Keresés

Részletes keresés

seci Creative Commons License 2023.07.09 0 0 32709

En azert nem ertem ezt, mert seciné (is) kb 10 perc alatt habkonnyu majonézt rittyent, nem hiszem, hogy egy szakacsnak borzaszto nagy problemat jelentene.

Es aztan azt teszel bele, amit jolesik - es lesz belole krumplisalata (újkrumplibol!) vagy franciasaláta vagy akarmi.

Az ilyen flakonos izék tényleg borzalmasak - legalabbis számunkra.

-seci

Előzmény: homerx (32703)
H_G Creative Commons License 2023.07.09 0 0 32708

Ó igen, a régi Csehszlovákiában olyan változatok voltak népszerűek, hogy franciasaláta + hering vagy más tengeri haldarabkák.

 

Előzmény: nagypapi51 (32704)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.07.09 0 0 32707

Nehéz gyermekkor... :)

Előzmény: homerx (32706)
homerx Creative Commons License 2023.07.09 0 1 32706

en akkor meg a csattogoslepket tologattam egy korso kobanyai mellett :)

Előzmény: nagypapi51 (32704)
Logofet Creative Commons License 2023.07.09 0 0 32705

A Dvou koček remek hely volt és rettenetesen olcsó, az volt a prágai törzshelyünk valamikor. 

Előzmény: nagypapi51 (32704)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.07.09 0 0 32704

A '70-es évek végén Prágában a Vencel-téri aluljáróban kitűnő bisztró/imbisz volt,

füstös virslikkel, salátákkal, groggal(!). Naponta ott reggeliztünk, délig csavarogtunk, utána

kocsma, szerettük a Dvou kočeket - is.

Klasszikus franciasalátát nem készítek, viszont majonézes zeller-alma-kukorica-sajt kombót igen.

Finomfőzelék: szeretjük, ahogy én készítem, mellé natúrszelet, rosszabb esetben tükörtojás.

Előzmény: homerx (32703)
homerx Creative Commons License 2023.07.09 0 0 32703

a 80-as evekben lengyelorszagban sokat ettem olyan, talan a franciasalatahoz hasonlito salatat, aminek mas volt az ize meg az allaga. kevesbe volt _trutymos_, alig vonta be a szosz. az nagyon izlett.

Előzmény: Caipi (32702)
Caipi Creative Commons License 2023.07.08 0 0 32702

Én biztos nem akarlak sehova vetni, de én ha néha eszem, akkor leemelem őket a franciasalátáról.

De töltött tojásból az amerikai receptek sokkal jobban bejönnek. 

 

Az egyetlen régről ismert - mondjuk - hidegkonyhai dolog, amit igazán szeretek, és mivel nincs, hiányzik, az a molnárka tormás sonkával. :) 

Ja és régesrégen fogadásokon sokszor találkoztam olyan roastbeef-fel, ami külföldön sok helyen kapható és alap, de háznál vagy vendéglátóipari egységben évtizedek óta nem láttam. A Culinarisnál van, de nem az igazi - nem tudom, milyen húsból csinálják, tudtommal az hátszín. 

 

Előzmény: homerx (32701)
homerx Creative Commons License 2023.07.08 -1 2 32701

Vess a mókusok elé, de kaszinotojas franciasalata nélkül nem is létezik:) előre.

Előzmény: Caipi (32700)
Caipi Creative Commons License 2023.07.08 -1 0 32700

Ja egyébként franciasalátával eleve olyan kb. tízévente találkozom esküvőn a kaszinótojások alatt. :) 

Előzmény: Caipi (32699)
Caipi Creative Commons License 2023.07.08 -2 0 32699

Én részemről már nem is szeretek egy kivétellel semmilyen majonézes salátát, túl bolti és/vagy töményen majonézesek. (Kivétel a krumpli, az néhol tud ehető vagy egész jó is lenni, és annak sokszor lazább az 'öntete'.) 

Amúgy meg eltekintve attól, hogy a répát nem szeretem, az almát még pluszban kifejezetten utálom a franciasalátában. 

 

De hát ízlések és pofonok :)

Előzmény: homerx (32696)
homerx Creative Commons License 2023.07.08 -2 0 32698

hat, meg mennyire orultem volna neki, ha ez barany, birka, vagy kecske.

Előzmény: nagypapi51 (32697)
nagypapi51 Creative Commons License 2023.07.08 0 0 32697

Előírásszerű a malacod!

Előzmény: homerx (32695)
homerx Creative Commons License 2023.07.08 0 1 32696

fikazzak itt sokan a franciasalatat, de akkor ennyi erovel az osszes majonezes salatat is lehetne. borso, krumpli, oroszhus, majusi pereszke, egyeb gombak,... miert csak a huslevesbe lehet ennyi fajta zoldseget beletenni, a salataba meg nem? ott ad izt, itt nem?

Előzmény: H_G (32693)
homerx Creative Commons License 2023.07.08 0 3 32695

juteszembe, kb 2 napja megalltunk egy ut menti konobaban, mert bevonzott a forgo szoposmalac latvanya :) iszonyat finom volt! puhara sult omlos hus, ropogos vekony bor. voltak meg barany es kecske etelek is, szoval baxus, 4 napig tudtam volna folyamatosan kajalni. egy porkoltszeruseg (gulas) is lett kerve az asztalhoz. a tulaj probalta elmagyarazni, hogy mibol keszult, de nem igazan sikerult. valami hosszuszatrvu allatot magyarazott. kisse edeskes volt az ize, de szerintem nem kecske volt, hanem valami rokon allat. gondoltam esetleg mufflonra, de annak nem ilyen edes a husa. mindenesetre kostolva igencsak az izlesemnek valora sikeredett. es galuskaval talaltak. ja, es szegyenszemre az osszes malachust nem tudtam megenni, mert egyszeruen nem fert belem.

 

Előzmény: H_G (32693)
Caipi Creative Commons License 2023.07.08 -2 0 32694

Én ettől nézek furcsán, már ugyan miért ennék ilyeneket? :) Kocsonyát meg franciasalátát szilveszterre most hallok életemben először. 

 

És sosem voltam szilveszteri vendégségben. Házibuliban igen, sőt, én is csináltam anno jó sokat, később meg néha csak úgy vendéget hívtam, de ha nem otthon voltam, sem

emlékszem egyik általad említettre sem. A malacot is csak vendéglátóipari egységben láttam, hogy szokták adni.

A bulikban az alap zsíros kenyér volt, pluszban illetve amúgy máshol meg virsli és tömérdek pogácsa. :) Vacsora után zajlik az egész.... 

Előzmény: H_G (32693)
H_G Creative Commons License 2023.07.08 -1 1 32693

Neked nem lehet könnyű dolgod egy szilveszteri vendégségben. A többiek eszik a sült malacot, kocsonyát és franciasalátát, neked marad a sajtos rúd és a furcsa pillantások?

Előzmény: Caipi (32689)
Hepci Creative Commons License 2023.07.08 -1 1 32692

Esetleg szalontüdő finomfőzelékkel?

Előzmény: Caipi (32691)
Caipi Creative Commons License 2023.07.08 0 0 32691

:D

Előzmény: Hepci (32690)
Hepci Creative Commons License 2023.07.08 -1 0 32690

Pacalpörkölt franciasalátával?

Előzmény: Caipi (32689)
Caipi Creative Commons License 2023.07.07 0 0 32689

Na a franciasalátát se szeretem jobban. :) 

Előzmény: H_G (32680)
Macroglossa Creative Commons License 2023.07.07 0 0 32688

Nálunk a főtt tésztát úgy tartották melegen, hogy beleborították meleg vastepsibe, és ami alul volt, az ehetetlenre száradt. sok időbe tellett, mire megszerettem a tésztát utána

Előzmény: H_G (32687)
H_G Creative Commons License 2023.07.07 0 0 32687

Ilyen sajnos van tényleg. Nekem az ovimban volt olyan borzalmasan gyakran tejbegríz, hogy egész a mai napig rosszul vagyok, ha megérzem a szagát és nem is tudok megenni semmit, amiből kiérezhető a gríz. A citromtortát sem. (Kuszkusz már jöhet, bár nem a kedvencem, de az már eléggé különbözik, úgy látszik.) Apósommal a kapros tökfőzeléket utáltatták meg hasonló okból, ő szerintem rosszabbul járt nálam.

 

Előzmény: Macroglossa (32686)
Macroglossa Creative Commons License 2023.07.07 0 1 32686

Simán megpárolom vajon, de én minimalista vagyok.

Ez is olyan étel, amit a menzán megutáltattak, és 20 évvel később szerettem meg, van még pár ilyen, főtt tészta, lecsó, gyümölcsleves...

Valószínűleg a te finomfőzeléked bejönne, csak fóbiás vagyok.

Előzmény: H_G (32682)
H_G Creative Commons License 2023.07.07 0 0 32685

Hol van Hamupipőke, amikor szükség lenne rá? :)

 

Előzmény: Macroglossa (32684)
Macroglossa Creative Commons License 2023.07.07 0 0 32684

Teljesen jogos. A kukorica valószínűleg a felhasznált "mexikói" zöldségkeverék mellékterméke, és bonyolult lenne kiválogatni :)

Előzmény: H_G (32681)
Macroglossa Creative Commons License 2023.07.07 0 0 32683

valahogy arról is a 80-as évek kulináris horizontja jut eszembe

Előzmény: H_G (32680)
H_G Creative Commons License 2023.07.07 0 1 32682

Mi mást csinálsz, pláne kevesebb munnkával, aminel egyszerre van répa-, karalábé- és borsóíze, ráadásul harmonikus egész?

 

Előzmény: Macroglossa (32679)
H_G Creative Commons License 2023.07.07 0 1 32681

A menzai verzió hibái: túl sok liszt, túl sok cukor (átlagos édességű sárgarépák esetén egyáltalán nem kell cukor, pláne annyi), konzervkukorica hozzáadása. Igazán nem nehéz ezeket elkerülni.

 

H_G Creative Commons License 2023.07.07 -1 0 32680

A franciasaláta nem? Legalább egyforma mértékben hányásszerű a kinézetük a finomfőzelékkel. Az csak addig baj, amíg meg nem érzed az illatát és be nem kapod az első falatot, onnantól biztosan tudhatod, hogy nem hányás :)

 

 

Előzmény: Macroglossa (32679)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!