2. devizak arfolyama.

 

Na jo. Meg egy eleg fontos dolog. Az adott orszag adorendszere.

 

Esetleg meg az atvetel merete (eves kontingens garantalasa, ...).

 

Ezekböl pl. 30% arkülönbseg siman adodhat.

 

Előzmény: GPS (98139)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98141
Az illető mobil nélkül nem tudna minkát végezni,ahogy internet nélkül se
A cégek képtelenek lennének megfizetni ezt a sozlgáltatást,így a végén egy nagyobb cégnél dolgozna tlejes időben,amelyik meg tudná fizetni az embereket ehhez a munkához.

A mobil/internet miatt képes az illető földrajzilag távoli helyekhez minden időpontban támogatást nyujtani,minimális kltséggel.
Előzmény: GPS (98131)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98140
valsz az,amikor a magyarok dömpingelik pl. lengyelóba árúkat nem különösebben feltünő - neked.
Ahogy a cseh se tudja hogy valamelyik vállalat áltel megtermelt vajat magyarországon adják el.
Előzmény: GPS (98139)
GPS Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98139

Én elfogadom, hogy a galád külföldiek így "furfangolják" be a magyar piacra a fölös árujukat.

De azt már nem értem, hogy akkor mi miért nem "furfangoljuk" be ugyanígy az eladhatatlan szarjainkat - az ő piacaikra?

Vagy ez a "furfang-derby" csak Nyugatról - Kelet felé működik - visszafelé már nem?
.
Előzmény: hanyattesett (98137)
GPS Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98138

Nem, nincs összekeverve az infrastruktúra a jövedelemmel. Csakhogy:

Az infrastruktúra fejlődésével olyan új elemek jelentek meg a magyar bevásárlókosárban - amik miatt a klasszikus fokmérők (tej-kenyér-lábbeli, stb.) aránya csökkent.

Sőt, a régi, már akkor létező elemek súlya is drámaian növekedett (pl. a 40 ezres fűtésszámla, a 40-60 ezres albérlet, stb.) - ezek %-os súlya elképzelhetetlenek voltak a 3,60 -as kenyér idejében.

Ezek mind annyira eltorzították a havi jövedelem %-os elolszlási struktúráját - hogy egyszerüen hülyeség összehasonlítani az akkori kenyérárat a mostanival - a havi gázsi tükrében.

- Pl. egy mai havi fűtésszámla árából lehet venni 350 kiló kenyeret. Basszameg.
- Egy havi albérletből lehet venni egy fél tonnát. Megintcsak B+.

Ezzel mit kezdünk akkor, amikor 30 éves távlatból vizsgáljuk a kenyérárat?
.
Előzmény: hanyattesett (98135)
hanyattesett Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98137
"Valami furfangnak kell lennie"

Az egyik klasszikus furfang, hogy a kismértékű túltermelést felhalmozzák, aztán veszteséggel is, eladják. Namostan NEM a hazai piacon, mert ez márkarontás lenne, hanem külföldön. Tönkretéve a külföldi termelést, ami így haldokolva (mert a hazai piac az elsődleges) nem lesz képes kitörni.
Előzmény: Törölt nick (98065)
Heesh Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98136
Neked van mobilod?? Hogy lehet ez? :) Megveszed a kacat műanyagtelefont, hogy fizesd az extraprofitot a szolgáltatónak? Pedig ezelőtt 20 évvel nagyon jól megvoltál nélküle.
Előzmény: krezidiesel (98127)
hanyattesett Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98135
A következő klasszikus tévedés. Összecsereberélni az infrastruktúrát a jövedelemmel.
Előzmény: GPS (98053)
hanyattesett Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98134
"Bezony, egyetértek!
Én 20 éve"

A másik klasszikus hülyeség. Nem a kezdő munkavállaló fizuját hasonlítja a kezdő munkavállaló fizujához, hanem a kezdő munkavállaló fizuját egy 20 év tapasztalattal rendelkezőhöz.
Előzmény: Fulika (98049)
GPS Creative Commons License 2009.12.07 0 0 98133

Valamivel több, mint rendszergarázda - mert az ügyviteli szoftvert is ők fejlesztették és ők is adták el az ügyfélnek.

Tehát már csak annak is köteles vagy helpdesk-et fenntartani (sokmilliós szoftról van szó) - ehhez a cirka 50 gépes "rendszergarázdálkodás" már csak plusszba jött.

Nem könnyű meló - ne irigyelje senki.
.
Előzmény: Törölt nick (98132)
GPS Creative Commons License 2009.12.06 0 0 98131

Neked jó Krézi - mert nem állsz szolgáltatói szerződésben senkivel.

De ha lenne neked is 2-3 olyan céged, amelyik ha esik-ha fúj átutal neked szolgáltatásért fix 4-500 ezer Ft-ot havonta - amiért cserébe csak annyit kér, hogy legyél elérhető, ha gebasz van és külön lóvéért !!! javítsd meg neki a bajt.....lehet te se tennéd meg, hogy baxxál visszahívni egy ilyet.

Vagy ki tudja. Vannak még "keménylegények", akiknek a havi, fix-lóvé se számít.
.
Előzmény: krezidiesel (98127)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!