A honlapod szép. Különösen a fénykép, amin az a kajakos háttal latható, amint nézi a ... szóval ott van a vízen. Maradjon is meg a te hobbidnak megfelelően. Meg Nick?-é is. De én érvelnék, ha nem lenne ilyen késő, a közösségi honlap mellett. Egyeztess aeroe-val, legyen együtt mindaz, ami egy érdeklődőnek, nekünk is, ha szükségünk van rá, segítséget jelenthet.
No, megvan a lapátom, szétszedhetővé operálva, nagyon profi munka. Picit nehezebb lett a cucc, de tudom a hosszát, lapátszöget állítani, jöhet a fergeteg.
Nehogy már magadra vedd.. Ezért írtam a hozzászólásom után amit írtam.
A kereskedelmi túrákról brutális véleményem van, a jobb oldali menümben fogom az abszolút pártatlan dolgaimat leírni. Még a magam hibáiról is.
z odalt egyedül csinálom, bár van ott 1-2 hibbant álnevem, mint pl. Tompika, zeus meg néhány tester loginnév.
De valamit elárulok, ha már fáradtan így kommunikálunk: nem szeretném, hogy ha az alig 10 éves magyar tengerikajakos közösség a vadvíziek rivalizáló stílusát vegye fel, ahol 1-2 fizetős cég csapatépítő túrája miatt tépik egymást a szervező cégek túravezetői... Valami ilyesmi áll a tengerikajak.info név mögött, meg még valami, de az más téma.
Akinek tetszik az eddig is nézte, akinek meg néha nem, furcsamód az is nézi.
Fáradt meg azér' vagyok, mert ma 4 órát szórakoztam vele...
jóccakát :)
ui: a fórumrész hónapokig lerohadt, de nem amiatt van benne olan kevés bejegyzés, hanem azért, mert nem túl sok a tengeri kajakos, és a nem teljesen informatikai analfabéták 90%-a itt van. Van olyan is, aki a powergombot sem találja ---sajnos, pedig tudna írni.
Nem hittem,hogy ennyire magadra veszed amit írtam. Az kioragadott idézet nem tudom mitől provokatív. Ebben a formában van fenn, és nem nagyon van "környezete", ami más színben tünteti föl az olvasó előtt, mint a részlete. (a válasz többi része még ennyire sem informatív, ez legalább válasz arra, hogy miért nincs válasz). Azt se tudtam, hogy te írtad egyébként a válasz, csak, hogy az oldalt te IS szerkeszted. Ha ez téged sértett, akkor elnézést kérek érte.
Én nem láttam bántónak, csupán viccesnek. :)
Húzós tengeikajaktúrán talán azért nem láttál, mert másokkal túrázom. Egyébként meg lehet, hogy még nem is voltam tényleg olyanon. Talán más is a célom a kajakozással, mint hogy "húzós" helyzetekbe kerüljek, vagy, hogy csak "húzzak" (nem tudom mit értesz húzós alatt, de tény, hogy kerülendőnek érzek minden olyan szituációt, ami ez a szó jellemez). Nem is tartom magam profinak, éppen csak érdeklődőnek jellemezném magam, és a tudásom is.
Az oldalam azért "független" mert nem tartozik egyik üzlethez, vagy túraszervezőhöz sem. A linkek, meg azért olyanok amilyenek, mert gondoltam nem árt egy ilyen aloldal is, és kb 20 percig írtam ami eszembe jutott, majd meguntam. Tény hogy így nem teljes a dolog, de nem kiragadott reklámot akarok az említett címeknek.
A hozzászólás vége pusztán ezért kerekedett erre, mivel valamiért nekem úgy tűnt, mintha tudnál ezt-azt írni a témáról, és ha tényleg tudod, hogyan működik a kereskedelmi túravezetés, talán pár szóval leírhatnád amit tudsz a felmerülő kérdésekről. Nem feltétlen szükséges talán rögtön valami nagyszabású tanfolymban gondolkodni...
És mégegyszer sajnálom, ha támadónak tűntem, a "blogger-ellenfél"-től azért is távol volnék, mivel pl nics blogom :) A sokhavonta frissülő hobbi-oldalamat talán ne tekincsük már potenciális ellenfélnek :)
Gratulálok hozzászólásodhoz, kivettél egy másik fórumból egy mondatot, melyet provokatív formában ki is tettél ide közszemlére.
Szidod kereskedelmi túraszervezőket, miközben azt sem tudod, hogyan működnek. Beszélsz bizonyos dolgokról, miközben egyetlen igazán húzós tengeri kajaktúrán nem láttalak, de tulajdonképpen így név alapján nem is ismerlek.
Megkísérelsz lejáratni esetleg pont engemm, híresztelve egyes internetes oldalakról ,,függetlenséget'', miközbe saját honlapod tartalmának linkjeiből kiszűrsz néhányat. (nálam pl. nincsenek külső tengerikajakos linkek...)
Mi a célod?
ha bírálsz másokat, és azt így teszed, azzal magadat járatod le.
A tanfolyamról szólva (amiről írtam) NEM profitálok semmit, mert ezen én is hallgatóként vennék részt. Ha ennél többet, jobbat tudnál javasolni, tedd meg! Igaz barátsággal várom, hogy ,,napi röhögnivalód'' helyett esetleg valami olyasmit is tegyél, amivel senkit sem támadsz mint valami potenciális blogger-ellenfelet.
Megint vackolok a kajakos pontgyűjtő részleggel, és sikerült rávennem a googlemaps-ot, hogy síma .kml file-t (amit a GoogleEarth ment el) megjelenítsen. Az adriai pontokat átrakam ilyen formába. Ugyan tudom, hogy páran lehurrogtatok a dologgal, hogy elveszi a felfedezés örömét (és ahogy az előző idézetből látható, a "túravezetők" kenyerét) de én továbbra is hasznostak látom, hoszóval mi lenne, ha a tengerikajakosok.hu-n levő térképet is hasonló módon megcsinálnánk, és egymás adatait szinkronba hoznánk? (a .kml file lehet akár közös is)
Ha én felrakom a nyári túránk pontjait is, és Bazsáék is felteszik a sajátjukat, akkor már kialakulhat valami. Ha netán van más, aki nem túravezetésből szeretne megélni, és ezért irigyli a tudását másoktól (mivel ez a fórum dolog valahol arról szól, hogy segítünk a nálunk is kezdőbbeknek), akkor néhány kiindulópont, autóletevőhely, meg ilyenek jól jönnének.
Ne haragudjatok, de ma megint megvan a napi röhögnivalóm... Megnéztem azt a valóban jól struktúrált fórumot a tengerikajak.info-n. Ez eddigi egyetlen érdemi kérdésre adott válasz:
>> És honnan és mennyiér lehet odakompolni? --- kérded.
Ez a túravezetők titka. Az ilyen távoli túrák úgy zajlanak, hogy valaki saját pénzén kimegy oda, körbenéz mindent, majd összeír egy forgatókönyvet egy jó túrára, annak összes vészforgatókönyvével együtt. Kérdésed ennél fogva olyan, mintha a hiltonban azt mondanád a pincérnek, hogy ezt és ezt kéred, ennek viszont a receptjét írja már le a szakács...
Valahogy nem értem a segítő szándék teljes hiányának okát? Akkor minek fórum?
Egyébként nálam is van a félkész cikkek között ilyen általános kajakos "mit hogyan?" dolog. Gyűjtögetem az infókat, aztán majdcsak lesz valami. Lehet, hogy ezt a tengerikajakosok.hu-n kellene tenni mindjuk, hogy mindenki hozzátegye a magáét.
Mondjuk gondolom, ha tanfolyamot akarnál csinálni, akkor pénzt vársz a dologtól, így nem is feltételezem, hogy leírod a dolgokat.
tengerikajak.info-ra kiraktam egy szavazást a főoldalra. (nem kell hozzá mail-címes megerőítés, regisztrálni sem kell a szavazáshoz) Klikk. Ha nincs klikk, akkor nincs mit mutatnom azoknak, akik létre tudnak hozni egy ilyen tanfolyamot. Egyelőre benne vannak, pozitívnak tartják a kezdeményezést.
Ha meg megvan a tanfolyam, ott aztán megvan a hideg zuhany :-)
Mintha én sem mondtam volna semmit. Azért még egyszer. Fejlámpa, bárhová felcsatolható fehér fényű stroboszkóp lámpa. Nálam ezek vannak. Szabályzat nem kér ennyit, rendőr nem nagyon kötözködhet. Van amit a szabályzat ír, és van amit az ember a saját és mások érdekében még megtesz, a kettő eltérhet, de nem kérheti a rendőr számon, csak ami a szabályzatban van, ha nincs a kis árbócon körfény, ezért nem bűntethet, elvileg, gyakorlatban kötözködhet, és izzókészletet is kérhet.:) Horgászcsónakra is csak azért célszerű állandó pozíciófény, hogy ha a horgász elalszik még fel tudjon ébredni a ladikban, gyakorlatilag nem jellemző. Amikor a sötétben nem veszed észre, és közel evezel hozzájuk, hallasz valami mérges dörmögés félét, látni nem látod őket.
Ha lenne egy speciális tanfolyam, amely tengeri kajakosokra vonatkozó, szabályzatokkal és egyebekkel (Colreg, meteorológia, tengerjog különböző vizekre stb.) kapcsolatos ismereteket tartalmazna, szerintetek hány embert érdekelne?
A rendőrt nem érdekli miben evezel, csak az, hogy látható vagy-e, és hogy akadályozod-e a hajóforgalmat léteddel. A 360 fokos láthatóságot egyetlen kis félméteres farárboccal el lehet intézni, hajós boltok tele vannak a vízálló lámpáikkal. Egy ilyen pozíciófény kell a horgászladikokra is, ha a Dunán kolbászol, küllönben a jugoszáv uszáj eltapossa. Az 5 m kötél meg a felirat a hajón a neveddel a kutyát sem érdekli igazán, csak a fentiek. Ha ez nincs, a rendőr jogosan jár el.
6 tmf-ig, a fentieken túl: 3 db kézbe fogható vörös színű fáklya(?), jelzőtükör, mágneses kompasz, tengeri térkép(ek), hangjelző eszköz (pl. síp).
Érdekes módon elhagyja a manuális/elektromos/fix/mobil szapolyt.
További megjegyzés: a megadott távolságok nem a mindenkori parttól, hanem a legközelebbi, szép magyar szóval, "selterező" (angol: shelter, francia: abri) helytől értendők.
A lényeg, hogy nem kell a kajakra árbócon 180 fokos erős fehér fényű lámpa, és poroltó.:)) Amúgy 2003-ban sok minden változott a HSZ-ben, mostanában nézegetem őket.
Ezek szerint erről még nem egyeztettek, még nem döntötték el az időpontot. A honlapjuk is még a 2009-es cuccokat tartalmazza. Akárhogy is, B80 tervezett időpontját, augusztus 13-15-öt nem üti egyik sem.
Figyelemre méltó hozzászólásod alapján megfogalmazható a követelmény: fontos körül nézni, máshol a szabályozás, még, ha a tradíciók, körülmények eltérőek is, hogy néz ki.
(Sokat lendítene az ügyön, ha a francia szöveg megjelenne magyarul ...)
Hali Barátaink!
Akinek van ismerete egyéb hajós-lapátolós népek szabályozási gyakorlatáról, dokumentumot is tud csatolni - kívánatos a fodítás is - JELENTKEZZEN!
Hogy mi a kajak?. Akárhogy is nézem nem egyértelmű a dolog, mindenesetre a csónak+kajak, kenu kategóriát, elválasztva kezelik a vízi sporteszköztől. Kajak, kenu, kielboat, úgy látszik létezik mint alkategória, és a csónak kategórián belül tárgyalja a vízikressz.
Mindenesetre egyik sem túl szerencsés időpont, vajon miért az időjárási frontok szezonjában tartják, nem értem. Eddig még egyszer sem kedvezett az időjárás, nem véletlenül.
A szabályozási témához kapcsolódva:
A francia hozzánk hasonlóan - is azon nemzetek sorába tartozik, ahol tombol a szabályozási düh. (Nekik ehhez persze jóval nagyobb terepasztaluk is van.)
Mindezek persze nem védenek meg, de legalább büntetni lehet a hiányuk miatt.
Az ökölszabály persze itt sincs leírva: "Ne menj fejjel a falnak!" A problémák általában abból adódnak, hogy ez a két tényező nincs definiálva és még szubjektívek is. Nekem az alábbiak mégis racionálisabbak a magyar szabályozásnál.
Oes nyitott kapukat döngetsz :-). Amikor ide a fórumra írtam, a szervezőknek is írtam egy emilt, nagyon korrektül és gyorsan válaszoltak is, azt hiszem idézhetem:
" ...
köszönöm a megkeresést és, hogy Te is gondolkodsz abban, hogy ne üssük egymás versenyeit. A tervezett és elég fixnek tűnő időpont augusztus utolsó hétvégéje ez 2010 augusztus 28-29. Nem tudom honnan vették a forumozók az információkat, de Tőlünk biztos nem. Kérlek jelezd majd feléjük is az időpontot.
Köszönettel,
a héviz-patak közvetlenül a lefolyónál, mondjuk kellemes (azért nem kell valami hűde nagy brüggölésre gondolni), ahogy megy lejjebb az ember, a kezét még bele meri dugni, de nyilván egyre jobban hűl
Az 1. pontban foglalt rendelkezéseket a kajakok, kenuk, kilbótok, szkiffek, dublók, triplettek, továbbá a 2,5 m-nél kisebb testhosszúságú csónak esetében az alábbi eltéréssel kell alkalmazni:
a) mentőmellény - a csónakban tartózkodó személyek számának megfelelően,
b) evező - a csónak hajtásának megfelelően, de legalább 1 db,
c) legalább 1 liter űrméretű vízmerő eszköz vagy szivacs - 1 db,
d) kikötésre alkalmas, megfelelő állapotú kötél vagy lánc - 5 fm,
e) a csónak üzemben tartójának nevét és lakcímét (telephelyét) tartalmazó, a csónaktesten jól látható helyen, tartósan rögzített tábla,
f) fehér kézi villamos jelzőlámpa tartalék izzóval és tartalék elemmel - 1 db.
Nekem van egy mentőmellényre szerelhető villogó fényem, talán ez megoldás, a kajak bármelyik részére ahol kötél, gumipók van odacsiptethetó. Stroboszkópszerű erős 270 fokos( alulra nem világít) fényt ad. Ez mivel már mentőcuccom kötelező része úgyis mindig nálam van+ éjszaka miundenképpen egy fejlámpa, és tervezek hátulra is egy kis piros ledet.
3.13.6 Annak a magányosan haladó kishajónak, amely nem tekinthető kisgéphajónak vagy vitorlás kishajónak, viselnie kell egy minden oldalról látható szokásos fehér fényt.
Ugye most nem a "Hajó látható jelzései" részt akarod alkalmazni egy csónakra. Azért, mert a Hajózási Szabályzat vonatkozik ránk, még nem hajóban ülünk. ;-) Olyan dolgot nem követelhetnek meg, ami a kötelező felszerelésnek nem része. Ez pedig jóformán az egyetlen dolog, amit egyértelműen, nevesítve megtalálsz kajakra. Az a rizsa pedig, hogy a kajakban nem tudsz félkézzel evezni, a másikkal pedig világítani, igaz az összes evezővel hajtott járműre. Beleértve a ladikot, a kenut vagy akár oldstruggler gályáját. A kör fényt adó lámpa ésszerű, sőt inkább jogos önvédelem. De nem kötelező. Az árboc pedig végképp.
Több okból tervezem, hogy kivonatolom a HSz-t. Ha lesz kész, közkinccsé teszem. Az igazat megvallva /még/ én se olvastam végig, de átfutottam, aztán egy szöveges keresővel rákerestem a kajakra, utána a csónakra és úgy vélem, nagyjából értem. A balatoni 1.500m-rel én se értek egyet. A viharjelzés környékén van pár dolog, amit vízenjáró informatikusként máshogy csinálnék. Pl. a nincs baj, nincs jelzés szerintem eléggé gáz. A ritmikus szimpla, dupla, tripla ... villanás sokkal kezelhetőbb lenne. De hogy a "meneküljön ki merre lát" jelzés esetén vízre szállók miatt kötelességből kockáztatni kelljen önkéntes és hivatásos vízimentők életét és semmi következménye ne legyen... Nem igazán értenék vele egyet. Így is elég ember fullad a Balatonba és 100-ból egy, aki azért, mert túl sokszor volt túl óvatos a jelzés és már nem hitt neki. Szerintem.
"...Tehát nem vízi sporteszköz, lehet éjjel is evezni és 16 év felett nem kötelező a mentőmellény állandó viselése."
Az éjszakai evezés kritériuma tudtommal a kajak méretű, nem hajólevél köteles vizi eszközökre a 360°-os fényvetésű fehér lámpa. Ez vagy fényárboccal, vagy ilyen fényt kibocsátó világítós jambósapkával ( :O) ) tudod megoldani. Melyikőtök evezett úgy este, hogy ilyen fényforrása volt?... Egyátalán van-e ilyen felszerelésetek? Mert szerintem a "várjámá-vazze-mingyá-előkotorom-a-zseblámpámat" jellegű aladin csodalámpását (ami csak dörzsölgetésre működik) nem fogadja el a közeg.
Amúgy a Diolen tudtommal egy cég. Nyilván megvannak a saját trükkjei, esetleg pár szabadalma is. A diolen.com most épp nem nagyon akar működni. Itt viszont van pár infó róluk: http://www.swicofil.com/diolen.html
:-) ilyenekről már nem akartam írni... Persze hogy lehet, hiszen akár éjszakai halász is lehetek a Tisza közepén.
Ha meg a tavi vonatkozású különbségeket említjük, ott nincs sodorvonal, völgymenet (galláék szavával élve nincs lentrőlfel és fentrőlle), hanem legfeljebb szél felőli oldal meg ilyenek. és már itt különböznek a paragrafusok
'Nem tesznek különbséget folyó, tó, és "magyar tenger" között.' Bocsánat, csak pontosítás képpen. De tesznek. A netjogtar.hu-n /is/ megtekinthető, hogy a HSz 9. fejezete a nagyobb tavaink külön rendelkezéseivel foglalkozik. Első a Balaton.
És még egy jogi dolog. Beszéltem erről vízirendésszel is. Mivel nem tudtam előrántani egy nyomtatott szabályzatot, nem sikerült meggyőznöm a helyszínen, de a kajakot egyetlen helyen említi a HSz, mint speciális csónakot a II-2-es mellékletben. Tehát nem vízi sporteszköz, lehet éjjel is evezni és 16 év felett nem kötelező a mentőmellény állandó viselése.
Amikor írtad, hogy mentek evezni, valamiért azt hittem a Balaton a célpont :)
Egyszer ki kell majd próbálni nekem is a Hévíz patakot. Mindenfelé langyos a víz? Nyugodtan bele lehet dugni a kezünket, vagy csak egész a forrás közelében?
A múltkor 13-án lemaradtam az RSD-s evezésről, másnap viszont arrafelé szánkóztunk, és megnéztem a vizet. Azt még el tudtam képzelni, hogy a Kisduna közepén lapátolok, csak azt nem, hogy jutok el odáig :) ... A stég környékén kb 4-5 méternyi jég volt. Hideg volt egyébként, nem kívánkoztam a vízre, csak elméleti síkon nézegettem, hogy most jeget kellene törnöm? Vagy jégről indulni, és becsusszanni?
Tavaly is összehoztuk - de mivel pénteken szóltam (nem tudtam előbb én sem), összesen négyen voltunk :)
Június valameyik szombatja jónak tűnik, remélhetőleg már elég meleg lesz az idő meg a víz egy kis megmártózásra is - tavaly korábban voltunk, így csak "bokáig fürdtünk" :)
Matts, Bazsa ... is jelezték már amikor szóba került, hogy jönnének az utánpótlással.
Írtam, már, hogy nem tudom mindig előre, hogy merre leszek hétvégén, de sorban olvasgatva a pontokat, úgy rémlik, mintha:
2. május 15-16-i hétvégén a Fertő-tó környékén lenne dolgom
4. sokat autózgatunk, sokszor a kajakok is fenn vannak az autó tetején, lehet, hogy "arrafelé" lesz utunk, épp azidőtájt ... azért egyeztessünk :)
5. biztosnak tűnik, hogy aug.13-15-én a Balatonnál lesz dolgom ...remélem összefutunk ...
7. A Tisza-tó. ... hmm.... igen úgy rémlik, hogy azt beszéltük meg itthon, hogy október 2-3. :)
Ami kimaradt a felsorolásból, az a júniusi-júliusi Velencei-tavi "Családi nap". Pontos időpontot nem írok, de többen jelezték már, hogy ha épp akkor lesz, amikor arra járnak, szívesen eveznének, fürödnének egyet közösen ...
Telefonon hívtuk az egyik fő szervezőt. Még bizonytalan volt, nem tűzték ki az időpontot. amikor rákérdeztünk, hogy akkor mégis mikor, ezt az időpontot adta meg. Meg kellene keresni, mert szerintem Rába ügyben tájékozatlan. Talán az időpontot még lehet mozgatni.
Egyébként ezt az ütközés-problémát tavaly jeleztük a MKKSZ túrabizottsága (?) vezetőjének, kérve, ha valaki, akkor ő a Szövetség munkatársaként végezhetne koordinációs munkát. Legalább gyűjtse össze a jelesebb eseményeket, versenyeket (Balaton átevezés, Rába Maraton, Balaton Maraton, Bécs-Budapest, Balaton Duatlon, stb.) és azt tegyék közzé. Jobb helyeken az idény tervezésekor naptár-egyeztető megbeszélést tartanak, hogy nem üssék a programok egymást. Szépen fejlődik a tengeri kajakos kultúra, de itt még nem tartunk.
Az átkelők leírásában volt olyan, ami epirbekről, plb-kről vagy passzív- esetleg aktív radarreflektorokról szólt? Ilyenek teljes hiányában nem csoda, hogy értesítették splitet...
Vistől történő kihajózásra a vitorlások is splitből kérnek kihajódzási engedélyt, viszont gond esetén a kikötőkapitány a fiumei mentőktől kér tanácsot az esetleges havariákról..
Kíváncsi lennék, a korfui kihajózások milyenek ehhez képest...
nyújtott evező nélkül csinálták a Kökényék a kettes dagba, ment zsigerből. Persze kettejük között tökéletes az összhang, mindketten kajakolnak vadvízen.
Oes: "A B50 szervezőivel tel egyeztettünk. Ők szeptember 12-re szervezik a B-maratont. "
Remélem ez még csak előzetes terv, mert a Rába-maraton 15 éve hagyományosan szeptember 2. hétvégéjére esik, ami az idén szeptember 11-12. Kár lenne bármelyikről is lemaradni :-(
Ez a mentéstechnikai oktatás nagyon okos és hasznos kezdeményezés. Sajnos a munkabeosztásom miatt én csak akkor tudok résztvenni, ha valamilyen ok miatt ez március 15-e utánra csúszik, de aki el tud menni, annak mindenképp javaslom.
Pedig van fent a topikon egy gif animáció kettes kajak eszkimózásról:) Szóval van rá esély:) Hallottam olyanról, hogy a hátul ülő túravezető eszkimózza vissza a hajót, úgy, hogy utasa előredől és rásimul a hajóra. Persze ez nem könnyű.Endrú utas nélkül próbálta, majdnem sikerült is, de csomagokkal +1 fővel nehezebb még nehezebb.
MIndjárt tisztázlak. Bazsa nem 2006-ben érdeklődött Nick?, hanem tavaly, szóval nem miatta lett extrém sport a tengeri kajak:)) Az Adrián a derék tengeri kajakos először az idegenforgalmi törvény sajátosságaiba ütközik, és még el se jutottunk a hajózási szabályokhoz. Szóval pszt:)
Egy kedves kajakostársunk, KG megküldte nekem az Adriai átkeléskísérlet 2-es számú pdf-ének fordítását:
"Kajakozás az Adrián keresztül 2
Harcolni egy ex-kommunista kormányügynökséggel nem szerepelt az utazásra vonatkozó terveink között. Sajnos a próbálkozásunk, hogy elsőnek keljünk át kajakkal az Adrián kísérőhajó nélkül, oda vezetett, hogy összeakasztottuk a bajuszt a Horvátországi Split kikötőjének Kikötői Kapitányságával. Szándékaink szerint ez az expedíció rávilágít Horvátország és Olaszország (ahonnan Shane nagyapja és az én nagyapám is származik) közös múltjának egy darabjára mivel végigevezünk egy történelmi Dalmát halász útvonalon, amely egy 45 mérföldes nyílt tengeri átkelést jelent a Vis szigetén lévő Komiza kikötőjétől Palagruza szigetéig.
Shane felszedett engem a reptéren március 11-én szombaton, és azzal az üzenettel várt, hogy a kikötő vezetője (a kikötő kapitánya, aki a helyi hajózási hatósági feladatokat is ellátja, szerk.) letartóztatással fenyegetett minket, hogyha 500 yardnál messzebb megyünk a parttól. Egyenesen az irodájába mentünk ahol megtudtuk, hogy engedély kell az átkeléshez. Kérdésünkre nem tudták pontosan megmondani, hogy mik is a feltételei az engedély elnyerésének; lassan kezdett derengeni, hogy az expedíció legnehezebb része még a vízreszállás előtt elkövetkezett. A probléma forrása a tengeri mentőszolgálat egy tagja volt, aki olvasott az utunkról egy helyi lapban. Ő szólt a kikötő vezetőjének, hogy ne adjon engedélyt az átkeléshez.
A két bürokrata megegyezett egymással, hogy szerintük egyikünk sem ért a tengerei kajakozáshoz, illetve a tengeri kajakokkal való hosszú átkelésekhez. Hétfőn visszamentünk a Kikötő Kapitányságra, egy dossziényi dokumentummal az eddigi sportteljesítményünk alátámasztására. Továbbra is elutasították az út engedélyezését, állítva, hogy nem felelünk meg az íratlan szabályoknak, és ragaszkodtak hozzá, hogy vigyünk magunkkal kísérőhajót.
Mivel ekkorra már a helyi média üdvöskéi lettünk, gondoltuk kihasználjuk a helyzetet, és elárasztottuk a kikötő vezetőjét cikkekkel, interjúkkal és TV szereplésekkel. Még Tony Prijont a PRIJON kajakgyár tulajdonosát-, valamint Stipe Bozic-ot, Split híres Everest mászóját és kalandtúrázóját is meggyőztük, hogy lépjen fel az érdekünkben. A napi menet az újságosig és a séta a korzón erőt adott nekünk. A helyiek felismertek minket és mosolyogtak rajtunk, félig bolondnak hittek, de tiszteltek, mert kiálltunk azért, amiben hittünk.
Szerencsénkre Shane egyik barátja, Nigel Turnbull hamarosan felajánlotta a yachtját, Tamarát, mint kísérőhajót, így két nappal később kértünk és kaptunk engedélyt az induláshoz. Azonban az engedély feltételhez volt kötve, nem hagyhatjuk el a Horvát vizeket.
Ekkor még nem foglalkoztunk ezzel, így is úgy is átkelünk Olaszországba, engedéllyel vagy anélkül, gondoltuk.
Az első, 28 mérföldesre tervezett napunk első pihenője a Brac szigetén lévő világítótoronynál volt. A torony gondnoka és a barátai mosolyogva mondták, hogy olvastak rólunk a lapokban és hallottak rólunk egy vitaműsort a rádióban pont aznap reggel. Megiszogattunk fél liter vörösbor-víz keveréket, amit bevandénak hívnak, valamint egy darab sütit, miközben válaszoltunk a kérdéseikre az utazásunkkal kapcsolatosan.
Az első éjszaka a Hvar sziget mellett lévő Pakleni szigeteken táboroztunk egy kis öbölben. A következő napon, útban Vis szigete felé kaptunk egy kifújt 15 csomós szelet és egy bosszantó 3 láb magas hullámzást. Mikor beértünk Komiza kikötőjébe, a legnagyobb megelégedésünkre azt láttuk, hogy a város lakóinak egy kis csoportja a kikötőben nyüzsgött és izgatottan felénk mutogatott, fellelkesítette őket, hogy sikerült teljesítenünk a távot. Egy idősebb asszony odajött és üdvözlésül adott nekünk egy narancs üdítőt. 15 percre híresek lettünk Horvátországban és ezt élveztük. A második napi 45 mérföldes nyíltvízi átkelésünket hajnali négykor kezdtük. Az előrejelzés szerint kezdetben délkeleti szél lesz, ami később átvált északnyugatira. Palagruza 9 órányi megfeszített evezés után feltűnt a horizonton, ez megadta nekünk a szükséges lökést az út folytatásához. A nap végére 12 órányi evezést teljesítettünk, az előrejelzés szerinti elforduló, de közben 25 csomósra erősödő szélben, ami 10 lábas megtörő hullámokat keltett. Később tudtuk meg, hogy Shane és én voltunk az elsők, akik átkeltek a szigetek között emberi erővel hajtott járművel, 1937 óta. A halászok hajóikkal ezen a csatornán eveztek 800 éven át minden évben, versenyezve a legjobb halászhelyekért. Partraszálltunk, tábort vertünk és végigsétáltunk a hosszú gerincen a világítótoronyig. A torony gondnoka itt is úgy fogadott minket, hogy: Isten hozott, láttalak benneteket a TV-ben, és tudtam hogy jöttök! Kértek egy kis bort? Együtt étkeztünk a családjával a sziklacsúcsra tűzött otthonukban az Adria kellős közepén és mentálisan felkészültünk az illegális átkelésre Olaszországba. Már mögöttünk volt az expedíció legnehezebb átkelése. A legrövidebb út és legközelebbi határállomás 35 mérföldnyire volt, amihez át kellett kelni a nemzetközi hajózó útvonalon Viestébe. 9:30-kor indultunk és 15 mérföldnyire délkeletre voltunk, 20 mérföldre Olaszországtól, mikor a kikötő vezetője magából kikelve rádión hívott minket és a pozíciónk megadását követelte. Mikor megadtuk a helyzetünket, a harc megkezdődött. Fenyegetőzött letartóztatással, börtönnel és bírsággal. Próbáltunk kompromisszumot kötni, de tájékoztattak minket, hogy már riasztották az olasz parti őrséget és a rendőrjárór, akit értünk küldött, átmegy akár az olasz vizekre is, hogy elfogjon minket, ha továbbmegyünk.
Súlyos bajba keverhettük volna nem csak magunkat, hanem barátainkat, a Tamara legénységét is. Ott ültünk tökéletesen nyugodt, evezésre alkalmas időben az olasz eszpresszó illatát lengette felénk a szellő, és meg kellett hoznunk kényszer hatására a nehéz döntést, befejeztük az expedíciót, és visszavitorláztunk Splitbe. A helyi média szárnyaira kapott minket ahogy kikötöttünk, még a helyi focicsapat, a Hajduk Split sem kapott ennyi médiafigyelmet az aznapi rangadóra. Kifejeztem elégedettségemet, hogy teljesítettük az átkelést Komizáról Palagruzára, ugyanakkor hangot adtam csalódottságomnak, hogy a Kikötői hatóságok nem érezték elég fontosnak az expedíciónkat és megakadályozták, hogy végül elérjük Olaszországot. Shane kevésbé volt udvarias, a kikötő vezetőjét és a tengeri mentőszolgálat tisztviselőit szánalmas bürokratáknak és agyatlan robotoknak nevezte, akikre büszke lehetett volna Titó, a korábbi jugoszláv diktátor. Horvátország éppen elmulasztott egy esélyt, hogy csatlakozzon az EU-hoz (ezt nem tudom melyik évben írták, szerk.), és valószínűleg nem is kapnak meghívást a csatlakozási tárgyalásokra 2011-ig (a tárgyalások most, 2010 elején jól haladnak, a legtöbb fejezetet lezárták, a Szlovén határvitát tárgyalásos úton kompromisszummal rendezték, 2011-re akár tagok is lehetnek, szerk.). A mi tapasztalataink is mutatják azoknak a problémáknak egy részét, amivel ennek a gyönyörű és történelmi értékekben gazdag országnak meg kell küzdenie."
Tehát volt kísérőhajójuk is. S hogy miért nem kelhettek át? CSAK.
KG-nak ezer köszönet - meg pár sör! - a fordításért! :O)
Csináltam egy modult az internetes linkgyűjtögetésre a balesetekkel kapcsolatosan, Egyelőre háromféle aktuális lehetőség van: hazai-, külföldi balesetek, és mindenféle törvényekkel kapcsolatos dolog... Kezdetleges, de legalább megbízhatóan stabil. ihol: http://www.tengerikajak.info/ajanlott-weboldalak-teszt/index.html bejelentkezés után meg itt lehet hozzáírni linket: http://www.tengerikajak.info/webes-hivatkozas-internetes-cim-link-gyujtese/index.html
Görögökhöz legutóbb úgy mentünk, hogy a(z egyetlen) kettesben tudták az eszkimófordulót, furcsamód egyikük nő volt, tehát nem értem ebbéli mondataidat.
Azt hiszem érdemben többet nem tudok hozzászólni a dolgokhoz, elmondtam, hogy nem tudom definiálni a tengeri kajakot, és persze azt is mondtam, hogy belvízi kajakozással mostanában nemigazán foglalkozom, legfeljebb ha zajlik a Duna vagy valami egyéb szuperbizarr dolog van.
Az egyesben az eszkimózás nem alapfeltétel, de mindenféleképpen növeli a biztonságérzetet és a biztonságot. Kettes kajakban boruláskor az egyik stabilizálhatja a kajakot, míg a másik beszáll, aztán a már kajakban lévő evezőt ragadva lapáttámasz-technikával segíti az első bekászálódását. Meglátásom szerint itt nincs akkora jelentősége az eszkimózásnak. (feltételezve, hogy kirándulókról, túrázókról van szó, nem pedig kajakszörfösökről)
Mondom ezt mindennemű kettes-kajakos tapasztalat nélkül, pusztán logikai következtetéseim alapján...
Az Adriával kapcsolatos hozzászólásom természetesen nem a Balatoni II-es viharjelzés témakörével kapcsolatos, hanem a 2 adriai kajakossal, akik nem juthattak át az olasz partra. Azt hittem, egyértelmű... (a linkek a 13743-asban vannak)
Rendben, nem ólálkodok a horvát hatóságok háza táján, nehogy felfedjem diszkrét jelenlétünket... :O)
Már sokadszorra látom ezt az 'eszkimózás nélkül sehová' megkötést - és ilyenkor mindig elhúzom egy kicsit a számat. Ezzel ugyanis kapásból kizárjátok a kettes kajakokat. Annak az esélye, hogy kettes kajakban mindkét ember tudjon eszkimózni - méghozzá nem az egyes figurát, hanem a ketteshez valót - majdnem nulla. Az meg, hogy adott szituációban mindkettő egyszerre kapcsoljon és tegye a dolgát, még valószínűtlenebbnek tűnik számomra.
Emdzsí, mit tettél? Még a végén félreértik a mókádat és megkövezés áldozatául esek! Hát akkor inkább mosz szabdaljon egy arcplasztikai sebész, mint holnap a kórboncnok... ;O)
2 méter vízvonalhosszal is van tengeri kajak, ezt óriáshullámokon használják hawaaiin és Új-zélandon. A vízvonalszélességnek sincs létjogosultsága, mert K1-esből is lehet trimaránt barkácsolni (régen csináltam ilyet a balatonon...) A körbefutó kötélzetnek sincs túl nagy szerepe, csak vadvízi raftoknál (ott életek múlnak ilyesmin, amikor hullanak az emberek). Kajaknál az egyetlen szerepe a kötélzetnek az, hogy a decken mindened biztonságosan legyen rögzíthető. Ne szakadjanak ki a fülek stb. Az persze más kérdés, hogy egyes gyártók dekorációt csinálnak a kötelekből, miközben a gazdája semmire sem használja.
A dupla vízmentes válaszfal viszont létfeltétel, a meglévő vízpumpa szintén. kötélzet is elvárható: 1. kantár a lapátnak 2. kantár a mellhevederedhez
Nyílt vízre kötelezővé tenném az eszkimóforduló-képességet, ugyanúgy, mint a 200 méteres úszásigazolást. A túravezetőknek ennél még többet kellene tudniuk gyakorlati szinten is.
Mentőmellény viselését bizonyos szélerősségnél kötelezővé lehet tenni. A szélerősséggel egyenesen változnak a hullámmagasságok, tarajok stb, tehát a bú fort' skálát 2 m alatti szinten értelmezve meg lehet határozni kajakokra is a balatonon. Kérdés persze, hogy 2 m-en van-e mérőállomás, szerintem jóval magasabban mérnek, és elsősorban vitorlás célok miatt.
-----------
A szörnyű igazság az, hogy nem tudnám pontosan meghatározni mi az, hogy tengeri kajak, hiába tudok sok mindent róluk. Egy jól megfogalmazott kérdéssel és jól meghatározott célok érdekében azonban tudom, kitől lehet hatóságilag is elfogadható szakvéleményt kérni. Talán nem túl drága.
"Bazsa addig érdeklődgetett a biztosítóknál, hogy extrém sport e a tengeri kajak, míg azt nem mondták, hogy az:))) na jó ez erős csúsztatás" ---írtad.
Mi volt ez egészen pontosan? Mi volt a kérdés és mi volt a válaszuk? Ítam erről anno, még be is vágtam a biztosító ,,extra szolgáltatásait'', de arró nem tudtam, miként találtak rá 2006 óta erre a sportra a biztosítós lobbisták.
Én is hasonlókat akartam írni. A fórumon már volt erről szó, jobb ha nem firtatjuk, mert addig van jól amíg nem hívjuk fel magunkra a figyelmet, ezt talán Nigel Foster is megmondta:)) Bazsa addig érdeklődgetett a biztosítóknál, hogy extrém sport e a tengeri kajak, míg azt nem mondták, hogy az:))) na jó ez erős csúsztatás:))
Horvát ügyekben csatlakozom az előttem szólókhoz. Strigula azon álláspont mellett, hogy ott, az Adrián, nyugi van. Lapátolunk szigetről szigetre és élvezzük a napsütést, a lágy szellőt, a tenger sós illatát és ringatását. És józan eszünk alapján vigyázunk magunkra. Ott velünk a kutya sem törődik. Addig, amíg mi nem csinálunk bajt. Tehát vigyázzunk magunkra. Amit egyébként is teszünk.
Ettől persze még nem árt ismerni azt a szabályzatot, ami ott érvényes.
A magyar Hajózási Szabályzat a magyar vizekre vonatkozik. Nem tesznek különbséget folyó, tó, és "magyar tenger" között.
Az eső feladat/unk, hogy a hajóosztályok sorába jelenítsük meg, fogadtassuk el a "tengeri kajak" hajóosztályt. Nem tudom, hogy az általam adott definíció megfelelő-e (4,30 m feletti hossz, 0,5 m feletti szélesség, két vízhatlan rekesz, körbefutó kötélzet, kötelező felszerelésként vízmerő eszköz /szapoly, merics/ és szivacs), mentőmellény, hullámkötény), én nem vagyok semmiyen szempontból iskolázottnak tekinthető szakember (már ami a lapátolást illeti. én csak szeretek lapátolni, mert ez egy jó dolog.). Elsőként, javaslom, e kérdésben jussunk konszenzusra itt e fórum olvasói-író. Aztán kérdezzük meg azokat is, akikről tudjuk, hogy a tengeri kajakozással hivatásszerűen foglalkoznak, de itt, e fórumon ilyen-olyan okok miatt nem jelennek meg. Ha ez a hajóosztály ("tengeri kajak") létezik, mint ahogy KRESZ-ben meg vannak határozva járműfajták és a hajózási szabályok sorában is van valami osztélyba sorolás - gondolom -, akkor lehet erre az osztályra vonatkozóan osztály-specifikus szabályokat kezdeményezni. Ez a második lépés. Harmadik lépés, hogy szervezzük meg a magyar tengeri-kajakos közösséget annak érdekében, hogy a szabályozás tekintetében érjünk el eredményeket. Ha csak néhány tíz ember van a kezdeményezés mögött, akkor erre joggal mondják, hogy mit akarnak, mit ugrálnak. Ha viszont többszáz, néhány ezer ember jelenik meg egy kezdeményezés mögött, ha ez egy el nem hanyagolható társadalmi csoport, akik egy speciális területen képesek az érdekmegjelenítésre, a szabályozási folyamat érdemi észrevételezésére, akkor a szabályalkotóknak is fontossá válik, hogy foglalkozzanak velük.
Én azt fontosnak tartom, hogy szabályos keretek között lapátolhassunk minden magyar vizen, beleértve a Balatont is. Én is - több e fórumon most meg nem nevezett barátommal - sértettem szabályt, de csak azért, mert a szabályok stupidak. Ha már megjelent egy kezdeményezés - érthetően, támogathatóan -, akkor nézzük meg, hogy a siker reményével mit tehetünk?
Tehát.
1. Akarunk-e beleszólni a szabályozába?
2. Mi legyen a beleszólásra való felkészülés folyamata?
tegnap megvolt a hévízi-patak, nagyon kúl. pénteken felhívtam vidráékat, hogy ők mennek-e, kiderült, h 20-an fognak indulni 10-11 körül, így inkább azt a megoldást választottuk, hogy kialusszuk magunkat és később indulunk. a vége már sötét lett, de nem bántuk
kicsit bizarr az indulás, 20 centi friss hó mindenütt, kajakok a tetőn. a hólapátoló szomszédságnak már reggel egy mosolyt csaltunk az arcára
az edericsi hegyek, köd a balaton felett, jég és hó a víz tetején
még délután sem voltunk egyedül, előttünk indult két négyes kenu
az izsák egyház két híve
végre vízen
ezt az egyetlen vízililiomot találtuk
volt viszont rengeteg madár, ezt a szürkegémet háromszor lefilmeztük
meg jégmadár, meg szárcsa, meg kacsa, meg nádi poszáta, meg nádirigó, meg varjú, meg valami vízenjáró jószág
ilyen szép sima vízen mentünk
meg így gőzölgött néhol a víz, a végén még egy (önkéntes, nem borulós!) fürdés is befigyelt :)
egyetértek, én sem kérdezném meg hivatalosan, hogy mit szabad a horvátoknál, mert erősen valószínű, hogy létező szabályozás hiányában hirtelen azt mondanák, hogy semmit sem szabad
az eddigi tapasztalatom szerint a rendőrök és egyéb hatóságok (pl. kornátok nemzeti park őrség) számára a kajakok méreten aluli snecik, nem foglalkoznak velünk. nyilván ehhez az kell, hogy nem 20 részeg, felkészületlennek kinéző pancser tombol a szigorúan védett, nemzeti értékek tőszomszédságában
Ahhoz hogy mihhez kell jogosítvány és mihhez nem, a magyar jachtakadémiát tudom javasolni, nem a horvátot. (a Hajózási Szakközépiskolában tartanak oktatásokat) A horvátoktól lekérdezni azt hogy mit szabad és mit nem, az nagyon gáz, mert azt sem tudják, mit jelent az a szó, hogy tengeri kajak. Míg a Kornatokon is elnéznek/elismernek bizonyos dolgokat, máshol is elnézhetnek dolgokat. Ha viszont megmondod hogy van egy ilyen meg ilyen hajód, ami egyetlen ország szabályzatai szerint sem kaphatnak hajólevelet, létrehoznak egy törvényt, ami addig sosem volt, de olyan beszabályozással, hogy a végén a strandot sem hagyhatod el vele. (a legrosszabb balkán-effektusra számítva)
Az izsákok, és a jelenleg idehaza kapható kajakok NEM alkalmasak nyílt vízi, több napos átevezésekre, mert az alanyok hosszában végig sem tudnak benne feküdni. Nyílt vízre tervezett hajónál ez létfeltétel, és a többiről nem beszélek, mert nem fér ide.
Alábbiakban a Balatonról volt szó, nem a tengeri kajakozásról. A Balaton NEM magyar ,,tenger'', mint ahogy trianon óta sujkolják belénk, hanem egy magyar TÓ. Tavi kajakozásról beszéltünk eddig, és a szakmai körök meg nem kérdezése nélkül (így jóval olcsóbban) létrehozott kormányrendeletekről. Mindemellett az idevágó intézkedésekről, paragrafusokról ezidáig nem olvastuk a megfelelő passzusokat a Közlönyből. Akkor miről beszélünk...?
(A kötelező :-) jelet idevágom, nehogy megsértődjön valaki. Csak leírtam álláspontomat.)
Nagymodulusú, húzott polimer szál, de elsőre nem tudom pontosan, hogy polietilén-, polipropilén szál. A lényege az, hogy a szakítószilárdsága borzalmasan nagy, az aramidé hasonlít ehhez, viszont megmunkálásánál az átitatása nehézkes. Egyik gyantafajta (epoxi vinil- és poliészter, poliimid stb.) sem hajlandó közvetlenül tapadni hozzá, így a szövetgyártók titka a hídként funkcionáló nagyon vékony bevonat.. Kb. 1 hónapja olvastam ezekről, de még nem tanultam meg, így felelősséget nem vállalok legfeljebb 80%-ban... :)
Nos, akkor a megbeszélés témáiról és a tervekről röviden.
Ismét előkerült a felelősség kérdése. Ha együtt megyünk a vizen, az csopotnak számít és akkor ki a felelős vezetője a csoportnak. Abban maradtunk, hogy, ha együtt megyünk is, a hajósok találkozása csak az időpont és helyszín véletlen egybeesésének köszönhető. Úgy próbáltuk feloldani a helyzetet, hogy javasoljuk: aki túrára megy, mondja meg, mikor hová, és akinek ez szimpatikus, az az ő ügye, hogy arra az időpontra odamegy ő is. Nem kívánnánk senkit terhelni olyan felelősséggel, ami nem vállalható, mindenki magáért felel. Ha a véletlen úgy hozza, hogy "összeverődünk", természetesen(!) segítünk egymásnak mindenben, ez alapvető emberi és hajóstársai kötelezettség. Ebből az is következik, hogy a jelen voltak egy-egy túra tekintetében vállalásokat tettek az alábbiak szerint.
1. Aeroe május 1-2-i hétvégén a Bodrog-zugot keresi fel. Ő hagyományosan itt emlékszik az 1886-os chicagói munkástüntetésre, amelynek emlékére a II. Internacionálé egy 1890-es sikeres kezdeményezés eredményeként 1891-ben május 1-ét a munkásmozgalom ünnepének nyilvánította.
2. OldStruggler május 15-16-i hétvégén a Fertőre megy. Valami idénynyitóról beszélt. Azt mondta, a Fertő szép ilyenkor május közepén. Utalt arra, hogy sokan még télen, jégzajlás idején is lapátolnak, szemben vele, akinek a lapátolás idénye május közepén kezdődik.
3. Július 2-3-i hétvégére szervezik a B22-t (átevezés). Eddig már több alkalommal öszeverődtünk és jól éreztük magunkat az alsóörsi Európában. Akinek van kedve, jöjjön oda.
4. OldStruggler felvetette, hogy lányaival július második felében az Adriára menne. Ez családias program, gyakorlás, szoktatás a komolyabb terheléshez. Van ötlete is, Aeroe a javasolt helyszínt alkalmasnak találta, de volt alternatív javaslata is. Midkét helyszín alkalmas arra is, hogy a komolybb túrára vágyókat is megmozdítsa.
5. Augusztus 13-15. UserGT elszántnak mutatkozott, hogy nekilendül a Balatonnak (B80), hosszában. OeS is ott lesz. Tavaly egy hajszál választotta el a vállalkozókat a sikertől. A tavalyi tapasztalat alapján mennek UserGT-ék egy hónappal hamarabb.
6. A B50 szervezőivel tel egyeztettünk. Ők szeptember 12-re szervezik a B-maratont. Résztvevők, szurkolók, hajrá!
7. A többszöri kellemes élmény eredményeként többen is jelezték, hogy október 2-3-án Tiszafüredre mennek. Az őszi Tisza-tó rejt még annyi élményt, hogy érdemes ismét felkeresni. A poroszlói harcsapaprikásról (túróscsuszával!) nem is beszélve. Azoknak, akik fázósabbak ez a program az idény végét is jelenti egyben.
Ezen túlmenően bárki kezdeményezhet túrát, ahová váthatja az érdeklődőket. Goosnargh szerint március 15-e (dunai csorgás Egomtól) függő tétel, szóba került a gemenci szúnyogos meglátogatása, érvényben van egy meghívás barátainktól a Rábára, Saintus kedvence és meghívásunk is van a Szigetközbe ... Programkínálat tehát van bőven.
Kotoc gondosan ellenőrizte, hogy a fennt jelzett kezdeményezések ne ütközenek fizetős programokkal. Akik hivatásos (fizetős) túraszervezők programjaira akarnak menni, nem állnak választás előtt. Abban maradtunk, hogy a tengerikajakosok.hu-ra e programokat feltesszük. (mondom én többes számban, mikor a számítógépet csak lányaim segítségével tudom bekapcsolni. szóval aeroe felteszi ...) Abban is megállapodtunk, hogy e lapra, a programszervező oldalra csak ingyenes közösségi kezdeményezéseket teszünk fel (pl. lapátolós critical mass, ha lesz), illetve olyan programokat, ami közérdeklődésre tarthat igényt (pl. vogalonga). Örülünk, hogy vannak, akik programokat szervezenek érdeklődőknek, de nekik megvan a maguk honlapja, reklám-lehetősége.
Ennyi.
Az egyes programok gazdái időben jelentkeznek a részletekkel.
... (mint ahogy arra sem, hogy azért mentél a motoroddal 260-nal, mert 300-ig van órázva, tehát bőven "belefér").
Pontosítva: (mint ahogy arra sem, hogy azért mentél a német rendszámú motoroddal az M7-esen 260-nal, mert 300-ig van órázva, tehát bőven "belefér", Németországban pedig nincs általános sebességlimit).
"...A két kajakos kalandor feltehetően azért nem kapta meg az átkelési engedély a kikötő parancsnokságtól, mert "hajójuk" nem felelt meg a partmenti hajózás feltételeinek sem..."
... a tengerhajózási jogosítvány meglétéről vagy hiányáról már nem is szólva.
Üdv! Most beszéltem telefonon a "hajósember" bátyámmal (10 év tengeri jacht-tapasztalat, 9 évig saját 35 lábas hajó, évente 2-4 hónap hajózás), hogy pontosabb képet kapjak a tengeri kajak korlátozásairól. 1. A kedvtelési célú tengeri hajózáshoz hajósvizsga kell, akkor is, ha partközeli vitorlázásról van szó. 2. A hajó besorolása lehet alap (partmenti) vagy tengeri nyíltvizi, a különbség főleg a havária-felszerelések szintjétől függ (nappali és éjszakai jelzőrakéták, füstfáklyák, rádiók, navigációs berendezések, stb). Ezen felszerelések meglétét és szinten tartását időszakosan ellenőrzik. 3. A hajózásra vonatkozó általános szabályoknál - a KRESZ-hez hasonlóan - vannak mindenhol érvényes rendelkezések, de más-más országok felségvizein lehetnek eltérések (mint a KRESZ-nél: a STOP-táblánál minden országban meg kell állni, de lakott területen kívül valahol 90-nel mehetsz, valahol 100-zal).
Az Ysak-ra helyezett kis bárcán található 6 tmf-es jelölés bátyám szerint ajánlás, jobb esetben a francia tengeri szabályozást tükrözi, de nem feltétlenül általános érvény, erre hivatkozni nem érdemes (mint ahogy arra sem, hogy azért mentél a motoroddal 260-nal, mert 300-ig van órázva, tehát bőven "belefér").
A két kajakos kalandor feltehetően azért nem kapta meg az átkelési engedély a kikötő parancsnokságtól, mert "hajójuk" nem felelt meg a partmenti hajózás feltételeinek sem. Ehhez joguk van, kár hőbörögni. Más lenne a helyzet, ha lett volna megfelelő kísérőhajó, amin a kajakosok mentéséhez szükséges felszereléssel kibővített saját havária-készlet van, és természetesen a hajó kapitánya is rendelkezik a tengeri hajózáshoz szükséges jogosítvánnyal, vizsgával (és nem részeg).
Tehát ha valaki mindenáron el akar szakadni kajakjával a parttól, akkor: - megfelelő kísérőhajó és legénység megléte, továbbá vámvizsgálat és igény szerint útlevélvizsgálat kötelező. - illegálisan próbálkozhat, ami nem ajánlott!...
Ez van.
Reményeim szerint a jövő héten felveszem a kapcsolatot a Horvát Nagykövetséggel, hogy a horvátoknál hatályban lévő ránk vonatkozó rendelkezéseket hivatalos fordításban, magyar nyelven mexerezzem és végre tisztán láthassuk, mi engedélyezett, mi tiltott és mi az, ami esetleg megtűrt... :O)
Emlékeimből: vagy 20 éve csináltunk valahova Prion koppintmány vadvizit.Annak az aljába tettünk egy réteg diolen szövetet.(kevlár és karbon nem volt még).Szemre mintaz üvegszövet vastagabb elemi szálakkal.Némi maradékot anno begyűrtem egy zacsiba .pár év mulva kivettem és felvette a zacsi formáját,és nehezen akart sikba terülni.Végül kihagytam nem lévén vákumom. Ollóval nehéz vágni .Felhasználási területe ,mint a kevlár.Egyfajta " törhetetlenséget " jelent a kajak alján.
Többször találkoztam már a diolen nevű anyaggal pl a Valley kajakoknál is. Annyi jött le, hogy nem üvegszál, és nem kevlár, de akkor mi?:)) Valami epoxy alapú? Mit tudtok róla?
A mostani állapotok ellen mindenki tenni akar, kb 1 pont amin megy a filózás, a II-fokban evezni, nem evezni, hogy evezni. Én Oldstruggler javaslatát teljes mértékig el tudnám fogadni, ez szerintem mindenkinek jó lenne. Ne felejtsük el, más a helyzet ha egy évtizedek óta meglévő tiltást oldunk fel teljesen, és megint más, ha nem volt tiltás( ahogy írtad Bodeni-tó), és kialakult egy kultúrája a józan viselkedésnek, ami lássuk be kis hazánkban nem annyira jellemző. Sajna a tiltás teljes feloldásához II-fokban, nyugodt lelkiismerettel nem tudnék hozzájárulni. Meg hát lássuk be, a teljes szabályrendszer eltörlése sokkal nehezebb, mint az ésszerű módosítás.
A rendőrökkel legtöbbször nekem is pozitív tapasztalatom volt. Ez részükről szubjektív hozzáállás. Lehet hogy ők is megjárhatják ha nem tesznek "rendet". 2 éve valahogy a számuk is megnőtt. Így nekem sem maradt más csak az, hogy lehetőség szerint nem evezek nyáron, vagy csak hajnalban (úgyis meleg van). Ez azonban nincs így rendben, lehet hogy legközelebb már novemberben is büntetnek, hiszen tiltott dolgot művelsz. A horgászok szintén bujkálnak, meg kell várni amíg elmennek a rendőrök a part mellett oda-vissza, aztán ki lehet menni. Persze le bukni bármikor lehet, és a motorcsónak elég gyors. Ez pedig nem az óhajtott biztonság! Szerintem van igény arra, hogy jobban kihasználjuk a Balatont, és ne kelljen a világ végére utazni egy kis evezésért. Aki nem akar az ne tegye, de azért ne akarjon másokat is eltiltani ettől. Részemről eddig ez a demostráció, így szólok hogy nekem ez nem tetszik,és nem csak magamban mérgelődök. Üdv,
És még rendes volt mert egy adatábla is elkelne ,hogy tudják hova tenni a hajót.Név lakcim teszám tárolóhely stb.Meg mentőláda meg vizkereszt vagy amit akarnak.
Nézd. Nem az első éjszakai evezésem volt, ha már itt vagyunk, a 2006-os viharban kint voltam a Dunán egyedül, nem akarom most leírni, mi volt ott.
Egy sokkal korábbi augusztusi tűzijátéknál szokásomhoz híven a 10-11 órás vízi út megnyitásakor elindultam lefelé, csepeli kedvenc kiszállóhelyem felé, de mindegyik rendőrt kifogtam. Egymás közötti kommunikációjuk nincs, tehát mindegyiknek külön kell magyarázni a helyzetet, mindkét világítást bemutatni (azok vízállóságát) stb. Természetesen sosem volt gond, mert a HSZ-t betartottam
Az egyetlen problémás eset egy rendőrnővel volt, akinek aznap nem volt jó napja. A ,,deháteztnemszabad'' síma hazugságduma hallatára kijött a fülkéből a felettese, aki végig hallgatta az eseményeket, ránézett a hajómra meg az almámra amit éppen akkor kezdtem el enni, aztán azt mondta, hogy jó utat...
Szerintem a Balatonon ugyanilyenek a rendőrök, főleg ha ott előttük levágsz 3-4 demót az eszkimózásodból.
Amit ezek mindenképpen komolyan vesznek: ---vízálló, két egymástól független, 360 fokos világítás ---pár méter kötél, hogy ki tudják szedni a hajódat miután belefulladtál (ezek egy yard szavai...) ---légmentesen zárt tér a hajóban ---életkorod, határozottságod megléte ...a többi mind sallang.
Valami olyasmit inkább, hogy gondosan összeválogatva le kell írni valami álláspontot, és azt benyújtani valahova. De nem vagyok jogász, nem is akarok az lenni, csupán azt látom, hogy egy ilyennel is odafönt széthúzást tudnak okozni emberek között idelent. Persze lehet, hogy nem a bojkott szót kellett volna használnom. Gondolod, hogy mondjuk az MKKSZ-t érdekli ez az egész? Egészen addig nem, míg valaki meg nem fogalmaz valamit.
Még egy kicsit egedjük növelni a feszültséget ... Annál negyobb lesz a katartzis.
Tudjátok, a dramaturgia fontos. De nyugi, az első közösnek tervezett programot május elejére időzítettük.
Kívánságodra.
Heineken rendben volt (hőmérséklet, pohár, hab aránya), tanyasi csülkös bableves rendben volt (bab, csipetke, csükökhús apróra vágva, sűrűn, már-már főzelék, de még a határon innen, a kenyér hozzá kiváló, olyan lipóti féle), pizzák rendben voltak, erről majd részleteket userGT és Goosnarq, Aeroe valami különlegest rendelt, majd leírja mi is volt, szépen nézett ki és mind elfogyasztotta, és még a teát is kifogástalanul szervírozták (méz, szelet citrom, cukor, a víz forró volt, a fű-választék is rendben, még akkor is, ha nem szálas teát kínáltak, hanem filterest). Felszolgálás korrekt, ár rendben.
Remélem elegendő infot adtam. A hiányzó láncszemeket fennt nevezett sporttársaktól várd.
Gyakorlatilag ugyanaz történik, mint ami a barlangi kutatók esetében . A barlangászatot is extrém sportnak minősítették, de ott olyan erős volt az összefogás, hogy a geológus kutatóktól kezdve mindenki megtámadta ezt az egészet. Indok: a felszín alatti vizek tanulmányozása nemzetgazdasági érdek, a geológusnak odalent segédekre is szüksége van, ergo kell az ember. Eredmény: kutatási célból lemehetsz extrémnek minősítés nélkül, de edzőtúrára már nem, mert akkor extrém vagy. Gondolod, hogy tavi hazai túrák esetén bárki célt ér egy ilyen történet után? Kizárólag tömeges bojkottal.
A véleményem az, hogy olyan országban kell evezni, ahol becsülete van a vízi életmódnak, és ez nem horvátország, hanem mondjuk Görögország nagy valami északi hely. Hmm. Hogy ilyen helyeken már mozog a víz? hát lehetséges...
Egyébként a csónakbalesetekre caló hivatkozás csak megerősíti bennem a megygyőződést, hogy a bürokraták nem differenciálnak: egy kalap alá veszik az összes lapátos embert, nem érdeli őket sem a hajó, sem a vízreszállás célja, semmi. Ez a nagy kapal a jogalkalmazóknak (rendőrök) is egyszerűbb: mind, aki maga lapátol a vízen, egy végből van, egyféle módon kell velük bánni. Ezért fontos a túrakajakos gyakorlat elismertetése, a szabályozás alkalmával a differenciálás.
Ha jól értettem, a két résztvevő külön-külön leírta élményeit, ezért van 2 pdf.
Ha valaki "bírja" az angol nyelvet, besegíthetne AEROE barátunknak a fordítás felében egészében. Nem látom tisztán a teljes sztorit korrekt fordítás hiányában.
Ha sikerült a múltkori talin olyan dolgokat megbeszélni, ami közérdekű lehet, pls írjátok meg! Például évadnyitó időpont, helyszín..stb Köszönettel: a távolmaradók
Nem eveztem túl sokszor a Balatonon, de azt láttam minden alkalommal, hogy a Balcsi "kemény legény", érdekes dolgokat tud produkálni.
Egyik oldalról totális hülyeségnek tartom, hogy ha az ember úgy érzi képes rá, meg van hozzá a tudása és felszerelése, miért nem evezhetne át kedvére egyik partról a másikra. A másik oldalról meg, mivel láttam párszor, mire képes a Balaton, azt mondom, hogy evezni lehet a partközelben is (sőt még nem is olyan monoton, mint 10 km-t nyílt vízen evezni :) )
Az utóbbi időben hanyagolom a sielést, de szerintem az pl. sokkal veszélyesebb, mint a kajakozás (és nem a vadvízire gondolok sziklák, zugók közt), és a sípályákra mégis mindenkit felengednek ... "sípályajártassági vizsga" miért nincs? Oda is mindenki saját felelősségre megy fel, nem?
Továbbra is a minimális szabályozás híve vagyok. Illúzióim persze ebben az országban nincsenek, csak trükközni lehet és így rá is van kényszerítve az ember. Balesetekkel kár előhozakodni, bármikor bárkivel történhet valami, a személyszállító motor hajókon is. A vízben meg lehet fulladni, a magasból lehet esni és a stb. A balesetek zöme pedig továbbra is a felelőtlen fürdőzőkkel fog történni, és azon pedig szabályozás nem segít. Persze ha betiltanának minden tevékenységet a vízen akkor sokkal több ember életet óvnának meg, ha pedig nem lehetne autóval lemenni, akkor még 25-ször annyit. A legtöbb végzetes baleset pedig az ember otthonában történik (-: Senkit nem akarok buzdítani a "viharban" evezésre, mindenkinek magának kell eldönteni mit vállal. Aki vitorlázik az dönthet így, én viszont nem? A tavaly előtti B50-et is lefújták, a pünkösdi regattát nem! Kicsit élénkebb szél van akkor már rögtön II. fok. Aki maga nem tudja eldönteni, hogy mikor és meddig menjen be, hanem ezt a döntést egy "szabályozástól" reméli, hát annak lehet hogy mást kellene választania. Némi tapasztalatra szükség van, szélben és hullámokban, és ez a saját biztonságát is növeli. Azt is el kellene dönteni, hogy mi vagyunk a szabályalkotókért vagy ők értünk? Üdv, Laca
Kedden jégzajlásos evezés lesz. Start helyszínét nem írom ide, a kiszállóhelyet sem. Ha gondolod velünk jöhetsz, de a hajódat előbb végignézzük, az biztos... Ha keddig levonulna a jég, akkor természetesen minden lefújva, mert elveszti értelmmét.
208-as statisztikának ez is betudható, csakhogy a forrás egy újságíróé, az meg nem éppen hiteles, mert forrást nem jelöl meg. http://www.zsaru.hu/modules.php?name=News&file=article&sid=2598
Külföldi balesetek statisztikáit ide írtam: http://www.tengerikajak.info/2009-es-adriai-balesetek.html (nincs kedvem SEO-zni, másolgassatok) Hazaiakat is össze kellene szedni, hivatkozásokkal együtt. Aszem ez egy szép kkihívás.
Mindenesetre a tanulságot kellene levonni a balesetekről.
Volt egyébként egy másik baleset új-zélandon, de bevallom, finoman megkértek arra, hogy szedjem le a tartalmat --- mellékesen meg volt jegyezve, hogy a tartalom kiírása korrekt volt, abszolút nem bulváros, mint a többi...
Az Adrián meg a horvát hatóságok bebörtönözéssel fenyegettek meg két tengeri kajakost, mert át akartak evezni az olaszokhoz (2x50 km). A karhatalom felvonult, ahogy kell: a szolgálati járművel elállták az útjukat és börtönnel fenyegetőztek. A próbálkozók előzőleg annak rendje és módja szerint bejelentették a szándékukat (kár volt?), útlevélkezelésnek semmilyen elvi akadálya nem volt, hiszen ez a jachtosok miatt szinte napi rutin. Remélem, a közeljövőben AEROE tud majd időt szakítani a korrekt fordításra, mert én csak a webfordító kínai étlap-jellegű változatában tudtam kihámozni ezt-azt... :O)
Látom, nem tétlenkedtél! Nem csalódtam Benned... ;O)
430/0.5: OK. Ebbe már belefér 400-es Tiwok, Aloha és Buran, amit már tengerre is ajánlanak.
egy/két km: OK. Lehetne 1500 m, csak hogy valami megmaradjon az eddigi verzióból is... ;O)
18 év: OK. A szülői felügyeletnek itt úgysincs nagy jelentősége: apuci-anyuci nem evezhet a csemete helyett, ilyen körülmények között a vontatás sem kivitelezhető olyan könnyen.
100 m... Felezzük meg. A déli, keleti és nyugati partnál nem vészes a 100 m, de az északinál ekkora távolságnál már nem véd a nádas. Szerintem az 50 m elegendő manőverezési lehetőséget ad, és akár le is úszható (mellényben, a kajakot vontatva).
A következő szabályozást kell/ene elérni. (Ez egy vitára szánt javaslat.)
1. Viharjelzés-mentes időben, tengeri túra-kajakkal (4,30 m feletti hossz, 0,5 m feletti szélesség, két vízhatlan rekesz, körbefutó kötélzet, kötelező felszerelésként vízmerő eszköz /szapoly, merics/ és szivacs), mentőmellényben, hullámkötény használatával, 18 évet meghaladó életkorban, a Balatonon korlátozás nélkül lehessen kajakozni. 18 év alatt csak felnőtt felügyelete mellett. (egy felnőtt-egy gyerek).
2. Elsőfokú viharjelzés esetén tengeri túra-kajakkal (kritériumokat lásd 1. pont), mentőmellényben, hullámkötény használatával, 18 évet meghaladó életkorban, a partvonaltól mért max. egy/két (?) km-es sávban lehessen kajakozni.
3. Másodfokú viharjelzés esetén tengeri kajakkal (kritériumokat lásd 1.pont), mentőmellényben, hullámkötény használatával, 18 évet meghaladó életkorban a partvonaltól számított 100 m-es sávban lehessen kajakozni.
Ez egy első megközelítés.
Értelmezés kérése a tengeri túrakajak definíciója.
Értelmezés kérdése az életkori korlátozás.
Értelmezés kérdése a sáv-szélesség (nem internetes!).
Továb értelmezési kérdések vethetők fel.
Ha szabályalkotók azt látják, hogy mi minden észszerű korlátozás nélkül akarunk a Balatonon lapátolni, elzavarnak. Ha azt látják, a szabályozásban partnerek vagyunk, csak a tengeri kajakos kultúra ismeretében máshol kívánjuk meghúzni a szabályok határait, akkor lehet tárgyalást kezdeményezni, eredményt elérni. Valamikor. De ha el sem kezdjük, marad az ostoba szabály, amit senki sem tart be. S ez a szabálytartás általános szabályát, a szabálytartás morálját is kikezdi. Mi pedig továbbra is egy kalapban leszünk a mászókkal, a sárkányrepülőkkel és a búvárokkal. Már, mint egy másik meccs (biztosítás) kereteiben.
Ha jól emléxem, 2007 augusztus 20-án ( a Bp-i hírhedt aug 20-aia viharba fulladt tüzijáték után 1 évvel) láttam ezt a vízporlasztásos jelenséget. Előtte egy kis Laser vitorláson gyakorolgattam Siófoknál, de a viharjelzés és a rendőrmotoros egység kizavart (pedig nagyon élveztem!). A szél átfordult ÉK-ről ÉNY-ra. Alighogy partra értem, jött a cseresznye méretű jég. A strand WC-jébe menekültem a sok strandolóval, így a helység koedukált menekülttábor lett. Kb 5 perc műsor után átfordult hideg esőbe, gondoltam, vége az előadásnak. Elmentem az autómig, de Aligánál még be kellett ugranom a kikötőbe. Az északi partot nem lehetett látni, az akkor már É-i szél kb. 80-100 km/órás befújásai másfél-két méter magasságú vízpermetet hajszolt a déli part felé. A kikötőben azt mondták, hogy már korábban látták a II-es jelzést, meg hogy a Bakonyból jön az gubanc, de a szél negyed órája nem volt erősebb 30 km/órásnál. Amit láttam, megdöbbentett: ha valaki kint maradt volna, annak gatter, akár kajakban van, akár 10 millás jachtban (a jachtok motorja ugyanis nem extrém körülményekre van tervezve...).
A nyáron Emdzsível voltunk az Adrián, és az utolsó napon a vihar elől menekülve csapattunk Baska felé. A szél kb. 30-40-es lehetett, 50-60-as befújásokkal. Emdzsí a pöffökben megpróbált szél ellen lapátolni, de nem bírt: a szabad toll szelet fogott. (Talán ilyenkor jól jöhet a 90°-ra állítható kajaklapát...) Én meg sem próbáltam, az áhított part felé fordított orral bőszen támasztottam a vízen, a pöff elvonulása után pedig tovább eveztem.
Hidd el, én is amellett vagyok, hogy a II-es jelzés ne tiltás legyen, hanem komoly figyelmeztetés, korlátozás. Ehhez akár a nevem is adom. De az érveiddel nem tudok maradéktalanul azonosulni. Ezért írtam azt, hogy kicsit még finomítani, pontosítani kellene.
Ha ,,a Alkotmányban az emberi élet védelme elég előkelő helyen foglal helyet'', akkor miért vonták meg tavaly a támogatást a balatoni mentőszolgálatoktól, miért lehetetlenítették el őket?
nk74, én sem örültem, amikor a B50-et tavaly lefújták, pedig úgy éreztem, hogy azon a vizen tudtam volna menni.
De: véleményem szerint a tiltás feloldása nagy felelőtlenség lenne. Mi akadályozná akkor a sok Istenbarmát, hogy ön- és közveszélyes módon a vízre, vízbe menjen?
Nem is gondolnánk, hogy a jelenlegi szabályozás mellett is a nyári időszakban egy "sima" viharos napon a Balatoni Vízirendészeti Kapitányságnak és a Balatoni Vízimentőknek mennyi mentése van.
A vízpára sajnos létező jelenség. Pontosan nem tudom neked megmondani, hogy melyik évben volt a déli partnál egy olyan kettős fulladás, amikor egy iskolás csoport fürdőzött. A viharban két gyerek maradt bent a vízben, a tanár visszament értük, az egyiket kivitte a parta, a másikkal már nem ért ki...
Tetszik Bazsa javaslata: "A II-es viharjelzés teljes tiltásával nem értek egyet, szerintem egy 50-100 m-es partközeli ÉSSZERŰ evezés nem okozhat gondot. Az ésszerűségen azt értem, hogy ha valóban vihar van (kb 6-7 B), és nemcsak amolyan biztonsági II-es jelzés, akkor pucolás kifelé!"
Sajnos pillanatnyilag, amíg I és II fokozatú viharjelzés van (6B alatti I+1/2 nincs) nem megoldható :-))))
Sajnos nem látok esélyt arra, hogy az Alkotmány Bíróság állásfoglalásában a jelenlegi szabályozást hatályon kívül helyezze, mivel a Alkotmányban az emberi élet védelme elég előkelő helyen foglal helyet, és az különösebb látnoki képesség nélkül is megjósolható, hogy a tiltás megszüntetése a vízbefulladások számának exponenciális növekedéséhez vezetne.
Nem különösebben hinném, hogy bármelyik mentésre kötelezett szervezetnek fő célja lenne, hogy a befizetett adódból hatalmas helikopter-üzemóra költséggel ártetlan kajakosokat üldözzön, de gondold meg, a pilóta nem látja, hogy a szép színes kajakban egy a tér minden irányában eszkimózó vérprofi, vagy egy kólás sörrel (alias diesel) teleszívott fejű német ül, ezért mindenkit kizavarnak.
Gondold meg, a hullakeresés 2-3 napig tart, és sokkal több a fajlagos költsége.
Elolvastam az utóbbiakat. Annak sok értelme nincs, hogy széttépjük egymást egy ilyen dolog miatt. Annak viszont talán van, hogy a http://kozlony.magyarorszag.hu/ odalon a "Hajózási Szabályzat módosítás 2009 2010" szóöszetételekre rákeresve kiszedjük azt, ami a kajakosokra vonatkozik. Vagy meg lehetne kérni erre egy jogi végzettségű supermant, aki vagy alaposan utánajár vagy nem. A csináld magad akcióban jobban hiszek...
Van erre az oknyomozásra kedve valakinek?
Van kedvetek összeírni azokat a dolgokat, ami a hazai kajakozásra vonatkozik?
A Hajózási Szabályzatot utoljára 2007-es adatok alapján néztem, most a 2009-es és 210-es változásokra kerestem rá a közlönyben és befontam a hajam, annyi találatot kaptam. Mire végigrágnám, eltelne egy hét, így az esetleges változásokról máshol tájékozódtam, hétfőre kapom a választ. Szóval nem tom mi van, csak annyit amit leírtam, hogy ha valóban van ilyen fajta ,,megszorítás'', az csakis a vízi mentősök részleges tönkremenetele miatt van.
Itt nem arról van szó, hogy te hogy tudsz evezni a viharban, hanem a sok mazsolát, ahogy már Bazsa is írta mennyi idő lesz összeszedni erős szélben, és sikerül e mindenkit kimenteni. Felelős gondolkodás, ha másokra is gondolsz, és arra hogy ezzel a szabályváltozással sok ember élete kerülhet veszélybe. Legyen mindenki magáért felelős? Én már láttam szeretteit sirató családot a parton, senkinek nem kívánom ezt az érzést. Gondold végig, hogy a II-fokra a teljes tilalom feloldásával, ha eléred, sok ember kerülhet veszélybe, akár mondjuk ki meg is fulladhat. Ekkor is azt mondod, hogy legyen mindenkinek a saját felelőssége? Vagy nem érdekel? Kicsit sarkítottam, de szerintem meglehetősen könnyen veszed ezeket a dolgokat. Mivel vitorláztam, versenyen is részt vettem, van tapasztalatom a balatoni viharokkal. Volt , hogy a viharkabátot se sikerült felvenni annyira a semmiből jött. Volt hogy szikrázó napsütés szélcsend volt, majd 5-10 perc alatt olyan fergeteg csapott le, hogy mindent vitt, ami nem volt lerögzítve. Porzó vízzel én se találkoztam. Nagyon sok külföldi vitorlázó becsülte le a Balatont már, vesztükre, a déli part kövein végezték. A szél szépen legallyazta őket, motor mit sem ért, és kisodortak a partra. Nem szeretnék hasonlóan járni. Sajna az elhibázott partvédmű rendszer miatt, ami a Balaton természetes tisztulását is megakadályozza, olyan helyzet alakult ki, ami megnehezíti a kikötés lehetőségét viharban. Persze a PE birja. Mindenesetre én a Balatont legalább annyira félem mint a tengert. A semmiből jövő viharai, a speciális meredek hullámai, mind olyan tényezők amik rendkívül veszélyessé teszik. Borultak fel B50-en olyanok is akiknek a tenger meg se kottyan ahogy hallom. Szóval fő az óvatosság, a felelős gondolkodás. Nem lehet arra alapozni, hogy ha baj van majd jönnek a vízimentők, mert vagy rádtalálnak vagy nem, vagy lesz szabad kapacitásuk vagy nem. Én Oldstrugglerrel, és Bazsával értek egyet. II-fokban elképzelhető lenne valóban egy 50-100 méteres közelségben evezni a part mentén. De hallottam már olyat, hogy gyakorlatilag az É-i oldalon a nádashoz kikötött csónak szabadult el utasaival a viharban, és sodródott át a D-i oldalra, bár nagy felületű horgászcsónakról van szó, de elgondolkodtató. ÉN mindenesetre saját magam érdekében nem fogok II-fokban evezni, és mindenkit erre intek.
@oldstruggler : A mentőmellény viselének hiánya sajnos általános nálunk, valószínűleg sok baleset megelőzhető lenne viselésével. A Bódeni-tavon a pl. parttól 150m-re elvileg kötelező viselni (viszont ott mindenki a SAJÁT jól felfogott érdekéből viseli is)
Bármiről lehet szabályt gyártani, az ésszerű szabályokat mindenki be is tartja. De miért kellene valaki másnak megmondania, hogy mi jó nekem!
1.A vízen is van KRESZ a célja ugyanaz, minden résztvevő biztonságos közlekedése,nem pedig a annak megtiltása. A túl szabályozással nem értek egyet, nem tudni hogy a jövőben milyen közlekedési vagy sport eszközök jönnek, miért kellene nekik újra harcolni. 2.Speciális időjárási viszonyok (-: Szerintem nem speciális, jó idő esetén a világon bárhol lehet zivatar. Rengeteg II.-fokú viharjelzés van a Balatonon, ezek legnagyobb részében nem éri el a 60km/h-s sebességet a szél, ebben azért lehet evezni. Nem vagyok egy kamikaze, ha csak szél van azt nem szeretem, mert csak erőlködés, de ha hullámzik is akkor kimegyek. Rengetegszer tettem meg a Fonyód-Ederics (11km) utat II. fokban, egyszer sem voltam veszélyben. Viharjelzés esetén mindig kimegyek a part felé, általában a partra is, majd megfigyelem mi történik aztán eldöntöm mit csinálok. Víz feletti permetet a Balatonon még nem láttam, így mégsem lehet annyira gyakori probléma, hogy kitiltsanak. A Fertő-tó magyar része speciális a túloldal már nem? 3.Mindenki maga döntse el hogy mit vállal. Ezért vállalja a felelősséget is. 4.Nem vagyok híve a vízijártassági papírozásnak sem. Mindenkinek a saját érdeke hogy megfelelő tudással rendelkezzen. Sajnos képzési lehetőség nincs Magyarországon. Viszont gyakorolni kellene (és nem csak szélcsendben, hullámok nélkül). Nyáron jobb gyakorolni, mint decemberben 2 fokos vízben, és szél akkor is van.
Azért vetettem fel az egészet mert úgy láttam, hogy mindenki bosszankodik miatta, de senki nem csinál semmit. Én legalább megpróbálom!
@Bazsa69:
1.Persze van oka, de ezen az alapon mindent be lehetne tiltani. A rendőrök pedig válogathatnának, a sok bűnöző közül. Végül is ezért fizetek ennyi adót. 2.A speciális Balatonról lásd fenn. 30 perc alatt hátszélben ki lehet evezni, bárhonnan. A szél gyorsan tud változni, velem is többször előfordult, hogy egy élénk déli szél 10 perc alatt erős északira fordult. De a Balaton nem Lake Superior és nem is az Északi tenger! 3.Angliában, Németországban biztosan nincs. Egy európai országról tudom, hogy az utóbbi időben bevezettek a tengeren egy 5 mérföldes (9km) határt, ez keltett némi felzúdulást, ha jól tudom már ott sem veszik annyira szigorúan. 4.A surf és a kite surf is vitorlás sporteszköz, ha van nálad egy 3nm-es kite akkor a kajak is az. Ez esetben a szél erőssége számít nem a viharjelzés. 5.Nekem nem ez a tapasztalatom. Egyszer tapasztaltam, hogy mindenkit kiküldtek (ekkor talán indokolt is volt). De mi végre? 6.A biciklis hasonlat nem sántít. A Balaton nem sztráda, de a sztádán is vannak átjárók. A tengeren vannak vízi utak sztrádák, a nagy hajóknak, de onnan sincsenek kitiltva a kajakosok, átlehet rajta menni (persze jól felfogott érdeke mindenkinek, hogy a lehető legrövidebb időt töltse ott) 7.Nem akarok papírozni, persze eljátszottam a gondolattal, hogy máshol regisztráltatom, és mint hajót vezetem a Balatonon. De itt csak arra akartam rámutatni, hogy semmilyen lehetőség nincs arra, hogy átevezzek.
Nem értem meg a rendőrök berágását, valahol az én adómból élnek, az a köz (az enyém is) érdekében kellene hogy cselekedjenek. Ami most van az egy mutyizás. Meg kellene nézni pl azt hogy azok közül akiket kiszedtek a vízből, hányon volt mentőmellény (valószínű 0%). Talán pozitív példát mutathatnának, de a motorcsónakjukban 1 db mentőmellény sincs (persze horgony se) pedig rájuk is vonatkozna a hajózási szabályzat ide vonatkozó része.
6-7B: ha van hullám nem csak szél, akkor ez az egyik legjobb kajakos idő! Miért mennék ki!
Nekem is több pozitív találkozásom volt a rendőrökkel, és abban a tévhitben ringattam magam, hogy ez azért van mert látszik hogy körültekintő vagyok. De van negatív is. A legdurvább amikor helikopterrel elém ereszkedtek, elég alacsonyra, hogy érezzem a rotor szelét, majd szirénázás és integetés, hogy menjek kijjebb. Mindez I. foknál kb 600m-re a parttól (nem gondolom, hogy nagyon túlléptem volna az 500m-t, a 600 csak tipp)
Hol láttad a HSZ-módosításokat a tavi dolgokról? Találtam néhány dolgot de a hajósok sem hallottak különösebb változásról, igaz, még nem is jártak annyira utána.
Én 2 éve használok legend hcx-t. Van egy autós Garmin GPS-em is, abból a kártyát áttéve működik azzal is a hcx. (Hogy mitől? fogalmam sincs, mert nagyon kódolják, védik a térképet.) De inkább a turistautak.hu-ró töltök le térképet, s az van rajta. A készülék a vizet jól bírja, áztattam már párszor. Csak kösd ki jól, mert elmerül. A kijelzője napsütésben, napszemüveggel kicsit halovány, de azért látható. Írtam már, hogy a pillanatnyi sebesség meghatározása során "ugrál" +/- 1 km/h-t. De kis rutinnal ezen túl t'od tenni magad. Akksival sokáig bírja. Jó készüléknek tartom.
BUKÉT kedves mindnyájatoknak, így január végén is.
Eladó a hajóm, Ysak szendvics 2006-os citromsárga, DAG kormánnyal és saválló acél bowdenezéssel.Az alja ki van ülve és karcos, evvel együtt is jó állapotú.Akit érdekel, keressen meg priviben.
Utólagos engedelmeddel - ha már belinkelted az oldalad - idézném a pontjaidat:
"Miért szeretnénk evezni az egész Balatonon és bármikor?
1. Hát először is Miért ne? Ha belegondolunk semmi nem szól ellene, valaki mégis úgy gondolta, hogy meg kellene tiltani!? És a rendszerváltás előtti BM-es rendeletet egyszerüen tovább alkalmazták. 2. E tevékenység senkit sem veszélyeztet vagy akadályoz. Még magát az evezőt sem (amihez joga van). (Sokkal veszélyesebb maga az autozás a Balatonhoz!) 30 perc alatt a Balaton bármely pontjáról a partra lehet evezni. A viharfelhő képződést figyelemmel lehet kísérni, nagyon erős szél (8 beaufortnál erősebb) pedig csak ritkán fordul elő. Ha valaki a saját kajakját, kenuját vagy csónakját mégis elveszíti a megfelelő vízhatlan ruházat, úszómellény és extra esetben "sprayhood" megfelelő védelmet biztosít még vihar esetén is a vízben. Egy kajakkal azonban borulás esetén egyszerüen vissza lehet fordulni és tovább evezni. A tengeri kajakokat gyakorlatilag erre tervezték, és szinte minden időjárás esetén használható a tengereken és az óceánokon. Ezért is elfogadhatatlan a viharjelzések idején történő tiltás. Part felé irányuló szél még a kezdő kajakosokra sem jelent nagyobb veszélyt. 3. A rendelet megtiltja, hogy a Balatonon átevezést (Badacsony-Fonyód 30 perc evezés vagy 90 perc autózás). Ílyen korlátozás európa más országaiban nincsen (Nagy-Britanniában, Németországban, Finnországban, Svédországban is nyugodtan lehet kajakozni a tengeren és az óceánon. 20-50 kilométerre lévő szigetekre átevezni szinte tömegsport) 4. Jelenleg külömböző szabály érvényes a "vitorlás" és az evezős sport eszközökre, az előbbiekre a szél sebessége viszonylatában van szabályozás míg az utóbbiak esetén a viharjelzés alapján. Ez vajon miért? 5. A jelenlegi gyakorlat szerint ha "krokodil" alakú kajakkal evez valaki akkor a rendőrség nem zaklatja, mert azt fűrdőzőnek tekinti?, ha viszont rendes tengeri kajakkal és úszómellényt viselve evez akkor már igen? 6. A rendelet gyakorlatilag nem enged közlekedni evezős sporteszközzel azonban a mégis hajózási szabályzat vonatkozik rá. A közúton a biciklisekre is vonatkozik a KRESZ viszont ők nincsenek eltiltva a közlekedéstől. Erős szélben is lehet autót vezetni pedig az nem csak a vezetőre nézve veszélyes hanem más "nem közlekedőkre" is. Viszont az erős szélben evező senkit sem veszélyeztet! 7. A regisztrációra sincsen lehetőség, hogy úgy mint hajót vezetői engedéllyel már rendesen lehessen használni."
-------------------------------------------------------------------------------------------------- -------------------------------------------------------------------------------------------------- 1. A szabályozásokat nem "csak úgy" hozzák, okai vannak. Ettől függetlenül idejét múltak, korszerűsítésre szorulnak.
2. A Balaton elhelyezkedése, formája, egyedi meteorológiai viszonyai miatt veszélyesebb, mint sokan gondolnák. A balesetek túlnyomó része pont azért következik be, mert lebecsülik , hiszen "csak egy tó". Átlagos szélessége 6-8 km, ami azt jelenti, hogy a közepéről vihar-hullámos viszonyok között egy gyakorlottabb kajakos sem tud kievickélni 30 perc alatt. Ha DK felé tart, a Bakony felől érkező felhőzetet esetleg nem is veszi észre idejében (ezért van a viharjelzés). Ráadásul olykor 10 perc alatt megérkezik a kajakos világvége (amikor a kajakban ülve is megfulladsz a porlasztott vízben, akár van nálad speciális mentőfelszerelés, akár nincs - kivéve ha az egy búvárfelszerelés).
3. Az általad említett 20-50 km-es nyíltvízi evezés szerintem engedélyhez kötött, tudomásom szerint 6 tmf (kb 11 km) lehet tengeri kajakkal a max parttávolság (emiatt a másfél kilométeres Balatoni leszabályozás nevetséges!).
4. Mert nagyban különböznek egymástól mind felépítésben, mind működésben. Csak a kajütös vitorlások maradhatnak kint II. fokú viharjelzésben, akkor is, ha nem tőkesúlyos, csak svertes (uszonyos).
5. A fürdőzőket is kizavarják II-es viharjelzésnél. A "krokodilost" is.
6. Ez a Hajózási Szabályzat-dolog nem tisztázott: elvileg a Dunán egy 55-60 cm széles, stabil tengeri kajakban evezve kell mentőmellény (beülőből is elérhető helyen), 5 m kötél, szivacs vagy szapoly ("mericske"), fehér fényű lámpa, stb. Ellenben egy billegős K1-ben ugyanott semmi sem kell, ráadásul még spricót sem használnak, az eszkimózás tehát kizárva... A biciklis hasonlat sántít: azzal sem mehetsz autópályán, autóúton, sötétben megfelelő világítás nélkül, arra is vonatkoznak az elsőbbségi szabályok, stb. Viharban lehet autózni, de ha 90-es tempónál letol a szél az útról, Te vagy a hibás: nem a meteorológiai/útviszonyoknak megfelelően vezettél...
7. Bizonyos vizi eszközökre, sporteszközökre (mint: szörf, kajak, kenu, kite, vitorlás csónak 10nm-ig, evezős és motoros horgászcsónak 5LE teljesítményig, stb.) nem vonatkozhatnak azok a szabályok, mint a jachtokra vagy géphajókra. Ezek a vizek "biciklijei". Nincs rájuk jogosítvány, pedig egy biciklit terelgetni a töltésen vagy egy 1-2 vitorlával szerelt tőkesúly nélküli jolléval csapatni nem ugyanaz. De hidd el, addig jó, amíg nem kell papírozgatni. Így legalább felnőttként kezelnek, tisztában kell lennünk döntéseink súlyával.
Végezetül azt se felejtsük el, hogy valamelyest érthető, hogy a rend vízi őrei "berágnak", ha egy viharos napon tucatjával kergetik-hurcolják ki az agyatlan jónépet a Balatonból, holott nekik a rend fenntartása a feladatuk, nem pedig a "betakarítás". És amikor az ázott ürgét partra viszik, és az már a kocsmában dönti magába a "bátorítót, a vízirendőröknek vissza kell menniük a tajtékba a többi marháért és a rend fenntartásáért.
Summázva a meglátásomat: a másfél kilométeres szabály baromság. Nem szabad egy kalap alá venni pl. a szörföst a kajakossal: igaz a vihar előszelében a szörfös pár perc alatt ki tud menekülni, de szélcsendben (ami olykor pont a vihar előtt, a szélirány változásakor áll be) a szörfösnek annyi, míg a kajakos még vígan tud lapátolni - szigorúan a közelebbi part felé. A viharjelzésekről: érdekes módon pont a szörfösöknek módosították a szabályzást, tudtommal ők II-esben is kimehetnek, de nem távolodhatnak el a parttól 500 m-re (így hallottam, de ezt a szörfös fórumon vissza lehet nyomozni). A II-es viharjelzés teljes tiltásával nem értek egyet, szerintem egy 50-100 m-es partközeli ÉSSZERŰ evezés nem okozhat gondot. Az ésszerűségen azt értem, hogy ha valóban vihar van (kb 6-7 B), és nemcsak amolyan biztonsági II-es jelzés, akkor pucolás kifelé!
Leginkább a szabályozás differenciálása okozhat gondot: még a "kajak" sem lehetne egyetlen kategória: más elbírálása lenne a K'-nek és a tengerinek, sőt a tengerik között is van 50 cm alatti szélességű (!), továbbá döntő fontosságú a kajakos gyakorlottsága is: tavaly a vihar miatt mexakított B50-en PT egy K1-essel, kétszer akkora távot tett meg, mint mi a tengerikkel, ráadásul mi borultunk is!
Nem egyszerű dolgok ezek...
Talán ezért van az általános tilalom. :o/
De azért íme egy ellenpélda: tavaly előtt B.kenesénél II-es viharjelzésben, mellényben-spricóban, GPS-szel és tartalék evezővel a fedélzeten (csak hogy minél jobban elhatárolódjak a "krokodil-kajakosoktól") lapátoltam a parttól 20-30 m távolságra és a rendőrök odajöttek, szóltak, de megértették, hogy Alsóőrsre kellene eljutnom a sátramhoz. Tehát továbbengedtek. Nem a jogszabályok miatt, hanem emberségből,tehát erre garancia nincs, de példa van.
Szerintem a felvetéseidnek van jogosultsága, de az indoklásaid könnyen támadhatóak. Azon még gyúrhatnál egy kicsit. :O)
Sok sikert!
(a papíros aláírás-gyűjtés macerás és hamisítható, az e-mail-es pedig tudtommal szoftveresen is manipulálható...)
HÖLGYEI ÉS URAIM, BAZSA BLOGJÁT OLVASHATTÁK! ;o) :o) ;o) :o)
Ez igen. Aszem itt a végén komoly összefogások lesznek. Bár én az eszkimótudást kötelezővé tenném a nyíltabb vízhez, a spec. viharhoz meg a spec. maszkot ami szűri a vízpermetet, nagyjából egyetértek.
A szavazómodul nem tom bejön-e valakinek, ha egyszerűbbet találnék, feltehetem azt is, vagy ha valaki tud csinálni egy eccerűbbet, átlinkelek arra...
A Balaton teljes vízfelületére vonatkozóan a tengeri kajakokra nézve ne legyen általános tiltás. Normális időben keresztül-kasul, keresztbe és hosszába tengeri kajakkal, mentőmellényt viselve (!) arra mehessünk, amerre akarunk. Ha a tengeren mehetünk, akkor a Balatonon miért nem? Ez a kérdésfelvetés teljesen normális.
Azt viszont el kell fogadni - jóindultot feltételezve -, hogy a szabályok azért vannak, hogy azokat betartva mindenki élete biztonságban legyen. Ennek alapján, az észszerűség okán javasolnék megfontolásra néhány kitételt.
1. A "tengeri kajakok"-ként kereskedelmi forgalomba kerülő úszó vizi sporteszközöket valahogy osztályba kellene sorolni. Tengeriként adják el a 3,5 m hosszúságú, alapvetően bícselésre (tengerparti fürdőhely környéki szórakozásra) szánt hajókat, az 5 m környéki túrahajókat és a 5 m-t jóval meghaladó expedíciós hajókat is. És akkor a kétszemélyesekről nem beszéltem. Ez egy bonyolult dolog, a "szakmának" meg kellene mondani, mi minősül valóban tengeri kajaknak, hogyan lehetne ezt a hajókon megjeleníteni. Mint ahogy a közúti közlekedésben részt vevő járművek specifikációját is megadja a KRESZ. A tengeri kajakok fejlődésével nem haladt együtt a hajózási szabályzat fejlődése és az íróasztalbürokratáktól nem várható, hogy különbséget tudjon tenni két 25-30 kg-nyi kukaanyagú cucc között. Az általános megengedő lehetőség, és a megszorítások a tengeri kajakok különböző osztályai esetén akár el is térhessenek. Ahogy az egyes jármű-fajtákra is más-más szabályok vonatkoznak a közúti közlekedésben.
2. A Balaton speciális időjárási viszonyai alapján megfontolásra ajánlom, hogy másodfokú viharjelzés esetén a tengeri kajakosok is csak a part menti 500 m-es sávban evezhessenek. Ez az a távolság, mely vihar esetén percek alatt megtehető. Itt egyébként nem a borulás a probléma, hanem a Balaton egyik specialitása, a víz feletti permet vihar esetén. Ezt nem tudja a kajakos tudás kivédeni!
3. Elsőfokú viharjelzés esetén az evezhető sávot parttól való 2 km-ben határoznám meg. A hajó-osztályok ügye itt is megjelenhet. Pl. lomha sitontoppal viharjelzés esetén ne lehessen 2 km-re bemenni, még akkor sem, ha a sitontopról azt mondják burolásbiztos. Itt ugyanis nem a borulá a kérdés, hanem a hajó sebessége, az, hogy mennyi idő alatt tud a hajós biztonságba menekülni.
4. A kajakos vizijártassági első hallásra talán meglepően hangzik. De tudjuk, van aki a vak lovak bátorságával, 0 (nulla) tapasztalattal megy neki a víznek és vannak nagy tapasztalattal rendekező, sok mindnet megélt kajakosok. Másként éli meg a viharelőtti helyzetet egy gyakorlott hajós és másként egy kezdő. Itt még az sem számít, hogy valakinek egyébként más sportokban van valamilyen tapaszta.
Mit kellene tudni egy ilyen tengeri kajakos vizijártasságihoz? Ki adna ki ilyen licenszet? Meddig lenne érvényes e ilyen licensz? Mire jogosítana? Milyen vízre kellene idehaza? Csak a Balatonra? Kell-e egy ilyen papír?
Ezt érdemes lenne vitatni, mér is, ha elsőre az ötler abszurdnak tűnik. Hisz e kérdésfelvetés kapcsán lehet átgondolni:
a. mi végre a szabályozás, mi a célja a szabályozásnak?
b. kit szolgál a szabályozás?
c. kell-e differenciálni a szabályozás kapcsán?
d. ha igen, mi legyen a diffrenciálás szempontja?
Lehetne folytatni a sort.
Látható, hogy a magyarországi tengeri kajakos kultúra fejlődése örvendetes eredményeket mutat, de a sportág érdekmegjelenítése és -érvényesítése még gyerekcipőben sem tart. Nézzétek meg a bringásokat. Ma már ott tartunk, hogy a KRESZ legutóbbi módosítása szinte csak róluk szól és még olyan hülyeséget is betetettek, hogy az egyirányú utcába a forgalommal szemben is mehetnek! Jó, ezt most részleteiben ne vitassuk, ez csak illusztráció, hogy mi minden el lehet érni, ha van egy pár erőszakos figura, aki fújja a lufit. Vagy ott van a biztosítás problémája. A tengeri kajakos extrém sportoló, egy kalap alatt a magashegyi mászóval, a sárkányrepülővel és a mélytengeri búvárral. Hogy van ez?
Elsőre hirtelen ennyi.
Boldog viharnapot, ilyenkor is, amikor hull a pelyhes fehér hó.
Megírtam a tengerikajak.info-ra a tartalmat, kicsit átírtam az oldaladon lévőt. A szövegedben értelmi módosítást nem hajtottam végre, azonban
Kérlek a rendőrségi helikopteres dologról írjál nekem, mert ezt is ki szeretném rakni az oldalra. Jó lenne erről egy elképesztő visszhangú dolgot csinálni, ebbe az MKKSZ-től kezdve mindenkit bele kellene vonni, a kapcsolataim vadul élnek...
Köszönöm a segítséget, én is összedobtam egy honlapot ahonnan a hagyományos aláírásiív letölthető: www.szabadbalaton.info szabadbalaton.info De minden egyébb megoldás is érdekel. Az alkotmány bíróságon is kezdeményeztem a hajózási szabalyzat idevonatkozó részeinek utólagos normakontrollját. Az aláírásokat a közlekedési minisztériumnak szeretném prezentálni, ahol azt mondták, hogy nem ők akarnak gyártani ennyi szabályozást, hanem a "közvélemény" és a média követeli ezt tőlük!? Nálam a biztosítékot végül egy rendőrségi helikopteres akció vágta ki.
Ha gondolod, csinálok neki egy webes felületet, tulajdonképpen már készen is van valami ami működik is, és nem e-mail cím megerősítés nélküli a ,,szavazás'', hanem emailcímes, ami ilyen módon sokkal hihetőbb, mint amiket egyes pártok csinálnak.. A ,,digitális aláírás'' mellé csatolni is lehet az esetleges véleményt és annak leírását, hivatkozásokkal együtt.
Haliho! Talán nem vagyok egyedül, akinél "elpattant egy húr", az evezősökre vonatkozó Magyarországi tiltások miatt. Itt a parttól max 1200/1500m-es korlátra és a viharjelzés alatti totális tiltásra gondolok. Ez egy magyar "specialitás"! Viharjelzés van máshol is (pl Bodeni-tó), de senkit nem tiltanak ki a vízről. Ezért most aláírás gyűjtésbe kezdtem. Ha csatlakozni akartok akkor szóljatok. Üdv,
Mobilon elérhető leszek, ha jobb a skype, akkor az is mehet ...
De benne vagyok abban, amit megbeszéltek - úgysem tudok több hónapra előre tervezni, mert bármikor beugorhat valami előre nem tervezett program :) - úgy, hogy ahhoz fogom igazítani a naptáramat, amit megbeszéltek, és igyekszem ott is lenni majd az evezéseken (Évadnyitó, B80, ... , Évadzáró, ...)
Ok., vettük az adást. Reméljük nincs baj, csak a munka frontján kell helyt állnod. Ott viszont úgy tudsz spiccen lenni, ha időnként lazítasz. Ez személyes tapaszatlat is. Várunk tehát akkor, amikor jönni tudsz.
Szövegeidet itt is, honlapodon is nem akarjuk nélkülözni.
(Elnézést a többes sz-ért,de talán nem fognak a csapat tagjai megsértődni, hogy nevükben is szóltam.)
Igen, a "vigyori" lemaradt a végéről, de szerintem a véletlenül idetévedők sem gondolhatják, hogy valós lincselésről lenne szó. :O)
Majd vételre állítom az agyi antennáimat. Ooommmmm.....
Más: Mekkeltóni írta: "Mi itt áprilisban fogunk a vízre szállni, valószínűleg Rába túrákkal kezdünk. Továbbra is áll az ajánlatunk, hogy szervezünk nektek egy kétnapos túrát, Szentgotthárd Sárvár viszonylatban. Ez napi 60-70 km evezést jelent. Nagyjából 6-7 óra laza vízen léttel. Olyanokra számítunk, aki tolják a hajót, és nem riadnak meg a váratlan helyzetektől. Egy kis sártól, torlaszoktól, bozótostól, pálinkától.
Kérdezd körbe a többieket kívánják-e, majd és mikor. Ha igen megszervezzük."
Konkrétumok (időpontok, helyszínek, stb.) később. Gondoltam, bedobom a köztudatba, legyen idő a fontolgatásra. :O)
Elnézést, nem tudok menni. Jelenleg egy percnyi időm sincs. Viszont nem vesztetek velem semmit, mert júniusig semmilyen rendezvényen nem tudok részt venni - és utána sem tudok semmi biztosat. (Magyarázat majd később.) Goosnarghnak már jeleztem, hogy a márciusi kirándulás sem működik, de ugyanúgy lehúztam a vogalongát is. (Meg Szlovákiát, meg Athént meg Antwerpent.) Ez van.
Bazsa! Neked jobb a humorod ennél. Sületlenséget ne írj, ha kérhetlek. Valaki idetéved és azt gondolja ... Egyébként nemcsak gondolunk rád, de keresni fogjuk a kapcsolatot. Mint mézgagéza a köbükivel.
Nyilvános helyre megyünk, ezért a Pyrus Pálesz nem játszik. Legfeljebb a parkolóban. ;-) Viszont aki nem tud eljönni, az is jó lenne, ha valamilyen módon elérhető lenne. Mobil, skype vagy ilyesmi. Csak hogy minél több embernek legyen jó, amit eldönt a tömeg.
Nekem van ilyen, és nagyon bevált. Egészen egyszerűen lehet rá ingyenes térképet tölteni, ami kajakosnak elég, pl a turistautak.hu lapról. De lehet rá kapni térképszoftvereket, ami rajta van nem túl részletes. Nekem van az openmapről Adria térképem, igaz a roncsokat nem jelöli, de minden kis sziget rajta van szintvonalakkal.
A B50-en jöttem rá, hogy itthon is szükség van rá, mikor a vitorlásokat kellett kérdezgetnem, hogy melyik kikötő Révfülöp, a kötelező megállás helyszíne...
Azóta nézegetem a neten, nekem az eTrex Legend hcx a szimpatikus és elérhető, vízálló, 40pár ezerért. Azt, hogy erre milyen térképeket lehet rátölteni, nem tudom.
Mi erről a véleményetek?
Összejövetel:
Nagyon szívesen részt vennék, csak sajnos kicsit messze van.
Annyi kérésem lenne, hogy az egészségemre csak legalább egy kicsi sört igyatok meg, vagy vörösbort, vagy legalább egy csöpp Pyrust...
Hát, igen. De ki esik neki egy vadiúj, drága és márkás cuccnak vésővel? Gondoltam rá, hogy van valami turpiszság, de nem hittem, hogy ennyire bármit kiad ez a gyártó a kezéből. Nem volt egy minőségellenörzési lépés, amikor valaki ránézett a cuccra, és kiszírta, hogy hoppá, ez selejt?
Na, ez fasza. Egy jü hegyes késsel megvésegettem, és kijött a kis fém pöcök jü másfél milire. Eddik kb 0.1mm volt kinn. A fröccsöntési hiba nem engette ki. Na, jól van. A Silvánál ennyire adnak a minöségre... remek...
A három könnyed vizsgádból még az utolsó napra is betettél egyet? Egyébként meg az a két-három óra, amit kikapcsként velünk töltesz, csak segíti a másnapi teljesítményedet. Szóval, várunk.
csak vigyázz arra kis rugós pöcökre a tetején, mert egyetlen sós vízcsöpp elég oda az elektrokémiai korrózióhoz. Nekem bejött anno, visszavittem, aszonták garanciában javítják. A javítás abból állt, hogy kaptam egy új sapkát, amiből persze eleve rendeltem még egyet, viszont a rugós pöcköt nem csinálták meg, így nem töltött. ikerült megbuherálnom, már ismerem a belsejét, agyrém az egész. Működik azóta, de mivel láttam mi van benne, nem bízom rá magam... Megvettem a nagyobbikat is, annak meg eleve szar a gyári érintkezése, ezt már vissza sem vittem nekik, átalakítottam, azóta az tölt mindent.
Elbán pl. 4 méterre van alattad egy példány. A görög partoknál is rengeteg ilyen van, ott meg a meltemi pusztít rendszeresen motorhibás hajókat, meg elkallódott, kopasz vitorlásokat..
Köszi, de nekem tényleg csak az jó amit varrnak nekem, és kizárólag abból a bizonyos erősített ripstopszerű cuccból... Használtat csak tartalékernyőnek szeretnék, azok viszont zsinórozás nélkül jóval olcsóbbak. Noés mindenképpen a négyzsinórosokra pályázok, mert azokat lehet kormányozni, meg zenitre felküldeni meg ilyenek.
Bár javallom, hogy mivel ilyen nehezen gyűlögetünk, most már ne variáljunk. Lesz pótbuli, Saintus meg kapcsolja be 18-kor a Skype-ot, vegyen maga mellé egy üveg sört, pizzát.:)
Esetleg mozgathatjuk is az időpontot. Volt már olyan a történelmünkben, hogy kedden találtuk ki, hogy nem csütörtökön, hanem pénteken csinálunk valamit. Ha mindenkinek jó... Csak minél előbb legyen végleges döntés, hogy mindenki tudjon szervezkedni.
Mért nem jelezted, hogy nem jó. Flexibilisek vagyunk, de mivel senki nem írt a javaslatomra semmit, és Oldstrugglerére se, az egyetlen helyes megoldás az volt, hogy Oldstruggler kiírta az időpontot. El is kezdtünk gyűlni, ehhez kellett egy kis pedagógiai érzék:)) Sebaj tartunk esőnapot, azoknak akik most nem értek rá.
120 ezer? Jól van... Tény, hogy a silva termékek elég gagyik, (még a forgalmazó szerint is) de azért 60 körül már megvan egy 10w-os feltekerős napelem. (amcsiknál fele ennyi) Persze tudni kellene, elég-e ennyi a netbookoknak. A notebookom 18W-ot eszik a konnektorból, ha csak tölt és 19V kell neki, szóval még egy inverter is kell, ami gondolom ezt még növeli (valszeg jobban mint a trafó...)
De továbbra is azt kell mondjam, gps olcsóbb. Ha a silva Solar charger 1-es működne (ahogy nekem nem), akkor a gps-el együtt kijön 120-ból minden. A gps papíron 16 óra alatt eszi le az elemet, a napelem meg ennyi alatt tölti föl, és ha nem gps-elsz sötétben, akkor helyben vagy.
Normális napcellás töltőt már 120-ért kapni, a legkisebb silvásokat már megvettem. Nem véletlenül szeretném inkább a drágábbakat venni... Persze egy ilyennel már laptop is fel van töltve pár óra alatt a nulláról.
gyertek, gyertek, kedves kajakosok, már csak kettőt kell aludni! itt az idő, hogy személyesen megvitassunk szezonnyitót, napelemet, lapátokat, helyeket, az élet értelmét, a világmindenséget, meg mindent
Végülis, amíg nem akarsz menet közben, vagy gyalogtúrán gps-elni, addig ez is működhet. Nyáron a csajok állandóan azzal nyaggattak, hogy hol tartunk, hogy haladunk, mennyi még meddig, és nem akartak megelégedni a saccolt értékeimmel, pedig a gps csak loggolt, és macera volt még az is, hogy be kellett állítanom, hova megyünk, hogy tudja a távot...
A gps gyors éledése nem világos hogy lehetséges, pc-n. Még a Hot-fix es gps-ek is elvacakolnak vagy fél percet, ha 1 napig nem mennek. A pc, pláne ha parancssorbol loggolsz, sokkal butább kéne, hogy legyen.
A napelem nem rendezi át egyébként a költségviszonyokat irdatlanul? Azé az í pc-nek is kell egy 10w-s tábla talán. Mondjuk hasznos volna tudni, mennyit kér egy ilyen gép a töltéshez, mert tervezek én is napcellát venni, csak nem tom mifélét lenne érdemes...
A görögökre nem jó a blúcsart? Az még legálisan, ajándék garmin gps-el is kijön 4 papírtérkép árából. Ha meg papíron kell, akár A1-es méretben is kinyomtatják fotópapírra, 6-7 ezerért.
felavattad a chatroomot... azt hiszem működik, már volt realtime beszélgetés is. Most már csak az kée, hogy egyik ember chile partjainál ül a gép előtt, másik idehaza.
du. 5 után nekemm hétköznap nem jó, mert kfki-ból nem könnyű szabadulni
ÜdwNektek! Csináltam egy ilyet, hátha jó valamire. Szép a színe, így lehet, hogy Nektek is jó esz valamire. Mindenesetre ha odakintről valaki haza akar telefonálni, de van a közelben free netelérés, akkor egy ilyennel csak olcsóbb, egy minkahelyi gépen is elfut, ha a sütik (cookies) nincsenek megrendszabályozva.
Szóval haszáljátok egészséggel, ha jó valamire. Ott marad, nem szedem le...
görög térképért én anno darabonként 30 ropit költöttem, mindezt papír alapon, mert sajnos azt még mindig jobbnak tartom, mint a digitálisat. Ennyit ér nekem a görög szigetvilág... :-)
Bár egy kicsit nagynak tűnik a rendszered, de majd megsasolom, lehet, én is befogom a wc-pc-met, én csak így hívom az eee PC-t.:) Bár az Adriára a GPS-re letölthető ingyenes térkép, kajakosoknak több mint elegendő, de Görögországra nem tudok ilyen térképet, ott jöhet jól az Asus.
ezt magam rakom össze, a vízállóságáról is én gondoskodom, a szoftvereken is. Amit magam rakok össze leglább 50%-ban, abban jobban bízom, mint egy kompakt, más igénye szerint összerakott valamiben. A B&W élettartamgaranciás ütésálló doboza 9000 volt, nekem megérte. Polipropilé, vagyis ragad rá az epoxi, ezek után belül azt csinálok vele amit akarok. Kinyitom, és ott van a lefóliázott, nyitott eeepc. Nekem nem kell jobb. És persze nem a nyílt vizen nézem meg az aznapi úticélomat, így túl sok mindennel nem kell törődni, csak a pozíciórögzítéssel meg ellenőrzéssel, ha túl nagy a szél és sodródásveszély állna fel, mert nem látom a partot. Amikor meg látom a partot, minek nézni térképen a partot? Mindegy, még tanulom a szakmát, jó drága, de megéri...
1999 óta nem használok vindózt, nem tudom milyen lehet eeepc-n. A slackware bootideje nálam 17 sec, a gpsd szabad ég alatt pár pillanat alatt megtalálja a szükséges számú űholdat, onnan már csak a grafikus felületet kell indítani, ha térkép is kell, nem csak trackpointot loggolok parancssorban. kicsit túlmentem lunixon azon, amit a magyar oldalakon olvashatunk a gps-ekről. 5-félét tudok nézni offline a 4 gigás eeepc-n.
Mondjuk, hogy van egy netbookod /ahogy nekem is, bár nem bíztam a 10eFt-os konténerben, ezért kicsit drágábbat vettem/ Ha kiszámolod a hozzávalókat, talán már így is érdemesebb egy outdoor GPS. Drágább ugyan, de használhatod hullámzásban a vízen. A helyfoglalásról és a súlyról pedig annyit, hogy én is csak azért hordom magammal az enyém, mert a főnökeim hisztiztek.
Ha beleraknak még egy telefont is, az engem nem zavar. O:-) Az pedig, hogy telefonos PDA-nak, PDA-s telefonnak, iPhone-nak vagy Smartphone-nak nevezi a kedves gyártó, pont nem érdekel. Persze csak ha külön ki lehet kapcsolni, hogy ne zabálja az aksit, mikor nem akarom. Ha ezt és a vízállóságot lehagyom, már lehet több ilyen cuccot is kapni. Csak éppen a vízállóság a legfontosabb, tehát számomra olyan, mintha nem is lenne.
Az eeepc jócucc, csak nem igazán megoldás. Gyalogtúrára hiába elig 1 kiló vaságyal, nem vinném, mert azért tracklogot mérni mégiscsak röhelyes laptoppal, még ha kicsi is, vizen meg hát izé... Elképzelem, ahogy a közeledő viharban várom, hogy bebútoljon a gép, a lindóz kéccer rájön közben, hogy nem jó usb-be dugtam a gps-t, oda nem tudja mountolni. Egyik kezemben az evező, másikba a gps-antenna, közben pötyögöm hogy startx... Mindezt, hogy megnézzem, hol a legközelebbi kikötésre alkalmas öböl. A doboza meg hiába mindenálló, ha nem lehet benne használni a masinát. Persze vehetek akkorát is, amibe én is beleférek mellé, de az talán már egy másik sport. :)
...ha a pda-t halálra ítélted, mit szólnál az eeepc 701-esemhez, amit annyira széthekkeltem, hogy rajta van 5-féle téérkép a gps antennához? Ilyet ma már kapsz a vaterán 20-ért, veszel hozzá 10-ért egy ütésálló pp dobozt élettartamgaranciával (valóban az, csontra kicserélték nekem az egyetlen mozgó alkatrészt rajta, csak mert furcsállottam a hangját neki) --- oszt meg van oldba minden. Persze nem billdow$-zal...
Valaki, aki ért hozzá, mondjon egy helyet és aki tud jöjjön. Nekem a parkoláson túl az is szempont, hogy 20.00-ra a Szőnyi u-ra kell érnem. Egyébként ott is van hivatal. DonPepe. Nem egy nagy durranás, de szerintem nem a hely a fontos, hanem az, hogy találkozunk és dumálunk az évi programokról meg egyebekről. Mexikói kisföldalattitól három két perc séta. Nos?
Az 550-es Oregonban van fényképező. Mongjuk gagyi, és nagyon drága lett miatta a masina, de esetleg megoldás. Persze a pda-k extraszolgáltatásait mellőzi az is. Más kérdés mondjuk, hogy a pda mint olyan amúgy is egy halálra ítélt kategória, szóval, ha eddig nem volt elemes és vízálló kivitel, akkor mostmár csak akkor lehet, ha kiadnak valami masszív okostelefont.
A zselés aksis dologra gondoltam már, de kicsit túlzásnak érzem még azt is bepakolni a kajakba, mintha nem lenne elég nehéz a cucc anélkül is. Valamint gyalogtúrán nem igazán kivitelezhető, míg egy feltekerhető, vízálló napelem még belefér.
Csütörtök ok, valami jó helyen töröm a fejem, Paracelsus se rossz, de szívesebben mennék valami autentikusabb helyre, pl víz mellé, mint Kalóztanya, vagy itt nálunk a Rómain valahol, csak ez meg távol van. Deák tér parkolás miatt nem annyira jó. Esetleg Moszkva-tér környéke. Mókuskert az Árpád-hídnál?
Alapvetően egyetértek. Nekem is ez az álmom. Csak legyen benne fényképező is és vésse a GPS pozíciót a képekbe. Azzal az aprósággal egészíteném viszont ki, hogy Misi a tengerikajak.hu-tól megoldotta a töltés problémát. Visz magával egy combosabb zselés aksit és arról tölti a fényképezőt, mobilt, amit csak kell. Ráadásul a gp.hu-nál lehet olyan töltőt kapni, amin "betéteket" cserélget. Ezzel majdnem annyi helyet spórol, amennyit az aksival veszít.
Ebből a részből mostanában kimaradtam sajnos. Tudnál típusokat, esetleg linkeket dobni? Elsőre hihetetlennek tűnik. Linux képes Palm GPS-el és páncéllal 20-30-ból. De tényleg érdekel.
Az utóbbi időkben a Múzeum utcában szemezgetek egy görög tavernával. Az ugyan Kálvin tér. Parkolni normálisan a Rádió előtti mélygarázsban lehet a közelben. Ha Deák tér, akkor a Green's Pubot tudom javasolni, de ha esetleg többen is megjelenünk, csak a leghátsó boxot helyfoglalással. A kettő között pedig ott van a legendás Szimpla Kert, ami mostanában nagy kedvencem. Kazinczy utca.
akkor mondjunk egy sörözős javaslatot: jövő hét csütörtök? legutóbb Kotoc a Nagyvárad tér melletti Paracelsus-t javasolta vagy legyen valami a Deák tér mellett, onnan könnyebb bármilyen irányba elindulni
lenne érdeklődés? esetleg más időpont? gondolom, a hétvége a családé / havas sportoké, ezért a csütörtöki javaslat...
Dunán, motoroson el lehet szórakozni egy oziexplorerrel, és a dunai hajózási térkép szkennelt változatával az autósnavin. Vicces, mennyire nem hasonlít már a volóságra az a térkép. Valahogy a beépítettség megugrott...
Persze, és az oziexplorer is tudta, pc-re, winCE-re is. Megy az autósnavigátoron is. Vízhatlan tokot is vehetek hozzá, és 20 alatt in kijön az egész, azután navigálok fél órát, mikoris lemerül az akku. Vagy vehetek napelemes töltőt hozzá 50-ért... Sajna GPS-nek GPS-kell. A pda másra való. A kocsiból kiszállva felejtős. Persze továbbra is vevő vagyok egy ceruzaelemes vízhatlan pda-ra, emberi áron, ami kihúz 10 órát 1 szett aksival.
Érdekes dolgot olvastam a neten az újabb Garmin GPS-ekről. Képesek lettek jpg képeket megjeleníteni térképként is. (persze kalibrált .kmz file-be lementett .Jpg-k kellenek, több megkötéssel, de alapvetően könnyen előállítható) Ez azt jelenti, hogy lehet térképnek használni a Google Earth-ról lementett képeket, vagy például a jókis horvát tengerésztérképeket. Sajna csak a Colorado és Oregon gps-ek tudják ezt, de mondjuk egy Oregon 200 már 67ezertől indul, ami sok, de megoldható a térképellátása ingyen, és legálisan.
Esetleg akit érdekel. Váltottam levelet mind a két említett kempinggel, viszonyításként bevettem egy 10 kilométerrel távolabbi kempinget is (ott már tíz évvel ezelőtt nyaraltunk, akkor nem volt rossz hely). Az árakról készítettem egy excel táblázatot, itt van róla egy kép. Mindenesetre érdekes, hogy a San Nicolo saját sátorral is drágább, mint a Miramare a legkisebb komfortú bérelt lakókocsival.
Nem biztos, hogy akkor lesz a szezonnyitó, sörözős buli mehet, akkor meg lehet beszélni. Akár jövő héten. Én pénteken tudom meg mikor érek rá. Én nem javallanám ennyire előrehozni a szezonnyitót, Gábor napon (március vége), még volt hogy be voltak a vizek fagyva.
Én is betársulnék abba a szezonnyitóba, de pont azon a hétvégén van a Bodrog-zug Ádámékkal. Az pedig nekem 2006. ősze óta ugyi... O:-) Nem tartunk inkább egy beszélgetős-sörözgetős összejövetelt? Jobban meg lehetne dumálni ezt is. No meg önző módon nekem se kellene a lehetetlenre vállalkoznom, hogy meló mellett kövessem a fórumot. Távolmaradókat szokás szerint bevonhatnánk telepatikus úton /ha nem megy, lehet skype, gsm.../
>ha a lidora kocsival akarsz menni, Nem, a logisztikai probléma az volt, hogy négy ember van három beülővel. (Lányom csak szurkolni jön. Így viszont ő vinné át hátizsákban a kényesebb cuccokat.)
én már csináltam esztétikai javításokat a hajó fenekén a decá-ban vett önégetős, önolvadós sílécjavító stifttel. azóta hasít annyira az öreg izsákom :)
dinsdale-t nem ismertem, de ez a dög sokkoló volt, amikor először jött szembe a san marco előtt. azért a városba nem megy be, de a guidecca csatornán, vagy a korábban megénekelt punta sabbioni - velence beevező útvonalon simán jön szembe
hát ez az, lehet csalinkázni, de nyugodt ne legyél, mert mindenki téged akar letiporni. kb úgy képzeld el a dolgot, hogy egy pedálos moszkviccsal (tudod, amilyen gyerekkorunkban volt a menő lakótelepi csávóknak) csalinkázol csúcsforgalomban a rákóczi úton a két oldali buszsáv + összes egyéb sávok között. amikor meg befordulsz a pici csatornákba, akkor meg a bosnyák téri piacon rodeózol a délceg moszkvicsoddal az árufeltöltők között :)
punta sabbioni - lido: vaporetto van, kocsi marad a szárazföldön
ha a lidora kocsival akarsz menni, asszem vhonnan mestréből (tehát a szárazföld egy másik, távoli nyúlványáról) megy a komp, de pünkösd körül drámai a sorállás, lehet h két napot kell várnod, mire elvisz a komp. az autó meg úgyis tök fölösleges a lidón
Nekem is dereng valami, azzal a különbséggel, hogy valamelyik m.a. építőjáték ("Babylon"?) pálcikáit használták e célra. Ha gáz van, szükségmegoldásnak jó lehet bármelyik égésnél csöpögő ("bombázó") műanyag? Akkor innentől kezdve akár sörétessel is lőhetnek ránk: a kajak javítható, a mentőmellény golyóálló (erre azért nem vennék mérget... ;O) ), úgyhogy mehetünk az Al-Dunára...
Hát az igaz ügy érdekében neked szívesen kiveszem a hűtőből a sügéreimnek szánt zamatos szúnyoglárváimat, és néhány napon belül pajkosan repkedő kicsiny tubicáknak örülhetsz már most. Tengeri kajakos zsákba zárva a hajódban viheted magaddal őket, és az este felállított sátradban elalvás előtt ki is eresztheted őket sétálni --- természetesen utána begyűjtenéd őket a továbbszállítás végett
Ez csak most tűnt fel. Azt jelenti, hogy még nincs verseny, de már nyugodtan csalingázhatsz a csatornákban?
Más. Jobban átgondolva, átnézve a dolgokat, mégsem a Miramare kemping lesz a nyerő. Ha megy Punta Sabbioni-ból közvetlen hajójárat a Lidora, akkor meg tudjuk oldani a logisztikát, így belefér a Nicolo is.
PE hegesztéséhez 130 fokos pontszerű hőlégfúvót használnak, és mivel a PE (HTP, HDPE stb.) igen érzékeny, érzékenyebb mint a PS és ABS meg a többiek, pluszmínusz 3 fokot enged meg eltérésként. Ekkor a legerősebb a hegesztés varrata. Prijon nem tudom ehhez képest mit ad el.
Akkor javallom, hogy le se pakoljátok a hajót megérkezéskor, ha kimentek a kempingből(Miramare) jobbra olyan kilométeres távolságra van egy vízisporttelep, ott érdemes lepakolni a hajót ha túráztok is a regatta előtt, vagy ha nem nyitják ki a kis ajtót a Vogalonga napján. Sokan indultak innen, messzebbi kempingekből. Érdemes más kempingeket is szemügyre venni. Igazából a Miramare közelségéből fakadó előny nem előny, mert ha netalántán mégis kinyitják a kaput, visszafelé nagy eséllyel zárva lesz, hacsak nem akartok sebbel-lobbal visszatérni, kihagyva némi velencei csavargást sörözést, pizzázást. Szerintem a döntő szempont a kemping minősége, fekvése, környezete legyen, jöttek 30km-es távolságról is reggel.
Egyébbként sielő multamból emlékszem még a talpjavitó müanyag rudacskára ( akkor kofix gyertyának hivták) .Kicsit ki kellett tisztitani a talp hibát, meggyujtani a müanyag rudat és a csöpögve égő müanyggal az árokba kellett tunkolni és a l ecsöpögő müanygot is a résbe kellett csöpögtetni. Később rájöttem ,hogy a koaxkábel átlátszó szigetelése is megfelel erre a célra. Terepen akár a pet palack is jó lehet .ki kell próbálni.
Látható oldalon csiszolják ,nem láthatón meghagyják. A Müanyag hegesztő pisztolyok 10 fokon belül tartják a hőt. Egyébbként szerintem a gyárban nem biztos hogy hegesztik .tul szép a felület.
na, összegyűjtöttem néhány képet a voga 2008-ról: - ezzel nem akarsz egy kajakban találkozni - figyeld a házak felett, mindjárt itt a gólem - előbukkant, ezt is jobb elkerülni - vízi dugó a cannareggio csatorna elején - benn a sűrűjében
Köszi! ;o) Akkor ha jól értem, elég egy sima páka, amivel V-alakú árkot húzok a PE felszínén és kell egy 300C°-os levegőt fújó hőlégfúvó pisztoly, ami a m.a. stiftet bedolgozza a V-alakú árokba. Utána simítani vagy csiszolni kell?
Szia! Én kaposvári vagyok, de sokszor jártam a Rezétin, egyedül is, társasággal is. A szezonnyitót nem tudom, ugyebár én kenus vagyok oszt ezzel az új hajóval még nem tudtam megbarátkozni. Egyedül nehéz evezni, nagyon könnyű, nagyon jár még az orra. Ha találok valakit a "bal1"-be, akkor lehet, mennék én is...
Sajnos engem a Voga nem hoz tűzbe: Velencébe és/vagy a környező, szintén folyékony úthálózatú városokba vágyódom ugyan, de EZ a tömeg engem sokkol. De a fotókat szívesen nézegetem... :O)
A terveim között a már említett szezonnyitón és a Cres-Losinj túrán kívül jún végén vagy júl elején - előreláthatólag, tehát 80 %-os valószínűséggel - a Duna-túra első 1200 km-es szakasza szerepel (Donaueschingen - Budapest). A felső szakasza ULM-ig inkább PE hajókkal ajánlott, deműgyantásakkal is teljesíthető (de a karcok így is, úgy is garantáltak!), lejjebb már több víz van a kajakok alatt... A túra időtartama kb. 3 hét. Nem kevés...
Az átevezés már nem vonz, de az akkor B.fürednél megrendezésre kerülő kajak-MTB duatlon igen. ;o) (szállás ugyanott)
B50: Igen! B80: A Svalbard-dal igen! De szerintem korábban, júl végén vagy aug elején kellene. Mostanában aug közepén-végén betör egy hidegfront (20 C°alatti nappali max hőmérséklettel, erős széllel) és hetekig uralja az ország időjárását. Inkább a kánikulában, "vízhűtéssel" van esély a teljesítésre, mint I-es és II-es viharjelzésben. De a pofámat befogom: ha késik a Duna-túrám, haza sem érek júl végéig...
Hali ! Kis hazámban létezik egy cég .Az ő lapjukon találsz némi pásztorábrándot a müanyaghegesztésről. WWW.hegesztés-kreativitás.wlap.hu De a válasz a következő : taknyolni lehet.Ugy csinálják ,hogy pákával huznak az anyagba egy vgyököt,majd forró levegővel és hozanyaggal (páca) ebbe a vágatba hegesztenek. 290-310celsiuson
Hány fokra kell hevíteni a PE-t, mondjuk egy stift bedolgozásához? Nem tudja azt egy átalakított forrasztó páka? (nem a pisztoly alakúra, hanem a bádogosok által használt rúdpákára gondolok)
Végigbeszéltük a családdal. Első körben a munkásabb, de kényelmesebb Miramare mellett döntöttünk. Aztán majd jövőre, amikor már ismerjük a terepet (meg a kajak terhelhetőségét, mert eddig még meg sem próbáltuk telepakolni), akkor újragondoljuk. (Eleve négyen megyünk, három beülővel, mert a lányom nem akar evezni. Így azért nem magától értetődő a Lido megközelítése.)
San Nicolo jobbnak látszik, mint Miramare, ahogy aeroe összehasonlításábó kiderül. Ami a miramare-i hajószállítást illeti, nekem úgy tűnt, a kempingesek minden évben el tudják intézni, hogy a kajakosoknak kinyissák az építési területet és a hajós stégeknél lehet vízre szállni. Ezzel együtt az építkezés miatt akár évente is változhat a helyzet, és amit tapasztaltunk két éve, az 2010-ben már másként lehet. Többen voltunk, akik a vízpartig kocsival vittük a hajókat - én a kis utifutimmal többet is - és nem emlékszem, hogy kellett volna a parkolásért fizetni. Mindennel együtt nekem Miramare kellemes emlék maradt. A versenynap délutáni erős szél és hideg eső ellenére is. Köszöhetően nem kis mértékben a kellemes társaságnak is!
A kép feltöltésével próbálkoztam, de most sem jött össze. Még tavaly a hivatalos voga honlapon a videok mellett fényképalbum is volt. Minden év eseményéről feltettek kilenc képet. A 2007-es "hivatalos" képek között volt az, amin felfedeztük magunkat, amire a szövegben utaltam. Ezen azt a kanyart kapták el, amiről aeroe ír. Ha elküldöd emiledet, elküldöm a képet. Talán neked még feltenni is sikerül...
4.pont 2. bek. Ez kétség kívül a legszűkebb keresztmetszet, a kanyarban ácsorgás, könnyed anyázás elsősorban a német evezősök miatt.
(a képen a középpnttól 1,5 cm-re lefelé, két sokszemélyes gondola alatt három kajakos. sárga hajóban fehér poloban usergt, mellette sárga hajóban kék poloban fehér sapkában os, mellette takarásban, szürke hajóban fehér poloban, szürke kalapban evezője fehér tolla kilóg balra vété.)
a miramare kijárata légvonalban tényleg közel van, de ott egy nagy kerítés volt (2 éve), építik a lagúna vízmagasság-szabályozását, emiatt egy csomót kell gyalogolni és csak a verseny reggelére nyitják meg a kaput, ha éppen a kempingesek el bírják intézni a dolgot az építkezéssel
Ha a Rezéti dunaágra akartok menni, figyeljétek a vízállásjelentést. Baján 280 körül kell lenni, hogy végig lehessen evezni, különben az elején a Senki szigeténél van egy hosszú gyalogos szakasz. Vannak olyan partszakaszok is, ahol tilos partraszállni, szigorúan védett.
Benne vagyok, hogy Gemencen legyen. Látom nagyon evezhetnéke van mindenkinek, de azért mielőtt március közepére sátoros evezéseket szerveztek gondoljátok át, meg van e minden felszerelésetek hozzá a pyrusz páleszen kívül is:) .
No megjöttem, minden csontocskám ép, nagyon jó hely ez a Les 2 Alpes. Örömmel látni, hogy nem punnyad be a lista télen se, és valljuk be ebben szerepe van a vitorlás, és vegyészeti szakközepes tanfolyamoknak is, azonban most már rá lehet térni egy közös buli szervezésére, ahol megbeszélhetjük az idei programokat.
a miramare esetében még egy nehézség, hogy a kempingtől a vízig iszonyú távolságot kell cipelni a hajót
Térképen nem tűnt olyan soknak, talán 200 méter lehet - feltéve, hogy a kemping bejáratával szemben az út túloldalán az már homokos part. (Ráadásul akár még azt is meg lehet csinálni - érzésre - hogy rögzítés nélkül feldobom a hajót a kocsi tetejére, kicsorgok a portáig, ott ledobom, locsi visszamegy a sátorhoz - addig valaki vigyáz a kajakra - és utána már csak az úton kell átvinni.
1. mi az első évben elvergődtünk a város másik végében lévő parkolóig, hajólerakóhelyig. parkoló megvan, de ez a vogalongától függetlenül is létezik. hajólerakó lehetőség van (a nagy dögöket ott rakják le a vízre), de nem őrzi senki, max ha a 20 fős sárkányhajó legénységből valaki ott alszik mellette - tehát ez kajakkal szerintem nem járható út.
alternatíva1: a városban találsz vmi helyet és a háziakkal megbeszéled, h a ház előtt v az udvaron tartod a hajódat. ebben az esetben a verseny napján csak a városban kell egy kicsit kavarni, de gyors haladásra a rajt előtt ne számíts, mert a csatornákon dugó van, két okból: a) a többi evezős is a rajthoz igyekszik b) a városból kitiltott összes motoros jármű a kis csatornákon igyekszik parkolni
alternatíva2: a városon kívül vmi kempingben. az egyik lehetőség punta sabbioni, ahogy os említette (a miramare-n kívül van több másik kemping is), de ez szerintem elég embert póbáló, hogy reggel lenyomod a 7 km-t, utána voga 30 km, aztán haza 7 km. ezek már elég nyílt vízek, estére hullafáradt is lehetsz. a miramare esetében még egy nehézség, hogy a kempingtől a vízig iszonyú távolságot kell cipelni a hajót. vagy bemész kocsival a hajóállomásig és csak ott teszed a hajót vízre, aztán a kocsival átállsz a parkolóba (asszem, kb. 5 eur/nap a parkolás). ebben az esetben kb. 2-2 km-rel többet evezel
alternatíva3: a lidón találtunk egy nagyon klafa kis barátságos kempinget itt). ebben az esetben a kocsit érdemes punta sabbioni-ban hagyni (az még szárazföld, a kocsit a lidóra bekompolni egy dráma és amúgy sincs semmi értelme), beevezni az összes cuccal a kempingbe (ez kényelmetlenebb az előző verzióhoz képest), aztán innen járkálni városnézni, versenyezni. a kemping a vízről nem látható, nagyon klassz füves, fás, kényelmes ebédelős / találkozós / beszélgetős hely van benne. ilyenkor gyakorlatilag csak kajakos van benne, jó a hangulata. a vízig kb. 50 m-t kell vinni a hajókat. ez a hely a várostól kb. 3 km-re van, a verseny előtt jó bemelegítés, utána kellemes levezetés
2 és 3. interneten lehet nevezni, vmikor tavasszal nyitják meg az oldalt, úgy emlékszem, h fejenként kell fizetni, rajtszámot hajónként kapsz, de nem vészes a nevezési díj amúgy sem. ha nem jön össze a nevezés, a helyszínen is lehet (előző nap!), de oda mindenképpen be kell menni a már nevezetteknek is, felvenni a rajtszámot
4. verseny vagy nem? az eleje elmegy, úgysem látod. a közepe tempósan megy, ha elkap a gépszíj, akkor nem szívesen állsz meg fotózni. adott esetben a hajód többi tagja kezd el hisztizni, amikor leállsz az evezéssel és fotózol. de ha nem fotózol, az élményből kevesebbet tudsz hazavinni. talán a legjobb, ha vhol a mezőny előtt leállsz, fotózod az elejét, aztán elindulsz a többiektől. viszont a rajtot nem érdemes elszalasztani, ágyúlövés a san marco-n, harangok, ujjongás, jó hangulat
os írta, h vannak útszűkületek, itt a borulás is előfordul, mert a sokpárevezősök ugye nem látnak jól előre, a lapátjaik jobbra-balra kilógnak 2-3 m-t, ott nem a kajakosnak áll a zászló. a legdurvább dugó a verseny végén a cannareggio bejáratánál van, mi itt egyszerűen feladtuk, kiszálltunk, megittunk két sört, aztán a mezőny végén becsorogtunk a célba. egyébként egyszer v kétszer majd mindenki megáll pihenni, pl. burano-ban sztem érdemes, be kell menni a városba a kis csatornán, színes házak, kávézók, vogás kollégák, helyiek, ennek is megvan a hangulata. csak el kell tudni engedni, hogy akkor a többiek előtted beérnek a célba
5. nekünk a második alkalommal ez az útiterv vált be, h 1. nap odaút és átevezés a lidóra, naplementére éppen meglett a kemping, 2. nap: kajakos városnézés, nevezés elintézése, 3. nap: verseny, 4. nap vaporettóval be a városba és gyalogos városnézés, kultúra, 5. nap kievezés a partra és hazaút. sztem tetszés szerint még 1-2 nappal hosszabb városnézés még jobbá teszi az élményt
egyébként kajakokkal a városban nem egy életbiztosítás menni, iszonyú hajóforgalom van (10-20 emeletes hajók is jöhetnek szembe, az álladat előre kösd föl, amikor megjelenik egy hajó a san marco tornya fölött), az olaszok nincsenek ilyen kis jószágokoz szokva, többször leüvöltenek a gondolások, de sosincs harag, megy tovább az élet
húha, húha, a márc 15-i hétvége éppen három napos, sztem akkor lehetne már közös évadnyitóban gondolkodni - mondjuk két naposra, ahogy ti gondoljátok, a harmadik nap meg - vérmességtől függően - mindenki mehet ünnepelni, tüntetni, tévét foglalni vagy csak a családdal maradni
tavaly nem jött össze az évad elejére szóló évadnyitó, tavalyelőtt igen, esetleg idén meg lehetne próbálni...
vegyük észre a finom különbségtételt, nem a vegyipari szakközepeseket szidtam, csak azt fejeztem ki, hogy oda én nem akartam beiratkozni :)
a pszichológiai gát tényleg megvan - amíg itt a fórumon csak egy login után máris böföghetem fel a gondolataimat, addig a honlapra már kiérlelt, fényképekkel, filmekkel felturbózott anyagot akarnék feltenni. és akkor még nem is beszéltem a formázási nehézségekről - amit persze a mindennapi gyakorlat simán eltüntetne, akkor már csak a tartalommal kapcsolatos pszich gát maradna
1. Nincs infóm arról, hogy a parkolás körülményei milyenek. Mestre felől - vélem - óriási tömeg érkezik ekkor nagy autókkal, utánfutókkal. Nekem az látszott biztonságosabbnak, hogy a vízen távozunk Velencéből a program végén. Kétség kívül izgalmas, amikor megjelennek a motorosok a legegyszerűbb motorcsónaktól a taxin át a vaperettó és a tízemeletes szörnyeteg is. De mindenki vigyáz a másikra.
2. Én sem láttam, de ami késik, nem siet. A nem olasz résztvevők száma évek óta növekszik. Ezt másként nem lehet kezelni, csak úgy, hogy interneten neveznek a reménybeli résztvevők.
3. Emlékeim szerint 8 EU volt. Nálam a hajó és a legénység száma megegyezett.
4. Az mezőny eleje hajt, mint a gép. (Nem értettem, hogy mit keres a start-vonal közelében egy tűzoltó hajó. Ahogy közeledett percről percre a start, megvilágosodtam. A start-vonalat ez a hajó biztosította. Aki áthaladt egy képzeletbeli vonalon, azt egyszerűen lespriccelte. Ugyanis, annak ellenére, hogy nem verseny, azért vannak, akik az elsőség dicsőségéért hajtanak.) Nem kell ezzel a gőzös teammel együtt menni. De azért, ahogy ilyenkor lenni szokott, elkapja az embert a harci láz, és ha nem is megy az elejével, azért lapátol. A guidelines-ben láthatod, hogy vannak kritikus pontok. Itt összeszűkül az "út", itt van kavarodás rendesen, de egyébként lehet lazítani fényképezgetni. Látod, még a restit is jelzi a térkép, mert itt nagyon sokan megállnak, kiszállnak és kajálnak így vagy úgy. A táv végén, ahogy a Canale Grandera kell kanyarodni, na ott még van tolongás rendesen. Egyébként annak idején a csapatunkból voltak, akik nem lapátolták végig a versenyt, hanem Velencében maradtak bóklászni. Na, ők tudtak jönni-menni mindenfelé, mert csak a gondolák járták a sikátorokat, és természetesen fotózni is ekkor lehetett kényelmesebben. Erről Nick? tud többet mondani. Aeroe a verseny előtt napon bóklászott a városban, erről viszont ő tud részleteket.
Ez erős túlzás, csak a kisebb részeket javítjuk helyben, a nagyobbakat profira bízzuk. :-)
"Végül is mi ér a műanyaghoz: lán vagy hevített fém?"
Amelyiket akarod. :-P A láng túl meleg, az közvetlen közelről rögtön megégeti a műanyagot, így a különböző formájú fém végekkel szokás összeolvasztani. A 400°C az a maximum, alacsonyabb hőfokra is lehet állítani. Persze mielőtt valaki élesben neki ugrik, nem árt gyakorolni valami hulladék műanyagon. :-)
1. A hivatalos weblapon láttam, hogy a Roma tér környékén van egy kijelölt parkoló és egy vízrerakó hely. Ez mennyire használható, ha nem akarunk a verseny előtt/után átevezni? (Egy ismerősöm mesélte, hogy tavaly nagyon szeles idő volt, és a verseny után beindultak a nagy hajók is - rengeteg borulás volt a visszaúton.) Engem mondjuk nem zavar, de a nejem nagyon parázik a nagy hullámoktól.
2. A hivatalos weblapon nem látok nevezési lehetőséget. Elképzelhető, hogy még nem rakták ki?
3. Mennyi a nevezési díj? Főre szól vagy hajóra?
4. Azt tudom, hogy nem igazi verseny, nincs időmérés. De mennyire laza a dolog? Meg lehet állni fényképezgetni? Vagy ez azért nem megy, mert elsodorják az embert?
1. Leglább egyszer el kell menni. Hihetetlen élmény! Ezt nem lehet csak úgy elmesélni. De azért próbálkozni kell.
2. Ámítógépen keresztül kell nevezni, és bankon keresztül utalni a nevezési díjat. Ez látszik biztosnak.
3. Időben le kell menni. A versenyt megelőzően regisztrálni kell, ekkor lehet felvenni a rajtszámot is. A verseny napján erre nincs lehetőség.
4. Mi annak idején Punta Sabbioniban kempingezünk. www.camping-miramare.it Ezt jó szívvel tudom ajánlani. Nem okozott gondot sem a reggeli átevezés, sem a verseny utáni hazaevezés. Fizikailag. Viszont délután rohadt hideg eső esett erős széllel kísérve, mire megérkeztünk a kempingbe.
5. A lapátolás kellemes. A táv nem vészes, ez nem verseny, inkább hasonlít egy vizi-karneválhoz, nincs szintidő, mindenki egyéni tempója szerint lapátol. Aznap a városból a motoros hajók ki vannak tiltva, de a verseny végeztével megjelennek a kisebb-nagyobb szörnyek, átélheted az őrületet. De ebben is van valami kedves.
1. A Pyrus Tengeri Kajakosok Baráti Társasága rendezvényei
Ebbe a körbe tartoznának azok az események, amelyeket a PTKBT szervez tagjainak, az érdeklődőknek. Ilyen pl. az évadnyitó, évadzáró, a B80. Ebben az esetben a szervezés feladata hivatalból a PTKBT felkentjeié.
2. A PTKBT tagjai által kezdeményezett, nyitott túrák, ahová a kezdeményezők szeretettel várják a csatlakozókat, érdeklődőket. Ilyen pl. a Pepin álta említett március 13-14-i dunai csurgás. Ebben az esetben a szervezés a kezdeményezőké.
3. A mások által szervezett túrák jelentenék a harmdik kört, ahová a PTKBT, mint szervezett csapat - figyelembe véve a nevezési kedvezményt - jelenik meg. Ebben az esetben a részt venni szándékozók közül kell valakinek magára vállalnia a szervezői feladatot.
Természetesen nincs szükség a végletes formalizálásra, de az elmúlt évek tapaszatalatai ezt a minimálisan szükséges szervezést a siker érdekébn megkövetelik. Lásd akár csak a 2009-es évadzáró előkészítését.
Ami az 1. pont alatti tételeket illeti.
Az évadnyitó az elmúlt években nem jött össze, illetve a B22 (átevezés) bizonyult olyan programnak, ami egyben az évad első nagy létszámot megmozgató eseménye. Szereintem legyen évadnyitó, május közepén (8-9 vagy 15-16, a vogalonga idén máj 23-án van.), ha javasolhatom, akkor már az apró népek is gondmentesen tudnak az eseményen részt venni. A helyszín nyitott. Én javasolnám a Fertőt, akkor már a kemping nyitva van ott, ahová menntünk volna ősszel.
Évadzárónak - javaslom - maradjon a Tisza-tó azzal, hogy nem kell feltétlenül Fürednél vízre szállni.
B80 - ne adjuk fel! Két próbálkozás tapaszatalata alapján 2010-ben sikerülnie kell! Tavaly is aug végére terveztük és csak a B50 miatt tettük át szeptemberre. Most is aug közepérte-végére javaslom. Ha a B50 bezavar, mert többen a csapatból mennének, akkor inkább előbbre tervezzük.
Aeroe javaslata alapján én e három program kapcsán vállalok a szervezői feladatokat, természetesen azzal, hogy a részleteket illetően a csapat tagjaival való egyeztetés után, társ-szervezőkkel együtt véglegesítjük a programokat.
Ami a 2. pontot illeti, elfoglatságomat figyelembe véve, szívesen csatlakozom kezdeményezésekhez. Márc. 13-14., családi program a Velencei tavon, nyári családos nyaralás, vándor-táborozás az Adrián, ...
Ami a 3. pontot illeti, a B22-t (átevezést) ne hagyjuk ki. Abban a formában, ahogy eddig is jelen voltunk. Ennek időpontja július 3. Tali pénteken az alsóörsi Európában és úgy menjünk "átevezni". Utána vasárnap levezető program...
Végre egy PE-mágus is van a körünkben! Húúú, akkor Te kened-vágod (pontosabban: heggeszted-szabod) a témát! A két páka között nem látok paraméterbeli különbséget, árban is megegyeznek. Ez viszont mit jelent? - max. hőmérséklet 1300 C° - hegy hőmérséklete kb. 400 C°
Végül is mi ér a műanyaghoz: lán vagy hevített fém?
Ettől függetlenül jól hangzik! A Programszervezőn megérdemelne egy bejegyzést, ha úgy gondoljátok... ;O) (a magam részéről még nem nyilatkoznék, az még félszáz nap...)
Felekezetünk kultikus tárgya iránti vonzalmunk nem az objektív paraméterek kvantitatív elemzése alapján alakult ki. Ennek alapján pl. nekem mindegy, hogy mit mutat a kepler-kuppler-doppler-kupper elemzés.
"...5. Szentendrei sziget kerülés - de ne szerdán!!! :)..."
Mi bajod a szerdával? Az egy nagyon jó kis szerda volt! ;O) (egyébként azért tettük szerdára, mert kettőnkön kívül senki sem jelentkezett, és mert mindkettőnknek olyan a munkaidő-beosztásunk, hogy nincs prioritása a hétvégének.)
Már Pepin is figyelemfelkeltő volt, de Páter Pyus-szal való találkozás képes volt azt is überelni. ha nem megyünk a havas bércekre, ott a helyem, még akkor is, ha egykoron azt mondtam, csak május 1. után ülök hajóba ...
Ps. A hosszú és unalmas téli estéken átfutott bennem, mely lapátolásokra gondolok vissza legszebb emlékként. Társaságotokban a táti esős portyázás biztos ott lesz a dobogó közelében.
"Párszáz forintos cucc lehet, akár egy ragasztópisztoly, jó lenne a csapatnak legalább egy ilyen."
Ha nem is pár száz forintos, de az alábbiakhoz hasonlót használok autók műanyag alkatrészeinek hegesztéséhez. ( nem a videón látható "forrasztás") Ez akár helyszínen is használható gyorsjavításhoz. Egy palack öngyújtógázzal 5-6órát üzemel, ennyivel hosszában kettévált hajó is megjavítható. :-))
A családi nekünk is fix szálláshellyel, napközben sok csavargással és fürdéssel... Olyan helyre megyünk, ahol kisebb szigeteket, eldugott partszakaszokat fedezhetünk fel kajakkal. A nomád jellegű 4-5 napos túrát gyerekek nélkül tesszük meg.:-)
Ami engem illet "nevezni" szeretnék ezekre a közös evezésekre:
1. jan.23. Molnár-sziget kerülés - ha odaérek ...
2. Évadnyitó
3. Nagy családi közös evezős-fürdőzős-játszós buli mondjuk a Velencei tavon
4. B80 - reméljük lesz az idén is
5. Szentendrei sziget kerülés - de ne szerdán!!! :)
5. Évadzáró
Meg közben ami lesz, és részt tudok rajta venni.
A családi nyaraláson természetesen a kajakok is ott lesznek, de az nekünk nem nomád-túra jellegű, hanem "apartmanosdi", és evezgetünk kicsit jobbra-balra, ...
Nick? szerintem, ha lesz rá időd többünknek örömet szereznél az adatok felrakásával (a SC rajongói klubbal is rendelkezik, idáig Uldin van benne meg én, Saintusról nincs tudomásom :), az Aquanaut meg már többször felmerült.
Igazi nagy tömegigény persze az Izsákra lenne, amelynek imádására nagy létszámú, bejegyzett egyház is alakult.
Goos, örülök hogy előkerültél:) A túrán mindenképp fényképezzetek milliót, sajnos csak lélekben leszek veletek, éppen vizsgázok :-( (pedig a Jézuska egy önfelfújó matracot hozott, amit már nagyon meg kellene tesztelnem)
Akkor túra. Goosnargh és én privátban jó három hete elkezdtünk szervezni egy kétnapos evezgetést. Nem kell túl bonyolult dologra gondolni, inkább csak arról van szó, hogy szakadjunk már ki a négy fal közül.
Útvonal: 1. nap (03.13, szombat) Indulás: Esztergomból szombat délelőtt. Érkezés: Kisoroszi környékén valahol. (3-4 óra csorgás.) Táborverés, tűzrakás, kaja, beszélgetés. Alvás téli körülmények között.
2. nap (03.14, vasárnap) Indulás: Kisorosziból sátorbontás után. Érkezés: Szentendre (3-4 óra csorgás)
Ha bárkinek szintén viszket már az ülőgumója, akkor szívesen látjuk. A kajaklogisztika fakultatív.
ysak adatait nem adta ki az rtm, ez azt is jelentheti, hogy a mérnökük nem adja, de azt is, hogy VETTÉK a terveket, és azok nem jártak hozzá. Így lehet olcsón hajót venni gyártásra. A másik két hajónak megvannak a kaper-tesztjei, csak nem raktam ki az oldalra még, mert senkit sem érdekelt. 75 dögről van szó, és persze szitontopok nincsenek bennük, mert azokat egyes mérnökök tutajnak minősítik
Én tervezek a családdal egy 4-5 napos Losinj kerülő túrát idén, de a fiamnak annyira bonyolult élete van, hogy nem merek senkivel sem közösen menni. Simán belefér nála, hogy indulás előtt pár nappal kell arrébbtenni egy héttel az indulást.
Nono, csak ne bántsuk a vegyipari szakközepeseket. :-))
Halkan jegyzem meg, hogy úgy érzem, mintha valami pszichológiai gát tartaná vissza az embereket attól, hogy a honlapra írjanak hosszabb, összefüggő írásokat. Szóval én opportunista disznó leszek, de nekem az is megfelel, ha valaki ide a topicra ír néhány kócos mondatot a Vogalongáról.
Valami perverz módon még mindig foglalkoztat a kajakok sebessége (persze csak bizonyos határok között, ha annyira függő lennék az hiszem egy Csepeli K1 függene a garázsom mennyezetén, és azt símogatnám meg minden kocsiból kiszállásnál :-).
Nick? szerinted hogyan viszonyul egymáshoz az Ysak - Point 65 Sea Cruiser - Valley Aquanaut Club - trió (a gépháztól teljesen eltekintve) sebesség szempontjából? Mármint teljesen tudományosan..
kedves pepin és m_atts, végre valaki olyat is ír, ami engem is érdekel, már kezdtem azt hinni, hogy egy vegyipari szakközépbe iratkoztam be :)
nagyon egyetértek, hogy kezdjünk el terveket kovácsolni, a javaslatom az lenne, hogy egy-egy önkéntes legyen a 'gazdája' egy-egy túrajavaslatnak, gondolja végig, hogy hová érdemes menni, hol érdemes megállni/aludni, mi legyen a logisztika, esetleg tegyen javaslatot. egyetlen megkötés szerintem, hogy ezek után az önkéntes szervezőnek illene ott lennie a túrán...
az évzáró szervezésekor, meg az évzárón is fenyegettük egymást egy pár túraötlettel: fertő, szigetköz, gemenc, hernád
sibeniki és vogalongás tapasztalatunk van, akkor most jó alkalom összeszedni az infókat a közös honlapunkra :)
A tervekről jut eszembe, idén mindenképpen szeretnénk résztvenni a Vogalongán. Aki már volt, leírná, hogyan megy ez, mi mindenre kell figyelni? Az alapelképzelés kemping valahol a közelben, még az se kizárt, hogy valahol Punto Sabione környékén. (Bár egy ismerősöm szerint eléggé hullámos az átkelés - és a 30 km mellett egy átkelés oda-vissza nem biztos, hogy jól fog esni.)
Az egy kubuntus gép volt/van (amit most is használok), de ez itt nagyon off...
Úgy látom, most mindenki kényszercselekvéseket végez. Már ami a kajakozást illeti. Kivéve az itt is jelen lévő "jégtörőket", de az ő lelkesedésük is csökken a napsütéses órák számával egyenes arányban...
Lehet, hogy ez is még korai, de a már régebben említett családi közös evezésen kívül körvonalazódik egy-két túra, amit nem szeretnék ezen a nyáron kihagyni: - A családi nyaraláson kívül (ahová szintén visszük a kajakokat!) is szeretnék a tengerre (Adria) menni. Legalább egy 4-5 napos laza túrára. Ideális célpontnak tűnik Sibenikkel szemben lévő szigetcsoport. - Ha összejön szívesen csatlakozok akár egy közös szervezésű túrához: mindegy hova, de sós legyen a víz (és tiszta). - Gemenci holtágak bejárása: Indulás a bajai híd lábától Kb. 2,5 km-t kell összesen felfelé evezni, a többi kb. 18 km-t a két egymás felett lévő holtágban kellene megtenni. Ha jól emlékszem, összesen egy helyen kell átemelni. Vissza a kiindulópontra kb. 8 km az út, de már lefelé. Az egész 30 km-en belül lesz. Ezt a családdal is szeretném bejárni, ha már minden családtag edzett lesz, de lehet közös szervezésű bulit is csinálni. - Feltétlenül elmegyek/elmegyünk erre a Dráva szakaszra. (Horvátország, Drava -t kell kiválasztani!) 1 napos, kényelmes túra. Tőlünk nincs messze. Csak a logisztikát kell jól kitalálni, ezért célszerű több autóval menni. Erre a szakaszra -még- nincs különösebb adminisztratív megkötés, nem kell bejelenteni...stb.
Igen, nagyjából ennyi; van benne egy olyan részlet is, amikor egy sérülést egyszerűen "ellapít" a forró pákával.
Egyébként én a HTP-ről írtam azt, hogy nem laminált, hanem PE. Kutakodtam egy kicsit, ami nem volt egyszerű a "htp"-re mindent bedobált a gugli, amiben szerepelt a http... :o/
Végül találtam valamit:
"...a proprietary-branded polyethylene plastic which contains longer plastic molecules to create better stiffness and abrasion resistance."
Ami a guglifordító segítségével valahogy így csavarható magyarra: "...egy védett márkajelzéssel ellátott polietilén műanyag, amelyben hosszabbak a műanyag molekulák, hogy jobb legyen merevség és kopásállóság."
Tehát a HTP egy PE anyagtípus. Vagymi... ;O)
A Wiki-ben nincs szó HTP-ről, viszont megemlíti a ragasztási-forrasztási módozatokat.
A jövő héten pedig keresek egy karosszériást, aki foglalkozik PE-heggesztéssel is... :O)
>Inkább legyen 20-30 dekával nehezebb, kerüljön negyedannyiba és bírjon négyszer annyit!
Háá-tigen :)
Mindenki másképp főzi a bablevest ... de ez a szerencse, mert különben mindenki sárga-piros PE kajakban evezne, mondjuk piros tollú lapáttal, és még a ruháink is egyformák lennének ... :)
Nem laminált, hanem PE. És ha jól sejtem, nem anyag, hanem eljárás.
Egy spéci kialakítású pákával lehet javítani a PE kajakokat. Ebben a kisfilmben látható valahol az 55. másodperc táján. Párszáz forintos cucc lehet, akár egy ragasztópisztoly, jó lenne a csapatnak legalább egy ilyen. A "Reparaturstift" meg kívánt színben rendelhető a PRIJON-tól... ;o)
Mint ahogy Saintus honlapján, itt is szükségesnek tartom megjegyezni: nem tudom és konkrétan nem is érdekel az armerlite anyag vegyészeti és technológiai definiálása, de az említett anyagból készült kajaklapáttal azóta megtett kb. 1700 km alapján állíthatom, hogy nagyon jó formájú, tartós, merev és nem utolsósorban: elérhető árú evezőt kanyarintottak belőle, s nekem, mint kajakosnak ez a lényeg. :O)
Nem esek hasra egy "a NASA titkos laboratóriumában kifejlesztett" benyögéstől, sem pl. a vákumlaminálási eljárástól, ha folyton vigyázgatnom kell rá és arra kell gondolnom, hogy aktív használat melett 4-5 évente így is, úgy is le kell cserélnem az 50-100'000-es értékű evezőmet, mert az anyag elfárad, elérik, stb. Inkább legyen 20-30 dekával nehezebb, kerüljön negyedannyiba és bírjon négyszer annyit!
A szponzoráció megint más téma, felajánlásokat az e-mail címemre várok... ;O)
akkor még nem láttad a slackware-tuninglinuxomat kajakozásra állítva... :-) itt szerintem egyik rencert se szídjuk, mindegyik jó volt valamire. A lunixxot legalább úgy rakod össze ahogy akarod, akár egy evezőt.
Szerintem a Linuxos hasonlatod sántít. Néhány évvel ezelőtti állapotokra igaz. Az én nézőpontom szerint: "A linux ezzel szemben egy rakás kajakalkatrész, ingyen, amit neked kell összerakni, személyreformálni, de csak 1 körömolló és 2 dobverő van az elkészítéséhez." -Ma már nagyszerű, instant alkatrészeket kapni, melyekkel néhány óra alatt használható kajakot varázsolhatsz elő, szinte a semmiből, puszta kézzel. (Néhány hete csináltam, tök jól működik!)
"Mikor kész, 3 év után, evezhetsz vele a fertőtavon, de csak azon." - Mint írtam az összerakás mindössze néhány órát igényel és egy nagyszerű, kajakot kapsz, amelyik minden vízen megállja a helyét. De csak vízen!
"Ha más vízre viszed akkor vagy azonnal felborul, vagy csak hátrefelé lehet evezni." Természetesen -ahogy a boltban megvásárolható kajak esetén is- elsősorban az adott feladatra alkalmas: egy tengeri kajakkal ne akarjunk vízeséseken lecsorogni...
"Ha pedig az eveződ nem olyan, ami az adott hajóval együttműködő darabok listálán rajtvan, akkor, jobb ha inkább kézzel lapátolsz." Kajakot csak kajakevezővel érdemes meghajtani. Mással is lehet, de nem lesz olyan hatékony. Olyannyira, hogy lehet, hogy nem is mozdul a kajakod evezés közben. Ez visszafelé is így van: például egy komolyabb vitorlás hajón mit kezdenél egy kajakevezővel, akár a legdrágábbal is!?!
Hogy kajakos hasonlattal élljek, és ne legyek végtelenül OFF, a win javítocsomag nem olyan, mint egy pótalkatrész. Inkább olyan, mintha a kajakodhoz hetente be kellene szerezned néhány cserealkatrészt, hogy az azon a héten aktuállis időjárással is megbírkózzon, különben szímplán elsüllyedne az első hullámon, mivel a gyártó csak a kiadás hetében jellemző hullámzásra készítette fel.
A linux ezzel szemben egy rakás kajakalkatrész, ingyen, amit neked kell összerakni, személyreformálni, de csak 1 körömolló és 2 dobverő van az elkészítéséhez. Mikor kész, 3 év után, evezhetsz vele a fertőtavon, de csak azon. Ha más vízre viszed akkor vagy azonnal felborul, vagy csak hátrefelé lehet evezni. Ha pedig az eveződ nem olyan, ami az adott hajóval együttműködő darabok listálán rajtvan, akkor, jobb ha inkább kézzel lapátolsz.
Van egy remek varázsló a Microsoft honlapján, melyben minden javítócsomag megtalálható. A dolog lényege, hogy ha a dózerben valami lefagyott és kéne helyette egy javított, a Varázsló végefelé van egy tétel, hogy ,,upgrade-csomagok billdowshoz''
Gondolom súlyosabb programozási hibák kijavításáa hozták létre a varázslókat, amely a felhasználóval különleges kommunikációt folytat, ezzel sugallva azt, hogy a gyártó mindent megtesz az igaz ügy érdekében --- hogy a felhasználónak jó legyen.
Melyik gyártó dicsekszik azzal, hogy neki javítócsomag sem kell?
Egyébként a Linuxhoz is vannak javítócsomagok, így az is előfordulhat, hogy ott is van valami fogyasztóitársadalon-féle cucc...
8=)
(nem kötekedek ezzel, de ez kijött belőlem, amiért hiába keresek egy rothadt libWand.so fájlt binárisan, tgz-ben...) Megyek, szapulok inkább mást
Van 1 PDF file a prijon honlapján, amiben az összes szerelvény megtalálható, gondolom, ha valami eltört, és kéne másik, de a file vége felé van egy olyan tétel, hogy javító anyagok HTP-hez. Ez mi lehet? Nme vagyok túl jó németből, de mintha azt írná, hogy pagasztópisztollyal felvihető a cucc. Gondolom mélyebb karcok kijavítására lehet jó. Mindenesetre érdekes. És az is bíztató, hogy náluk sem az új hajó vásárlása az egyetlen megoldás a hibás alkatrészek pótlására. :)
Egyébként a Prilite-hoz is van javítóanyag, szóval lehet, hogy mégis valami laminált cucc az is. (ugyan azzal javítja, mint a karbont...)
Van amit ott is csak vákuummal. A winget amit csináltam, hiába laminálnám kézzel, az erezet miatt lehetetlen... Aztán meg van olyan gyanta, ezek a prepregek, melyek jó gyorsan el tudnak készülni (pl repülőgéphangárban ez fontos), de autokláv kemence kell hozzá, az meg ismét drága. A ,,kezdők'' által nem gyártható termékek egyetlen célja a ,,hardveres'' formavédelem, így ugyanis akárki nem tudja koppintani a dolgokat. A ropzon is erre mehetett rá, persze tény az is, hogy a PP-kompozit olcsóbban is jön ki, ha már megvan a szerszám. Így nagyobbat akaszt. beszélek itten mintha értenék hozzá, pedig nem... :( Volt régen egy film, Dutyi-dili vót a címe. Abban mondja a nigger, amikor a börtönben ki akarják filézni: ,,Kicsi vagyok, kicsi seggdugasz...'' --- ezt mondom most magamra
...és persze vegyész ismerőseim azt is elmondják, hogy ez a fajta anyag egyáltalán nem újítás, már régóta közismert dolog. Röhögni meg nyugodtan lehet, szabad ószágban élnk --- legalábbis ezt hirdetik... :-)
Gondolom megalkotásakor ez volt az egyik elsődleges szempont. Mer azért lássuk be, az üvegszál-kevlár-karbon hármasból eléggé bármit elő lehet állítani...
A polip meg ropilén egy ínyenc tengeri fogás. Csak a ropi-facsaró készülék drága...
a ropzon a-val kezdődő anyagára én valami fegyvergárat találtam eg betű átírásával. Az nyaguk egyébként polipropilén-szálakból összerakott, nem gyantás kompozit. Gépek kellenek hozzá. Sok, és drága gépek. Az nyag hátrána, hogy ha mégis javítani kell, nem tudod anyagában javítani, dobhatod ki és veheted a másikat.
Nick?-nek nagy heppje az anyagok nevének elemzése. Sajnálom, de egy darabig nem tudtam nem fuldokolni a röhögéstől, amikor a Robson féle Amerlite-anyagról indult vérremenő vita az oldalamon Bazsáva, amíg én kajakoztam a tengeren (így jól kimaradtam belőle) majd itthon rákerestem a neten, hogy mi is ez az anyag, és egy amerikai medencevilágításokat készítő cég neve volt. (persze egy r-betűvel rövidebb az a név, de ez akkor nem igazán számított :)) Lényeg, hogy a fantázianeveknek nincs túl nagy szerepe az anyag minőségében.
A pirilite-ról tudtommal a fórumon senkinek nincs tapasztalata. Azt hiszem nem kompozit anyag, hanem ABS-műanyag, de ezt aki ért németül, a prijon oldalán is megtalálja. Az biztos, hogy nagyon szép és könnyű hajók készülnek belőle. Hogy mennyire állja a köveket az kérdéses...
Ezt azért tudom, nem is névetimológiát kértem ... Van a Prijon PriLite T470 és 505. Most épp ezek kerültek látókörbe. A 470-ről van teszt is, angolul, sőt a Prijon reagált is a tesztre. Akit érdekel ....
RTM Arctic-ot tavaly vettem némi töprengés, prbálgatás után lányomnak. Nyáron lent voltunk a tengeren és úgy tűnik, bejött. Biztonságos, evezhető, pakolható hajó. Alkalmas hazai vízen bárhol és a tengeren sziget-szökkelésre. Anyaga egyrétegű, de vastag - a súly megegyezik a hosszabb Ysakkal. Én egyedül a lábtartóját kritizálom: fix rögzítésű létra-rendszer... Közepes testkatú emberek számára, vegyes használtra megfelelő választás.
igazából a 7-es szél és az 50 centis hullámok nem egy helyen voltak, a nagy szél egy öbölben tört ránk éppen szemből, kb. 500 métert kellett csak megtenni, ekkora úton csak minimális hullámok voltak (itt volt: itt)
az 50 centis amplitúdó meg kb. 4-esben volt, az már nyílt vízen. azt is elég nagynak látjuk a kajakból, mert ugyi akkor a hullámhegy és a hullámvölgy között 1 m a különbség - tehát pl. a szomszéd kajaknak még a lapátját sem láttuk mindig
a 6110-es nokimámat úgy kapcsotam fél évig. Fogpiszlálóval a legkönnyebb, annak be lehet törni merőlegesen a hegyit, oszt könnyebben rásimul a megfelelő pöcökre a telefon powergombjának belsejében...
A googlebooksról szépen lassan le lehet szedni majdnem az egész könyvet, de van pár oldal, ami soha nem nyílik meg. (egyébként meg 1 napra is korlátozza, hogy hány oldalt nézhetsz meg.) Nekem ebből a könyvből 22 oldalt nem sikerült leszedni. Persze megvettem papíron, az egészet. szóval akárr be is scannolhatnám... :)
A génua azért nem jó tengeri kajakra, mert az éppen nem a hátszél és félszél közti irányokra van optimalizálva. Nekünk olyan hátszélvitorla kell, amivel oldalszélig fel lehet menni, ez pedig a gennaker. A spinakernek egyébként mindig van boomja, a gennaker is boomolható. Még meg van a Pouchom, de két éve nem volt összerakva. Sok bordát kellett már cserélnem benne, mert nagyon öreg. Akitől vettem (kb. 15 éve) tengeren használta feleséggel és két kisgyerekkel, Tümler motorral, oldalmotorként, csak a kikötésnél eveztek, egyébként motorcsónakként használták. Vitorlázatot, svertet ők csináltak hosszá. A nyáron összerakom, mert a puli kutyánkat csak így tudom megkajakoztatni.
Nyugi, a napelemes villanymotor-meghajtásig azért nem jutunk el! Legalábbis a héten... ;O) Ez inkább csak amolyan játék a lehetőségekkel, amik e hajókban rejlenek. Persze a technikának megvannak a buktatói, de az áldásai is: vitorlával - megfelelő erejű és irányú szélnél - jóval nagyobb távokat lehet megtenni egy nap alatt, de időtöltésnek sem utolsó. A POUCH egyébként a legolcsóbb vitorlás csónak, amit ma hazánkban beszerezhetsz, és szélcsend beálltakor sem kell lebiggyedt ajakkal gubbasztanod a tűző napon, csak fogod az evezőt és hajrá. (ez egy igen komoly jollés probléma: a vitorlás csónak egyszerűen túl kicsi és könnyű ahhoz, hogy benzin- vagy villanymotort rakjanak fel rá, szélességük miatt igen rosszul evezhetőek; ha mégis ellátják gépi meghajtással, folyton zavar és a súlyelosztással is meggyűlik a bajuk)
Egyébként Arzának is igaza van: mint látod, éjfél után is itt ba..om a rezet a gép előtt, mert a lázkórság tombol bennem és nem tudok aludni. Emiatt evezésről még jó ideig nem lehet szó, pedig a víz most is folyik... :O)
Remélem tudod, hogy nem volt szándékos! :O) Emlékeimben Te mint Ysak-os és saját kezeid által realizált skin-on frame-es, Oldstruggler pedig mint Ysak-os és SKY-II-es éltek. Egyszer sem láttalak Titeket az említett kajakokban, csak híradásaitokból sejlik, hogy van vagy volt ilyenetek. Ráadásul nem is próbáltam azokat, így nem mondhatok róluk semmit se pro, se kontra, se rekontra... ;O) De azért örülök, hogy Huszi barátunk örömére bővítetted a kínálat-ismertetőt! :O)
Eddig azt hittem, csak én olvasom egyre inkább lejjebb kerülő állal a történéseket(inkább terveket) ... már majdnem koppant az asztalon, de visszatoltam ...
Megint csak azt tudom írni, mint a múltkor, hogy szerintem csak nagyon unatkoznak a sporttársak ... :)
Engem ez a vitorla dolog biztonságtechnikai okokból is "izgat", meg valójában én sem értem: ha valaki a kajakot választotta, akkor az az ember nem evezni szeretne?
azt azért nem értem, hogy némely hardcore kajakosok még a kormányt is istenkísértésnek tartják (vö. murphy: ami elromolhat, az el is romlik), ti meg itten meg akarjátok furkálni a hajótestet, mindenféle vorstagról, achterstagról, fockról, grószról, meg schwertről hablatyoltok - ez mind elromolhat. vagy képzeljetek el egy eszkimózást - paddlefloat-tal v anélkül - amikor a vitorla fel van húzva...
ezt akarjátok, feleim??? nem lenne jobb inkább evezni?
a vízvonalban normális áron lehet venni 3m-es (nem három méter, hanem minnesota mining & manufacturing - tudjátok, a post-it-es cég) öntapadós fényvisszaverőt, szerintem tökjó, én raktam tavasszal a hajókra, lapátokra
bazsa jótékonyan kifelejti a listájáról az rtm 4 m-es hajóit: arctic és océanic. oldstrugglernek van egy arctic-ja, nekünk pedig océanic-unk volt három évig. még tavaly írtam tesztet, szerintem jó lehet huszi kollégának
Kapcsolj be egy telefont szétszedés nélkül, amiből egy éve kiesett a kibekapcs és csak a lyuk van meg a helyén. Már dél óta küzdök, de most előveszem az ütvefúrót és még két szeduxent.
Linyuxkernelhez hasonló sikerélmény lesz, ha sikerül. :-)
Jók azok a hajók nagyon, életem első egyéni túrája (amikor faterom otthagyott a tiszán naméyban) azzal volt, aztán szolnokon egy telefon után kiszedett a vízből. A tiszatavon megvolt életem első szörfözése is, bár akkor még azt sem tudtam, hogy az az. 15 éves lehettem vagy mi. Persze több baltával jártam és több késsel...
Szerintem nem sokat szőröztek a POUCH-féle svert megálmodói grafikonokkal meg görbékkel, csak az volt a lényeg, hogy az oldalcsúszást csökkentsék és hogy emiatt ne kelljen a hajótestet átalakítgatni, megbontani. Keresztrúd, rajta két függőleges lap oszt ennyi. ;O) Ezek nem versenhajók, hajó-osztály bajnokság sincs, egy kis káros, energiazabáló turbulencia belefér. A "fíling"-et nem dönti romba. ;o)
Na most tényleg ég a pofám: a genakkert kevertem a génuával (EMDZSÍ, ne kuncogj, bárhol is vagy!)... Ehhez nem kell boom? A spi-hez kell, ha jól tudom... A vorstag előtt átvetett kötél nem esik a vízbe? Gyűrűt, kampót nem használhatsz a megvezetésre, ha pedig a vásznat behúzod a kajak alá... :o/ A génua nem elég?
Találtam olyan képeket a neten ahol ez - vagy legalábbis megtévesztően hasonló - a vitorlarendszer heveder-pánttal van felfogatva: nem hiszem, hogy a vízvonal alatti részbe furkálnának. Bár ki tudja? ;O) Mindenesetre a lapos heveder nem nagyon zavarja az áramlást és jól meg lehet feszíteni, csúszkálás ellen elég egy biciklibelső is.
De nem csak a PRIJON-féle kétpálcás (értsd, ahogy tetszik...) megoldást terveztek és gyártottak. Talán a legkisebb átalakítás a nem egészen fél kilós, félgömb formájú rendszerhez szükséges. Windpaddle Sails A félgömb megvarrása nem egyszerű, a megfelelő átlátszó anyag beszerzése ugyancsak problémás. Bár ha rábukkanunk egy kiszuperált, lomiból származó 20-25 éves szörf-vitorlára, azon van annyi a kétféle vitorla-anyagból, ami 2-3 komplett vitorlázathoz elegendő. De van még sok verzió... :O)
A bme-n azt is mondják, hogy vitorlásoknál úgy kell építeni ezeket, hogy a vízkiszorítási görbe a kiemelkedő svert miatt ne térjen el a szabályos gauss-görbétől. Addig szórakoznak a hajótesttel, hogy el tudja viselni a hozzá tervezett szkeget vagy svertet, hogy jó áramlások legyenek mindenütt. Sokszor egy évig is elszórakoznak ezzel, közben az ipar meg nyomja az "általánosan, minden hajóra alkalmazható" szkegeket... Namenteminnen a dumámmal... .-)
A fotók alapján mélyebbre nyúlónak és nagyobb víz alatti felületűnek tűnik a WAYLAND svertje, bár a formailag karcsúbb. A merüléssel valóban luftot rúgtam: a hajótest merülésésre értettem, nem pedig a svert legmélyebb pontjára; a svert nem szerves része a testnek (még akkor sem, ha fából van ;O) ), ettől függetlenül valóban akként viselkedik. Tehát valóban nő a hajó merülése, még akkor is, ha ez a PVC "palánkozaton" nem mérhető. :O)
A próbát - vagy legalább egy alapos szemlét! - köszönettel elfogadom és remélhetőleg hamarosan élni fogok vel! ;O)
A laterálfelület elsősorban a vízvonal alatt keresendő, bár néha a vízfelszín felett is használják ezt a szót, itt helyesebb a ,,szélnek kitett felületről'' beszélni. Nem vagyok vitorlázó, de annyit tudok, hogy ha e kettő nincs összhangban, jön a kacsázás oldalszélben. Amit eddig írtam erről, abban kitűnik hogy a vízvonal alatti laterálfelület az egyik fajta merülés függvénye..
Sokféle PE létezik, a szerkezetük más. Egyetlen közös van bennük, az pedig az, hogy ragaszthatatlanok. Ezért is van minden szupererős ragasztó keverőkanala is belőlük. Zöld fluoreszcines folyadékot már kevertem vala epoxigyantába, akkor igazán hatásos, ha csak a külső felületre keni fel ezt az ember, mondjuk a lapát tollának élére. Ha erős nap éri, este 9-ig zölden viilágít, oszt elhalványodik. Hiába van tele anaggal. Hajóra kenni szerintem nincs értelme, pont emiatt. Bogarak felragasztása sikeresebb...
Megjelent a Kanu Magazinban egy cikk a Prijonról, eszerint a Composit hajókat Olaszországban gyártatják. http://www.kanumagazin.de/news/szene/visionen-aus-rosenheim.214012.4.htm?skip=2
A genakernél azért kell hátszélen át fordulni, mert a vorstag előtt megy a másik oldali behúzókötél. Amúgy ez egy hátszélvitorla, ami kb. (relatív) félszélig húz, nem pedig genua, ami valóban egy túlméretes fok és élesen a szélre is lehet vele menni. A genuával ezért szembeszélen át fordulnak. A Pouch eredeti vitorlázata biztos jó, sajnos én használtan vettem az enyémet és utángyártott svert, vitorlázat volt hozzá. A bajom az a gyári vitorlázattal, hogy sok a cucc. Árbóc, boomok, 2 vitorla, svert. Nem tudom, hogy van-e értelme kajakkal negyedszélben emberkedni, a genakeres megoldáshoz alig kell valami, amit vesztek az a negyedszeles szakasz. Nem tudom, hogy az eredeti Pouch vitorlázattal a hajó mennyire éles, de vannak kétségeim.
Épp ma jutott eszembe, hogy ragasztok majd a kajakokmra fényvisszaverő matricákat előre, hátra, esetleg oldalra is. Emlékszem, hogy Qrzor mondta a B80-on, hogy a dzsekimen, meg a lapátomon lévő fényvisszeverő csíkok milyen szépen látszottak a sötétben - így még a kajak is látszódna :)
Még jó, hogy a PE az PE. Akárhol a világban is készítik, ugyan az a vegyület, ugyan azokkal a tulajdonságokkal. Csak a festék más. Juteszembe, a prijon új hirtelenzöld kajakja mintájára nem lehet fouszforeszkálóssat csinálni? Nagyon menő lenne, egy világító kajak...
A kompozit kajakokat asszem a svédeknél csináltatják. Valahol ez is ki volt írva, hogy melyik cég csinálja a prijon tervei alapján. A kodiakomon fenn van, hogy made in germany. Nem tom, lehet, hogy már átrakták a gyártást kelet EU-ba (pl kishazánkba, és azért ilyen olcsóak nálunk a prijonok) csak szégyellik kiírni, melyik redva EU-ba sorolt országban csinálják a hajókat.
A prijonos összerakási útmutatóbol látszik, hogy elöl is fúr a kajakba. A 2 hevedervég, ami az árbócot tartja, 1-1 csattal van rögzítve, ami bizony jól be van fúrva az első raktérbe. A távtartást az orrdekken fekvő műanyag idomok végzik, miután megfelelő szélesre húzva rögzítetted a forgáspontokat. (de ez benne van a aleírásban érthetőbben is, mint ahogy én zagyválok)
Sajnos nem igazán értelek. No nem az eldő eset... ;O) Laterálfelületről beszéltem, nem merülésről; azt Te hoztad fel valamiért. A vitorlások laterálja az oldalirányú erők miatt jóval meghatározóbb, mint a géphajóknál, mivel ott a hajtóerő megegyezik a hajó menetirányával. Szemléltetésül: 1a. és 1b. vitorlás 2. géphajó
...a legnagyobb merülés nőtt, a draft (a tervezett terhelésnél fennálló merülés) maradt --- így akartad mondani :-) Van ötféle merülés, és azoknak is módozatai, befonom a hajamat tőlük
Az A-árboc nem rossz ötlet, lehet genakkerrel és akár keresztvitorlával is szerelni!...
A genakkert értem: "túlméretes" fock (nem fuck!). De miért csak hátszélben lehetne takkot váltani? Az én logikám szerint pont hogy szélbe fordulva kellene: kilobogtatás + irányváltás szél felé + behúzás. A képeken látható vitorlázatokkal kb 60°-os szögben lehet vitorlázni egy külföldi faltbot-fórum szerint, de akkor már talán gyorsabban haladunk evezővel...
A laterálfelület méretének növelésére látták el két dupla uszonnyal a POUCH-okat, így kis merülésű maradt. A WAYLAND-et kukkolva elég emberes méretű sverteket dobtak rá, ekkora vitorlázathoz az elégnek tűnik.
No, azért látom, alakul a "zsebgálya-flotta"! ;O)
Elnézést kérek, hogy kissé OFF-ba hajló témákat rágcsálunk, de tulajdonképpen ez is hozzátartozik kajakjaink felhasználási köréhez.
És akkor a "tengeralattjáró-projekt"-et még nem is pedzegettem... ;O)
De ha nagyon zavarunk, átblattyoghatunk a "Jolle, Dinghy, Vitorlás csónak" fórumra is. Szóljatok! :O)
Igen, előfordulhat. A gyártók azt sem méltóztatnak kiírni, hogy kompozithajónál kínai alapanyag vagy mondjuk francia, Lloyd's-minősített került-e bele a kajakba. A kínai ócsóbb, de annak az impregnálása is szarabb. Az impregnálás biztosítja, hogy az elemi szálak jól felszívják a gyantát, és kössenek is hozzá. Kicsit ellentétes az értelme mondjuk egy esőkabát "impregnálásához" nézve.
Nézegettem a Prijon honlapját, és feltűnt vmi. Némely kajaknál fontosnak tartották megjegyezni, hogy Németországban készült pl: a Marlin PE, más kajaknál pedig a készült az EU-ban pl: Marlin Composite. Miért, a többi hol készül ? Kínában ? Vagy ez csak belemagyarázás...
A Firefox alatt futó Google kereső felkínálja a nem HTML (pl: pdf, doc) formátumú oldalak HTML-re konvertálását. Így nyitottam egy hivatkozást az adott pdf-re, és kértem a HTML-re konvertálást. Ebből már csak Ctrl+C Ctrl+V.... De én is sokat agyaltam a megoldáson, mire ez beugrott.
Pouchon próbálkoztam többféle vitorlával, a legjobb a genaker volt. A gond mindig azzal volt, hogy nem tudtam jó hatásfokú svertet rárakni a poucra, mert az túl nagy lett volna. Szerintem vitorlás kajakkal nem kell fél szél fölé törekedni, mert reménytelen. Télen összebarkácsolok egy genakert a Puffinra. Két alurúd lesz az árbóc, "A"alakban. A vitorla kísérleti állapotban a legegyszerűbb fóliából lesz szabva. Használaton kívül fekszik az árbóc a decken. A vorstaggal lesz felállítva az árbóc. Fordulni hátszélen át lehet csak, de túrában az elmegy. A genaker egy aszimmetrikus spinaker. Svertet nem fogok használni, félszélig így is jónak kell lennie. Boom sem kell.[image1]
"... A 70cm-es szélességével villámgyors a Pouchoz képest."
Ami ugyebár 85 cm széles. A csaknem 18%-os szélességcsökkentés biztosan jótékonyan hatott a sebességére, de vitorlás használatnál talán nem árt a teltebb hajótest (mivel nincs lehetőség a "kiülés"-re).
Nekem szinte mindegy: ha valamikor is szóba jöhet egy újabb - immáron 3. - kajak, akkor az csak egy olcsó, rozzant Pouch lehet. (Ja: a NELO-t nem számoltam...)
Az általad küldött honlapon erre (is) bukkantam: "... Peter and Nathalie Schödl (Sea2Summit) paddle a 563 km sea kayak expedition odyssey to explore the 1000 islands of the Croatian Sea - We sponsored their Pacific Action PA_SI10 sail systems..." Azaz: "Peter és Nathalie Schödl (Sea2Summit) evez egy 563 kilométeres tengeri kajakexpedíciót odüsszeia feltárni a horvát Sea 1000 szigetét - szponzoráltuk a Pacific Action PA_SI10 vitorlarendszereiket..."
A FRANCBA! Erről lemaradtunk! ;o)
És a "kajakexpedíció odüsszeia" gyümölcse:
"2009 júliusában megkezdtünk egy 563 kilométeres tengeri kajakexpedíciót, hogy az occidenttel feltárják a horvát Seának, a kelet egy történelmi csomópontjának, az 1000 szigetét. A Bora, egy hírhedt és vad alpesi katabatic szél, egy állandó fenyegetés az utunkon sziklás moonscape-hoz hasonló szigetecskékről volt szubtrópusi öblökön keresztül Dubrovniknak, az Adriaticnek, egy UNESCO világörökség-weboldalnak, a gyöngyének, az öreg erődjébe. Egy kis ideig fog tartani több ezer fényképen keresztül dolgozni - annyira legyél türelmes;-) "
Hát ennyit mi is tudtunk volna rittyenteni...
S ha már itt tartunk: májusban megyek az Adriára, megkerülöm Cres és Losinj szigeteket. Először csak Cres-re megkerülésére gondoltam, de az utiköltségek elég magasak, ésszerűbbnek láttam "hozzácsapni" a Losinj-túrát is. Így összesen 350-400 km-re jön ki az "odüsszeia". (ezen az "odüsszeia"-beszóláson még el fogok heherészni egy ideig...) ;O)
Más: A vitorla-tartó rudak talpát egyes képek alapján úgy látom, egyszerű hevederezéssel erősítik a hajóorrhoz az első rakfedél előtt, tehát nem kell a kajaktestet megfúrni. Legfeljebb csak a dekkháló környékén, ahol a vitorlaköteleket rögzítjük, de az úgysem a raktér teteje, hanem az utastéré, ahol pár csepp víz esetleges bejutása amúgy sem gond. Azért még a rudak távtartása rejtély: szélben a vászon a rudakat egymás felé húzza, ami szerintem kedvezőtlenül befolyásolja a hatásfokát. Lehet, hogy egy viking típusú keresztvitorlával jobban járnánk? (de annak mega vitorla stabilizálása okozna gondot, ami a Pouch-nál egyszerűen, U-pántokkal ("félbilincs") van megoldva; ezt a PE kajakon durva átalakításokkal lehetne csak megvalósítani...)
Ha a saját házad környéke nem olyan részletes, mint pl. Budapest, az annak tudható be, hogy az emberiség jövőjének szempontjából fontos stratégiai helyszínek, (guglicég tulajdonos háza, a te laminálóműhelyed, stb.) direkt el vannak "kenve".
Egyébként a románok már a spájzban vannak, (ők készítik a norc-ot) így itthon a nagyvárosokban próbálkozhatsz ezzel is: http://www.norc.hu/street-view/
A gugliőrsz ben egyébként van valahol "időgép" , ami azt jelenti, hogy egy adott területről rendelkezésre álló fotókból kiválaszthatod, melyik időpontban készültet nézed. Én egyszer kipróbáltam, és szomorúan láttam, hogy tényleg irodaházat építettek elénk, azért nem találok parkolóhelyet sohasem.
23-án, szombaton Nyunyóknál lesz egy téli nyílt nap. 10-től lehet jönni. Kajak, lapát, mellény, ruházat és minden felszerelés ingyenes. Délben azokkal, akiknek kedvük van, elindulunk és megkerüljük a Molnár-szigetet. Persze egész nap szabad foglalkozás van, semmi se kötelező.
Feltehetően az a kép amit látsz több hónapos. A mikor magunkat télen nézem még zöld fák vannak a képen árnyékkal. És egykét ház felépűlt. Stratégiai okokból a képek nem valós idejüek. Arra a Webkamera való .
Nem annyira modernizált az, a Lengyelek a 60-as évektől gyártották őket, ráadásúl a Kleppert másolták. Mostanra csak annyi lett a változtatás, hogy lett rajta zseb az evezőnek, és van rajta egy felcsatolható táska. A 70cm-es szélességével villámgyors a Pouchoz képest.
DAG Tiwok-Miwok teszt: Sikerült egy viszonylag egyszerű módszerrel kivarázsolni a norvég szöveget a pdf-ből, majd megetetni a gugle fordítóval. Mivel 3 oldal, nem teszem fel ide, aki kéri elküldöm emilben.
A teszt végkövetkeztetése magyarul, norvég akcentussal:
Francia DAGnak sikerült elérnie egy nagy csapat evezőst ezzel a két modellel. Által forgó két modell felett hasonlóképpen, a csónakokat lehet igazítani mind a kis-és nagy. Tesztalanyok természetesen figyelembe vették szerint mit kellene, és milyen alkalmazásokra ténylegesen szánták. A széles és alacsony víz vonalán üléshelyzet járt volna két hajó nagy elsődleges a stabilitás és a látszólag végső merevség. Egy jó design teszi a hajótestek is reagál kivételesen jól kantingsteknikk. Bár nem tervezték a legkeményebb magnak, a hajók nem unalmas választás. Van egy csomó finom részlet és minősége jónak. Még nem talált műszaki hibát vagy hiányosságot a vizsgálati tárgy. Jó csomag ajánlatok lehetővé teszik az ügyfelek véleményem szerint nagy érték!
Nem tuggya véletlenül valaki, hogy a google műholdja mikor méltóztatik egy bizonyos területről részletesebb térképet publikussá tenni? Vagy mikor méltóztatik a műhold pont a terület fölött kolbászolni? Hol lehet ennek utánajárni? Esetleg van valamelyikőtöknek odafenn saját műholdja?
Esetleg a Wilderness Systems Tsunami sorozat érdekes lehet neked, mivel ott van bőven hosszbéli választék (pl a 160-as 488x58 cm-el elég jó lehet). Netán a tempest, ami alig több mint 5m (papíron legalábbis, a vízvonala nincs annyi). Horrorárú, de szép ladikok. Ha az érzelmi tényező a fontos, ezeket lehet szeretni (kell is, hamár rámegy a családi vagyon)
A prijon 5m alatti hajókból nem igzazán csinál olyat, ami megérné az árát. Bár, most a sokkal ócskább ladikokérti is elkérnek 200-at, így kérdéses, hogy mégis a prijon a nyerő, de gondolom nem akarsz őszig várni a leértékelésre...
Én most egyébként a Prijon Marlint tartom remek csónaknak, és nem is drága (most éppen).
A Styx honlapján a legkisebb 230 eur, ami átszámítva 61500 Ft. Persze lehet, hogy csak rég frisíteték az áraikat. Mindenesetre, nam a prijon a gyártó, hanem ők: http://www.pacificaction.com
A prijon honlapján lévő szerelési útmutatóbol látszik, hogy van megoldva a rencer. Nem túl bonyolult. Rudazatnak sajna valami erősebb kéne. Pl az a rúd, amit én madárhálóhoz vettem stanglinak, a tavalyi fehován, egyébként meg halkiemelő-háló rúdnak árulták. Lényegében egy teleszkóposan összecsukható üvegszálas rudazat, ami abban tér el egy horgászbottól, hogy jóval vastagabb, és csak 3 részből áll, amik viszont olyan 120 cm hosszúak. Abból 1-2 darab megoldja a problémát, és csak 2 ezer volt, asszem. (azt azótase értem, mire jó, hogy a halat 3 méterre önmagamtól tudom kiemelni a vízből)
A forgó részt meg lehet faragni fából (mivel hihetetlenül primitív megoldás) - a vitorlarúd mereven van belecsavarozva, a mozgást a hajótest felszínén való "elgördülés" végzi. Talán még jobban is meg lehet csinálni, ha egy konkrét hajóra méretezi az ember.
"...50 ért már majdnem kapsz egy kisebb prijon vitorlát..."
Sajnos itt a hangsúly nem az "50-ért"-en van, hanem a "majdnem"-en. :o( Az 1 nm-es 245 EU, az 1.5 és 2.2 nm-es már 299 és 325 EU.
A leírás szerint a kicsi vitorla a kis és közepes kajakokhoz, a közepes vászon a "nagy bevándorlási kajak"-okhoz (szerintem ez lehet az 5 m fölötti tengeri kajak) és a legnagyobb szélcsapda a kétszemélyesekhez való. ("a guglifordító a mi barátunk!") :O)
A rudazatott sátormerevítőkkel lehetne kiváltani, anyaga valamilyen szintetikus széldzseki-anyag (akár dupla rétegben is). Ablak szerintem nem kell, ugyanis vállmagasságig úgyis zavarod a hátszelet.
Találtam egy istentől és kajakostól elrugaszkodott, de mégis kajak-alapú és -jellegű konstrukciót is. A tervező neve gyanús hangzású... Balogh Sail Design
Légy türelemmel! Hidd el: egy elhamarkodott vásárlás több tízezerbe és jópár hét idegeskedésbe kerül!
Na nézzük csak: 5 m alatti kategóriában a DAG Tiwok a favorit(om), azután jön a ROBSON Aloha (és a hitvány kidolgozású klón, a ROTO Buran) és még ide vehetjük a PRIJON Seayak és Touryak kajakokat is, melyek szerintem messze alulmúlják prémiumkategóriás árfekvésüket; én a Seayakban próbálgattam az evezgetést és... mit mondjak?... kétszer lepődtem meg benne. Először amikor az élezés próbálgatásakor váratlanul átbillent az oldalán és alig tudtam hirtelenjében visszabillenteni (nem kívánkoztam az alig 15 C°-os vízbe!), másodszor meg amikor megláttam az árát... (annyiból akkoriban 2 Aloha is kijött volna)
Egyébként miért "félsz" az 5 m-től? A Laser-rel (512 cm) vígan forgolódtam az Ipolyon, pedig van benne omega-kanyar is rendesen! ;O) A Svalbard 20 cm-rel hosszabb, de karakteréből fakadóan mégis fordulékonyabb. Egy rövidebb hajó iránytartása kedvezőtlenebb, kacsázva jár, ha meg szkeggel, kormánnyal vagy farkiképzéssel javítanak rajta, az egyrészt energia- és sebességveszteséggel jár, másrészt oda a fordulékonység. Ráadásul a hossz/szélesség arány sem teszi a vizek királyává. Hidd el, nem hiába van - tudtommal - minden Fórumozó törzstagnak 5 m körüli kajakja. :O)
Konkrét eset: egy túratársunk tökéletesen meg volt elégedve a gumikajakjával, a közös túrára - hogy, hogy nem? - mégsem hozta el. Inkább bérelt egy 4 m körüli TK1-est, de azon nem volt szkeg, mint a gumicsodán, így folyamatosan keresztbe állt. Hajót cseréltünk és minden gondja megoldódott: hajszálpontosan tudta irányítgatni még a Tisza-tavi girbe-gurba öblítőcsatornákban is. (nekem nem okozott gondot a TK1, hasonlóban "edződtem" évekig)
A régi kajakkal is jó volt túrázni, de a mostani 5 m-esekkel ÉLVEZET!
Nem tudnak többet, nem is jobbak, ez inkább érzelmi, semmint racionális vágyálom volt. Amúgy a napokban kiderült, egyiket sem gyártják már és készleten is. Úgyhogy tárgytalan. Így jött képbe a DAG és esetleg a Prijon. Most épp nincs hajóm, a tavaszi tesztnapok nagyon messze vannak .....
Inkább az anyag érdekelne, hátha csinálok hátszélvitorlát. Persze ahhoz még ablaknak való matéria is kellene, meg persze valami jókis üvegszálas cső, meg valami ötlet, hogyan rögzíthetem mindezt a hajón, levehetően, mégis masszívan (furkálás nélkül lehetőleg). Szóval kidolgozott terveim vannak. :)
És most csak a szabó munkadíját mondtam, az anyagárat nem. Ha gondolod, pdf-ben átküldöm a vitorla szabásmintáját (kb. 120 db A4-es oldal, amit össze kell ragasztani), de azt nem tudom garantálni, hogy a szabó odaadja a mintvitorlát, melyről a kis apró toldások és egyebek koppinthatók. Az anyag egyébként 0 légáteresztőképességű, valamilen szinten még uválló vitorla. (a vitorlák általában nem uvállók, erre viszont a gár valami uvállóságot mond)
soha az életbe nem vrrnék önállóan kájtot, inkább fizetek érte. Aztán majd eldől mit tud.
50 ért már majdnem kapsz egy kisebb prijon vitorlát. (de csinálni valszeg 3-at tudnál ennyiből)
A kéz nélküli evezést én se értem. Ha a kite-ot tartod, mást már nehezen csinálsz. Ahhoz, hogy akár csak enyhe oldalszélben is stabil maradjon a hajó, a lapáttámasztás lehetősége nélkül, masszívan meg kell stabilizálnod azt.
A hátszélvitorla egyébként nekem is tetszik, csak az árát sokallom nagyon.
A vitorlának megvan az az előnye a kite-tal szemben, hogy fixre kötheted, így mindkét kéz szabad; ha billen a kajak, van lehetőséged támasztani az evezővel. Persze ez a részemről csak elmélet... :O)
4 zsinórossal működik igazán. A kajakhoz is hozzá ke tudni rögzíteni, méghozzá az orrhoz. Azzal a kajakkal lehet ezt játszani, melynek a cockpit mögötti teltsége bazinagy, ugyanis az orrot kiemeli a kite a vízből amikor igazán szelet fog. Akkor meg igen stabilnak kell ám lenni... Tavaszra talán meglesz a hajó-átalakításom erre. Meg talán a kájtom is, melyet 50-ért varrnak a rajzaim alapján... Degradator lesz a kite neve, és évszámok alapján lesznek a verziószámok..
Én a kite verzión gondolkodtam. Van egy kicsi paplan sárkányom (0.85 m2) ami jól húz, de csak erős szélben. (Akkor meg a hullámokon is kell rodeózni.) De egy nagyobb felület, gyenge hátszélben, azért mulatságos, s kalandos lenne. Semmi átalakítás, csak kapaszkodni kell (vidám lenne, ha egy nagyobb pöff kikapna a kajakból ;-) Próbálta már valaki?
De nem mondott senki se rosszat a saját hajójára ahogy erre emlékszem, csupán Nick? nem teljesen alaptalanul felhívja néha a figyelmet a hajógyártók hanyagságaira. Kicsit olyan mint elektronikus haverom, akinek egy idő után elege lett az erősítők, hangfalak gyenge minőségéből, túlárazottságából, és elkezdte saját maga gyártani, nekem is tőle vannak a cuccaim. Nem hiszem ha nem látom, hogy egy félmillás erősítőben milyen gagyiságok forulhatnak elő, amiből a tisztelt vásárló csak annyit vesz észre, hogy nohát jobbra számítottam, nem úgy szól ahogy kellene. Hát ugyanezt el tudom képzelni a kajakgyártó cégeknél is.
Most elhúzok a hőfödte bércekre kicsit pihenni, addig is békés eszmecseréket itt a fórumon, utána szervezünk egy összejövetelt.
Szerintem az van, hogy mindenkinek az agyára ment ez az idétlen időjárás, és menne már kajakozni ... csak ez lehet az oka, hogy valaki a saját hajójára rosszat mondjon :)
Kösz a linket, elmentettem időnként majd benézek oda, jó kis fórum.
Nem off ez a téma, alapvetően kajakról van szó, és arról miként lehet kicsit lustulnia az evezősnek. Ez fontos.
Tehát, nem akartam én túlbonyolítani a dolgot. A keresztvitorla a célnak megfelelő legegyszerűbb megoldás. Túrázgatáskor néha jól jön egy kis pihentető laza vitorlázgatás (ritkán kap jó hátszelet az ember az is igaz). És mivel adott irányban haladunk (nem kell széllel szemben viszafordulni) nem jelent hátrányt a keresztvitorla, annyi előnye van, hogy nem kell oldaluszonyt használni, tehát cipelni sem kell ilyesmit magunkkal. Túra közben utassal, cuccal kb. 160-200 kg-mal megterhelve a hajót nekem nyűgös lenne a vitorlázás cikkcakkban haladva. Vonatkozik ez az én öreg RZ-85-3-asomra. Egy Triton Vuoksa 3-ra viszont nem árt a tisztességes vitorlázat. De sosem lesz nékem olyan hajóm.
A keresztvitorla hátránya, hogy csupán hátulról jövő szélben, kb.120°-os széltartományban használható. Hiányosságának ellensúlyozásaként viszont nem dönti annyira a hajót. A modernebb (az elterjedt hátomszög alakú magasvitorla, továbbá a gaff [két vitorlarudas]) vitorlázattal rendelkező vitorlások kb. 240-290°-os széltartományban működhetnek hatásosan (a katamaránok ebben egy kissé lemaradnak, cirkáló-képességük rosszabb).
Valószínűleg emiatt van rajtuk keresztvitorla helyett modernebb formájú vászon.
Valhogy szokatatni kellene Téged a vászonhoz.... Nyilván nem kell beletenyerelni, és csak fára illik lépni, de ha a PVC-zet vászonra lépsz a vízen akkor sincs baj.
Annyira nem sz@r, mint aminek látszik. Vigyázni kell rá, mint minden hajóra amit sokáig szeretnél használni.
A videón láthatónál jóval nagyobb keresztvitorlát készítettem a Pókhoz. De ritkán használtam, mert általában elfelejtem magammal cipelni. Keresztvitorla helyett megteszi egy felfújt felállított gumicsónak is. Jókat lehet röhögni rajta, de működik.
Azt viszont nem értem, minek cipelek magammal + 1 gumicsónakot? Van és kész.
A POUCH-ok "természetesen" vitorlával is felszerelhetők, mint ultrakönnyű vitorlás csónak (ami szélcsend esetén jól evezhető!) még nálam is benne van a pakliban, de én vászon helyett merev palánkozással látnám el. De ez egy többéves projekt lesz, ha lesz... :O)
Ja: ha van elég időd és türelmed, a webforditas.hu-n 500 karakterenként le tudod fordítani. Rámegy pár órád, de kapsz egy szórakoztatóan-idegesítően pontatlan zagyvalék-fordítást... :O) Elvégre: hosszú még a tél... ;O)
Hát igen, ezekből nem sokat hoznak be, ami érthető is: vannak a Necky-nek kelendőbb típusai is... Ültél már valamelyikben, vagy csak katalógusból/netről ismered ezeket?
A DAG-okról nem sok rosszat olvashatsz itt a Fórumon: Qrzor-nak Miwok-ja van, Pepin-nek kétszemélyes Biwokja, Luyó-nak - ha minden igaz - van szabad hozzáférése egy Tiwok-hoz (a tulajdonviszonyokon nem tudtam eligazodni). Úgy tudom, egyikük sem bánta meg, hogy a GAG mellett döntött.
Többünknek volt hozzájuk szerencsénk, én a rövidtávú tapasztalásaimat itt a Fórumon közzé tettem (4379-es hozzászólás): "...A két DAG(i) hasonlóképpen viselkedett: beülőperemig atomstbilan dönthetők, a hajók teste kis hullámzást keltett. Mindkét hajó iránytartása evezés közben negyedszélben is megnyugtató volt, gépészkedést nem nagyon igényelt, kifuttatásnál a Tiwok (440x60/22 kg) enyhén és lassan befurdult, a Miwokot (500x60/26 kg) viszont mintha kötélen húzták volna. A deréktámasz beállításán még kellett volna barkácsolni, de a konstrukcióból kinézem a markánsabb beállítási lehetőséget. Igazi tankerek, elől is nagy méretű ovális rakfedéllel. Kissé szokatlan a térd fölötti magas tér, kicsit ormótlannak is tűnt, de hosszab túrákon praktikus lehet a láb szabad mozgása. Élezéskor szépen fordulnak, még az én rövid lábaimmal is kellően be tudtam ékelni a térdemet a beülő pereméhez. Nagyon jól éreztem magam bennük. Összességében a két hajó közül a Miwok tetszett jobban, de az árkülönbség (200/245) 45000 Ft. Hmmm... Elgondolkodtató. :o/..."
"...Összefoglalva az eddigi tesztjeim eredményeit:
1. DAG Miwok (245'000) 2. RAINBOW Laser (215'000) 3. DAG Tiwok (200'000) 4. RTM Ysak (hú, ezért még mit kapok...! :o) ) (234'000) 5. ROBSON Aloha / ROTO Buran (185'000/170'000)..."
Azóta a szubjektív rangsorolásom annyiban módosult, hogy az 5. helyezett igencsak lecsúszott, amit az ülésének köszönhet: valahogy nem találtam meg benne azt a kényelmes pozíciót, amit több óráig el tudnék viselni. Végül is a 2. helyezett Laser-t vettem meg, elsősorban a komfortja és a napi tárolója miatt; ez utóbbit nagyon hiányolom a DAG-oknál, de ez nem mindenkinek perdöntő hiányosság... :O)
Szerintem ülj bele minél több szabadon tesztelhető kajakba (legyen az Muontex-es, Nyunyó-s, Kajashop-os, Tengerikajak.hu-s, vagy egyéb)
Ha visszaolvasol, ráébredsz, hogy nem fikézott senki semmit. Ha meg rám értettél valamit, megnyugtatlak, nekem is PE hajóm van, és én magam furkáltam meg.
Teszek egy kis kitérőt, mindent ki kell próbálni. Továbbra is mindent összevetve az Ysakot tartom az általam ismert legjobb, és az adriára legalkalmasabb hajónak. Csak többet kajakozok itthon, ahol nem baj ha üvegszálas a hajó. Ha meg a csipkés sziklák közé akarom vetni magam arra a hétre bérelek Endrútol egy Ysakot.PE hajóra egyszer megint szükségem lesz, de most próbálgatom mit lehet egy lamináltból kihozni. Sajna két hajót nem tudtam egyszerre megtartani, különben még mindig lenne Ysakom.
A kajakra úgy tudok csak tekinteni, mint egy használati tárgyra. Nem fűz hozzá érzelmi kötelék, és tisztában vagyok vele, hogy csak az adott összegért legjobbat tudtam megvenni. Olyan ez mint a kocsiknál. Mindenki tudja, mi a legjobb (még ha ez nem is feltétlenül ugyanaz az egyes embereknél), mégis csak kevesek járnak azzal. Attól pedig, hogy rossz véleménnyel vagyok egy alapanyagról, még jónak tartom a belőle készült hajót, de ha még rosszank is tartanám, csak ezért nem fog elsűlyedni. (Az acélt is baromságnak tartom a kocsiknál, pedig elég gyakori anyagválasztás abban az iparágban)
Igen, ez az. Este készítek képet a ferdeségről, megmutatom.
Tavaly nem volt már időm elvinni a "guruk"-hoz (esküvőm dolgai lekötöttek, sajnos a kajakok nem sok vizet láttak) na de majd idén. (És megvárom kicsit a fehér időszak végét, nem akarok balesetveszélyes helyztetet teremteni azzal, hogy mások sokáig bambulják az áramvonalas új síléctartót ;-)
A hajó lékeléséhez még gyűjtenem kell a bátorságot. Az oldalfal vastagság fúrkálással történő megállapításától egyenlőre félek.
Számomra rejtély marad: egy ilyen vaskos hátsó él hogyan tud "magától" elvetemedni? A kisebb falvastagságú részeken (hasi oldal közepe, beülő mögötti dekk, stb.) még csak-csak, de az orr és a far a legrobosztusabb. Mit szóltak hozzá a hazai májerek? (úgy emléxem, korábban már írtál erről a deformációról itt a Fórumon...)
Nem kell haragudni a rendből kiugrottakra. Ezt a szakirodalom kognitív disszonancia-redukciónak nevezi. Ettől még fogunk velük körtepálinkázni! Egészségünkre!
A zélandi munkavállalás ügyében van infód? Engem érdekel! De csak, ha kajakos állásról van szó. Pl. hivatásos kajak-tesztpilótát keresnek, olyat, mint aki úgy néz ki, mint egy átlag-használó. Vagy túra-útvonalak előfutólát, berepülőpilótáját keresik, aki teszteli, egy átlag-kajakos bírja e a gyűrődést az adott útvonalon. Szóval? Nyelvtudás hiánya nem akadály jeligével magánban!
ezt én tökre nem értem, a fórumozók 99%-ának pe kajakja van, miért is fikázzátok folyamatosan ezeket a hajókat? tökmindegy, hogy mi volt az indok, amiért pe hajót vetem, akkor sem kakálnék bele a saját fészkembe
átalakítás ügyben pedig ott volt az a siófoki spori, akit a b50 rajtjánál szedtünk össze, őt kell kérdezni, hogy hol-hogyan lehet a hajót megfúrni, neki volt kormánya, horgonya, horgászbottartója, napernyője az izsákra szerelve. majd megkeresem, hogy nincs-e kedve fórumozni
szerintem nem annyira nyeretlen kétévesek teng kajak ügyekben, tavaly tavasszal svédországban volt kint az egész csapat evezni, a nigel foster tanította őket, egy csomó point 65 kajakot teszteltek és túráztak
persze azóta válság van, lehet hogy már mindenki új-zélandon dolgozik azóta
van nálunk rosszabb is: Dutch skating marathon fading - aszondja, hogy régebben átlagosan minden 4. évben lehetett megrendezni a korizást a befagyott csatornákon, manapság már minden 18. év a várakozási idő
Szerintem nézd meg a függőleges szimmetriasíkra merőleges tükrözésekkel a héjalás falvastagságát! (pl. fúrással, aztán a karosszériás betömi ezeket) Előfordulhat, hogy nem egforma a két oldalon, és elég durva módon vetemedett. Attól függően hogy szórt vaagy rotomoulded teknológiával csinálták, néha lehetnek durva bakik. E két eljárás kőkemény hátránya a vákuu,omjektáltakkal szemben az, hogy nem tudják TÖKÉLETESEN szabályozni a falvastagságot, az ócsóbb verzióknál még a szimmetriát sem --- mely utóbbit persze a kutya sem ellenőriz, a forgalmazók meg végképp nem. Forrás: BME polimerteknika tanszék jegyzetei :-)
A hossz irányú tengely a Robson Waikikin egy skeg-gel végződik. Gyakorlatilag ez az utolsó kb 30 cm ferdült el. Persze az oldalfal is mintha más görbületet követne, egyik helyen horpadt, másikon inkább kidudorodik. Belenézve teljesen más egyenset ad a skeg (és háza) valamint a test hossz gerince. A kajak állandóan balra húz (kicsit), felhúzott skeggel még jobb lett az egyenes futása. Na ez lett gyanús és ekkor néztem meg jobban. (Asszony használja ezt a kajakot s panaszkodását nem vettem komolyan, inkább bénázást gyanítottam benne.) Használhtó, de versenyezni nem fogunk vele. (Már csak azért sem mert ez túrakajak, nem tengeri. Azért megy -utazó 6km/h- és feleségem imádja a stabilitását.)
csináltam egyszer egy szendvicset még 2 éve, és kivittem tatabányára valami reklámszereléshez, mert valami plázát húztak fel oda. Mutattam a villanyszerelőknek, kérdezték mit bír ki. Addig kötekedtek, amíg az ő kalapácsukkal rá nem vágtam egyet. Fejmagasságból indítottam olyan sebeséggel, hogy célt érjek. Másodszorra már átszakadt az egyik héj, de a másik héj nem, a magnak sem lett baja. Azóta megvan, az egy etalon nekem. Csakhogy annak a magja a seabird magjának a franciák által továbbfejlesztett verziója, amely állítólag erősebb, ráadásul szálirány is beállítható neki.
Egyszer láttam endrunál egy ropzont. Épp volt nálam egy 4-szálas vonallézer. Nem írom le, mit láttam, ne is kérdezzétek. Persze akad más hajó is biztos amin ugyanaz kiderült volna, ilyen alapon minden hajó egy roncs, örülni kell, hogy úszóképesek
Na igen, de mekkora erővel kell lesújtani a kalapáccsal. Talán célszerű lenne ejtési magasságot megadni. Megyek és letesztelem a hajóm:)) Egyébként teszteltél már így hajót?:) Melyik bírja ezt ki?
Abban a kompozitban, aminek áttöréséhez a nyolckilós kalapács két ütése elegendő, meg lehet bízni a Vadrián. Kár, hogy hajón kalapácsot senki sem tesztel. Pl a seabirden végignézném, kíváncsi lennék a 2mm-es polisztirol-méhsejt-utánzatos szendvicsmagjára...
Ember visz magával egy kis eporapid ragasztót, és a repedés volt nincs. Emberfej nagyságú léknél már kissé nehezebb megoldani.:) Tény hogy a laminált nagyobb kötöttség mint a Pe, jobban meg kell tervezni az útvonalat, a kikötési lehetőségeket, kevesebb helyen lehet vele kikötni az Adrián, macerásabb a kikötés, de ad is érte , könnyebb, gyorsabb, felújítható. Ha valaki amúgy is vigyáz a hajójára, nem bánja a fent említett nyűgöket, akkor jó társa lehet egy laminált, de főleg az adrián mindenképpen korlátokat jelent kikötés szempontjából.
Csak megerősíteni t'om saját példámból, óvatosan az átépítéssel. Robsonba szereltem utólag (gyári kitt) vízhatlan rekeszt (kupak + válaszfal) mely jól sikerült, nem ázik be, ragasztás tart, aztán 1-2 év után észrevetem, h a vége kicsit "elgörbült" az utolsó arasznyi kilépő él nem párhumaos a hossztengellyel. Először helytelen tárolásra gyanakodtam (de nem az) úgyh biztos vagyok abban, hogy az utólagos be/átépítés kanyarított egyett a Waikikin. Tavassszal megpróbálom a skeggel "visszabillenteni", irányba állítani a végét.
Egy vízzáró válaszfal a hajó hosszirányú merevítésében játszik szerepet. Ha valaki nem erre számítva építi bele a záróbordát, ráadásul a körülötte lévő laminátot sem erősíti meg, az nem jó hajót épített ebbpl a szempontból. Nem véletlenül építik a nagyobb hajók vízzáró válaszfalait vertikálisan irányítású trapézlemezekből. Kompozit kajaknál a zárófalnak rengeteg UDkarbonból kellene állnia. Miért nem csináljáák ezt a gyártók? Mert a fogyasztói társadalom nem fizeti ki a spéci dolgokat, az emberi munkadíjat meg végképp nem.
Lehet, hogy sérülékeny, de ez sok mindentől is függ. Viszont javítható ls felújítható, és ha az ember egy nagygenerálra rászánná az összeget, a felújított kompozithajó újként eladható. PE-nél és egyebeknél iyen nincs.
Prijonék egyébként ki is hozták a Marlin-t PriLite-ból (persze dunsztom sincs, mi ez az anyag, de jó könnyű). 19,5 kiló lett, és 530 hosszú. Na, ez kajak. Ja, és csinálatak ők is 3 személyes hajót (azaz inkább 2+1 gyerek). Kár, hogy az meg csak 510 hosszú.
Ezzel a behegesztéssel kapcsolatban elgondolkoztam, hogy vajon tényleg ennyire hülye-e minden gyártó. Ha van jobb megoldás, minek eröltetik azt a habszivacs falat?
Valamikor olvastam egy olyan cikket, ahhol azt elemezte valaki, hogy a merev elválasztófal (és bármilyen helyi merevítés) a kajakot szépen lassan szétszedi. És ezt az üvegszálasok viszonylag merev testéről írta. Nem tudom menniyre lenne tartós egy merev válaszfal egy olyan hajóban ami állandóan nyeklik-nyaklik. A habszivacs képes úgy mesevíteni, hogy valamennyire együtt mozog a hajóval (majd idővel elenged a ragasztása) de egy műanyag fal, elég más.
Ez szándékoltan volt benne. Az egy dolog, hogy 130-200 ezret megér egy fröcsöntött valami, node 3-400-ért már gyönyörű üvegszálas kajakokat kapni... Talán csak elitista beidegződés, de amit ugyanabból csinálnak, mint a kerti kukát, nem igazán tudok ugyanúgy értékelni. Másik kérdés, hogy a kompozit túl drága és túl sérülékeny, ezért azzal se lennék elégedett.
az én kodiakom a listaár, és Euróárfolyam szerint 386 ezer forintba kerülne Németországban. Itthon már akkor körberöhögtük a mountexeseket (és a többieket) amikor 299-ért próbálták eladni... (és sokan próbálják most is) Annyiból már kajakot kapni... :)
Ha jól értem a szöveget, ez azt jelenti, hogy a Kodiak nem is igazi kajak? Ez egy példamutatóan szép önkritikus vallomás. Tehát a krumplizabálók csak kajak-pótlékot, vagy valami kajaknak látszó tárgyat képesek alkotni.
Én se vagyok egy nagy mountex hívő, de az tény, hogy a legjobb áron még mindíg náluk lehet kajakhoz jutni. Nyáron persze próbálják drágán eladni a hajókat, de augusztus végére mindíg elég kedvező áron szórnak mindent. És lássuk be, hogy elég jó márkákat árul. Nem az eladhatatlan ultradrága csodákat, hanem azt ami jó, és van is rá vevő. És azért lássuk be, senki nem mondhatja, hogy 130-ért drága volt egy 505, vagy 200 ért egy Kodiak... Nyunyónál még szokott lenni elég kedvező akció, (még jobb is) de nem olyan mennyiségű árút szór ki mint a mountex, és általában tesztdarabokat ad csak el.
Az tény, hogy edig 1 eladóval találkoztam ott, aki konyított valamit a témához, de az viszont tényleg képben volt. A legtöbb eladócsajtól meg ne várj el sokat (főleg a ruharészlegről szököttektől ne).
Egyébként lehet rajtuk keresztől nem készleten lévő cuccokat beszerezni, csak esetleg több levelet is kell írni, esetleg árajánlatot kérve. Nekem addig mindíg hamar válaszoltak. Más kérdés, hogy ha egyedileg rendelsz, akkor nem akciós áron fogod megkapni.
Az, hogy kishazánk és környéke, hogyan áll a kajakeladásokkal, azért jól érzékelhető abból is, hogy pl az én kodiakom a listaár, és Euróárfolyam szerint 386 ezer forintba kerülne Németországban. Itthon már akkor körberöhögtük a mountexeseket (és a többieket) amikor 299-ért próbálták eladni... (és sokan próbálják most is) Annyiból már kajakot kapni... :)
Jók a Necky kajakok, de ha már ilyen nehéz hozzájutni, érdemes lenne elgondolkodni más márkákon is. Pl a Riot mondhatni legalább olyan jó hajó, a Daggerekről, Wilderness hajóiról nem is beszélve. Sajna nálunk gyakran be kell érni azzal ami van, illetve a nagyobb forgalmazóknál május magasságában körül kell nézni, ilyenkor nagyobb a választék. Talán Ysak, és Riot amiből van színválaszték is. De ott a Laser, amiből megegyezés kérdése, hogy milyen színt hozzanak neked:) a www.tengerikajakosok.hu oldalon vannak linkek ahol találsz forgalmazókat, a nyunyokajak táján is érdemes szétnézni. De ha nagy a szerelem, akkor talán van rá mód, hogy egyes forgalmazók a fő márkáik mellett nagy duzzogva:) hozzanak neked olyan színű Neckyt amilyet szeretnél:) csak le kell egyeztetni.
Meg szabadna kérdeznem, melyik az "álomkajakod"? És hogy teljesebb legyen a kép: milyen színű?
Ha csak ennyi a gondod, ne szívd mellre: nyaggatni kell őket.
Sajnos itt Mo-n sok ilyen vállalkozás van a kismaszekoktól a multikig. Most is van egy aktuális, de nem túl érdekes sztorim (mosógépalkatrész), de nem untatom vele a Nagyérdeműt, hiszen szerintem mindenkinek van hasonló tapasztalata. Sajnos...
Bíztam benne, hogy nem kell elmenni Prágáig vagy Krakkóig hajót venni. Bár mindkét város nagyon szép, és van folyójuk is, ahol rögtön fel lehet avatni az új szerzeményt. No meg sör és egyebek.... A Mountexről ennyit: egyrészt nem értenek hozzá, másrészt a megkeresésemre, miszerint egy konkrét kajaktípus kell (adott színben) a Neckytől, egy rövid email jött, hogy jó, majd utána néznek. Ennek sokx hónapja, azóta semmi.... Talán nem is baj, úgyis aranyáron adnak mindent. Azért fura, hogy a Johnson Outdoors-t ennyire nem érdekli a magyar (tágabban a közép-európai) piac.
Van korcsolyám, nem kell bérelni, de ezt praktikusabbnak találom, mert nem kell levetni a bakancsot, nem utána cipelni, plussz nem a jéghideg korcsolyába kell belebújni a tóparton, csak felcsatolom a lábamra és iszkirikkk ...
Viszont a mi vidékünkön tényleg nincs elég jég, és ami van is rövid ideig járható ...
Skandináv divat. Kell hozzá egy síbot, vagy hegyes túrabot is. 50-100 mérföldes túrákat nyomnak vele. Két tó között egyszerűen leveszik, átgyalogolnak a következő tóhoz és folyt. köv.
Nálunk az összefüggő tórendszer és a sima jég hiánya miatt a "sörkorcsolya" lett az elterjedtebb korcsolyás kifejezés, persze nem erre a műveletre. :-)
Nincsenek jó híreim: a NECKY hivatalos honlapja szerint Mo-n nincs más HIVATALOS dealer, sőt sem Szlovákiában, sem Ausztriában nem jelöl a hálózatuk ilyet (ettől függetlenül azért talán kapható). Legközelebb Krakkó, Zágráb és Prága...
Ab original l. stritofa 18 zagreb, 10000 385 1 3630 921 385 1 3630 923 surfmania@surfmania.net http://www.surfmania.net
Hg sport zborovska 60 praha 5, 15000 420 251 512 006 7 info@hgsport.cz http://www.hgsport.cz
Pro Kayak ul blekitna 11 krakow, 31431 48 12 423 35 02 00 48 12 630 98 30 prokajak@prokajak.pl http://www.prokajak.com
De ha elég kitartó vagy, időnként felbukkannak jó állapotú használt példányok a neten... :O)
(de csak kicsit, mert téli kiegészítő sportnak jó lenne :) )
Tudja valaki, hogy hívják ezt a korcsolyát magyarul?
Svédül: Långfärdsskridsko
Nekem nagyon tetszik (azt mondjuk nem tudom, hogy Magyarországon hol lehetne kihasználni ... ) Másik opciónak a Nordic Walking-ot néztem ki (a sífutás is szimpatikusnak tűnik, de arra itt kevés a hó). A hátizsákokban levegő is van, beszakadás esetén fenntart - felmerült bennem az ötlet, hogy legközelebb mentőmellényben korizzak ha befagy a Velencei tó.
Csinálnám én is iparszerűen, de ettől elvették a kedvem. Még műhely is lenne hozzá. De nem hinném, hogy két borda 25-30 rugót megérne bárkinek is, pláne mondjuk egy viszonteladónak vagy forgalmazónak. A többi hatásról már nem is írok.
Majd írok egy regényt a PE-hegesztésről, hadd átkozzanak ki a lökhárítósok. 80 ropi fölött vannak azok a hőlégfúvók, amelyekkel lehet dolgozni is, és produkálják azt a bizonyos hőmérsékletet, ami a hegesztéshez kell. Ez +-5 fok lehet. A saját anyaga kell hozzá, lévén sokféle PE van. Endru korrekt abban a tekintetben, hogy neki ilyen dögivel van, persze nekem is a sajátomhoz, de ez más tészta. Kísérletezni kellett, meg tanulni a szakmát. Talán kidobok egy képet, mmilyen lett a varratom.
Ezután fogják a kellően megvágott anyagot, és a megfelelő szögben, megfelelő hővel és megfelelő távolságból odatartják az anyag és a leendő varrat közé félszögben a fúvókát, amelyből megfelelő sebességgel jön a hő. Ez a hajótestet csak kb. 1/3-ban olvasztja képlékennyé, de nem annyira, hogy teljes szélességében átolvassza. Na ezt nem lehet akármilyen gagyigéppel csinálni.
Miután kész a varrat, azt makita minicsiszolóval végiggyalulják (ez is egy álom árú gép, ezt nem adtam el), majd ráfújnak megint egy löketet, hogy egyenletes legyen a felület.
Hát én pl beilleszteném az anyagot, majd felolvasztanék ugyanebből egy csészényit, és azzal elkezdeném körbe kenegetni. Majd felmelegített fémmel szépen elsimizném, pl kiskanállal. Anyag meg van bőven, gondolom a kivágott raktérnyílásokból, Endrúnak.
Nevezzetek beszarinak, de én egy hőlégfúvóval biztosan nem hadonásznék a negyedmillás kajakom körül... Csak olyan kisebb átalakítást, javítgatást eszközölnék, amivel nem okozok maradandó változást (kárt!) a hajó struktúrájában. Nem szerelek rá vendéghajót, árbocot, motortartó bakot vagy sörcsapot; ha barkácsolni támad kedvem, veszek pár tízezer forintért egy lepukkant dereglyét és azon kísérletezgetek. De hát sokfélék, vagyunk, máshogy lát(hat)juk a helyzetet...
Ne legyél dezinformatív! Ha tudsz segíteni azzal, hogy megnevezed a tömítőanyagot, akkor - a konkrét kérésnek megfelelően - illene is megtenned, hacsak nem üzleti titok. Ha az, hivatkozz rá, senki sem fog miatta megsértődni. A szóvicceket itt értékeljük, de nem az információ helyett, hanem mellett. Ez a fórumok célja. Vagy nem?
Ez a PE borda behegesztés nagyon szimpatikus ötlet, a gondolattal már én is foglalkoztam, de már az elméletnél elakadtam:
1./ hol lehet PE-lapot beszerezni?
2./ mivel lehet hegeszteni - szerszám: nekem van egy hagyományos, egyszerű hőlégfúvóm, de ezzel meg sem merném közelíteni a hajómat, mert vagy minimum meghullámosítanám, vagy akár szép színes tócsává olvasztanám, ugyanis a forró levegőt elég széles sugárban, irányíthatatlanul nyomja..
3./ mivel lehet hegeszteni - anyag: a hajó és a lemez saját anyagait összeolvasztani, vagy hozaganyaggal?
4./ technológia: a hajó héjazatát kell-e közben kívülről vízpermettel hűteni?
Miután itt elakadtam, nem is foglalkoztam a gondolattal (mondjuk tényleg vehettem volna annyi fáradtságot, hogy egy lökhárító-javítót megkérdezzek.....)
Azért ha valaki megtudja az Endru-féle árat, és az nem képez üzleti titkot, kíváncsi lennék rá.
Ha PE bordát akarsz behegeszteni, keresd endrut, hivatkozz rám, hogy én javasoltam a bordabehegesztést és akkor megmondja kb. mennyibe fog kerüni. Az ilyet a gyárak azért nem csinálják meg, mert túl sok kézimunka lenne vele. Megdrágítaná a hajót. Ennél jobb viszont nincs.