Egy elég "személyes" kérdésben szeretném a segítségeteket kérni, mivel a Túrafelszerelés-útiholmi rovatban nem igazán kaptam választ a kérdésemre.
Szóval mostanság, ilyen téli(es) időben ki milyen felszerelésben túrázik. Főleg a derékon felüli ruházat érdekel. Szeretnék beruházni hosszabb távra ezen a téren és nagyon érdekelnek a személyes vélemények, mielőtt elszánom magam a vásárlásra. (Ami ellen leginkább védekezni szeretnék, az a túra közbeni izzadás után a mellkast és a hátat hűtő nedvesség, mely rossz esetben egészen hazáig elkísér.)
(Ilyesmi kérdések is felmerültek: Mountex vagy Decathlon? merinó vagy szintetikus? polár vagy 3 az 1-ben kabát?)
Bocs a talán amatőr kérdésekért, remélem (és előre is köszönöm) a válaszokat!
Szeretném megköszönni mindenkinek, hogy kitöltötte a honlaplátogatottsági felmérést! A kitöltést és a beküldést ma reggel zártam le. Úgy gondoltam, talán a vélemény-nyilvánítókat is érdekelheti, hogy milyen válaszok születtek a feltett kérdésekre, ezért készítettem egy 13 oldalas összefoglalót az egészről. Természetesen írtam valamennyi kommentet hozzá, de a lényeg a 77 kitöltő személy diagramokban és táblázatokban feldolgozott válaszai. Nagyon érdekesek a válaszadók megjegyzései, tippjei is, azokat szinte szerkesztés nélkül bemásoltam. Maga a pdf fájl a honlapom főoldaláról, a zöld keretben lévő linkről érhető el. Jó szórakozást hozzá!
Bocs, a derékszögű balos után erősen kell figyelned JOBB kéz felé, és ha meglátod a tornyot akkor ott lesz az út is valahol. Ha előrébb, ha hátrébb mész 100 métert akkor már nem látszik a templom.
A Karu-fészke tetőn végig a gerinc közelében halad a kék, utána pedig ha már elindultál a Zádorfalvi torony felé akkor a völgy aljában vezet a kéktúra nagyjából. Kivéve a Potrec nevű helyet, ott tedd meg a jó nagy, és értelmetlennek látszó kitérőt ilyen időben, mert amúgy belegázolsz a mocsárba!
viewArticle a Potrec-sztori kezdete, kisebb vitát váltott ez ki pár hónapja
viewArticle Rakk Gyula korrekt elemzése ugyanerről
Zádorfalva környékét leszámítva jól jelzett a szakasz, errefelé viszont nincs is mire festeni a jeleket.
Gömörszőlős felől jövet a Karu-fészke tetőnél nem nagyon vannak jelzések, csak a jó szemeidben bízhatsz. A gerincen egy szekérúton halad a kéktúra, lesz benne egy lágy ívű, de szinte derékszögű balos kanyarulat, na ez után erősen kell figyelned Zádorfalva felé, hogy meglásd a templomtornyot. És ott lesz egy ösvény is a bozótosban, az lesz a helyes út!
kb 3km Zádorfalva
Lehet hogy érdemes megfontolni a Gömörszőlősi szállást is. Nagyon szép kis falu, és Zádorfalvával ellentétben itt nincsen kávéültetvény...
1. utcakép Gömörszőlősön
2.-3.-4. a bélyegzőhely. Van itt két kiállítás is, egy néprajzi, és egy fotókiállítás is a portán belül
rajzos térkép a faluról
Szeptemberi túrabeszámolóm az Aggtelek-Putnok szakaszról:
Egyik, hogy csúsztatod a szakaszolást és Zádorfalva helyett Gömörszőlősön, majd Jósvafőn szállsz meg. Mindkét településen számos lehetőség adódik.
Alsószuha is jó hely, javaslom. Ekkor korábban indulva, Szelcepuszta helyett elmehetsz egészen Derenkig, illetve a Szádvár alatti Szalamandra házig. Ez volt a valamikori határőr laktanya. Most az Aggteleki NP üzemelteti, teljesen korrekt áron és infrastruktúrával.
Az új kék nyomvonalat sehol ne keresd, még egyetlen festés szerződést sem írtunk alá a megyében. Egyébként is festeni ilyen ramaty időben senki sem fog. Majd március vége, áprilistól, ha a meteorológia kedvez a minőségi munkának.
Ha Alsószuhán Dapsyékat nézted, azt tapasztalatból mondom, hogy teljesen korrekt, megéri. A néni főz vacsorát/reggelit is, ha kéred, kádas fürdő tartozik a szobához, jól be lehet fűteni.
Kb. húsz perc séta Zádorfalvától, de ha olyan időben érkezel, busz is van, közvetlenül a pecsételős kocsma elől indul. De ha megbeszéled vele, a tulaj eljön érted és/vagy reggel visszafuvaroz Zádorfalvára.
Én onnan kb reggel 7-es indulással, rohanás nélkül, du 1 körül értem Jósvafőre(*), ahol végeztem a szakasszal. Onnan Szelcepuszta már nincs olyan messze, tehát világosban még megoldható. Persze, függ a menetsebességedtől is, plusz annyi hozzá, hogy nekem jó útviszonyok voltak, se sár, se egyéb nem hátráltatott.
(*) még a régi kéken, azaz Aggtelekre az aszfaltúton mentem, az új kék (ha már fel van festve) talán kicsit hosszabb. Ha közvetlenül Zádorfalva után a füves, gyengén jelzett (nincs is hova festeni a jeleket) domboldalra felmászásnál nem kavarsz el rögtön az elején, akkor nem nagyon lehet gond, utána már végig jól jelzett a szakasz.
Így téli viszonylatban Zádorfalván tudtok szállást (református parókiában nincs fűtés, így oda nem lehet menni)? Legközelebb amit találtam Alsószuhán van.
Szelcepusztai turistaházról van valakinek valamilyen infója, élménye? A honlapjukon 1400 ft-ot kérnek egy éjszakáért, telefonban meg még foglalót is emlegettek (1400 ft-ra foglaló??), illetve előzetes foglalás nélkül nem adnak szállást. Ott a vadászház is, de az más árfekvésben van.
Megint játszottam (volna) egyet az imént és az első kép helyét megjelölve a következő helyett "Ez a weboldal nem érhető el" üzenet jött. Csak nekem jönnek ezek az anomáliák? Majdnem én versenyeztem másodszorra is! És ez nem is az a gép, amiről a versenyt csináltam!
Na, hát nem ezt mondtam én is? Ha verseny van és nem tudod, akkor így jártál. Én is jártam így, de a sima játéknál bizony már én is keresgéltem, hogy az a "dobozolt" villanyoszlop vajon hol is lehet...
külön kell választani hogy játékról vagy versenyről beszélünk
játéknál szeirntem nem kell semmi vasszigor, versenynél esetleg el tudom képzelni
(a tegnapit jól benéztem, megfeledkeztem hogy csak este 9-ig él a dolog, mire egy nyugisabb időszakban hozzáfogtam volna (gyerekek megfürdetve, nincs ricsaj, stb) pont 20:59 lett, így csak az első képet tippelhettem meg
mondjuk ahogy ma megnéztem a képeket, nem nagyon zavartam volna be a dobogóba :-)
Az időkorláttal eleve ki lennének zárva azok, akik még nem járták végig a kéket, hiszen akkor honnan tudná? Másrészt a legnagyobb értéke ennek a JÁTÉKNAK, amellett hogy fejleszti a memóriát hogy új ismereteket is szerzel vele :-)
És akkor mindig csináltasson két kitűzőt? És ha egyszer hárman is összejönnek azonos ponttal? Valami tuti kellene, ami dönt és csak egy maradhat (Hegylakó után szabadon).
Ahogy az időalapú választásnál is lehet azonosság. Szerintem ilyenkor hirdess holtversenyt és adj két kitűzőt :-) ( Nem tudom milyen lesz a kitűző, de ha nem teszel rá dátumot akkor csak egyfélét kell tartanod. )
Mert ez is szűri az esetleges ügyeskedést, ha valaki egy kamu felhasználóval végignézi a képeket, és a rendessel meg játszik. Időkorlátot még mindig ellenzem, abban viszont benne vagyok, hogy a rövidebb kitöltési időt figyeljük.
Hát igen. Szerintem is okosabb lenne nem a játék befejezési időpontját tekinteni döntőnek (ki ért rá hajnalban és fejezte be korábban) holtverseny esetén, hanem hogy kinek ment a megoldás gyorsabban. Bizony van esély a döntetlenre, lásd az aktuális összesített listákat!
Ezt eddig sem értettem, miért preferáljuk a korán kelőket? Ha már az idő dönt akkor az na a kezdési idő legyen, hanem a starttól az eredményig eltel játékidő.
Szerintem nem kell külön képenkénti időkorlát. Döntetlen helyezésnél most is az nyer, aki előbb befejezte a játékot, tehát egy 5:10 perces ötezres megveri a negyed nyolcas ötezrest. A többi helyezésnél pedig nem fontos, viszont sokaknak kevesebb pont lenne így elérhető.
Ha máshol is keresel, akkor nem tudod. Ha nem tudod, akkor ne akarj máshonnan infót szerezni! Tudom, így keményebb lesz. A versenymentes felület mellett továbbra is kereshetsz, oda tényleg nem kell az időkorlát.