Keresés

Részletes keresés

megint itt vagyok Creative Commons License 2021.08.11 -2 0 164880

Az addig rendben van, hogy a fejétől bűzlik a hal. De mondd, amikorra már eszköztelenné vált a honvédség, akkor mit tudtak volna csinálni a pótcselekvéseken kívül? Küldték volna el az állományt munkanélkülire? A '80-as évek elejére leállt minden fejlesztés. Pl. a híradó szakágban addigra minden amortizálódott, csak a tropo hírközlést tudták bevezetni, mert az már meg volt vásárolva. Aztán az is néhány év alatt karbantartás hiányában rommá vált. Ez az ország innentől haditechnikailag soha sem tud lábra állni, ugyanis ezt a mértékű lemaradást nem fogja tudni finanszírozni a magyar gazdaság.

Értem én, hogy tüzérség, mert anélkül se háború, se védelem. Most az van, hogy megrendelték a tankokat, de a fontosabb légvédelemre is rengeteget kell költeni. Nem tudom a képzés követi-e ezt a kényszerállapotot.

Most is az utált civil munkaerőpiaccal jövök elő. Nehogy azt higgyétek, hogy a képzés piacorientált! Most megszűnt az OKJ, helyette szakmajegyzék van. Ami változott, hogy megszüntették a tanfolyami jellegű felnőtt szakképzést és ettől kezdve csak 2 éves iskolarendszerű képzésben lehet szakmát szerezni. Óriási hiány lesz az alapfokon képzett szakmunkásokból.

A honvédségnél hogy áll a szakközépiskolák feltöltöttsége? Egyáltalán eljutnak-e bizonyítványosztásig? Ha eljutnak, kik, hányan helyezkednek el a katonai pályán?

A Közel-Keleten már drónokkal harcolnak, nem tudom, csak gondolom, hogy utána vetik be a páncélozott mozgó technikát, amikor már fizikailag ki kell tűzni a zászlót.

De sebaj elvtársak, nálunk is elindult az űr hadképzés, űrkutatási kormánybiztosunk is van. Csak eszközre nincs pénz. És űrhadviselést előadni képes tanárok, oktatók vannak-e. Minden olyan ad-hoc. Az esetleges csatákat már most elvesztettük, Magyarország védtelen.

Előzmény: Törölt nick (164878)
Törölt nick Creative Commons License 2021.08.11 -2 0 164879

Sértődős vagy, de ez engem nem hat meg. Írtátok az anyagokat, mert bizonyítani kellett az elöljáró felé, hogy valamit csináltok, meg persze a tudományos fokozathoz is előírás, de ezen kívül semmi haszna nem volt, és most sincs, csak a saját seggeteket védtétek ezzel. Se a meghatározó politikát, se a magasabb elöljárókat nem érdekli amit leírtatok. Az egy külön téma lehetne, hogy milyen képzettségi szintű tiszteket képeztetek, azok hogyan állták meg a helyüket a csapatoknál. Némelyik idősebb elöljárónak sok haja kihullott a gyakorlatban alig megfelelő fiatal tisztek miatt. Na de hát ha az oktató maga is alig tudott végrehajtani egy egyszerű alaki fogást, akkor mit várunk az oktatottól. A tanszéki tanárok jelentős része gyíkfing volt a napi katonai életben, sokaknak még egy századnapló leellenőrzése is gondot okozott, amikor nagy néha ÜTI-t adtak. Azt nem tudom honnan vetted, hogy a fiatal tiszteket tartom a hibásnak, hogy minimális csapattapasztalattal lettek oktatók. Az a hibás, aki ezeket a fiatalokat odavitte a tanszékre. Különben lehet hogy ezek a fiatalok menekültek a csapattól, és az iskola egy jó egérút volt a számukra, mint ahogy nektek is évekkel korábban, amikor megszűnt a csapatbeosztásotok.

Előzmény: tuzer (164877)
Törölt nick Creative Commons License 2021.08.11 -1 3 164878

Olvasgatlak titeket, mert írásaitok képbe helyezik azokat a történeteket, amiket gyerekként - majd később már nem is gyerekként - hallottam otthon a katonacsaládban. 

Ne haragudjatok, - vagy akár haragudhattok is - de a "Honvédség" nem megsemmisült. Ti semmisítettétek meg. Ugyanezekkel a játszmákkal, ilyen-olyan, de egyre magasabb beosztásokban.

Aztán amikor végeztetek, az egészet "beszórtátok sóval".

Előzmény: jklmn (164875)
tuzer Creative Commons License 2021.08.11 0 2 164877

Lehet, hogy sokat láttál, de az biztos, hogy keveset gondolkodsz.

Hozzászólásodból leszűrhető mentalitáshoz hasonlóak rendelték el anno, hogy a középiskolai oszálykönyvembe a nevem mellé nagy "É" betűt írtak, merthogy apámból munka mellett mérnök lett - irtandó értelmiségi. Ne tanulj, szerelj, ne gondolkozz, kussolj, majd én mondom a tutit.

nem írtam soha publikációt, és nagyívben teszek azokra az agyalgásokra, amit ott irogattak unalmas óráikban. Nekem nem értékmérő az, hogy hány darab publikációt jelentetett meg valaki. Voltak-vannak olyanok, akik szakmányban gyártják az írásaikat, de minek? Mint a jelenlegi helyzet mutatja, szart sem érnek, és senkit nem érdekelnek

Nyilván téged se. De azért tudud, hogy fölöslegesek. Akit nem érdekelnek más emberek gondolatai, az ne tartson igényt arra, hogy az ő gondolatait meg elfogadják.

Ha lesz energiám, név szerint kigyújthetem annak a 2-3 fiatal tisztnek a nevét, akik szinte 0 gyakorlattal "oktattak" a tüzér tanszéken az utóbbi öt évben. Ha a Szabó, és egy-két idős kollégája nem lett volna ott, akkor lehet senki nem tudott volna a tüzér szakcsoportról.

Ismerem őket, alegység szintű csapattapasztalatuk van, és nem ők tehetnek arról, hogy nem is találsz már képzettebbet, főleg olyat, aki szarért-húgyért otthagyja a csapatot.

Az pedig, hogy mindezért őket tartod hibásnak, feleslegesnek, logikai képességeidet minősíti.

Akiket leírtál alant már sehol sincsenek, nyom nélkül eltűntek a sűlyesztőben, van amelyikük szolgálati járadékosként a Fővárosi Vízműveknél dolgozik, pedig volt dékán is.

Igen, így van. Erre is vonatkozik az utolsó szürke bek. előtti mondat.

Előzmény: Törölt nick (164876)
Törölt nick Creative Commons License 2021.08.11 -2 0 164876

A végén kezdem. Nem voltam tanár a katonai felsőoktatásban, nem írtam soha publikációt, és nagyívben teszek azokra az agyalgásokra, amit ott irogattak unalmas óráikban. Nekem nem értékmérő az, hogy hány darab publikációt jelentetett meg valaki. Voltak-vannak olyanok, akik szakmányban gyártják az írásaikat, de minek? Mint a jelenlegi helyzet mutatja, szart sem érnek, és senkit nem érdekelnek. De. Miután a Hadtudományi kar beköltözött az Üllői útra, testközelből figyeltem a tevékenységüket. Ha lesz energiám, név szerint kigyújthetem annak a 2-3 fiatal tisztnek a nevét, akik szinte 0 gyakorlattal "oktattak" a tüzér tanszéken az utóbbi öt évben. Ha a Szabó, és egy-két idős kollégája nem lett volna ott, akkor lehet senki nem tudott volna a tüzér szakcsoportról.

Akiket leírtál alant már sehol sincsenek, nyom nélkül eltűntek a sűlyesztőben, van amelyikük szolgálati járadékosként a Fővárosi Vízműveknél dolgozik, pedig volt dékán is.

Előzmény: tuzer (164874)
jklmn Creative Commons License 2021.08.10 -2 0 164875

1976-79 között végeztem a ZMKA-t. DS engem szánt utódjának. Kivel vesztem össze a személyi beszélgetések előtt, na kivel? Hát Drenzsöl Gyulával, a tanszék vezetővel. Beszereztem a Gorkíj könyvesboltban egy orosz partvédő tüzérségről szóló tankönyvet. Nem a partvédelem volt a poén, hanem az, hogy a könyv végén egy száz oldalnyi függelék volt a teljes lőelmélettel. Bohunka vőrgy meglátogatott bennünket, büszkélkedtem a szerzeménnyel, kár volt, kölcsön kérte. Évek múlva Tatán Póka Ferinek akarta visszaadni. Nem tudom mi lett a könyvvel. Több volt benne, mint amit DS ismert. Vajthó Gábor volt még egy esély, ahogy belelépett az ÁRPÁD-ba, az meglendült. Siskával beszéltem, amikor Gábor kapott egy ajánlatot a BRFK-tól, kértem tartsuk meg. Nem, Siska elherdálta. Szerintem persze az se volt semmi, amit ti műveltetek őszhajú kollégáddal.

Előzmény: tuzer (164874)
tuzer Creative Commons License 2021.08.10 0 2 164874

Elég sommás ítélet, tán neked is le kéne jönni a szerről. Azért volt ott

rak. dd. PKH

LUNA opk.

orosz VK tanfolyamot végzett

önjáró o. pk.

önjáró o. TÖF

hangfelderítő üpk.

rak, o, bem.fef.

tü.e. hdm.ti.

SCUD rak.o. TÖF

D-20 üpk, opk

ho.tü.fef, a teljesség igénye nélkül.

És igen, volt aki piált, és soha nem volt csapatnál. DS nyugdíjbavonulásával (1986) kezdődött a tüzér képzés összeomlása. Lőelmélet, szóráselmélet, valószínűségszámításban a teljes vertikumot uralta - nyilván kellett volna hozzá a csapatszolgálat - olyan szinten, hogy egy négyzetméter kisfröccs után is pariban volt bármely egyetem ezirányú oktatójával. Azóta sem készült tüzéreknek matek tananyag.

Végignéztem nem egy sikeres csapattiszt felcsábításának kísérletét. Ők menekültek ez elől, mint a mérgezett egér: kaptak volna jóval alacsonyabb fizetést, horribile dictu albérleti hozzájárulást a megszokott parancsnoki lakás helyett, és akár hetente hazalátogathattak volna a családhoz - éveken keresztül, saját kocsival, nem a cégével. Cserébe nyelvvizsga és publikációs követelmény.

Mindezek után egy, a neten fellelhető publikációdat, ha felmutatnál, elhinném, hogy jártál a katonai felsőoktatás környékén. Lehet, hogy csak irigy vagy?

Előzmény: Törölt nick (164872)
megint itt vagyok Creative Commons License 2021.08.10 -1 1 164873

Én tudok egy jó helyet gyakorlatozásra. A terep olyan kopár, hogy fa se nő, sok-sok domb van, víz sehol, színjátszós, úgyhogy még a Marsra sem hasonlít. És dolgoznak ott emberek, tehát kifogás nem lehet.

Dunaújvárosi kohászati meddőhányó, azaz a halna.

Törölt nick Creative Commons License 2021.08.10 -2 0 164872

A magyar katonai felsőoktatásban hagyománya van, hogy olyanok "oktatnak" ott, akik csapatnál nem váltak be, töketlen majmok, vagy soha az életben/évtizedek óta nem látott katonai alakulatot. Amikor felmerült, hogy rotációs rendszerben fognak a katonák oktatni a felső oktatásban, a mérgezett egér kutya füle volt ahhoz, ahogy az ott punnyadó katonák elkezdtek rohangálni, és mindenféle okot kitalálni, hogy az nem végrehajtható. Pedig nagy részüket nyugodtan ki lehetett volna rúgni. Tele van az intézmény semmire sem jó professor emeritusokkal, várat keresgélő nyugdíjas öregemberrel, magát tudósnak képzelő tikkelő bajnokkal. Régebben előfordult nagyobb mennyiségben alkoholista is, némelyik még gyógyszerre is ivott. Volt aki tanszékvezetőként kis istennek hitte magát, és nyugállományúként vérig sértődött mert szólni mertek neki, hogy rá is ugyanúgy vonatkoznak a rezsimszabályok. Stb. A tüzér tanszéken 2-4 év csapatgyakorlattal oktattak főhadnagyok. De azt hiszem volt olyan is közöttük, aki soha nem volt csapatnál. Volt olyan tiszt, aki a hallgatóknak diktafont adott, hogy felvegyék a másik oktató által mondottakat.

Előzmény: tuzer (164871)
tuzer Creative Commons License 2021.08.10 0 1 164871

Normálisabb/gazdagabb országokban A KATONAQI ISKOLÁKNAK SAJÁT TANrossebacapslockbacsapatuk van, akkor mennek oda, amikor akarnak. Ha ez a nyomorult társaság akar valamit, akkor azt évente egyszer kérheti a VK-tól, tanórára-dátumra-padiátverőre - helyre lebontva, megadja, ha akarja. Aztán a kik. idő terhére megy az oda-vissza út és a migráncs- és covidválság.

Mint a kutya vacsorája lámpaoltás után.

Arról most ne is beszéljünk, hogy tapasztalt csapattisztek mérnemakarnakodamennitanítani.

Ott már megvalósult, hogy az oktató nem tanult többet, mint az oktatott fog.

Előzmény: Törölt nick (164870)
Törölt nick Creative Commons License 2021.08.10 -1 0 164870

Apám még a Nagyvárad téri Ludovika épületeiben tanult a rákosi korszakban, de ő is azt mesélte, hogy a lövegeket onnan vontatták ki a gyakorlótérre, és hogy mennyire csörömpöltek vele az Üllői út macskakövén. Különben meg lehetne szervezni az oktatást úgy, hogy ne kelljen nagy mennyiségű eszközt tárolni a Hungárián. Például West Pointban, vagy a briteknél van az iskolán belül valamiféle technikai telephely? Szerintem nem. 

Előzmény: tuzer (164869)
tuzer Creative Commons License 2021.08.10 -1 0 164869

És vittétek magatokkal a szükséges technikát. Nézz utána, hogy MOST hány lövegvontató van a Hungárián. (Egy darabig önjáró még nem lesz sehol.)

Előzmény: jklmn (164866)
Hiryu27 Creative Commons License 2021.08.10 -2 1 164868

ja.. súlyos égési sérülések várhatók, ha véletlenül a pápa szenteltvizet szór a megjelenő kormánytagokra...

Előzmény: Törölt nick (164854)
jklmn Creative Commons License 2021.08.09 -1 1 164867

Szerintem a tüzér képzés csúcsa volt, amikor a KLKF-án a tüzér tanszék egy kézből vezérelte a tiszt, tiszthelyettes, tartalékos tiszt képzést. Akkor kaptuk a legjobb tiszthelyetteseket. A tiszthelyettes hallgató szakaszparancsnokként kapott egy kezdő hallgatói szakaszt. A Montessori módszer, remekül működött.

Előzmény: Törölt nick (164863)
jklmn Creative Commons License 2021.08.09 -1 1 164866

Én az Üllői úton végeztem, nem éreztem a gyakorlóterek hiányát. Wrzava Pali bácsival jártunk ki a Szentendre környéki gyakorlóterekre. Voltunk Várpalotán is eleget.

Előzmény: tuzer (164858)
Hehe164 Creative Commons License 2021.08.09 -1 0 164865

Veszprémben is.

Előzmény: schlumberger (164861)
Törölt nick Creative Commons License 2021.08.09 -2 0 164864

Benkőnek ketyeg az óra, nincs egy év a választásokig, és jól fizetett nyugdíjasként fog lelépni, bár most olvastam egy szakértői elemzést, hogy az MSZP jövőbeni nyugdíj tervezete egy nagy kibaszás az átlagnyugdíjnál többet kapókkal, mert gyakorlatilag elvennének a normális nyugdíjat kapóktól. Tehát Benkő hablatyolhat- végül is valamit mondania kell a fizetéséért.

Előzmény: jklmn (164857)
Törölt nick Creative Commons License 2021.08.09 -2 0 164863

Egyszer már volt a történelemben olyan, hogy az Üllői úton egy helyen települt a Bolyai főiskola, és a tiszthelyettes szakképző iskola. Igen érdekes kísérlet volt, egyben igen hangulatos, és koedukált, hatalmas közös bulikkal, és berúgásokkal, a hivatásosak egymás kölcsönös lehülyézésével (Hellán alezredes, kontra Takács alezredes), a tiszt, és tiszthelyettes hallgatók takarodó utáni saját ágyába zavarásával, és még lehetne sorolni. A kutya, meg a macska jobban összefér, mint ez a két fajta intézmény.

megint itt vagyok Creative Commons License 2021.08.09 -1 1 164862

Már csak a seggnyaló fiatalok hiányoznak mellőlük, mint a '70-es években, amikor egy ifjú(-kommunista) gárdistát is hozzájuk csaptak.

Előzmény: schlumberger (164861)
schlumberger Creative Commons License 2021.08.09 -2 0 164861

A győri belvárosban és a vasútállomáson, és a tatabányai vasútállomáson is keltik a félelmet.

Előzmény: tuzer (164859)
jklmn Creative Commons License 2021.08.09 -2 0 164860

5*

tuzer Creative Commons License 2021.08.09 -2 0 164859

Amúgy még mindig akkora a vészhelyzet, hogy az Őrs vezér téren gépkarabályos (fatusás AK) rendőr-katona közös járőr őrizte a rendet....

tuzer Creative Commons License 2021.08.09 -2 0 164858

Tudom, hogy jó helyen vannak a Hungárián is

Hát nem. A Hugária kifogástalan mindazoknak, akiket a tiszti alapkézésnél (v.ö.: katonai főiskola) magasabb szinten képeznek. Előbbieknek komplett rákfene, lévén a képzésből gyakorlati okok miatt kigyomlálódik az összes terep és/vagy nagy technika igényű foglalkozás. Erre a Ludovikácska se gyógyír. (Habár.... Futás menetvonalvázlat alapján a Félidő és a Tücsök Sörkert között....)

Ma erre untig elég lenne acélkockástul (kia f@sz találta ki ezt a hülyeséget) Szentendre, vagy ha köll a Mészárosnak egy kis pénz móringra, Várpalota.

Előzmény: jklmn (164857)
jklmn Creative Commons License 2021.08.09 -1 0 164857

Tudom, hogy jó helyen vannak a Hungárián is, én csak azt akarom bemutatni, hogy beindul egy hülyítés Szarka, Kecskeméthy részéről, hogy a hely szelleme, stb., erre karrierje alapozódik Szarkának, 10 milliárdokért fut a projekt, a múzeum helyét ma is keresik, pont a katonák nem férnek be az Orczy térre. Rendben, ahogy írod, felejtsük el! De nem, Benkő vidám terveket fóral, hogy viszi a katonákat az Orczy térre.

Előzmény: Törölt nick (164856)
Törölt nick Creative Commons License 2021.08.09 -2 0 164856

Miért fáj neked annyira, hogy a katonák nem a Ludovika kampuszon laknak? Egy szar régi- ódon építmény. Lehet hogy sokkal jobb, ha a katonák távolabb, és elkülönülve vannak a civil, és rendőri bagázstól. Hátha egyszer fordul a szél, és a Honvédség nem akar tovább ezekkel egy fedél alatt lenni, hanem saját oktatási intézményt akar majd. Emlékeim szerint  nem a honvédség akarta az összebútorozást. Lényegében minden megvan, hogy önálló oktatási intézmény legyen, ha akarják.

Előzmény: jklmn (164853)
Törölt nick Creative Commons License 2021.08.09 -2 0 164855

Annyira népszerű a janicsárképző, hogy idén is pótfelvételit kellett hirdetni szinte mindegyik katonai szakra. Vajon milyen fokú a jelentkezettek tájékozottsága, céltudatossága, ha a gólyatáborban kell nekik bizonygatni az egyetemen szerezhető diploma értékét. Megjegyzem az állami munkahelyeken kívül nem sokat ér. Kovács tábornoknak gratulálok, hogy ő lett a Rendészettudományi Kar dékánja. Rendes ember, a Határőrség megszűnéséig határőr tiszt, és a határőr tanszék vezetője volt, tehát nem született rendőr.

Előzmény: jklmn (164852)
Törölt nick Creative Commons License 2021.08.09 -1 0 164854

Na ez egy igazi tetű dolog:

Két napra leáll a Honvédkórház - mfor.hu

jklmn Creative Commons License 2021.08.09 -2 0 164853

Na ez van elzárva a 6tudományi és honvédtisztképzésben résztvevők elöl:

Deli Gergely, az Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Karának új dékánja bemutatkozó előadásában kiemelte, hogy akik a Ludovika Campus gyönyörű falai között tanulnak „szentélybe lépnek”, mert ezek falak máig őrzik az évszázadok során összegyűjtött emberi tudást.

Előzmény: jklmn (164852)
jklmn Creative Commons License 2021.08.09 0 2 164852
jklmn Creative Commons License 2021.08.07 -1 0 164851

A "nagy katonavárosban" megszűnt a tiszti klub, egyedül Buth Sándor nyá. ezredes folytat szélmalom harcot a klub visszaszerzéséért. Veszprémben a 80-as évek végén építettek egy modern HEMO-t, azt is sikerült elherdálni.

Előzmény: jklmn (164850)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!