Jó kazánt szeretnék venni amivel nem lehet gond, de azt a legkedvezőbb áron szeretném beszerezni mert olyan kevésnek kell lenni a hőigénynek, hogy felesleges kiadások sosem térülnek meg.
Valószínű többet fog HMV-t melegíteni mint fűteni.
Gondolkozz rendszerben, az Uponornál is van ötrétegű és padlófűtés cső is ,nyomáspróba jegyzőkönyv után adnak garanciát,de ha veszel egy barkács áruházban valami noném csövet , arra nem fogsz garanciát kapni.
Esetleg még tudom ajánlani a Comap rendszerét,Ők is elég régóta vannak a piacon,garanciával a nevesebb forgalmazókat könnyebb megtalálni,de nem lehet vele gond ha jól van megcsinálva és le van nyomáspróbázva, vagy amit az előbb ajánlottam.
Mi az hogy a szerelő csak ezzel vagy azzal csinálja,te vagy a megrendelő azzal csinálja amivel mondod.
Te magad akkor érdemesebb az ötrétegű csővel szerelned sokkal könnyebb vele dolgozni,ha szerelő akkor az úgyis ajánlani fog neked egy márkát amivel szokott dolgozni.
Szóval ma átvoltam vizsgálódni, ha működik a padló szivattyúja, akkor 40fok körüli az elmenő, 2-3 óra alatt még éppen csak langyosodni kezdett a visszatérő, de a padlón csak az elosztó körül lehetett érezni hogy melegszik a padló.
Após elmondása szerint a padlócsövek alatt és körben a fal mellett 3-5 cm vastag lábazati nikecell van, táhát a födém mondhatni szigetelt. A falakra azt mondta, hogy nagy gázbeton téglából van, aminek a lukai nikecelldarabokkal kevert habarccsal van kitöltve(ez mért jobb a luknál azt nem tudom) A felső szinteket 2 napja amikor ott voltunk pakolászni, akkor fűtöttem be kandalóval, így helységtől függően 19-25fokot hagytunk ott, azóta nem ment a fűtés, és a leghidegebb rész 17fok volt.
Viszont a kazánt most láttam, az valami elég nagy és réginek kinéző cucc, talán FÉG vagy Éti, a csövezésen egyenlőre nemigen igazodok ki, hogy ki kivel van. Egy biztos, hogy zárt rendszerű, a tágulási tartályt megtaláltam, találtam egy keverő szelepet, és 2 szivattyút, amiből egyik a padlóra dolgozik, másik a radiátorokra.
Adott esetben ezzel a szakaszos fűtéssel kevesebb is lehet a számla, mert így az előremenő és a visszatérő között nagyobb a különbség és egy pl. kodenzációs kazán nem kapcsolgat, (tud kondenzálni), hanem a beton felfűtéséig rendes teljesítménnyel üzemel, aztán viszont a visszatérő bemelegszik a delta pici lesz és folyamatosan kapcsolgatni fog ami jelentős hatásfokromlással is járhat. A kulcsa az egésznek a rendszer méretezése. A komfortot tekintve mindenképpen a folyamatos fűtés a jó. Hatásfokot tekintve meg az ahol a hőigény és a kazánteljesítmény szinkronban van.
Elmondom még1x. Nem a ház sigeteltsége vagy szigeteletlensége a gond, hanem hogy apósom kikapcsolja a kazánt, mert egy gyökér, és hiába magyarázom neki, hogy 2-3 óra a padlófűtésnek nem ér semmit, csak kilocsolja a pénzt az ablakon, mert mindig hideg vizet fűt. Ennyi, ez miatt keresek egy leírást a padlófűtés korrekt szabályzásáról.
Az csak hab a tortán, hogy a szabályzást szeretném korszerűbbé tenni. A ház ha a fejem tetejére állok sem lesz leszigetelve, mert nincs rá pénz, nem a sajátom így nem fogok 1-2 millát beletenni csak azért, hogy ezen a ponton továbléphessünk a beszélgetésben.
De ha csak azzal, hogy veszek pár tizezerér egy csőtermosztátot és vezérelhető keverőszelepet spórolhatok évi 30-40e Huf gázszámlát akkor azt megteszem.
Majd valaki hozzáértő biztos elmagyarázza neked..és tán neki el is hiszed majd...
"Akkor inkább villanyradiátorokat veszek, de egy vasat nem fizetek a gázért."
Villannyal 3x annyiba fog kerülni a fűtésed ! Hacsak nem lopod ...
"Ugye az meg nem mindegy, hogy a 2 szintnyi padlófűtésvizet milyyen hőfokról fűtjük fel."
Ja. Az "első" alkalommal...lehet különbség, hogy 20-ról vagy 30 ról....
Majd azután ha "szintentartasz" a falak/padló hőszigeteltsége/hőátbocsátása határozza majd meg a gázfogyasztást !
Egy ekkora hőszigeteletlen háznál ha megszakadsz se lesz kevesebb éves szinten 3000m3 nél a fogyasztásod...de mérettől, hőfoktól függően az lehet 5000 is !
Számolj 3000 x 150Ft...vellannyal (nappali) még x 3.
"Emellett lehetöség szerint korszerűsiteném a rendszert, ap4ó lépésekben."
Nem a Kevés a lényeg. Úgy alakul, hogy be fogunk költözni, de a jelenlegi szisztéma nem ok. Akkor inkább villanyradiátorokat veszek, de egy vasat nem fizetek a gázért.
Rá kell vegyem az öreget, hogy higgye el, hogy lehet melegebb a házban ugyanazért a pénzért.
Emellett lehetöség szerint korszerűsiteném a rendszert, ap4ó lépésekben.
A ház annyira nem rossz amúgy. Viszonylag jól tartja a hőt, a téglaházakhoz képest.
Ugye az meg nem mindegy, hogy a 2 szintnyi padlófűtésvizet milyyen hőfokról fűtjük fel.
25-30 éves ház, szerinted mennyi lehet benne? 1 réteg kátránypapír?
Gázbeton téglából épült a ház, 2 szint+tetőtérbeépítés, az alsó szint radiátoros, a felső kettő padlófűtéses. A baj csak az, hogy a fűtés szabályzatlan és összevissza kénye kedve szerint DJ-kedik vele egy papper :D
Csak a google-t tudom javasolni, de a szomszédom (73 éves) példájából tudom, hogy kissé nehéz őket meggyőzni bármiről, aminek az ellenkezőjét hiszik :)
Tovább bonyolítja a dolgot amúgy, hogy ez olyan hibrid rendszer, a visszajövő vizet keveri egy mechanikus keverőszeleppel az elmenőhöz, és ez mellett még radiátor is van kötve rá, aminek meg 60fok kell a kazántól.
Vettem neki szobatermosztátokat a radiátoros szobákba, és a padlófűtéses szobákba, csináltam egy relédobozt a kazán mellé, hogy a kazán csak akkor kapcsolódhasson be, ha valamelyik szivattyú elindul, de ezt az egészet kikerülve tett rá egy kapcsolót és tökmindegy mit csinálnak a termosztátok a fűtés megy vagy nem megy.
A padló részét hogy lehetne rendesen megszabályozni, hogy legalább ott ne lapátoljuk ki a pénzt az ablakon?
Olyan kellene, ami egyszerre méri a levegő és a beton hőmérsékletét is, de ehhez bele kellett volna rakni a termosztát szondáját a betonba, ami akkoriban elmaradt.
A padlófűtés nálam nem elég teljesitményű, hogy a legnagyobb hidegben egyedül kifűtse, ezért ilyenkor bekapcsol a falfűtés is, ami meg megzavarja a termosztátot. Ezért kötöttem inkább külön, kvázi állandóra.