Keresés

Részletes keresés

van_Persil Creative Commons License 2021.02.21 -1 0 1488

A mogyoróbokorból vágott vessző. Mielőtt vasabroncsokat használtak volna, ezzel fogattók össze a hordódongákat. A vasabroncs aztán annyira gyorsan és széleskörűen elterjedt, hogy kis idő alatt kivesztek azok az emberek, akik tudták, hogyan kell csinálni.

Előzmény: gombászok (1487)
gombászok Creative Commons License 2021.02.21 0 0 1487

Mi az a mogyoróvessző??

Előzmény: van_Persil (1486)
van_Persil Creative Commons License 2021.02.21 -1 0 1486

Ha nem haladnánk a korral, akkor még mindig minden hordómosás után újra össze kellene állítani és mogyoróvesszővel összefogatni a hordókat.

Előzmény: gombászok (1484)
van_Persil Creative Commons License 2021.02.21 0 0 1485

Az összes bentonit ugyanabból a kanadai bányából jön, úgyhogy őrült különbségek nem lehetnek köztük. A csomómentességet meg egyszerüen ki lehet küszöbölni: össze kell kötni a derítőanyag bekeverését a fejtéssel.

Előzmény: naivkezdo (1483)
gombászok Creative Commons License 2021.02.21 0 0 1484

Muszáj a korral haladni??

Az én -régi-emlékeim még abból a korból vannak, mikor volt szőlő, hozzáértő emberek, fahordók, kénezés(max!), és volt igen finom, szőlőízű, tiszta bor.

Igyekszem ezt a KORT követni: boraim most(is) tükrösek, semmi faxni, csak egy kis kén-erjedés után, de vannak kén nélküli tételek is: volt ami bejött, volt, ami nem.

naivkezdo Creative Commons License 2021.02.21 0 0 1483

Ja semmi, ha ez a legjobb.

Max bentonit készítményből biztos van újabb.

Előzmény: van_Persil (1482)
van_Persil Creative Commons License 2021.02.21 0 0 1482

Ajánlani nem tudok semmit a bentonit helyett, mivel én is azt használok.

Amúgy mi a gondod vele, hogy le akarod cserélni? A szóba jöhető alternatívák majd mindegyike fehéfjealapú, ebből a kazei biztosan jelölésköteles allergén, de lehet, hogy a vizahólyag is, a tojásfehérjét, zselatint nem tudom.

Előzmény: naivkezdo (1481)
naivkezdo Creative Commons License 2021.02.21 0 0 1481

Szó volt itt korábban új derítő szerekről.

Aki halad a korral, mi most a legtutibb kíméletes derítéshez fehér borhoz? Eddig szálas bentonitot használtam, gel-benton néven fut az interkernél. 

gombászok Creative Commons License 2021.01.30 0 0 1480

Kinek a pap, kinek a papné. Nekem a lánya is jó lenne mégegyszer, egyszer már majdnem megvolt.

Előzmény: naivkezdo (1477)
naivkezdo Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1479

Almát almával érdemes. Rönk vs fűrészelt nem ugyanaz. 10 éve csináltam egy szakaszon égetett akácoszlopos kerítést, teljesen ép.

Előzmény: van_Persil (1478)
van_Persil Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1478

Az volt a jó, amikor volt még Xylamon. Csak az meg súlyosan rákkeltő volt. Nekem az egyik területemen az oszlopok azzal lettek lekezelve (rönkök), negyven éve, a 80 %-a még mindig áll, a fűrészelt-égetett oszlopok fele meg 10 év után kikorhadt.

A leginkább veszélyeztetett rész a talaj felső 20-30 centis rétegénél van.

Előzmény: naivkezdo (1475)
naivkezdo Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1477

Akkor végülis melyik az egyszerűbb?:)

Előzmény: gombászok (1476)
gombászok Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1476

A legegyszerűbb meg rézgálic oldattal telíteni: tömény oldatban áztatni a földbe kerülő részt+20 cm-t, 2 hétig. Csak légszáraz anyaggal működik, a frissen vágott nem szívja fel a szert.

Előzmény: naivkezdo (1475)
naivkezdo Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1475

Szokás még leégetni a földbe kerülő és afelett kis részt. Vagy van modernebb, amit rá kell olvasztani.

Előzmény: van_Persil (1474)
van_Persil Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1474

Mondjuk, ez inkább való a szölészet topicba, de mindegy...

Ha kerítéslábnak akarod, akkor min. 12 centis kéne, ideális esetben még vastagabb, 15-20 centis és rönk, nem pedig fürészelt oszlop, ugyanis fürészelve kevésbé ellenálló, másként, a rönkfa jobban bírja, de mindenképp le kell hátolni a berakás elött. Ahhoz, hogy biztosan álljon a talajba, kb 60-70 centis fúrt lyuk kell neki.

Előzmény: IsKol (1473)
IsKol Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1473

Ha már valaki más szerint is "víkonka" akkor az nagy segítség nekem mert képes vagyok a fás projektjeimet teljesen túlbiztosítani.

 

A gyártó olyat csinál amit rendelnek és illetve lehet van 5-8 cm átmérővel rúd/oszlop.

Előzmény: van_Persil (1471)
IsKol Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1472

Köszönöm!

Jó tudni, hogy ilyen "profilok" is működnek oszlopként a kerítéshez.

Majd megnézem a gyártónál, hogy melyik megy majd jó áron amennyiben nem jön ki elég oszlop az ültetvényből... (kell vagy 70-80 db)

 

A "gondom" a villanypásztor karóival van viszont kézi cölöpverővel gondolom elültetni őket. Persze nagy levegővel a nyolcadik után ;-)

Előzmény: gombászok (1470)
van_Persil Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1471

A 2,5X2,5-ös még furulyának is kevés, nemhogy bármilyen karónak szölöben. Az nem sokkal vastagabb, mint egy hüvelykujj.

Előzmény: IsKol (1467)
gombászok Creative Commons License 2021.01.29 0 0 1470

Ha akác karóban gondolkodsz: én 12 éve vetten fűrészelt háromszög keresztmetszetűt, oldalai kb. 10 cm, ill. fűrészelt hatszög keresztmetszetűt, átmérője kb. 8 cm. Végük kihegyezett volt. Mindezek a gyártónál "osztályos" áruk voltak, jó áron.

Csináltam hozzá pneumatikus kézi cölöpverőt: 1 méter hosszú, 150 átmérőjű vascső befenekelve, kétoldalt collos csőből fogóval. Nagy levegővel működik.

Kerítés oszlopnak szerintem elég, még jól állnak.

Előzmény: IsKol (1469)
IsKol Creative Commons License 2021.01.28 0 0 1469

Akár még szőlőkarónak is elmegy ;-) persze csak ha rögzíted ...

Előzmény: Barret02 (1468)
Barret02 Creative Commons License 2021.01.28 0 0 1468

""fél-léc" mérete nem eléggé meggyőző (2,5x2,5 cm)" Mi a baj vele? Tökéletes paradicsom karó :)

Előzmény: IsKol (1467)
IsKol Creative Commons License 2021.01.28 0 0 1467

Maximális Tiszteletem az Úrnak!

 

Én csak fa-"hegesztésre" vagyok hívatott ;-) (ez a "hülyéknek" egy alcsoportja, úgyis hívják még Őket, hogy hobbista illetve a legjobbak kiérdemlik a Mekkelek megtisztelő titulusát és zöld-sárga a színük)

 

A pince előtérben van egy ablak és az ott lévő Kékfrankos hőmérséklete lehet 10°C alatt van, majd holnap megmérem.

 

Van még egy rövid - kb. 3 m nevezzük elő-pincének - lezárt rész az igazi pincéhez vezető úton ahol a fogyasztásra kész nedűk vannak általában - most az a kevés Zweigelt amit még a kinti levegővel lehűtenék de a pincébe - ahol 12°C körül van a temperatúra - már nem szívesen engednék le hideg levegőt a pára kicsapódása miatt.

 

Itt tartottam végig az Alettát...

 

Ha az idő és a föld állapota engedi elkezdjük kiszedni a nem használt oszlopokat a sorokból és "elültetjük" Őket a kerítés vonalába. Jó, hogy mondod, megkérdezem a vadhálóst... akár úgy is, hogy kifizetni majd a szállítást meg Áprilisban megejteni.

Apropó - Kepes András  műsora - tehetem én a kerítés a jogi határra, persze csak az én "oldalamra" vagy kellene hagyni valami mezsgyét vagy kérdezzem meg a jegyzőt úgyis ő az illetékes a külterületi ügyekben?

 

A villanypásztorra is van beszállító - mint kiderült az utcánk végén vannak sőt ismerős is tevékenykedik ott - illetve a akác karóra is találtam gyártót csak még a "fél-léc" mérete nem eléggé meggyőző (2,5x2,5 cm)

 

Szerintem a Március-Április lesz a húzós...

 

Addig meg metszegetünk, javítgatunk meg a pincében is tevékenykedünk...

Előzmény: szervezkedő (1466)
szervezkedő Creative Commons License 2021.01.27 -1 0 1466

Ha nincs, akkor vegyél egy kis inverteres hegesztőgépet. Ezekkel egy hülye is tud hegeszteni- én vagyok az élő példa. Azután csinálj valami tuti rácsot a pince ajtóra/ablakra.

Innentől kezdve nem kell félni a "muslincáktól" és tudsz hűteni persil által leírt módon.

 

(Hogy áll a kerítés project? Nekem a héten szóltak, itt a városunkban a gyártó nem soká emeli a vadháló árát. Ha van rá lehetőség, érdemes megvenni mielőbb.)

Előzmény: IsKol (1464)
van_Persil Creative Commons License 2021.01.26 0 0 1465

Ki kell rakni az udvarra/nyitott garázsba. Az a lényeg, hogy felülröl ne verje az esö, ill. ha -5 foknál hidegebb van, akkor vagy takarni kell, vagy becsukni a garázsajtót, mert kb –7 °C-nál fagy meg a bor. ha védeni akarod a gyümölcsösséget, akkor amennyire lehet, zártan fejtsd.

Előzmény: IsKol (1464)
IsKol Creative Commons License 2021.01.26 0 0 1464

Megszületett az Aletta derítési próbája ;-)

 

25-37,5-50 gr/hl GranuBent használatakor színben nem látszott redukció, ízben viszont igen.

 

Meleg próbánál volt a felszínen "kiválás" illetve a két legkisebb mennyiségnél opálosodás.

 

A "hűtés" után nem találkoztam borkő kristályokkal... 

 

Valószínűleg 3 felé veszem a tételt és 25 liter nem kap derítést 25 liter kap 50 gr/hl-t (hátha egy palackozással is megpróbálkozok) a maradékot pedig egy gyenge derítéssel letisztítom.

 

A vörösöknél az idén tojásfehérjés derítést tervezek (valahogy nem érzek magamban annyi erőt, hogy lehűtsem őket 10°C alá, hogy a működjön a kollagén) de még erre is alszok vagy kettőt illetve meghallgatlak benneteket ;-))

Halfkey Creative Commons License 2021.01.11 0 0 1463

Érdegességképpen:

 

Elfogyott az Uvaferm 228-am szüretnél, és így egy tartály Olaszrizlinghez Vinartis Challenge élesztőt használtam, amit egyébként pálinkacefréhez szoktam.

 

Az a tartály teljesen máshogy sikerült mint a többi, az lett finomabb. Szűrve mondjuk még nincs, tehát nem végső eredmény, de szerintem érdekes.

naivkezdo Creative Commons License 2020.12.28 0 0 1462

Én is csak kis hordókat emelgetek, 100l meg gönci.

Vennék én nagyobbat, de 27mm vagy annál vastagabb dongákkal, bedagasztva, az már sok.

Előzmény: Falusi1 (1461)
Falusi1 Creative Commons License 2020.12.28 0 0 1461

Mint ahogy azt az előbbi kolléga felvetette, a hordók mérete sem mindegy.

Többször írtam már, hogy csupán műkedvelő vagyok és csak kis mennyiségben termelek.

Hordóim mérete  nem haladja meg a 200 l-t, mely esetben jóval gyorsabb az oxidáció.

A hordók természetesen mindig tele vannak, és folyamatosan ellenőrzöm (kóstolgatom) a bort.

 

Az általad és általam termelt szőlők, illetve a belőlük készülő bor karaktere jelentősen eltérő, amit bizonyára jobban tudsz mint én, így az elérendő cél is más.

Nálam jobb évjáratokban inkább a "testesség" a cél, máskor pedig inkább az aromák megőrzése.

 

A Kékfrankosod paraméterei elismerésre méltók, bár én inkább a kevésbé savas fajtákat szeretem, bizonyára kiváló minőségű lehet.

Előzmény: joskabacsi (1458)
naivkezdo Creative Commons License 2020.12.27 0 0 1460

Mondjuk azt sem ártana tudni, tulkeppen hány literes hordókról van szó?

Előzmény: joskabacsi (1458)
Falusi1 Creative Commons License 2020.12.27 0 0 1459

Végigrágva magam az íráson, némi szerénytelenséggel végül is megerősítve látom a tapasztalataimat, no meg azt, hogy mennyire épül le a német tudásom.

Nem mindegy tehát szerintük sem, hogy a bort tesszük e a fába (hordóba), vagy a fát (chipset) a borba.

Kiegészítésként megfelel, de nem helyettesíti a hordót, még akkor sem ha a cikk tanúsága szerint, a fogyasztók nagy többségének nincs ellene kifogása, ami teljesen rendben is van.

Kíváncsi lennék azért pl. francia véleményekre is főleg vörösbor tekintetében.

 

Ismételten köszönöm a linket.

Előzmény: van_Persil (1443)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!