A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Én a kávézás terminológiájában az "erős-gyenge" definíciójával mindig bajban vagyok az eszpresszót illetően, mert fogalmam sincs, hogy mit kell érteni alatta. Van kb. 25-40 ml között a rendesen elkészített eszpresszó, meg van az eszpresszónak nevezett híg f0s (meg vannak az egyéb készítési eljárások), ami vagy mennyiségileg több, vagy az extrakció időtartama túl rövid.
Eszpresszót akkor készítesz, amikor minden segédeszköz nélkül (tehát nincs nyomásnövelő talp a karban vagy más huncutságok) másodpercenként kb. 1,5 ml kávé folyik ki a karból. Kevesebb lehet ha nagyon sűrűn szereted, én szoktam ilyet inni, ez már kifejezetten lustán mozog a csécszében, éppenséggel több is, csak az egy ponton túl már nem eszpresszó.
Tehát a kérdésedre nagyjából az a válasz, hogy minden kávé minden állapotához van egy optimális szemcseméret - tampernyomás pár, amikor a kávé és az örlő-gép páros képességeiből kihozható legjobb eszpresszót fogsz készíteni belőle, ha ennél durvább az őrlemény, akkor valami híg löttyöd lesz eszpresszó helyett, ha finomabb, akkor meg megfojtod a gépet és csak cseppek folynak át vagy éppen semmi.
Nekem erre sok éve azt a választ adták, hogy a Nespresso sokkal olaszeszpresszóbbat ad mint az akár több százezres automaták. Így nekem az őrlő + rendes gép mellé azt van a páromnak meg nekem amikor nincs időm. De én is kíváncsi vagyok, hogy van-e valakinek ötlete...
Egyrészt nem tudtuk beállítani, hogy ne nagy hiszterézissel dolgozzon, azt sem, hogy normálisan lefusson az autotune. Másrészt pedig engem frusztrált, hogy ehhez is mobil kellett, hogy lássam, ill. állítani tudjam.
Ha ugyanazt a kávét durvára darálva, illetve majdhogynem porrá zúzva főzik le ugyanabban a gépben, ugyanazon a hőfokon, nyomáson, egyforma tömeget kimérve, egyforma menniségű vizet átengedve, akkor a porrá zúzottból sokkal erősebb lehet, mint a nagyobb szemcsékre hagyottból?
Ma reggel kipróbáltam, belefér 17 gramm is, de így lassabban csöpögött le, már kevergettem is, hogy felgyorsuljon a folyamat. Egyébként én mindig úgy teszem bele a kávét, hogy időnként megrázom kicsit, hogy eloszoljon egyenletesen, ne púposodjon. A mokával készült kávénál valóban hígabb, ugyanakkor talán ízesebb. Ezt a franciás dolgot hallottam már, talán éppen ebben a videóban.
Igen, végül a Mini Millt félretettem, és az aldis Ambiano őrlőn a 22-es állás lett jó. Ezen az őrlés finomságát a babtartály (és azzal a felső tárcsa) elforgatásával lehet változtatni, és a két végállás között összesen egy fél fordulat van, szóval a számérték releváns. Azt nem állítom, hogy ez "A" beállítás, de így pár perc alatt lecsöpög a víz.
Ma megmértem, és 14 gramm kávét tettem bele. Ez a 2 csészés változat, kb 1,5 dl vízzel. Persze az igazi nápolyiak körberöhögnének, mert a bemutató videókon látszólag ennél több kávét használnak, és ráadásul vsz valami jó robusztás keveréket. De mivel ez tulajdonképpen egy csepegtetős eszköz, és forró vízzel dolgozik, én csak arabikát használok. Úgy rémlik, ez most éppen egy brazil Santos.
Ízeket leírni nem tudok, de keserű nem lesz, és minden nélkül iszom.
Értem. Egy amatőr eset is lehetséges... tényleg egyforma az a két pohár? Leméred pontosan mennyit ad ki a kér csövön, vagy csak ránézésre vízszintet nézel?
Nem ismerem a masinád kialakítását, nekünk csak egy delonghi magnifica darálós van (én takarítom) de annál eleve egy csövön kapja a kész cuccost a kettéosztós részbe és szimmetrikus teljesen, egyszerre csöpögi is ki magát..
A tiéd,ha jól látom klasszikus eset, olyan kialakítási malőr nem lehet, hogy forog benne a kávé alul és az egyik cső jobban forgásirányba van, mint a másik, így az többet szed le, vagy a végén oda csöpög a maradék?
Sajnos ez a lehetőség már nem aktuális. Túl vagyunk a 3 napos vásárlási időn. Személyesen lett vásárolva az Euronicsben 02.05.-én vasárnap. Rákérdeztem náluk, de már csak az un. Kijavítási igényt érvényesíthetem feléjük, azaz vigyem vissza a gyári csomagolásban, minden tartozékával együtt és elküldik a gyári szervizbe. Ez nagyjából 30-60 napos idő intervallum lesz/lenne.
Marad így, aztán majd meglátom. Szüleimé a gép, Ők használják de én vettem ajándékba. Egyébként teljesen okés, finom kávét főz, szép crema van a tetején.
Kipróbáltam ezt a kicsit megemelést, de semmi változás nincs. Valamiért a jobb oldali kifolyón kevesebb kávé folyik ki. Megpróbáltam csak vízzel is, de akkor is a jobb oldalin kevesebb folyik ki.
Köszönöm a tippet, erre én is gondoltam már. De nem az lenne a normális helyzet, hogy alapból már azonos mennyiség jöjjön ki mind a két kifolyón? Főképpen, hogy teljesen vízszintes a gép? Néztem a kiöntő/kávétartóban lévő műanyag belső részt, hátha ott van valami kis eltérés, de teljesen szimmetrikus.
Holnap reggel a főzésnél ki fogom próbálni, meglátjuk mi lesz.