Keresés

Részletes keresés

jklmn Creative Commons License 2021.08.06 -1 0 164850

Csak emlékeztetnék, hogy a HM-Vk szétválasztását, az MHP megalakulását, Fehérvárra költözését a fehérvári közgyűlésben tárgyalták. Cser-Palkovics 9000 fős lakosság növekedéssel számolt. A fehérvári médiákban időnként megjelennek hírek, hogy itt és itt lesz a költöző katonacsaládok lakótelepe. Az ÖHP-hez képest az új MHP létszáma 7885 fővel növekedett, magyarul teljes egészében magába szívta a volt vezérkart, némi reszli még a HM-ből is. Vannak fehérvári ismerőseim, egyetlen bútorszállító kocsiról nem tudnak. Amikor elindították, meghirdették, akkor sem értettem, komolyan gondolják, hogy mondjuk a budaőrsi laktanya leköltözik Fehérvárra? Ha nem, akkor miért jó, hogy mondjuk Budaőrsöt Fehérvárról akarom igazgatni?

Előzmény: jklmn (164847)
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.08.06 0 0 164849

Ezek szerint azt sem tudod, hogy űrkutatási kormánybiztosunk is van.

megint itt vagyok Creative Commons License 2021.08.06 0 0 164848

Nem olvastad az olvtárs egyik hozzászólását? Addigra lesz műholdunk, így műholdas felderítésünk is lesz, sőt magyar radarrendszer is lesz. Kishitű vagy. :-))

Előzmény: jklmn (164847)
jklmn Creative Commons License 2021.08.06 0 0 164847

Elnézést a kekeckedésért, hol lakozik az MHP, Fehérváron, vagy a Lehel utcában? https://honvedelem.hu/hirek/kozvetlen-es-rendszeres-parancsnoki-kommunikacio.html

_Berci Creative Commons License 2021.08.06 -6 0 164846

Mire a tervezett magyar dandarok teljesen "összerazodnak" (mondjuk ~2028-2030-ra) ... akkor mar saccolas szerint is a bevetett fegyverzetek ~40-50%-a lesz katonak nelküli robot eszköz ... a NATO reszeröl is ... meg a többi modern(ebb) hadseregek reszeröl is ... (Legalabbis egy nem tul intenziv csörte ilyen eszközökkel jatszodhat majd le. Mar az esetek jelentös reszeben NEM KELL, hogy szemelyek/katonak ücsörögjenek a jarmüvekben ... hiszen vagy taviranyitottak lesznek, vagy autonomok ...).

Top 5 Most Advanced Army Robots | Tank Robots, Robot Dogs, Unmanned Vehicles | Military Robots

https://www.youtube.com/watch?v=uXGj1kZnFEg

atika001 Creative Commons License 2021.08.05 0 0 164845

A NMHH. iránymérő log-per antennája van az acéltorony tetején.

Előzmény: jklmn (164844)
jklmn Creative Commons License 2021.08.05 -1 0 164844

Szóval az úgy volt, hogy volt a hegyen egy házikó. ment hozzá max. 2Kw-os betáp, volt hozzá egy panoráma vevő, illetékes et.-ak váltásban babrálták a készüléket, de mondjuk a felfedezett adó irányát nem tudták meghatározni. Illetékes elvtársaknak jól jött a jégelhárítás felhő radar igénye. Nosza fejlesszük a Nefelát! A régi kisház két oldalára építettek két azonos épületet, a nyugatira került a felhő radar, a keletiben berendezkedtek illetékesék. Hawai! Műút vezet a tetthelyre, komoly betáp, irányt is tudunk adni akár Szerbiából is. Közben Tenkes is kezdett tornyosulni. Ebbe az erőtérbe protezsáltam be volt kollégámat a rádióamatőrt. Volt már olyan, hogy a nagy házak betápja elszállt, a kolléga adott nekik áramot a régi vezetékről, hogy legalább világítani tudjanak.

Előzmény: atika001 (164843)
atika001 Creative Commons License 2021.08.05 0 0 164843

Tavaly többször is útbaejtettem kirándulás közben a Hármashegy csúcsát, de sohase találkoztam senkivel. Megnézegettem az antennákat, megpihentem, majd hazasétáltam. Pár hónapja feltűnt, hogy hiányzik a radom, de végül szabadidő hiányában nem jutottam fel, hogy megnézzem a munkálatokat, pedig terveztem. Most meg már felkerült a berendezés, lemaradtam róla.

Előzmény: jklmn (164842)
jklmn Creative Commons License 2021.08.05 -1 0 164842

Szomszédom a jégelhárítás főnöke volt, így fennhatósága alatt volt a Hármas-hegyi felhő radar. Beprotezsáltam volt katonatársamat, rádióamatőrt a tetthelyre. Kapott egy önálló házat, saját áramellátással. Volt hiradó haverjaitól szerzett egy 40 méteres teleszkópos árbócot, így jelenleg ő Baranya legjobb pozícióban lévő rádió amatőrje. Az árbócvég magasabban van mint a radar. Szomszédom a Nefelával azóta beolvadt az országos jégkár enyhítő rendszerbe, amatőr kollégámat továbbra is szívesen látják.

Előzmény: atika001 (164841)
atika001 Creative Commons License 2021.08.05 0 0 164841

Gondolom valaha a nagy torony is katonai, vagy BM volt, ami most elvileg a Telenoré. A kapun lévő tábla szerint vízügyi, de az odébb volt. A Munkásőrségé meg a Jakab-hegyen volt, a Dunaújvárosi Rádióklub használta még azt a területet, de sajnos az amatőrtárssal már nem sikerült felvennem a kapcsolatot. A tubesi karbantartásánál egyszer pont fent voltam, az illető amatőr volt, a keítésre tette fel az antennáját, hallgattam a QSO-it budapesti, és az ország területén bejelentkező más amatőrökkel, csak nem volt képem megszólítani, pedig magam is hívójeles vagyok...

Előzmény: jklmn (164840)
jklmn Creative Commons License 2021.08.05 -1 0 164840

Akik tervezték majd kivitelezték a G jelű tornyok építését, rajta az Orfeusszal, gyakran voltak vendégek nálunk a Tubesen, mert ebből a magasságból jó rádióamatőr eredményeket lehetett elérni. Szoktunk olyankor bográcsozni, beszélgetni. Rákérdeztem, de ők sem értették, hogy miért volt külön rendszere a BM-nek, HM-nek, Munkásőrségnek. A három rendszert el tudta volna vinni egy digitális terepmodell alapján optimalizált torony készlet. Amikor beindult a mobilszolgáltatás a szolgáltatók azonnal igényelték volna a meglévő tornyok szolgáltatásait. Mi helyben megegyeztünk volna, a HM nem engedélyezte. Mekkora bevételtől esik el az állam, ha magának tartotta volna a toronyépítés monopóliumát, a tornyokat optimalizáltan lehetett volna építeni, a szolgáltatók meg fizetnék a bérleti díjat.Így van most két átjátszó a Tubesen.

Előzmény: atika001 (164837)
atika001 Creative Commons License 2021.08.05 -1 0 164839

Amikor a radarépítés napirenden volt, akkor szedték le az antennákat a tornyokról, a kerítés mellé egy R-140-es került ideiglenesként, annak a 2 árbócán voltak az antennák. Valahol van róla képem is.

Előzmény: jklmn (164838)
jklmn Creative Commons License 2021.08.05 -1 0 164838

Igen. a tubesi volt a Fényár 7-es. Egyszer használtam is. 1989-ben kint voltunk Ungvár felett a hegyekben 800 méterre tengerszint felett. Volt 3 kocsibólálló troposzféra állomásunk, de a fehérvári kezelők nem tudták beüzemelni. A saját 142-esünkkel hívtuk a Fényár 7-est, kapcsolja a laktanya központot, kapcsolja a lakásomat és máris beszélhettem a nejemmel, meg a gyerekeimmel. Egy ideig a fiam is szolgált ott szerződésesként. Maci kutyának ő volt a kedvence, mert a zsebe mindig tele volt otthonról hozott jutalomfalatokkal. Éjszakára kiengedték a kutyákat a kenelből a területre, az ő dolguk lett volna éberen ügyelni, radar ellen tiltakozó grínpíszest leenni a kerítésről. Mondjuk kiment valaki a konténerbe, magyarul nyílt az ajtó, Maci azonnal berohant a szálláshelyre és befeküdt fiam ágyába lábtul. Maci annyira konzekvens volt, hogy az akkori állomásparancsnok is elfogadta, Maci fiam ágyában teljesíti a szolgálatát.

Előzmény: atika001 (164837)
atika001 Creative Commons License 2021.08.05 -1 1 164837

Nem tudom mennyit érhetett akkoriban egy olyan típusú faház, de az országban szerte-szét tucatszám épültek, különböző méretben, munkásszállás, irodaépület, stb. funkciókban. Néhol a mai napig állnak. A Fényár a tubesi objektum hívójele volt? Most mikro-k vannak az egykori ORFEUSz tornyon, meg néhány relé-antenna, a discone-okat pár éve lecserélték dipole-okra, a légiirányítás üzemel rajta.

Előzmény: jklmn (164836)
jklmn Creative Commons License 2021.08.05 -1 0 164836

Miután a Tubesen elkészült a ház, egyszer csak jött a telefon Fehérvárról, hogy Gyuricza vezérőrnagy parancsára a raktárban lévő faházat szállítsuk ide és ide. Elnézést, nem tudjuk szállítani, beépítettük a hegyre. Nem baj, akkor szállítsuk a másikat. Milyen másikat? Hát a Gyuricza elvtárs által Pécsre depózott kettő közül azt, amit nem építettetek be. Parancsnoki értekezlet: -Gyerekek! Milyen házról beszélnek Fehérváron? -Főnök! Én annak a háznak az árát, befizettem, saját telkemen felépítettem még annak idején Miski Béla engedélyével, jelentette a lövésztől örökölt 6tápfőnökünk. Ezt követően volt némi mosolyszünet Gyuricza Béla és a főnököm közt.

Előzmény: atika001 (164831)
miki19620201 Creative Commons License 2021.08.05 -1 0 164835

Anna völgy már évek óta az enyészeté. Balatonfüreden volt a 43. híradóezred csapat pihenője, kb. 20-22 faház. Hosszú évekig rohadt, most a helyén apartmanház van. Csak egy sétány választotta el a Balaton parttól, a VERGÁ-val volt közös strandja.

Előzmény: jklmn (164828)
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.08.05 0 0 164834

Melyik lehet az a magyar cég, amelyik műhold gyártásra pozicionálta magát? És melyik az, amelyik radarberendezésre?

Előzmény: jklmn (164833)
jklmn Creative Commons License 2021.08.04 0 0 164833
jklmn Creative Commons License 2021.08.04 0 0 164832

Valami akkora lejárata volt ennek a bunkernek, mint egy vízóra aknának. Amikor a faházat telepítettük fölé, abban a tudatban tettük, hogy erre a gödörre nincs és nem is lesz szükség, így ha ma bemégy a faházba, nyomát nem látod annak, hogy alatta valami üreg rejtezik

Előzmény: atika001 (164831)
atika001 Creative Commons License 2021.08.04 0 0 164831

A bejárat mellett, a jobb oldalon van a jelenleg is létező faház, lefényképezem ha érdekel, küldök képet róla. Soha nem figyeltem az alját, de itt nem nagy probléma az, hogy sziklára kerüljön, mert a felfelé vezető úton is szépen látható a lépcsőzetes szálban álló kő. A szeizmikus állomások jelenleg Kővágótöttösön, Mórágyon, Villányban vannak, amíg az urán üzemelt, addig annak a vágatrendszerében volt, ha jól tudom.

Előzmény: jklmn (164830)
jklmn Creative Commons License 2021.08.04 -1 0 164830

Nagyon pici, talán 4x3-as faház volt a területen, alatta egy gödör, abba került volna az atomcsapásokat bemérő szeizmikus állomás. Azért kellett a bunker, hogy biztosan sziklán álljon a mérőműszer. A szeizmikus állomások telepítése elmaradt, így az országos földtani kutató tulajdonába volt bejegyezve az ingatlan. Amikor felszámoltuk a 22-es lövész ezredet, kiderült, hogy Miski Béláéknak van raktáron egy méretes faházuk. Főnököm a Miski féle és a földtani faházát egybeépíttette, így lett az átjátszón egy télen nyáron használható csapatpihenő az említett mini bunker felett. A földtaninál 2000-ben igazgató váltás volt, ez egyben leltárt is jelentett, kiderítették, hogy a Tubesen van nekik egy faházuk, az új főnök igényt tartana rá. Visszaírtuk, hogy az a faház nem az a faház amikre ők gondolnak, ha megfizetik a mi beruházásainkat az elmúlt évtizedekből, vigyék, de megosztott használatra is nyitottak vagyunk. Röviden jött a válasz, hogy az új főnököt már nem is annyira érdekli az ingatlan. Most a Boczonádi a kezelő, valami nagyon csökkentett habzású üzemelése folyik az átjátszók rendszerén, nem ismerem a részleteket.

Előzmény: atika001 (164829)
atika001 Creative Commons License 2021.08.04 0 0 164829

Évek óta üresen áll a faház a Tubesen, mozgást az őrszemélyzeten kívül nem látni a területen... Talán még gyerekkoromban láttam ott nagyobb mozgolódást.

Előzmény: jklmn (164828)
jklmn Creative Commons License 2021.08.04 0 0 164828

Volt még egy nagyon komfortos faházunk a tubesi átjátszó állomáson külön bejárattal, ugyanakkor az átjátszón szolgáló 12 katona mellé étkezési létszámba lehetett venni a faház vendégeit a tiszti étkezdén használatos étkezési díj befizetésével. Ha igényelted, jött a Fényár 7-es szakácsa és szolgálta fel az aktuális étkezést, ha előzetesen a tiszti étkezdén befizetted. Az összes csapatpihenőnk fel volt kínálva legalább a testvér tüzér alakulatok igényjogosultjainak. Ennek fejében a mi igényjogosultjaink is bejelentkezhettek mondjuk Tiszaligetre, vagy Fehérvár balatonkenesei faházaiba.  Ez nagy buli volt, mert ha nyertél egy faházat, attól kezdve szabad bejárásod volt a Honvéd Üdülőbe is. Ez a csapatpihenő rendszer elszállt a semmibe az átszervezések során, vagy illetéktelen kezekbe került, ami után piaci áron lehetett már csak látogatni, lásd Annavölgy.

Előzmény: jklmn (164827)
jklmn Creative Commons License 2021.08.04 0 0 164827

Évek óta járunk a fenevaddal az orfűi kutyás strandra. A parttól 30-40 méterre van a tüzérdandár volt csapatpihenője. Nem tudom most ki a tulajdonos, de szerencsésnek tarthatja magát. Engedjetek meg egy megemlékezést ebből az alkalomból a csapatpihenőkről. Hertelenden három egymás melletti telken volt a dandár, a kieg, a Honvédkórház pihenője. A legfurfangosabb a harkányi iker faház volt. Az egyik kertajtó az utcára nyílt, a másik meg a gyógyfürdőre. Akit az üdülési felelős beosztott a katonák közül, vagy a megyei tanácstól, azok nagyon szerény díj befizetése mellett használhatták a házat, a gyógyfürdőbe viszont ők és vendégeik ingyen léphettek be. vALÓJÁBAN ÚGY HASZNÁLTUK A FAHÁZAT, HOGY VOLT VALAKI ALIBIBŐL BEUTALT, mi csak átöltözni mentünk a faházba, majd ingyen a gyógyfürdőbe. Rendszerváltáskor az új polgármester fellázadt, zárjuk le a gyógyfürdőbe vezető kiskaput. A megyei önkormányzat teljes egészében lemondott a telekről az ikerház feléről, főnököm lett a polgi tárgyaló partnere. A polgármester azonnal felajánlott ingyen agy telket a gyógyfürdőtől kevesebb mint egy kilométerre a fürdő melletti telek fejében. Feri lebontatta az ikerházat, a saját elhelyezésünk az új telken eszkábált belőle egy téli-nyári használatra alkalmas nagy nappalis, két nagy szobás objektumot. A továbbiakban, ha a Honvédkórház reumatológusa beutalt a gyógykórházba kezelésre, automatikusan igénybe vehetted a a faházat.   

jklmn Creative Commons License 2021.08.04 -2 0 164826

Már csak párat kell aludnunk és itt a szeptember, a 2020-as költségvetés zárszámadásának hónapja, az igazság pillanata. Ha a HM megint maradvánnyal zár, akkor leveszem a kezem az egész gittegyletről, nincs értelme foglalkozni velük.

doncike Creative Commons License 2021.08.04 -1 0 164825

"idegen fegyveres szervezetbe"

Egy külföldön bejegyzett cég, ami tevékenységét tekintve egy magánhadsereg, pont ilyen.

Azzal, hogy a magyar sajtóban megjelenik azzal az üzenettel, hogy számítanak a készenléti rendőrség, meg fegyveres erők jelenlegi és volt tagjaira, meg is van a toborzás.

Az már másik kérdés -- ahogy a következő hsz-ben írtad is --, hogy olyan Sólyom Airways feelingje van a dolognak.

Előzmény: Hehe164 (164817)
Törölt nick Creative Commons License 2021.08.04 -1 1 164824

Szerintem érdemes lenne leállni ezzel a témával, és a fickóval. Más fórumokon leírják, hogy ez a fickó megrögzött hazudozó, aki biztonsági őr volt világ életében, idegen nyelven nem beszél, külföldön soha nem dolgozott, főleg nem a civil védelmi piacon. Szinte nulla katonai ismerete van, kettő évig volt katonai rendész. A neve, és személye közismert a magyar őrzés-védelmi piacon. 

Előzmény: stevebp (164821)
antinómia Creative Commons License 2021.08.04 0 0 164823

Olvad már Spitzbergákon?

Ott van bányászati jogunk.

Előzmény: Hehe164 (164822)
Hehe164 Creative Commons License 2021.08.03 0 0 164822

Szerintem hülye viccnek szánta. :-)

(Bejelentette ő már az Északi-Sark meghódítását is idén őszre...)

Előzmény: stevebp (164821)
stevebp Creative Commons License 2021.08.03 -1 0 164821

Amennyire a nyilatkozatból lejött a céget nem itthon fogják bejegyezni és a legnagyobb befektető sem magyar. De biztos megtalálják a jogászaik kiskapukat mivel mi a kiskapuk országa vagyunk. Vagy ha a kormánynak szüksége van erre a szolgáltatásra, legfeljebb törvényt módosítanak. Nem nagy dolog ha azt nézzük, hogy megtették a szívsebész győri polgármester esetében is. Egyébként úgy tudom elég sok hazánk fia dolgozik most is hasonló cégeknél külföldön (mert ők jóval kevesebb zséért is bevállalják a bulit). Van ismerősöm aki egy ideig szomáli kalózok ellen védett teherhajókat.

Előzmény: Hehe164 (164817)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!