Ez egy Vasútmániás topik itt csak jókat szabad írni a MÁV-ról. Tehát ismételjétek utánam: a MÁV honlapja szép, a MÁV honlapja tökéletes.
Miért nem az élet (pontosan meg nem nevezett) egyéb problémáit feszegetitek egy más topikban, vagy legalább utaztok sokat Balaton partján olyan vonaton, mely összeállítását nem a SZVÖR, hanem az "öreg vasutasok elmondása" szabályozza.
Valóban. Majd ha egyszer mozdonyvezető leszek, akkor mindig ott állok meg a vonattal, ahol épp sikerül, peron előtt vagy után egyre megy. Majd azt modnom: " a polgármester kérte"... "És a helyieknek így jobb"... Vagy egyenesen a tárolóra járok be Szolnokra a személyvonattal, spórolok vele 45 percet legalább a szolgálatból, és nem kell annyi vasutas sem! És az utasoknak ez jó, mert majd megszokják és nekik is ez a "látens" igényük, meg a polgármester is azt mondta...
Ebben a pillanatban írtam neked, de beteszem mindenki örömére, különösen oldmumusnak, hogy mit ír az Üzletszabályzat:
4. § (1) A vasúttársaság a közforgalmú személyszállítás körében, a menetrendben (5. §) meghatározott vonalon, az általa meghirdetett vonatokat közlekedteti.
5. § (1) A menetrend tartalmazza a közforgalmú személyszállítás legfontosabb - a vasútüzemhez kapcsolódó - tájékoztató adatait, így különösen: a) a vonatok útvonalát, az induló és végállomást, továbbá azokat a megállóhelyeket és állomásokat, ahol a vonat megáll;
Nos, ez az én olvasatomban a menetrendben meghirdetett vonatpótló buszra is érvényes.
Tehát a nem helyi utas joggal bízhat a Hivatalos Menetrendben, és nem kötelezhető, hogy helybéliektől érdeklődjön a "vasúti népszokásokat" illetően. Sajnos (szerencsére) a pénteki veszekedésről lemaradtam, de úgy látom, ez a meccs (is) oldmumus vereségével fog zárulni, remélem, beismeri.
Na, a térkép részek sem kispálya! Ha külön kérésre lehet látni a jelmagyarázatot, akkor eltűnik a fél térkép...
Összességében ez a honlap egy nagy kalap szar! Nem tudom mennyit fizettek érte, de annyit biztosan nem ér! Semmiféle érdemi, hasznos információt nem sikerült fellelni rajta...
Szóval ez PONT olyan lett, mint a CÉG maga... :(((( Honalap téren is messze van még Európa...
Én felteszem a húszmilliós kérdést: képernyővédőnek Gödényét fogják megcsinálni, vagy drágáért egy újat csinálnak? Ha már, akkor a VonVezt is felajánlom nekik...
Hát ahogy nézem a kettő nem ugyanaz. Nincs dátumozva a kép, sajnos így elég nehéz megmondani mikor készülhetett. Nagyon szomorú, hogy nem lett megmentve.
Én gyakorlatilag a 2000/2001-es tanévet kint töltöttem Kelenföldön, jókat szórakozva* az általad említett táblán! :-)
(* Akkor még nem volt netem, nem olvashattam egy kis humorért ezt a topikot. Bár az akkori topik - úgy tudom - unalmas szakmaiaskodás volt a mai színvonalhoz képest, jól gondolom...?)
A MÁV új honlapján van valahol tartalom is? Mert a "szervezeti" résznél egy betüt alig találtam. Nagy 0 az egész. Végülis a CÉG is. Akkor az oldal PONT olyan mint a cég egy nagy 0!!! :(((
>Az egyesével átpörgetésnek technikai oka van: nem tudja a rendszer, hogy hol áll az adott tábla, ... Nemrég figyeltem a kelenföldi infós táblát, ami a várótremben van, érdekes dolgok látszottak!
Minden váltásnál a sor nullába állt, és ahhoz képest lapozott a kívánt állásba. Ez a XXI. századi informatikatudomány csődje... A perceket 99-ig lapozta :-)) (Az órákat meg 23-ig... Még azt se mondhatjuk, hogy őrültség, de van benne rendszer.) A vonatnem oszlopban festői összevisszaságban követték egymást a sebesvonat-gyorsvonat-expresszvonat-IC-EC-BC-HC meg ki tudja, mi minden volt ott... Ha egy vonat változik, kiveszik a tábláját, és betesznek egy másikat a sor végére? Más érdekesség is volt, emléxem, az egyiken hangosan felröhögtem, de sajna már elfelejtettem.
Hogy a menetrendben nincs benne az egy dolog. Nincs is rendben, de tényleg nem kellene bolhából elefántot csinálni!
Hagyjuk is ezt a tévedést még vagy 10 évig így, minek változtatni rajta, apróság az egész...
Amúgy eddig azt hittem, hogy ha el akarok utazni valahova, és meg szeretnék tudni valamit, az amúgy nyílvános menetrendből, akkor teljesen mindegy hol lakom, akkor is pontos információhoz jutok, ha Ököritófülpösön, és akkor is, ha Palotabozsok alsón. Úgy tünik, a MÁVnál nem mindegy, ne akarjon az utas Palotabozsokra menni, MÁV szolgáltatásokat használva, menjen inkább Iránba, ott legalább meg tud nézni mindent, csak egy földrésszel van odébb.
Ha valaki MA felvilágosítást kérne tőled a Palotabozsok-Bátaszék, vagy Mezőhídvég - Lepsény vonalról, akkor bizonyosan félretájékoztatnád a menetrended alapján!
A "menetrendtől" eltérő gyakorlat meg nem kérésre alakult ki, hanem megszokássá vált. Látá a buszvezető, hogy így jó, és látá a helyi lakosság, hogy így sokkal jobb! Csakhogy erről a MÁV nem tudott, így a "valósághoz" való igazításért nem tett semmit egyik helyen SEM. A panaszlevelem kapcsán vették fel a helyi polgármesterekkel a kapcsolatot, mert személyesen kiutazni lusták voltak, és tőlük tudakolták, hogy tényleg-e a tényleg. És megtudták, hogy tényleg, továbbá azt is, hogy Palotabozsokon ez így jó! Mert eddig nem tudták!!!
NEM VOLT EZ KIHÍRDETVE SEHOL!!!! Ezt a MÁV Rt is elismerte!
Ebben a történetben "ki" a kollégád, aki a védelmedre szorul? A buszvezető, esetleg a buszvezető, vagy netán a buszvezető? Mert MÁV dolgozó közel-távol nem volt Palotabozsokon már vagy egy éve, Mezőhídvégen meg pláne nem...
A MÁV ha egy csapat lenne, legalább volna egy közös cél. Bár EGY az most is van: kibekkelni nyugdíjig, minnél kevesebb felelősség vállalással...
Ha mindenkit meg akarsz védeni, igazi MÁV-ossá válasz. A MÁV ugyanis nem igazán ismeri el, hogy a dolgozói hibázhatnak, vagy hanyag, rossz munkát végeznének. A MÁV HIVATLAOS álláspontja szerint a dolgozók "egytől egyig kiválló szakemberek". Erről nekem több papírom is van... Na, amíg ez a prekoncepció nem is lesz itt semmiféle "öntisztulás"...
Ugyan ne vedd a szívedre, ez csak egy jó kis szlogen, ami már évtizedekkel ezelőtt átment a köztudatba, és amikor a dolgozó indulatos, akkor előveszi. Aki ilyet ír az is jól tudja, hogy a MÁV az utas felé nyújtott szolgáltatásában soha nem volt hatóság, és egyetlen hatóság sem árusított soha vonatjegyet.:-))) De valami blikkfangosat azért írni kell, hogy odafigyeljenek. (Vö. sajtótermékek valótlan tartalmú főcímei.)
Spec. nekem a Wrszawa Centralnan levő, hasonló mechanikus tábla tetszett nagyon. Ott egyszerre prögött az összes sor, amire szükség is volt, mert az első és utolsó jelzett vonat indulása között annyi volt percben a különbség, ahány sor volt köztük...
Ott nem igazán férne bele, hogy 10 pecig pörgetjük át a táblát. :)
Egyébként az ilyen nagy állomásokon (illetev minden olyan állomáson, ahol előre felvett szöveget mondanak be) mi működteti a hangos bemondót? van egy kezelő, aki "táplálja be", mit kell mondani, vagy ez is teljesen automatizált?
Az egyesével átpörgetésnek technikai oka van: nem tudja a rendszer, hogy hol áll az adott tábla, csak a kiinduló helyzetet ismeri fel, és ahoz képest teker előre megadott számú "oldalt". Ami cikornyásabb: fix szövegek vannak felfestve, tehát bővítés/átnevezés/módosítás nem lehetséges, csak komoly címfestői és mechanikai munkával...
Tehát az Istert mindig "Dombóváron" át közlekedő vonatnak mutatja?
Az egyesével átpörgetésnek technikai oka van: nem tudja a rendszer, hogy hol áll az adott tábla, csak a kiinduló helyzetet ismeri fel, és ahoz képest teker előre megadott számú "oldalt". Ami cikornyásabb: fix szövegek vannak felfestve, tehát bővítés/átnevezés/módosítás nem lehetséges, csak komoly címfestői és mechanikai munkával...
Te ezek szerint tudtad??? Akkor hogyan "tájékoztattad" az utast? Megmondom én: félre tájékoztattad!!! És erre még büszke is vagy? Sikerül aktívan hozzájárulnod, hogy kibassz "az évente egyszer odatévedő beképzelt pestiekkel"...
Mi van???
Kinek adtam én arról felvilágosítást arról, hogy hol áll meg a vonatpótló?? Kit tájékoztattam én félre?? Nem emlékszem, hogy valaki is ilyet kérdezett volna tőlem az utóbbi időben. De ha kérdez is, akkor is csak azt kérdezi, hogy hogyan jut el Palotabozsokra, és nem azt, hogy fenn a hegyen az állomásnál, vagy lenn a völgyben a faluban áll-e meg a busz? Neki édesmindegy, sőt még jobban is jár azzal, hogy lenn áll meg, hiszen uticélja Palotabozsok. Én sem tudtam, hogy nem áll meg, de ugyanígy nem tudom még egy csomó kistérség helyi szabályozását sem! Az én megjegyzésem arra vonatkozott, hogy könnyen lehet, hogy ki volt az annak idején hirdetve, de azóta könnyen lehet, hogy elfujta a szél, letépkedték, vagy bármi más is történhetett vele. De mivel a polgármester kérésére történt a dolog, erről biztos, hogy tudtak és tudnak a helyiek, mert bár nem olvasom a helyi ujságot, de biztos benne volt. A buszmegállók többségében sincs kinn a menetrend, mert valaki mindíg letépi..
A "beképzelt pestiek" tényleg erős volt tőlem, ezért elnézést is kérek attól akit netán ezzel megsértettem volna, de tény, hogy a helyiek érdekében történt és történik a dolog, és nem az évente egy-két véletlenül odatévedő vasutmániásnak a kedvéért akik meg akarják nézni a sajnos lepusztult állomást. Hogy a menetrendben nincs benne az egy dolog. Nincs is rendben, de tényleg nem kellene bolhából elefántot csinálni!
Erre a hozzászólásodra is büszke lehetsz!!! A MÁV álláspontját képviselted. Jól vizsgáztál lojalitásból, most már lehetsz akár fővizsgáló is!!! :(((
Most nem idézném ide a hozzászólásom erre vonatkozó részét, de tényleg olyan nagy baj az ha én mint MÁV dolgozó, aki a kollegáiért is felelősséget érez megvédi őket? Én sem voltam mindíg ilyen, de tudod voltam katona ahol sikerült egy olyan kiképzőt kifognunk, akinek az volt a heppje, hogy belőlük egy "egy mindenkiért, mindenki egyért" csapatot formál. Utáltuk, de nagyon, mert amedddig nem sikerült elérnie azt, hogy egy csapatként gondolkozzunk és felelősséget vállaljunk egymásért és egymás cselekedeteiért addig pl. haza se nagyon engedett. Több hónapig tartott mire összeszoktunk, de aztán még azt is tudtuk éppen mire gondol a másik. Később persze mindíg mi teljesítettünk a legjobban az összes hadgyakorlaton és bemutatón, az ott összeverbuválódott csapattársakkal pedig még mindíg tartjuk a kapcsolatot. Amit ki akartam hozni ebből az csak az, hogy valahogy azóta megfertőződtem ezzel a dologgal és ha benne vagyok egy csapatban akár munkahelyen, akár hobbi vagy más elfoglaltság miatt akkor így viselkedem. Sajnos ma már elég sokan csak magukkal törődnek és ez szerintem nagy baj!
Veled is csak az a bajom, hogy a vagdalkozásaidban sokszor nem nézed meg hogy cselekedeteddel mennyire tudsz ártani olyanoknak is akik esetleg nem szolgáltak erre rá! Csak egy kis odafigyelés kellene!!!
"most már lehetsz akár fővizsgáló is!!! :((("
Nem valószínű, mert két dolog van ami megakadályoz ebben:
1. Szeretem az utasokat
2. Szeretem a kollégákat
Amennyire csak tudom betartom a szabályokat és ezeket megkövetelem másoktól is, de nem vagyok az a típus aki a kákán is csomót keres, emiatt nem is vagyok ilyenre alkalmas. Egyszerűen nem az én stílusom.
Te sokkal inkább alkalmas vagy ilyen pozícióra és ez most nem sértegetés!
"Mattil! Most én csalódtam benned..."
Miért? Mert nem állok be az állandóan szapulók közé? Azért mert belülről is látom a dolgokat, nem csak kivülről? Azért mert óvatosan figyemeztettelek arra, hogy vigyázz, rossz irányba haladsz? Tudod mióta fórumozom itt bármerre járok az országban megismernek a kollégák és bár már kaptam érte bőséggel hideget és meleget is, mindenkivel jó barátságban vagyok, még ha nem is értenek mindenben egyet velem. Nagyon sok kollegának van már Internete és sokan olvassák is ezeket az oldalakat még akkor is ha nem szólnak hozzá!
Remélem ők továbbra sem csalódtak bennem és megértik mindazt amit írtam!
Ja igen, voltam a Keletiben is egész véletlenül tegnap, és 10 perc alatt a következőket tapasztaltam:
Az általam várt soproni Ic a 9-*esre volt kiírva, 17: 53-ra, természetesen a vonat ekkor még sehol nem volt, a kését meg ugye minek kiírni. Aztéán egyszer ötletszerűen, kb. az eredeti érkezéshez képest felnéztem az információs táblára, ahol már a 12-es vágány volt.... Van itten utastájékoztatás kérem...
Amikor találkoztam azzal kit vártam, és elhagytuk a Keletit, a 9-es még mindig üres volt, érdemes volt átirányítani. Na az ilyen szervezetlenség miatt nincs kiírva a fali hírdetőkre/menetrendbe a magyar vasútnálál, hogy melyik peronról indul a vonat.
Jah, és fotóztam egy utas-fejtörőset is, ha már nálam volt a gép: (3. sor)
Az egyesével átpörgetés meg különösen vicces. Még jó, hogy nincs nagy vonatforgalom.
Ma a 15:25-ös szolnoki személy (23316) nem felújított BHV-s kocsikkal ment, hanem régiekkel. Ezek szerint nem pontos az az info, mely szerint most már csak felújított BHV kocsik járnak Bp és Szolnok között az elővárosi forgalomban.
Szép, és jó, amit leírsz a palotabozsoki állapotokról. Egy a bökkenő. Ha egy vonatpótló busz már hosszú ideje nem a Hivatalos Menetrendben feltüntetett helyen áll meg, akkor azért illene a menetrendet hozzáigazítani. Nem a beképzelt pestiek "kiváltsága" az, hogy joggal bízzanak a menetrendben szereplő adatok helyességében. Az igazán szomorú az, hogy ezek szerint évek óta helyi és országos szinten is belesz*rnak abba, hogy kijavítsák.
Más, még mindig neked.
Ma a 713. számú gyorsvonaton utast számoltam: Kőbánya-Kispesten 11, Zuglóban 4 felszálló volt, nem hiszem, hogy mind arcképes, úgyhogy fenntartom, hogy szükséges dolgoznotok ezen a rövid szakaszon is!
A páros vonatoknál egy kedves kollégád mindig és következetesen elkezd dolgozni már a Nyugatitól, van is nagy népvándorlás az első kocsiból hátrafelé...
Más, többieknek is.
Ugyanezen vonat első kocsijának alját 3 gyerkőc kővel dobta meg Monorierdőnél. Több koppanás hallatszott, a Nyugatis érkezéskor nem láttam nyomát az esetnek. Nagyon jó játék :-(
Na, akkor biztos a rólad szóló legendák terjedtek el arrafelé :-)))
OFF
Én hajóval jártam hasonlóképpen a Balatonon. Bejött a hajó -mint mindig- töküresen, és már tervezték, hogy "szolgálatiban" átmennek szomszéd kikötőbe, mire odeléptem hozzájuk hajózási széndékomat mutatva....
A matróz egy "öööö, utazni akarni tetszenek?" kérdést hebegett felém (egyedül voltam), majd az igenlő válaszom után tettek - de facto - a kedvemért + 10 km "kerülőt", azaz tartották a menetrendet.
Ezt Lacival beszéld meg, én csak közvetítettem azt, amit Ö mondott. Én maradok a baleseteknél és nem különösebben érdekel Trianon, a békeszerzödés illetve annak mellékletei sem.
Maestrlara ma 60 perc volt kiírva. Se a kiírás, se a bemondás nem említi Split városát. Az indulásnál már igen! V 43 1163 állt rá a 15:15-ösre, így feltehetően időben el tudott indulni. Viszont nem tetszett az 5 BY kocsi, ami jó állapotú volt, de nem gyorsvonatra való!
Bátaszék-Palotabozsok között többször is utaztam, méghozzá nem Bz-vel, hanem MD-vel. És bizony valahányszor arra jártam volt utas a vonaton, igaz nem túl sok, de 20-30 legalább. Még az 1.osztály sem volt teljesen üres, ugyanis ott utaztam...
A napokban szóba került itt a 150. vonal egykori 2. vágánya és annak felszedése. Akkor a Vasúthistória Évkönyv 1992. évi kötetében Keller László barátom tollából megjelent írásból idézve leírtam azt amit tudni lehetett az egykori második vágányról és ígéretet tettem rá, hogy a tisztázatlan kérdések ügyében beszélek vele. Ez megtörtént és a következöket tudtam meg. A trianoni békeszerzödés egyik melléklete írta elö a második vágány felszedését, bár ebben konkrétan nem említik meg, hogy a teljes meglévö szakaszt vagy csak a Szabadka környéki 22 km-es szakaszt kell-e felszedni. Így elöfordulhat, hogy a budapest környéki szakasz felszedését nem közvetlenül a békeszerzödés elöírásai, hanem az ennek következtében erösen visszaesett forgalom tette indokolttá. Az innen visszabontott szinte vadonat új sínanyagot azután felhasználhatták más vonalak javításához. Erre azért is szükség lehetett, mert a szerzödés által elcsatolt területeken maradt a magyarországi vasúti sín gyártó kapacítás jelentös része, így valóban sínhiány lépett fel az elsö világháború illetve a békekötés után.
Mondjuk arra kíváncsi lennék, hogy ha megengednék a vonatokon a jegyvételt pótdíj nélkül a jegyvizsgálótól, akkor mennyien vennének jegyet a pénztárnál.
>Túl sok mindent végeznek papíralapon, amikor ott vannak a számítógépek. Meg kell őket védjem, v_peti, van, amiben a papír alapról 100 %-ban áttértek a számítógép használatára. Mikor ott jártam, még SOSEM láttam olyat, hogy papírkártyával passziánszoztak volna, MINDIG a számítógépes Tetriszt használták. Azonkívül elkezdték a papír nélküli irodát, a vécékkel.
Akkor tudhatnád, hogy amíg Bz járt akkor sem volt túl sok utas, most busszal sincs túl sok utas Bátaszékre. Az ok roppant egyszerű: a bozsoki átlag polgárnak nem sok dolga akad ott. Bevásárolni, ügyeiket intézni régebben is, most is Mohácsra jártak(nak). Bátaszékre általában az utazott(zik), aki tovább utazik vonattal.
Én is... Minden normális OS-ben van UTF-8, illetve iso8859-2 támogatás, akár konzolon, akár grafikus felületen; tény, hogy ehez egy kicsit (nagyon kicsit) sportolni kell :-))
"Eddig csak az én kiváltságom volt ezen a topikon pozitívumot mondani a Kádár rendszerről. :-))))"
Eszem ágában sem volt a Kádár rendszerről pozitívumot mondani, de a tények azok tények, de a mérhetetlen pusztítás is abban a rendszerben kezdődött, és annak a levét isszuk még ma is és van egy gyanúm, hogy sajnos gyermekeink is még inni fogják.
"marhára örül annak, hogy milyen szép választ kapott"...
10 év alatt egyszer...
"Senkinek nem ártott azok közül akik felelősek voltak..."
Igen. Nem ártottam senkinek. A kalauznak mondtam, hogy bejelentem, hogy őket nem tájékoztatják MEGFELELŐEN. Azt mondta "nagyon helyes". Régen erről Irásbeli Rendelkezést adtak a személyzetnek. Ma meg valami könyvbe beírják aztán mindenki jegyezze meg hol, mikor, meddig, miért van pénztárszünetelés...
"A.G. cselekedetei sokáig szimpatikusak voltak nekem, de szinte sejtettem, hogy ebbe fognak torkollani..."
Így is kezdődött! Eleinte csak a végrehajtás volt bejenetve, aztán az állomásfőnök aztán mindenki mert mindig eltusolták az ügyeket és soha nem volt érdemi vizsgálat. Olyannyira nem, hogy a héten megint -2-vel menesztették Rákosról a vonatomat. Illetve még mindig -2-vel menesztik. Menesztés után nézett a csávó az órájára... Előtte KELLett volna...
"Mára már a fejesek kaptak egy profi spiclit, aki ráadásul meg is van győződve arról hogy amit csinál az helyes és jó, miközben odafenn röhögnek a markukba."
Na, ezt beküldöm a Vezigre és az Üzletági vezetésbe! :)) Megnyugtatlak, NEM nevet ott senki. Nincs rá okuk... Egyiküknek sem!!! De jó tudni, hogy a végrehajtás azt hiszi, hogy fenn az A.G levelektől boldogsághormonok szabadulnak fel! :))))
"Honnan tudod, hogy nem volt kihirdetve?"
Te ezek szerint tudtad??? Akkor hogyan "tájékoztattad" az utast? Megmondom én: félre tájékoztattad!!! És erre még büszke is vagy? Sikerül aktívan hozzájárulnod, hogy kibassz "az évente egyszer odatévedő beképzelt pestiekkel"...
Erre a hozzászólásodra is büszke lehetsz!!! A MÁV álláspontját képviselted. Jól vizsgáztál lojalitásból, most már lehetsz akár fővizsgáló is!!! :(((
"Nem tudom hány éves vagy, tulajdonképpen nem is érdekel. Az viszont igen, hogy az akkori és a mai állami vezetőség idióta döntéseit a mai fiatalokkal és utódaival kívánják megfizetettni. Ezt te igazságosnak tartod? Annak idején tisztességes munkával mindenhez hozzá lehetett jutni (családalapítás, lakás, nyaralás, tisztességes, emberi megélhetés), egy mai fiatal, akik közül számtalan ugyanolyan tisztességgel látja el munkáját ugyanannyit vagy többet dolgozva mint annak idején az akkori fiatalok, negyed annyit sem kapnak vissza a befizetett adójukból mint annak idején. A mai átlagfizetések az éhenhaláshoz sok, de a nyugodt megélhetéshez kevés. Az akkor élt embereknek minden járt, a maiaknak semmi sem (ezt a kérdést most a vasútra kiélesítve kérdezem, mert ez a fórum a vasútról szól)?Vagy amit korábban elődeink felépítettek, azt saját maguknak építették? Kötve hiszem. Szerintem ők sem azzal a céllal építették ezt az országot, hogy majd egyszer jöjjön egy rendszer és eladjon mindent fillérekért, felszámoljon mindent, amit ők felépítettek."
Hé!!!
Eddig csak az én kiváltságom volt ezen a topikon pozitívumot mondani a Kádár rendszerről. :-))))
Én sem a politikát dícsérem csak sajnos a saját családom állapotán le tudom mérni, hogy akkor jobban, ma meg sokkal szarabbul élünk. Megkaptam már ezért egy két embertől a "hulló vörös csillagokat" és egyebeket, aztán egyrészt megszokták, másrészt nem sűrűn fordul elő. (Nem mellékesen a vasut is másképp nézett ki akkoriban)
Vigyázz, mert még valaki azt hiszi, hogy M412202 is én vagyok! :-))))))))))
Nem, nem! Az igazi abszurdisztán az volt, amikor még járt a Bátaszék-Palotabozsok BZ! Soha nem volt rajta egy utas sem, ha véletlenül mégis arról hónapokig legendák keringtek.
Legendák legfeljebb itt keringenek.Jártál már életedben arra?
Gyuláról úgy 20 fővel el, pár perc késéssel indulás.
Kötegyán.
Fogadták a vonatot !
És jött egy még nálam is pocakosabb bácsi, és ripsz ropsz, a szerelvény megállása utáni 70. MÁSODpercben már szétkapcsolta a Bz-t a melléktől.
Elment vele, váltó körtéket dobott, körüljárt vele, rájártak, rázárt és összekapcsolt.
Az egész megvolt 4-5 perc alatt.
Épp , hogy befejezte , megjött az ellen és azt is ugyanígy.
Öröm volt nézni.
nem telefonált, nem kiabált, nem állt le cigi, foci, stb. szünetekre három mozdulatonként, hanem nem kapkodva, de nagyon tudva, hogy mit csinál, sec perc alatt lerendeztze a két szerelvényt.
Kötegyán - Vésztő.
szerelvény ugyanaz, kaller más, de jött.
A Bz-ben úgy 6-8 fő, a mellékben mi ketten + még egy.
Ritka rossz a pálya.
Talán max. 40 km/h a sebesség de akkorákat üt, hogy (szó szerint) lecsusszansz a székről.
Vésztő. 35 perc helybenjárás.
Bámészkodás, fotozás.
Vann egy "szép kerítésük" 10 db, igen jó állapotú Bzx-ből, hátul egy másik pót "kerítés" 8 db börtön bzdzx-ből."
Taxxx, úgy látom meglátogattad a Vésztői Térségi Vasutat. Tanulmányút, vagy csak szórakozásból? Új információid nincsenek véletlenül?
Ott állt az M32 2032, eléggé lepusztult állapotban és mellette az M43 1090, nem remotoruzált kis Dácsia, szép állapotban.
Meg persze a házi büszke az M32 2009, talpig züldben.
Vésztő - Szeghalom tovább ugyanaz a szerelvény, kb. 6 fő utassal.( velünk együtt)
Szeghalom - Püspökladány, Bz+bzx pár prc késéssel.
Kaller jött, tiszta szerelvény.
Indulás 8 fővel ( két kocsiban együtt).
Füzesgyarmet üdülőtelepnél jött kb. 20 (idősb) hölgy. Ők egy-két-háá megálló után elkoptak.
Nem értem, hogy miért a pénztárosok létszámán akar spórolni a MÁV???
Nem a MÁV spórol, hanem annak egyik üzletága a SZESZA. És nem csak a pénztárosokon, hanem a kallerokon, információsokon, adminisztratív létszámon stb is. Az elmult két évben itt sikerült maximálisan betartani a létszámleépítési limitet és erre nagyon de nagyon büszkék egyesek.
Közben meg egyre több mendezser meg ilyen olyan PR vezető van. A vezetés létszámán kellene spórolni. Egy vezető bérekeretéből több dologzó fizetése is kijönne.
"Van elég felesleges ember az Andrássy úton, ráadásul ott hasznosabb a létszámleépítés, mivel többet keresnek, így többet lehet mespórolni az elbocsájtásukkal.
vagy küldjenek át néhány felesleges embert az Andrássy útról ide."
Nagyon sok ember hiányzik onnan elsődlegesen az adminisztratív feladatot ellátók köréből, hiszen a MÁV papír alapú informatikai rendszerrel működik, amihez bőven kellene ember, de őket is érintették az elmult évek elbocsájtásai, létszámstopjai. (Magyarul: aki dolgozik abból kevés van!)
Túl sok mindent végeznek papíralapon, amikor ott vannak a számítógépek. Másrészt meg ld. az előző pontot!
Ajánlott tirdolalom: Parkinson törvényei
"Pl. A fő mesemondót (K.I.) megérdemelné, hogy itt ücsörögjön."
Nem kell rá annyira haragudni! Ő csak azt teszi ami a munkája, amivel megbízták!! Ha azzal bízzák meg, hogy azt mondja öt-tízperces késések előfordulhatnak, akkor ezt fogja mondani akkor is ha másfél-két órás késés várható. Ha azzal bízza meg majd egyszer valamikor valaki hogy igazat mondjon, akkor pedig igazat mond. De ez utóbbival belátható időn belül nem hiszem hogy meg lesz bízva..
Azért mindennek van határa. És fent is rájöhetnének, hogy ezzel csak tovább rontják a MÁV amúgy sem jó hírnevét.
"Érthetetlen az, hogy pont a vssárnapi csúcsban akarják bezárni a péntárkaat, amikor éppen akkor kellene erősítés."
Péntárzárást, pénztárátadást is végezni kell valamikor! A Tuskó áruházban sincs nyitva az összes pénztár egyszerre, bármilyen szépen is hangzik a reklámjuk, én állandóan sorban állok ott ha betévedek és jóval többen vannak előttem mint két fő!
A hozzászólásban arról volt szó, hogy sok pénztár 17:45-kor zárt be, ami meg vasárnap épp a csúcsidő közepe. Egyszerűen csak át kellene írni a munkaidőbeosztást, hogy vasárnap ne ekkor legyen a munkaidő vége.
"Szívből kívánok nakik napi 100 panaszkönyvi beírást, amíg D. úrék el nem gondolkodnak azon, hogy enm itt kell kezdeni a spórolást!!!"
Ha száz panaszkönyvi beírás lesz egy nap, akkor legalább száz alkalommal fogják megb.ni a bénztárosokat mindenféle kis marhaságért, a szőrszálhasogató ellenőrzések mindennaposak lesznek, írásbelijeikkel pedig Dunát lehet majd rekeszteni. Akik pedig tényleg felelősek ezért majd kapnak jutalmat, kitüntetést dícséretet, mert ők ellenőriztek és büntettek rendesen.
Ha valaki azért panaszkodik, hogy miért ilyenkevés pénztár van nyitva, vagy miért egyszerre zárnak be, akkor nem a pénzárokkal van baja, és akkor miért zargatnák őket a főnökeik?
Amúgy meg a végrehajtó szinten is vannak azért droidok, nemcsak a vezetők között. (Most nem a pénztároskra gondoltam.)
"Nem az a baj, hogy áthelyezik a megállót, hanem az, hogy ezt elfelejtik kihírdetni! És amikor erre valaki panaszt tesz, akkor az a válasz, hogy majd pár hónap múlva kihírdetjük..."
Honnan tudod, hogy nem volt kihirdetve? Egy darab papírt lehet, hogy kiraktak valahova, de azóta elfujhatta a szél, letépkedhették egyes emberkék stb. Ha pedig benne volt netán a helyi ujságban is akkor pedig már tényleg tul lett teljesítve a terv. Amikor még volt kalauz a vonatpotlón, akkor feljárt az állomásig ebben biztos vagyok. De tök felesleges volt, mert a falu lent a völgyben van. Valószínüleg ezért is szünt meg a felcsászkálás. A helybelieknek van ez a vonatpotló és nem az évente egyszer odatévedő beképzelt pestieknek.
Tudom, hogy neked mint jegyvizsgálónak nincs lehetőséged rá, nem te találod ki ezeket az idióta szabályokat. Te hiába gondolod úgy, hogy szolgáltatást szeretnél nyújtani, ha azok, akik meghatározzák a munkaköri kötelességeidet, nem így gondolkodnak, hanem hatóságosdit játszanak, visszaélve a cég monopolhelyzetével, és a legnagyobb megrendelő (állam) kontrolljának hiányával.
Van ezalól kibúvó, hiszen csak annyi kellene, hogy a vonat személyzetét a jegykiadás lehetetlenségéről (áramszünet, tömeges utasforgalom) írásban értesítsék és akkor már én is megtehetem, de addig nem!
Aha. És kit kell @on rúgni, hogy a Keletiből 16:30 és 18:30 között induló vonatok jegyvizsgálóihoz eljusson ez az értesítés?:)
"az az igazi Abszurdisztán, hogy megszüntetik a vasutat, de ezt nem merik bevallani, így ahelyett, hogy autóbuszok járnának arrafelé, integrálva a volánok hálózatába, racionálisan kiszolgálva az utazási igényeket, évekig, évtizedekig vonatpótló busz jár egészen irracionálisan. Mert ugye az utak nem arra vannak, mint a vasút (volt). Palotabozsokról például Bátaszék felé kénytelen a busz hatalmas kerülővel Mohács széléig elmenni, de nem kanyarodik be, nem is áll meg, pedig vélhetően lenne forgalom"
Nem, nem! Az igazi abszurdisztán az volt, amikor még járt a Bátaszék-Palotabozsok BZ! Soha nem volt rajta egy utas sem, ha véletlenül mégis arról hónapokig legendák keringtek. A 19 kilométeres utat 58 perc alatt tette meg ugyhogy nem is kell ezen csodálkozni. A vonatpotló 40km-es kerülővel is lazán tartja az egykori vonat menetidejét és jé, amióta busz van még utasok is vannak rajta!
Tettem fel néhány képet, köztük a 2761-017 szerdai debreceni "vendégszerepléséről" a http://kep.tar.hu/budlac címre. Jó böngészést. Más. Szerdán 22.-én tettem egy gyors kirándulást Debrecen-Budapest-Debrecen viszonylatban, íme néhány tapasztalat: Indulás reggel IC625 Bereg-el. Kihasználtság minimális, volt üres fülke, ahol voltak ott 1,2 utas fülkénként. A termes részt nem néztem. Ja a szerelvény a Jaroslav Hasek Cseh szerelvénye. Klíma tökéletes, kényelmes ülések, csendes belül, szóval tudom ajánlani Debrecen-Pest között.
Érdekes, hogy a menetrend még a vagonokban is ki van ragasztva. Valaki írta szerdán a Tisza késését. Ez a következő: Debrecen kiírva 90perc, bemondó 100perc; Szolnok bemondó 120perc; Keleti bemondó 150perc! Ja a Bereg IC Debrecen +5 perc, ezt végig meg is tartotta.
Vissza IC604 Nyírség V63+Bvmz+Bpm+Bpm+Wrm+Avmz. Csalódás, a vonat kihasználtsága 99%! déli 12:05-ös indulás ellenére. Csak a dohányzóban van néhány szabad hely. Helyjegyem a 21-es /Bpm/kocsiba szólt, ahol a klíma nem működött! Már a Keletiben állva szauna jelleget kezd ölteni a kocsi, pedig a csarnokban még árnyékban van. Indulás után a jegyvizsgálók próbáltak valamit tenni, kevés sikerrel. Igy a jegyvizsgáló javaslatára a dohányzóba átmenekültek néhányan, ahol jó volt a klíma. Szerencsére a Bpm-ben lehúzhatzók az ablakok, igy csak kb 30 fok volt. A visszaút igy elég rémálom volt. Az út végére kellemes csalódás Debrecenben ért, az IC a 8. vágányra érkezett, /-3-al/, igy kiszúrtam a 9. átmenő vágányon ácsorgó 2761-017-es nohabot. Megvártam amíg az IC elhúz Nyíregy felé és bár siettem, csináltam róla néhány képet gyorsan.
Mondjuk eleve nem értem, hogyha még a vonat indulása elött odamegyek a kalauzhoz, hogy jegyet szeretnék venni, akkor miért nem adhat...
orangutan: Mert ezek nem szolgáltatónak, hanem hatóságnak hiszik magukat.
Kit értesz "ezek" alatt? Engem?
Én nem érzem magam sem hatóságnak, sem semminek. Egy egyszerű melós vagyok, a MÁV besorolása szerint betanított munkás, akinek előírnak ilyen-olyan szabályokat, többek között azt is, hogy ahol van jegykiadás ott csak pótdíjjal szolgáltathatok ki menetjegyet. Nem én találtam ki, hanem azok akik ezeket a szabályokat hozták. Van ezalól kibúvó, hiszen csak annyi kellene, hogy a vonat személyzetét a jegykiadás lehetetlenségéről (áramszünet, tömeges utasforgalom) írásban értesítsék és akkor már én is megtehetem, de addig nem!
Igen ott van, azt nem tudom kitol vettek at. Redicsen jol lehet latni az atjarot fedezo jelzoket, valamint a valtot is, szoval tipikus MERAFI tanulmanyi hely.
"Nem értem, hogy miért a pénztárosok létszámán akar spórolni a MÁV???"
Nem a MÁV spórol, hanem annak egyik üzletága a SZESZA. És nem csak a pénztárosokon, hanem a kallerokon, információsokon, adminisztratív létszámon stb is. Az elmult két évben itt sikerült maximálisan betartani a létszámleépítési limitet és erre nagyon de nagyon büszkék egyesek.
"Van elég felesleges ember az Andrássy úton, ráadásul ott hasznosabb a létszámleépítés, mivel többet keresnek, így többet lehet mespórolni az elbocsájtásukkal.
vagy küldjenek át néhány felesleges embert az Andrássy útról ide."
Nagyon sok ember hiányzik onnan elsődlegesen az adminisztratív feladatot ellátók köréből, hiszen a MÁV papír alapú informatikai rendszerrel működik, amihez bőven kellene ember, de őket is érintették az elmult évek elbocsájtásai, létszámstopjai. (Magyarul: aki dolgozik abból kevés van!)
"Pl. A fő mesemondót (K.I.) megérdemelné, hogy itt ücsörögjön."
Nem kell rá annyira haragudni! Ő csak azt teszi ami a munkája, amivel megbízták!! Ha azzal bízzák meg, hogy azt mondja öt-tízperces késések előfordulhatnak, akkor ezt fogja mondani akkor is ha másfél-két órás késés várható. Ha azzal bízza meg majd egyszer valamikor valaki hogy igazat mondjon, akkor pedig igazat mond. De ez utóbbival belátható időn belül nem hiszem hogy meg lesz bízva..
"Érthetetlen az, hogy pont a vssárnapi csúcsban akarják bezárni a péntárkaat, amikor éppen akkor kellene erősítés."
Péntárzárást, pénztárátadást is végezni kell valamikor! A Tuskó áruházban sincs nyitva az összes pénztár egyszerre, bármilyen szépen is hangzik a reklámjuk, én állandóan sorban állok ott ha betévedek és jóval többen vannak előttem mint két fő!
"Szívből kívánok nakik napi 100 panaszkönyvi beírást, amíg D. úrék el nem gondolkodnak azon, hogy enm itt kell kezdeni a spórolást!!!"
Ha száz panaszkönyvi beírás lesz egy nap, akkor legalább száz alkalommal fogják megb.ni a bénztárosokat mindenféle kis marhaságért, a szőrszálhasogató ellenőrzések mindennaposak lesznek, írásbelijeikkel pedig Dunát lehet majd rekeszteni. Akik pedig tényleg felelősek ezért majd kapnak jutalmat, kitüntetést dícséretet, mert ők ellenőriztek és büntettek rendesen.
Ez az amit A.G. sem hajlandó megérteni. Ír naponta két IRL adatokkal teli panaszkönyvet, marhára örül annak, hogy milyen szép választ kapott, eközben a válaszban is leírják, hogy pénztárvizsgálat, JV ellenőrzéshegyek ésatöbbi voltak, a kollegát pedig jegyzőkönyvezték, felelősségre vonták. Senkinek nem ártott azok közül akik felelősek voltak, sőt jót tett velük, de a "kisembert" a végrehajtót ugy megvágták mint annak a rendje. A.G. cselekedetei sokáig szimpatikusak voltak nekem, de szinte sejtettem, hogy ebbe fognak torkollani. Mára már a fejesek kaptak egy profi spiclit, aki ráadásul meg is van győződve arról hogy amit csinál az helyes és jó, miközben odafenn röhögnek a markukba. Több hasonló fiatalember meglepően azonos életutját láttam már, és nem csak a MÁV berkein belül...
Nem hiszem, mert talalkoztam mar olyannal, hogy a tudas megvolt, de a rendszerek osszekapcsolhatatlanok voltak. Mert anno eredetileg nem erre terveztek, atalakitas pedig az alap feladatok ellatasat zavarna. Illetve uj rendszerre nincs PIZ.
Nem bírok magammal... :-)) >Csak annyit tennek hozza, hogy itt ebben az esetben lehet nem a szakmai tudas hianya miatt nem menne ez.
Te, mint szakmád nagyon magas szinten ismerő, bizonyára ismered azt a Boole-algebrai tételt, mely szerint a kettős tagadás állítás. Akkor a mondatod így értendő: " ... itt ebben az esetben lehet a szakmai tudás hinánya miatt megy ez." ?
>Csak annyit tennek hozza, hogy itt ebben az esetben lehet nem a szakmai tudas hianya miatt nem menne ez. A problemak okozoja sokszor a sok inkompatibilis rendszer osszekapcsolasa jelentene. En mar csinaltam jo par web aruahzat, ..
A többiektől elnézést kérek az OFFért, és te is tényleg bocsáss meg, hogy most én temetkezem bele annyira szakmailag, de ott tudtak ékezetes betűket írni? ON.
Csak annyit tennek hozza, hogy itt ebben az esetben lehet nem a szakmai tudas hianya miatt nem menne ez. A problemak okozoja sokszor a sok inkompatibilis rendszer osszekapcsolasa jelentene.
En mar csinaltam jo par web aruahzat, ahol lehet kartyaval is fizetni ott meg tobb visszaigazolasra van szukseg.
>Igen, ezt akartam irni, de nem akartam annyira szakmailag beletemetkezni. Köszönöm az újabb aranyköpést. Kedves oldmumus, leestem a székről. Légy szíves újabb beírásaid előtt figyelmeztetést elhelyezni, hogy "olvasás előtt tessék biztosan ülni, illetve alvó gyermek közelében ne olvassuk!"
Lehetséges, hogy a Mezőhegyes-Kétegyháza szakaszon az említett helyeken csak kereskedelmi szolgálat van, forgalmi nincs, és csak jegyvizsgálói menesztés van.
Igen, ezt akartam irni, de nem akartam annyira szakmailag beletemetkezni. Jol mukodo internetes aruhazakban a vasarlasrol mindent a weben osszegeznek, ezt ki is lehet sok helyen nyomtatni es e-mailben is megerkezik ugyan ez.
Személyvonat szerintem ennél kevesebb közlekedik a legerősebb napokon is.
A tehervonatok esetén ez nem ennyire egyszerű, mert van olyan tehervonat, ami hetente egyszer közlekedik, és van sok operatív és szükségleti vonat is. A SZIR kb. 1800 tehervonati menetrendet tartalmaz, ennek kb. az 50 %-a van valamilyen vasútvállalat megrendelése miatt kijelölve közlekedésre. (Ebben olyan vonatok is vannak, amelyek 2-3 km-t és olyanok is amelyek Hegyeshalom-Záhony viszonylatban közlekednek.)
Azt, hogy mennyi az idegen tehervonatok aránya szerintem a szirből nem is tudod meg! Azt az illetékes vasútvállalatoktól (pékektől) kell megkérdezni ha van kapcsolatod. :-)))))
Na ez ma már ciki kérdés. A piac nyitottsága miatt! Ez olyan mint mennyi kenyér fogy naponta, és azon belül melyik milyen arányban részesül a fogyasztók kegyeiből? Az áfu a szir-ből tökéletesen tudja. Tehát ha van kapcsolatod akkor mindent megtudhatol ha komolyan érdekel a dolog. De sztem nem lesz publikus az info.
Én a kenyéradód által szolgáltatott HIVATALOS adatokkal dolgozom: MÁV menetrendkönyv zöld oldalak. A szerint van benne háló és fekvőhelyes kocsi is! Ha ezek egy részét a CÉG kispórolja, és arról az utasokat sem tájékoztatja, arról nem tehetek. Ellenben nagyon jellemző rátok... Vagy legalábbis az Üzletág egy jelentős részére...
Az 5506 sz. vonatot továbbító V43 1296 Kőbánya felső állomáson meghibásodott (főmegszakító probléma). A vonatra segélygépként az M62 265-öst küldték amely a vonatot Gödöllőig továbbította. A meghibásodott mozdonyt a Hatvani fűtőházba az aszódi toló továbbította. Az M62-es visszatért Ferencvárosba, és a vonatot mntegy 75 perces késéssel a V43 2353-as vitte tovább.
nincs valakinek fotója a Royal Hungarian Expresszbe közlekedő Presidential hálókocsi belsejéről? Ha van valakinek fotója vagy infója hol láthatok képet az légyszi küldje el az unrealt04Kukacfreemail.hu címre! előre is köszi.Júl 28-án amikor ez majd megy ki Szerbekhez csak kívül lehet fotózni vagy lehet belül is a hálókocsikat?
E-mail rendszerek bizonytalansaga miatt jobb lenne a webes felulet, mert ha ott van gixer akkor mar nem tudnal infokat sem lekerni. Igy nagyobb az eselyed, hogy meg is kapod a generalt "kodot" mint emailben.
Pont ma jártam a nyolcvanas vonal mellett. Láttam elszáguldani egy vonatot M62 265 utána egy szilivel meglepödtem kissé, a 80-asra ritkán tévednekkopasz gépek.
Szóval tegnap már nem bírtam kivárni az e-mailben tett pótjegyigény visszaigazolását, s 22.40 körül felhívtam a kékszámot. Egyből kapcsolta a rendszer a kezelőt, aki rendkívül kézségesen kiszolgáltatta a 10 jegyű azonosítókódomat a pótjegyhez. Elbeszélgettünk az ertekesites kukac-ról, de nem tudott érdemi felvilágosítást adni, hogy a mélbeli rendelésnek mi a kialakított ügyrendje. Ezután 23.17-kor megjött mélben is a visszaigazolás:))
Majd az Ando Gergely mint a menetjegyek es a nemzetkozi utazasok specialistaja es szakertoje megirja neked. Nekem egy nyugdijas vasutas azokat mondta amiket leirtam. Akar regebben mint utas akar mostansag mint mozdonyvezeto jelolt tanulo (gyakornok) nem tapasztaltam sem a Keletiben sem utkozben mozgast ezekben a halokocsikban amik keletrol erkeznek.
De kedden a Maestralon leszek es osszeiraskor megkerdem neked a vezeto jegyvizsgalot, hatha O is tud valamit errol mondani.
Hát most akkor egy kicsit összezavarodtam. Akkor azt mondjátok meg nekem,hogy ha hálófülkésben akarok utazni a párommal,akkor arra egyáltalán van-e lehetőségem? Mert tudjátok mehetnék végülis kocsival is,de így azért csak hangulatosabb meg kényelmesebb. Vagy nem jól gondolom?
Tehat akkor kerdezem a szakertotol, hogy nem igaz az amit egy nyugdijas ismeros allitott, hogy magyar utazo a halo v. fekvos kocsit nem veheti igenybe?
Utaztam regebben a kocsikban is. Nekem azt mondtak a halokocsikkal kapcsolatban amit leirtam ide masoknak. De Te mint a kulfoldi menetrendek es vonatok nagy tudora biztos jobban tudod es hiszunk neked a tajekoztatast kiegeszitve. Tudom, hogy van benne orosz es ukran, fotot is mutattam rola. Legutoljara oroszt vittunk a paratlannal es ukrant le a parossal.
Te TÉNYLEG láttad már a Maestralt, vagy a mozdonnyal véget is ér az érdeklődésed???
Mikor lesz egyszer olyan, hogy ha valamihez nem értesz, vagy nem tudsz biztosan/pontosan, akkor nem teszel róla kijelentéseket??? Miért kell ilyen kijelentésekkel lejáratni szegény MÁV Rt-t? Hiszen tudod mennyire fáj nekem és pajtásaimnak, ha valaki bántja ezt a szent céget...
A vonaton NEM csak UZ-s hálókocsi van! Van Budapest és Split között is. Egyébként van néha RZD-s, azaz orosz is benne. De neked az orosz és ukrán az egy kutya, ugye?
Továbbá van fekvőhelyes kocsi is benne Splitbe és Fiuméba (Rijekába).
No meg a kényelmes másodosztály. Csakhogy az akkor igazán kényelmes, ha a csak max. hárman utaztok a fülkében. Egyébként "kezdő utazók" nem tudnak benne jól aludni... Az első éjszaka még a "profik" sem mindig...
A menetjegyárak sem olyan húzosak, a nagy arányú magyar-horvát menettérti kedvezménynek hála...
Halofulke csak az u.n. ruszki kocsis Ukrajnabol erkezo resznek van, erre nem tudsz felszalni. A HZ kocsik mind 2. osztalyuak, de magyar elsoosztalyt magasan verik szinvonalban es kenyelmessegben! Csak keszulj meg meg hosszabb utra, mert a Horvatoknal most mindig 30-40-50 percet kesnek!
Teljesen új vagyok itt a fórumon! Azt tervezgetjük a barátnőmmel,hogy vonattal kiutazunk pár napra horvátországba nyaralni. Sosem utaztam még így hosszabb távon vonattal, úgyhogy lenne pár kérdésem. Úgy néztem,hogy a keletiből indulnak, és tizenegynéhányóra alatt vannak ott ezek a vonatok. Kérdésem lenne,hogy milyen vonat ez a Maestral gyors? Úgyértem mennyire színvonalas? Esetleg ezek hálófülkések? Vagy el vagyok tévedve? Ja és ugye nem kell sehol átszállni? Nagyon ráizgultam most erre a vonatos dologra. Légyszi segítsetek az infoitokkal.
De most hova soroljuk a Hortobágy-Berettyót? :) A helyiek mindesetre Berettyónak hívják :)
Nem tudom hová soroljuk, tervbe nekem úgy is úgy van, hogy a Keleti-Főcsatorna és majd a Hortobágy egyben lesz megcsinálva. Amúgy Püspökladánynál azt olvastam, hogy ott is új mesterséges mederben megy a Hortobágy, és mint Hortobágy-Berettyóként írja már le, pedig ott még nem egyesűlt a két folyó. Viszont az apavárai vasúti híd csak Hortobágy-hídnak van leírva.
OFF Némi kiegészítés az előzőekhez. A Berettyó a szabályozás előtt Bucsánál egyesült a Hortobággyal és Mezőtúrnál ömlött a Hármas-Körösbe. A 64 átvágás nyomán 269 -ről 91 km-re csökkent a hossza. Jelenleg a Sebes-Köröst a 14,5 fkm-nél éri el. ON
Amikor megépítették a Keleti-főcsatornát, akkor Zsáka településtől egy új mederbe terelték a Berettyó folyót
A gondolatmenet jó, de a dolog nem a Keleti főcsatornához köthető, az már a szocializmus terméke. (átadták 1966 ?) A Berettyó szabályozása a XIX. században történt.
A Hortobágy, ami Püspökladánytól felveszi a Berettyó nevet is, még rejtély számomra, hogy miért, de ha egyszer (nem idén) sorra kerül, majd kiderítem.
Roppant egyszerű a dolog: a folyószabályozásokig ez volt a Berettyó folyó, Bakonszegtől a Körös torkolatig ásott mederben folyik* ma a Berettyó. (aminek a régi neve egyébként Túr volt, lásd: Mezőtúr, Túrkeve)
*de ásott mederben folyik Mezőtúrtól a Körös torkolatig is.
A Berettyó Berettyóújfalu alatt Zsáka településnél Észak-Nyugatra Hajdú és Békés Megye határán folyt (ma ez az Ó-Berettyó), és Bucsa településnél vette fel a Hortobágy folyót, és jutott el a Mezőtúr alatt már mint Hortobágy-Berettyó ként a Hármas-Körösbe. Amikor megépítették a Keleti-főcsatornát, akkor Zsáka településtől egy új mederbe terelték a Berettyó folyót, és a Sebes-Körösbe irányították annak vizét. Így azóta a Berettyó Szeghalom alatt a Sebes-Körösbe ömlik be.
Végigolvastam a hozzászólást, na ugye így is lehet!
Egy apróság:
Szerintem most már tudod, vagy legalábbis sejted, hogy ki vagyok!
Ha csak ez a hozzászólásod lenne, akkor tudnám. De visszaolvastam a másik kettőt, így az tűnik ki nekem, hogy a Déliben az összes tartalékon dolgozó mv. egy közös nicket használ :-))).
Kicsit zavaros számomra így.
Több kollégád betett egy képet magáról ide (én is), kövesd a példát, rögtön egyértelmű lesz, ki is a nick tulaja. Azt a bizonyos mv.-t száz közül is megismerem, az egyik kedvelt hazai zenészre hasonlít.
Holnap a 70-es vonal környékén leszek, hétfőn a normális időben végzek Fehérváron, szívesem benézek a Délibe.
Elkészűlt a Berettyó-Kraszna-Szamos folyók hazai vasúti hídjainak is a képi feldolgozása a képtáramban. Persze itt sem csak a hidak láthatóak, henem a közben fotózott állomások ( a szokásos kijárati képekkel) , vonatok is (csörgők, MD-k, szilik...), minden képhez a szöveges hozzáfűzésekkel.
Így a Körösök után eme két folyó teljes vasúti hídállománya lencsvégre és persze beutazásra került. Vasárnapi folytatás Hernád folyó két hazai vasúti hídja lesz, és a felsőzsolcai Sajó-híd.
azt szeretném kérdezni, hogy mennyibe kerül 1 retúr jegy a Vasúttörténeti Parkba 26 év felett a Nyugatiből induló kis nosztalgia vonatra? Mennyire engedélyezett a fotózás az emlékparkba?
A felnőttjegy (18 éves kor fölött) 900 Ft. Ez tartalmazza a vonatjegy árát is.
Fótózni lehet, csak felmászni nem lehet mindenre. Mi azért megpróbáltuk...:-)))
Én is csak ajánlani tudom, már többször voltam ott... De normális esetben 10-16-ig is csak kísérő mellett lehet látogatni. Most ez is megadatik előzetes bejelentés nélkül! :) Érdemes elmenni!
azt szeretném kérdezni, hogy mennyibe kerül 1 retúr jegy a Vasúttörténeti Parkba 26 év felett a Nyugatiből induló kis nosztalgia vonatra? Mennyire engedélyezett a fotózás az emlékparkba?
A svájci áramkimaradás okairól az SBB összeállított már tegnap előtt egy pdf-et, ahol 16 ábrás oldalon mutatják be a svájci vasutak áramellátási rendszerét, és azt hol milyen események következtek be (másodpercre pontosan!) és azok milyen következményekkel jártak. Illetve a visszakapcsolás techinájáról is sok érdekességet meg lehet tudni...
A pdf linkje megtalálható a Sosiforda által belinkelt oldalon!
A tavalyi fotóidod sem lesznek már rajta a rakodó raktárak. A pécsi postai osztályzó, és a parkoló építésekor elbontották. Még a '80-as évek végén apámmal ott adtuk fel
a bicajokat, hogy azokat ne autóval keljen vinni a Balcsira. A raktárak mögött is
voltak sínpárok, és raktárak. Mára egyetlen sínpár maradt, illetve az új postáé,
amit sajnos nem használtak sokáig...
A Mártirok útja mögötti síneket, és raktárakat is elbontották, és üzleteket építettek
helyettük. Kicsit nyugatabbra van a kocsimosó, ami ma is üzemel, annyira, hogy
ma van a Múzeumok éjszakája és nyitva van az Elektrotechnikai Múzeum is, aminek van Kandó terme, ld. vasútvillamosítás. ( egyébként nem felhasználóbarát a nyitvatartása: csak szerda 10-16 ) http://www.emuzeum.hu/
Meg a beteg az egészségügyben, meg a tanuló az oktatásban, meg a fogyasztó az elektomos műveknél, meg a vásárló a boltban.......tovább is van mondjam még?
"Reméljük lesz a vasútnak még egy, de nem utolsó aranykora. Ebben az egyben szerintem minden vasútbarát és vasútmániás egyetért."
Erre szerrintem csak a kőolaj készletek kifogyása után lesz esély és akkor is csak akkor ha nem lesz olyan alternatív üzemanyag ami kellő mennyiségben áll rendelkezésre és olcsón az autók részére. Egyébként vajmi kevés esély van egy aranykorra.
- 250 buszt mozgósítottak vonatpótlásra egy teljesen váratlan eemény kapcsán egy olyan országban, ahol távolsági buszközlekedés a nálunk meghonososdott formában nincs is, csak helyközi és helyi járatok vannak, no és természetesen különjárati magánbuszok is
- 200.000 utast és 1500 vonatot érintett a probléma és - micsoda véletlen - 200.000 db. kártérítési bónt osztottak ki összesen 3.000.000,- frank értékben
- most is arra buzdítják az utasokat, hogy megtehetik egyéni kártérítési igényeiket és megemlítik, hogy 300 utasnak fizettek szállodai költséget, ezen kívül többeknek taxiköltséget vagy buszköltséget (gondolom, ez nem a vonatpótlóra, hanem pl. az eljutást lehetővé tevő helyközi járatokra vonatkozik)
30 eves multam 4.-en. Teljesen egyet ertek azzal ami a multbeli es a jelenlegi tarsadalmi korulmenyekrol itt leirodott. Valoban ez a legborzasztobb, hogy mindent elkotyavetyelnek, de kis halak vagyunk a nagy oceanban a vilag tortenesei miatt kell felvenni ezt a rohantempot. Emiatt vannak a nagy ar es berversenyek, aminek egyik kovetkezmenye a leepitesek hada es az ezzel egyuttjaro szolgaltatas ritkitas.
Vasutra visszaterve jo par evtizede meg a vasutasnak volt tekinteje!
Visszaterve a jelenbe: Emlitettem itt, hogy evek ota tudatosan az allambacsi mostohagyerekkent kezeli a vasutat. Politikai belso csatarozasok presztizskerdesse tettek mas kozlekedesi agazatokat. 1000-el folynak az autopalya epitesek csak nem gondolnak bele a hatasokba. A munkak miatt tonkretettek a kornyek utjait, kivancsi vagyok ezek felujitasara marad-e penz. Az elkeszult palyakat, abba befektetett osszegeket hamar vissza akarjak kapni. A jo borsos autopalya dijak mellett kivancsi leszek a hasznalatra. Akkor majd mennenek vissza a kozutakra aminek az allapota nem lesz rozsas a fent emlitett okok miatt. Talan akkor majd sokaknak eszebe jut a sokat szidott es leminositett vasut!
Gigantos kép bal szélén, ahol most szép zöld van. Rámpás, oldalrakodós volt. Gyerekkori emlékeimet elővéve: annak idején egy csomó MÁV Háztól-Házig konténer és kék ill. szürke gurulós konténer (nem jut eszembe a neve) volt rajta....
Ne is törődj velük, hadd veszekedjenek. Így kimaradnak a ragadós szegedi példából: Pécs (avagy a Keleti) is tanulja a vegyesfelvágottak készítését. IC805 ma: V43+Amz+WRbumz+Bvmz+Bmz+Bp+Bp+Bp+Bp. Pécs környéki vonatozgatások, a sokadik felvonás:
"Korabbi es jelen gazdasagi es tarsadalmi korulmenyeket figyelembe veve egy ilyen anyagi helyzetben levo tarsasag nem egendheti meg maganak, hogy minden utas igenyenek megfeleljen. Van akinek egy menetrendvaltas pozitivumot, van akinek negativumot hoz. Azt mindenki belathatja es a sajat boren tapasztalhatja, hogy a regi idok joleti allama, ahol az esszeruseg nem szamitott dolt a penz (mint kesobb kiderult oriasi hitelallomanyt maga utan hagyva) lehet az akkori tarsadalomnak kedvezo volt, viszont hosszu tavon fenntarthatatlan."
Nem tudom hány éves vagy, tulajdonképpen nem is érdekel. Az viszont igen, hogy az akkori és a mai állami vezetőség idióta döntéseit a mai fiatalokkal és utódaival kívánják megfizetettni. Ezt te igazságosnak tartod? Annak idején tisztességes munkával mindenhez hozzá lehetett jutni (családalapítás, lakás, nyaralás, tisztességes, emberi megélhetés), egy mai fiatal, akik közül számtalan ugyanolyan tisztességgel látja el munkáját ugyanannyit vagy többet dolgozva mint annak idején az akkori fiatalok, negyed annyit sem kapnak vissza a befizetett adójukból mint annak idején. A mai átlagfizetések az éhenhaláshoz sok, de a nyugodt megélhetéshez kevés. Az akkor élt embereknek minden járt, a maiaknak semmi sem (ezt a kérdést most a vasútra kiélesítve kérdezem, mert ez a fórum a vasútról szól)?Vagy amit korábban elődeink felépítettek, azt saját maguknak építették? Kötve hiszem. Szerintem ők sem azzal a céllal építették ezt az országot, hogy majd egyszer jöjjön egy rendszer és eladjon mindent fillérekért, felszámoljon mindent, amit ők felépítettek.
"Van akinek egy menetrendvaltas pozitivumot, van akinek negativumot hoz. "
A menetrendváltásnak volt egy szomorú előzménye tavaly augusztus végén, amikor elkezdődtek a járatritkítások. A 2004/2005-ös menetrend ennek a barbár pusztításnak a következménye. Hiába ritkították a járatokat nem értek el vele semmit, ha csak annyit nem, hogy a többség helyzetét nehezítették meg ezzel is!
"...egy holgy 3 eve nem vonatozott ..."
Bocs, én úgy mondok véleményt, hogy nem 3 éves időközönként használom a vasútat közlekedés céljára. A menetrendek alakulására van némi rálátásom, és nem pozitív irányba történtek változások. És ez a folyamat megállíthatatlanul folytatódik tovább. Sajnos.:(((
Telefonon: kalandozás a menüben, majd közli a műnő, hogy 3 perc. 3 perc. 3 perc. Anyád.
Ugye már van ímél is...:), ezt kihasználandó kereken két órája írtam az ertekesites kukac mav.hu-ra, miszerint szeretnék IC pótjegyet egy holnapi vonatra (megfelelő adatok, paraméterek megadva). Ezidáig visszaigazolás sem érkezett...
Kíváncsi vagyok, hogy holnap reggelig lesz-e előrehaladás az ügyben.
Ha nem, akkor én leszek a gonosz panaszkönyvező:)))
Termeszetesen irhat negativ elmenybeszamolot is, mer az elet nem habostorta. Viszont egyesek altal inditott hivatalos eljarasok, az azok koruli ugymenet es maganvelemenyuk mar tulom tul kimeriti ezeket!
En is tudom, hogy nincs idilli helyzet, tisztaban vagyok ezzel. De az sem igaz, hogy itt lopnak, csalnak, hazudnak es karositanak mindenkit olyan mertekben, ahogy itt megfogalmazodik.
Ha nem sértődsz meg, ezzel sem értek egyet. Amire Te vágysz, az az éremnek csupán az egyik oldala. Mi van akkor, ha élménybeszámolót akarok írni, de semmi pozitívval nem találkoztam? Ne írjam le? Az biztosan sokat segít a problémán. A mai magyar vasút szerintem közel sem olyan idilli, mint amilyennek Te gondolod; de biztosan nincs igazam, mert még csak egy fiatal, tapasztalatlan vasútbarát (igen az) vagyok.
V_petinek mégiscsak igaza lehet! Van droidközpont Pécsen!!!
A vp. busz ügyében válaszó levél tanulsága szerint a válaszoló:
Magyar Államvasutak Részvénytársaság Vezérigazgatóság 7623 Pécs, Szabadság u. 39
Tehát az Andrássy úti alibi Ügyfélszolgálat mellett egy alibi-kirakat Vezérigazgatóság található. A tényleges dolgok, azaz az igazi droidságok az "igaz" Vezérigazgatóságon dölnek el PÉCSEN!!!!
Egyébként a vizsgálat azért húzodott másfél hónapig, mert a két levélen négy szervezeti hivatkozás találhat! Azaz a levél elején szereplő szervezet az oldal aljára már "átalakult"... Devecz végülis megmondta, hogy egy dolog lesz állandó az SZÜ-nél: a változás...
Korabbi es jelen gazdasagi es tarsadalmi korulmenyeket figyelembe veve egy ilyen anyagi helyzetben levo tarsasag nem egendheti meg maganak, hogy minden utas igenyenek megfeleljen. Van akinek egy menetrendvaltas pozitivumot, van akinek negativumot hoz. Azt mindenki belathatja es a sajat boren tapasztalhatja, hogy a regi idok joleti allama, ahol az esszeruseg nem szamitott dolt a penz (mint kesobb kiderult oriasi hitelallomanyt maga utan hagyva) lehet az akkori tarsadalomnak kedvezo volt, viszont hosszu tavon fenntarthatatlan.
Az elet minden teruleten (meg az erosen profitalo cegek eseteben is) nadragszij huzas van. Valamilyen kompromisszumot kell kotni, aminek eredmenye az, hogy nem lesz 100% elegedetlenseg.
De termeszetesen ezen fent emlitett cegek alkalmazottjai ennek ellenere sokkal jobb korulmenyek kozott dolgoznak, munkajukat jobban "megjutalmazzak".
A csatlakozasokrol annyit, hogy szoba kerultek az uszito jellegu tajekozatlan mediacikkek. Hangsulyozom nem azt akarom ezzel mondani minden utas bena es hulye, de az felduhit, hogy azert mert egy holgy 3 eve nem vonatozott es medobbenve tapasztalja a ritkitasoknak koszonhetoen kozvetlen nem tud eljutni balatoni nyaralojahoz, ne allitsa azt, hogy reggel 7:30 es delutan 14:35 kozott nem tud eljutni. Nehezere esik neki ezen idoszak alatt atszallni (4 lehetosege van ra a fent emlitett idoszak alatt), hogy eljusson egy nagyobb allomasrol a szomszedos megallohelyek egyikere. Illetve hallott valamit valakitol, hogy a kukak a szemetszallitas a vasutnal hogy volt. Ezt osszedobja egy szenzaciohajhasz ujsagiro es total kesz a valosag teljesen nem fedo cikk. En fotokkal igazoltam, hogy az adott 2 allomason van tob kuka, rendezett es takaritot a peron (nem azert tettek rendben mert en mentem fotozni!) vagy mert a cikk megirasra kerult. Elotte mar 1 hettel rendbe volt pl. a kaszalas.
Az utobbi idoben nem csak a menetrend meghirdeteserol szolo panaszokrol volt itt szo es nem csak ez ellen emeltem fel a hangom.
De sok mas problema ami itt felfetodott igenis nem amiatt volt/van es lesz amit ide leirtal.
Torzskozonseg johogy elojott, akartam is irni. A topic neve: VASÚTMÁNIÁSOK IDE, VONATBUZULLS Az, hogy ki mennyire riasztott el vagy riaszt el ide latogatokat a topiccal nem osszefuggesbe hozhato maganakciokkal arrol roviden allast lehet foglalni.
Velemenyem szerint a hibakat es hianyossagokat nem ebben a topicban kellene feszegetni. Nem is volt ez ugymond divat csak egy jo par honapja jott elo ez a nevezzuk uj hullamnak. Addig semmi mas nem volt mint a szokasos hetkoznapi beszamolo a vasuttal kapcsolatos ugymond rajongo vagy fanatikusok leirasai. Erdekessegekrol, elmenybeszamolokkal, utazasok leirasaival, fotokkal, ujabban videokkal.
Amit en irok, akar utazasaimma kapcsolatban, akar mas vasuthoz kotheto kiegeszito dolgokkal kevesbe ter el ezen topic temajatol, mint a fogasztovedo es torvenykezo, szabalytalansagokat lefulelo "martirok" tevekenysege.
Ha tavol maradnak a torzstagok vagy barki ennek nagyobb realitasat latok mint az, hogy en itt irok ezt-azt.
"Elsosorban azok akik nem birjak az en pozitiv hozzaallasom a vasuthoz..."
Nekem például pozitív a hozzáállásom a vasúthoz, a MÁV-hoz viszont nem, mert sok olyat követett el (pl. indokolatlan járatritkítások, kedvezőtlen csatlakozások kialakítása stb.), ami miatt nem lehet pozitívan hozzáállni. És szerintem ez a véleményem sokakéval egyezik, de majd megerősítenek vagy megcáfolnak.
Tehat mar evek ota probalom kiigazitani azokat a helyeket - fuggetlenul jelenlegi helyzetemtol - ahol a vasut lejaratasa es piszkalasa megy.
Az, hogy a MÁV egyes alkalmazottai nem képesek megfelelően ellátni a feladatukat, nem képesek a módosításokat átvezetni a menetrendben, kitáblázni a helyszínen a változást, az nem lejáratás, és piszkolás, hanem tény, ami negatívan csatolódik vissza, teljesen jogosan.
Ami még bosszantóbb, hog yezt nem lehet az adóságspirálra, az állami támogatás hiányára visszavezetni, ez pusztán az odafigyelés hiányából, na meg az érdektelenségből adódik. Figyeld meg, hiába írt Gegő panaszt, a jövő évi menetrendben ugyanilyen rosszul lesz benne.
A törzsközönségre vonatkozó megjegyzésed meg olyan, mintha a repülőn csak a pilótát, meg a sztuvikat tájékoztatnánk arról, hogy a gép nem repül/nem indul/stb. Sántít.
Vagy csak nekem nehezebb a felfogásom, mentségemre szolgáljon hogy
elenyészően ritkán kell jegyet vennem.
Pont ez maradt le az előző hsz.-ből: Andó Gergőt és engem is mindig a gépészek tolják le a különböző pénztári kalandok miatt (meg több más, "extra" jeggyel utazó ismerőst, akiknek nincs internetjük), pont ők, akik az esetleges IC-pótjegy-vételen kívül nem igazán vesznek menetjegyet. (más kérdés, hogy AG esetében nem a "pénztáros Gizi" a hunyó, hanem az, aki a díjszabásokért felelős).
A hozzászólásod többi részéhez: kár, hogy nem videóztam akkor...az ominózus kép megvan még, azon nem látszik a vezér!
Hogy elfoglalt vagy, kevés az időd, tán még erre is?
Ha valóban mv. vagy, akkor tudod, hogy a tartalék mennyire pörög, amikor sok szerelvényt kell ki/behúzni. És bőven a vágányok közé kellett volna mennem, nem hiszem, hogy a vasútőr (ott állt mellettem pár méterre) nagyon díjazta volna ezt. Meg talán mire odamegyek, már pördül is vissza.
Tanulva egy másik kellemetlen esetből, Photoshop egy kicsit gyakrabban fog üzemelni.
Harmadik megtörtént eset: mikor látta a vezér Zalaegerszegen, hogy fotózok, kérte, hogy őt fotózzam le a beosztott gépén! Utána papírképen, levélben el kellett küldenem neki, a lakáscímét adta meg (e-mailje nincs). Ez többször, az ország több más részén is megtörtént, jópár ajánlott levelet küldtem szét az országban, nem problémázva a postaköltségen. Így is lehet! Általában az tiltakozik a fotó ellen, akinek vaj van a fején. Szerencsére tudom, mikor nem kell/nem szabad elkattintani a gépet. Ha a tavalyi esetben nem kiabál le a vezér, nem lett volna baj, a képről nem derült ki szabálytalanság. Hasonló: ld. etwg kirohanást az osztrák különvonattal kapcsolatban, ha nem kezd itt veszekedni meg nagy piros betűkkel a hozzászólás törlését kérni (ami nem történt meg), gmarc hozzászólása szép csendben elsüllyedt volna a többi között. De pont a kialakult vita tette érdekessé a dolgot, vajjon miért olyan titkos az a vonat? :-)))
Akkor a tisztanlatas es felreertesek elkerulese vegett:
Elsosorban azok akik nem birjak az en pozitiv hozzaallasom a vasuthoz azoknak szol, hogy ne keverjek ide az utazasaimat azzal, hogy emiatt teszek ilyen aktivitast. Mert ok hatalmasat tevednek, tevhitben eltem.
Mint mar mondtam mv-nek keszultem de a betegseg kozbeszolt, ezzel kifolyolag a hallasommal lett olyan problema, hogy igen jol hallottam, egy trusszentes olyan ereju volt es megrazo mint normals esetben egy mozdonykurt. Lassan elmult ez a problemam.
Az elso ugymond vasutvedelmi tevekenysegem 2003-as siofoki sajnalatos es tragikus baleset media es kornyekbeli regios vizhangja soran kezdodott. Ezen eset utan sokaig, valamint mas vasutat negativan es irracionalisan leiro mediumok miatt akadtak ki. Akik hallanak felszinesen valamit, abbol levonnak kovetkezteteseket, de nem a valosagot adjak vissza.
A legutolso a megyei napilag szerdai ket cikke ami teljesen nem fedi a valosagot. Valaki utazott ide meg oda (ket kulon szemely) es gyorsan az ujsaghoz fordult, O meg megirta mert kell a szenzacio (csak nem nezett utana a hatternek, hogy igaz-e, miert, stb)?
Tehat mar evek ota probalom kiigazitani azokat a helyeket - fuggetlenul jelenlegi helyzetemtol - ahol a vasut lejaratasa es piszkalasa megy.
Egyesek ezt azzal tetezik, hogy megfelelo tudas es kapcsolat birtokaban - velemenyem szerint direkt keresve a gyenge pontokat - ujabb es ujabb tamadasokat inteznek es azonnal felelosoket keresve sulyos esetnek festik le az adott szituaciokat. Altalanositva ezzel egy szolgaltatok nagy 0-nak, az ott dolgozokat semminek, koztorvenyesnek, stb. tartva!
Nem szoktam menetrendeket es potlekokat nezegetni, de hallottam mar olyanrol regebben is (busznal is), hogy csak hivatali menetrendbe kerult bele a valtozas, kozkezenforgoba nem.
Na az ISZT.... arrol ne beszeljunk aki a sajat szabalyait nem kepes betartatni csak fizessenek szepen a domainok utan.
Egyebkent ez a menetrendben nem feltuntetett dolog csak egy volt a sok kozul, aminek lehet igazsagalapja, de minden egyes esetbol elefantot csinalni az kicsit sok!
Bocsi Mumus, de most abszolút nem tudok veled egyetérteni!
nem kellene kicsit lelemenyesebbnek lenni?
NEM!!!
Ha a Hivatalos Menetrendkönyvben és pótlékaiban nincs meghirdetve, hogy a vonatpótló mindenhol megáll, csak a vasútállomáson nem, akkor jogosan háborodik fel az egyszer arra utazó.
Ha az ISZT egyszer csak szokásjog alapján kezdene dolgozni és nem a jogszabályok és és a kihirdetett szabályok szerint, neked is fennakadna a szemöldököd...
>Ird már ide, nekem ( név szerint) ki a lof...t szidjak ha Palotabozsokon vagy bárhol ülök a vasútállomási padon, várva a pótlót és kiderül 5 óra múlva, hogy már kétszer is elment, ...
Akkor meg kell kérdezni oldmumust, hogy ki a hibás, a nedves időjárás, a kánikula, vagy esetleg ... éppen ... te!
Én továbbra sem érzem a főváros-vidék elentétet, fogalmam sincs, hogy keveredett ide. Képzeld én is vidéki vagyok, a legkisebb megyeszékhelyen élek, amior nem a fővárosban tanulok. Mégis, amikor hazaérek, nem kezdem el egyből másként látni a dolgokat. Rendben, szerintem is fejezzük be, úgyis csak elírogatunk egymás mellett...
Ja, és mielőtt elindulsz, hívd föl az útfenntartókat/szomszéd faluban lakókat; senki sem tudhatja, mire számítson!
Mar megint centrikusan gondolkodunk! Lehet a vezetoseg igy gondolja, de a videk nem! Tobbszor leirtam az orszag nem csak a fovarosbol all. Sosem allitottam, hogy az utas ilyen vagy olyan! Ez olyan alaptalan mint amikor a parasztozassal vadoltak. Holott en csak bemasoltam egy masik forumban leirt mas velemenyet a kesesekkel kapcsolatban.
Az elmult idoszakban itt felmerult problemak egy reszerol az utas is tehet:
- jegy egy helyre tobb aron - lemaradt a jaratrol
De ekkor sem azt irtam, hogy az utas ilyen meg olyan (minositest), csak javasoltam, hogy legyen lelelmenyes.
Most pedig el kell mennem a szomszed faluban, varom a tovabbi velemenyeket. Valasz kesobb.
49-esen gyakran megyek Szabadhidvégre. Mezőhídvégen csak állomás van, semmi ezen kívül. Ki volt ott plakátolva, hogy nem fognak bemenni a buszok, amikor átálltak arra, hogy Mezőkomárom posta, és Szabadhidvég posta megállóknál áll meg. Egyetlen utas sem maradt le, te vagy az első, aki ott akart felszállni.
Én ezt inkább úgy gondolom, hogy a MÁV gondolja úgy, hogy minden "a filmek szerint zsirozva es masodpercre pontosan mukodik", és ha mégsem, akkor még te vígasztalod őket, hogy "Nem baj, csak meleg van/fúj a szél/sok a köcsög utas/...". Mint az anyuka a bukott csemetéjét.
Nem akarok szemelyeskedni es eszemben sincs megtenni valamit, csak a pelda kedveert irom: Tovabbra sem latom azt a felsoroltast (nem csak en kertem), hogy milyen ostobasagokat, vagy lejarato, masok szamara nem tetszo dolgok tomeget irtam az utazasaimmal kapcsolatban?
Mert sem en, sem a tobbiek akik erintettek nem talaltak eddig. Tehat varom lelkesen a listat barkitol is, sorolja fel. De ne keverje bele a total nem ide tartozo, de nagy szamban elofordulo vizsgalati es panaszos beirasokkal kapcsolatos erveimet.
En nem csak sima utasnak tartom magam es leirtam par napja, hogy 8. alt. utan mv-nek keszultem, csak beteg lettem es szellemi palyara kerultem. De most lehet ujra visszakerulok.
Mint mar irtam mas szemmel nezve nem voltam megelegedve neha a forgalom szervezesevel, viszont ezek utan sem tartom azt es kurtolom vilagga, hogy mindenki koztorvenyes, gazember, csalo, stb.
Merlegelem azt, hogy mennyibol (szamoljuk le a Bp-ig kozpontot a fejet), es milyen korulmenyek kozott adjak az adott szolgaltatasokat. Meg ha ez neha sokaknak nem tetszik. Mert sokak alomvilagban elnek, hogy minden a filmek szerint zsirozva es masodpercre pontosan mukodik. Aztan igy van az internet, meg mas media ahol lehet panaszkodni es mas velemenyet befolyasolni.
Visszkerestem a forumban az utazasaimmal kapcsolatban. Amirol szo volt eddig: Egy ut aznapi lenyegesebb beszamoloja par fotoval tuzdelve. Nyari forrasag kitorosevel kapcsolatos kesesek miatti ok-okozat osszefuggese egy hasonlo ut alkalmaval. Egyeb kesesek miatti helyes vagy helytelen vaganyon torteno jaratas sebessegkulonbseg beli osszefuggesei, ezek elonyei es hatranyai. Nyari viharok hatasai.
Tobbet en nem talaltam. Ugy erzem es ezt paran megerositettek ezekkel en semmifele rosszat vagy tapintatlansagot nem tettem!
division by zero, orangutan: Ez igy van helyen ez egy vasutas forum. De mint sok forumot latogato es olvaso az elet mas teruletein nem tapasztalok ekkora aktivitast, sokkal sulyosabb problemak megoldasaban.
Nem kell fogyatekosnak titulalni tudom, hogy ide masrol nem kell es nem illik irni mert akkor total OFF lenne.
Igen ez egy vasutas forum, en peldakent hoztam fel, hogy az elet mas teruletein is vannak hianyossagok. En nem akarok senkire sem raeroltetni, hogy mivel foglalkozzon (nincs is jogom hozza). De sajnalom, hogy az elet mas teruletein felmerulo problemakra nincsenek ilyen jo aktivistak. Eleg sok helyen olvasgatok, de nem talalok ilyen lelkes embereket, akik allami vagy magan cegek hibait ennyire ecsetelnek es hivatalosan eljarnanak ellenuk.
Hidd el nem csak a vasutnal vannak ilyen problemak, csak nem tudom miert ezt fujjak fel mostansag nagyon. A megyei ujsagban a heten ket olyan dolgot allitottak amit fotoval tudok igazolni, hogy nem ugy van. Egyszeruen ugy erzem slager lett a vasut szapulasa manapsag.
Kerdesem es keresem: Kernem osszegyujteni szamszakilag es pontosan, hogy en vezetoallason torteno utazasaimat mikor es milyen melysegeben teszem kozze olyan nagy mertekben, hogy ezzel en olyan nagy problemat okoznek barkinek is?
Erdekes, hogy maguk az erintettek akikkel utazok egyutt es megjelentek a topikon, az O kerdesukre sem tudtak ilyen ertelmes valaszt adni.
Nem ertem meg, hogy nehany "ellensegem" miert jon ezekkel elo amikor nincs valosagalapja. Azaz nem kurtolom tele a forumot ezzel. Amirol most sokat irok es vitazok az, hogy panaszok es egyeb korulmenyek miatt kicsit korultekintobbnek kellene lenni es nem ennyire szemelyeskedni!
Engem meg lehet gyozni, ha van valosagalapja annak amirol beszelunk.
Mondom neki, legyen szíves adja oda a menetrendkönyvet.
Morgot odaadta.
Na saját szemmel meggyőződtem a helyes adatokról.
Más:
Nyíregyháza
Információ zárva.
Jó odamegyek a pénztárhoz.
Kérdezek valamit.
A csak a ellekező irányból olvasta a az adatokat. Nem az odautat henem a visszautat pedig odafelé kérdeztem.
Mondom neki csókolom ez visszafelé van!
Szerintem alig volt életében kezébe menetrendkönyv.
Megint más:
Eger
Volán beraktak valami szadnapos sofőrt az információba
Ugy küldta el az utasokat a ... ba.
Ugyanis nem értette mit kell csináljon.
Megint más:
Információ
Hosszú percekig foglalt vonalak a matávnál meg máshol is géphang.
Fogtam természetesen ekkor ez "értékesítést" hivtam nem az információt /Matáv/
Szerintem minden hó elsejével kellene változtatni ha már változtatnak.
Ami évközbe változik az kb 2 hónap is eltellik míg belerakják a "pótlékba"
Nagy állomásokon így pl:
Székesfehérvár vagy Győrben jól látható helyen ki van rakva az is ha egy vonat "táviratilag" változik.
Jegyvásárlás:
Egerben vagy Székesfehérváron 5 percen belül adtak ki nekem jegyet, tehát csak az lehet a hiba ha a Keletiben nem üzemeltetik a pénztárakat kellő számban.
Kis pénzt megtakarítottak, de az utasnak a sorban állás holtidő.
Én Egerben Fehérváron veszek jegyet vagy Rákosrendezőn, a lényeg , hogy kisforgalmú legyen az a hely.
Ezért sokkal jobbak a kéregjegyek vagy a nem számítógépes jegyek mert pillanatok alatt kiasják.
Kutason is bejön a busz. 10 perc és jön a vonat!
15 fő -jegyvétel
sorompó teker vonat jön a vonaton menetjegy kiegészítés mivel Kutas csak 50 km es jegyet tud kiadni. 10-15 másodperc egy jegy.
Régi jegyeket és hozzáteszem rutinos "fejből" dolgozó pénztárosok gyorsan ki tudnak adni.
Én a Keleti pénztárát a TESCO pénztárakhoz hasonlítom sajnos.
Az viszont felviszi bennem az alacsony vernyomast, hogy egyesek nagyok kispeciztek maguknak foleg az interneten a vasutat. Az elet szamtalan teruleten ennel joval nagyobb volumenu problemak vannak, amikor sokkal nagyobb tarsadalmi kort erint, es sajnos megsem foglalkoznak vele ennyire reszletesen.
Ez egy vasúttal foglalkozó topik. Értelemszerűen ide a vasúttal kapcsolatos problémáját irja meg mindenki. Ha ide irnám be, hogy milyen nézeteltérésem volt legutóbb a bevándorlási hivatal analfabéta droidjaival, akkor sem foglalkozna vele senki, hanem elküldenének, vagy a megfelelő topicba, vagy valami melegebb vidékre.
"Az viszont felviszi bennem az alacsony vernyomast, hogy egyesek nagyok kispeciztek maguknak foleg az interneten a vasutat. Az elet szamtalan teruleten ennel joval nagyobb volumenu problemak vannak, amikor sokkal nagyobb tarsadalmi kort erint, es sajnos megsem foglalkoznak vele ennyire reszletesen." Miután ez vasútmániás topic, mi abban a furcsa hogy itt vasúttal kapcsolatos dolgokról van szó?! Az élet számtalan más területének problémáit számtalan más topicban tárgyalják ki.
ha biztosra akarunk menni akkor tajekozodjunk mashol.
Azt tesszük. De mérgesek vagyunk a MÁV-ra, mert a saját járatairól nem tud hiteles felvilágosítást adni. Ez szerintem alapkövetelmény, nincs értelme arról vitázni, hogy elvárható-e tőle. Elvárható.
Az viszont felviszi bennem az alacsony vernyomast, hogy egyesek nagyok kispeciztek maguknak foleg az interneten a vasutat
Nem "speciztem" ki semmit. Ez a vasutas topic, itt a vasútról beszélünk, és ha hibára bukkanunk, azt is kitárgyljuk. Hogy az élet más területén ki hogyan érvényesíti az érdekeit, az itt OFF.
És ne mondd már meg itt senkinek légyszives, hogy mivel foglalkozzon a MÁV helyett.
Az pedig, hogy hol es kivel utazom legalisab teszem es a mi maganugyunk! Nem szabad ide belekeverni!
Édesem, te kevered mindig ide. A topic nem vasutas olvasói közül sokan utaznak még vezérálláson, mégis csak te kürtölöd világgá, ami akkor is tapintatlanság, ha szabályosan teszed. Szerencséd, hogy nem kanizsa környékén vagyok vezér.
Nem hiszem, hogy meg tudlak győzni bármiről is. Ahhoz részedről számos készség hiányzik. Én csak azt sajnálom egy kicsit, hogy a topic távolmaradó úri közönsége nem aláz téged porig a hülyeségeid miatt.
Elotte is lehet erdeklodni mielott utnak indulsz. En amiota a lentebb emlitett buszos peldaval porul jartam, harom fuggetlen helyen megkerdem ha nem vagyok ismeros ott. Esetleg biztositekkent felhivom a helyieket, de elotte! Ha kozben kell utvonalat modositani akkor is kitalalok valamit.
De tessek mar elszakadni a vasuttol! Ott a szamtalan pelda, hogy igenybe veszek egy szolgaltatast, de utolag derult ki, hogy megvaltoztak a feltetelek az arak, stb. stb.
Ilyen vilagot elunk ahol gyorsan valtoznak a korulmenyek es lassan reagall a tajekoztatast, foleg kozponti szinten.
Meg valamit: Az en nagymamam julius 7.-en lesz 101 eves. Eleg regota el, eleg sok mindent atelt. Nem volt az O fiatal koraban TV, Internet, ujsag, stb. Megis eljutottak midenhova es megtudtak azt ami szamukra fontos.
Szo volt itt a forumban, hogy az Elvira akar utvonal es neha dijszabasilag nem 100% adatot ad, ne tamaszkodjunk ra, csak informativ jellegu. Ha biztosra akarunk menni, akkor tessek erdeklodni tobb helyen.
Milyen telefonkönyvet lapozgassak a vasútállomáson? Esetleg vigyek magammal egyet arra az esetre, ha nem jó a menetrendem?
Mi van akkor, ha a telefonkönyv sem jó? Hiszen az is egy hivatalos hirdetmény. Fogjam a menetrendem, utazzak oda, és kérdezzem meg a bakter telefonszámát? Nem jó, könnyen végtelen ciklusba lehet igy kerülni, az ország tele lesz olyan emberkékkel, akik tanácstalanul vonatoznak és telefonálnak egész életükben, kezükben menetrendekkel, telefonkönyvekkel, és javitófilccel:)
Olyan elettapasztalatom van, hogy ha biztosra akarokmenni akkor telefonalgatok. Termeszetesen nem minden esetben. Hiszen megprobalok nyitott szemmel jarni es tudom, hogy az a szakasz esetleg olyan jellegu, hogy erdemes telefonalgatni.
De ez nem csak az utazas teren van igy nalam. Merlegelni kell, mi a fontosabb sokat vesziteni vagy egy par telefon arat "lenyelni"???
Hangsulyozom nem muszaj telefonalni, de idegen terulet esetben ismerosoktol erdeklodom, ha nekik nincs info akkor telefon vagy mas. Nem csak vasut eseteben! Vasarolok valamit amiben nincs tapasztalatom akkor ott. Nem a gyartot vagy a kereskedot hibaztatom mert a weben ugyan ott van X termek, de kiderul, hogy Europaban Z csatlakozo van rajta meg Y felbontast tud.
Nezd ez nagyon nem helyenvalo amit itt irsz! Csak nem birom amikor tulzottan lefestenek valamit.
En csupan arra probaltam felhivni a figyelmet, hogy ha biztosra akarunk menni akkor tajekozodjunk mashol.
Hangsulyozom nem csak a vasut eleteben tortennek ilyen problemak, hanem az elet minden teruleten. Ez ellen ugy lehet vedekezni ha sajat magunk erdekeben alaposak es korultekintoek vagyunk!
Az viszont felviszi bennem az alacsony vernyomast, hogy egyesek nagyok kispeciztek maguknak foleg az interneten a vasutat. Az elet szamtalan teruleten ennel joval nagyobb volumenu problemak vannak, amikor sokkal nagyobb tarsadalmi kort erint, es sajnos megsem foglalkoznak vele ennyire reszletesen.
Sosem allitottam, hogy midnen rendben van a ceggel. A Magyarorszag teruletere szolo dijszabas nyilvanos szamtalan helyen lattam. A nemzetkozi dijszabas es kedvezmenyek nem nyilvanossagra hozatala (uzleti megfontolas miatt), reszemrol egy feltetelezes volt az elet mas teruleteibol meritve.
Sosem mondtam vagy irtam azt, hogy ha problema van annak az utas az oka. Arrol irtam, hogy a 30-as vonalon problemakat okozhat a hirtelen meleg es a viharok. De ez mindehol igy van a vilagban ha szelsoseges az idojaras.
Az pedig, hogy hol es kivel utazom legalisab teszem es a mi maganugyunk! Nem szabad ide belekeverni!
Tessek visszaolvasni, hogy mar jo 2 eve forumtag vagyok, ezt a tevekenysegem nemreg kezdtem es akkor is beszoltam ha nem ugy gondoltam azt amit masok.
Akkor azt mondd meg még légyszíves, hogy honnan tudjam, hogy rosszul tudom, hogy hol áll meg a busz? Ki gondol erre? Vagy te minden utad előtt felhívsz egy ismeretlent? Kérem vissza a 850 forintot, és követelem, hogy a MÁV állja a telefonszámlámat!
Igen en megertettem, hogy kozpontban van a gond. De hidd el a helyiek mindent megtesznek azert, hogy az ugymond torzskozonseg mindenrol idoben informalva legyen. Ezert irtam, hogy lelemenyesnek kell lenni ha biztosra akarsz menni es nem akarsz porul jarni.
Azert mert kozpontilag 1-2 ember nem ugy vegzi a dolgat attol meg nem kell leminositeni az egesz ceget!!! Nem kell budapest szemlelettel nezni a vilagot, videkbol is all az orszag es ott sokkal tobbet tesznek az ilyen dolgokert en ezt tapasztalom.
Kérem, határolódjatok el oldmumus 185 152. számú hozzászólásától!
Ő ebben kifejezte, hogy ha nincs megfelelő hirdetményezés, a menetrend hibás, az semmi esetre sem a MÁV felelőssége, ellenben az utas a hibás, ha bízik ezekben.
Oldmumus eddigi munkásságát összefoglalva a MÁV az alábbiak szerint működik:
- üzemeltet valami vonatokat
- ezek a vonatok valamikor közlekednek
- van egy tájékoztató jellegű menetrend, de az utas tájékozódjon helybéliektől, hogy mi a valóság
- a menetjegy a valamilyen vonatra kerül valamennyibe
- de a díjszabás részletei a konkurencia (???) miatt titkosak, ezért árat csak konkrét utazási szándék esetén tudhat meg az utas
- ellenben van tucatnyi pirospozsgás kanizsai vezér, aki mindig fölveszi a gépére azt, aki ezt a rendszert védi.
És mindez oldmumus szerint jól van így, mert a MÁV-nál mindenki tökéletesen végzi a munkáját, és ha baj van annak három oka lehet:
- a balatoni vihar
- nyáron a bizber összemegy
- az utas.
Most vagy én vagyok nagyon hülye, vagy valaki más. Kérem, szavazzatok.
Ezert kell lelemenyesnek lenni es nem elkenyelmesedni! Ahogy 1047 011-0 en nem nezem le az utazok ezreit, hanem azt a hanyadot probalom a videkiesen tesze-tuszasagbol kirangatni, akik csak a menetrendeknel elnek es nem informalodnak.
Vegyunk egy peldat: Atteszik a hivatalosan kiadott megallot egy masik helyre. Mert ez egy nagyobb hanyadnak jo, a kisebb hanyad az aki veletlenul arra teved es nem jutott el hozza az informacio. Mivel a megfelelo szerver kello idoben meg nem tudtak vegrehajtani kello modon a teljeskoru tajekoztatst.
Tesze hozza, hogy egy ennyire "elnyomott" es nagy reszekbol allo cegnel ez nem is olyan egyszeru. De teszek hozza ha a nagysagrol beszelunk akkor ez az elet mas teruleten is igy van.
Bocsnat Uraim! Nem akarok senkit sem leminositeni, de nem kellene kicsit lelemenyesebbnek lenni? Mit is jelent ez? Az elet bizonyitotta, hogy sokszor a hivatalos hirdetmenyek (ez lehet menetrend is), nem megbizhatoak. Ezert a legjobb megoldas ha mas nincs lapozzuk fel a telefonkonyvet az ismeretlent felhivva kerjunk elnezest es tajekozodjunk. En mar szantalan esetben megtettem es nem haraptak le a fejem es a helyiek a legpontosabb valaszt adtak, mert Ok sokkal tobbet tudnak neha.
Nem kell ehhez internet meg semmifele nagy dolog csak lelemenyesseg! Persze konnyebb masra fogni es mast szidni ha magunk nem teszunk meg mident a 100% siker erdekeben!
Menetrendben, ELVIRÁ-ban ugyanaz van: ahol NEM állnak meg a vonatpótló buszok, még csak nem is járnak arra. A Központi Információ, de még a pécsi információ se tud róla, mert ezt az új gyakorlatot nem hivatalosan alakították ki! Nincs sehol kihirdetve.
Az en ismerettsegi koromben ugymond senki sem jart porul
A te ismeretségi körödről már van tapasztalatunk: mindenkinek van internete, mindenki ismeri a 64-es vonali helyi megállómozgásokat, mindenki feltalált valamit, ...
Nem tudom miert kell mindig a Maestrallal feljonni, de ez megint olyan, hogy aki utazik az erdeklodjon. Az en ismerettsegi koromben ugymond senki sem jart porul. Illetve sajat magam, de autobusz eseteben! Jo 15 eve megkerdeztunk egy buszt, de nem jott. Ugyan oda az informaciohoz visszamenve a kollegaja mutatta meg, hogy nagy betukkel ott van egy papiron a kiegeszites, hogy nem ugy kozlekedik mint elotte!
Miert nem erdeklodik aki biztosra akar menni utazas elott es miert bizik egy menetrendben, amit tudnivalo barmikor modosithatnak es nem kuldik szet a tobb ezer embernek orszagszerte.
Mondok egy peldat (telecom szektorba tele vagyok ezekkel): Szolgaltato kigondol egy ASZF modositast mert neki gyorsan kell lepni a konkurencia lepesere. Jobb esetben a kovetkezo szamlaban benne lesz valami errol, vagy van amikor nem tajekoztatnak rola. Illetve egy hir egy IT portalon, hogy az interneten olvasd el mert valtoztak a feltetelek.
No ez kb. ugyan az a tetel, hogy minden ember orrara nem kotik. Informalodni kell, olyan nehez ezt megtenni?
És AZT tudtad, hogy a 49-es, 64-es vonalakon nem a menetrendben jelölt helyen állnak meg a buszok? Meghirdették?
Ha te várnád órákig a buszt a megjelölt megállóban, hiába, akkor is elégedett lennél?
Olyan antipatikus, hogy más vasúttal kapcsolatos bajait lesajnálod, mert téged már felengedtek a Maestral gépére...! Több tízezer ember nem gépen utazik...
Ahol en elek az orszagban ezen a kornyeken mindent megtudtak idoben! Ki volt plakatolva nepszeru es koztudott helyekre, radio (Mavinform) bemondta, nagyallomason bemondtak a hangosba, stb.
Nem az a baj, hogy áthelyezik a megállót, hanem az, hogy ezt elfelejtik kihírdetni! És amikor erre valaki panaszt tesz, akkor az a válasz, hogy majd pár hónap múlva kihírdetjük...
En mar akkor anno amikor megfogalmaztad azt a panaszod megirtam itt, hogy a balatoni autopalya epiteses es elotte tarto vaganyfelujitas miatt a 37-es vonalon par helyen szinten nem a vasuti megallohelyeken ment a vonatpotlas. Ott is a lakossag az utazok keresenek megfeleloen a buszok mashol tartottak a fel es leszallohelyuket.
Nem tudom miert ba az, hogy ha helyi igenyeket felmerik es teljesitik is ezt ot tudatjak, senkinek sem okoz gondot csak nehany arra "csellengo idegennek".
Neked persze mindenben igazad van, tehát nem veled vitatkozva, csak erről jutott eszembe, hogy az az igazi Abszurdisztán, hogy megszüntetik a vasutat, de ezt nem merik bevallani, így ahelyett, hogy autóbuszok járnának arrafelé, integrálva a volánok hálózatába, racionálisan kiszolgálva az utazási igényeket, évekig, évtizedekig vonatpótló busz jár egészen irracionálisan. Mert ugye az utak nem arra vannak, mint a vasút (volt). Palotabozsokról például Bátaszék felé kénytelen a busz hatalmas kerülővel Mohács széléig elmenni, de nem kanyarodik be, nem is áll meg, pedig vélhetően lenne forgalom. Ugyanígy a vonapótló megállás nélkül megy át azokon a falvakon, amelyekben nem volt vasútállomás.
Ez a durva nem a ráspoly, avagy némi komikum Abszurdisztánból.
Az alaptörténet: a vonatpótló buszok a 49-es vonalon Mezőhídvég, a 64-esen Palotabozsók vasútállomására nem mentek be, így a Hivatalos Menetrendben meghirdetett közszolgáltatást nem volt lehetőségünk igénybe venni!
A MÁV álláspontja Pécsről, Dr. Ács Imre jogtanácsos tollából!
Tisztelt utasunk!
Közérdekűnek minősített bejelentését vizsgálva megállapítottuk, hogy a vonatpótló buszok a két megjelölt településen valóban nem a menetrendben megjelölt helyen, hanem a lakosság kérésének megfelelő és általuk köztudomású helyen állnak meg, utasok felszállása és leszállása céljából.
Palotabozsokon Schütz József polgármester úr nyilatkozott arról, hogy az állandó utasok (helyi lakosok) igényének teljesítése érdekében nem igénylik a vonatpótló autóbuszok részére meghirdetett megállóhelyek használatát.
A szolgáltatásunkat rendszeresen igénybe vevők kérésének megfelelően a 2005.08.29-től érvényes 3. számú menetrendi módosításhoz javításra felterjesztettük az anomáliá megszüntetését.
Társaságunk mindent megtesz annak érdekében, hogy meghirdetett szolgáltatásokat Utasaink megelégedésére teljesítse
Akkor elemezzük csak ezt egy kicsit! Szóval a társaság mindent megtesz, hát akkor a minden az elég kevés A meghirdetett rész miatt meg csak hat hatóság vizsgálódik folyamatosan
Tehát a busztársaság önhatalmúlag, a megrendelő megkérdezése nélkül átalakította a vonatpótló buszok útvonalát és megállóit. Az jó dolog, hogy a buszok a faluban más helyen is nyújtanak szokásjog alapján fel és leszállási lehetőséget, DE ez nem indokolja meg, hogy a hivatalos megállót miért kell kihagyni! A kettő nem zárja ki egymást!
Sajátos a MÁV Rt érvelése, hogy a jelenlegi helyzetet fenntartják (!) még hónapokon át, ahelyett, hogy már a beadvány után közvetlenül, másfél hónappal ezelőtt intézkedtek volna a hivatalos megállók ismételt útba ejtéséről, ami késést a buszoknak ugye nem okozott volna, hisz a menetrend és a díjszabás eleve arra lett kiszámítva!
Az eset véleményem szerint alkotmányos aggályokat is felvet, hiszen a MÁV Rt önkényesen, csak az állandó utasok részére teszi elérhetővé a közszolgáltatást, mindenki más oldja meg az utatását ahogy tudja!!!
Mi tartott ezen a hat soros levélen másfél-két hónapig? Vajon miért kellett egy miniszteri számonkérés ahhoz, hogy ez a felháborító válaszlevél megszülessen?
A MÁV Rt szakemberei csak egy dologhoz értenek, az anomáliák szőnyeg alá söpréséhez és az ügyek vizsgálatának addig való húzásához, míg az élet magától megoldja a kérdéseket
Amit eddig írtam, az 8 nap, de voltak benne lazulások, Vilánnyba jött a csajom is, vele nem lehet egész nap vonatozni, úgyhogy pl. az egyik nap csak Villány-Mohács és vissza volt a program. Másnap meg volt fél napom Pécsett. A többi elég rendesen vonatozás volt.
Ez évek óta, minden nap így megy a Keletiben! Én is számtalanszor megszívtam már... és vagy ad a kalauz jegyet szó nélkül, vagy fizeted a pótdíjat... Mondjuk eleve nem értem, hogyha még a vonat indulása elött odamegyek a kalauzhoz, hogy jegyet szeretnék venni, akkor miért nem adhat...
Szomorú a cikk, ha ez tényleg megtörtént, de 2 alapvető hiba van a sztoriban, és ez egy kicsit megkérdőjelezi a hitelességét. 17:40-hez képest nem 20 perc múlva indul a Cívis IC, hanem 1 óra 25 perc múlva. Vasárnap a Délibáb IC indul 18:05-kor, és nem 18:00-kor, tehát ha óra 5-kor indult,akkor nem volt 5 perc késése az indulásnál.
Ahogy olvastam a cikket, úgy tűnt, pont a váltás időre csöppentek oda a semmiből az utasok. Erre nem lehet számítani. Hogy pont akkor akarjanak jegyet venni, amikor a nappalos pénztárosoknak lejár a munkaideje???
Nem értem, hogy miért a pénztárosok létszámán akar spórolni a MÁV??? Van elég felesleges ember az Andrássy úton, ráadásul ott hasznosabb a létszámleépítés, mivel többet keresnek, így többet lehet mespórolni az elbocsájtásukkal.
vagy küldjenek át néhány felesleges embert az Andrássy útról ide.
Pl. A fő mesemondót (K.I.) megérdemelné, hogy itt ücsörögjön.
Érthetetlen az, hogy pont a vssárnapi csúcsban akarják bezárni a péntárkaat, amikor éppen akkor kellene erősítés.
Szívből kívánok nakik napi 100 panaszkönyvi beírást, amíg D. úrék el nem gondolkodnak azon, hogy enm itt kell kezdeni a spórolást!!!
Svájcban, a tiszta és pontos vonatok, a betartott menetrend országában bekövetkezett az, ami itt eddig elképzelhetetlennek tűnt: a kora esti csúcsforgalomban egyszerrecsak az egész ország minden vonalán valamennyi járat leállt.
Már fél hatkor is észleltek áramingadozást, 6 órára a 15 ezer volt feszültség 12 ezerre zuhant, s a technikusok tehetetlennek bizonyultak. A hiba okát nem sikerült megállapítani, s így segíteni se tudtak. A kétségbeesett vezetés azonnal elrendelte, hogy állítsák be a régi jó, öreg dízelmozdonyokat, mégpedig elsőként az alagútban rekedt szerelvények kimentésére. Az utasok között vizespalackokat kezdtek osztani. A vasúttársaság közlése szerint este hét órára valamennyi utast sikerült a kocsikból átszállítani a hirtelenjében bérelt autóbuszokba. A sajtószóvivő nem győzött a vezetőség nevében elnézést kérni, s leplezni sem tudta kétségbeesését.
Svájcban egészen más a szerepe a vasúti közlekedésnek, mint bármely más európai országban: itt egy lakos évente átlag 42-szer utazik vonaton - s ez európai rekord. A svájciak 30 százalékának nincs is autója. (A listán a következő Dánia, lakosonként évi 29 vonatúttal. Egy-egy osztrák átlag 23-szor veszi igénybe a vasutat, a németek pedig 21-szer szállnak vonatra évente.) Másként fogalmazva: minden harmadik svájci és minden tizedik osztrák vonatozik. Tavaly Svájcban 320 millió volt az utasok száma. Az országban 22 ezer kilométer a vasúti pálya hossza, s ennek 99 százaléka villamosított. A vasúti közlekedés egyébként különösen a helyi, regionális forgalomban döntő: a bejárók többsége ezt a közlekedési eszközt veszi igénybe. A menetrend mintaszerű: a 2000-es reform félóránkénti vonatindulást vezetett be, vagyis 30 percenként minden pályaudvarról indulnak járatok minden irányba. A menetrend valóságos mestermű, s éppen ebben a hónapban vezették be a késés elszenvedőinek juttatott fájdalomdíjat. Másodosztályú utas több mint egyórás késés esetén 6,80 eurót, első osztályú 9,70-et kap vissza jegyének árából.
A mostani teljes leállás csak Zürich térségében 50 ezer embert érintett: a zürichi főpályaudvar a svájci vasút idegközpontja. Naponta 1400 szerelvény halad itt át - indul vagy érkezik - és 340 ezer utas fordul elő errefelé.
Szemtanúk szerint egyébként maguk az utasok meglehetős nyugalommal viselték a megpróbáltatást, s még a mobilhálózatok időnkénti összeomlása sem okozott pánikot. Ugyanilyen higgadtan fogadták a klímaberendezések leállása miatti 30 fokos hőséget, s még a vasút ajándékát, a palackos vizet se vette igénybe mindenki, volt aki inkább kedélyesen sörözött a sötétbe borult étkezőkocsiban. "
"Újabb vasúti üzemzavar Svájcban. Ismét üzemzavar okozott fennakadást a svájci vasúti közlekedésben csütörtökön este, egy nappal azután, hogy az alpesi ország vasúttársasága történelmének legsúlyosabb üzemzavarát élte meg. Mint a svájci vasutak (SBB) szóvivője egy rádióállomásnak elmondta, az üzemzavart villámcsapás idézte elő. A villám este fél hétkor vágott be a Vernayazban lévő áramátalakítóba. A meghibásodás következtében egyórás késéssel közlekedtek a Genf és Lausanne, valamint Daillens és Vallorbe között járó szerelvények. Késést okozott az üzemzavar a Villeneuve és az olaszországi Domodossola közötti járatokon is. Jacques Zulauff szóvivő szerint a meghibásodást ezúttal sikerült hamar kiküszöbölni: az SBB alternatív áramforrás bekapcsolásával ismét feszültség alá helyezte az érintett pályaszakaszokat, így nem sokkal este hét óra után ismét megindulhatott azokon a forgalom. A svájci vasúttársaság áramellátó rendszerének meghibásodása nyomán szerdán este leálltak a vonatok az alpesi ország egész területén. A példátlan üzemzavar csütörtök hajnalig tartott. A szerdai műszaki zavar hatással volt a dél-németországi vasúti hálózatra is, elsősorban Baden-Württemberg tartományban. (MTI)"
Budapest, Keleti pályaudvar. Vasárnap 17 óra 40 perc, kígyózó sorokban állnak az emberek a pénztárak előtt. Húsz perc van még a Cívis intercity indulásáig.
Gondoltam, ennyi idő alatt egy ilyen nagy pályaudvaron nem lehet gond jegyet kapni, de sajnos tévedtem. A MÁV ismét bemutatta, hogy mi az a profizmus!
Kifordít egy táblát a pénztáros a következő felirattal: "A kassza 17.45-kor bezár. Kérjük, fáradjanak át egy másikhoz!" De milyen másikhoz? A tizenhárom pénztárból öt üzemel, és hirtelen mindegyiken ugyanez a felirat díszeleg. A teremben eluralkodik a tanácstalanság, hirtelen mindenki ideges lesz. A hölgy a mi jegyünket még éppen kiadja, de ezután gyorsan behúzza a függönyt (a többi ablakot már hamarabb becsukták). Az emberek feszülten várakoznak, hogy végre jegyet kapjanak, hiszen az új ablakokat még nem nyitották meg. Sokan dörömbölnek, mások könyörögnek. Érthető reakciók ezek, senki sem szeretne jegy nélkül felszállni a vonatra. Ugyan melyik kalauz lenne olyan kedves, hogy megértse, a kedves utasnak a MÁV hibájából nincs menetjegye.
Azon, hogy a vonatunk öt perc késéssel indul, már meg sem lepődünk, örülünk, hogy egyáltalán jegyet kaptunk, s hogy rajta lehetünk. "
És már kérdezte is vagy két hónapja, hogy mi az ok, de taxxxot 'má le se nem..........
Ez nem igaz, nem tetszik eléggé körültekintően olvasni:-)))
Még anno leírtam a február végi 80-as csörgős túrámnál, és azóta is többszőr írtam, hogy a Szerencs-Sátoraljaújhely közötti szűk keresztmetszet, és az aránylag mondható nagyobb forgalom miatt nincs lehetőség arra, hogy az egyik irányba nagyobb vonatszámhoz gépmenettel vigyék vissza a másik irány gyengébb forgalmú vonataitól. Ezért a 4 remot csörgő, ami lebonyolítja a forgalmat, így forog a vonalon, hol erre, hol arra van két gépes menet. De ez már nem egyedi, a pályahasználat miatt, kezd elterjedi. Már csak az üres szerelvények rohangálását kéne megoldani még. Mert amúgy nem igaz közgazdaságilag az a tézis, hogy amire nincs bevétel tervezve, az nem is veszteséges. A veszteség minden olyan kiadás, amit bevétel nem fedez le, így mivel erre nulla bevétellel van lefedezve, így 100%-os veszteséget termel, ami már indok arra...
Taxxx kapkod a szívéhez az első beszúrt képtől (jó a mozdony/kocsi arány) :-))
Nem hinném, hogy Taxxx kapkodna, mert tudja már, hogy itt, és most már máshol is az a módi, hogy gépmenet nincs, helyette az aktuális vonattal küldözgetjük le a gépet.
Oldmumusnak 30 es 30a vonalismereti osztalyzata ev vegen 5* ;-)
Mivel szemkimelo alacsony kelvines a monitor beallitasom igy semmi jelzot nem lattam, csak a felsovez oszlopokat es a taj jelleget. Ebbol ismertem fel.
Természetesen nem szükségszerű, hogy minden maradjon a régiben!!!!
Ha a történetet konkrét dátum nélkül "meséljük el", akkor konkrét személy a végrehajtásnál NEM lesz megbüntetve, viszont a hasonló esetek elkerülésére MINIMÁLIS esély azért volna...
Az utasok tucatjainak életét megkeserítő szabályozási anomáliára fel KELL hívni a figyelmet minden lehetséges fórumon!!!
Szóval konkrét dátum nélkül, és az utazás "konkrét lebonyolításának" tapasztalatai nélkül küldjétek el a történetet az adataimnál szereplő címre, ha úgy gondoljátok...
Szerintem ha a 140 es kaphatott 2. vágányt akkor itt is jó lett volna
Ez nem jár vagy nem jár kérdése. Szükség van rá vagy nincs? Sajnos azt kell mondjam, a mai menetrendi struktúra mellett a 140-es vonali 13 km 2. vágány sem a legjobb helyen épül (bár kétségtelen, a leghosszabb állomásközben). A 150-es pedig nem azért trágya, mert nincs 2. vágány, hanem mert az eredeti pályasebesség emléke sincs már meg: a Csengőd - Kiskunhalas 60-as kifejezetten szűk keresztmetszetet jelent még a mai forgalomnak is.
Kunszentmiklósig elővárosi forgalom van rendesen
Ezt én így nem merném kijelenteni. Van, de hogy két vágány kell-e hozzá... stabil 100-as pálya, az lehet.
hogy a 2-esen is kellene 2. vágány szakaszosan, meg forgalmi kitérő
Szerintem ha a 140 es kaphatott 2. vágányt akkor itt is jó lett volna ha meg lenne ennek a lehetősége. Kunszentmiklósig elővárosi forgalom van rendesen, addig lenne értelme, ezen kívűl meg rebesgették hogy a 2-esen is kellene 2. vágány szakaszosan, meg forgalmi kitérő.
Még egy kérdés:
Tudsz a tervezett /30 as vonal-Ercsi?-Pusztaszabolcs?-Cegléd tervezett vonalról?
Emlékeim szerint Dunaharaszti - Kiskunkacháza között a villamosítás elött a másik pálya helyén ment a sín, a villamosításkor/átépítéskor került át a mai helyére. Ha megnézed a vonalat a fent jelzett szakaszon szinte végig földút van a pálya mellett az egykori második vágány helyén. Közben elökerestem a könyvet, ami a következöket írja:
" Ferencváros - Kiskunlacháza között a második vágányt 1918. január 5-én üzembe helyezték. 1918 júliusára Kiskunlacháza és Kunszentmiklós-Tass között a második vágány fektetését befejezték, kavicsolásával 80 %-ban készültek el. Az építök ekkor már Kunszentmiklós-Tass és HomokszentlQrinc között az alépítmény készítésén dolgoztak. Kiskörös felé pedig a földmunkán és a mqtárgyak építésén dolgoztak"
Közben a háború miatt megnövekedett Szabadka vasúti forgalma. ezért Szabadka környékén 22 km-es második vágányt építettek
"A Kelebia - Somsichtanya között soronkívül megépült vasúti pályán 1918 augusztus 10-én indult a vonatforgalom."
A váágány elbontásáról annyit ír, hogy Soroksár - Kunszentmiklós-Tass között a második vágányt el kellett bontani. Emlékeim szerint ezt sem a békeszerzödés írta elö, de ebben most nem vagyok biztos. Holnap más ügyben beszélek a szerzövel, akkor megkérdezem pontosan.
Ma esti TurboTrain adag: TBDU 2033 és TBDU 2034 és három betétkocsi. Ez volt a negyedik, elvileg mind itt van, nem mozdultak még tovább.
Más: ma is voltam Gorillára vadászni a keletiben, nagyon szép géppárokat lehetett lőni. A hatvani 20:35-ös dupla szilivel ment, a szolnoki 20:40-es előtt egy dupla pagagáj fogat indult, mellette egy dupla gigant fogat állt.
Volt második vágány Kiskunlacházáig, pár hónapig még forgalom is volt rajta, azután felszedték, mert kellett máshová a felépítményi anyag. Bövebbet találsz róla az 1992. évi Vasúthistória Évkönyv 337.- 379. oldalán, Keller Laci barátom a Budapest- Zimony fövonal építésével és történetével foglalkozó írásában.
Most pedig magamra eresztem az egész iráni elhárítást:-)
Az iráni hagyján, de a 3. képeden látható I mintájú bárca már azt is kétségessé teszi, hogy elhagyja-e a zöld-sárga síneket a roncsgyűjtemény - legalábbis a MÁV felé... :-)
Ahogy igértem, megpróbáltam minél több áralternatívát begyűjteni.
Mivel nem adtál meg vonatot, vagy útirányt, hogy mivel mennétek és jönnétek, én "önkényesen" a Budapest-Győr-Hegyesahlom (határ)-Wien-Passau(határ)-Nürnberg-Flensburg-Flensburg(határ)- Fredericia-Aalborg útvonalat vettem alapul
Odaúton erre nagyon jó eljutási lehetőség van, összesen 2 átszállás:
Természetesen indulás előtt jó, ha többször leellenőrzöd az adatokat Te magad is (www.oebb.at, www.bahn.de, www.dsb.dk oldalakon is van menetrend kereső)
1./A teljesárú jegy - csak összehasonlításként írom, jószándékú pénztáros úgysem hagyná, hogy ilyet vegyetek:
Bp.-Aalborg egy útra: 55.641,- Ft
menettérti útra: 111.282,- Ft
2./Az InterRail bérlet a C zónára (16 napos érvénytartammal):
26 év alatt: 39.780,- Ft
26 év felett: 58.344,- Ft
Ez ugye Hegyeshalom határponttól/ig érvényes.
Ehhez a kiegészítő jegy nemzetközi díjszabás alapján a MÁV szakaszra 50 % kedvezménnyel:
Bp.- Hegyeshalom (határpont):
2423,- Ft egy útra (menettérti útra a duplája)
Győr-Hegyesahlom (határpont):
714,- Ft egy útra (menettérti útra a duplája)
Hegyeshalom állomás-Hegyeshalom határpont:
128,- Ft egy útra, (menettérti útra a duplája)
Ezt az 50%-os kiegészítőt az InterRail bérlet váltásakor vegyétek meg.
Olyat lehet variálni, hogy odafelé pl. Budapesttől, de visszafelé csak Győrig, vagy viszont, stb.
3./ EuroDomino -26 Dániára és hozzá 50 %-os kiegészítő jegy csak egy irányba (a csak visszafelé jövőknek):
Az Euro Domino -26 (DSB) ára: 11.985,- Ft
A kiegészítő jegy egy útra: Flensburg (határpont)-Budapest: 22.569,- Ft, összesen: 34.554,- Ft
4./ EuroDomino -26 Dániára és hozzá 50 %-os kiegészítő jegy a dán határig oda-vissza: 11.985,- + 45.138,- = 57.123,- Ft
Ugyanez a 26 év felettieknek (Euro Domino bérlet Dániára: 15.810,-Ft és hozzá 50 %-os kiegészítő jegy a Budapest-Flensburg határpont-Budapest útra: 60.948,- Ft
5./ CITY STAR Németország (ECICR-re, de NEM ICE-re):
Vigyázat, ez a Ti tervezett utazásotokra nem is váltható, ha hétfőn indultok és szombaton jöttök vissza, csak, ha a visszautat vasárnapra teszitek át, ugyanis az oda- és visszautazás között legalább egy szombatnak vagy vasárnapnak lennie kell. Amennyiben Németországba szombaton vagy vasárnap érkeznétek, úgy a visszautazást aznap meg lehet kezdeni.
A City Star jegy ára 5 főre (26 év alatt és felett egységes) Budapest-Flensburg állomás-Budapest menettérti útra összesen: 123.165,- Ft (fejenként: 24.633,- Ft).
Együtt kell az 5 utasnakutazni oda és visszaútban is.
Ehhez kell még egy kiegészítő jegy a Flensburg állomás-Flensburg határpont viszonylatra (11 km ), fejenként 1 útra 765,- Ft, menettérti a duplája.
Nagyon ügyes és felkészült pénztárosok itthon is képesek kiadni, de a többségük elhajt majd ezzel az igényeddel (lehet, hogy a kalauz sem csinál belőle problémát, hogy nincs ilyen jegyetek, erre a kis szakaszra, de , ha szabályosak akartok lenni,akkor kell, próbáljatok meg itthon venni, vagy, ha végképp nem megy, akkor a német átszálláskor.)
Továbbutazásra Dániára szerintem az EuroDomino éri meg legjobban, mert egy sima Flensburg-Aalborg jegy egy útra : 10.506, menettérti útra: 21.012,- Ft (ráadásul odafelé Odenséig oldalutazást is kell tegyetek az EuroNight-tal, így több lenne), ehhez képest a DSB EuroDomino 3 napra 26 év alat ugye 11.985,- Ft és felette is csak: 15.810,- Ft, ez a belföldi IC pótjegyek alól is mentesít, így, ha a City Star mellett döntetek, ezt ajánlom hozzá a dán szakaszra.
Mondjuk így a 26 év alatti utasoknak a teljes menetdíj: 38.148,- Ft, a 26 év felettieknek: 41.973,- Ft, vagyis ez a legolcsóbb alternatíva az oda-vissza vonattal utazóknak (Ez a City Star IC/EC MÁV-ÖBB-DB jegy menettérti útra, a menmettért Flensburg állomás-határpont jegy és a dán EuroDomino bérlet 3 napra összege.)
A City Star bármelyik magyar állomástól (akár Záhonyból is) ennyi, így, ha emellett döntetek, akkor nem olcsóbb Győrig, vagy Hegyeshalomig belföldi vonattal menni.
A helyjegyet (ízlés szerint kusett vagy hálókocsijegyet, bár én egy éjszakás útnál ezt mindig pazarlásnak tartottam, de embere válogatja) egyik ár sem tartalmazza (majd kapok a fejemre taxxx-tól megint), az attól függ, hogy melyik vonaton mentek.
Tájékoztatásul nálunk a nemzetközi helyjegy ár: 765,- Ft , a németeknél ugyanennyi, de a visszaútnál szereplő Hamburg-Wien EN vonaton több, ott tudtommal 2295,- Ft az ülőkocsira a helyjegy, a kusett 4-es fülke: 5610,- forinttól, a 6-os fülke 3825,- forinttól, a hálókocsi 3-as fülke 7140,- forinttól kezdődik, de ezeknél a pontos ár úgyis csak foglaláskor derül ki, úgyhogy ezeket - a jegyáraktól eltérően - tényleg csak irányáraknak tekintsd.
KOFI/KOFE temat kicsit tovabb taglalva belevonva a jelenletesek szerepet:
Informacioim szerint Bs-tol Gs-ig tarto bovites (kozpontban nem kell nagyon mar a panoramatablan is megvan a helye) fogja eredmenyezni, hogy ezen a szakaszon meg jelenletesekre sem lesz szukseg! Tapasztalatom szerint ezeken az allomasokon a jelenletes es ahol van egyeb szemelyzet mar nem igen ertesul kesest okozo esemenyekrol. Sot egyeb mas esemenyek bekovetkeztekor sincs mar akkora szerepe, azaz: Nem osztogatja az irasbeliket egy kezelhetetlen kijarati vagy egy elromlott fenysorompo eseteben. A KOFI kozpontban mindent latnak es speci mozdonyradion mindent kozolnek. Igy van amikor a legkevesbe ertesitik, hogy X vonat Y percet kesik es miert.
En az iden tapasztaltam parszon Balatonfoldvaron, hogy foleg a Maestral eseteben bemondtak, hogy kesik ennyit meg annyit.
Tehat forgalomiranyitas ide vagy oda, a kesesekrol egyre kevesbe lesz informalva mindenki.
Most kaptam telefonon a hírt, hogy reagált erre walaki :-))))).
nem tudom ,hogy a "B-s" Bárcával mi volt a konkrét szándékod
Utazni vele bélyegeztetés után Kőbánya Alsóig, kikerülve a metrófelújítási- jövő héttől a HÉV-felújítási rumlit.
és hogy mitöl is volt szabálytalanul kitöltve a menetjegy
Semmitől nem volt szabálytalan! Csak a 21.-én délután szolgálatban lévő információs hölgy másként gondolta meg a segítségként hívott két személypénztáros is, akik az üsz és a P.5 elővétele helyett leálltak okoskodni. Ha akkor nem vitatkoznak, hanem lebélyegzik, az egész cirkusz nem lett volna.
Most jön a kérdés, miért B-zek. Aki tudja, mit dolgozom, ismer, hogy a legkülönbözőbb helyen bukkanhatok föl. Nem tudom, hogy mely nap hova kell mennem. Legutóbb Dunavecsén vettem 2 ív szabályosan kiállított 10km-es TÁ biankó bárcajegyet, ugyanúgy magamnál van, mint a buszjegy. Ha épp praktikusabb az S-Bahn, akkor gyors bélyegeztetés és sipirc. A Nyugatiban meg csúcsidőben 3 pénztár van nyitva, hosszú sorokkal. Abból legalább két áfás számlás.
De ha netán 1 le nem kezelt, ám elméletileg érvényes menetjegyet (amit fel is használtál) akartad visszaváltani, nem éppen erkölcsös dolog volt, és főleg nem erre az oldalra való kaland!
Ha kiszámolod, mennyibe kerül egy érvénytartam előtt visszaváltott menetjegy, visszatérítése, rájössz, hogy még nekem kellett volna fizetnem. Ennyire hülye nem vagyok!
remélem emlékszel még az ominózus tavaly szeptemberi 1-es szöcskén szolgálatot teljesítő mozdonyvezetővel történt incidensre
Emlékszem. Egyik fűtőházi ismerősöm elmesélte, mi volt Vezér Úr haragjának az alap kiváltó oka. A korrekt(!!!) magyarázat után meg tudom érteni, nem haragszom rá már annyira.
Tudod, amikor a vezér többé-kevésbé joggal nem hagyta magát fényképezni
n+10000 a végtelenedikenszer: NEM a mozdonyvezetőt fényképeztem!!! A képet betettem ide is, egyiken sincs rajta. Olyan szép volt a Szöcske-Szili-Bobó trió, nem hagyhattam ki.
Egyébként én is mint mozdonyvezető örülök ,hogy ennyien érdeklődnek a vasút iránt
No igen, más is szeretheti az olajos vasakat.
a MÁV nem a legjobb hírében van az emberek körében, ezt én is őszintén sajnálom
A Goldonis kalandom után gondolom nem szorul magyarázatra, hogy a csatlakozásokat lekéső utasok mindjárt "a rohadt MÁV"-felkiáltással tobzódnak. Az egységsugarú utas nem egyenlő vasútbaráttal és arcképessel utazóval! Jogos, hogy véded a mundért, de ne ess a ló másik oldalára.
Koszi az adatokat. Viszont az helyenvalo, hogy Fonyod utan, mar akar Balatonfenyvesen is sokkal kesobb epult ki a KOFI funkcioja!
Illetve az a kis-KOFI amit emlitettek sokan nem egyenlo a maival.
Azt sem tudjuk a kerdezo hol kerdezte meg helyileg akkor a jelenletest?
De mi volt 2000 korul a Szabadbattyan-Fonyod kozotti kommunikacios optikasitasaval? Vagy ez lett volna egy ujabb media tevedese a somogyi szennylapnak, hogy a PanTel optikat hittek annak?
Azt nem ertem es a K.Z.-vel amikor beszeltem annak ellenere, hogy bemegy midnen biztber helyisegbe az optika miert rezet hasznalnak? Vagy nem ertette meg a kerdesem 100%? Tehat rez az allomason belol es a biztber hurkok mar optika.
"2001-ben már biztosdan megvolt Balatonszentgyörgyig"
Ennyit tudok segíteni, bár ezt mumus is ugyanígy tudja szerintem:
A Dél-Balatonon hagyományai vannak az olyan berendezéseknek, amelyekkel a vasúti forgalomról egy központban információt lehet szerezni vagy abba beavatkozni. Az első ilyen berendezés a balatonszemesi, ún. kis KÖFI, amelynek segítségével a balatonszemesi forgalmista a két szomszéd állomás - Balatonszárszó és Balatonlelle-felső - biztosítóberendezését távvezérelhette. 1982-1993-ig üzemelt. Működési alapja még a jelfogótechnika volt.
Közel ugyanebben az időszakban került üzembe helyezésre az akkor még GANZ Villamossági Művek GVM85-ös rendszere. Az 1983-ban még korszerűnek nevezhető rendszer a magyar vasút első, számítástechnikán alapuló KÖFE- berendezése volt. A forgalom-ellenőrzésbe a Szabadbattyán és Fonyód közti állomásokat vonták be. A biztosítóberendezési információk visszajelentése három darab színes monitoron történt egyszerűsített formában.
E két, jól működő, de idejétmúlt berendezést váltotta fel az 1993 novemberében üzembe helyezett központi forgalomirányító rendszer Fonyód központtal. Gyártója és kivitelezője a GANZ ANSALDO Villamossági Rt. volt. Számítógépes KÖFI-rendszer a vasúton eddig nem készült, de ilyen minőségben jelenleg is egyedülálló. A mostani kiépítettsége Szabadbattyántól Balatonszentgyörgyig tart. Tartalmaz tizenegy távvezérelhető és öt távellenőrizhető állomást. A rendszerhez Szabadbattyántól Fonyóddal bezárólag vannak illesztve az állomások, ami kilenc távvezérelt és négy távellenőrizhető állomást jelent.
A központban kétfajta visszajelentési forma működik. A vonal teljes áttekintő képe az ún. panorámatáblán látható. Ezen az összesített képen egy állomásról minden információ megjelenik, ami az állomási forgalmi szolgálattevő előtt látható, kivéve a váltók állását. Ezek csak vágányútban való lezártság, vagy foglaltság esetén láthatók, A vonatszám-követés kijelzése ezen is megoldott a vonatszámkijelzőkkel.
Másfajta visszajelentést nyújtanak a kezelői munkahelyek számítógép monitorai. Ezeken a kiválasztott állomás összes megjeleníthető információi láthatók. A kezelő ennek segítségével vezérli az állomások biztosítóberendezését. Az irányítónak lehetősége van minden olyan kezelésre, amit a biztosítóberendezés a helyi kezelés során is megenged. A számítástechnika adta lehetőséget kihasználva az állomások beprogramozhatók különböző üzemmódokba, amelyek a vonatmozgás hatására kezelői beavatkozás nélkül végrehajtódnak. Ezekkel egy kezelő nem csak az állomási kezelésekre, hanem az irányítás minőségére is oda tud figyelni.
A rendszer szolgáltatási az előzőekhez képest az irányítói szoftvere fejlettebb volta következtében újabbakkal bővültek. Az irányító ezek segítségével nem csak a távvezérlésre, hanem a forgalom szervezésére is képes. A rendszer kezdetben zárt egységként működött. Belőle külső rendszerek információkat nem kaphattak. Az idő folyamán kialakult olyan igény, hogy a számítógépes berendezések a gyűjtött információkat más rendszerekbe is szolgáltassák. Ennek lehetősége ebbe a berendezésbe már beépítésre került, a rendszer nyitottsága következményeként. A vonal és a vonatok forgalmi adatai Pécsre, az igazgatóságra kerülnek továbbításra.
A műszaki tulajdonságai röviden összefoglalva:
Kezelői munkahelyek
1994. februárban telepített Olivetti PC-k
Intel 486 DX 33 MHz-es központi egység
80 MB kapacitású merevlemezes egység
4 MB memória
1024x768 felbontású, SVGA, alaplapra integrált grafikus vezérlő
Operációs rendszer: MS-DOS 5.0
Grafikus rendszer: Metawindow
17-os monitorok
Jelenleg a három kezelői munkahelyből kettő üzemeltetésére van igény, így 1 db teljes értékű (hideg) tartalék számítógép áll rendelkezésre
Adat előkészítő munkahely
1998-ban telepített PC
AMD 586 166 MHz-es központi egység
2 GB kapacitású merevlemez
64 MB memória
1024x768 grafikus kártya
Operációs rendszer: MS-DOS 5.0
Grafikus rendszer: nincs
A számítógép helyettesítése bármely PC kompatibilis számítógéppel megoldható
Központi számítógép
1991-ben telepített BVM típusú ipari számítógép
Motorola 68010 10 MHz-es központi egység
Eredetileg 40 MB kapacitású SCSI merevlemezes egység, mely meghibásodása után egy 1 GB kapacitásúra cserélve
512 KB memória
VT 100 kompatibilis display terminál
Operációs rendszer: OS 9
Panoráma táblavezérlő számítógépek
Ganz PCS
Intel 8085 6 MHz-es központi egység
64 KB memória
Operációs rendszer: nincs, egyedi fejlesztésű multitaszkos real-time ütemező
Központi adatgyűjtő terminál
Központi adatgyűjtő számítógép
Központi kommunikációs számítógépek
Ganz PCS
64 KB memória
A kártyák kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészekből vannak felépítve
Állomási terminál
Állomási adatgyűjtő számítógép
Állomási kommunikációs számítógépek
Ganz PCS
64 KB memória
A kártyák kereskedelmi forgalomban kapható alkatrészekből vannak felépítve
Szerintem mindkét topic megállja a helyét. Az általad nyitott arra "buzdít", hogy írjuk le, miért, mi által szerettük meg a vasutat.
A Swamplord kolléga által nyitott, pedig egy olyan - idáig egyedülálló próbálkozás -, amely azt hívatott elérni, hogy akik idáig még nem látták egymást, de itt nap mint nap összejönnek beszélgetni, legalább megismerjék egymás arcát.
Az egyik szvsz abszolút nem zárja ki a másik a másik létjogosultságát.
Jó napot mindenkinek. Nekem a tegnapi az biztos jó volt. Amióta Hódmezővásárhelyről kitiltották az igazi személyszállító vonatokat, azóta "kénytelen vagyok" olyan helyekre (is) menni, ahol gyerekkorom vonataival utazgathatok viszont. Tegnapi vonatozásom útvonalát osztom meg veletek, néhány saját készítésű fotóval fűszerezve. Sokat olvastam Rádió100Józsi úti leírásait, szeretnék a nyomdokaiba lépni, remélem sikerülni fog.
Hódmezővásárhelyi Népkertről indultam az 5:23-as személlyel Bzmot 206-ossal. Szentesen átszállás a 7207-es gyorssal, melyet M41 2152-es vitt (az egyik nagy szerelmem). A szokásos 4 Bhv kocsi, mely Szolnokig szokás szerint szépen feltöltődött. Képeket ezekről tegnap nem készítettem. Szolnokon átszállás a 7602-es gyorsra Debrecenig, útközben szépen kialakult a hering-effekt, melyet V43 1140-es vitt.
Debrecenben volt másfél órám fotózni, amíg vártam a Létavértesre közlekedő vonat szerelvényét. 10:55-kor indulás Létavértesre (36822), melyet MDmot 3038-as vitt (vezérlőkocsi: Btx 028). Létavértesen az MD szerelvény gyors fotózása (5 perc) után indulás vissza ugyanezzel a szerelvénnyel. Sárándon csatolás a Nagykerekiből érkező személyvonattal, majd indulás duplán Debrecenbe (36835/36715) (sajnos a dupla MD-ről most nem sikerült képeket csinálni, mert kicsit késett és nem értem volna el a csatlakozást Debrecenben).
Debrecenből a 12:51-kor induló 6003-as gyorssal mentem Püspökladányig, V43 1104-gyel. Ezen a járat természetes hering-effektussal, pontosan indult, melyre Hajdúszoboszlón egy iskolás csoport is még feltüremkedett.
Püspökladányból a 13:40-kor induló 6424-es személlyel Biharkeresztesig Bzmot 352-essel. Berettyóújfalun kb. 10 perc késést szedtünk össze a 3,5 órás késéssel szemből érkező Ady Endre nemzetközi gyorsvonat miatt, melyet M41 2130-as Csöri hozott. Biharkeresztesen gyors motorvonatfotózásra volt idő, majd indulás vissza Püspökladányba a 6425-ös személlyel (+10-zel) szintén Bzmot 352-essel.
Püspökladányban lekaptam a kiállított 376 578-as gőzmozdonyt. Majd indulás Szolnokra a 16:26-os 6023-as személlyel V43 1088-assal az élen. Szolnokon fotózás a 7208-as érkezéséig. 7208-as gyorsot V43 2309-es hozta a Nyugatiból és M41 2152-es vitte tovább Szentesig. Szentesen átszállás a 7228-as személyre 6341 027-re, végül pontos érkezés Hódmezővásárhelyi Népkertre.
Én is ezt szoktam mondani, így igazat tudok adni a cikk szerzőjének.
Egy idézet a cikkből:
A cikk felhívja a figyelmet arra, hogy a közlekedés externális hatásait sok esetben egyszerűen azért hagyják teljesen figyelmen kívül, mintha nem is létezne, mert pontos mértékéről túlságosan megoszlanak a vélemények. Pedig a közölt példa szerint még a legóvatosabb becslésben is egy nehéz tehergépkocsi társadalmi költsége túllépi egy 2000 tonnás tehervonat aktuális pályahasználati díját azonos fuvarozási távon.
Mivel akkor még nem voltam,másra nem tudok...csak arra,amit azután láttam ott.És az a könyv úgy tudom,dokumentarista célokkal (is) íródott.
(a 149-esen a napi három pár épp semmire sem használható időben megy)
Erről pont ugyanúgy gondolkodó emberek tehetnek,mint te,a különbség csupán annyi,hogy te ide írod,ők meg a menetrendbe.
Arról nem is beszélve,hogy akárhányszor utaztam valamelyiken,mindig akadt olyan ember,aki ezt is tudta hasznosítani.
(65+)
Pontosan ők azok,akik akármivel nem,de vonattal igen.És azért,mert a "65-" már urbanizálódott,vagy vett magának motort,terepjárót,helikoptert,vagy épp tellett bekötőút építésére.
És majd ha kihal a "65+" akkor tényleg nem lesz senki,akiért érdemes lenne,és ezzel vissza is jutottunk oda,hogy nincs vonat,nincs civilizáció,mert addigra az a kevés motoros-helikopteres-terepjárós is elhúz melegebb éghajlatra.
Nem,még nem vagyok.Még legpozitívabb estben is két év választ el tőle.
az "ÜGY" szolgálatába állítsad:
Ha kerülök olyan pozícióba,és lesz még akkor "ÜGY" ,fogom is.Ám mindkettőt erősen kétlem...főleg,mert másabb elképzeléseim vannak a jövőt illetően,ez csak egy kitérő,de mindenképp hasznos.De erről inkább egy főiskolás élmények vagy valami hasonló topicon,biztos van ilyen...
Ha közlekmérnök vagy (leszel), és ennek ellenére csak a szégyen-játékvonathoz való görcsös ragaszkodásban merül ki tevékenységed, az nagy szégyen rád és az iskoládra nézve is.
Leszek,ha leszek,mint mondtam.
Az ilyenirányú tevékenységem pedig,hogy hozzak egy példát,a III.Nemzetközi Közlekedésmérnök Konferencia társszervezésében is kimerült,amin többek között négy másik ország és Csiba József is részt vett.Kihangsúlyozom,hogy ezt nem azért írtam be,hogy erre feszítsek és mert büszke vagyok rá.
Az iskolám ennek ellenére tényleg szégyenkezhetne,de egész másért,mert nem semmi "kezelésben" részesítik itt az embert,de erről is inkább azon a bizonyos fősulis topicon.
A fikanickek nem okai a züllésnek, hanem következményei.
Ezt maximálisan nem támasztom alás,és szerintem nem én vagyok az egydüli,aki így gondolja,viszont téged,mint fikanicket,belátom,úgysem győzlek meg...
És a "Fürdőkádakról" is.
A fürdőkádakat pont ugyanúgy kedvelem,mint a játékvonatokat.Csak akkor vagy csináljuk úgy,mint a sógorok,vagy ne verjük a mellünket a majdnem semmire,ami nálunk még mindig szenzációszámba megy.Én ezt tartom olyan szégennek,mint te a játékvonatokat.
Vasúton jöttek a hamis baseballsapkák - 450 milliós értékben
2005. június 23., csütörtök 17:39
Négyszázötven milliós hamis baseballsapka szállítmányt fogtak a vámosok a vasúton.
A gyékényesi vámhivatal munkatársai egy Horvátország felől érkező tranzit vasúti konténer tételes vizsgálatát rendelték el. Az árunyilatkozaton 115 ezer sapka szerepelt, melyek tényleges és feltüntetett mennyisége megegyező volt. A vámosoknak a sapkák eredetére vonatkozóan kétségeik merültek fel, nem is alaptalanul, hiszen az előzetes szakértői vélemény szerint azok a fogyasztók megtévesztésére alkalmas hamisítványok voltak.
A fuvarokmányok szerint a szállítmányt Vietnamban adták fel és célállomása Szlovákia volt. A vámhivatal a szállítmányt lefoglalta és áru hamis megjelölése bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen elkövető ellen büntetőeljárást indított.
A vasutak.hu ismerteti a Közlekedéstudományi Szemle cikkét a magyar mellékvonali vasúti hálózat jövőjéről. Egy érdekes idézet:
"...a jelenlegi alacsony forgalom ellenére a magyar vasúthálózaton meg lehet találni a gazdaságos üzemvitel módszereit, legfőképpen pedig jobb szolgáltatással többletforgalom is elérhető. E szempontból is súlyos hiba a személyszállításban időről időre visszatérő kínálatcsökkentés, mely a vasút költségszerkezetéből adódóan elhanyagolhatóan alacsony megtakarítást eredményez, ráadásul az eszközök és munkaerő emiatt romló kihasználtságával ez az eredmény is elvész. Az intézkedés csupán utas- és presztizs-veszteséget okoz."
Aki rendelkezik TGV-s, ICE-s, ETR500-as vagy egyéb nagysebességű vonatról készült képpel, az elküldhetné az adataimnál lévő gmail címre!!!
Köszönöm!
A postaládám mai tartalma! :)
Tisztelt Kulás Krisztina és Hódi Richárd!
Az Önök által küldött "általánosságokat" tartalmazó levél mégis mely panasz mely részére adott "érdemi" válasz?
Egy jól megkonstruált válaszlevélnek értelmesnek kellene lennie az "eredeti" beadvány nélkül is... A Szalayné-Szabóné páros levele többek között ezt az igényt sem elégíti ki.
Egyébként azáltal, hogy a Déliben pár pénztárost oktatnak valamiről, akkor ezzel elejét vették ORSZÁGOSAN hasonló esetek megismétlődésének?
Köszönettel vettük a MÁV Rt. részére megküldött észrevételét. Megkeresését kivizsgáltuk, mellyel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatjuk:
Sajnáljuk, hogy ilyen rossz tapasztalatot szerzett utazása során. Célunk az, hogy utasaink igényeinek a lehető legmagasabb színvonalon tegyünk eleget, s ehhez az is hozzá tartozik, hogy a felmerülő észrevételekre odafigyelünk, és megpróbálunk ezeknek a leghamarabb eleget tenni. Sajnálatos módon a szigorú ill. gyakori ellenőrzések mellett is előfordul, hogy egyes munkatársaink szabálytalanul végzik munkájukat, - ami összeegyeztethetetlen az általunk elvárt szolgáltatói magatartással - rontja üzletágunk megítélését, szolgáltatásunk színvonalát.
A pénztárosokat soron kívül oktatásban részesítettük és felhívtuk figyelmüket a jövőben az udvariasabb és utas központú kiszolgálásra.
Köszönjük a megkeresését, és reméljük a jövőben elégedett utasaink között üdvözölhetjük.
Ha olvastad Moldova "Akit a mozdony füstje megcsapott" című könyvét,abban is olvashatsz erre példát,ugyanúgy,mint ellenpéldát
Irodalmi műbre alapozni az érveidet óvatlanság. Ha régen olvasod ezt a topicot, tudhatod, hány színes kis Moldova-képről derült már ki, hogy nem teljesen tényszerű.
Meg fogod látni,hogy ott még vannak olyanok,akik "akármivel nem,de vonattal igen".
Téves. Azért vonattal, mert véletlenül éppen közeledik (a 149-esen a napi három pár épp semmire sem használható időben megy), és nagyon olcsó (diák), vagy épp ingyen van (65+). De ha máskor, más jellegű dolguk van, amiért utazni kell, megoldják. Ne hidd már, hogy Jakabszállási tanyák mh közelében lakók csak 4.42, 12.02, 18.07 utaznak Jakabszállásra, mert ők "akármivel nem, de vonattal igen".
Ebben a témában javaslom,beszélgess el egy kicsit a Vasúttörténeti Alapítvány kuratóriumi elnökével.
Elhiszem, hogy ugyanazt mondják, mint te, ezért szereted őket :-) Engem meg azért nem szeretsz, mert mást mondok (és mert fikanick vagyok)
Tehát mindaddig,amíg azt hallani,hogy szüntessük meg, mert nem hoz hasznot,de arról senki nem szól,mivel pótolják,addig igenis kardoskodom mellette
Jól teszed. Csak ez a magatartás nem vezet sehova. Ráadásul közlekmérnök is vagy? Hát akkor erkölcsi kötelességed, hogy szaktudásod az "ÜGY" szolgálatába állítsad: e térségek lakóinak jobb közlekedési kapcsolat terveit kell kidolgozni. Ha ez a jobb eszköz vonat, akkor legyen vonat. Ha busz, akkor az. Ha a vasút nyomvonalán egy 3 m széles aszfaltcsik, melyen a falugondnok kisbusza ellátja a szegény, öreg, beteg pusztai embereket, akkor legyen az. Ha közlekmérnök vagy (leszel), és ennek ellenére csak a szégyen-játékvonathoz való görcsös ragaszkodásban merül ki tevékenységed, az nagy szégyen rád és az iskoládra nézve is.
Valóban nem szabad engedni, hogy pótlás nékül megszüntessék a játékvasutakat. De a megszüntetés elleni puszta tiltakozás még nem avat egyetlen vasútbarátot sem hőssé - az még csak önző féltése szeretete tárgyának.
Nem voltak viszont fikanickek,akik züllesztették és bontották a topictársadalmat.
A fikanickek nem okai a züllésnek, hanem következményei.
Ebben a témában javaslom,beszélgess el egy kicsit a Vasúttörténeti Alapítvány kuratóriumi elnökével.További tudattágításként pedig felkeresheted a Kisvasutak Baráti Köre Egyesületet (a keskeny nyomközű vasuatkért) Ha olvasnád a füzeteiket,vagy részt vennél a taggyűléseiken,évekkel ezelőtt hallhattad/olvashattad volna,hogy mennyi ötlet és terv született az ilyen játékvasutak jobbá tételére és a pótlás nélküli megszűnés rémének elűzésére.
És kik nem adnak rá pénzt?És miért?
Mutass nekem valakit,aki jobb eszközzel fogja kiváltani a járműveket.Több,mint tíz éve hallani többször is minden évben,hogy megszüntetik a két vonalat.De arról egy szót nem ejtenek,hogy mivel pótolnák,ugyanis a vonal érintette tanyák mentén nincsen mindenütt kiépített közút,helyenként még földút sem,csak egy szamárcsapás,amely a legközelebbi megállóig vezet.Senki nem mondta azt,hogy igen,én veszek jobb kocsikat erre a vasútra.Pedig a tizenegyedik fürdőkád árából talán kettőt is lehetne,ami pedig ott már kiteszi egy vonat szerelvényét,az pedig már kitesz egy vonatpárt,és egy Mk48 vígan elhúzza 60-nal is,persze ehhez azon is kell némit alakítani.Ez a sebesség pedig már nagyvasúton is általános,lásd 41-es vonal.De ha egy kicsit még hozzáteszel a tizenegyedik fürdőkád árához,még egy jobb mozdony is összejönne.
Senki nem mondta azt,hogy azon a pénzen,amit ráköltenek a 120-as,140-es lasúmenetek felszámolására,estleg megszüntetik a kisvasút útátjáróiban lévő 15-ös lassújeleket.Senki nem mondta,hogy igen,én építek burkolt közutat a vonatpótló busznak.
Tehát mindaddig,amíg azt hallani,hogy szüntessük meg, mert nem hoz hasznot,de arról senki nem szól,mivel pótolják,addig igenis kardoskodom mellette mind a vasút (nem=máv) barátjaként,mind pedig közlekedésmérnök szakos hallgatóként,akinek rendszerszemléletet tanítanak szétbarmolás helyett.
Bármi,ami jobb
...szerinted adott a lehetőség?Akkor mért nem tették már meg?!
Igen szerintem is ez egy siralmas helyzet így,a 21-edik században,az EU-ban,stb.De ameddig csak mellébeszélés megy,addig ez is kell,bármennyire is fáj ez valakiknek.
Látom, sokat teszel érte.
Te hoztad ki belőlem.
Azokban a boldog békeidőkben is voltak nyomdafestéket nem tűrő szavak mint most,vagy majd ezután.Igaz,kevesebb.Nem voltak viszont fikanickek,akik züllesztették és bontották a topictársadalmat.Nem kellett naponta kimoderálni egy-két fikanicket,vagy az azokon felhördülőket.Ha elolvastam a heti termést,az nem a mocskolódást és az egymás elleni harcról szólt,hanem arról,hogy ki milyen élménnyel gazdagodott,és azt épp megosztaná esetleg velünk.És akkor is vitatkoztunk ám,nem is keveset,mert érvei és ellenérve akkor is voltak mindenkinek.Olvass vissza két-három évet.
Látom, sokat teszel érte
Eddig sokat tettem érte.Először csak olvastam,fogat szorítva.Aztán még arról is leszoktam,volt,hogy két hétig rá se néztem a nagytopikra.Csak azért,hogy ne keljek így ki magamból,mint most.Aztán egy kicsit visszaszoktam ide,és még írogattam is.Ám most betelt a pohár,méghozzá miattad,büszke fikanick;hiába vagyok béketűrő.
Most elmegyek,szeptemberig nem leszek netközelben.Mikor visszajövök lesz még vajon vasútmániás topic?Laknak majd még rajta vasútmániások?
Mert bizony a vasútmánia a játékvonatról is szól.Nem kötelező megérteni...
Kissé érthetetlen volt számomra a 21.-ei kalandod, nem tudom ,hogy a "B-s" Bárcával mi volt a konkrét szándékod, és hogy mitöl is volt szabálytalanul kitöltve a menetjegy. De ha netán 1 le nem kezelt, ám elméletileg érvényes menetjegyet (amit fel is használtál) akartad visszaváltani, nem éppen erkölcsös dolog volt, és főleg nem erre az oldalra való kaland! Amúgy is érdemes százszor átgondolni, hogy mit ,mikor ,és főleg milyen stílusban jelentetünk meg, remélem emlékszel még az ominózus tavaly szeptemberi 1-es szöcskén szolgálatot teljesítő mozdonyvezetővel történt incidensre. Tudod, amikor a vezér többé-kevésbé joggal nem hagyta magát fényképezni, majd ezen a lapon egy valótlan történetet megjelenítve a saját kollégáit uszítottad rá besározva ezzel eddigi munkáját. Egyébként én is mint mozdonyvezető örülök ,hogy ennyien érdeklődnek a vasút iránt, igaz , a MÁV nem a legjobb hírében van az emberek körében, ezt én is őszintén sajnálom. De higgye el mindenki, eggyetlen vasutasnak sem áll érdekében, hogy a fejlődése elé akadályokat gördítsen!
"Bizony én is visszasírom a boldog békeidőket ezen a topicon!"
Azonnal visszatérnek a régi békeidők, ha megint eljutnánk oda, hogy nem akarná mindenki (akire nem vonatkozik, ne vegye magára) ráerőltetni a véleményét a másikra. Itt páran azt hiszik, hogy ŐK ÉS CSAKIS ŐK tudják a tutit és mindenki más idióta az adott kérdéshez. Jó lenne visszatérni ahhoz a rég bevált szokáshoz, hogy észérveket írtok le és csak a saját véleményetek képében, nem pedig isteni kinyilatkoztatásként, hogy amit én mondok az úgy van és akinek nem tetszik, az mehet anyukájába... Sajnos már jópáran itthagyták ezt a fórumot hasonló okokból, nem kéne még azt a maradék lelkes pár ezer (felfelé kerekítés) topiktársat is elhajtani az asztaltól...
Mint alapító elmondhatom, hogy ez az egész topik a 1999-es napfogyatkozásos NOHAB-os túra után (köszönet érte Marslakónak...) alakult, egy igen jó hangulatú, baráti hangvételű vonatozás, gulyásozás, sörözés után. Akkor még mindenki beszélt mindenkivel....
Úhogy ennek szellemében kéretik kultúráltan anyázni, meg miegymás. Attól, hogy valakinek más a véleménye, attól még őt is meg kell hallgatni és el kell gondolkodni a mondottakon (irottakon), aztán lehet vele vitázni, de nem a földbe taposni...
Ha befogadtok, szívesen veletek tartanék, ha lehet. Nem tudom, egyedül nem szívesen tenném meg ezt az utat, Szerbiával szemben fenntartásaim vannak. Nekem Szegedről lenne jobb, ha megyünk, mert Hódmezővásárhelyről nekem azt könnyebb elérni, de a Kiskunhalasit is meg lehet oldani.
A Kiskunhalas-Szabadka-Szeged közvetlen személyvonaton nemzetközi kishatárjeggyel (Kiskunhalas-Subotica, Subotica-Szeged, egy jegyen is kiadható: virtuális töréspontnak tekintendő díjszámítás szempontjából Subotica) utazhatsz végig.
A jegy Kiskunhalas állomás pénztárában megváltható.
Bocsánatot kérek, hogy csak úgy rákérdezek: biztos vagy benne, hogy a nick neved jól szerepel? Mármint az utolsó 0-ra gondolok. Ha jó, akkor vedd tárgytalannak a hsz-omat.
Biztos ők is nagyon unják már,hogy 40 éve a baxokban kell 30-cal órákat csattogni azért,hogy fenntarthassák magukat,
Így van. De ha én erre azt írom, hogy ez nem közlekedési eszköz, akkor kibújik belőled az állat. Gyanítom, hogy mindazok, akik a 20-szal mászó vitézipusztai Bz, meg a gyök2-vel mászó bugaci játékvonat "megmentésén" fáradoznak, sokkal nagyobb ellenségei az ott élőknek, mint azok, akik más, jobb eszközzel váltanák ki ezeket az elfogadhatatlan szintű járműveket. Ha tehetnéd, "vasútbarátságodtól" vezérelve szegény pusztai embereket még évtizedekig a kisvasútra kárhoztatnád. Mert neked vonat kell. Nekik ugyan nem vonat, csak >BÁRMI, AMI JOBB< kellene, de kit érdekel?!
Bizony én is visszasírom a boldog békeidőket ezen a topicon!
A Bugacon imbolygó kisvonat lehet szeretet tárgya, de nem közlekedési eszköz.
A jó kurva életbe!
Nem szeretném újra felszítani a nemrég kihunyt vita parazsát,de....
Ezt majd próbáld megetetni azokkal az emberekkel,akik mondjuk Nagybugacon,Lőtéren,Kocsistanyán vagy épp Magyarsoron szállnak vonatra,és akiknek ez jelenti az egyetlen kapcsolatot a civilizációval.Értsd:kenyeret venni,orvoshoz menni,és a többi...Azért,mert a segélyből vagy a nyugdíjból nem telik saját kocsira vagy motorkerékpárra,vagy mert épp még földút sem vezet a közelükben sem.Biztos ők is nagyon unják már,hogy 40 éve a baxokban kell 30-cal órákat csattogni azért,hogy fenntarthassák magukat,és valószínűleg előszeretettel gondolnak azokra,akiknek ezt köszönhetik.
A 2003-as nagy havazáskor nem járt a vonat két és fél napig arra.Te,aki a jövő vagy,mit tettél volna a múltnak eme szomoró,utolsó ingadozó bástyáján az összedőlés ellen?Szart.Nagyot és büdöset.Ezért tartunk még mindig itt.
én húzom a hasznot hajtó vonatot.
Merre,a szakadék felé?Sok kis Baxnak kell még ahhoz nagyon sokat gurulni,hogy a tizenegyedik fürdőkád hasznában úszhass!
Érthető a kép?
Igen.
Megértettem,hogy vannak akik hajlamosak elfeledni a múltjukat,értékelni és szintén elfeledni,hogy mi kellett ahhoz,hogy eddig eljussanak.
Be tudjak mondani, valoban konyebb megmondani, de abban az idoben az osszes a maihoz hasonlo rendszer es kommunikacios eszkoz meg nem volt meg.
Akkor elgepeltek volna a kozbeszerzesi ertesitot? Nalam gyorsan peregnek az evek, de nincs az olyan messze 4-5 eve, hogy Balatonfenyvesen meg megvoltak a valtojelzok. Ma mar valtojelzo nelkuli kozponti allitasu valtok vannak.
Estere felhivom a fonyodi KOFI egyik agyat es informalodok tole!
Gondoljunk bele, hogy a fonyodi felveteli epuletet 1990 tajekan kezdtel el ujjaepiteni ahol a KOFI kozpontja ma van.
De KÖFI-től függetlenül máshol is be tudják mondani azt, hogy hány percet késik a vonat. csak KÖFI-vel könnyebb megtudni, hogy éppen hol jár.
En egesz mast tudok. 1997 fenyvesi datum erdekes lenne, amikor a szomszedos allomas KOFI-sitese (Balatonmariafurdoe 2002-ben volt). Kozbeszerzesi ertesito szerint.
2001-ben már biztosdan megvolt Balatonszentgyörgyig. Más kérdés az, hogy Balatonszentgyörgy állomás, csomópont lévén helyi irányítású.
Szerinted! Mert jóval korábban volt már ahogy írták is Boglár és Szántód között. Az irányító pedig Szemesen üldögélt a felvételi ( mert akkor még vettek fel a vasutra embereket:-) ) épületben.
KOFI-vel kapcsolatban: Meg fogom kerdezni magat az egesznek az egyik attyat, de az a KOFI ami a mai ertelemben vett es pl. kesesrol es egyeb gebaszrol ertekezhetett a forgalomiranyito es a vezer (es foleg fonyodi kozponttal), az nem lehetett olyan koran!
Gondoljunk bele, hogy a fonyodi felveteli epuletet 1990 tajekan kezdtel el ujjaepiteni ahol a KOFI kozpontja ma van.
Sajnos, vagy is nem sajnos, de igen. Nem tudok több napot kipréselni másra, így is nem panaszkodhatok a vonatozás terén. Viszont akkorra még tényleg semmi programom nincs, így akár minden nap mehetnék valahová.
Odaát csak óvatosan a vasútfotózással, hivatalosan tilos, és elég sok a buzgó dolgozó, aki önszorgalomból is érvényt szerez a szabálynak. A Szabadka - Szeged vonat tele van csempésszel, és ők sem annyira fotogének... Ott nem sokan fotóznak, ezért furcsa, és ami furcsa, az rögtön gyanús...
Akkor legfeljebb elmegyek kétszer...mert nekem meg a most szombat az utolsó csavargós nap,meg a vasutasnap,de az előbbi is kb. csak max 50%...de ha összejön,akkor majd megírom a tapasztalatokat,és felkészülten mehetünk mégegyszer!
Nekem nem jó, és nyunyukának sem. Megnézve a naptáramat, nekem minden egyéb nem hidas, és nem kisvasutas programra augusztus 12-től szeptember 5.-ig bármely nap lesz majd időm.
Ezt az utat már betáraztuk mi is egy páran, már csak az időpontot kéne összehozni. Amúgy két nemzetközi jeggyel megyen, egy Szeged-Szabadka, a másik Szabadka-Kiskunhalas viszonylatra, ezt mondták nyunyukának Szegeden.
Erősen gondolkodom egy utazáson a 7460-as vonattal:Kiskunhalas-Kelebia-Szabadka-Röszke-Szeged.
Kérdésem,hogy milyen jeggyel lehet ezt a legolcsóbban megúszni,hol tudják azt kiadni,illetve megéri -e vasútfotózással próbálkozni déli szomszédainknál.
Az is érdekelne,hogy abban az esetben,ha a Halas-Kelebia és a Röszke-Szeged viszonylatot külön váltott,belföldi jeggyel utazom le,úgy a Kelebia-Szabadka-Röszke jegy olcsóbb -e,mint a teljes viszonylatra váltott nem tudom milyen nemzetközi jegy,és hogy ezt hol tudom megváltani.
Kíváncsian várom a válaszokat,előre is köszönöm szépen.
En egesz mast tudok. 1997 fenyvesi datum erdekes lenne, amikor a szomszedos allomas KOFI-sitese (Balatonmariafurdoe 2002-ben volt). Kozbeszerzesi ertesito szerint.
Elég sok mindent megpróbáltak: dízelgépeket vetettek be, pótlóbuszokat szerveztek és felkérték az autósokat, hogy menjenek a pályaudvarok felé és vigyenek utasokat, akiknek több helyen ingyen ásványvizet osztottak
talán ez lehet, amiért nincs bicskanyitogatás: ha szemmel látható, hogy a vasút MINDEN TÖLE TELHETÖT megtesz a kialakult helyzetben az utasok a) célbajuttatásáért b) a kényelmetlenségeinek csökkentéséért.
Na ez a nem mindegy. Itthon meg például egy út a Keletiböl Miskolcra InterCity-vel is min 2.5 óra, mert hát ugye ott van az elején a fél óra sorbanállás a jegyért, ami az utas szempontjából ugyanúgy hozzátartozik az utazás idejéhez, mint a vonaton töltött idö. :-(
Köszönöm, hogy reagáltál a csapi vonattal kapcsolatos dilemmára. Akinek a nevében írtam, mellettem ül egy irodában és azt mondja, hogy nem fog kirúgatni egy kallert, aki 80 000 Ft-ból tartja el a családját. Így sajnos nem írhatok konkrét adatokat. Úgyhogy minden marad a régiben...
Azt, hogy ilyen nincs is, van Debrecen-Nyírábrány 105-ös vasútvonal, és van Mátészalka-Tiborszállás 115-ös számú vasútvonal. Ágerdőmajor már nincs, mint határállomás, helyette Tiborszállás van.
Elég érdekes, ha ennyit sem tudnak, akik írták eme cikket.
Egyebkent hiaba van KOFI most mar, akkor sem tud neha sokkal tobbet a jelenletes. KOFI-t nem utasforgalmi tajekoztato fo feladattal talaltak ki. De majusban fotozas alatt tobbszor tapasztaltam, hogy Balatonfoldvaron bemondtak a keseseket.
Gondolom, hogy a sűrű vasúthálózat sok helyen módot ad arra, hogy elkerüljék a kiesett szakaszokat más útvonal választásával. Meg ott legalább van tisztességes utastájékoztatás.
Nálunk meg...
Várom a vonatot valahol a 30-ason. Nem jön. Már ca. 15 eltelt az indulási ideje óta, és még meg sem érkezett. Odamegyek a jelenléteshez (tmh), és megkérdezem, hogy mi az ábra, mert már 20 percet késik a vonat. Azt mondja rezignáltan, hogy 20 perc késés nem késés... Pedig szerintem akkoriban már KÖFI volt. Vagy még nem? (1998-ban.)
A csak visszafelé jövők korában mennek ki vonattal, vagy más közlekedési eszközzel mennek?
Kifelé repülő Stockholm, vonat Göteborg, egy hét pihi, onnan komp Fredriskhavn, onnan busz Dronninglund, ott találkozó a másik 5 fővel, egy hét pihi, busz Aalborg, és onnan lenne vonat közösen.
Megpróbálom, de csak estére igérem, most nem.
Előre is köszönöm, várom.
pl. a HAFAS-on
köszi, a menetrendi keresés az teljesen OK, de a díjszabás az teljesen sötét nálam... :-(
"Tehát kifelé 2 26 alatt, 3 26 felett, visszafelé 5 26 alatt, 3 26 feletti "versenyző" lesz."
A csak visszafelé jövők korában mennek ki vonattal, vagy más közlekedési eszközzel mennek?
"Akkor tudnál erről a CityStarról is írni, pl. árat? "
Megpróbálom, de csak estére igérem, most nem.
"És ha azzal megyünk, akkor itthon meg tudom venni a német határ - Aalborg jegyet? "
Elméletileg igen, gyakorlatban lehet, hogy lesz olyan nemzetközi pénztáros, aki húzódozni fog ettől, több helyen is érdemes megkérdezni.
Annyit pontosítok, hogy a City Star szerintem határpontra nem adható ki, csak a legtávolabbi német városig, és onnan kellene a kiegészítő jegy.
"És melyik vonatokra kell pótjegy, helyjegy, stb? Erről van vhol felsorolás?"
Felsorolás nincs, ezeket a menetrendek tartalmazzák (azok sem mindig jól).
Válasszátok ki a kívánt összeköttetést pl. a HAFAS-on, a német vasút (www.bahn.de) menetrendi keresőjén (az Elviráról is linkként elérhető) és az (többé-kevésbé) pontosan tudatja a helyjegyköteles vonatokat. Azért csak többé kevésbé, mert többször tapasztaltam, hogy helyjegykötelesnek írt olyat is, ami nem az.
A németországi City Starnak 2 fajtája van: az egyik az IC/EC pótjegyet tartalmazza (ez nem nagy kaland, mert nemzetközi forgalomban ilyen már egyébként sincs), a másik az ICE-n is érvényes, vagyis az ICE pótjegyet is tartalmazza.
A jegyváltás előtt fontos tehát az utiterv ismerete, hogy milyen vonatokat akartok igénybevenni.
Jó, azért Magyarországon más a helyzet, mert itt túl sokszor történik ilyesmi ahhoz, hogy az utasok kedvét elvegye qa vonatozástókl, Svájcban meg ugyebár tradíciója van a vonatozának, pedig szinte mindenkinek ott van a garázsban az autója.
Na, azért messziről nyilván sokkal szebb minden...
Itt is késnek vonatok, néha kihullik egy forgalomirányító-központ, meghibásodnak jelzők, valami balesetes jármű fél napig elzár egy fontos nemzetközi fővonalat, stb. A Scweizer Eisenbahn Revue minden hónapban tele van ilyenekkel (na jó, annyira nincs "tele", de jut rendesen).
TÉNYLEG a vasút hibáján kívül
Tényleg, ezt honnan tudod?
Egyelőre nem tudják, mi okozta az egész felfordulást, viszont a vasútnak saját energiaellátó rendszere van, saját vizierőművekkel.
Az is szóba került, hogy esetleg a decemberben bevezetett új, kiterjesztett ütemes menetrend lehetett az áramkimaradás oka, mivel így csúcsidőben, .00 és .30 körül egyszerre indulnak a vonatok sok helyen, így olyan áramfelvételi csúcsok alakulnak ki, amik a rendszer teljesítőképességének a határát feszegetik. Most bejött a kánikula, lehet, hogy ez már sok volt...
Két cikk a Neue Züricher Zeitungból a svájci vasút tegnapi nehéz napjáról:
Ezekből nekem az jött le, hogy nem lincshangulat, sőt egyes helyeken inkább "utcabál" jelleg alakult ki (persze nem az alagútba szorult, vagy nyitható ablak nélküli klíma nélkül maradt vonatokban rekedteknél), bár bizonyára az otani utasok sem örültek ennek a dolognak.
Elég sok mindent megpróbáltak: dízelgépeket vetettek be, pótlóbuszokat szerveztek és felkérték az autósokat, hogy menjenek a pályaudvarok felé és vigyenek utasokat, akiknek több helyen ingyen ásványvizet osztottak:
Egyszer egy Lausanne-Genf repülőtér IC-n ültem és eltört a mozdony áramszedője, emiatt 30 perc késéünk lett. Százszor elnézést kértek németül, franciául, olaszul és angolul is, elmondták a késés okát, a 2 kalauz minden utastól megkérdezte, hogy hová utazik tovább és a repülősöket biztosították arról, hogy a gépek megvárják őket, ezt is megszervezték.
Ha az utasok rendkívüli helyzetben ilyen hozzáállást tapasztalnak lehet, hogy megértőbbek a problémák iránt.
köszi a választ, olvasgatva a topicot tudtam, hogy Rád számíthatok!
helyzetünk roppant bonyolult.
5 fő (2 26 alatt, 3 26 felett) fog utazni oda-vissza, és a visszaútra csatlakozik még 3 fő (mind 26 alatt). Tehát kifelé 2 26 alatt, 3 26 felett, visszafelé 5 26 alatt, 3 26 feletti "versenyző" lesz.
Vonatozni nem nagyon lesz időnk, bár, ha belefér, a hazutat megvariálhatjuk kicsit, akkor már lesz időnk erre is.
Akkor tudnál erről a CityStarról is írni, pl. árat? És ha azzal megyünk, akkor itthon meg tudom venni a német határ - Aalborg jegyet?
És melyik vonatokra kell pótjegy, helyjegy, stb? Erről van vhol felsorolás?
Tudod, ha nálunk is tízévente egyszer késnének a vonatok (amik tiszták, kultúráltak a személyzettel egyetemben), és akkor is TÉNYLEG a vasút hibáján kívül, lehet, hogy itt sem lenne akkora felzúdulás.
"Dániába, pontosabban Aalborgba szeretnénk eljutni, júli 11.-én oda, 16.-n vissza. vonattal mi a legolcsóbb lehetőségünk? A társaság egyik része 26 év feletti, többiek 26 év alatti. ED jegyekkel, ha jól néztem 70000 HUF körüli összegért tudjuk megjárni az utat"
Ehhez képest máris sokkal kedvezőbb az InterRail.
Ausztria, Németország, Svájc és DÁNIA képez 1 zónát (C zóna), vagyis elég 1 zónásat váltani.
Ez 16 napig érvényes, az ára a 26 év alattiaknak: 39.780,- Ft
A 26 év felettieknek: 58.344,- Ft
Ezzel nem csak oda és vissza utazhattok Hegyesahlom határponttól Ausztrián és Németországon át Dániába, hanem a felsorolt 4 országban 16 napig vonatozhattok.
Ehhez nálunk a nemzetközi vonatra való felszállás helyétől (Budapest, Győr vagy Hegyeshalom) 50 %-os kedvezményű jegy jár a MÁV nemzetközi díjszabásból és ugyanígy visszaútban is, ameddig a nemzetközi vonattal jöttök. Ezt előre, az InterRail bérlettel együtt kell megváltani!
A nemzetközi vonatra való felszállás helyéig, ha másik vonattal utaztok, azon igénybevehetitek a belföldi kedvezményeket, így a legolcsóbb megoldás, ha a kinézett nemzetközi vonat előtt lementek Hegyeshalomba, vagy legalább Győrbe, ha Budapest felől mentek és visszafelé is onnan másik vonattal jöttök.
Alternatíva lehetne még CityStar jegy Németországba (Ausztrián át), ez ugyanis annál olcsóbb, minél többen utaztok egyszerre és ahhoz egy kiegészítő jegy a német határpont és Aalborg közé, ha a társaság nagyobb része 26 év feletti, akkor ez a megoldás lehet, hogy kicsivel olcsóbb, de azért az InterRail más érzés és más lehetőség, hiszen azzal Dániában is kirándulhattok vonattal.
Már tegnap este 8-fél 9 körül elindult a forgalom, reggel 6:27-es hír (SF1 text) szerint már "majdnem menetrend szerint" járnak a vonatok, éjjel a teher- és postavonatok is közlekedtek már.
Még két probléma akadályozza (ta?) a forgalmat, egy váltó-üzemzavar Arth-Goldau-nál, és egy felsővezeték-üzemzavar Ziegelbrücke és Uznach között.
Mi az a Turbo Train? Honnan mennek hová? Mikor, Mennyi, és milyen útvonalon. Most néztem a sógorok fórumát, ott SNCF-es van, de rutthin topictárs Sopronban kapott le egy DSB szerelvényt.