Keresés

Részletes keresés

ÉlőSzövetFémVázon Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98880
Ha megígéri, hogy a gusztos fejét szétverhetem egy baseball ütővel, örök híve leszek :)
Előzmény: Törölt nick (98874)
Levendula68 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98879
És azzal mi a helyzet akkor, amit mond, hogy "Vagyis az államadósságunk önmagában nem indokolta a valutaalap hitelének felvételét. Magyarország tavaly a GDP 67 százalékáig volt eladósodva, az uniós átlag alatt voltunk. ", egyrészt, másrészt pedig hogy "Az IMF-EU-Világbank hitelszerződésének 2008. november 4-i aláírása idején már nem volt lejáró államkötvény,"

Mert ez egyszerűen horror: " A felvett 25 milliárd dollár szakaszos lehívása a nemzetközi pénzügyi közösség igényét szolgálta. Az volt a célja, hogy az országba beáramlott horribilis spekulatív tőke kivonulásához biztosítsa a devizafedezetet. Ugyanis a külföldi deviza forintra váltva szerzi nagy nyereségét - a magyar kamatszinten -, de a nyereséget devizában akarja elvinni."

És ezen a ponton nagyon fontos szerintem a valódi befektetőt a spekulánsoktól megkülönböztetni.
Előzmény: Törölt nick (98877)
ÉlőSzövetFémVázon Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98878
"mi, ha nem náci?"

Nácinak is pragmatikus: ezt a kijelentést a mai magyar társadalom minimum fele, de inkább 2/3-a legalább viccesnek találja.
Előzmény: GPS (98876)
GPS Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98876

Ugye, te a való-életben azért nem vagy ennyire naiv?

Komoly politikus-asszony hegyezi ki a retorikáját olyan poénra, hogy "a pájeszosok meg miket csináljanak a metélt pucájukkal a porba"....vagy valami ilyesmi?

Aki a mai (világ)gazdasági helyzetben erre hajaz - az szerinted mi, ha nem náci?

Hogy lesz ebből munkahelye a magyarnak, nemzeti összterméke...vagy exportképes termelése? Netán a zsidózásból?
.
Előzmény: Törölt nick (98875)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98875
Ki mondoitt neked ilyet? Annyit kritizálhatnál, amennyit akarnál, de mi lene, ha tényekre alapoznád? Miért romlott a virsli, milyen jele van?
Tehát, mi anáci definíciója nálad, mi a jele, hogy Vona olyan, mint a definíciód szerinti nácik?

Most lehet hisztizni, hogy antiszemitákkal nem állunk le vitatkozni, mert rangunkon aluli. A konzin pl. ez volt a válasz...
Előzmény: GPS (98821)
Törölt nick Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98874
"Thürmer nem ígért előlapot csak hígfostengert, így szerintem korrekt faszi. Ma a Zorbán ígér előlapot és hígfostengert is."

Akkor jó, hogy Vona azt igéri, nem lesz se előlap, se pláza (bár néha meginog, és csak turult festene rájuk), és lesz kőkeményre beszáradt szar.
Előzmény: ÉlőSzövetFémVázon (98819)
ÉlőSzövetFémVázon Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98873
OFF
Nekem is az a gyanúm, hogy az offsór mutyikirályok nem akarták megismételni a madárinfluenzánál beszopott fiaskót, és most nem mennek csak biztosra, beindult a propaganda. Ilyenkor azonban kicsit megijedek, hogy mi lesz ha tényleg lesz valami baj, és olyan vakcinát csinálnak ami tényleg kellene, mert azt a szerencsésebb történelmi fejlődésű országok meg fogják venni. Gyanítom, akkor majd adják el a vakcinát Japánba a haláleseteket meg titkolni fogják ezerrel...
Nincs valami vírus ami csak a politikusokat fertőzi? Patkányinfluenza?
ON
Előzmény: rev251 (98870)
Levendula68 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98872
Ők Bogárral rég ezt mondják már:

http://www.mno.hu/portal/626456

" a magyar államnak és a lakosságnak azért kevés a bevétele, mert csak 2007-ben 20 milliárd euró felett volt a kamat és a profit összege, ami eltávozott a magyar gazdaságból. Az összes GDP 20-25 százalékát profit és kamat formájában kiviszik az országból. Ez egyszerűen birodalmi sarc, ami azért ilyen horribilis, mert a magyar politikai elitek lettek a térség legelvetemültebb, leggátlástalanabb birodalmi kollaboránsai. Mert itt a legerősebb és a legbrutálisabb a globális SZDSZ lokális ügynökhálózata, amely 1 százalékos erőként is képes diktatúrát gyakorolni. A lehető legdurvább hazugság, hogy Magyarország nem termeli meg azt, amire szüksége van; de igen, csak éppen kiviszik az országból. Vagyis nem kiadástöbbletről, hanem bevételhiányról van szó. Nem jut hozzá a munkája, teljesítménye ellenértékéhez az ország."

"Ezért az új kormány első lépése nem lehet más, mint hogy azonnal felfüggeszt minden adósságszolgálati és profittranszfert, és egyúttal azonnal tárgyalásokat kezd a globális hatalmi rendszer képviselőivel az új rendszer feltételeiről. "


Ő is tudja, hogy ez átmenetileg nagy válságot okoz, de ők úgy látják, egyszerűen nnincs más út, ha ki akarunk törni az adósrabszolgaságból.

Persze, maradhatunk továbbra is meghunyászkodó rabszolgák egy gyarmaton, ha az jobban tetszik nekünk. :-(((


Előzmény: berci222 (98867)
GPS Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98871

"Pl. egy Siemens a nagyvilagban alkalmazottankent es evente ~200 000 €-t hoz letre"

Nananaanaaa - csak óvatosan. Nagyon-nagyon sok pénz van amögött, hogy egy "ipari-jobbágyból" ennyi évi termelést ki lehessen hozni.

Az eszterga-műhelyes kkv-s is tudna ennyit termelni - ha lenne neki is olyan CNC-je - ami 175 ezer euróba kerül...szoftverfrissítések nélkül.
.
Előzmény: berci222 (98869)
rev251 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98870
OFF
Nekem is ez volt a gyanúm.

Sőt, a magyarok azért nem oltatták be magukat nagy számban, mert már immunisak - a propagandára, vagy az annak látszó dologra.

Márpedig milyen járvány az, amit már maximális fokozatú riasztásnál (2008 első fele) is elhanyagolható halálozási aránnyal* bír és kb. nyom nélkül lehet gyógyulni belőle (nem marad himlőhely, bénulás, stb.)

Tisztára olyan, mint egy új film promóciója

Ez lehet, hogy nem propaganda - de lássuk be, annak látszik.
(persze, ha érintett vagy, akkor nem dumálsz ilyen könnyen, de ez mindenre igaz - ezért specifikusan nem érv)

(Mo.-n némi túlzással a nagyszénási diszkónak több áldozata van diszkóbalesetileg, mint ennek a járványnak)


*Az egyébként is problémás egyedeket is leszámítva. Meg a kismamákat, akiknek nem tud "adekvát immunválasza lenni a védőoltásokra - vagyis marad az, hogy a kismamát óvni kell, ill. Evolúció Bácsi kezében vagyunk, jöjjön, aminek jönni kell
ON
Előzmény: ÉlőSzövetFémVázon (98864)
berci222 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98869

 

Ha megnezed, a magyar multik is közel annyi erteket termelnek, mint a multi többi resze.

 

Pl. egy Siemens a nagyvilagban alkalmazottankent es evente ~200 000 €-t hoz letre. Ennel a magyar ertek sem sokkal rosszabb (ami az exportvolumenböl latszik is).

 

A kicsi problemas cegek altal termelt ertek viszont nagyon alacsony. Csupan az emlitett összeg töredeke.

 

Előzmény: rosenkrantz (98866)
rev251 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98868
OFF
Már nem kell, mert ád az isten (4 évente más-mást).
Sajnos nekem a SUV kategória annak idején nem (sem) volt jó.
Bár lehet, hogy csak az volt a baj, hogy nem gondoltam a Merci G-re. Az lehet, hogy illeszkedett volna.

Más: nekem nem az "örökéletűség érzése" kell(ett volna), hanem a ténye. A szevízigény (és a szervízszámla) makacs dolog. (a problémamentes/megbízható-de-szervízigényes, de ésszerű ráfordítással javítható/fut x-et-és-dobd-el mentén mozogva)

De ez egyéni dolog, a fórumon túlmutat, mindegy.
Most már inkább csak vágyom az effélére, nem kell (vagyis nem termelné ki a többlet-árat nekem) - azér' ha gazdag lennék, olyat vennék, ami AZT a "végtelent" tudja (ha úgy tetszik: hobbi).
ON
Előzmény: berci222 (98856)
berci222 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98867

 

Én ertekelem Varga Istvant.

 

Tehát azért vettük fel az IMF-hitelt, hogy a Magyar Nemzeti Bank devizára tudja átváltani a költségvetésből kisajtolt kamatkötelezettséget, és biztosítsa a beáramlott 42-43 milliárd euró releváns részének esetleges távozását. A hitel fedezete egyrészt számszerűsített követelmények sora a költségvetéssel szemben, másrészt strukturális átalakítás, harmadrészt vagyoni fedezet az állami vagyon generális felajánlásával. Tehát minden olyan intézkedés így végrehajtható külső kényszerként, amit a kormány saját erőből nem lenne képes végrehajtani."

Ez teljesen igaz. De mi lett volna az alternativa??? A forint ugye konvertibilis. Ha kivonjak a töket es a magyar kormanynak be kell dobnia a törülközöt, akkor jobb lett volna? Az azt jelenti, hogy definitiv allamcsöd van. A konvertibilitas fenntartasa nem müködik, ami rögtön panikot okozott volna.

 

Előzmény: Levendula68 (98865)
rosenkrantz Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98866
"A problema az alacsony szinten müködö kicsi kenyszervallakozo kkv-k garmada. Nincs elegge gepesitve, nincs eleg tökeje, piaca, fegyelme, know-how-ja, ..."

Hát igen, erről kéne szólnia a tőkés-topiknak, mármint hogyan kéne fölhozni a kkv-kat.
Előzmény: berci222 (98862)
Levendula68 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98865
De pont erről beszél Varga, amikor ezt mondja:

"A bankok magánügyleteikkel 40-42 milliárd euróval növelték az ország adósságát. Ez a folyamat akkor gyorsult fel, miután elhangzott az őszödi beszéd, és mindenki azt hallotta, rosszul mennek a dolgok. Ekkor indult meg a spekulatív beáramlás, és 2008 elejére elképesztően felgyorsult. Vagyis az államadósságunk önmagában nem indokolta a valutaalap hitelének felvételét. Magyarország tavaly a GDP 67 százalékáig volt eladósodva, az uniós átlag alatt voltunk. Ez tehát egy gerjesztett álvita volt a közvélemény előtt, hogy indokolható legyen a hitelfelvétel.

- Azt mondták, hogy a lejáró államkötvények átváltásához van szükségünk a devizahitelre.

- Nem volt rá szükség. Utólag ez is pontosan látható. Az Államadósság Kezelő Központ 2008. október 29-én leállította a kötvénykibocsátást, mondván, nincs rá szükség, van elég tartalék, mi pedig azt hallottuk, a piac nem finanszíroz, mert túl kockázatosak vagyunk. Tehát nem volt pluszforrásra szüksége az államháztartásnak, még a pánik esetére sem. Tisztán kimutatható, hogy se devizatartaléki okból, se forintfinanszírozási okból nem volt szükség a valutalap hitelére. Ez ténykérdés.

- Akkor miért vettük fel mégis a hitelt?

- Jó okuk volt rá. 2006 májusában hangzott el az MSZP-frakció előtt Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. Ami nem egyszerűen hazugságbeszéd volt, annál jóval több. Miután a szocialista párt megnyerte a választást, az őket hatalomba segítő érdekcsoportok benyújtották a számlát. Ami azt jelenti, hogy jelentős jövedelemkivonásra kerül sor. A társadalomtól csak akkor lehet elvonni a pénzt, ha meggyőzik, hogy baj van, és emiatt megszorításokra van szükség. Gyurcsánynak ezért kellett egy éles váltással lecserélni a "dübörög a gazdaság" propagandát a válságkommunikációra. Csak így lehetett a jövőbeli liberális berendezkedésnek a céljaival összhangba hozható struktúraváltásokat indokolni, gondoljon az egészségügy privatizációjának tervére. Tehát megrendelték, "a rossz a helyzet" kommunikációt."

(A könyvében azt is emliti, hogy az ÖSSZES keresekedelmi bank ugyanazon a napon, egyszerre jelentette be, hogy nem hajlandó államkötvényt venni, igy szoritották sarokba a kormányt. )

"Tehát azért vettük fel az IMF-hitelt, hogy a Magyar Nemzeti Bank devizára tudja átváltani a költségvetésből kisajtolt kamatkötelezettséget, és biztosítsa a beáramlott 42-43 milliárd euró releváns részének esetleges távozását. A hitel fedezete egyrészt számszerűsített követelmények sora a költségvetéssel szemben, másrészt strukturális átalakítás, harmadrészt vagyoni fedezet az állami vagyon generális felajánlásával. Tehát minden olyan intézkedés így végrehajtható külső kényszerként, amit a kormány saját erőből nem lenne képes végrehajtani."


Előzmény: berci222 (98852)
ÉlőSzövetFémVázon Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98864
Semmivel nem nagyobb, sőt kevesebb. A nálunk szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban gyűjtik az adatokat.

H1N1 less lethal than feared: U.K. study

"After analyzing British health department data on all reported swine flu patients who were hospitalized between July and Nov. 8 , the researchers estimated that about 26 of every 100,000 people infected with the H1N1 influenza A virus that causes swine flu died. That is a death rate of 0.026 per cent."

0,026% azaz 10 000-ből (plusz aki el sem megy orvoshoz, vagy nincs tünete) 2,6

Persze ez óriási szám, ha pont te vagy az, vagy valakid. Ami tény az az hogy ez a vírus jobban arat a nem veszélyeztetettek között.
Előzmény: rev251 (98854)
GPS Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98863

A kkv és a kényszervállalkozó nem ugyanaz azért. Én ismerek ilyet is - olyat is.

Egy kkv - a maga szintjén - még mehet jól. Egy "kényszeres", az tuti-frankó, hogy nem.
.
Előzmény: berci222 (98862)
berci222 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98862

 

Bar nem szamoltam utana, de szerintem igen.

Az OTP pl. egy magyarosan hangzo, de nagy reszeben nem magyar kezben levo jo nagy bank (magyar viszonylatban). Söt multi is, mert terjeszkedik pl. Romania, Bulgaria iranyaba.

 

A problema az alacsony szinten müködö kicsi kenyszervallakozo kkv-k garmada. Nincs elegge gepesitve, nincs eleg tökeje, piaca, fegyelme, know-how-ja, ...

 

Előzmény: rosenkrantz (98855)
GPS Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98861

Koszloduj rossz példa - az tényleg egy időzített bomba volt.
Erről a dél-románokat kéne meginter-juholni.
.
Előzmény: ÁtlagFf_1963 (98858)
GPS Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98860

"Sőt szerintem egy autógyárat se lehet olyan egyszerűen bezárni, valaki úgyis újra indítaná. "

Na ez a mondat premium-kategóriás volt mára. Tehát, ha az Audi bezár ...sebaj. Majd jön valaki, aki az Audi-üzemben majd gyárt valamiféle autót.

Van rá pénze, ideje....vagyis olyan nincs, hogy valaki ne gyártana autót Magyarországon. Nem tudni milyet...de valamilyet biztos.

Én megkérdeztem a Jenőt, a harmadikról, hogy érdekli-e az üzem-újraindítási dolog, (ha majd kivonul az Audi)...erre ő azt mondta, hogy őt érdekelné, csak most nincs rá pénze, mert el van maradva a közös-költséggel.

Tehát az Audi mehet a rákba...úgyis jön helyette más. Ezen jót derültem :-))))

De azért tegyük messzebbre a bilit az ágy alatt - hogy tovább tartson, amig beleér a kezünk.
.
Előzmény: Törölt nick (98853)
berci222 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98859

 

A szürkegazdasag nincs benne.

Az lóg a multin (szerintem), aki a forgalmanak nagy reszet egy multival bonyolitja le (meg akkor is, ha pl. csak a klotyoban cserelgeti a törölközöt).

 

Előzmény: Törölt nick (98853)
ÁtlagFf_1963 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98858

 Azt csak a cukorgyárakkal tehették meg, hogy egyszerűen szétverték, szerintem egy erőművel nem tehető ez meg.

 

Mintha Bulgáriában lett volna, hogy bezárattak egy működő atomerőművet.

Levendula68 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98857
Először is, én véletlenül sem akarom védeni Orbánt. Ezt azért szögezzük le.
Másodszor, nemrég volt itt betéve ez a cikk, ondolom, nem olvastad, ime ismét:

http://www.mommo.hu/media/Penzugyi_tonkretetelunk_tortenete_Czike_Laszlo_kozgazdasz_irasa

Ez a Czike is ezt irja az Orbán-korszakról:

"Orbán-szakasz
(1998-2001)

A forint konvertibilissé vált, az MNB devizamonopóliuma is megszűnt. Ettől kezdve minden természetes és jogi személy is hozzájuthatott külföldi hitelekhez - ennek okán megkülönböztetjük az államadósság és a nemzetgazdaság adóssága fogalmakat. Természetszerűleg a második jelenti a nagyobb hitelösszeget, mert az állam adósságán túl már tartalmazza a vállalkozások, a kereskedelmi bankok, az önkormányzatok és a magánszemélyek hiteleit, tartozásait is (beleértve a multinacionális nagyvállalatok hitelállományát is), mivel mindezen tartozások kamatait, profitját és tőketörlesztését is a belföldi magyar munkateljesítménynek kell kitermelnie. A szakasz sok tekintetben jelentős javulást eredményezett mind a makro-, mind a mikroszféra gazdálkodási mutatóiban. A külső államadósság mintegy 43 milliárd dollárra rúgott, de a belső államadósság nagyobb mértékben nőtt, az időszak végére elérte a kilencezer-milliárd forintot. A valutatartalék összege nem változott jelentősen. Az Orbán-kormány is folytatta a privatizációt, de sokkal szolidabban, mint elődei. Az állami vagyon maradványértéke az 1990-esnek már csak körülbelül húsz százaléka."

Előzmény: GPS (98851)
berci222 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98856

 

Probalj ki egyszer egy felsökategirias diesel SUV-t (Audi, Q7, Mercedes M, VW Tuareg, ...).

Ha ~150 km/h-val megy vele, az az erzesed tamad, hogy alig müködik benne valami es örökeletü az egesz. A motor fordul vagy 2300-at, de abbol ugy se hallassz sokat, ...

Teljesen mas, mint az atlagauto.

 

Az atlagautot ~180 000 km-es elettartamra tervezik.

 

Előzmény: rev251 (98850)
rosenkrantz Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98855
A multi-adatokban benne vannak a magyar központú/tulajdonú multik is? (OTP, MOL, CBA)
Előzmény: berci222 (98849)
rev251 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98854
OFF
Tényleg össze kéne vetni a "rendes" influenza halálozási arányával a mostaniét.
Továbbá attól, hogy egy halottban kimutatják /mondjuk/ a H1N1-et, nem biztos, hogy az az ok. Vegyük észre, hogy a halottak egy része (mekkora része? nincs közölve) egyébként is veszélyeztetett, vagy alapproblémás. pl. 40 éves kismama, cukorbeteg ember.

szóval, amíg alapadatok nincsenek meg, addig csak propaganda a dolog. nem hír, nem tény
ON
Előzmény: kilenctizenegy (98841)
berci222 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98852

 

A 25 milliard $-os hitelnek több funkcioja is volt.

 

Nem lehetett elöre tudni, hogy mennyi töket vonnak ki az orszagbol.

Nem lehetett tudni, hogy hogyan müködik az allampapirpiac (ugye arrol volt szo, hogy leall teljesen es egy idöre le is allt, mert a bankok megalltak es nem vettek az kötvenyeket).

 

Azert, ahogyan kiderült a felet megiscsak sikerült "felhasznalni" (ugy tudom, eddig 13 milliardot).

 

Olyan ez, mintha valaki sielni megy. Kell-e neki sisak? Ha nem esik fejre, utolag "bölcsen" mondhatja, hogy nem is kellett volna.

 

Előzmény: Levendula68 (98833)
GPS Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98851

Először is (csúnya szavakat mellőzve) tőled is megkérdem, hogy honnan a pi...xelből veszed azt, hogy ez a szánalmas, magát "liberálisnak" nevező bagázs nekem bármiféle példaképem lenne?

Pláne ezt a Kóka-Fodor féle paródia?

Azt ugyan meg kell jegyezzem, hogy aki az egykori Kiss Jánost vagy akár Tölgyesit valamiféle tolvaj, haszonleső, korrupt gazembernek hiszi - az minimum nem normális.

Másrészt a liberálisok soha nem voltak olyan döntési helyzetben (még politikai-zsarolási oldalról sem) - hogy egyedül ilyen sikeresen kiárusíthatták volna mindazt, ami az ország gazdasági szuverinitását jelenti.

Ha meg nem egyedül tették - akkor miért kell őket egyoldalúan !!!! és kizárólag őket minden rosszért basztatni?

Netán Antall, vagy Orbán idején az égvilágon semmit, (egy fikarcnyit sem) adtak el ebből az országból?

Vagy netán a liberálisok még Orbán alól is kiárulták az országot? Hol volt eközben Viktor? Szabadságon?
.
Előzmény: Levendula68 (98847)
rev251 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98850
Mondom, hogy a tömeget tekintve igaza van bercinek (és neked is). A legtöbb embernek nem térül meg.

A választási lehetőség azt jelenti, hogy az az 1% kapjon mást és legyen infója is, ne csak marketingduma.
(Azért mondom, mert én is voltam abban az 1%-ban. Meg is térült volna; ill. tudtam volna számolni, hogy ennyi Ft többlettel szemben amannyi futástelj.-többlet - HA vannak infók. Nem láttam olyan modellt a piacon, amire ez kb. igaz lett volna - ELLENŐRIZHETŐEN.)

A berci által említett nagykategóriás német meg nem tudom, hogy a tartósság miatt drága-e, vagy a hírnév és a kütyük (vezetési élmény, 200kW, stb.) teszik.

Na mindegy, további jó világnézet órát!
(az is az OFF határa, nem csak ez. Az olajár továbbra is oszcillálni látszik. Úgy tűnik, pillanatnyilag egyensúlyban van az igény (<> kereslet) a kínálattal - vagyis pillanatnyi nyugi van. A kiszervezéses meg pénzáramoltatós világjáték problémái "azonnalibbnak" tűnnek)
Előzmény: ÉlőSzövetFémVázon (98739)
berci222 Creative Commons License 2009.12.22 0 0 98849

 

Durvan.

A multik ~500-600 000 embert foglalkoztatnak. A multikon logo vallalatok (beszallitok) pedig ~600-800 000-t. Az ~1,3 millio.

 

Mo.-on van 3.9 millio tevekenykedö. Abbol lejön az allamigazgatas, ami ~800 000.

Tehat marad ~3 millio. Abbol lejön a multik es beszallitoik.

Akkor marad 1.7 millio. Ennyi a magyar nemmulti gazdasag. Magyar önallo vallalatok, kkv, kenyszervallalkozok, stb.

 

Előzmény: GPS (98846)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!