En nem szegenyelek semmit es nem nezek le senkit. Ellenben nehany ide tevedovel, akikkel vitazni szoktam.
Mint "ujonc" forumosnak irom le, hogy rendszervaltaskor mentem kozepiskolaba mv palyara, de az elet kozbeszolt (betegseg), aztan mas palyara kellett mennem, de most visszahuz a szivem ha lehet ez mondani?
036 ezen a heten szinte amikor en lattam mindig teherrel volt: hetfon kontener a Horvat hatarig, kedd Sv-n lattam Eas es hasonlo kocsikkal, szerdaira es csutortokre nem emlekszem 100%.
Már mindegy mert ennyi maradt belőle. 2003 nyarán fradiban szedtek ki belőle mindent ami hasznosítható, nekem ott azt mondták a rajta dolgozók, hogy alkatrésznek, megy. Nem érne meg megcsinálni és nem is lenne hozzá alkatrész sem, azt nem tudom mi az ami hiányzik belőle.
Várjatok neki futok még egyszer, mert tényleg hülyeséget írtam. Tehát: Akkor V43-333 MÁV állományba véve:1970. 07. 12., GySEV állományba véve:1996. 06. 01., GySEV pályaszáma:V43-333, Leégett (Herceghalomnál) próbafutás közben 2002. 11. 28-án, újjáépítva a V43-331 alkatrészeiből, én ezt utdom, de ha valami is rossz benne akkor szóljatok, köszi.
Ezen kicsit csodálkozom, mert a 331-est 1996-ban selejtezték, bár az épen maradt alkatrészeit felhasználhatták a 333-as feltámasztásához. A dolog második részét meg azért nem értem, mert szerintem teljesen egyértelmü, hogy a 333-as feltámasztásához saját magát használták fel, mivel egykoron Ö volt az 1130-as. De lehet, hogy én nem értek valamit jól.
a Herceghalomnál (2002.11.28.) futópróbán leégett V43-333as.
Mennyire volt komoly a V43 333 leégése?
Az ominózus eset után mikor állt újra üzembe?
Gondolom, nincs két egyforma tűzeset. Mert pl. V43 1003 azóta is a szombathelyi parajosban áll, hogy kiégett. Vagy javíthatatlan, vagy nincs pénz megcsinálni.
Akkor ha szabad hozzá tennék valamit én is. A V43-331es és a V43-1130 mozdonyokból lett újra működőképes a Herceghalomnál (2002.11.28.) futópróbán leégett V43-333as.
Legjobb volt ismét az ujságiro, amikor az ÖBB gurutól látva a vonatok korát megkérdezte, hogy a baleset nem-e esetleg az elavult technika rovására irhato. :-(
(mintha az utobbi 50-100 évben más technika lett volna ott és mégis ez arra az elsö baleset).
Megmondom oszinten mas szemszogbol nezve nem igen orulnek a latvanyos sebessegnovelesnek. Ahhoz jo nagy halmaz agyat kellene helyre razni, hogy ne szaladgaljunk at foleg nem 50-60-70 evesen a mozdony elott par meterrel!!
Meg a csaporud es a sok varakozo valakik nem disznek van ott az atjaroban.
Ha jol neztem az a terulet ott Budapest hataraban nem a MAV-hoz tartozik, a hataranak egyik oldala a vasut, a masik vegeben egy lakotelep, jatszoter es kozut van!!!
Kaszálásra nem lesz megint kampány /"tisztaságival egybekötve/, ahol is a tisztítási vállakozók kaszálhatnak, de mindenféle értelembe!:))
Egyébként megjegyzem a horvát témához zadarba, ha több is lesz a séta, mint 15 perc megéri elmenni a történelmi városrészbe! Ezt csak úgy beszúrtam, ha nem gond!
Kovács úr életében először szeretne A-ból B-be utazni vonattal. Megkérdezi. Valahogy igy néz ki az a válasz, amit használni tud:
Vegyél a ... pályaudvaron egy nemzetközi jegyet C-ig, ez a kötelező helyfoglalással együtt kerül x/y/z Ft-ba (háló/kusett/ülőhely). Szállj fel A-ban a ??:??-kor induló, D-be menő vonatra. Másnap reggel elvileg ??:??-kor megérkezel C-be. Itt lesz 3 óra 14 perced arra, hogy pénzt válts, és vegyél egy jegyet B-be x tallérért (=??? Ft), + 3 garas a helyjegy, nem kötelező de ajánlott.
...aztán a másik változat E-n keresztül nappali vonattal, majd visszafelé ugyanezek
A Pinzgaubahnon 14 napig vonatpótló forgalmat vezettek be. Kérdés, hogy a vizsgálat nem találja elégtelennek a biztosítottságot. És ha igen, hajlandó-e az ÖBB beruházni (valószínűleg nem). Ennek következménye...
További következményként van még néhány hasonló biztosítottságú vonal...
Akkor mar ha parlagfu es vasut. A heten tobbszor jartam Bp-en es vegigneztem ahogy egyre nol a gaz Budafok-Albertfalva es Budafok-Belvaros kozott.
Viszont a ceg emberei vasuti hibaelharitasos furgonokkal Fejer megyeben tobb helyen, de foleg Kicseripuszta kornyeken nyirtak az atjarokat jol eltakaro gazt. Ez dicseretes dolog!
ma este néztem az m1 híradót ; szó volt benne a mindenki által ismert parlagfű kényszerkaszálásról....
az egyik önkormányzat talán 9. ker volt de ez nem biztos kényszerkaszálást rendeltetett el az egyik vasúti töltésen /szintén nem tudom hol volt esetünkben talán nincs is jelentősége/
az önkormányzat polgármestere elég nagy beleéléssel ecsetelte ,hogy majd rá fogják terhelni a vágást + a büntetést a vasúttársaságra....
összege: /20e ft- 2 mft-ig/
szóval ez 1x már megtörtént
ekkor felmerült bennem a következő gondolat: ahol vasúti töltés van Mo-on ott nagy valószínűséggel gaz is taláható .... ahol gaz is van ott 99% hogy van valahol parlagfű...
ha az önkormányzatok nagyon szemetek akarnának lenni simmán csődbe juttathatnák a mávot-ezzel a kényszervágás+büntetés dologgal....
helyesebben mivel már csődben van rughatnának rajta egy utolsót...
Ugy hallottam hivatalos forrasoktol nem is olyan regen volt egy hivos kijaratas Martonvasarnal a helytelenre es ott meg szembe erkezett valami, de nem lett semmi gond szerencsere....
Magyarországon hány szembemenesztés történik átlagban évente?
Szerintem ez az amit mi kívülállók sosem tudunk meg, mert többségében (szerencsére szinte mindig) hamar észreveszik, a belső stat-ok pedig ugye nem ránk tartoznak.
A vicinális topicot visszaolvasva láttam egy érdekes esetet, hogy kb. 10 éve valahol Erdősmecske határában a Bz vezér igencsak meglepődött, amikor szembejött vele egy kanyarban egy teher...
856-al kimegy az orszagbol, az az 204, egeszen Zagrabig 22:24-kor erkezik. Onnan indul a 825-os szamu Kninbe 22:57-kor es masnap 4:36-kor erkezik. 5703-as vonat 5:07-kor indul es Zadarban van 7:17-kor. Mindez ha nincs kesese a 856-nak (magyar szakasz).
HŽ-Croatian Railways
Relation: Budapest-Keleti pu(H - Zadar Date of departure: 02.07.05.
Departure from Budapest-Keleti pu(H Train, catogory and name Arrival Journey duration Direction Possible connections 15:15 204
A 3310 számú vonat rendszerint motorkocsis vonat szokott lenni, amelynek így egy rövidebb menetidejű menetvonalon közlekedik. Ma azonban mindkét vonat mozdonyvontatású volt.
A jövő héttől érvényes menetvonal hosszab menetvonal hosszabb menetidejű, mozdonyos vonatokra tervezett.
Nincs vonali biztosítóberendezés, csak mozdonyrádió. A váltók rugósak. A legutóbbi két frontális ütközés ilyen biztosítottság mellett történt.
A nagy mennyiségű kieső jármű miatt az ÖBB jelenlegi helyzetét ismerve elképzelhető, hogy vonatpótló autóbuszokat kell akár tartósan beállítani.
A két vonatban összesen 42-en utaztak, ebből hatan maradtak sértetlenek. A vonatok valószínűleg közel végsebességgel (50-60 km/h, a mozdonyok végsebessége 60 km/h) ütköztek egymásnak 11:50 körül Bamberg am Wildkogel és Mülbach im Pinzgau állomások között.
Némi menetrendi háttérinfó, amelyből már ezt-azt sejteni lehet:
3310 számú vonat (közlekedik naponta július 8-ig és szeptmber 12-től) Zell am See - Krimml között, valamint
3313 számú vonat (közlekedik naponta július 8-ig és szeptmber 12-től) Krimml - Zell am See között
Keresztezés menetrend szerint 11:58-kor Brambergben.
Július 9 és szeptember 11 között a 3382 és 3381 számú vonatok közlekednek, melyek keresztje Mühlbachba van áttéve.
"Napi egy pár közvetlen Zadar - Zágráb vonat van, az is éjszaka. A Maestrallal átszállós a játék Kninben egy svéd motorvonatra. Kninből 5.10-kor indul és 7.24-re ér Zadarban"
Hogy félre ne értselek, ez két külön eset, ugye? Vagy valahogy elmegy az ember Zágrábba és ott felszáll az éjszakai közvetlen vonatra, vagy a Maestrallal megy Pestről és csak Kninben száll át?
Ha jló értelmezem, Bp. Keleti-Zágráb-Knin átszállás nélkül megy, majd hajnali fél ötkor van 40 perc a zadari motorvonatra. Nos, ez bő idő? :) Esetleg a napi program Knin megtekintése? :)
A végállomási ballagást nem értem. Elvileg a csoport többi része már ott lesz. Vagy arra gondolsz, hogy a zadari állomás nagyon kinn van a semmiben?
Nem hittem volna, hogy Ausztriában is előfordulhat ilyen baleset. Biztos nem egy ember mulasztott az eset előtt. Vagy lehet ez az egész pusztán a technika meghibásodásának műve?
Két mozdonyvontatású szerelvény ütközött össze a 760 mm nyomtávú Pinzgaubahn-on. Az érintett mozdonyok így bizonyosan 2 db 2095-ös, valamint két kerékpárszállító és legalább hat személykocsi, vagyis csknem a Pinzgaubahn járműállományának fele. Képek a balesetről itt.
Ugy nem mind1, hogy a holgy Croatiaba akar menni es az iranyvonatok a Keletibol mennek. Aztan ha akar koszben Szloveniaba is kalandozni akkor esetleg..
Delibol??? Ha csak nem Szlovenian keresztul akar kolbaszolni kerulovel, akkor a Goldoni es a Maestral is a Keletibol indul, de Kelenfoldon is felszalhat ra.
A horvátországi utazás egyáltalán nem kalandtúra vonattal, a vonatok kényelmesek, tiszták és nagyjából pontosan is járnak csak nem túl sűrűn...
Budapest-Zadar között sem pótjegy, sem helyjegy, sem buszjegy sem más jegy nem kell, nem kötelező... A "kalandtúra" nagyobbrészt a MÁV nemzetközi jegykiadási gyakorlata miatt van...
Napi egy pár közvetlen Zadar - Zágráb vonat van, az is éjszaka. A Maestrallal átszállós a játék Kninben egy svéd motorvonatra. Kninből 5.10-kor indul és 7.24-re ér Zadarban. Gyönyörű vonal, főleg a legeleje és a legvége!
Vissza 21.30-kor indul a motorkocsi Zadarból és Kninben van csatlakozása...
Notehát a BILK-en 5 kocsi siklott. A tartalék kapott engedélyt betolni a szabad D3-ra, viszont az odavezető váltó a 2-re állt. Egymásra torlódtak a pőrekocsik.
Kedves Horvátország tudorok! Sajnos nem áll módomban visszaolvasni az összes beírást Horvátországról, de a kisebb mintavételből az derült ki, hogy ez jelentős kalandtúra. Valóban ennyire nehéz ott vonatozni? Zadar városának megközelítése szabadjeggyel jelentősen olcsóbb lenne bármi más módnál. Vajon kell oda még a szabadjegy mellé váltani helyjegyet, pótjegyet, stb-t? Vagy lehet, érdemes? Tényleg olyan kevesen utaznak oda, hogy felesleges? Bahn.de honlapja Knin-i átszállást javasol. Ha ennyire rendszeresek a késések, várhatóan nem elérhető a csatlakozás. Milyen a Knin-Zadar viszonylat vonatsűrűsége? Bármilyen praktikus infót szívesen fogadnék tőletek. Köszönettel.
Csak az lenne a kérdés, honnan jutna hozzá az index a MÁV adataihoz? Hogy mit figyel meg az az index vagy bármilyen újságíró dolga, de összehasonlító adatokat honnan szerez? Nyílván ezek az adatok csak nekünk publikusak másoknak nem! Vagy nem?
Szerintem értem. Világos az irányvonatoké a jövő! Csak kérdeztem mi lesz a szatelitek sorsa. Ennyi miért mellébeszélés ez? Ha mást akarsz velem közölni akkor lehet,hogy tényleg nem értem és akkor dobj egy mailt mert két napot nem leszek és elnyeli a fórum feneketlen bugyra a magyarázatodat!!!!!!!!!!
1. Kulfoldi szakasz kesesenek okai mas szamara is feher folt! 2. Ha visszaolvasnal a multbol, a magyar szakaszok keseseinek okarol irtam mar nem egyszer.
Több vasúti kocsi is kisiklott, három-négy felborult. Hat-hét mentőhelikopter segített a sebesültek ellátásában. Nyolc személyt még mindig nem tudtak kiszabadítani.
Ezt kiegészíteném azzal, hogy mumus csak akkor tud beszámolni a késés okáról, ha az Balatonszentgyörgy és Bp között keletkezett!!! A Szentgyörgy - Kanizsa - Murakeresztúr - Zágráb - Split és Fiume szakasz fehér folt a számára...
Na majd legkozelebb levideozom mar, most treningezek az uj kameraval, hogy 1 het mulva a mama 101. szuletesnapjan jo legyen a kep. Na persze meg utana a vasutvonalakon, szaporitva a Maczko gyujtemenyet.
Mikor ott jártam (tavaly), az volt az első, amit megtanítottak, hogy sohasem állítunk tolatóvágányutat, csak egyéni váltóállítás. Nincs idő a vágányút beállítására, és nem kell olyan távolra kihúzni (hogy a vg.út oldódjon).
Ezen a heten 3x voltam, de nem a hazakat neztem. Ami nekem ugy tunik, hogy jobban van hely az az a resz ahol ha Bp felol jovunk elag bal oldala amig el nem er a hidig. Ott talan lenne hely, csak akkor az elagot kellene atrendezni.
"Erd-felso es az elagazas fele vezeto, Tarnokbol kiagazo resz duplavaganyositasa foleg az elag koruli resz beepitettsege es terepviszonyok miatt mar igencsak elkepzelhetetlen lenne."
Még mindíg azt mondom tévedsz. Tárnok előtt bőven van hely. A legszűkebb pont elágazásnál van mert ott a gödör bejáratánál jobb oldalon vannak szolgálati lakások. Vasúti tulajdon tehát csere lakások felajánlásával a lakók kiköltöztethetőek és az épületek bonthatók.
Édesanyámék néhány száz méterre laknak a vonaltól a gyerekkoromat ott éltem le! Azt hiszem jól emlékszem a helyre! Te milyen gyakran jársz arra? Mellesleg már ma délután is arra fogok lépdelni mert a nagyimhoz meg át kell menni a vonalak feletti gyalogos hidakon!
Alsó felé kelenföldtől kell gondolkodni a két vágányban és az azért már cikisebb. Több szűk keresztmetszet is van.
Talán mi a vasutasok mert Kertáról is elakarjuk vinni az ottani betonkeverő üzemnek a Cementes kocsikat Lábatlanba!!!!! Talán mi mert a fennt nevezett állomáson a fatelepnek is havonta öt hat kocsi fát is elakarjuk vinni.
Talán Kovács úr tudja olcsóbb egy irányvonatot tolatás és minden féle sallang nélkül átzuhintani az országon, mint Lábatlanban tolatócsapatostul betenni a cementet a szatelitbe. Almásfüzítőn besorozni egy Győrbe menő vonatba, figyelem tolatócsapat itt is kell. Majd Győrben(tolatócsapat elne felejtsük) betenni egy celli vonatba. Aztán Cellben Satelit és tolatócsapat és már Kertán is van a rakomány. Szóval ez nem csoda, hogy nem kell az áfunak. Kérdés: akkor kifizettetik a fuvarozóal a tényleges költségeket? Ha igen akkor meddig fuvaroznak így az ilyen felek? Mikor térnek át közútra? Ha igen akkor vesztettünk-e, vagy éppen ellenkezőleg mert egy veszteséges dolgot leráztunk magunkról? Ha az én pénzem bánná akkor az ÁFU heéylyében azt mondanám fizesd ki amibe kerül, ő meg választhatna megteszi vagy mást választ.
Tehát ÁFU-s szempontból az irányvonatoké a jövő! (?)
Még nincsen, tart a vizsgálat. Viszont a többi vonat útra kel, már tegnap szervezkedett az árufuvarozás, szerette volna egy vonatban vinni a maradékot. A továbbítási engedélyben foglaltak értelmezése feletti vitát végül azzal zártam le, hogy egy tehervonatban egy motorvonat mehet, a vonat végére sorozva, a továbbítási engedélyben foglaltaktól függetlenül, mert a győri siklás okát még nem tudjuk.
Tehat akkor ugy irom: Erd-felso es az elagazas fele vezeto, Tarnokbol kiagazo resz duplavaganyositasa foleg az elag koruli resz beepitettsege es terepviszonyok miatt mar igencsak elkepzelhetetlen lenne.
A masik vonalon ott talan joban elkepzelheto az egesz, tobb placc lenne a masodik vaganyhoz. Ott ami emlekeim szerint mar szoros, ahogy a 6-os ut melle er.
Vezig csere: érdemes volt újra aláírni a szerződést egy hónappal ezelőtt MZ/X-el. Most egy hónap munkával hazavihet tízmilliókat..."
Én is kérek abból a gempából! Jah és kezdeményezem a szerződés meghosszabítójának a felelősségre vonását és leváltatását. Mondjuk velem, aztán az új vezérrel már én tárgyalnék, és én szedném meg magam............ Vagy mégsem?
"Sajnos az erdi-elag kornyeke (31-es), mar igen beepult, meg egy vagany beepitese nehezkes lenne. De Erd-also fele sem jobb a helyzet, az egyetlen jo, hogy 80-as az a valto az elagnal."
Miről beszélsz?
Kevered a vonalat a vonalakat! Mindjárt elmagyarázom, hogy érdi elág környékén a beépítés miért nem nehézkes szerintem.
Na most alsó felé nincs elág és nincs 80-as váltó! Szerintem....
A gödörben az 1980-as években végzett átépítéskor a második vágány helyét gyakorlatilag kiépítették. A Bagoly utcai gyalogos felüljáróját kell átépíteni vagy elbontani. Tehát elágazástól Tárnokig nincsen gond a plusz vágány lehetőségével. Nagytétény-Diósd és elágazás között pedig csak föld munka kérdése a plusz vágány! ND és felső között dózerolni kell Felsőnél meg természetesen feltölteni!
Sajnos az erdi-elag kornyeke (31-es), mar igen beepult, meg egy vagany beepitese nehezkes lenne. De Erd-also fele sem jobb a helyzet, az egyetlen jo, hogy 80-as az a valto az elagnal.
Elvégre sekény e kéj ami KIskunfélgeyháza felé epül!
Alapból másrészt el kellene tünteni az összes lassújelet ez is menetidő csökkenést okozhatna.
Dinnyés szuper jelenség A teljesen begarfitizelt ablakon át is tudom hol járunk az a 20 -40 sebesség elárulja.
Ha megnézzük kilométerre azonos Hatvan/67 km/ 47-49-50 perc gyors Ic vonattal míg Fészkesfehérvár /67 km/ 1 óra.
Rájátszik erre még az a fantasztikus 1 vágányú Kelenföld-Érdi elágazás szakasz ami Tárnokig leharárolja a lehetőségeket. Oda is lehett volna + 1 vágány csak észre kell venni sz@rul megy az országnak, és a vasut a gazdaság tükre mondta egy MV ismerősöm kb két hete.
Így ha nincs gazdaságunk akkor fejlődünk szépen vissza.
Nézz meg egy buszmenetrendet hol kell Szembetalálkozástól tarttani úgy mint egy egyvágányú vonalon -sehol.
Egyirányú utcák kevésbé vannak a közúton.
Esetleg erdészeti feltárók utaknál van olyan kitérőzés régen anno még volt Bükk fensíki járat anno 1960 /és busz/
Máshol nincs szembeforgalom ezért a közutak jobbak jelenleg.
Ha nem 2 vágányúsítunk nem csak a menetrendszerkesztőknek lesz rossz.
A legszebb években sikerült 400 km körül vagy 470 km vasutat építettünk /1960-1970 es évek/
Akkor ezek szerint jobb volt a gazdasági helyzet most meg részben autópályát építünk helyette.
Egy kérdés: miből fogják fenntartani a sztrádákat? Szerintenm kevés lesz az a lé amit beszednek.
Ez is hitelből épül.
Más én kamionellenes vagyok hiába autópálya mert ott göruló halált képviselnek ROLA-ban szívesebben látnám őket.
Beterületen amit a Hungárián krt művelnek most is valami fémdarabot hagyot az egyik a villmossínbe behordta -lényeg hogy kisiklott a 1 es villcsi. Tanulság: vasutra ezt a teherforgalmat. /Lásd Ausztria/
Lényeg 2 vágányú pályák és a 7,5 tonnánál nehezebbnek irány a vasút
Iparvágányok vannak meg lehet is építeni a teherautók által okozottt nyomvájú környezetterhelési egyébb kár 1000 szerese a általuk befizetett dijaknak a különbözetet az autósok állják.
Ne így legyen!
Legyenek normális vasutak, árúszállítás legyen rajta, /személyszállítás mindig veszteséges/!
Egy példa kis Zágrádi barátunknak
1996 ban a a jelenleginél sokkal jobb 80-100 km/h 41 es vonalon egy gyorsvonatot félreraktak Jákó Nagybajom állomáson , okosan tetteék mert a 3 kocsis gyorsot könyebb lelassítani felgyorsítani mint egy ezer tonnás Gigantos szerelvénnyel megállni és ujra felgyorsítani alapsebességre.
Rettegek ezek milyen jelentéseket kérnek majd? Hiszen a választások előtt produkálni kell majd. Arról nem is beszélve, hogy egy évük lesz arra, hogy megszedjék magukat!
A jövő hét elején eldőlhet, ki vezeti tovább a választásokig a MÁV Rt.-t. Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter a hírek szerint még nem hozott a vasút vezetését érintő személyi döntést, ennek ellenére a kormánypártok között látszólag körvonalazódik a megállapodás - értesült a Népszabadság.
Mándoki Zoltán vezérigazgató kényszerű távozásáról tavaly decemberben keltek lábra az első hírek. Tavaszra azonban a többek között a MÁV pénzügyi helyzete miatt a vasúti társaságot felügyelő szakminisztériumban is felmerült felmentésének lehetősége. Bobvos követi Mándokit?
A Népszabadság úgy tudja, hogy 2002-ben kinevezett Mándoki távozása lényegében eldöntött kérdés. A vezérigazgatói posztra a legesélyesebb jelölt Bobvos György, aki jelenleg a francia Lafarge építőanyag-ipari óriáscég szerbiai Beocsinban működő cementgyárának elnöke. Az 1961-ben Prágában, diplomatacsaládban született Bobvosról annyit lehet tudni, hogy tanulmányait Magyarországon végezte. Diplomáját az ELTE jogi karán szerezte, majd a Magyar Nemzeti Bank, a Citibank, az Ernst & Young és a Bank Austria munkatársa volt. A Lafarge közép- és kelet-európai igazgatói székében eltöltött három év után 2002-ben cége szerbiai akvizíciójának irányításával bízták meg. A MÁV vezérigazgatói posztjára kerülésének lehetőségéről tavasszal szivárogtak ki az első hírek.
A hazatelepülő cégvezető várhatóan nem egyedül érkezik az állami vasúttársasághoz - értesült a napilap. A hírek szerint a körvonalazódó politikai alku részeként a MÁV általános vezérigazgató-helyettese Hetényi Péter lesz. A közelmúltig a Siemens magyarországi vezérigazgatójaként dolgozó szakember a várakozások szerint saját bizalmi embereivel cseréli majd le a 2002-ben a Mándoki Zoltán után a Moltól a MÁV-hoz igazolt, és esetleg most távozó menedzsereket.
Komolyabb nyüzsit 3 területen látok: - a spanyol nagysebességû hálózat valószínûleg az EU bürokrácia miatt ETCS-ezik, mert így több pénzt kapnak Brüsszelbõl - egyébként nagyon jól meglennének az LZB-vel. - Hollandiában, Luxemburgban van mozgolódás. - Meg - amit a legkevésbbé értek - svájci magánvasutak, akiknél a nemzetközi átjárhatóság nem tartozhat a legfontosabb szempontok közé, szintén fejlesztgetnek.
>Rg7, Vendégsín, taxxx, gedeonbacsika, kkalmi, hmsoft, manhattani, mdbz, sinbohóc, scsabi, István Gyuri, és még többtucat nick, gyertek, hagyjuk ezt a topikot "továbbfejlődni"! Ha van más érdekes hely, szólj, szívesen megyek oda is, de ha lehet, maradnék itt is. Azért mégiscsak EZ a vasúti topic...
tegnap néztem a Viva TV-t 1 kicsit és pont reklám volt és ott beszéltek a Soundwave expresszről amit a MÁV -val közösen szervez a zenecsatorna. Tud erről valaki bővebbet, hogy mikor merre lesz látható?
Ja, az okosok állítólag mostanában erősebben gondolkodnak a megoldáson, mint ezelőtt.... Szvsz. nem nagyon lehet növelni ezt a 10%-ot, amíg pl. egy utas 3 péntek du.-i miskolci IC-re rendel helyjegyet, mert még fogalma sincs, hogy melyikkel utazik. Ezt pedig lehetetlen kivédeni. Hét közben lehetne növelni, de akkor meg ugye fölösleges, nem rendelnek annyian.
1. A németek igen kevéssé izgulnak be az ETCS-re, tekintve, hogy nincs olyan műszaki követelménysor, amiért nekik ezt bőszen fejleszteni kéne, és van egy nagy kiterjedésű, jól működő saját vonatvezérlő rendszerük.
2. Az ETCS működési elvéből következik, hogy záporra, zivatarra, hóra, jégre, melegre, stb. csak olyan mértékben érzékeny, mint bármely jelenleg használatos biztosítóberendezésünk, az aktív zárjelzőtől a D 55-ön át a KÖFI-ig.
Ki mit hallott arrol, hogy az ETCS projectet lefujtak a nemetek, mert ilyen zapor-zivataros idoben ami a napokban volt jelen a rendszer megbizhatatlannal valik.
Kennedy kozepes nagysagu tehervonatot cipel Salovci allomason Hodos fele. Ez az, amirol beszeltem, hogy regebben Muraker.-on ekkora vonatbol nem sok volt, inkabb keves de ennek a ketszerese hosszra ....
Reszben tudom csak olvasni (kicsi reszben) mert elegge homalyos es elmosodott neha. De ettol az allitas meg igaz, valoban sok a kis ivsugar. De az is igaz, hogy csupan kis ivsugarakkal NEM lehet kimagyarazni a 41-es vonat TETU LASSUSAGAT Kaposvar es Dombovar kozt, vagy a 150-es vonal lassusagat ugy amblokk vegig.
Az a helyzet, hogy minden karbantartast igenyel, es ez gyakorlatilag jo ideje meg a szintentartas szintjet sem uti meg a MAV jonehany fovonalanal (persze elismerem, hogy nincs penz, ez teny). De azert ha mar valami fovonalnak neveztetik, akkor inkabb arra koltsunk mar, mint napi 3-4 szemelyvonatot tovabbito mellekvonalakra, ad egy. Ad ketto meg az, hogy mi a jobb: 2 vonal full extrassan es a tobbi szetrothad vagy mindegyi vonal felhozva atlagos szinttol kisse magasabbra es karbantartva allandoan?
A Bp - Zagreb csak azert nem tornaszhato idoben lejebb,mert a palya csapnivalo! A 40-essel elegedett vagyok nagyjabol Bp - Dombovar kozt, kiveve az erdi szakaszt, de mar ez is egyre romlik (Kapos hidja Dombovarnal, stb., stb.)
Irnak akkor megegy esetet, ezt is elintezhetned esetleg: (tavalyi story, ma mar lehet, hogy Nagykanizsan sem igy van, de nem hinnem, hogy valtozott volna ...)
Na szoval tavaly Maestral-lal Kanizsarol nyaron egyik szombat este Cakovec-be tamadt menni kedvem (van ott egy jo kis szorakozohely), masnap meg Maestrallal vagy korai szemellyel akartam visszajonni. Kanizsan VAN kifelyezetten nemzetkozi jegypenztar IS. Hetvegeken megis ZARVA! Egyszoval lehetetlen venni jegyet nemzetkozi vonatra Kanizsan hetvegen. De masreszrol viszont tilos azt megtennem, hogy Maestrallal megyek Murakereszturig, es ott gyorsan leugrok, veszek egy kilencszazvalahany HUF-os HZ-MAV kedvezmenyes retour jegyet majd visszaszalok es Maestrallal tovabbmegyek. Ez ugyebar tilos.
Na most a MAV kenyszerithet engem arra, hogy en 3 oraval korabban csak azert lemenjek Muraker.-ra, hogy megvegyek egy ocska jegyet, majd ott szobrozzak mig jon a Maestral, csak azert mert ezt a vacak jegyet a belfoldi jegypenztaros Kanizsan NEM adhatja ki???
En (onkenyesen ugyan, de) ugy gondoltam, hogy ehhez MAV-nak NINCS joga, szabalyai es eszkoztara ELAVULTAK, ugyhogy belfoldi jeggyel lementem Muraker.-ra, a 10 percben elmeseltem a story-t a fenn levo vasutasoknak es epp szolgalatba igyekvo hatarornek, akik megigertek, hogy a vonatot addig nem inditjak, migy a jegyem meg nem lesz, es megvettem a jegyet ott, mindenfele kulon konyorges nelkul. Egyszoval rendesek es LOGIKUSAK voltak, atlattak a dolog TARTHATATLANSAGAT.
Most akkor en MAV ellen bunoztem, vagy csak nem valaltam a MAV hulyesegeit?
Azota valtozott a helyzet barmit is? Pl. hogy vehet amerikai turista Nagykanizsan jegyet Zagrabba, ha netan Bp-rol lemegy beléldi jeggyel vagy Magyar EuroDomino-val Nagykanizsaig es ott egyet nezelodik (nem mintha lenne barmi erdekes is ott, de megis). Mert lattam mar ilyen peldat is...
A MAV elgondolkodik ilyeneken, vagy ilyen turistaktol is elvarja, hogy a megfelelo hatarallomason dekkoljanak 3 orat pl.???
Az ilyen allomexpress-eken utazna Bp, Fehervar, Siofok, Fonyod, Balatonszentgyorgy (es onnan direct atszallassal Keszthely), Nagykanizsa, (Gyekenyest ne szamoljuk, mert ugye csak egy falu) utas magyar viszonylatban! Aztan Koprivnica, Kricevci, Dugo Selo, Zagreb utas horvat viszonylatban. Aztan meg HA JOL MEN MEGCSINALVA A MENETRSEND MINDKET ORSZAGBAN, akkor meg jonehany utas Trieste, Ljubljana, Rijeka, Split, (esetleg Zadar), stb. iranyokban is!!! Ugyanigy Horvato. felol pl. Kossice, stb. fele is, ha VAN csatlakozas....
Szoval egy ilyen allomvonat lehetegeszen jo vonat is a belfoldi utasoknak, ha pontos, megbizhato es tiszta, ld. pl. Nemeto. es Austria relaciot pl. Wien - Fra./M. viszonylatban, stb...
Aztan annyit meg hozzatennek, hogy termeszetesen meg tobb utas is lehetne, ha NORMALIS ARON LENNE a kishataratlepo jegy (pl. Nagykanizsa - Koprivnica), ill. ha nem kene teljes IC potjegyet vennie annak az utasnak, aki pl. csak Fonyod - Siofok relacioban utazna, ill. ha lenne esetleg egy ket szemelyvonat Nagykanizsa es Varazdin (vagy meg belljebrol) kozt, ami epp az abbol a Horvat regiobol jovo utast szallitana ugy, hogy Nagykanizsan fel tudjon szallni a Bp-re meno alomexpress-ek egyikere is.... Sot, azt mar modnani sem merem, hogy mi lenne akkor pl., ha lenne Maribor - Cakovec - Nagykanizsa jarat is, es alomexpress.-el Nagykanizsan eppen talalkozna, stb... Persze ez esetben a Citadella IC-t is temetnunk kene, ahogy a Dravat is tettuk nemreg ....
Szoval nem latom at, hogy az ugy miert lenne halott ugy!!!! Horvato. surunlakott eszakon, van turizmus is oda, es ez meg csak erosodni fog. Van csatlakozas is tengerparti varosok fele, Ljubljana fele es Beograd fele is (marmint ha HZ is ugyesen es jol csinalna...). Csak akarni kell es kozosen tervezni, nem ugy, hogy MAV is tervez es HZ is, aztan a vegen lesz vmi, ami vagy nyero nemzetkozi utasnak, vagy nem....
A 4 ora Zagrabig tenyleg nem tarthato, de a 3 ora 15 perc Gyekenyesig (korabbi nagyon keso ejjel Bp fele robogo Dravat figyelembe veve) viszont igen. Gyekenyesen nem kell cicizni, hanem csak mozdonycsere. Horvato.-ban sem kell minden keresztfanal megallni, es meg is van a menet 4 ora 30 perc alatt, de 5 ora alatt mar tenyleg siman. Es akkor meg nem kezdtunk el palyat javitani, ami igen csak raferne a Bp - Gyekenyes szakaszra, mindket iranybol!
Amugy a nappal 3 orankent menjen a vonat c. mego.-t tartom, ugyanis a jo kozlekedes nem csak egy vonatrol szol, ami jol megy, hanem vmi rendszeresen es kiszamithatoan kozlekedo jaratokrol. Az altalad javasolt 06:00-tol 18:00-ig 3 orankent valo indulas a Keletibol ill. ugyanigy vissza Zagreb-bol pl. idealis lenne! Ekkor mar elmondhatnank, hogy valami kezd korvonalazodni a minosegi utasszallitas teren a ket orszag kozt!
Na ez az, amikor a nyugati turista azt mondja, hogy Kormend, Zalalovo es ugy amblokk egesz Magyaro. a BALKAN legsotetebb bugyraihoz tartozik ca. 1500-as eveknek megfeleloen ....
Mi a FENE tart egy napig Kormenden, ha en jegyet akarok venni Graz-ba vagy Trieste-be vagy Maribor-ba? NEM ERTEM EGYSZERUEN JOZAN PARASZTI ESSZEL MEG!!!! Hogy nem lehet ez ellen tennie a MAV-nak???? NEM ERTEM!!! El tudja nekem vki ezt magyarazni esetleg? Mi az oka ennek????
AZ 510.00 HUF menetterti jegyar Hodos - Zalalovo kozt meg turheto, legalabb van vonat amivel is is lehet hasznalni a szakaszt. Persze Citadellara mar nezetkozi IC potjegy is kellene, nemde?
A helyzet Szob - Sturovo relacioban kicsit mokasabb: A jegyar 710.00 HUF korul van, ha jol emlekszem, es hala a mai klasz menetrendnek, alig van mar atlep vonat (EC-ket most nem veszem bele, egy resze amugy sem all meg Szobon). Szoval ki fog ilyen kishataratlepo jegyet venni es miert tenne?
Nos, igazad van, a negy oras menetido NEM kivitelezheto a dolgok MAI FORMAJABAN! Nem gondoltam vegig a tavokat, oszinten szolva en magam bizok abban, hogy lesz egyszer (a mikor, az jo kerdes...) olyan transzeuropai halozat, ahol 100 km/h nemzetkozi fovonalon ALAP lesz! Es azt is remelem, hogy ebben szerepelni fog nem csak Bp - Wien, hanem Bp - Zagreb es stb. IS!!!!
A mai allapotokra teljesen igaz, amit irtal! Irod, hogy Goldoni 225 percet megy MA. Az annyi, mint 3 ora plus 45 perc. Erdekes, mindig is ugy ereztem, hogy ebbol lehetne lefaragni a megallok szamanak csokkentese nelkul is! Peldakent emlitem, hogy anno amikor a Drava meg Muraker. fele jart, tapasztaltam egyszer olyat, hogy Muraker.-ra 2 egesz orat kesett Horvato. felol, azaz 19:10 helyett 21:10-kor indult csak, tartva a ket oras kesest. A menetido viszont a Keletiig 3 oran bellul volt, es megallt mindenhol, ahol elo volt neki irva! (A 3 oran bellul az gyakorlatilag 3 ora volt. ) Ez azt bizonyitja csak, hogy ha nincs szembevonat, vagy csak teher (mert akkor az meg volt a Balcsin is dogivel ugyebar Slovenia fele...) akkor bizony 3 ora plus 15 perc is eleg lenne Bp - Gyekenyes tavra pl. a 30-ason (tekintve hogy Muraker. - Gyekenyes 15 perc gyorsvonattal). Ez maris azt jelenti, hogy mai Goldoni TETU LASSAN MASZIK VEGIG A DELI PARTON! Persze a palya amortizalodott kicsit, tudom, stb... De itt jon akkor az a kerdes, hogy ideje lenne kisse gatyaba razni azt a szakaszt is, nem csak azon elmelkedni, hogy az 1-es vonalon hogy lesz 140 km/h-bol 145 km/h.... Szoval maradjunk egy 3 ora 15 percben Gyekenyesig. Tegyunk ra erre kenyszeru okok miatt egy 15 perces mozdonycseret Gyekenyesen (ami persze 10 perc alatt is teljesitheto lenne), aztan nezzuk meg onnan a horvat oldalon, hogy 1 ora elvileg eleg kell legyen Zagreb-ig (ez is regebbi adatok alapjan). Ez igy summa summarum 4 ora 30 perc, vagyis 4.5 h! De egye fene, romoljon kisse a dolog, es legyen meg plusz 15 esetleg 30 perc raadas, persze ez sem kene. Akkor is csak 5 orat latok. Ellentetben mennyit megy ma a Goldoni? Na es a Maestral (persze az hosszabb uton megy, tudom)?
Szoval abaj ott van, hogy Goldoni azert megy lassan, mert szembol jon a szemely. Erre en azt mondom, hogy jojjon a szemely szembol, de varjon a szemely! Ill. azt is mondom, hogy baromira nem ertem miert kell Keszthely-i kocsikkal ossze es szetkapcsolgatni.... Amit inkabb kene es kellett is volna, az a Citadella es tavalyi Drava IC-k Boban Szombathely-i IC-kel valo egyesitese lett volna. Az megsem volt, vajon miert??? Mert SZ-val sikerult IGY megegyzni, nem pedig olyan selejt modra, mint HZ-vel! Arrol mar ne is beszeljunk, hogy osztrak utas szetpukkadna a nevetestol, ha Soproni es/vagy Szombathely IC Gyorben egyesitve lenne a Bartok EC-vel, vagy a Lehar-ral... Azokkal ugyebar azt nem szabad, mert ok NYUGATRA mennek!!! De Goldoni-nak meg szabad es meg is kell allnia balatonon 5-6 helyen, meghozza TELEN IS! Nagyon jo!
A vamvizsgalatot meg a vonaton kene tartani, igen is! Regen elment meg, hogy Venezia Gyekenyesen belepeskor 1.5-2 orat is vart neha, ma mar ez nem nyero. Vajon Szentgotthardon belepve hol folyik a vamvizsgalat? Ha netan Szentgotthardon megis csak, akkor ott is 1.5-2 h-t tokolnek neha, mint anno Gyekenyesen? Vagy akar tekinthetjuk a Drava-t anno Muraker.-on es tekinthetjuk tavaly pl. Hodos fele. Tavaly pikk pakk ment minden, mert a ket orszag es vasutjuk es hatarorseguk MEGEGYEZTEK, NORMALISAN! Akkor ugyanez miert nem jatszhato MAV - HZ relacioban is???
A palyakat meg (30+60 ill. 40+41) meg felyleszteni kellene, mert ez ilyenforman NEM allapot! A 30 es 60 meg talan elmegy, lehet nemzetkozi fovonalnak nevezni, de a 40 es 41-est nem igazan! Pl. az erdi docoges 20-al (vagy tan 10-el???) vagy a Dombovar - Kaposvar szakasz max. 30-al, vagy esetleg a Porogszentkiraly - Gyekenyes szakasz 20-al max., stb., stb.... Persze ugyanide besorolhatnam Dinnyes megallon valo athaladast is a 30-as vonalon, vagy a Szekesfehervar allomas problemajat (min. az athalado fovaganyok rendbetetele, es sebesseg 20 km/h fole tornaszasa, stb...). Ugy erzem ezek kisse egetobb feladatok lennenek, mintsem Boba - Zalaegerszeg - Zalalovo szakaszra vadi uj vonatbefolyasolo rendszert feltelepiteni.... Szoval minosegi tavolsagi osszekottetes szukseges feltetele egy legalabb kozepes szinten tisztesseges palya meglete!!!!
Vegul pedig megjegyzem, hogy a Gyekenyes - Zagreb szakasz palyasebesseg szempontjabol MINDIG IS (MA IS!) sokkal jobb, mint a Gyekenyes - Bp szakasz akar Balaton fele, akar DOmbovar fele! De tan ez azert van, mert ok tettek valamit az ugy erdekeben, ellentetben velunk...
Kérdésedre: A képen láthaó kocsi a WSPz 61 55 89-70 501-6 psz. "nagy" komfortkocsi, a Coca-Cola "SoundWave" promóciós kampányának arculatterve szerint díszítve kívül-belül. Menetrendszerű közforgalomban nem hiszem, hogy közlekedne, lévén a belseje is át van gondolva kissé a Coca-Cola bulizós vendégeinek szánt módon.
Terveink szerint 13 tanuló ( 16-20 év közöttiek ) és 2 tanár utazna előreláthatóan odaútban 2005. október 9-én (vasárnap) és október 15-én (szombaton) jönnének vissza. Nem kizárt akár oda, akár visszaútban az esetleges éjszakai utazás sem.
1. Mennyibe kerül egy 2 osztályú ülőhelyes kocsiban a Budapest -Göttingen út (diák és felnőtt) ?
Nemzetközi forgalomban nincs diákkledvezmény.
Az összesen 15 utasnak 3 darab 5 fős Bp.-Göttingen-Bp. CityStar jegyet ajánlanék, jegyenként 123.165,- forintért, ami személyenként a menettérti útra 24.633,- forintot jelent.
Egy 5 fős jeggyel 5 utas utazhat együtt oda és vissza, egy szombat éjszakát kint kell tölteni, vagy, ha szombaton érkeztek, akkor , vagy vasárnap, akkor már aznap vissza lehet utazni.
Az utazást az első érvényességi naptól számított 7 napon belül meg kell kezdeni, a jegy 2 hónapig érvényes, EC/IC pótdíjak alól mentesít, belföldi forgalomban is.
Van kicsivel drágább változata ICE használati lehetőséggel, de az ICE egészen jól kikerülhető.
2. Mennyibe kerül ugyanez fekvőhelyes kocsiban?
Az erősen függ a vonattól.
Teszteld le a konkrét vonat ismeretében a MÁV direktet - 0640494949
3. Van-e csoportos utazási kedvezmény erre az útra?
Léteznek nemzetközi csoportos kedvezmények, a jegypénztáros biztos, hogy összeráncolja a homlokát és telefonos segítséget kér, ha ilyet akarsz venni és szerintem árban nem olcsóbba City Starnál (ami amúgy Dunaújvárostól is ugyanennyi árban).
Próbáld meg a pénztáraknál, vagy a MÁV direkten megkérdezni a csoportosat.
4. Milyen kedvezményes jegyvásárlási lehetőség van arra az esetre, ha Németországban is 1-2 nap utaznának vonaton?
Hétvégi napokon (szombaton vagy vasárnap egész nap) az 5 fő részére a teljes német vasúti hálózatona regionálios vonatokon(IC,EC,ICE vonatokon nem), sok tarifaközösségben és több helyijáraton is érvényes Schönes Wochenende Ticket:
Köszönöm tartalmas hozzászólásod! :))) A mondat nem ad alkalmat arra, hogy Hódi uram bármiféle labdát is csapkodjon, mert a kérdés - most még - nem a nemzetközi utasok részletes statisztikájára vonatkozott!
Véleményem szerint nem csak a MÁV, hanem valamennyi európai vasút vezít a nemzetközi szállítási piacon betöltött részesedéséből, főleg ha azt utaskm-ben mérjük...
Ha csak az ismerősi körömben nézek szét (ahol ugye felül vannak erősen reprezentálva a vasútbarátok), akkor is siralmas részarány jön ki, nemhogy a "teljes népesség körében". Ehhez jön hozzá, hogy a MÁV nemhogy titkolja a nemzetközi jegyárakat, de ráadásul pl. a Keletiben egy lepratelepen árulják a jegyeket, amitől az átható vizeletszagával és madárszaros környezetével egyáltalán nem marad le a Nyugati sem...
kutyaszállító kislány jól megázva, Imrénk udvarolva................:-))))
Hát ez egy részigazság:
Arról persze nem számol be a Nagy Tanítómester, hogy ö lányakorabeli diszkós utashölgyeket fogdosott. Vén szatír! (Ugyis csak ezt akarta kiprovokálni.)
>Például ... Az Észak-Amerikai vasutakról sincsen Helyesebben észak-amerikai. Topic nincs, de honlap van, www.USAvASUt.hu De oda nem tudtok írni, csak olvasni! :-)) A többi, személyem érintő beírásra majd holnap :-))
El kell olvasni a képen a kocsi oldalán HONÁLLOMÁS: BALASSAGYARMAT feliratot. He-he-he.
A kretén rövidítések pedig fönt vannak a fehérnégyzeten, a Park tréfás elnevezései (Rozsdapark, Fejes Endre Emlékpark stb.) pedig mostanában is előfordultak a topikon.
P.S. Ha most szerinted szégyellnem kellene magam, mert nem tudom 1. az összes kocsi honállomását, 2. a kretén vasutas állomásrövidítéseket, 3. egyes helyek tréfásnak vélt vasutas megnevezését, akkor ki kell, hogy ábrándítsalak.
Kérném szépen azt "a" semmit (mondjuk a 2005 évit) átutalni takilaci bankszámlájára.
Ez így kicsit demagóg.
Nem tervezel politikai pályát?
Nagy múltú kisnyugdíjasoknak kifejezetten ajánlott... :-))))
Komolyra fordítva:
Egyik politikai erő sem fogja csak úgy hipp-hopp maga ellen hangolni a mellékvonalak mentén elő, vagy közvetve érintett sok 10-20-...-100 ? ezer embert azért, hogy a GDP-nek azt a 0,001-ed részét megtakarítsa, amit a mellékvonalak okoznak veszteségként. Még akkor sem, hogy ha tudjuk, hogy a háborgók sem mellékvonatoznak...
Én amúgy a 64-es ma bezárt részének az egykori, 1 Bz-re jutó gázolajköltségét kérem minden hónapban, ahhoz az is elég, hogy nem törjem magam a munkával...
Tényleg, mi a bánat van ezen a kocsin belül? És miért nem Ic-kben jár ? Vagy ez szándékos? gedeonbácsika csak félszavakban beszét, semmi érdemi infót nem mondott, ami miatt pipa vagyok rá. :-)
Őszintén köszönöm az összes, főleg az ilyen veszélynek kitett vasútasok,
és valamennyi utas nevében e nemes cselekedeted! Elképesztő, hogy
egyáltalán hogy jut eszébe ilyesmi sajnos nem csak gyereknek, de
(tapasztalatból mondom, állítólag) éppeszű felnőttnek is!(!)
Jó estét!
Kavalecz Imre a MÁV- inform tudósítója, nem műszaki szakember! Lehet, hogy
te sem tudod, mi az az " INDUSI", vagy "LZB". (Ha mégis, művelt vagy!)
Elnézést kérek, hogy ezen hozzászólásommal tovább offolom a topikot.
Kedves vasútbarátok, szakértők és amatőrök, fiatalok és idősebbek, tudatlanok és bölcsek, kedves fikanickek!
Az utóbbi időben többször akadt valaki, aki nem tetsző véleményének adott hangot az aktuálisan felmerülő témákkal kapcsolatban.
Mindannyian tudjuk, hogy egyre több ember fér hozzá az internethez, akik az ehhez hasonló fórumokra ráakadva szeretnék véleményüket kifejteni, magyarázatot kapni / adni, információkat kérni, stb. Vagy egyszerűen csak élményeiket megosztják a nyilvánossággal.
Néha a felvetések, kérdések sokadszor kerülnek elő, anno emiatt (is) született meg a fehérnégyzet. Viszont ezután is lesznek újak, akik újra megkérdezik azt, amit már mindenki tud.
Érthető, hogy ez a régebbi "motorosokat" zavarja, és néha nem bírják megállni szó nélkül.
Én csak másfél éve olvasom ezt a topikot, de tudom, kik számítanak a törzsgárdába.
Létre is lett hozva egy zárt topik, amihez csak a "meghívottak" férnek hozzá. Gondolom, az 100%-ban ON, a témát illetően.
Nem véletlenül lett létrehozva a sok altopik. Ha minden az anyatopikba lenne írva, akkor napi 24 óra is kevés lenne ahhoz, hogy normálisan figyelemmel lehessen követni az eseményeket, még akkor is, ha minimális lenne az OFF hozzászólások száma. Az meg nem normális dolog, ha valaki egész nap a számítógép előtt ül.
Szerintem több altopik is teljesen felesleges. Nincs szükség ennyire, többet is simán össze lehetne vonni!
Én sem tudok mindenhez érdemben hozzászólni, mert vagy nincs véleményem, vagy azt nem kívánom hangoztatni, vagy nem vagyok biztos az igazamban. Emiatt én buta lennék? Lehet. Tudom, hogy nem vagyok elég okos minden témához. Ez azért van, mert nem minden dolog érdekel igazán.
Viszont szívesen teszek fel képeket.
Kevés az érdemi hozzászólásom. Ez olyan nagy baj? Többet olvasok, mint írok.
Nem kell amiatt lenézni valakit, mert másképpen gondolkodik, és nem azt írja, amit az OKOS olvasni szeretne.
Végezetül: ez az egész vasútmániás fórumozás csupán hobbi! Legalábbis nekem az.
.......................
Valőszínűleg nem értettem meg, mit akartál írni, amicus. Biztos teljesen másképp értelmeztem. Én kérek elnézést.
Az index felé ha egy kérésem lehetne a fejlesztéssel kapcsolatban, akkor az lenne, hogy lehessen név szerint szűrni.
A vételi oldal felől már dolgozom az ügyön :-))). (nem az indexszoft, hanem a gépem fog szelektálni. A nemkívánatos levelező-"partnerektől" már sikerült hatásosan megszabadulnom :-))))). Kicsit hézagos lesz a letöltött topik, de legalább olvasható :-))).
Persze akkor engem is ki lehetne szűrni!
Ez is benne van a pakliban! :-)))). Ha valakit zavarnak a hozzértőtől származó hozzászólások, hát tegye. Én biztos nem foglak kiszűrni!
A City Star egy fix áras menettérti jegy, ami magyar-német viszonylatban Ausztrián át bármely nagyobb magyar állomástól, bármely nagyobb német állomásra, a távolságtól függetlenül ugynannyiba kerül (csak az számít, hogy akarsz-e ICE-vel utazni, vagy sem).
A hétvégi korlátozást már írtam (legalább egy szombatot kint kell tölteni a célországban).
A jegy 2 hónapig érvényes, az odautazást az első érvényességi naptól számított 7 napon belül meg kell kezdeni.
Nem tudok róla, hogy az útmegszakítás tiltott lenne vele.
"A mi esetünkben: az nem lehet, hogy elmegyünk Budapestről Saarbrückenig, majd ott valahogy megoldjuk az utazást és Kölnből jövünk vissza Budapestre?"
Ha útirányként szerepel rajta Köln, akkor lehetséges.
Németországon belül is szerinem több részletben is, útmegszakítással is utazhattok (a jegyen lévő útirányon), de erre kérdezzetek rá jegykiadáskor és olvassátok el a jegy borítóját is.
Egyébként Németországban hétvégi vonatozásra az 5 személyig érvényes, a regionális vonatokra jó Schönes Wochenede Ticket-et ajánlom, amivel szomabton, vagy vasárnap helyi vonatokkal (IC,EC,ICE kizárva) az egész országot is átszelhetitek és sok helyen helyijáratra is jó.
Ahogy én a nemzetközi jegykiadás helyzetét ismerem lesz szerintem olyan pénztáros, aki szerint oda- és visszaútban is ugyanazon az útvonalon kell menni és lesz, aki szerint nem.
Érdemes a konkrét útitervetekkel több pénztárat is megkérdezni. A MÁV-nál a Déli pu-t és az Andrássy úti jegyirodát ajánlom. A Keleti pu. nemzetközi pénztár csak a zsebtolvajoknak jó, a MÁV, Budapest és Magyarország szégyene jelenlegi formájában:(
Nemzetközi vasúti jegyet árul a Keleti pu-ban a Waastels, a vársoban az Aeroviva és az IBUSZ (Vörösmarty tér). Ezeken a helyeken tapasztalatom szerint több idő van az utassal foglalkozni és hogy finoman fogalmazzak, jobban szoktam érezni a szolgáltatói szemléletet, mint a MÁV nemzetközi pénztárakban.
Maiben sem tudnék többet mondani, a jegykiadás konkrét kérdéseiről mindegy is lenne, hogy mi az én álláspontom, úgyis a pénztárosé számít, meg aztán használatkor a kalauzé:)
Aztán hova menjünk? Nyitsz egy új topicot? Mi a garancia, hogy nem ide jut---semmi!
Én igy "read only" üzemmódban elég jól elvagyok. Nem a topiccal van baj, néhány hozzászólóval.:-)))
Az index felé ha egy kérésem lehetne a fejlesztéssel kapcsolatban, akkor az lenne, hogy lehessen név szerint szűrni. Persze akkor engem is ki lehetne szűrni!
Nem veled van baj, csupán igazad volt. Megmondom azt is, a fikanickek és a "gyöpösek" züllesztették le a topikot. Az előbbiek a primitív rászállósdival, az utóbbiak a véleményük túlzott erőltetésével.
Az "ikker" Bz átépítésének az ára nem 70, hanem 120 millió forint, abban az esetben, ha "visszel" egy Bz motor, és mellékkocsit.
Abban az esetben, ha ezeket is meg kellene építeni, akkor már nem lenne ennyire vonzó az ára a Desiróhoz képest. A Desiró ára korrekt, nem kell a Siemens márkajelzést megfizetni. A vonat, nem valami divatruha...
Különben is! Ha külön topicot nyitunk, akkor az a baj, ha off-olunk, az baj. Nem igazán áll szándékomban mindenki kedvében járni, mert úgysem fog menni. Nem tudom, miért kell marni egymást. Véresen komolyan vesztek egy hobbit. Nekem hivatásom a vasút, de csak egészséges határokon belül. Nem fogok rajta összeveszni másokkal, mert nem olyan dolog ez, amin annyira veszekedni kéne, vagy megsértődni. Néha eláll a lélegzetem, milyen szinten vitáztok. Úgy gondolom, az, hogy jobbá akarjuk tenni a vasutat, nem egyenlő azzal, hogy mindig rátukmáljuk a másikra a véleményünket. Bocs, ha off, de így gondolom.
Véleményem szerint a színvonal nem azért süllyedt itt le, mert éppen OFF-oltak kicsit a fényképezővel. Szerintem ez még úgy-ahogy beleférne. Akit nem érdekel, átugorja. Csakhogy. Szerintem nincs hová ugrani...... Nem az ilyen apró OFF a gond, hanem az, hogy szinte semmi nincs már itt... Van százvalahány vasutas Topic. Minden típusnak legalább 1 topicja van ( bár nálam az az illető viszi a pálmát, aki nyitott néhány mozdonytípusnak Topicot, aztán amikor már minden típusnak volt külön, nyitott egy "a dízelmozdonyokról általában" Topicot is :)) Nem megbántásból írom, de nem semmi.. ). Azért nem fog ide visszaköltözni a régi színvonal, mert feloszlott a régi Topic. Mindenki már csak azt látogatja, ami érdekli őt ( én is ), és nincs az, hogy itt részletesen olvashatunk a Szergejektől kezdve a Szilin át a német ICE-ig ( ennek van már külön Topic-ja? ha nincs, nyitok gyorsan egyet.... ). Sajnálom, mert bár nem vagyok egy nagy szaki, de szívesen olvasgattam itt az összes gépről, így viszont sokmindenről lemaradok, mert nem tudok bejárni százvalahány topicot :(..
Ha jól néztem a mai termést,ez az infó még nem volt,mi ma kaptuk faxon...:)
Mától aug.28-ig a 626os sz. Bereg ICre a légkondícionáló(ami nincs is),légjavító berendezés sorozatos meghibásodása miatt,s az utaspanaszok elkerülése érdekében csak 130ft-os helyjegyet kell kiadni minden viszonylatban.
A párjáról (627) nem szól a fax...pedig sztem. azon se jó a léghűtés..már ha az van egyáltalán e cseh szerelvényben...na mindegy,ők tudják...
A gond csak az,hogy a számítógépes jegykiadórendszer programja nem lett módosítva,ezért a pénztárosnak a levett pótjegy adatait át kell vezetnie egy kézzel megírt helyjegyre(130.-),s ezt adja csak oda az utasnak.
Pénztárosunk felhívta a Keletit,mert ugye arról egy szó sincs,hogy ő miként könyvelje el a gépben megjelenő 480.- bevételhiányt... ott végül azt mondták neki,hogy kifizetési bizonylaton tudja leírni,melyre csak annyit kell írni,hogy "Bereg IC"...(persze erről se szólt semmit a fax...)
Köszönöm, hogy te is okosabb vagy nálam. Jó ezt tudni. Tehát két fotós topik van a Vasutas fórumcsoportban.
Amúgy meg nem értem, miért akkora probléma, hogy max 10 hozzászólás erejéig szó volt erről...
ON-témában lennél ilyen aktív...
Igazad van, kár, hogy én még bármit is szólok.
Rg7, Vendégsín, taxxx, gedeonbacsika, kkalmi, hmsoft, manhattani, mdbz, sinbohóc, scsabi, István Gyuri, és még többtucat nick, gyertek, hagyjuk ezt a topikot "továbbfejlődni"!
>Ti hoztátok létre azt a sok kib*szott al-altopikot, fotózással kapcsolatban is van vagy három
Igen, képzeld el, ha a sok altopikban lévő hozzászólás itt lenne, micsoda káosz lenne...
A három fotózással kapcsolatos topikot leírnád? Én egyről tudok, amit tegnap nyitottam, a Vonatfotózás...illetve van mégegy, de az inkább fotóengedély, a neve éppen ezért MÁV FOTÓENGEDÉLY! A szaktopikok meg gondolom a Technika és használata fórumcsoportban vannak.
Amúgy meg nem értem, miért akkora probléma, hogy max 10 hozzászólás erejéig szó volt erről...
Tudtam, hogy akad egy főokos, aki megmagyarázza, hogy ez on :-((
Ti hoztátok létre azt a sok kib*szott al-altopikot, fotózással kapcsolatban is van vagy három, ezen kívül fotós szaktopikok is, + az emailt is feltalálták pár éve; de nem, én menjek az anyámba, ha panaszt emelek egy OFF miatt.
15:00 környékén ballagott egy dupla Samu Kőfelső felől Franzstadt felé. Mármint tiszta dupla Samu, szóval semmi BVhmot, meg hasonló... Nahát, ilyen is van?
Én csak a különbözetet említettem némi tolatási határ (TH és nem THM) megjelöléssel, a típust szabadon lehet jelölni, egyéb törvényt nem sértettem, mert a kérdésekre már privi mailben válaszoltam.
Oszt az meg, hogy nekem ez tetszik és másnak ezt ajánlom, lehet egy váltóállítós segítség a hasonlóanbuzuls kollégákna! Vagy nem?
Egy kicsit el lehet vonatkoztatni a főtémától. Képzeld el, a vasútmániánkat éljük ki fényképezőgépekkel! Egyikteknek az a baja, sok a számadat, a másiknak a látnivalókra való felhívás... NEM CSAK EGYFÉLE MÓDON LEHET VASUTBUZULNI!!!
Egyáltalán nem zavar titeket, hogy a fényképezőgépek ára itt: OFF? Vagy ezen a pénteken is kiprovokáljátok a hülyeségeitekkel a fikanickek durvaságát?!
Ha valóban 70 millió az iker Bz, akkor az igen jó ár érte, tekintve, hogy majdnem Desiro színvonalat nyújt. Szerintem a 3 részes verzióval is meg lehetne próbálkozni olyan helyeken, ahol viszonylag több az utas. Tényleg, nem tudja valaki, mennyibe kerülhet egy Desiro?
Bz-k fővonalakon meg a 2. rendű vonalakon rohamngálnak illetve fognak most például sikerül illtékeseket rábírni hogy Bz-jeink fővonalra is segítsenek be vagy kevesebb férőhelyü vonatokat csináljanak azzal.
Van ahol a szolgálati üres rohangáló vonatot fogják mindenki számára elérhetővé tenni.
Szerintem Pécsi igazgatóságon kívül aligha lesznek megszünteve vonalak.
Ott be vannak erre rendezkedve.
Más:
az egykori pécsi vonal a 40 s a hegyek között a maga 275 m 300 m sugarú iveivel a 63 meg 1970 es átépítésig mi volt?
keress már ki valaki a 1946-1996 közötti kiadványban volt ez leírva a pécsi vonal hegyi szakaszáról /Bükkösd, Abaliget/
mekkora sebességgel lehette rohangálni a 275 300 méter vsugarú iveken akkor? /55,60? nézzetek utána/
Megdöbbentem nem véletlenül volt egy 1950 1960 es évekbeli menetrendben a
Balaton / Fonyód-Keszhely?/ és Kaposvár Szigetvár /nem tévedés!/ Pécs között Balatoni vonat!
Ezért mert Bükkösd Abaliget felé 1963 ig 55-60 al lehett rohangálni a táv A kaposvár Szigetvár vonalon kb 88 km volt jelenleg Dombóvárnak 66+31 azza 7 km el rövidebb is volt.
Példa a egyes Fővonalokon átépítésig alacsony sebesség volt a 25 öst is azért építtették/építik át.
Tanulság:
Elődeink sz@r munkát veleztek kis sugarú ivek mindenütt.
Most miért tud Zalaövő Andráshida között az nyomvonal 120 at? ha régen csak 60 at?
A régi vasutépítő mérnökök el b... ták az egészet.
Nem akartak műtárgyakat építeni spóroltak ma egyes mellékvonalak meg fővonalak is jobb magasabb sebességet engedélyező nyomvonalon mennének.
Gyakorlatilag az 1-es vonalat fele hosszaban uj nyomvonalon építették
Lásd elveszett vágányok -sinbiciklis+kopaszhaj/, Ők dokumentumokat raktak be hogy hol ment régen az 1-es vonal és hol most.
Samsung Digimax 301-est vettem a német iparcikkáruház-hálózat egyik üzletében a NyugatiVárosközpontban novemberben, vele fényképezek. Occsóért adták, de nekem jó.
Lassan van mar ahol S7000-et adnak ennyiert. Lattad a fotoimat amit neha belinkelek? Mind azzal keszult, nyomtatott formas kivitelhez pedig a jovo kedden megjeleno Indohaz 30-as vonali cikkhez mellekelt fotokat ajanlom szemrevetelezni.
oldmumus, hallottál már róla, hogyan működik itt az Index fórumon a kereskedelmi hirdetés? :-)) Miért nem az Indóházban teszed, tán még fizetnének is érte! :-)))
Legyetek szívesek segítsetek kollégámnak és a tanítványaimnak:
Elsősorban a nemzetközi jegyvásárlásban nagy tapasztalattal rendelkezőkre számítok:
A kérés:
Iskolán német partner iskolája meghívta egy szakcsoportunkat Németországba, GÖTTINGENBE !
Az alábbi kérdéseimre szeretnék választ kapni.
A csoport és az utazás főbb paraméterei:
Terveink szerint 13 tanuló ( 16-20 év közöttiek ) és 2 tanár utazna előreláthatóan odaútban 2005. október 9-én (vasárnap) és október 15-én (szombaton) jönnének vissza. Nem kizárt akár oda, akár visszaútban az esetleges éjszakai utazás sem.
1. Mennyibe kerül egy 2 osztályú ülőhelyes kocsiban a Budapest -Göttingen út (diák és felnőtt) ?
2. Mennyibe kerül ugyanez fekvőhelyes kocsiban?
3. Van-e csoportos utazási kedvezmény erre az útra?
4. Milyen kedvezményes jegyvásárlási lehetőség van arra az esetre, ha Németországban is 1-2 nap utaznának vonaton?
Minden egyéb ötletet, ajánlatot szívesen fogadunk.
becallom őszintén én eleddig csak a hagyományos "ipart űztem" igaz nem kispályás módon.
Több mint 50000 diám van a nyári táborokról, túrákról családról, szigorúan tükörreflexes géppel.
Aztán a dia nem volt elérthető (ár/kép arányban sem/ léptem sok márkásnak nevezett géppel, de meg is fürödtem
És akkor jött 1999 az év compakt gépe a "miju II OLYMPUS"! szívtam a fogam a 30 feletti árért, de megérte.
Most pedig ismét válatni kellett, de a digitális vásárláshoz feltételeket kellett teljesítenem, úgymint:
Három vidéken tanuló gyerek, ebből kettő főiskolás.
Két közalkalmazotti fizetés
No meg a vasútszenvedélyem :-))
No meg más szenvedélye.
Szóval a család kötött egy alkut.
Max 50 e lehet, + 20e tartozékra, /mert hogy úgy is kell venni/. Azért ennyi, mert ennyit nyertem egy pályzaton a szakmai díjjal.
Szóval lemondtam a hangos filmről, majd a lányaim /vagy én/ zongozárok alá egy zenét, így hangulatos családi esték lesznek, szóval a döntés végeredménye:
Nikon Coolpix 4600
4 hete van és nem bántam meg!
Mailben szívesen elküldöm, hogy hol vettem olcsóbban, mint máshol (kb 5-6e Ft a megtakarítás)
Mivel a sulinkban ma kezdődik egy klasz hálóparty én vasárnap délelőttig biztos gépközeleben leszek, így felteszek majd néhány ezzel a géppel készített elsőpancseramatőrfotós vonatos "éléményt"
Mielőtt még esetleg valaki PROFI megszólna: Én tudtam volna csúcskategóriást is ajánlani, de annak több ezer akadálya volt most.
Csak egyet ezek közül: Nincs annyi pénzem fényképezőgépre
Ha már a fényképezésnél tartunk: Hadd kérdezzem meg, milyen tudású fényképezőgépet érdemes venni? Az a lényeg, hogy lehessen vele jó képeket csinálni de ne legyen túl magas az ára!
Fontos kozlendom lenne, es ha meg OFF-nak tekintenek megis meg szeretnem kimelni azokat akik digitalis fenykepezogep vagy kamera vasarlas elott allnak. Mivel sok vasutbarat vagy vasutas fotozna (ha van ra mod) egyes erdekes utkozbeni latnivalokat vagy egyeb mast az elet barmely teruleten erdemes elolvasni az alabbi tajekoztatot tolem. Senki sem all olyan fenyesen, hogy dobalja ki a lovettat az ablakon. Ugy gondoltam segitsunk egymason.
Eddig még csak a rendőrség volt "elutasító", de azt mindig is tudtam, tudtuk, hogy nem a "köztörvényes" vonalon kell a MÁV-ot megreformálni, átalakítani. Az FVF, GVH, minisztériumok, ombudszman még NEM utasított el beadványt egyet sem...
Oké! Ne zárjuk be a mellékvonalakat. Nem akarom én se. De egyszer szétrohad az a néhány Bz, meg a pálya, oszt mégiscsak be kell zárni őket. Annak sincs semmi akadálya, hogy helyi önkormányzatok nyakába varjuk őket. Nem költeni azok is tudnak rá. Azzal egyetértek, hogy a mellékvonalak bezárása nem old meg túl sok mindent, de a fenntartásuk sem segít! (Egyébként pl. csuklós Bz: beruházás a mellékvonalakért.)
Gergő! Nem félsz, hogy ellövöd az összes puskaporodat? Del Medico Imrét már biztos überelted az egységnyi idő alatt írt levelek számával, de a hatósággal és felügyeleti szervekkel való fenyegetőzés párhuzamba állítva kereseteid elutasításával súlytalanná teszi e leveleket.
A 142-es vonal alsó szakaszán én 1 főt láttam Kecskemét-Máriavárosnál (tán sorompó kezelő), és kecskemét alsón volt állomási személyzet. De péztáros Kecskemétig senki. Amúgy itt nem 3 pár Bz jár, mert jár, hanem még 5 pár csörgős gépmenet, és 1 pár tehert is látok. A 128-as meg leírták már, hogy Békéscsaba-Kötegyán között az én tapasztalataim szerint is van utas. A 64-esen sem láttam nagyon szolgálatot, akik ott tekergetnék a sorompókat, és pénztárosokat sem nagyon. A 35-ösön van azért utasforgalom, de pénztáros it sem nagyon sok van már, a 65-ös ugyan ez, a 62-esen meg mintha azt olvastam volna, hogy a jegyvizsgáló teker.... Na nem ragozom tovább, szerintem nem frissek az infóid, mert az utóbbi időben a mellékvonalakon nagy létszámleépítés van. Nem véletlen a terv, hogy még jegyvizsgáló se legyen, és a mozdonyveztő adjon jegyet is. Tehát továbbra sem tudom az a horribilis veszteség honnan keletkezik, ha nincs is kinek itt fizetni?
Sajnos nem csak pesten hanem máshol is már régóta divat hogy az "utcáról" felvett diplomás munkaerő a lényeg!És akik már régóta "x" beosztásban vannak azokat máshova helyezik vagy nyugdíjazzák mert nincs meg hozzá az előírt végzettség!Persze idáig jók voltak!A szomorú valóság az hogy egy "diplomás ismerősnek" kell az a zsíros állás!Az nem lényeg hogy nem ért hozzá!:((
Mától megszűnt Pécsvárad mint állomás:((((((
w
w
PÉCSVÁRAD
w
w
w
w
És nem az igazgatóságból fognak elküldeni embereket szokás szerint:(((
>Hát honnan is tudná, ő [Kavalecz Imre] nem vasutas... Más szerint meg igen! (Most nem úgy értve, hogy a MÁVtól kapja a fizetését...) Korábban sín mellett dolgozott! Most akkor mi van??
>Ha megszüntetnék az összes mellékvonalat, akkor se javulna a MÁV gazdaságossága. Mert nem ettől függ. Ezt kellene végre belátni. Miért, a mellékvonalak nullszaldósak? Ugye ezt nem komolyan gondolod? Ha meg nem: megszüntetünk egy veszteségforrást, javul a MÁV gazdaságossága? Ugye, igen? Ezt kéne végre belátni.
>Én tudok, keress emilben, az enyém publikus. Igaz, Mars is isten volt, és neki is voltak pedofil hajlamai...
>"hazhoz visszuk" a vasutat egy szimulator segitsegevel (igaz csak fanazia palyakon). Neked az egész MÁV fantázia pálya. A képernyődön a MÁV MAV-nak látszik?
Erről a kérdésről javaslom a soproni GYSEV nemzetközi pénztár megkeresését, mert ők nemcsak nemzetközi tarifa szerinti jegyet adnak ki, hanem pl. Bécs felé VOR zónás jegyet is, velük vitasd meg, hogy milyen jegyet és milyen árban tudnak kiadni erre a viszonylatra:
11.41-kor ment, ha jól emlékszem kifelé 2 db Herculessel, majd vissza 13.37-kor indultunk Jenbacher motorvonattal. Csak fotózgattunk kicsit Bécsújhelyen. De fogunk még menni, csak reggel, és akkor tovább is elmegyünk.
Két ma írt levelem. Az egyik Körmend, a másik Hodos ügyében...
Tisztelt MÁV Rt!
A nemzetközi személyszállítási piacon a MÁV piaci részesedése évről évre meredeken zuhan. Ez nem is csoda, hiszen a MÁV Rt díjszabási ajánlatai sok esetben még a nemzetközi pénzárosaik előtt sem ismertek. Erről már több esetben írtam. Most más szempontból közelíteném a kérdést: ez pedig a pénztárak nyitvatartása.
Példa:
Körmend állomáson van nemzetközi jegykiadás, de tavaly (is) megdöbbenve olvastam, hogy nemzetközi jegy kiadását csak a vonat indulása előtt 24 órával lehet kérni!
A pénztárosnál rákérdezetem, hogy ez vicc, vagy komolyan gondolják, ő megnyugatott, hogy ő akár fél napos határidővel is vállalja, de a kolléganője nem biztos...
Kérdések:
Kérem sorolják fel tételesen és teljeskörűen, hogy a MÁV Rt mely szolgálati helyein van nemzetközi jegypénztár, és ezeknek mi a nyitvatartása! Jelöljék meg azon pénztárakat, melyek "korlátozott" nemzetközi jegykiadást végeznek (akár időben, tehát a körmendihez hasonlóan legkésőbb egy nappal indulás előtt, akár a távolság függvényében, azaz csak a szomszédos országba)!
Kérem ismertesség teljes terjedelemben az arre vonatkozó - az Adatvédelmi Biztos álláspontja szerint nyílvános és közérdekű - dokumentumot, mely indokolja, hogy pl. Körmenden a belföldi jegyekhez hasonlóan gyorsan és egyszerűen kiadható pl. a Körmend - Grác viszonylatra szóló előre nyomtatott EURegio menetjegyeket és kirándulójegyeket miért nem lehet az indulás előtt megváltani? Milyen szempontok alapján hozták meg ezt a "szakmai" döntést?
Tekintve, hogy az EURegio Special Graz menetjegy csak a jegypénztárban és csak Körmeneden és Szombathelyen megváltható, aránytalanul nagy korlázozásnak érzem az egy napos elővételi szabályt.
Ha a MÁV Rt nem tudja kellően indokolni a döntést, alkotmányos és törvényi aggályaim tisztázására a megfelelő szerveket fel fogom kérni.
Tisztelettel:
Andó Gergely
Tisztelt MÁV Rt!
Az új magyar-szlovén vasútvonal díjszabási anomáliái ellen emelném fel a szavam! A MÁV Rt. által kiadott TCV IV füzet szlovéniai fejezete szerint a Hodos Gr - Hodos távolság egy km. E szerint tehát Hodos szlovén határállomás, míg a magyar határállomás (vagy inkább határmegállóhely) Bajánsenye kell legyen! A TCV IV szerint tehát a Bajánsenye - Hodos, vagy Zalalövő - Hodos, vagy Budapest - Hodos utazás nemzetközi utazásnak minősül.
Igen ám, de a MÁV Rt kiadta a "Hivatalos Menetrendkönyvet" is. A Hivatalos Menetrend tartalmazza a belföldi távolságmutatót, a határállomás megjelölését. A határállomás az az állomás, ameddig belföldi menetjeggyel utazhatunk.
A MÁV Rt Hivatalos Menetrendkönyve szerint azonban sem Bajánsenye, sem Hodos NEM határállomás, így kizárásos alapon a MÁV Rt BELFÖLDI megállója, illetve állomása. E "hatást" több tényező is erősíti. Egyrészt Hodos állomáson ki van tűzve a magyar zászló, és vannak arra utaló jelölések, hogy ez a magyar-szlovén KÖZÖS határállomás. Ilyen pedig külföldön lévő állomásokon akkor sincs, ha van magyar vasúti kirendeltség (pl. Szob). Másrészt a MÁV Rt hivatalos menetrendjében szereplő IC 944/945-ös számú vonatok lábjegyzetében mind tavaly, mind idén EGYÉRTELMŰEN szerepel, hogy Hodos BELFÖLDI vasútállomás:
"Hodos - Zalalövő: a kijelölt kocsi és viszonylat belföldi utazásra helyjegy nélkül igénybe vehető."
Tekintettel arra, hogy a nevezett IC Hodos és Zalalövő között sem menetrendszerint, sem szolgálati célból nem áll meg, így TELJESEN EGYÉRTELMŰ, hogy Hodos a MÁV belföldi megállója!
A gyakorlati tapasztalataim szerint a Zalalövő - Hodos vonal egyes szolgálati helyei belföldi menetjegyet adnak ki Hodosra. Míg ezen kívül a MÁV Rt összes többi szolgálati helye nemzetközi menetjegyet ad ki.
A MÁV megtévesztő szabályozása, és azok eltérő alkalmazása véleményem szerint alkalmas lehet a fogyasztók megtévesztésére. Kérem a megfelelő dokumentumok teljeskörű ismertetésével bemutatni, mi vezetett ezen visszás helyzethet, milyen - azonnali - intézkedéseket tettek a helyzet kezelésére!
Ha beadványomra nem érkezik érdemi panaszvizsgálatról tanuskodó, a közérdekű és nyílvános dokumentációt tartalmazó válasz, az esetet "szokás szerint" a megfelelő hatóságoknak, felügyeleti szerveknek továbbítani fogom.
Nohabfannal voltunk 2 hete, és mivel már kinőttünk a gyerek- és iskolakorból, teljes áron vettük igénybe a szolgáltatást, ami nagyon magas színvonalú volt.
A fiam (12év) vonatbuzulls lett.... Az évvégi bizonyítványa nem volt túl rossz, megkérdeztem tôle mit szeretne kapni ? Azt mondta szeretne egy bármilyen mozdonyban utazni, intézzem el neki. Tud valaki segíteni, hogy egy rövid esetleg hosszú utazást tegyen egy mozdonyból ?
Hááát a fényképeket is láttam a fórumokon a Győrben tartózkodó vonatokról, meg talán olvastam is a nevet. Mégsem volt fogalmam sem arról milyen vonat az a turbotrain. Pedig én vasutas vagyok...........
"Ámde mivel a teljes veszteségből kb. 1%-kal (se) részesülnek, ezért irrelevánsak a helyzet megoldása szempontjából. (sőt, politikailag a megtartásuknak több a hozadéka, mint amennyibe kerülnek, de ez más ügy.)"
Ez egészen addig így van, amíg csak üzemeltetésről beszélünk. De ha pályarekonstrukció, lepukkant járműpark cseréje, vagy más beruházás kerül szóba, akkor elég nehéz akár csak százmilliók elköltését is indokolni egyes mellékvonalak forgalmával.
Hát honnan is tudná, ő nem vasutas...
Egyébként az a fejetlenség, ami még este 8-kor is volt Győrben, túl megy minden határon. Az egyik vágány már rég járható volt, a vonatok mégis órákat késtek. A külsős a személyben össze-vissza rohangált a vágányok között, még ő sem tudta melyik vonat mikor fog menni. Teljes szervezetlenség, de ezén már nem is csodálkoztam.
>... mennyibe kerülne annak az állapotnak a (vissza?)állítása, hogy a 30a mindkét vágányon Kelenföldtől Fehérvár bejáratig végig 120 legyen? Semmi 160, sem 140, nincs új biztber ....
Valszeg jóval kevesebbe, mint a 4. vágány kiépítése Kelenfüdig. Azt amúgy is Albertfalván néhány kitérő beépítésével nagyon jól lehetne pótolni. A jó sebességű 30-as meg sokkal több utasnak jelentene jót. De hát ugye...
>Nem védendő Imrénket, de ha vasútüzemvitel szempotnjából nézzük a történteket, akkor ez valóban egy tehervonat volt. Őt nehéz is lenne. De azért annyit tudnia kellene, hogy nem vasútüzemiseknek beszél, hanem nem vasútüzemiseknek. Aki meg látta a tévében, aztán azt hallja, hogy tehervonat, azt mondja: "Ez meg hülye. Vagy fogalma sincs, hogy mi történt." Ami(k) lehet, hogy igaz(ak) is :-)))
A MÁV mindenféle PR-anyagaiban azt szokta feltüntetni, hogy a Székesfehérvár állomásra 10 milliárd fölött nyer a lottón vagy EIB-forrásokat vágnak hozzá addig, illetve kb. 30 milliárdot a Kohéziós Alapból akar a Tárnok - Fehérvárra ráverni. Ez persze nem idén lesz. Majd jövőre (...)
Egy térképet keress színes vonalakkal országszerte + táblázatokat - a régi mav.hu-n korábban megtaláltam, most az újon hadd ne keressem.
Az alapproblémához (borzasztó gyors vonat a 30-ason):
látom, holnap ilyenkorra bebizonyítjátok, hogy meg lehet csinálni. Költségeket ugyan már megint elfelejtetek számolni,
Erről jut áttételesen eszembe:
Meg tudja saccolni azt valaki, mennyibe kerülne annak az állapotnak a (vissza?)állítása, hogy a 30a mindkét vágányon Kelenföldtől Fehérvár bejáratig végig 120 legyen?
Semmi 160, sem 140, nincs új biztber, és engedélyezés, csak egy sima egyszerű 120-as pálya, ami talán néhány évig annyi is marad.
- Szerintem meg nem feleseleges, főleg, ha 2010-től metró is lesz tán ott."
- De addig felesleges.
Nem. Hozzászólásaidból kitűnik, hogy egyáltalán nem láttad még élesben, mekkora utasforgalom jelentkezik Kelenföldön, még metró nélkül is.
pénzügyileg szarban van az ország
Mindenre akad pénz, ha akarják.
És a budapesti tömegközlekedést nem csak 2 millió ember használja, látom, egy későbbi hozzászólásban ezt is felvetetted.
Az alapproblémához (borzasztó gyors vonat a 30-ason):
látom, holnap ilyenkorra bebizonyítjátok, hogy meg lehet csinálni. Költségeket ugyan már megint elfelejtetek számolni, de hát ezen már meg sem lepődök. Azon inkább, hogy nem gondolkoztok el azon, hogy egy ilyen hűdegyors vonat elől Fehérvárig hány lassabb vonatot kell vélrevágni, Szabadbattyán után pedig hány vonat kitérőzik, várakozik kereszt miatt.
Összegezve: hány száz, hány ezer embert szívattatok meg a Budapest - Zágráb álomexpresszetek miatt (melyeken vonatonként ha 15 fő utazik, már sokat mondtam). És került mindez x milliárd forintba. Bravó.
Pl. az sem igaz, amit az inflációról írsz (mert amíg x az infláció, kamatoztathatod is a pénzet, általában y nagyobb x kamattal), de az meg végképp nem, amit a Dezsökröl. (Ebben a kornkrét esetben.) Ugyanis itt valamiféle opció lehívásáról volt szó, eleve kialkudott áron. Persze ettöl még az igaz általában, hogy nagyobb tételben olcsóbb.
Egy kicsit OFF, de ha kipróbálájátok, onnét már ON !
Nálam tök jól megy !
Szóval:
Innen lehet letölteni:
http://www.voipbuster.com
Ezzel a progival ingyen lehet hívni az alábbi országok vezetékes számait:
Australia Austria Belgium Canada China Czech Republic Denmark Finland France Germany Greece Hungary Ireland Italy Luxembourg Netherlands Norway Poland Portugal Spain Sweden Switzerland Taiwan United Kingdom United States
HASZUTMAFOR:
A gyors regisztrálás után azonnal kezdeményezhető a telefonhívás. Ha jól értettem a honlapjuk gyors átfutása alapján, 1 euró egyszeri befizetésével a hívás ideje korlátlan, de addig egy percenként megszakad a kapcsolat. Persze, akit ez nem zavar, annak még ezt a pénzt sem kell kifizetnie.
Ez pont nem igaz, ezért is épül egyben a Bosnyák térig.
Mert minnél többet veszel, annál olcsóbban veszel, így arányában olcsóbban jön ki a Kelenföld-Bosnyák közötti metróépítés, mint ha két szakaszban építenéd meg. Na meg ott van az infláció is, ami a másik később épülő szakaszt drágítaná még.
Ezért fajlagosan drágább a kis szériás beszerzés mint a nagy, ha nem 10 ezért is jól csinálják a más vasúttársaságok, hogy "nagy" tételben vásárolnak mozdonyt vagy járművet, és nem kis tételben hosszan eltolva, ha mi is egyből vettünk volna vagy 23 Dezsőt anno, biztos olcsóbb lett volna, mint 13+5+5 megoldásban. Finanszírozásban meg lehet nem jártunk jobban, mint ha akkor felveszünk egy nagyobb hitelt 23 szerelvénynél (a bankok nagyobb hitelnél kedvezményekre is képesek), mint most több darabba kissebb összegeket hiteleztünk be.
Taxx ugyebár azt állítja, ha jól értem (javíts, ha nem), hogy - a többek által felvetett kiindulásai alappal ellentétben - a mellékvonalak megfinanszírozottsági aránya sokkal rosszabb, mint a fővonalaké. Ezt azzal támasztja alá, hogy a költségeknek nagyobb hányada esik a mellékvonalakra, mint a bevételeknek.
"Így, mi lesz 2010, meg 2015-ben, azt szerintem még te sem tudod. Ne a mának építsünk, hanem a jövőnek..."
Alátámasztom és támogatom, de akkor is igazságtalannak érzem azzal szemben, hogy mondjuk milyen utak vagy vasutak vannak az országban (minőség)...
Ez a metró csak 2 millió embert érint. Fontos, de talán több részletben kisebb kölcség lenne.
"Ezt a feltételezésedet az ottani utasszámok is alátámasztják?"
Nem, de Déli - Kelenföld közel van egymáshoz (amugy mondjuk a Goldoni miért nem a Déliből indul?) és ez elvileg egy nemzetközi vonat. Persze belföldi IC-nek is számít elismerem.
"Aki a mellékvonalak megszüntetésétől várja a veszteség csökkenését, az - na mondjuk azt finoman hogy tévúton jár.
Én a magam részéről egyetértek azzal, hogy nyilvánítsuk ki, a mellékvonalakra politikai okokból szükség van, nem szüntethetők meg, ergo finanszírozásuk emiatt állami feladat és pont."
Vasútbarátként mondom azt felesleges jópár vonal a napi 3 pár szóló bz miatt, azért ha csak 1%, de az 1% is pénz.........
Politikai célbol viszont felesleges megtartani bármit, ez a baj mindeki csak politikai szemmel nézi a MÁVval kapcsolatos kérdéseket.
"2005. augusztus 29-étől újra közlekednek a PécsGyőr, GyőrPécs közvetlen vonatok. Győrből Pécsre vasárnap délután és péntek délután, Pécsről Győrbe pedig szombat reggel és hétfő reggel indulnak a szerelvények."
"Amennyiben olyan döntés születne, hogy Sásdon nem állnak meg egyes InterCityk, úgy a vasúttársaság legközelebb Dombóváron biztosítja a csatlakozást az IC vonatokhoz."
Szlovákiában a decemberi menetrendváltástól újra közlekednek majd a személyvonatok Privigye és Németpróna (Prievidza - Nitrianske Pravno) között a 144-es vonalon (12 km hosszú).
A vonalon 2003 februárjában szünt meg a személyszállítás, akkor 25 vonalon álltak le a személyvonatok, azóta a 144-es vonallal együtt 12-n indul(t) újra a személyforgalom valamilyen formában (egyébként mindössze kettő vonalon szünt meg mindenféle közlekedés).
Te még ezt az 1 %-os nemzetközi vasuti utas részarányt is csökkenteni igyekeznél? :))
Amúgy odafelé a Budapest-Brüsszel járat, majd a vonat Luxemburg felé valóban még csak-csak szóbajöhet, de ezt a következő németországi belföldi ide-oda utazgatást Eurolines busszal aligha tudom elképzelni.
"Milyen jeggyel járható az alábbi kanyar? Körmend 13:55 - 9154 - 14:57 Hodos 15:50 - 9153 - 16:14 Zalalövő Elégséges a belföldi jegy, vagy nemzetközi jegyet kell váltani?"
A teljesen szabályos változatot mondom ( a szabálytalanokat majd elmondják mások).
Ehhez az úthoz gey Körmend-Zalalövő-Hodos (Gr.)-Hodos nemzetközi menerttérti jegy kell.
Ez a magyar szakaszon 60 %-os, a szlovén szakaszon (kemény 1 km) 50 %-os kedvezményt ad. Ebből láthatod, hogy a menettérti jegy olcsóbb, mint az egy útra szóló.
Az ára: 1224,- Ft
Ezt a jegyet bármelyik magyar nemzetközi pénztárban elővételben megválthatod.
Körmend állomáson van nemzetközi jegykiadás, de tavaly (is) megdöbbenve olvastam, hogy nemzetközi jegy kiadását csak a vonat indulása előtt 24 órával lehet kérni!
A pénztárosnál rákérdezetm, hogy ez vicc, vagy komolyan gondolják, ő megnyugatott, hogy ő akár fél napos határidővel is vállalja, de a kolléganője nem biztos:(
Szóval arra ne számíts, hogy ott a vonatindulás előtti percekben ezt megveheted, de lehet, hogy, ha a délelőtöt rászánod és szépen mosolyogsz, akkor kiadják.
Létezik Zalalövő-Hodos viszonylatban egy 70 %-os kedvezményt nyújtó kishatárforgalmi jegy, aminek az ára menettérti útra (Zalalövőp-Hodos-Zalalövő:) elvileg 510,- Ft , de ezt nem biztos, hogy Zalalövőn kívül a többi állomás is hajlandó kiadni, illetve az már nem szabályos, ha ugyanazon a vonaton a belföldi és ezt a nemzetközi kishatárjegyet kombinálod.
Persze, ha egy korábbi vonattal elmégy Zalalövőre, és ott veszel ilyen jegyet és ott szállsz fel a vonatra, akkor OK a dolog.
Azt nem tudom, hogy a zalalövői pénztár mennyire rugalmas, ott 24, 48 órával, vagy több héttel előtte kell bejelenteni az igényt egy ilyen bonyolult nemzetközi jegyre:))
Egy telefonhívással kiderítheted, ha felhívod a zalalövői állomást.
indulás: Budapestről augusztus 9 (10) aug10: Clervaux aug16: Saar Brücken aug17: Köln érkezés: aug21: Budapest
2 személy (26, 27 éves).
Feltételezem, hogy akkor a 26 éves is már betöltötte a 26-ot.
Pech, mert ekkor drágább.
Ehhez a csalinkázáshoz mindenképpen a C zónára érvényes 1 zónás InterRail és a 3 napos Luxemburgra (CFL) érvényes EuroDomino jegyet ajánlom.
Az árak:
Az InterRail bérlet a C zónára (16 napos érvénytartammal - szabad utazás Ausztria, Svájc,Németország,Dánia államvasúti hálózatán és több, de nem minden magánvasúton is):
26 év felett: 58.344,- Ft
Ez ugye Hegyeshalom határponttól/ig érvényes.
Ehhez a kiegészítő jegy nemzetközi díjszabás alapján a MÁV szakaszra 50 % kedvezménnyel:
Bp.- Hegyeshalom (határpont):
2423,- Ft egy útra (menettérti útra a duplája)
Győr-Hegyesahlom (határpont):
714,- Ft egy útra (menettérti útra a duplája)
Hegyeshalom állomás-Hegyeshalom határpont:
128,- Ft egy útra, (menettérti útra a duplája)
Ezt az 50%-os kiegészítőt az InterRail bérlet váltásakor vegyétek meg.
Olyat lehet variálni, hogy odafelé pl. Budapesttől, de visszafelé csak Győrig, vagy viszont, stb.
Ezzel Trier-Igel (határpont) útirányon át közelíthetitek meg Luxemburgot (Franciaországon át NEM!).
A német-luxemburgi határtól az EuroDomino jegyet használhatjátok:
A luxemburgi vasútra (CFL) Magyarországon váltott 3 napos EuroDomino bérlet 26 éven felülieknek: 5610,- Ft
Az EuroDomino jeggyel 1 hónapon belül az általatok választott 3 napon szabadon utazhattok a luxemburgi vasúthálózaton, vagyis lesz egy napotok odaútra , egy visszaútra és egy ott még utazgatni egész nap.
Amúgy, ha még szeretnétek Luxemburgban utazgatni, feltétlenül vegyetek Oeko-Billje nevű napijegyet, az ára 4,60 EUR (1173,- Ft) és reggel 8.00 után az ország teljes tömegközlekedési hálózatán érvényes napijegy (vonat, helyközi busz, helyijárat). Szerintem bombasztikus ajánlat, lásd itt: http://www.vdl.lu/page_1445654.html
Lehet, hogy oda és visszaútban is megérné az EuroDomino helyett, de őszintén megmondva nem tudom, hogy a vonaton a kalauz is ad-e vagy csak elővételben van, illetve, hogy visszaútban nem 8.00 előtt utaztok-e, ezért az országba való beutazás esetére nem merem tiszta szívvel ajánlani.
Menetrend keresőnek használjátok a www.bahn.de oldalt (elérhető az Elviráról is).
Van útvonal szűrő (nektek via Trier legyen) és vonattípus szűrő (lőjétek ki az ICE-t, vagyis ohne ICE funkcióval keressetek, mert az InterRailhez az ICE-re felár/pótjegy kell).
Amivel én mennék odafelé:
Budapest Keleti 20.25 Kálmán Imre nemzetközi gyors
München Hbf. érkezik: 6.21
átszállás
München Hbf. 6.44 Regional Express
Regensburg Hbf. 8.12
átszállás
Regensburg Hbf. 8.33 IC2028
Koblenz Hbf. 13.10
átszállás
Koblenz Hbf. 13.24 IC436
Luxembourg Főpu. 15.39
átszállás
Luxembourg Főpu. 15.45
Clervaux érk.: 16.40
Egyik sem helyjegyköteles. Münchenben csatlakozásmulasztás esetén a 7.39-es IC-vel Darmstadt felé, majd onnan Mainzba és tovább Koblenzbe, onnan ugyanígy.
Van egy másik díjszabási lehetőség is, a City Star jegy, amit Budapest-Trier vagy Saarbrücken viszonylatra menettérti útra váltható.
Ha személyenként veszitek, ICE használat nélkül: 41.055,- Ft, ICE használati lehetőséggel: 46.155,- Ft
Ha ketten együtt mentek és jöttök, végig az út során: 61.583,- Ft/2 fő (ICE nélkül), 69.233,- Ft/2 fő (ICE vel).
A City Star jegynél az oda- és visszautazás között legalább egy szombatnak vagy vasárnapnak lennie kell, és ez az InterRailtől, EuroDominótól eltérően nem "csalinkázós jegy", ezzel csak szigorúan oda-vissza utat tehetsz, nincs lehetőség kerülő vagy oldalutazásra, ott helyben újabb utazásokra, stb.
Ehhez ugye kell szabályosan egy jegy Trierből tovább Luxemburgba is.
Nekem az utitervedből úgy tűnt, hogy Németország különböző helyein időztök, így én az InterRailt jobban ajánlom, amivel ott helyben is bőven kirándulhattok, sőt hazajövet után még Ausztriába , vagy Svájca is kigorhattok a 16 napos érvénytartamon belül még egy kicsit.
"Hogy honnan vesszük a még hiányzó 15 km/h ÁTLAGOT ??"
Rendbe kéne rakni a 30a-t + Fehérvárt hogy Kelenföld - Szabadbattyán között lehessen tartani a 120km/h-t!
Déliből egy megállással Fehérvárott, felgyorsulna a dolog és akár 1.15 óra alatt elérné a vonat Siófokot, legközelebb Fonyód, Kanizsa és semmi több megállással...
Kelenföldön sztem felesleges lenne megállásra pazarolni az időt........
Üdv!
Halkan megsúgom, hogy a tehervonatoknak is van menetrendje, bár lehet,
hogy tudsz róla. A vasútnál ez is hivatalos, de a szállítmányok ezt nem
kérik számon. (Legfeljebb a megrendelők.) Ezenkívül vágányzári menetrend,
(mert akármilyen kevés pénz folyik is a vasúthoz, azért csak folyik a felújítás),
+ nyári, téli menetrend, stb. is előfordul(t).
Ámde mivel a teljes veszteségből kb. 1%-kal (se) részesülnek, ezért irrelevánsak a helyzet megoldása szempontjából. (sőt, politikailag a megtartásuknak több a hozadéka, mint amennyibe kerülnek, de ez más ügy.)
Aki a mellékvonalak megszüntetésétől várja a veszteség csökkenését, az - na mondjuk azt finoman hogy tévúton jár.
Én a magam részéről egyetértek azzal, hogy nyilvánítsuk ki, a mellékvonalakra politikai okokból szükség van, nem szüntethetők meg, ergo finanszírozásuk emiatt állami feladat és pont.
De továbbra is azzal számolok, amivel te, hogy 50%-on van bevétellel lefedezve a személyszállítás pénzügyileg, akkor ahol minnél több a személyszállítás, ott logikus, hogy annál nagyobb a lefedezetlen költség is éz ez jellemzi a számok nagyságát is ami nincs lefedezve, és akkor még ez párosul a sokkal nagyobb kiszolgálási költséggel, ami szükséges a nagyobb személszállításhoz.
Tehát ha a mellékvonalon van X millió bevétel, aminél 2X a kiadás, tehát X a lefedezettlen azaz a veszteség, addig a fővonalon nagyon SOK X millió bevétel, és KÉTSZER NAGYON SOK X kiadás esetén keletkezik NAGYON SOK X veszteség. Na a NAGYON SOK X veszteség az nagyon sokkal több, mint az X veszteség.
Ezért mondom, hogy matematikailag lehetetlen a dolog.
Nem hiszem, hogy be tudnád bizonyítani, hogy a mellékvonalakon (kb. 2000 km) a tervezett 77 milliárdos veszteség(!) 10%-a keletkezne. (A hálózat kb. 30%-án).
A 2-3-5 pár vonat milyen szolgáltatás???
Egyébként, a statisztikák szerint az utazók 10%-a a vasutat választja, az ilyen területeken ez az arány mekkora?
"Még 1 kérdésem lenne! Svédországban szeretnénk (4 fő, 28, 25, 22, 21 év) vonattal megtenni a Södertälje Syd - Göteborg Central közötti távolságot.
(2005. 07. 05.,
16:53 Södertälje Syd - 18:16 Hallsberg stn
18:30 Hallsberg stn - 20:52 Göteborg C)
Kérdésem: tudunk -e ezekre a vonatokra Mo.-n, forintért jegyet venni?"
NEM!
Valamennyi kötelező, vagy fakultatív helybiztosítással közlekedő svéd belföldi vonat globáldíjas. A MÁV-nak nincs számítógépes nemzetközi jegykiadása, ami ehhez kellene, így nálunk ezekre a vonatokra nem lehet jegyet kiadni.
Az igénybevenni kívánt második vonat IC, így emiatt erre az összeköttetésre nem adható ki nálunk jegy.
Igazából, ha sokat utaztok Svédországban, akkor az EuroDomino-t ajánlom, ami itthon megvehető, illetve az ott megvehető nyári bérletet, de ha csak ezt az egy utat teszitek meg vonattal, akkor ott a helyszínen történő - lehetőleg elővételi -jegyváltást.
Vagy kint olcsóbb? Nemzetközi diákigazolványa mind a 4 főnek van.
A fentiek miatt csak kint veheted meg.
A nemzetközi diák dicséretes, ad is múzeumbelépőknél kedvezményt, de vasúti jegyárkedvezményre nem jogosít.
Sajnos a svéd vasút honlapja angolul nagyon kevés infót tartalmaz...
Próbáld meg a svéd nyelvű részt.
Én is ott találtam meg, hogy ennek az Általad kinézett összeköttetésnek a 2.o. menetdíja 445,- SEK.
Ha többet vonatoztok svéd földön, akkor figyelmetekbe ajánlom a nyári akciós vonatbérletüket - SJ Sommarkort a neve: 15 napon belül 5 nap: 2000, SEK, 15 nap: 3000,- SEK.
Még a mellékvonalak témához annyit, ha ennyire bajuk van vele akkor már rég külön elkszámolásuvá tették volna a mellékvonalakat, csak aztán kiderűlt volna, hogy hoppá, nem is itt kéne megtakarítani a dolgokat:-)))
Mit nem hiszek el, én nem a gép előtt vonatozok, hanem járom az országot, az eldugott mellékvonalakat is, és látom, hogy itt egy forintot nem költöttek semmire, így egy szem Bz pár személyzettel, ami működteti a mellékvonalat, levonva a pár fizető utast, matematikailag képtelenség, hogy nagyobb veszteséget termeljen, mint egy fővonalakon rohangáló üres 7 kocsis szerelvény, aminek állandóan csinálni kell a pályát, és minden állomáson 5 kiszolgálló ember kell műszakonként, és vonatonként 2 jegyvizsgáló a vezér mellé még.
Itt a 100(a), a figyelembe véve az S meneteket, és a gyérebb vonatokat (este, csúcsba az ellenkező irány...stb), jó ha 60%-os kihasználtság kijön az összes nem tehervonatra kivetítve. Így 40% veszteség minden vonatnál a vonalon, ami nincs bevétellel lefedezve, mert üresen megyen. Valamint itt számoljuk még hozzá a személyzetet, és a pályakarbantartást. Valamint a sokkal többe kerülő eszközpark biztosítását, mert egy szili+posta Bhv-ra azért többet kell költeni, mint egy szem Bz-re.
és minden második állomáson tárcsával integetö néniket-bácsikat látok, egy-két helyen sorompó-tekergetöket, esetleg Bz-szétkapcsolót, váltóállítót, sok állomáson pénztárost stb., a vonatokon - esetleg két - jegyvizsgálóval találkozom.
Na ez az, ami nem igaz. Mezőcsát és Hejőkeresztúr között nulla a személyzet, a vonaton 1 jegyvizsgáló és egy vezér szolgál, Mezőcsáton meg 1 forgalmista-pénztáros van. Persze ez most felszorozva műszakonként (este zárva az egész vonal). De a jegyvizsgáló kimegy a fővonalra is, a vezérnek is van máshol fordája, így nem csak a mellékvonalért van felvéve.
Ott van Hidasnémeti-Abaújszántó, széntén nulla vasúti személyzettel már. Azért, mert Rudabánya felé extrém sok tekerős sorompó van, nem azt jelenti, hogy ez a jellemző, ott az ellenpélda a Szilvásvárad-Putnok vonal, ahol a jegyvizsgáló teker, itt is nulla a kiszolgálló személyzet, csak 1 fő vezér, és 1 fő jegyvizsgáló.
Így kérnék szépen konkrétumokat is, hogy a leírtak melyik mellékvonalon vannak?
Én egyszer egy olyan számot látnék, hogy egy fővonal és mellékvonal összehasonlítása, bevétel-kiadás szemszögből, és nem hinném, hogy a mellékvonal lenne nagyobb veszteségű. Persze kéretik itt beleszámolni a rengedek S menetet is, ami a 100-ason nap mint nap megyen, ha ezzel hasonlítanán össze.
Ja, jött egy levél a Rendőrségről is! A visszaélés közérdekűadattal vétség gyanúja miatt bűncselekmény gyanújának hiányában a feljelentést elutasították.
Indoklásból idézek:
A belföldi és nemzetközi díjszabások (árképzés rendje) a MÁV Rt és a GYSEV RT Személyszállítási Üzletszabályzatának II. része tartalmazza, amely mindenki számára hozzáférhető (interneten akár ingyen is).
a MÁV Rt egyéb módon is hozzáférhetővé teszi a kezelésében lévő közérdekű adatokat, például a feljelentésben említett kiadvány terjesztésével (még ha az nem is mindig akadálymentes), illetve a vasúti információs rendszer működtetésével, amely lehetővé teszi a személyes, illetve telefonon vagy Internet útján történő információszerzést is.
A visszaélés közérdekű adatokkal bűncselekmény kizárólag szándékosan követhető el, így a bűncselekmény gyanúja nem állapítható meg, ha külső okok akadályozzák az adott kiadvány értékesítését, vagy az adatokhoz való hozzáférést.
Az egyéni kérelemre megtagadott információszolgáltatás sem sérti meg a közérdekű adatokra vonatkozó rendelkezéseket, ha a kérelem olyan közérdekű adatra irányul, amelyet az adat kezelője egyéb módon már hozzáférhetővé tett.
Összegezve a leírtakat megállapítható, hogy a közérdekű adatok rendes áramlásának időszakos és lokális (nem minden területen megjelenő) elakadása önmagában nem alapozza meg a tárgyalt bűncselekmény gyanújának megállapítását.
Az biztos, hogy fellebbezem a döntés ellen, hiszen az adatok eltitkolása se nem időszakos, se nem lokális és szándékos cselekmény része, azokat a MÁV Rt sehol nem hirdette ki és sehol nem publikálta. Van továbbá olyan TCV Különleges Melléklet, amit még SOHA SENKI nem látott
Miert az elvirara kellene feltenni, hogy megkeverjuk a jonepet? Tessek egy aldomaint gyartani, bevezetni bannerekkel, odamennek es szepen tallozhatnak. Egy POST-os urlappal meg mehetnek az eszrevetelek. Meghozza vonalszam es esetleg vonatszammal, hogy a statisztika konyebben elkeszitheto es atlathato legyen.
Ha megvannak a .v0 fájlok (amiből a szolgálati menetrendkönyv készül), akkor abból egy pillanat a Makaó programal elvira.dat-ot készíteni. Azt fel a netre, megjelölni, hogy ez nem a mostani, csak úgy, majd egyszer talán ez lesz érvényben... :(
És az nem számít, hogy hány utas van? És hány fizetö?
Ha egy olyan vonalon, ahol naponta 2, 3, 5 vonatpár jár (mondjuk szóló vagy kétrészes Bz-k 5-10 utassal átlagosan), és minden második állomáson tárcsával integetö néniket-bácsikat látok, egy-két helyen sorompó-tekergetöket, esetleg Bz-szétkapcsolót, váltóállítót, sok állomáson pénztárost stb., a vonatokon - esetleg két - jegyvizsgálóval találkozom. Akkor vajon nem juthatok arra a következtetésre, hogy kizárólag az alkalmazottak költsége bizonyára nagyságrenddel nagyobb a vonal teljes bevételénél. Vagyis itt a vastag veszteség.
Ezek szerint összefutottál G. K-val is... :) Bírom a csávót, jó fej, logikusan gondolkodik, már jó ideje a Mávnál van. Sztem sokra fogja még vinni. Sajnos nem ennél a cégnél... :(. A telefonos kontingens elfogyása esetén tényleg hülyeség, hogy megtelt a vonat. De ezt sok volt pénztáros nem tudja/akarja felfogni. Ők nem annyira empatikusak. :(
Jozsi, de jo iranyban kapizsgalsz. Csak add hozza, majd ha elkeszul es a bazi nagy autopalya fejlesztes hazankban es bevezetnek egy mar az elejen megbukott most mukodgeto elektronikus uthasznalati dij fizetesi es ellenorzo rendszert, akkor mennyiert mesz az adriara Szolnok megyebol, vagy mennyibe kerul a Gugul baratunknak majd az orszagot atszelo kamionos autopalya tarifa.
Akkor majd mennenek az autopalya epiteskor tonkrevagott utakra, aminek felujitasara mar nincs penz=>kialakul a teljes kozuti kozlekedesi kaosz.
A mellékvonalak rendkívül nagy veszteségének tagadása, elkenő , elfedő mismásolás, az elmulasztott intézkedések következményeinek tagadása.
Pedig ezt én is tagadom, hogy rendkívűl nagy veszteség a mellékvonalakon keletkezne.
Mert miért is? Azért, mert te írtad valamikor, hogy a személyszállítás 50%-ban van finanszírozva, a többi veszteség. Na már ebből kiindulva, hol van a legnagyobb személyszállítás? Valamint hol kell ezért 2 vágányú vonalakat fenntartani szolgálattal. Mert nem a tehervonatok miatt az biztos. Akkor hol keletkezik a legtöbb veszteség?
Igen nekünk is 2 hét múlva Zadarba, pályán 130-al, itthonról hajnal 3-4 -es indulással (hogy 7-8-ra a határon legyünk Letenyén) a 700km-es utat úgy tervezem a 2002-es Rab-szigeti út után (600 km, de kevesebb autópályán), hogy 13-14 órára ott leszünk pihenőkkel, és ez itthon 1150- Ft matricába (10 napos, Hungary Card-50%), és 10.000 Ft-körüli Horvát pályadíjba kerül, és saccra 18.000-Ft üzemanyagba, amiért tele pakkokkal 3 -an utazunk le. Ebben sem a busz, sem a vonat jelenleg nem versenyképes.
Amúgy az én vasúti jövő víziom, hogy az elővárosban Budapesten a közös bérlettel van nagy jövője a vonatnak, és remélem ezt meg is fogják lovagolni a majdani vasúti társaságok. Nagy távolságnál, az autópályák miatt egyre kevésbé látom a vonatot versenyképesnek. Igaz, nőnek benzinárak, de a vonatnál is áremelést okoz ez, meg majd a jövőben lesznek alternatív üzemanyagok, amikkel kedvező lehet az autó üzemeltetés, vagy is nem lesz sokkal drágább. A nagy távolsági utaknál egyedűl a 200km/h feletti sebességű vonatoknak van jövője szerintem, de itt is a fapados légitársaságok térhódítása miatt maximum 5 órás vasúti utazás esetében, ennél hosszabb útnál a repülő várható egyeduralkodónak. Egyedűl a teherszállítás terén remélem, hogy előbb utóbb belátva, és meghozzák a szükséges teherautó ellenes intézkedéseket, és ezzel növelve a vasúti teherszállítást, mert a legfrissebb adatok alapján, amiket én maximálisan elhiszek, 20-szor nagyobb kárt okoznak a teherautók az országnak, mint amennyi bevételt teremtenek. Így én a 12,5 t-nál nagyobb méretű autók teljes kitiltását látnám célszerűnek. Építsenek a cégek iparvágányokat, és furikázzanak a nagy teherrel a vonatok. Én már előre félek a Román-Bulgár EU csatlakozástól, onnantól belefullad az ország e teherautó forgalomba. Nem tudom van-e valami kimutatás, de a Thököly-Hungária sarkán figyelve a Hungária krt. teherautó forgalmát, én itt 5 év alatt számottevő növekedést vélek felfedezni. Elég megnézni a frissen felújított M0-ást, kedden arra menve, friss nyomvályúkat láttam végig a szélső sávban, és a 80-al menve döngettek el melettem a kamionok. Ennek véget kell vetni.
De ez csak az én vizióm, így kiváncsi vagyok a mások hosszú távú elképzeléseire is.
Vegre latod ott is az atalakulas eloszelet, ami mint tudjuk egy "mamutnal" nem megy egyszeruen.
Az abonyi esetre visszaterve jo lenne a tervezetet is feltenni az internetre. Szerintem most mar PC-vel gyartjak es nezik a menetrendeket, egy export nem lene bonyolult. Az utazokozonseg nagyobb hanyada diak is, illetve az utazokozonseg valamilyen formaban ha nem is kozvetlen erintkezhet az internettel.
Egy jo informatikai hatterrel sokat lehetne lenditeni minden teruleten. En elgondoltam ezen a heten, hogy KOFI-s vonalon hogy lehetne megoldani az elektronikus menetigazolvanyt. De ide sorolhatnek egy adatbazison alapulo menetrend statisztikai es forgalomszervezo alkalmazast.
"Abonyi lakos vagyok, kedden (2005.VI.27.) reggel Édesanyámat kísértem ki az állomásra, megláttam véletlenül a kiírást, miszerint, el lehet kérni a 2005/2006-os tanévre a menetrendtervezetet véleményezésre. Gondoltam, próba szerencse elkérem, megnézem, hogy milyen is...
Itt kezdődtek a problémák, a pénztáros nő késségesen oda is adata, kisétáltam vele a peronra, Édesanyám felszált, addigra ott is volt mellettem a takarítónő, nem túl kedvesen leszólított, hogy mit képzelek magamról, hogy elviszem (maximum 5 perc volt az egész), adjam vissza azonnal. Mi mást tehettem volna, odaadtam Nekik. A menetrendre mellesleg azért lennék kíváncsi, mivel Szegeden tanulok, és nem teljesen mindegy, hogy milyen a közlekedés.
Kérdésem, hogy ez csak a mi településünkön van így, vagy ez a természetes?"
Ma tettem egy tiszteletlátogatást a MÁV Rt. Személyszállítási Üzletágához. Sőt, mindjárt kétszer is, mert kiderült, hogy csak 14-re várnak, én meg 13 órára emlékszem. Ráérő időmben egy gyors ebédet követően a Keleti pályaudvaron nemzetközi díjszabásokat kértem betekintésre. Nos a dolog nem volt zökkenőmentes. A Keletisek tanulva a múlt hibáiból ötletszerűen összeszedtek valahonnan egy kupac szabályozást. Lett is mindjárt három InterRail szabályozás is! Csakhogy az egyik már rég lejárt, a másik hatályos volt, de hiányzott a vége, a harmadiknak meg volt a vége, csak nem volt átvezetve a módosítás. Utóbbi kettő egy borítóban volt benne. Az EuroDomino is hegyekben állt. Összességében elmondható, hogy a kezembe adott díjszabások mindegyike rossz volt, én kerestem a kupacban végül nekem tetszőt. Volt mozgássérült, meg vakok utazását szabályzó melléklet, volt olyan is, mely még át volt kötve, de már hatályát vesztette, tehát kár is róla a papírcsíkot levenni A táviratban, illetve a MÁV Értesítőben megjelent szabályozások 0%-a volt elérhető
Szegény ügyeletes tiszt nem volt túlságosan képben. Homályosan rémlettek neki a főnöki ukázok, hogy mit nem adhat át betekintésre. Mondtam is neki, hogy ne erőltesse az agyát, mert ha valami butaság eszébe jut, abból baja lehet! Inkább állt mellettem és nézte, hogy mit nézek Aztán megunta ezt is Nem is olyan rég még belföldi pénztáros volt, új neki még az ügyelet világa
Szóval irányba vettem a Pénztárfőnökséget. Az összes ismerős feltűnt a színen. Szokás szerint mélyen átérezték a problémát. Az üzemmérnök úr járt az élen: - Nem hatályos? És akkor mi van? Aztán megszülték, hogy díjszabási kérdésekben a Bagolyvár az illetékes. Mondták, kit kell megkeresnem, mert ő azt kérte, ha megjelenek küldjenek fel, és ő lerendezi ezt a kérdést
Nos akkor nem értem rá rögtön felmenni, de 4-kor már nem volt a bagolyvárban senki, melynek megközelítése egyébként sem egyszerű!
A Kerepesi út túloldalára menet találkoztam egy évfolyamtársammal. Elmesélte, hogy a Keletis Gizi nem tudott a Miskolc-Kassa közötti 5 eurós jegyről, és utána se volt hajlandó nézni. Végül megkapta a jegyet, és lett következménye a dolognak, de ez már személyes adatokat érinthet, pedig szép példája a bürokrácia működésének. A részletek nélkül az ügy tanulsága: ha Devecz úr személyesen (és az éjszaka közepén írt e-mailben) rendeli el egy eset vizsgálatát, akkor hirtelen mindenki vizsgálódni akar, ha csak én írok Hódi Richinek, akkor meg nem történik semmi
Ja, a találkozó a Személyszállítási Üzletág két osztályvezetőjével több, mint tanulságos volt. Mikor egy órával korábban mentem egy ismerősnek tűnő fiatal (30 év körüli) srác megmutatta melyik ajtó lesz az enyém, majd odabent másik kettő 30 év körüli srác dolgozott éppen. Végső soron barátságosak voltak, megbeszéltük, hogy majd visszajövök, mert nem sietek sehova. Úgy emlékszem PONT abban az irodában voltam legutóbb is évekkel ezelőtt, akkor még díjszabási nénik voltak ott, és a találkozó következményeit éveikig nyögte mindkét fél. Azóta a felére csökkent az irodisták átlagéletkora. A következő meglepetés akkor ért, mikor időben mentem, és a két osztályvezető mellett simán elmentem, mert a folyosón korábban útba igazító fiatalemberről és a szintén fiatal kolléganőjéből nem néztem volna ki, hogy ők itt az osztályvezetők.
A harmadik meglepetés akkor ért, mikor nem a stílusom helyességére, vagy a panaszkodással való felhagyásról próbáltak győzködni. Sőt, igazából nem is akartak meggyőzni semmiről (ellentétben az évekkel ezelőtti ottlétemmel). Elbeszélgettünk a MÁV világáról. Elmondtam a véleményemet a dolgokról, ahogy azt itt is megteszem mindig. Kiderült, hogy a véleményünk nem tér el a problémákról, és azok megoldásának fontosságáról. Sőt úgy vettem észre, hogy nekik még nem szóltak, hogy a MÁV nem megreformálható, így minden ellenkezés dacára fiatalos lendülettel megpróbálják kipréselni a minőséget legalább a saját szakterületükön.
Az biztosnak látszik, hogy Devecz úr nem a régi garnitúrával képzeli el a cég arculatát. Ez nem is baj. Úgy látom, azokra a helyekre, ahol nem elsősorban vasúti szakismeretekre van szükség, oda könnyen talált fiatal, terhelhető szakembereket. A szakmai részleggel azonban bajban van. Ott mindenképp a alulról jött emberekre van szükség, és hát a felhozatal ugye
Szóval Devecz úr új színt és felfogást vitt az Üzletág életében, ehhez néhány posztra talált is elhivatott partnert, de messze még az alagút vége és eltarthat még egy darabig míg a termék minőségében is megjelenik az új szemlélet hatása
Azt hiszem én is meglepetést okoztam nekik. Azt hihették, hogy a leveleim stílusában fogok velük tárgyalni és a szakismereteket, konkrét intézkedéseket kérek számon rajtuk, meg persze droidozom minden mennyiségben. Hát nem nyert. Élőben ezt nem így adom elő. A tartalma ettől függetlenül ugyanaz, de az írásaim az írói munkásságom részei! :)
Felvetettem nekik is, hogy ha esetleg a neten publikálnák teljes körűen a díjszabásokat, akkor mindenki jól járna Megígérték, hogy megvizsgálják ennek lehetőségét. Továbbá mikor kiderült, hogy egyikük a CallCenter vezetője (?), akkor megemlítettem, hogy tök üres vonat esetén, ha elfogyott a tíz darab vonatonkénti telefonos helyjegy, nem azt kéne mondani, hogy tele van a vonat, hanem azt, hogy az állomáson váltható meg a pótjegy. Ebben igazat adtak nekem, és azonnali intézkedést ígértek. Spóroltam ezzel magamnak egy levelet
Néhány hónapja Sülysápon kopogott fel hozzám egy kisebbségi néni,hogy megkérdezze,hogyan tudnak ott a forgalmisták mindig annyira egyforma hangon beszélni !!! :-))
Válaszként felhúztam az ablakot,és elkezdtem röhögni :-))
OFF Ez a fórum egy vasutas fórum, úgyhogy ne szóljá be másoknak főleg ne a tapasztaltabbnak és az öregebbnek! Bírd ki, szorítsd össze a fogad! Mert ha nem, el leszel hárítva és aztán... ON
Magaban a deli partban kevesebb a lassujel mint az utvonal osszess tobbi reszeben. De mar javul az egesz arany, pl. a sokat lefogo Szabadbattyani 5-os valto is teljes sebesseggel jarhato!
Kisiklott két tehervagon Győrben június 30. 17:37 [Havaria] A győri pályaudvaron 15 óra 10 perckor baleset történt, egy tehervonat két kocsija kisiklott. A megdőlt, de fel nem borult teherkocsik miatt a pályaudvar ezen részén a vonatok csak egy vágányon közlekedhetnek, amely késéseket, torlódásokat okoz az esti órákban is. A balesetet valószínűleg műszaki hiba okozta. Személyi sérülés nem történt. A helyreállítási munkák azonnal megkezdődtek. A siklás érdekessége, hogy az Index információi szerint a balesetben szereplő vonatba volt besorozva az egyik francia Turbotrain vonat is. E gázturbinás motorvonatokból a 70-es évek elején készítették ötöt, hogy a nem villamosított vonalakon közlekedjenek nagy sebességgel. A vonatok azonban nem váltak be szülőhazájukban, Franciaország most eladta őket Iránnak, ahova Magyarországon keresztül utnak el.
A pályán sokkal gyorsabban nem mehetünk, tehát a különböző utasvédelmi és egyéb forgalombiztonsági okokból elrendelt útátjáró, stb. lassításokat kel kiiktatni.
Például Balatonaligától-Szentgyörgyik meglévő kb. 200 gyalogos átjáró mindkét oldali fedezésére felveszünk 3x400 embert. ők lezárják az átjárókat míg mi arra megyünk.
Gyalogatjarok.
Figyeld meg legkozelebb, hogy latsz-e jo par tucat helyen sinszallal parhuzamos vasbeton talpfakat, aztan majd elmondom miert van az ott.
> A termelési támogatás, = nyílt állami támogatás, a személyszállító piac egyik (vmiért kitüntett) szereplője számára.
Ezt más alágazat nem kapja.
És itt mindjárt odaérünk a vasutasok által sűrűn emlegetett második hamissághoz.
Az állam megrendeli.................de nem fizeti.!
Nem igaz, hazugság, lódítás, tódítás.
A kép úgy lesz teljes, ha szót ejtetek még a bevételek azon nem elhanyagolható forrrásáról, hogy a jegyárak államilag kötöttek. És mindjárt idézhetném is be a korábbi táblázatunkat:
Átlagos menetdíjak Európa országaiban. 2005. januári adatok teljesen átlagos 300 km (168 mérföld) távolságra az utazás napján megváltott másodosztályú városközi teljesárú menetjegy. Angol fontra átszámítva az érvényes árfolyam szereint.
Így kérdeztek ti, avagy egy MÁV információs szürke hétköznapjai
Melyik sínre álljak, ha jön a vonat?
Nem tudok rámenni a 4. és 5. vágányra?
A 15.49-es IC-nem mikor van a becsapódása Budapestre?
Kerékpárral hogyan juthatok el Budapestre?
Melyik vágányra üljek, ha jön a vonat?
A kiírásnál mit jelent a jobbra kifejezés?
A 16.11-es vonat mikor indul?
Mennyi egy vonat Nagyváradig?
Milyen kapcsolatom van Nyíregyházán?
Nem tudja véletlen, melyik napon kell menni Kenesére a táborba?
Variációk Intercity vonatra: Missisipi, Sziszi, Intercici, Interspar, Intenzív, Interkitti, Arizona, Interpol, Centercity, Icipici
Holnap melyik a legközelebbi vonat Miskolcra?
Van-e valamilyen áttétel Békéscsabára?
A 9.10-es vonat most hánykor indul?
Harminc napos jegyünk van, nem kell csinálni vele semmit?
Melyik vágásról megy a vonat?
Négy óra tíz az hány óra?
Ha nem a 8.49-essel megyek, nem csúszok el?
A beszállás mikor kezdődik a Szalkai vonatba?
Szegedre hogy megy vonat, amiből nem lehet kiszállni?
A kismarjai út hányas vágányon lesz?
Hányas kocsiállásról megy a szegedi?
Ez a vonat nem ülőhelyes ugye?
A Tisza nevű vonat hogy néz ki?
A vágányszám az alagútban lesz kiírva?
A 6.40-es vonat Cegléden is lerak?
A mentesítő vonat elfogyott?
Az egész osztályú menetjegy mennyibe kerül?
Nyíregyházára 4 között mikor megy vonat?
Karcagra mikor megy a 3 óra?
Pontos idő: 15.18. Hölgyutas roppant figyelmes kérdése:
- A 13.22-es még nincs kiírva, mikor megy?
A 9 és 10 óra között mikor megy a Keletiből vonat Győrbe? De nem konkrétan Győrbe, csak hogy Győrbe lehessen eljutni.
Van most valami eltérítés Pest felé?
12 óra után Hajdúszoboszló magasságában mikor közlekedik?
Intercity a kilences mikor indul?
A Nyugati melyikbe áll be?
Tavalyi menetjegyem van. Gyári. Érvényes még?
A 15.22-es vonat megáll Hadházon az első kocsitól az utolsóig?
Mekkora a jegy Püspökladányig?
Melyik vágányra szálljak, ha jön a vonat?
Biciklivel akarok Nyíregyházára menni. Kell nekem arra valami jegyet venni?
Nyíradonyból legutóbb mikor fog vonat jönni?
8.27-kor indul. Mit jelent ez?
És akkor a Keletiben csak egyik vágányról a másikra kell átmászni?
Mennyi kerül Miskolcig 1 egész jegy?
Szeretnék megszakadni. Igazolást hol kérhetek?
Ragasztanak az IC-re kocsit?
A püspökladányi vonat mikor alakít csatlakozást Biharkeresztesre?
Nyíregyházának mikor tudok menni?
Karcagra félgyorsított mikor indul?
A Nyugatiból a 29.05-ös mikor indul?
A pesti gyors itt ketté lesz szakítva?
Ez állóhelyből indul?
Mikor megy keszthelyi fürdővonat?
A 17.12-es normál natúr gyors?
Fonyódig mit kell nézni?
A nyugdíjas jó az InterCity-re?
Konyár körül mikor megy Debrecenbe vonat?
A Kökin mikor áll meg a vonat?(Kőbánya-Kispest)
És mennyit csinál a vonat?
Hanyasból megy a vonat, mert szeretnék kimászni?
Most azonnal nemsokára mikor indul a következő repülő Egerbe?
Az IC nem kanyarodik ugye?
Még nincs kiugorva a betű vagy a szám. Addig nem lehet beülni?
A 13.06-os mennyi idő alatt csinál fel Budapestre és hova?
Melyik van közelebb Ausztria vagy Bécs?
De ki tudja, meg az is lehet, hogy ennel ujabb nyomvonal is lesz vmikor, ha politika ugy diktalja majd...
Amugy a tavolsagok a kepen kicsit csalokak, azok a kanyarok nem i olyan kicsi gorbuleti sugaruak, csak a fotokon tunnek ugy. De a palya (en is ugy tudom), hogy nem 160-as alepitmenyu sloven roszrol.
Ime egy kep a 'majdani' duplavaganyura kivajt alagutrol Hodos es Murska Sobota kozt. Jol nez ki, de felesleges volt ily szelesre vajni sloven reszrol. Na mindegy.
Oldmumus: Nyilvan mind Horvato. mind Magyaro. a stradakat nyomja inkabb (nalunk ez nem igazan latszik, csak most kezd beindulni, kozel a vallasztas ugyanis...). De ettol meg MAV es HZ intezkedhetne. Vagy allami engedely kell egy Kvarner IC megletehez ill. eltorlesehez? Nem hinnem!
Valaszai Taxxx-nak:
- Dubrovnik-ba (ma mar) nincs is vasut, tudtommal
- a menetrend megirasara es optimalizalasara vannak emberek, akik erre fizetest kapnak MAV es HZ reszerol. Veleuk kene egyeztetni, az atlagos utas (mint en is) max. csak eszreveteleket tudunk tenni.
Ahogy megtervezheto Lausanne es Innsbruck kozt i, ugyanugy tervezheto Split es Bp kozt is, persze figyelembeveve az adottsagokat.
- olvastam, hogy vege az egyeztetesnek nemzetkozi szinten 2005-2006-ra (igaz soha sem ertettem, hogy akar csak 10 nappal is menetrendvaltas elott miert ne mondhatna HZ es MAV, hogy mi akkor is beiktatunk meg egyvonatot es kesz?). Szoval lezarult, OK. De nem tudok rola semmit, jobb biztos nem lesz, csak max. roszabb. Van meg mit elvenni es kinyirni abbol a nehany vonatbol, nyilvan ugy is lesz.
- az eszrevetel mehet barmikor, akar meg a 2007-es menetrendben is lehet hasznat venni
Mindenesetre a vasut (Europai szinten) kisse nagy idoallandoval dolgozik, ertem ez alatt a reakcioidot. Tehat ha mar most a 2007-es menetrendrol targyalnak, annak mi ertelme? Addig meg annyi minden tortenhet .... Miert nem aktualisan arrol es ugy dontenek, amit a PILLANATNYI helyzet diktal. Nem ertem igazabol!
Miert ne lehetnenek szezonalisan plus vonatok? Ha repcsiknel ez megy, buszoknal is, hajoknal is, akkor vasutnal vajon miert nem?
Ugy gondolom, hogy Horvato. es Magyaro. belugye, ha plusz vonat indul, ugyhogy ehhez csak nem kell mar 38 masik orszaggal leulni targyalni fel evig, vagyigen?
Félre értettél! A 80%-os finanszírozás nem a menetdíj kiegészítések hiányából tevődik össze. Az annyira elhanyagolható, hogy még csak figyelembe se vettem. AZ alapvető hiány az úgynevezett Termelési támogatásoknál lép fel.
Ha a menetdíj kieegészítések megtörténnek, akkor se tartunk még csak kb. 65%-nál a finanszírozásban erre jönne rá a termelési támogatás, ami a hivatalos megfogalmazás szerint: "A MÁV Rt. személyszállítási közszolgáltatásainak indokolt, de menetdíjbevételekkel nem fedezett költségeit" térítené meg így az állam. Ez az amit rendszeresen költsön felvételekkel kompenzáltak, ez az ami mindig a szükségesen alul maradt. A MÁV ha magán vasút lenne, itt bonott volna szerződést, mikor ez nem teljesült. Mert ugyebár az állam előírja, hogy leegyszerűsítve: "a vonatnak menni kell" (azt is ő mondja, hogy mennyiért), s ennek költségeit vállalja, de csak vállalná. Röviden kötelez a közszolgáltatásra, de nem fizet ki... szép móka.
A témában nem érintettektől (Más országban élőktől, adót nem fizetőktől) elnézést kérek! :-) A zárójeles rész azokat sorolja fel, akiket ez nem érinthet, mindenki mást igen.
U.i.: A vita nem kettőnk között megy! Bármilyen, észrevételt szívesen fogadok, ha laikus az se baj. Nem váltjuk meg a világot, de mindenki mondja ki amit gondol!
"megkapja a MÁV az elvégzett szolgáltatásért járó pénzt"
Kissé könnyedebben mondva: ezért a szolgáltatásért még sokat is kap. :)
Komolyabbra fordítva: Ahogy írod is, a helyzet némileg abszurd azért, mert a szolgáltató a szolgáltatást kvázi saját magától rendeli meg. Az abszurd helyzetet mélyíti, hogy a tényleges megrendelő (állam) képviselői egyfelől tudják, hogy ez így nem egészen jó, másfelől viszont azt is tudják, hogy nincs senki, aki afféle független szakértőként, korrekt megrendelést volna képes készíteni. Vagyis marad az ősi módszer: ha nem tudom, mennyi kell, akkor mindig vágok abból, amit a másik mond, nehogy túlságosan elkapassa magát.
Ami magát a privatizációt illeti. Van egy gyanúm, hogy a vasút a nemzetállamok létrejöttének (egyik) terméke. Szinte fekszik neki a monolit állami működési forma, hiszen önmagában egy rendszert alkot, amelyben minden mindennel összefügg. Ha ezt elkezdjük vagdosni, akkor megszűnik létezni. Kivéve, ha a monolit működési forma által (jól-rosszul) biztosított összefüggéseket helyettesítjük valami olyannal, ami legalább ennyire erős.
A "legalább ennyire erős" összefüggéshelyettesítő a rendszer aktív elemeit képező emberi résztvevők kölcsönös érdekeltté tétele. Tehát az összefüggési rendszer minden egyes kapcsolódásánál meg kell találni a kellőképpen húsbavágó érdekeket, amelyek mentén a rendszer nem bomlik fel még akkor sem, ha "felette" nemhogy nemzetállami, de semmiféle más szerveződés sem áll. (Bár egy ilyen átalakulás esetén nem árt számításba venni azt, hogy a kapcsolódások ugyan kibírhatják, de vajon lesznek-e akkor még olyan jellegű szállítások, amelyeket éppen a vasút tud jobban kiszolgálni.)
Vagy esetleg a MAV megis tud, de csak Bp-en 3-4 ember a vezerigazgatosagon, mint tavaly is ket honapig... A MAV-nal minden lehetseges!
Amugy foggalmam nincs a HZ most mit es hol epit vagy epit-e egyeltalan at palyat vhol, amit Goldonirol mondtam, az ezen honap elejen volt vmikor.
De arrol viszont nem nyilatkoztal, hogy szerinted a HZ hogy jatszott kozre (egyeltalan kozrejatszott-e) a vonatok szamanak redukalasaban. Vagy nem errol irtal, hogy van erre egy otleted esetleg?
Valoban birizgalom, de csak azert, hogy hatha vki olyan is olvassa a topicot, aki a velemenyeket esetleg kiatlagolva figyelembe veszi es a jovo evi menetrend tervezetkor magyar reszrol felszolal az ugy erdekeben, akar positiv, akar negativ iranyban, ahogy szukseges. A celom csak ez, jobbitani a kapcsolaton a ket orszag kozt (vasutilag persze).
Amikor jartak a vonatok, akkor is uressek voltak: Ez a megjegyzesed oriasi nagy korrekciora szorul!!!!
Reszletesebben kisse:
- amikor volt a horvat bevasarloturizmus, akkor Nagykanizsaig nagyon sok horvat utas volt, bevasarlas miatt, minden jaraton
- ez azota megszunt, mivel otthon is megvehetnek mar mindent
- magyar ember akkor is szivesen menne Horvato.-ba vonattal, mivel gyonyoru a taj + hangulatos az utazas, HA (es a HA szocskan a lenyeg) megfelelo korulmenyek lennenek biztositva ehhez (normalis menetido, normalis emberszam a vonatokon, nem allna meg mindenhol, nem retkes es koszos lenne, es nem napi ket jarat lenne CSAK)!
Kerdezheted, hogy mire alapozom ezt? Hat arra, hogy emlekszem, hogy anno menneyn mentek a Venezia-val, Kvarnerral (meg tavaly is!!!), Adriatica-val, stb.! Annyi utas Gyekenyesen is kilepet, mint ma pl. Feroszentmiklos es Pamhagen kozt, ezt elhiheted nekem! Vagy akar annyi is, mint ma Szentgotthard es Fehring kozt, stb...
Csak az tortent (mondhatsz te nekem akarmit is most), hogy a szolgaltatas minosege (kesnek a vonatok, koszossak, lassuak es zsufoltak, stb.) illl a csokkeno vonatszam a ket fovaros kozt SZO SZERINT KINYIRTA A VASUTKI KOZLEKEDEST a ket orszag kozt!
Valoban megvaltoztak a kozlekedesi szokasok, auto, repcsi miegymas, busz, stb..! A vasut is maradhatott volna versenyben bizonyos reszaranyban, megcsak 160-as palya sem kellet volna hozza, mint Hegyeshalom fele, hanem csak racionalisan atgondolni, hogy egy Bp - Zagreb vaggy Bp - Rijeka utas meg akar-e allni Simontornyan, vagy Ortilosban vagy mit tudom en hol nem... Ill. hogy a Balatonon 166 helyen kell-e megallitani azt a vonatot vagy csak 3 helyen... Ill. hogy selejt es treh kocsikkal kuldom a horvath vonatot vagy minosegiebbekkel, stbb... Van-e benne viz es WC papir ill futes es vilagitas vagy sem....
Ezen dolgok mind oda vezettek, hogy ma mar adhatnad a Bp - Horvato. menetjegyet akar 3 kerek magyar forintert is, vasutrajongon es amerikai csodalkozo turistan kivul vonattal senki nem megy mar oda, mert 6 ora az sok es a 6 ora menetido is neha nyolcca duzzad!!! tehat marad a vasutbarat es vasutrajongo + a nyugati turita, aki hirtelen azt hiszi, hogy balkanon van albaniaban, pedig viszonylag meg europanak van mind magyaro. mind horvato. feltuntetve az utikonyvekben.
HIaba is mondod, ez a kozlekedes NINCS RENDESEN ES TISZTESSEGESEN osszehangolva a ket orszag kozt!!! Nem tudom, hogy ki hibaja, de jol el lett tolva!!! Sajnos!
Tovabbi megjegyzesek:
- nyaron NEM IGAZAN CSAK 5 vagy 6 hatizsakos utazott Bp es Rijeka kozt, ld. pl. tavali Kvarner-t, pedig azmar a vegallpot volt....
- korabbra visszamenve megtobb utas volt
- hadd kerdezzem meg m,as vonatok halokocsijai mennyire tomottek??? Szerintem nem igazan? Na es mennyire dragak? Legalabb annyira, mint az adriatican volt, nem?
- a sima kocsi is teljesenmegtenne mind Split-be mnd Rijeka-ba ejszaka, ha nem az lenne, hogy Balatonparton heringfile effectus, majd Szentgyorggy orszaghatar szakasz turheto surusegu emberekban, majd Varazdin - Zagreb - tengerpart megint heringfile effectus,. mert 3 kocsival nyomul a vonat tengerpartra. Az ilyen szintu szolgaltatasok ideje NEMES EGYSZERUSEGGEL LEJART!!!!!! A mai vilagban ilyet senki sem ohalyt!
Ez bizony ez ugy van, hogy ha akarsz kozonseget magadnak, akkor ezert fel kell mutatni valamit, sot vissz vagy ujra kell hoditani az utazokozonseget! De ilyet MAV es HZ reszerol a ket orszag kozt NEM latok!
- busz biony eleg sok megy Horvato-ba magyaro.-rol, nezz kicsit korul Bp-en utazasi irodakban, es mindjart meglatod
- repulobol is megy legalabb 5 db, ezt is ellenorizheted (Zagreb: 3 db malev gep, Zadar, Split, Dubrovnik es talan meg Rijeka is: Wizzair es Skyeuropa). Ha nem lenne rajuk nyaron sem utas, akkor feleslegesen uzemeltetnek szerinted?
A zagrabi jaratok meg napi jaratok!!! Es az egyik legjobb tellitettseggel uzemelok, de bovebb felvilagositast kapsz a malevtol, ha erdekel a tema!
Igen is lehetne versenylekes a vasut Bp - Zagreb relacioban, mondjuk egy 4 oras menetidovel es 3 orankenti vonatsuruseggel nappal. HIsz a repterekra valo ki es bemenes ill check in es check out sok idot vesz el, hiaba nyomja le a tavot a malev gep 55 perc alatt!
Ehhez viszont kene tisztesseges palya, tisztesseges szerelveny es az is, hogy hiaba jon a szemely szembol, nem erdekel, eloszor EC megy, majd utanna a szemely, stb...
- fo eszkoz az auto: teljesen egyetertek veled, hala a horvat autopalyak gyors felylodesenek (igaz vannak hibai boven, hallgasd meg errol tan a horvatok velemenyet alapbo!).
Kivallo pelda a Bp - Becs irany: Megfelelo szinvonallal az utasok egy bizonyos szazaleka vasuton tarthato, akar uzletemberrol is legyen szo. De ehhez valamit a ket vasutnak LE KENE MAR VEGRE TENNIE AZ ASZTALRA!!! Amig ez nincs, addig utasforgalom sem lesz, es minnel kesobb dont a ket orszag a tisztes vasuti kozlekedes helyreallitasarol egymas kozt, annal keveseb lesz az esely az utazokozonseg csak kis reszenek vissszaszerzesere is! Sajnos!
További infók: A GySEV-ről érkező tehervonat két kocsija siklott Győr állomáson. A pálya felszabadítása mostanában várható. Meg nem erősített (!!!) információk szerint ebben a vonatban volt az egyik Turbotrain is.
Az MVV (www.mvv-online.hu) kémei jelentik: Győr állomás kezdőpont (Budapest) felőli végén, az épülő aluljáró környékén 3 kocsi siklott. A két fővágány elzárva. Pontos információk később.
Egy jó indulatú laikus megkérdezte, hogy miért nem lehet úgy vasutat csinálni mint svájcban, tehát magán vasutakkal. A válaszomat, remélem nem untatok senki ide idézem:
"Miért nincs még privatizálva a Magyarvasút?"
Szia! A válasz igen egyszerű:
A jelenlegi finanszírozási formában az állam nem fizeti ki a közszolgáltatásként megrendelt személyszállítás költségeit a MÁV-nak. (kb. 80%-át téríti meg jobb években). A fennmaradó összeget eddig gyakorlat szerint államigaranciás hitelek formájában jutattja a MÁV--nak. (Így nem jelentkezett a költségvetésben mint kiadás) Ezen hitelek miatt adósodott el a MÁV évek hosszú sora alatt, és ezért is van most sz*rban az állam. (Az EU nem engedi meg állami garancia nyújtását olyan hitelhez, melynek megtérülése nem garantál -röviden nem fejlesztés-.
Ez a gyakorlat azért működhetett, mert a MÁV állami tulajdonban van, vezetőit ő nevezi ki (ha valakinek eszébe jutott volna ezt firtatni, azt egy huszárvágással lehetett volna váltani). És kismagyar abszurként, ő maga a megrendelő is.
Röviden, ha egy magán vasúttól rendelek meg közszolgáltatást, azzal egyértelmű szerződést kötök és ha nem fizetek, az nem visz utast. Na ezt egyik kormány se szeretné. Kinek hiányzik a balha, meg a plusz kiadások.
Ezért nem lesz regionalizálás se egyhamar:
- A regionális vasút, kicsi átlátható: annyi pénzt kell adni amennyi jár. Ez az államnak nem jó.
- A mellékvonalakra jutó költségtérítési összeget a MÁV a fővonalakon és az elővárosi vonalakon használja fel. Ha MÁV lead egy mellékvonalat, a fővonaltól von el pénzt. A MÁV ezért nem akarja.
Összefoglalva:
MINDEN NAGYON JÓ? MINDENNEL MEGVAGYUNK ELÉGEDVE. A MÁV-ot szidhatja az utas, mert az kézzelfogható. A finanszírozási rendszer abszurditását, és az erről hallgató kormányokatat és ellenzéket nem lehet szidni, mert azon nincs fogás, és ugyebár MINDENKINEK VAN EGY PÁRTJA...
Vita talán onnan indult, hogy az alulfinanszírozottságot, Te a "vasutas legendárius" kategóriába soroltad.
Miért is?! Szerinted megkapja a MÁV az elvégzett szolgáltatásért járó pénzt?
Alapvetően persze most is igazad van, de néhány pontosítás:
1. A főszezon (2-2,5 hónap) szombatjain (turnusváltás) elég sokan vannak a hálókocsikban, kusettekben. Tavaly(előtt?) kipróbáltam, én jól éreztem magam, de tényleg csak vasútbarát mivoltom miatt. Késtünk vagy 6-7 órát. (Kipróbáltam a tengerpartot Ródszterrel is, az is jó mulaccság, ajánlom mindenkinek!)
2. Most Splitig van pálya, azért az nem a Dalmát partszakasz "végig". De épül tovább, asszem két év múlva egészen Dubrovnikig, a montenegrói határig lesz már sztráda. Egyre nő az egyéni autózás előnye.
Nos en picit masra gondoltam, de mindenesetre ravilagitottal arra, hogy lehetseges, hogy hasonlo vonatpotlozas miatt kesik a 204 a magyar hatarig csak errol a MAV meg senki sem tud?
Sajnálatos módon ritkán tudok netközelben lenni, s Te sem kapkodtad el a választ múltkor. Emlékszel, vasút finanszírozás, mellékvonali veszteség ilyenek.... Talán emlékszel, de a többiek kedvéért ide idézem írásod:
..rp-bubu ...:
...."....Ezzel azt kívántam kiemelni, hogy semmi se indokolja a jelenlegi finanszírozás mellett, a mellékvonalak felszámolása javítana a helyzeten. A veszteség nem ott kelettkezik, ha nem ott, ............."
taxxx .
kedves rp-bubu !
.....Az ilyen nézet, hogy a veszteség nem mellékvonalon keletkezik........itt, e topicon, négy havonta előjön.
Néha új szereplővel, néha olyannal aki öthavonta elfelejti mit tanult itt, az elmúlt négy hónapban.
a veszteség , a vasúti veszteség majd mindenhol keletlkkezik.
A mellékvonalak rendkívül nagy veszteségének tagadása, elkenő , elfedő mismásolás, az elmulasztott intézkedések következményeinek tagadása.
Ezért van egy ajánlatom :
........légyszíves utaltasd át az én számlára a 3800 km-nyi mellékvonal által termelt egy évi veszteség összegét, és utána, ha megkaptam, becsületsértésért beperellek mint a pinyt, ha ki mersz hagyni a következő évi : Leggazdagabb 50 magyar című (sztár) névsorból.
Remélem tudod, hogy e névsorba, holmi 5 milliárddal még bekerülni se lehet.
...............
Szóval köszönöm építő hozzászólásodat. Vitát kívántam indítania a témában ahelyett, hogy a szokás, mint mondtad 4 havonta lejátszódó: "két mondatban lerendezzük" elvet követnéd/követnétek.
Tanulni, nagyon nehéz bárkitől is, aki nem száll vitába, nem sorolja fel érveit-ellenérveit. Egy ilyen topiktól az ember joggal elvárhatja, hogy érvek ütköztetésére kerüljön sor. Nem kósza lehurrogásokra.
Továbbra is várom a gondolkodni kívánó embereket. Azt hiszem vannak itt ilyen elbújva a szokásos "ja-ja ma láttam egy csörgőt, piros volt és hanyas..." beírások mögött, mellett alatt.
Kiemelem: kíváncsi vagyok a részletes véleményedre, nem kell, hogy ez azonos legyen az enyémmel az nem beszélgetés lenne, hanem egymás ajnározása.
Az egesz a hitemre es tapasztalatomra (mezzei utas tapasztalata a vonaton cimmel) alapozodik.
Lehet hogy vegyes bizottsagi ulesbol napi 3 db is van MAV es HZ kozott, de hogy a minosegi szemelyszallitas ugyeben NEM tesznek semmit, az 100%! (Mar mint a ket orszag koztiben nem, a sajatjukban ki ki a sajat mondjan termeszetesen tesz.)
Sajnos ezzel lehet, hogy csak Te lennél egyedül. És még pár vasútbarát, ha éppen ráérnek. A standard utast ez rohadtul nem érdekli (igaza is van egyébként).
Ha szépen megkéred a cellieket, lehet, hogy elintézik Neked.
Volt arra éppen eleget a 2114-es, még az átfestése után is bőven. Vannak képek február környékéről. 2203-as szintén volt arra nemrég. Szóval kitartást! -:)))
Örülj inkább, hogy egyáltalán ki lehet állítani üzemképes és stabil gépet erre a vonatra. Azért ez mégsem zokni, hogy holnap nem húzok fel kéket, mert ma is olyan színű volt rajtam. -:)
Meg egy fontos gondolat a Magyaro. - Horvato. relacio vasuton c. temahoz:
Nezzunk csak kicit korul, hogy napi hany busz is megy Magyaro.-rol Horvato. kulonbozo pontjaira! Jonehany! Es pontosak, klimatizaltak, megbizhatoak es tisztak??? Nem tudom, meg nem utaztam egyen sem, de valszeg azok!
Vonatbol immaron csak napi ketto van, hat igen! Azok is mas utiranyon mennek, hat igen! Megvagjak az utast, ha ezt nem tudja esetleg fejbol, hat igen! (Honnan is tudhatna, hisz mondja neki valaki is jegyvasarlaskor v. barmikor, hat nem!)
Goldoni tiszta es nagyjabol rendezett: Hat igen, alltalaban.
Maestral tiszta es rendezett: Magyaro.-i korulmenyek kozt mondhatjuk, hogy nagyjabol igen.
Tetu lassu mindketto vonat, hat igen!
Megall minden keresztfanal a Maestral, hat igen!
Sot, neha szemelykent kozlekedik Magyaro.-on (mint pl. tavaly is ket honapon at minimum), hat igen!
Megutalja az utas egy eletre a vasutat mindezek utan, HAT IGEN!
Na es itt kezdodnek a problemak:
- keves vonat (napi ketto)
- tomegtajekoztatas nuku ha vmi is valtozik
- lassu vonat
- sok helyen megallo vonat
- Goldoni Zagrabban meg csak csatlakozassal sem rendelkezik Rijeka es vagy Split fele, es vissza sem
- allando kesesek
- kalauz 3 szot nem tud idegen nyelven, ha esetleg az utas kerdezne barmit is
- stb., stb., stb..
Mindez elvezet oda, hogy az utasforgalom lehanyatlik, es megtizedelodik. A tendencia folytatodik!!!! Gratulalok!
Megmondom oszinten most nyaron en is megyek Horvato.-ba vonattal, de csakis a vonalbejarasok miatt! Amugy barki is azzal akar menni haverom, inkabb lebeszelem! Aki a vasutat nem elvezi ugy magaban l'art pour l'art, annak Horvato.-ba menni vonattal ongyilkossag, nem eri meg! Sokkal jobb, gyorsabb, kulturaltabb es kenyelmesebb repcsivel vagy busszal, de termeszetesen autoval a legjobb!
A vonalbejarast meg azert most nyarra idozitem a HZ terulten, mert gyanuim szerint 5 even bellul mar vonat sem fog lenni, elerjuk majd azt tan, mint Cakovec(CRO) es Sredisce ob Dravi(SLO) kozt a HZ es az SZ, hogy napi ket db. szemelyvonat lesz majd, reggel negykor egy oda-vissza ill. este hatkor ugyanugy oda vissza, de persze ez is csak azert, hogy a sloven szemelyzet valtasarol Cakovec-ben gondoskodni tudjon a ket vasut. Ugyanez a tavlati jovoje Muraker.-nak es Gyekenyesnek is utasszallitasban! Ezert meg megnezem iden, utoljara, mert meg szukosen ugyan, de van mivel vonatozni, jovore es aztan mar nem lesz! (Akkor kellett volna, amikor meg volt Venezia, Agram, Kvarner, Avas, etc.., csak a fene sem gondolta volna, hogy az Europaba vezeto ut ez a HZ es a MAV reszerol!)
Most érkezett: Állítólag az EC 25 kb. +120 körül késik. Az eredeti menetrendjében az ÖBB 4-5 kocsis mentesítőt küld, amit Hegyeshalomtól a mai EC 130 gépe hoz fel Budapestre a 923 helyett.
Amúgy az utóbbi napokban 972 meg-meg csúszik 5-10 percet,de hol szedi ezt össze,nem tudja esetleg valaki?
Nem tudom, mennyire komoly az összefüggés, de az ilyen csopaki parasztvédelem sem javít a menetrendiségen:
A lassú hossza a képen látható, 40-es, a pálya nem indokolja, nyilván az átjáró miatt van. Tény hogy a Füred felől jövő vonatokból semmit sem látni, de ezért van itt fénysorompó...
(Egyébként a szomszédos Arács is masszív 40-es már második éve.)
Miert kellett a Pecs - Gyekenyes - Zagreb vonatnak, az Adriatica-nak, az Agram-nak, az Avas-nak es a Kvarner-nek eltunnie a menetrenbol? Na es a Venezianak eszak magyaro.-i panorama + stajer panorama utiranyt vallasztania?
Senki nem mondta, hogy HZ nem ludas! De egy biztos: A MAV - HZ kooperacio egyenlo a NULLAVAL!!! Nezz korul a repulegepke kozt: Malev, SkyEurope, Wizzair, stb.., nezd meg hany jarat indul naponta Horvato. valamely pontjara, es NEKIK MEGERI! Miert? Mert nyujtanak valami olyat, ami az utasnak mar eleg! Ellentetben a MAV es HZ altal uzemeltetett kozos koszos vonatokkal, amik nincsenek beintegralva semmifele menetrendbe, egyszoval nem jok semmire!!!
Goldoni-s story: E honap elejen amikor arrol faggattam a topicot miert kell Goldoninak eppen Gyekenyes - Koprivnica - Varazdin - Zagreb utirany fele kerulnie, amikor van egyszerubb gyorsabb es praktikusabb is (Muraker. - Cakovec - varazdin pl.), akkor ez a kerulgetes dolog csak nehany napra volt kiiirva, tan kereken kettore.
Tegnap talalkoztam viszont ameriakik ismeroseimmel, akik Goldonival mentek Zagrabig, legalabbis mentek volna, es azt meseltek, hogy Goldoni Koprivnica-n stopp, onnan bus Dugo Selo-ig, majd onnan valami harmadrangu piros szemely be Zagreb-ig. A keses igy a Bp - Gyekenyes szakaszon MINDOSSZE CSAK 2 azaz ketto egesz ora lett! Gyonyoru es szep!
Kerdesek:
- hol marad az elozetes utastajekoztatas az interneten, hirekben, MAV homepag-en, utazasi irodakban es nemzetkozi vonatjegy elado helyeken???
- na es ha mar minden kotel szakad es semmi nem teljesul: Akkor magyar kaller miert nem tud semmit az ugyrol? Legalabb o tajekoztathatna az utasokat!
Ebbol is latszik, hogy a HZ es MAV egyuttmukodesnek LEALDOZOTT, utasforgalmat arrafele el lehet felejteni! Hala a nagysebessegu es minosegi oszkonfortos vonatjainknak, amik a szomszedos fovarosok kozt kozlekednek! (Legkivalobb peldaja ennek az Avas volt!)
Es akkor most jon az, hogy termeszetesen a MAV ha penzhez jut, akkor is azt vagy Hegyeshalom fele vagy Hodos fele investaljuk, hisz az elobbi fele hatha 140 km/h-bol meg 145 km/h is lesz, es igy az utas nyer mondjuk 5 percet... Az utobbi fele meg azert, mert olyan sok utas van es olyan nagy az igeny Hodos fele hogy az el sem kepzelheto...
De egy tisztesseges (max 4.5 vagy 5 ora alatt lejuto) vonatot ami apolt, kulturalt, viz es WC papirral elllatott vonatot Zagreb es Bp kozt be ne inditsunk, mert annak nincs ertelme!!! Hajra MAV es HZ, csakis igy tovabb, arccal Europa fele!!!
"A 2005/2006 már kész van. (95-98 %) Jelenleg már a 2006/2007 tárgyalásai is megkezdődtek..."
Akkor talánmég nem késő legalább a 2006/2007-es menetrendebn visszaállítani az Alföld IC-t Békéscsaba-Budapest (esetleg nyáron Keszthely - arra sokkal nagyobb igény volt, mint Temesvárra) viszonylatú belföldi vonattá:)
mcq (186046):
Ezek a szabályok élnek az EU-n (és Svájcon) belül is tavaly óta, csak ugye míg a CD feltette eme szabályokat a honlapjára, a MÁV eddig - bár rá is kötelező lett volna - nem túl elegánsan kivonta magát a gyakorlati megvalósítása alól (ld. Andó Gergely topiktárs e tárgyú kérdésére adott válasz, mely szerint a társvasutakat tájékoztatták, hogy egy ideig a MÁV -ezt az egyébként rá is kötelező szabályt - nem alkalmazta. Biztos mostanra készült el közbeszerzéssel a német szöveg fordítása).
Jelenleg sajnos még nem tudom, csak ezeket, illetve Érsekújvárig (Nové Zamky) közlekedő személy/Euregio vonatokról hallottam még csiripelni.
Nyár végén szokott benne lenni a nálunk kereskedelmi forgalomban nem kapható, csak a neten rendelhető havonta megjelenő Thomas Cook Európai Menetrend végén a decemberi főbb nemzetközi tranzitirányok tervezete.
Ehhez kapcsolódóan:
olmumus (186009):
Időről időre - úgy évente 1-2 x biztos - felbukkan itt, hogy mi köze a vasútbarátoknak a menetrend tervezethez, az titkos és különben sem értenék, meg miegyéb.
Ilyenkor vagy én vagy mások linkelünk be a netre vitára, utasészrevételezésre kitett menetrendtervezeteket pl. német regionális forgalomból.
A 2004/2005-ös nagy sváci menetrendváltás előtt külön honlapon volt fent a teljes tervezet arra buzdítva az utasokat, hogy mondják meg a véleményüket.
Most a vonalak kisebb része fog változni, az ő tervezeteik itt vannak:
Idén van ugye nálunk igényfelmérés, kikérdezés, de én azért még nem láttam a MÁV oldalán hasonló linket a "mostaztán igazándeténylegnagyon" az utasok igényei alapján készítendő menetrend tervezetéhez.
Elgondolkodtatok mar azok, hogy esetleg a Horvatok stoppoltak le jobban a hozzajuk celallomaskent erkezo/onnan indulo vagy athalado vonatok nagy reszet?
Nekem van egy tippem, hogy miert van ez igy.
Ha jol tudom a Goldonin es a Maestralon kivul mas nem Horvat foldi igaz?
Nem, ahol eloszor lattam akkori szavaimmal elve villanyhuzos mozdonyt az a Jaszsag volt. Illetve a nagymamam edesapja (mama jovo szombaton lesz 101 eves), terfelvigyazo volt az emlitett orhaznal. Sok emlekem van meg a racsos szilikrol es vezerlokocsi hiany vagy ritkasag/ujdonsag miatt mindket vegu szilis ingakra. Valamint a mai Danone regi tejgyar utani negyszogletes 2-2 lampas terkozjelzore.
Van-e birtokaban valakinek olyan felvetele negativon v. papirkepen amikor valaha 1990 elott nyaralt es szolgalatban volt orsegben a deli helyeken Fonyodligeten es esetleg vonatokat fotozott onnan?
Hasonloan regi felveteleket keresek a 82-es vonalrol, foleg Hatvan es Jaszbereny kozelebol/kornyekerol.
Igazi Unikum lenne a meg villamositatlan vonali es jarmuparkos kep.
Illetve amit legjobban keresnek Pusztamonostor es Jaszbereny kozotti 12-es orhazrol egy fotot.
Aki tud segiteni v. rendelkezik barmilyen informacioval az kerem jelentkezzen privat nalam.
>Velem tortent meg egy zamardi csardaban a ciganyzene meg midnenki ... Rendkívül érdekes volt, hogy mi történt veled a csárdában a cigányzene alatt.
Kedves oldmumus, úgy látom, többek igényét is szolgálom, amikor megkérlek: Nem lennél szíves elfáradni az ilyen, a vasúttal távoli kapcsolatban sem álló izgalmas beírásaiddal, mindjuk, az Indóház topicba? Ez itt vasúti topic, ha hallottál már ilyenről.
Még 1 kérdésem lenne! Svédországban szeretnénk (4 fő, 28, 25, 22, 21 év) vonattal megtenni a Södertälje Syd - Göteborg Central közötti távolságot.
(2005. 07. 05.,
16:53 Södertälje Syd - 18:16 Hallsberg stn
18:30 Hallsberg stn - 20:52 Göteborg C)
Kérdésem: tudunk -e ezekre a vonatokra Mo.-n, forintért jegyet venni? Vagy kint olcsóbb? Nemzetközi diákigazolványa mind a 4 főnek van. Ez jelent vmi kedvezményt? Sajnos a svéd vasút honlapja angolul nagyon kevés infót tartalmaz...
Segítségeteket szeretném kérni egy útvonal megtervezésében, illetve a jegyek megvásárlásában. Természetesen a legolcsóbban szeretnénk kijönni, de nem tudom, hogy hol lehet megvenni a jegyet és eddig ahol voltam nem sok használható információt kaptam.
Adatok:
indulás: Budapestről augusztus 9 (10)
aug10: Clervaux
aug16: Saar Brücken
aug17: Köln
érkezés: aug21: Budapest
Ja, a hatvani Szeszás is igen korrekt levelet írt!
A tényleges eredményt lesz módom ellenőrizni! Így ha a válaszlevél és a valóság közötti kapcsolat alacsonynak bizonyulna, tényleg bevonok munkavédelmi szakellenőrt a vizsgálatba... Olyan még nem volt... :))
Ma ez a harmadik levél EDDIG a MÁVtól. Ez most éppen Győrből. A tárgy: Hegyeshalom állomáson a Dacia és a Lehár egy időben van ott, és a hosszú Dacia miatt a Pestre tartó Lehár megközelíthetetlen...
Tisztelt Cím!
A 2005. 06. 16-án kelt utaspanaszát az illetékes állomásfőnökséggel együtt megvizsgáltuk és az alábbiakat állapítottuk meg:
Az Ön által jelzett probléma menetrendszerű helyzet esetén valóban fennáll, a két vonat egyidejűleg tartózkodik Hegyeshalom állomáson. Ez a forgalmi helyzet a pályaudvar 2. és 3. vágányának egyidejű felhasználásával oldható meg. Emiatt a Lehár EuroCity vonatra felszálló utasok a Dácia nemz. gyors érkezése előtt a peronon kell, hogy tartózkodjanak, melyről az utastájékoztató hangosbemondó kellő időben tájékoztat.
Sajnálatos körülmény, hogy az állomáson a tervezettől eltérően nem épült meg az aluljáró, egyébként a vonatok menesztését végző forgalmi szolgálattevő hatáskörébe van utalva az átjáró szabadon tartása. A további esetek elkerülése érdekében felhívtuk a figyelmét és rendelkeztünk az utasvédelmi előírások betartására, ennek érdekében az érintett vonatok kitérőben való közlekedtetésére, vagy a bejárati jelzőnél való feltartóztatására. Egyidejűleg felvettük a kapcsolatot a nemzetközi menetrendet tervező munkatársakkal a jelenlegi menetrendi helyzet megváltoztatására.
Az esettel kapcsolatban előfordult kényelmetlenségért ezúton kérünk elnézést.
A közérdekű adatok nyilvánosságáról szóló hozzászólásom meghatotta a MÁV felső vezetését is. Kaptam Gúthy Mária osztályvezetőtől egy mailt. Valamit elnézhetett, mert tuti, hogy nem nekem szánta! Vélhetően azt hitte Hodi Küldte fel neki, nem pedig én "hivatalból". Ő eddig nem volt a mail listán, de Hodi legutóbbi levele neki is elment, és én a "válasz mindenkinek" gombbal küldtem el Hodi úrnak az ombudsmani gondolatokat. Ő erre ezt írta Hodi úr helyett nekem:
"Gondolom ismét nem unatkoztok!
Gúthy M."
Nos unatkozi azt bitos nem szoktak, ezért üres az új mav.hu oldalon az "ügyfélszolgálat szürke hétköuznapjai" rovat...
Halott férfira bukkantak a határőrök egy vasúti váróteremben Szentgotthárdon értesült a HavariaPress.
A Vas megyei városban járőröző határőrök szerdán késő este bukkantak a holttestre a helyi MÁV-állomás várótermében. Az eddigi adatok arra utalnak, hogy a hason fekve megtalált kőszegpatyi férfi halálát fulladás okozhatta. Mivel azonban külsérelmi nyomot, idegenkezűségre utaló jeleket az orvos nem talált rajta, bűncselekmény gyanúja így nem merült fel. A rendőrség államigazgatási eljárás keretében vizsgálja a rendkívüli haláleset körülményeit.
mindkét delikvens BPről Velencébe utazott volna elmondása szerint...bár a keddinek csak Bp-Koprivnica + Koprivnica-dobova + Dobova - Villa Op. jegye volt,de ő is Velencét emlegetett...
Ha lesz időm rá, akkor küldök, de sajna nagyon el vagyok havazva. És nem ingyenes, az nem baj?Inkább írj egy mailt, és akkor nem felejtem el, aztán majd visszajelzek. De lehet, hogy csak holnap.
Amúgy ha megkérdezhetem neked a 30-ason kezdődik és a 30-ason végződik a vasút, na meg csak egy vonat jár azon a Maestral és semmi más? Ami nem baj, mert én is sokat írok a 100-asról is. Most lehet haragszol rám, de én nem szeretek képmutatóskodni, ami a bögyömbe az a számon is, és ehhez nem kell még fikanick sem.
tudtommal nincs...szlovén menetrendkönyvet néztem neki,de abban úgy volt,hogy Zágábból 21óra körül megy a csatlakozó Dobova,s Zidani most felé,mellyel elérheti a Veneziát...de a Maestral csak 22ó után van ott...
A tegnapelőttit felraktuk a 9614-re,majd Cellen átszállt remélhetőleg a Sm-i személyre...jegyet vett Sm-ig,s ott Velencéig,mi ha jól számoltam neki,akkor úgy 20e.- volt...bár utólag rájöttem,hogy elég lett volna csak Zidani Mostig vetetni vele,mert a menetjegye még jó volt arra,ugyanis a Keletiben az egyes határpontokig részletekben írták meg neki ,külön az egyes országokra...talán Szombathelyen ezt észrevették,s olcsóbban megúszta szegény srác...
A tegnapi meg ott szerencsétlenkedett az állomáson,mert semilyen nyelven nem beszélt az olaszon kívül,meg nem is nagyon akart Sm fele menni...elvileg lement a Maestralhoz,s azzal tovább Zágráb irányába,továbi sorsa ismeretlen...
Tegnap olvastam egy faxot,mely szerint nálunk is bevezetik a nemzetközi vonatok késése miatt a kártérítő bonokat,melyeket később jegyvásárlásra lehet felhasználni...
Jellemzői a dolognak:
--csak akkor kaphatok bont,ha a jegyem >50euró volt (eurégió,kishatárforgalom alapból kilőve)
--csak EU-n belüli vonatok esetén
--majd az érkezés után kell bejelentenem a kártérítési igényem igazolás ellenében,melyet a jv-től,vagy egy bizonyos ideig utólag még a pénztárakból is beszerezhetek...
--nappal 60perc,éjjel 120perc feletti késés esetén igényelhetem
--a menetjegy 20%át kapom meg bonban,melyet 1 évig használhatok fel
--de nem kell adni,ha nem a vasút hibája volt a késés,ill. ha előre bejelentett útvonalmódosítás,vágányzár miatti menetrendmódosítás miatt volt...
Volt mellékelve egy lista is a vonatokról,s ebben benne volt a Pannonia,Dacia,Goldoni is...pedig ezek kimennek az EUból...
A Keletisek lesz...ják,hogy ki mivel hova merre akar menni....ugyanez volt a helyzet tavalyig az Avason is,az is mindig elhozta a zágrábikat...
A legnagyobb baj persze az,hogy most csak estefele lehet továbbmenni Horvátország fele,épp az Avas hiánya miatt...:(
Ha a fickó Velencébe akart menni, azzal nem sokra megy, ráadásul ha Zágrábig elmegy, még meg is büntetik, mert az esti vonat más, hosszabb útvonalon megy, Venezia sincs már ugye... Kérdés persze, hogy Zágrábból van-e még este vonat a Maestralhoz csatlakozva Velence felé, vagy csak a másnapi Goldoni.
Ja,tegnap és ma is jött a Balaton IC-n turista Keszthelyre,ki Velencébe akart volna menni...:(Ment ám a tombolás,hogy "hol a p.....ba van akkor most ő?"
Sajnos most elővenném azt aki kezelte az ügyfél jegyét, hogy miért nem szólt a nemzetközi jeggyel rendelkező utasnak, hogy hol kell tartózkodnia. (Egyébként a jobb fej kalauzok még a belföldi utasoktól is kéerdezik meddig mennek, és irányítgatják az ilyen szétválós vonatokon.)
"mai nap 626-os Bereg IC...nem működött a klíma és a jv végig járt az egész vonaton fülkéről fülkére és bejelentette hogy visszajárt 350Ft a pótjegyből! Szolnokon vissza is kértem vissza is kaptam. de legalább bejelentették és vissza adták"
Érdekes lett volna, ha működik, mert se légjavító, se légkondi nincs rajta, csak a kinti levegőt tudja befújni.
Azért az Ex.Avas elég laza a tóparton...áll 10percet Fonyódon,Siófokon,meg Sóstón is....igaz,utóbbihelyen a 846 mindig elveri pár perccel ,amit Kelenig a legjobb esetben sem tud behozni...:(
>Talán pár év után megtudjuk, hogy kinek az aláírása szerepel azon a csekken, amivel 1.500.000.000 magyar forintot átutaltak egy számlára azért, hogy a már beérkezett usgyik, beérkezéséről készítsen tanulmányt. Biztosan, és pontosan megtudod, mert a rendőrség teljes gőzzel pótnyomoz! És nagyon alapos a pótnyomozás, mert már legalább egy évig tart!
Hogy a pénz mely társadalmi szférába tűnt, azt lehet tudni. A szféra irányultságáról meg annyit, hogy Keller, még a bukása előtt egy árva mukkot nem szólt a dologról, inkább az összesen 160.000 Ft-nyi órákkal foglalkozott, amit múzeumlátogatók között osztottak ki. Azért az tényleg botrány...
(Szegény rendőrség ott akadt el, hogy egy helyszíni szemléjükhöz nem találták meg az Andrássy utat. Ezért idézést küldtek neki, de az Andrássy út nem jelent meg! Így nem lehet nyomozni!!)
Abba bele sem merek gondolni, mit lehet csinálni Fonyódon és környékén csapadékos időjárás esetén:)
Van rá egy fogadásom, hogy Nagykanizsáig ki sem mozdulnak a fülkéjükből. Mégis, mit kezdenek a belföldi utasokkal? Akinek belföldi jegye van, attól nem kérnek útlevelet?:))
Ausztria felé is sokszor felszállnak a Keletiben, aztán Győrig semmi.
Benne az fogalmazodott meg, hogy egy tervezet ami eler bizonyos %-ot az mar rendben van, hogy ilyen teruleten legyen nyilvanos, sot hasznos, de meg most amikor senki nem tud semmit, szoval...
Szaki, ha mar elojott a hatar dolog egy kerdes: Maestralon ujabban Fonyodon mar felszallnak a hatarorseg emberei. Megnovekedett kocsiallomany (utasszam)=>gordulekenyebb hataratlepes miatt esetleg?
Hétfőn és ma is fel 5608-1-gyel...tegnapelőtt +15',ma +10'-zel ért fel... Akkor az Ex. Avas nem sokat szedett ossze Szantod-Koroshegy utan. Oda +10-el ert be Kedden.
Péntek este hazafele a 048ason Sv-n láttuk,hogy a 978 még bent áll...úgy 19:05-re jött meg a 2313-as a 2309-essel,s utóbbi szerelvényével(9703),a 978 végül +70nel ment tovább...ezt másnap mondták nekem Füreden ,mert ott dolgoztam a hétvégén... amúgy szombat este meg a 971ment +60'-nal,itt is a 2313as segített,de most a 2312-esnek...:(
Péntek este amúgy Füreden kb. 80db pótjegyet térítettek visza,szombaton csak 1db-ot...:)
Aztán vasárnap haza,9706 már +30'cal jött,így Tapolcán elküldték mindjkét csatlakozást...szegény szombathelyi fővizsgálók így kicsit később értek haza...:) ...meg én is,csak fél10-re 20:10 helyett...a Tihanyon ekkor tényleg a 2148as volt,elég sokan szálltak le Tapolcán...
Amúgy vasárnap a 971esen is sima csörgő volt,de hogy már Keszthelyen is egész nap az lett volna,azt nem tudom,mert nem láttam...
Hétfőn és ma is fel 5608-1-gyel...tegnapelőtt +15',ma +10'-zel ért fel...
Hétfőn 856 kb. +40'-nel ment Sión,846 meg kb. +5'tel Sóstón...
Ma 856 "rendes",de 846 +15' ,Aligán volt a kereszt...
Amúgy az utóbbi napokban 972 meg-meg csúszik 5-10 percet,de hol szedi ezt össze,nem tudja esetleg valaki?
Mai 978 szerintem a tóparton késett meg,Sv után láttam,de csak 5 kocsival ment...Az egyik elsőosztályról mondjuk tudtam,hogy nem lesz benn,a holnapi 977ből ki is "szedtük" 4óra előtt,megadta magát szegény...
Érdekesség:849 az elmúlt napokban 5kocsival indult,de lefele a 65-öst már sose teszik be,reggel viszont van rajta utas,elég szép számban...
Tegnap 852-n csak 1szem vjv volt..12kocsin...:(..szegény...
Ja,tegnap és ma is jött a Balaton IC-n turista Keszthelyre,ki Velencébe akart volna menni...:(Ment ám a tombolás,hogy "hol a p.....ba van akkor most ő?"
Megjegyezném a személykocsik sorsát csak felületesen követőknek, hogy ezzel újabb 40 Bhv főjavítása befejeződött. És kémeim szerint a következő körhöz való alapanyag is gyűlik már Dunakeszin...
Egy válaszlevél, beleszőve a mai ombudszamni válaszlevél érdekes megállapításait...
Hódi úr!
Kissé hullámzó a szakmai színvonala! Ha nem veszi sértésnek...
Az érdi ügyben írt magas színvonalú levél után most jött egy gyengécske...
Ha komolyan vette volna a kötelességét, feladatát, munkáját, akkor leírta volna, hogy a 2005/06-os menetrend tervezet mit tartalmaz e téren! Továbbá az esetleges változásokat milyen "előkészítés" alapján javasolták stb. E helyett nem írt lényegében semmit! Ennek pedig - szokás szerint - lesz következménye!
Az Adatvédelmi Biztos véleményét a díjszabásaik nyílvánosságáról épp ma kaptam meg. A levél szerint a MÁV Rt VALAMENNYI adata, mely nem esik a személyes adat fogalma alá nyílvános!!! Így a MÁV Rt szakmai döntései, táviratai, belkezelésűnek vélt utasításai, menetrend tervezetei, stb. mind NYÍLVÁNOSAK!
Gondolom mondanom sem kell, hogy élni kívánok alkotmányos jogaimmal, és a COTIF egyezmény, továbbá a "A személyes adatok védelméről és a közérdekű adatok nyílvánosságáról" szóló 1992. évi LXIII. törvény alapján kérem a közérdekű, az "Adatvédelmi Törvény" hatálya alá eső "közérdekből nyílvános" és a "csak" egyszerűen közérdekből nyílvános adatokat betekintésre, (ahogy tettem azt eddig is).
Így kérem a Báthory expressz késésének vizsgálatainak "jegyzőkönyveit", a Tisza-expressz belgrád felőli kocsijainak meg nem várásáról szóló "belső" rendelkezést és vizsgálat jegyzőkönyveket! Kérem továbbá a jövő évi menetrend tervezetet, az ahhoz tartozó "indoklásokat" stb...
A közérdekű adatok visszatartása bűncselekmény ma Magyarországon. Így jól gondolják meg, hogy mely adatokat tartják vissza és milyen indokkal!
Egyébként Dr. Péterfalvi Attila a "felmerült kérdések" tisztázására információkat kért a MÁV-tól, hogy eldöntse a nemzetközi díjszabás "közérdekből nyílvános" vagy "közérdekű" adat. A jövőben valamennyi "felmerült kérdésben", ha a MÁV véleményem szerint közérdekű és nyílvános adatokat rejteget, vizsgálatot fogok kérni tőlük IS...
Azért én azt is leszűrtem a - tényleg eléggé általánosan megfogalmazott - sorok közül, hogy a hír igaz:(
Persze ilyenkorra nyilván megszülettek már a társvasutakkal a nemzetközi vonatokról a megállapodások, úgyhogy ebbe bele kell nyugodni, ha nehéz is:(
A szintén Temesvárról jövő Traianus IC most is írt és többször tapasztalható késése előrevetíti a Temesvárról jövő Alföld IC sorsát is:(
Az utasok reakciója többféle lesz:
1.- Ha megmarad a Békéscsabáról 5.25-kor induló gyors, akkor aki pontosan akar érkezni és vonattal kénytelen menni Budapestre, az megy azzal
2.- Ha ez is késihet és a 7.30-as Transbalkán is késhet, akkor akinek nem fontos a 10.00 előtti budapesti érkezés (elvi lehetősége), akkor az olcsóbban, pótjegy nélkül mehet az egyébként színvonalas román kocsikban a Transbalkánon is, így lesz arrafelé is átrétegződés
3.- Az utasok egy része autóval megy majd az Alföld IC helyett.
A vonatnak jelentős közalkalmazott, köztisztviselő, stb. utasköre van, akik ezzel időre mennek Békés megyéből Budapestre. Sokan közülük megtehetnék, hogy kocsival menjenek, de ez a vonat eddig megbízható, pontos és tiszta volt és a 44-es út jelen állapotában időben is versenyképes az autóval. Pont az ilyen vonatoknál látszik, hogy nem élesen fekete és fehér a "van autója akkor csak azzal megy","nincs autója csak az jár vonattal" elkülönülés. Ez egy olyan vonat, ami Békés megyében olyanokat is "meg tudott szólítani", akik egyébként mindenhová autóval mennek, de Pestre kényelmes és tiszta ez az IC. Ők nem feltétlenül lesznek már az 5.25-ös gyorsnak sem utasai helyette.
Ha nincs valamilyen technikai probléma, akkor ez a vonat mindig pontos, mindig odaérnek vele időre.
Ha ez nem így lesz, akkor egy részük az 5.25-ös vonatra szokik át, más részük céges, hivatali vagy magánautóval megy majd.
Van olyan utas, nem is csak 1-2, aki elvből nem megy Budapestre "román vonattal", vagyis Romániából jövővel, nem etnikai, hanem kényelmi és pontossági megfontolásból. Közülük is lesznek, akik a hazai vonatok közötti reggeli 3 órás szünet (5.25-8.30) miatt az autót válaszják majd.
Amit a MÁV még megtehetne, mentve a még menthetőt :
- A Békéscsabáról 5.25-kor induló gyorson a fülkés kocsik és a hivatalosan is visszakapott az 1.o. meghagyása és a vonat gyorsítása a személyvonati megállóhelyek (Csárdaszállás), illetve budapesti hivatásforgalom (Nagykáta) kihagyásával, hogy legyen elfogadható alternatíva a kiszámítható reggeli budapesti utazásra
- A pótjegykérdés átgondolása itt és a Hernád IC-nél is, a román módszer bevezetése: Lökösházán számolják meg az üres helyeket és azt a nemzetközi kontingensből is értékesítsék
- Menetközbeni takarítás és a WC-k IC színvonalú "felszerelése" papír, ülőkevédő, papírtörölköző (ha ez ugye Temesváron mégsem történne meg teljeskörűen) a Lökösháza-Békéscsaba szakaszon
- Ha a magyar szakasz menetrendjéhez még hozzá lehet nyúlni, akkor Békéscsabán legalább 10 perces tartózkodás, hogy kényelmesen, nem kapkodva fel lehessen szállni, illetve ez is jó lenne a késések egy részének ledolgozására
A levélből kiolvasni vélem, hogy ha az (előre fel nem mért) utazási igény alacsony lesz, levonják egy évvel később, azaz 2006/7-es évben a tanulságokat!
Azt olvasd ki belőle ami benne van, te csak ne vélekedjél! Vagy tanulj meg olvasni...legközlebb talán kérjél magyarázó képeket is, azt legalább talán megérted. Vagy jelentsd fel, mert az esélyegyenlőség megsértése az, hogy nem egyértelmű piktogramokkal adtak választ.
A délelőtti pirospont után most egy nagy fekete pontot kap Hódi úr! Az alábbi rapid válasz sosiforda mai felvetésére és aggályára érkezett az Alföld IC menetrendi módosításával kapcsolatban. A levélből kiolvasni vélem, hogy ha az (előre fel nem mért) utazási igény alacsony lesz, levonják egy évvel később, azaz 2006/7-es évben a tanulságokat!
Tisztelt Andó Úr!
Köszönjük a menetrendi észrevételeit, igyekszünk hasznosítani a távlatos menetrendi terveink elkészítésében.
Kérjük, engedje meg, hogy reagáljunk a felvetéseire.
A vonatok takarítását az indító állomásnak kell elvégeznie, ha az induló állomás külföldön található, akkor az adott vasúttársaság feladata ennek megszervezése.
A határállomáson végzett vizsgálatokhoz szükséges tartózkodási időt (amennyiben a hatóságok szükségesnek tartják hosszabb is lehet)az érintett hatóságok állapítják meg, melyet Társaságunk nem bírálhat felül.
A menetrend tervezése során egyeztetések történnek a társvasutakkal, felhasználjuk a menetjegyváltási adatainkat, illetve az utasainktól érkezett visszajelzéseket. A menetrend változásairól a média és az állomási hirdetmények útján tájékoztatjuk kedves utasainkat!
Köszönjük a megkeresését és reméljük, hogy sok örömet okoznak Önnek a MÁV Rt. járatain történő utazásai.
Természetesen megmagyarázható. Ugy hívják Állomási Technológia.
Ennyi röviden, de van hosszabb változat is: pl. hova kell utána tenni a szerelvényt, mennyire sürgősen kell a vágány, ill. mennyire sürgős a gép egy másik vonatra.