És lehet-e MA még egyáltalán evolúcióról beszélni? Semmivel nem kevesebb betegség tizedeli az embereket, mint a primitívebb eszköztelenség koraiban... És még azt sem lehet mondani, hogy csak az életképtelen, gyenge egyedeket.
Mert a teremtő erőt a tökéletessel kapcsoljuk össze. De ez "csak" egy logikus emberi elvárás, a mi szemszögünkből jogos is. Egy hívő ember fél mondattal megválaszolja ezt neked: Isten ezzel teszi próbára híveit.
Ami mellesleg nagy otrombaság részéről, de feltélezem, hogy ezt a kézenfekvő tényt már kiveséztétek.
Magam részéről erre csak azt szoktam mondani, hogy ha Isten létezik is, és ennyi szenvedést ad pl. ártatlan gyerekeknek bármi okból, akkor NEM érdemli meg, hogy istenként tiszteljem.
És vajon nemhiába lett-e a "szlogenjük", sok templom homlokzatán: "erős mentsvár a mi Istenünk"...
Miért van az az érzésem, hogy sokaknak valóban menekülés ez az út. (És persze nem ítélem el, félre ne értsétek)
No ezt a hívők jó esetben a belső - talán nem is tudatos - önvédelme a mérhetetlen logikai bukfencek miatt nem tekinti érvnek, rossz esetben hitük/vallásuk elleni nyílt támadásként értékelik... pedig mennyire jogos ez a felvetés...
Igen, valahol kozeptajon mar volt egy vita arrol hogy ha Isten letezik akkor a legjobb esetben is teljesen erzeketlen teremtmenyei szenvedese irant (itt foleg az allatokat ertve), sot ha belegondolunk hogy a szenvedest is o teremtette...
A teremtés nem az evolúció szinonímája. Az evolúcióhoz nem szükséges egy írányító, fajokat teremt? energia, ill. intelligencia létezése, a folyamat magától zajlik, tisztán a ma már jól kémiai és biológiai alapokon. A genetikai változások spontán zajlanak le, és a környezetnek jobban megfelel? egyedek maradnak életben, illetve szaporodnak sikeresebben. Viszont ha létezik teremt?, akkor nem értem, miért születik ennyi életképtelen, pl. torzszülött, albínó, stb. él?lény. És ha létezne Isten, miért nem úgy alakította ki akkor az él?lényeket, hogy örökélet?ek legyenek, a hosszú életük során változtatnák génállományukat a változó környezethez képest.
ismeretelméletileg értelmetlen Ez sosem volt a kreacionisták erös oldala. Egyébként meg tényleg olyan unalmas már, hogy ha a tudomány valamit nem tud megmagyarázni vagy valahol ellentmondásos, az rögtön bizonyiték a teremtésre. Vagy mi nem tudunk értelmesen magyarázni, vagy ök nem hajlandóak gondolkozni.
(3709)
Arra kell gondolni, hogy ha abbol indulunk, hogy a tudomanyosan merheto adatokra ket modellt lehet huzni (teremtes vagy evolucio - ket vilagnezet), ez azt jelenti, hogy kezdetekben a teremtesnel Isten termeszetfolotti modon hozott letre mindent.
képtelen vagyok kitalálni, mire gondolsz. Amit állítasz, az persze igaz, hiszen hamis állításból minden következik, de az állítás két része között semmi kapcsolatot nem bírok felfedezni.
A teremtestan inkabb az Isten altal letrejott vilagot onmagat vizsgalja.
Az a kijelentés, miszerint a világot Isten teremtette, egy állítás a világ keletkezésének módjáról. Tehát vagy a keletkezést (is) vizsgálja a teremtéstan, vagy pedig egyáltalán nem állít ilyesmit - ami már csak a nevét tekintve is nehezen hihető.
(3710)
Azt tetelezitek fel, hogy az osrobbanas elmelethez szukseges a sotet anyag meglete, ami, ha jol tudom, ahhoz kell, hogy a megfelelo surusegen tartsa a vilagegyetemet, ahhoz, hogy ki tudjon tagulni. A John Maddox konyvebol (...) kiderul, hogy az evolucionista tarsadalom meg van osztva arra, hogy ez micsoda, mennyi van belole. Sot, igazandibol nem is tudjak, hogy mi az.
Amennyire én tudom, az ősrobbanás-elmélet megjósolta egyfajta sötét anyag létezését, ennyiben tényleg szükséges az elmélethez a megléte. Meg is van, mert gyorsítóban sikerült előállítani. Hogy az evolucionista társadalom mi, azt nem tudom, (de nagyon mókásan hangzik) - a fizikusok tagjai? Mert akik kifejezetten az evolúcióval foglalkoznak, azoktól nem lenne értelmes dolog elvárni, hogy megmondják, mi a sötét anyag, és mennyi van belőle.
Mereseik soran a legtobb helyen fel sem tudjak fedezni.
Hm. Méréseim során a legtöbb helyen nem tudtam felfedezni a Holdat - benéztem a szekrénybe, meg az ágy alá is, és egyik helyen se volt. Következik-e ebből a Hold nemléte?
1994 oszen pedig olyasmit mertek, hogy h0 ~ 25, igy galaxisunkban nehany csillag korat megmerve (inkabb kikovetkeztetve) arra jutottak, hogy ezek 16 milliard evesek, de ugyanakkor hasonlo meressel a vilagegyetem pedig 7,5 es 11,5 milliard ev kozott van. Hogyan lehetseges ez?
Nyilván úgy, hogy a két mérési eljárásból (legalább) az egyik hibás. (Egyébként mi az a fizikai evolúció?)
miert hangoztatjak az evolucionistak, hogy a teremtes lehetetlen? / ki kell zarni?
Az előbbit senki nem hangoztatja (nem is lehet, mert ismeretelméletileg értelmetlen), az utóbbit azért, mert nem fogadható el, mint tudományos elmélet (hogy miért nem, az le lett írva a topicban vagy százszor). És ennek az égvilágon semmi köze ahhoz, hogy az evolúció mint modell helyes-e.
Az "evolúció" egy modern kifejezés a teremtésre. A kettő ugyanaz. A teremtés egy folyamat, most is zajlik. Istennek nevezik azt az intelligens energiát, ami ezt az egészet mozgásban tartja, és élteti. Ennek az energiának a létét a tudomány sem vitatja, legfeljebb az intelligenciáját. Mindegy, hogy Istennek nevezzük, vagy másnak, és, hogy hiszünk benne, vagy nem, attól "az" még ugyanúgy tevékenykedik. Szóval Isten egy intelligens erő, fizikai megnyilvánulása pedig maga a természet. Ezt a teremtő erőt egyébként szeretetnek is nevezik.
Olvasgattam a minap a Bibliat, valami oszovetsegi helyet, ahol olyanokat lattam, hogy Isten iranyitja, adja, csinalja a szelet, es hasonlo dolgokat, mar nem emlexem pontosan. Erre elkezdtem beszelni Istenhez, hogy hat ez igy nem lesz yo, mert sose fogok tudni hinni benne, ha ilyeneket olvasok, kozben tudom, hogy a levego ugye milyen fizikai torvenyszerusegek szerint aramlik, foleg mert pl ez lesz a szakmam. Na, ezt ecseteltem, es kozben ellapoztam teljesen veletlenszeruen egy teljesen masik helyre, es elkezdtem olvasni az elso betuket, melyek szemem ele kerultek. Nem emlekszem pontosan a szovegre, de az volt a lenyege, hogy higyj Isten bolcsessege szerint. Vesd meg sajat bolcsesseged, ne kovesd azt, csak Isten bolcsessege szerint higyj.
Hat, valami ilyet akartam itt az elozo hozzaszolasban leirni.
Ja, en is ezt nem ertem, mitol bizonyitek Isten letezesere az, hogy most nem tudunk valamit megmagyarazni?
Pont ez a gond ezzel a topiccal, itt csak a tudomany tamadasa megy az egyik oldalrol, azt feltetelezve, hogy ha a tudomany egy apro szeglete is tamadhato, akkor bizony, mar minden mas ki van zarva, csakis Isten letezhet, es itt meg is allunk, mert ez a bizonyitek, es punktum.
Pedig szerintem igy sohasenem lehet megtalalni Istent. Hinni kell, es kesz, a vilag pedig megy a maga utjan, aztan lesz ami lesz.
1, Igen, szerintem lehet, hogy nem is volt osrobbanas. Akkor ugye mondjuk, hogy nem volt. Mi kovetkezik ebbol? Az semmikepp, hogy Isten megteremtette a vilagot. Csak annyi kovetkezik, hogy nem volt osrobbanas, akkor mas volt, vagy esetleg semmi:)
2, Ha netan telleg ilyen keptelen adatok jonnek ki, akkor mi kovetkezik ebbol? Az semmikepp, hogy Isten megteremtette a vilagot, hanem csak annyi, hogy egyik masik meres, netan az egesz modszer hibas. Folegmertugye az evoluciot nem azert feltetelezed, mert az ugy jajdejo, hanem azert, mert olyba tunik, hogy az van...
Üdv mindenkinek!
Ha valamilyen jelenséget a tudomány még nem bír megválaszolni, az nem jelenti azt, hogy valamilyen Isten nevezet? lény keze van a dologban. Mivel régen az emberek sokkal tudatlanabbak voltak mint ma, ezért amit rövid eszükkel nem bírtak mehmagyarázni, az Istenre fogták. Nos, már a tudomány rohamléptekkel fejl?dik, ezért már csak kevés migmagyarázatlan dolog létezik. Ezen dolgok egyike az ?srobbanás kérdése. Isten erre a területre szorult vissza.
Az evolúcióról: az evolúció, vagyis az él?lények lassú vagy adott esteben gyors változása genetikailag egyértelm?en bizonyítható és kísérletekkel(pl. tenyésztés) is megfigyelhet?. Nem értem, hogy mit nem értenek ezen, és miért ellenzik ezt.
Ellenben Isten létezésére semmilyen jel sem utal a természetben.
Lenne hozzatok nehany kerdesem, az osrobbanas teruleterol:
1. Azt tetelezitek fel, hogy az osrobbanas elmelethez szukseges a sotet anyag meglete, ami, ha jol tudom, ahhoz kell, hogy a megfelelo surusegen tartsa a vilagegyetemet, ahhoz, hogy ki tudjon tagulni. A John Maddox konyvebol (Ami a tudomanyban meg felfedzsre var, Maddox 23 even keersztul a Nature folyoirat szerkesztoje volt, tehat jol ismeri a tudomanyos helyzetet) kiderul, hogy az evolucionista tarsadalom meg van osztva arra, hogy ez micsoda, mennyi van belole. Sot, igazandibol nem is tudjak, hogy mi az. Mereseik soran a legtobb helyen fel sem tudjak fedezni. Ez nem jelenthetne-e azt, hoyg a vilagegyetem nem tagul, mint gondoltak, es hogy nem is volt osrobbanas?
2. A H0 ertek a Hubble-ertek, es ez pedig osszefuggesben hozhato a voros eltolodassal es igy a tagulo vilagegyetemmel es az osrobbanassal. Minel nagyobb az ertek, annal fiatalabb a vilagegyetem. A meresehez a Cepheida galaxisokat hasznaljak fel arra, hogy az erteket megkapjak. 1994 oszen pedig olyasmit mertek, hogy h0 ~ 25, igy galaxisunkban nehany csillag korat megmerve (inkabb kikovetkeztetve) arra jutottak, hogy ezek 16 milliard evesek, de ugyanakkor hasonlo meressel a vilagegyetem pedig 7,5 es 11,5 milliard ev kozott van. Hogyan lehetseges ez? Ha ad hoc modon magyarazzak el ezt az adatot, ez nem tudomaynos erveels, mivel eleve feltetelezed a fizikai evoluciot, es raadasul, ha ilyen keptelen adatok jonnak ki, miert hangoztatjak az evolucionistak, hogy a teremtes lehetetlen? / ki kell zarni?
Nem, nem, nem ezt jelenti. Arra kell gondolni, hogy ha abbol indulunk, hogy a tudomanyosan merheto adatokra ket modellt lehet huzni (teremtes vagy evolucio - ket vilagnezet), ez azt jelenti, hogy kezdetekben a teremtesnel Isten termeszetfolotti modon hozott letre mindent. Ez termeszetfeletti, tehat en nem tudom elkepzelni, de attol meg feltetelezhetem, hogy igy tortent. A teremtestan inkabb az Isten altal letrejott vilagot onmagat vizsgalja. Itt csuszik felre olyan sok ember, aki azt gondolja, hogy azert tudomanytalan, mert Istent vonjuk bele tudomanyos magyarazatokba. Masreszt azert a biblai teremtes azert sem deizmus, mert Isten ugyan megpihen a teremtesi munkajatol, de ez nem azt jelenti, hogy oda nem nyulik bele utana (lasd Jezus eljott hozzank).
Sötétség vette körül, amint tűnődött. Rajta kívül nem létezett senki. Teljes csönd volt, még sóhaj sem hallatszott. Egyetlen kéz sem nyúlt felé, egyetlen szív melege sem áradt felé.
Sötétség.
Magány.
Örök száműzetés mélyfekete, mozdulatlan némaságban. Rabság ítélet nélkül. Büntetés bűn nélkül. Az elviselhetetlent kell elviselnie, hacsak nem talál valamilyen módot a menekülésre.
Segítségre sehonnan sincs remény. Egyetlen lélektől, egyetlen más tudattól sem várhat sajnálatot, rokonszenvet, részvétet. Nincsenek ajtók, amelyek kitárulhatnának, nincsenek zárak, amelyek megnyílhatnának, nincsenek korlátok, amelyeket áttörhetne. Csak a sűrű gyászfekete éjben tapogatózhat, semmire sem lelve.
Írj le körívet kinyújtott jobb kezeddel - a semmibe nyúlsz. Lendítsd karodat balra - tökéletes űrt találsz. Mozdulj előre a sötétben, mint ahogy a vak elveszetten botorkál egy elfeledett, óriási teremben és nem találsz talajt, nem visszhangoznak léptek, nincs mi utad keresztezné. Csupán egyetlen dolgot tapintott, érzékelt, önmagát. Ha egyáltalán létezett erőforrás ahhoz, hogy állapotán változtasson, az önmagában rejlett. Önmagának kellett saját megváltása eszközévé válnia.
De hogyan ?
Megoldhatatlan probléma nincs. Ez az alapelv élteti a tudományt, ö volt a legbölcsebb tudós, így nem állhatta meg, hogy ki ne próbálja képességeit.
Unalom, magány, szellemi és fizikai sterilitás kínozta, kínjai mind elviselhetetlenebbekké váltak. A menekülés legegyszerűbb útját a képzelet kínálja. A kényszerzubbony béklyójában a testet fogva tartó csapdából saját álomvilágodba kalandozol.
De álmodni nem elég. Az álmok irreálisak és túl rövidek. Valódi és tartós szabadságot kell szerezni. Ez azt jelenti, hogy álmait szilárd valósággá kell változtatnia, olyan valóságot kell teremtenie, amely minden időkre fennmarad. Önfenntartóvá kell válnia. Ha kevesebbel megelégedne, nem lehetne tökéletes a menekülés.
Így hát ott ült a végtelen sötétségben és küszködött a problémával. Nem volt sem óra, sem naptár, hogy gondolatai tartalmát mérje. Semmilyen külső adattal nem számolhatott. Semmi sem létezett, semmi, csupán teremtő agyának serény működése.
És egy alapelv: nincs megoldhatatlan probléma. Végül megtalálta. A menekülést jelentette az örökös éjszakából. Élményeket, társakat, kalandokat biztosított, szellemi erőkifejtést, szórakozást, meleget, szeretetet, hangok zsongását, kezek érintését.
A terv egyáltalán nem volt egyszerű, sőt annyira bonyolult volt, hegy végtelen időkön át dacolhatott a megoldással. Ilyennek kellett lennie, hogy tartós legyen. A nemkívánatos másik változat azonnali visszatérést jelentett a csendhez és a keserves sötétséghez.
Kidolgozása rengeteg munkába került. Millió és millió szempontot vett figyelembe összes ellentétes kölcsönhatásaikkal együtt. Mikor ezzel elkészült, nekikezdhetett a következő millióknak. És így tovább ... tovább ... tovább. Hatalmas álmot teremtett, végtelen bonyolult birodalmat, amelynek minden részletét aprólékosan kidolgozta, a legutolsó pontot és vesszőt sem felejtve ki. Alkotásában újra élni fog, de másképpen, nem önmagaként. Fel fogja osztani magát számtalan részre, változatos alakok és formák töméntelen sokaságára, amelyek mindegyikének meg kell vívnia harcát sajátos körülményeivel.
Ő pedig ki fogja élezni a küzdelmet az elviselhetőség határáig, önmagát elfelejtve, belőle szakadt részeit szörnyű tudatlansággal sújtja majd, hogy mindent újra kelljen tanulniuk. Ellentétet szít köztük, megszabva az alapvető játékszabályokat. Azokat, akik a szabályokat felismerik, jóknak fogják nevezni, azokat pedig, akik ezt nem teszik, rosszaknak bélyegzik majd. így vég nélkülivé válnak az ellentétek a nagy alapvető ellentéten belül.
Ha azután mindez elkészül, úgy tervezte, teljesen feloldódik, megszűnik, csupán a valóság megnyilvánulásainak elképzelhetetlen sokaságaként létezik tovább. S akkor részeinek meg kell küzdeniük az újraegyesülésért, vissza kell találniuk hozzá.
Mindenekelőtt azonban meg kell az álmot valósítani. Micsoda nagyszerű feladat!
Eljött az idő. Kezdődjék a kísérlet.
Előrehajolt, tekintete a sötétségbe mélyedt és szólt: „Legyen világosság!"
És lőn világosság.
önmaguktol (véletlenül) nem tudnak létrejönni, mert annyira összetett
ugyanaz az ezerszer lerágott csont: ott hibázod el te is, hogy feltételezed, ezek a nagy büdös semmiből egyszer csak előugrottak teljes komplexitásukban. Pedig nem.
javasolnam a gerinctelenek fenyerzekelo szervenek alapos tanulmanyozasat. eleg lesz, ha a puhatestuekre koncentralsz. uott a tudo fejlodeset is nyomonkovetheted.
A kis fejlődési ugrások (módosulások) bizonyítják ugyan egy kisebb (alkalmazkodáshoz szükséges) filogenezis létezését, de a nagyobb változások (pl. a szem, vagy tüdő + vér + véredények, és az azt mozgatő izmok + azok motorikus idegrendszere + stb, stb.) önmaguktol (véletlenül) nem tudnak létrejönni, mert annyira összetett és ez a teremtő erő, illetve a Teremtő aktív létezésére utalnak, éppenúgy, mint az átmenetek hiánya.
Mert a teremtéselmélet szerint csak horizontális evolució lehetséges, és a variációk eleve be vannak építve a genetikai állományba. Feladatuk a környezethez való alkalmazkodás, mutációk javítása stb.
Azt is mondják, hogy a vertikális evolució azért nem lehetséges, mert a felhalmozódó mutációk egy idö után rontják az életképességet. E szerint vannak a "stabilitás szigetei", a valóban élt fajok, és az átvezetö utak járhatatlanok.
Vagyis a hal és a kétéltü is életképes, de a közbeesö "átmeneti formák" nem.
Sot, igy belegondolva, egy -altalatok annyira bizonygatottan- ilyen kis valoszinusegu esemenynek, mint az elet kialakulasa, a bekovetkezese egyszer sokkal valoszinubb, mint tobbszor, tehat ha csak mi vagyunk, akkor meg nagyobb eselye van annak, hogy veletlen:)
Pl. ha egy fa leveleit mindig félbevágom, akkor ez nem fog öröklődni a magokban. És ha sok100ezer generáción keresztül csinálom...? Nem lehet, hogy "megtanulja" valahogy? Nem. Ezzel szemben ha a azokat, amelyek mar maguktol is fel levellel nottek, megkimeled, a tobbieket viszont rendszeresen kivagod, akkor igen.
zorko,
a fene se tudja. minden extrapolacional, ami tullep az emberi lepteken felmerul a kerdes, valoban ervenyesek a kicsiben felfedezett dolgok, vagy sem. mondhatnam, hogy hit kerdese. a tudomany szerint a kicsiben felfedezett elemi lepesekbol modellezheto a nagy egesz. mindenesetre nem kell jelentosen eltero uj tenyezot behozni.
Egy időben kedvenceim között volt ez a topic, s követtem, ám telítődtem az olyanokkal, mint te is lehetsz, így mostanában ritkábban nézek be, ezért kerülte el a figyelmemet a Randi-ról írott néhány hozzászólásod. Most elolvastam a hozzászólásaidat, de sajnos nem győztek meg engem csak arról, hogy komolytalan vagy, másról semmiről, sőt azt kell mondjam, hogy nevetséges is vagy azzal, hogy ilyen vehemenciával emlgetsz pl. olyan TV-műsort, ami a világon semmit nem bizonyít, mint hogy ott is vannak médiapatkányok, akik szeretnek műsort csinálni, s megteszik ezt bármi áron.
Randi-t akartad ezzel lejáratni? Őt nevezed szélhámosnak? Aki a tudományt helyezi előtérbe a hókuszpókusszal szemben? Aki bűvész, s nem sarlatán? Aki kiáll a nézetei mellett, s azt hirdeti, hogy nem szabad bedőlni olyanoknak, mint ez a csodalény-szellemidéző? Aki fél Ausztráliát és egy egész csorda médiapatkányt megetetett egy kitalált sztorival, s a végén bemutatta, hogyan csibészkedett? Hogy Carlos az "ősszellem" egy kitaláció volt, azt még ma sem hiszik el sokan, sőt leveleket írtak Randinak, hogy ne higgye el, hogy Carlos nem létezik...
No te is is egy ilyen lehetsz...
Évezredekkel ezelőtt volt egy ember, akit keresztre feszítettek nézetei miatt, biztosan hallottál Róla. Igen nagy betűvel írtam, hogy Róla, mert mint embert nagyon tisztelem kétezer év távlatából is azt a jóságot, amit magából áraszthatott, azt a hitet, ami áradhatott belőle. Olyan embereknek adott reményt, akiknek semmi más nem volt. Ezek az emberek nyomorúságban éltek, kilátástalan volt az életük, s ez a remény azt kínálta nekik, hogy ha vége lesz ennek a földi nyomorúságnak, valami egészen más vár rájuk, egy olyan túlvilági élet, amiben a földi életében jó örök boldogságban fog élni, a földi rossz pedig fortyogó tűzön lévő katlanokban fog rotyogni.
Akoriban a gazdagok, akik hatalmon voltak, féltek ettől az embertől és az általa terjesztett hittől, így elpusztították. Nagy szervezés sem kellett, kapóra jött egy kis alkalom, s nem szalasztották el. Szegénynek végetért egy keserves haláltusa után a földi léte, de lám a mai napig él a hite.
Mi is történt ezek után pár évvel? A hatalmasok rájöttek, hogy jól jön nekik ez a hit, s azóta e hit felkent papjaival összefogva mindent megtesznek azért, hogy ápolják... mert hatalmukat ápolja ez a hit...
Teljesen lényegtelen, valós dologról szól ez a hit, vagy sem, kétezer éve az emberek egy része meggyőződés szintjén együtt él vele.
Ez a hit a szerint a régi Ember szerint a szeretetről szólt, vajon így volt ez mindig? Nem egészen. Voltak ezidő alatt olyan évszázadok, amikor embereket égettek el azért, mert nem hitték el azt, amit ez az Ember mondott, de ha elhitték is, csak épp mondott valami mást is, de az nem tetszett a hit felkent papjainak, bizony elevenen elégették.
Az egyiküket kicsivel több, mint 400 éve többek között azért, mert azt merte mondani, hogy nem csak ez az egy világ létezik, hanem végtelen sok, s a csillagok nem csupán fényes pöttyök egy kristálygömbön, hanem világok, ahol élőlények élnek. Ez az EMBER akkor felkent papja volt e hitnek, mégis máglyán halt meg, mert nevelőitől kapott hite mellett gondolkodni is mert, s nem adta fel még halála árán sem e saját gondolataiba vetett másik hitét.
Ugye érdekes kontraszt? Két Ember, aki meghalt nézeteiért. Mindketten életük árán is kitartottak hitük mellett.
Te mit tettél volna ezzel az Ember-rel?
S mit tettél volna azzal a másik EMBER-rel?
Az első említett hit egyik középpontja egy mindenható hatalom, ami ennek a topic-nak most kétezer évvel később a tárgya. Ez a mindenható hatalom e hit szerint minket teremtett. Volt idő, amikor elégették azokat, akik nem voltak hajlandók elfogadni, hogy mindezt hat nap alatt tette meg.
Te mit tennél az ilyen emberekkel, ha hatalmadban állna bármit megtenni?
Oltran,
"Őszinten szolva nem ertem, mire jo ez:) "
Semmire. :-)
Az élet kialakulásának valószínűségéről beszélgettünk, és többek azon a véleményen voltak, hogy a v.egyetemben hemzsegnek a kül. életformák. No de miért is?
A négy lábú kutya receptje nem jó. A rendes recept az lenne, hogy végy 0,3 kg szenet, 5 dl vizet, stb. ...
A fluoreszkáló nyulat se mi csináltuk. Csak a meglevőket módosítottuk.
Őszinten szolva nem ertem, mire jo ez:) Marmint ha olyan peldat mondok, ami beleesik a tudomany kereteibe, az nem yo, ha pedi olyat, ami nem, az sem jo, mert az meg fantazia. Ezert mondtam a szellemit, de nem latom, hova vezet mindez.
A negylabu kutya letrehozásának receptjet tarom most eled:
Vegy 1 db kisfiu kutyat, es vegy 1 db kislany kutyat. Lehetoleg azonos fajtabol vetelezd ezeket, es akkor, mikor a kislany kutya eppen tuzel. Paroztasd oket, es varj egy viszonylag rovidke idot. Imigyen tobb negylabu kutyat is eloallithatsz egyszerre. :)
Kulonben ha par eve azt mondom, hogy csinaljunk peldaul floureszkalo nyulat, nem azt mondtad volna e, hogy az fantazia? Es lon, megis:)
Kulonben eleve nem ertem, miert kell tudomanyos ertelemben a meglevotol eltero eletet mondanunk, mivel egyertelmuen, tudomanyos értelemben csak ezt ismerjuk De hát épp ez az, hogy ezt sem ismerjük, csak tudunk róla valamit.
Mondom, elvileg lehetne, hogy a kutyanak 8 laba legyen. Ez egy elvileg letezheto, de az ismerttol eltero eletforma, ami nem lep tul a tudomanyos kereteken. ha tullepne, akkor mi ertelme lenne, mit bizonyitana? Nem, elvileg sem lehetne, csak a fantáziánk világában. Még egy négylábú kutyát sem tudunk létrehozni, nem hogy másmilyet... :-))
Amúgy ha tudnánk, az különösebben nem bizonyítana semmit, csak azt, hogy létezhet a miénktől eltérő életforma. (Bár egy különleges nyolclábú kutyának tekinthető a polip és a pók esetleg... :-)))
Amúgy ez még nem is különbözne feltétlenül az általunk ismert élettől, már ha ugyanazokat a peptideket, stb.-ket alkalmazná.
Na cső, Z.
Kulonben eleve nem ertem, miert kell tudomanyos ertelemben a meglevotol eltero eletet mondanunk, mivel egyertelmuen, tudomanyos ertelemben csak ezt ismerjuk
De hát épp ez az, hogy ezt sem ismerjük, csak tudunk róla valamit.
Mondom, elvileg lehetne, hogy a kutyanak 8 laba legyen. Ez egy elvileg letezheto, de az ismerttol eltero eletforma, ami nem lep tul a tudomanyos kereteken. ha tullepne, akkor mi ertelme lenne, mit bizonyitana?
Nem, elvileg sem lehetne, csak a fantáziánk világában. Még egy négylábú kutyát sem tudunk létrehozni, nem hogy másmilyet... :-))
Amúgy ha tudnánk, az különösebben nem bizonyítana semmit, csak azt, hogy létezhet a miénktől eltérő életforma. (Bár egy különleges nyolclábú kutyának tekinthető a polip és a pók esetleg... :-)))
Amúgy ez még nem is különbözne feltétlenül az általunk ismert élettől, már ha ugyanazokat a peptideket, stb.-ket alkalmazná.
Na cső, Z.
Szia cc!
Igen-igen.
Most az jutott eszembe, hogy a mikróevolúcióból következik-e a makró? Az EV-nisták szerint ez nyilvánvaló.
Valahogy az a gond, hogy igazán nem nagyon tudunk mit kezdeni a százmilló évekkel és a generációk ilyen sokaságával. Pl. ha egy fa leveleit mindig félbevágom, akkor ez nem fog öröklődni a magokban. És ha sok100ezer generáción keresztül csinálom...? Nem lehet, hogy "megtanulja" valahogy? Végül is egy csomó energiát takarítana meg vele.
Arra is gondolok, hogy a mikróev.-nak lehetnek korlátai. Mint pl. az edzés, és az általa előidézett edzettség esetén. Lehet, hogy a mikroev. csak az alkalmazkodóképesség korlátain belül működik. (Itt most nem az egyéni, hanem a faj alkalmazkodóképességére gondolok, mondjuk, hogy az "ősalaktól" való eltérés képességére.)
Üdv, Z.
no most mond meg, mit vetett neked szegeny elnyomott, hogy ilyeneket kivansz tole. ha en meglatom ezeket a tobb lapos, nagy piros es kek betus beirasokat, akkor automatikusan a kovetkezore ugrom. uis ez elsosorban vita forum, marpedig erzelmi alapokon nem lehet vitatkozni. majd ha ezt nagy csittcsatt olvtarsunk is megerti, akkor meg kezdodhet valami normalis parbeszed fele.
Csak azért írtam ezt le, és talán ismételtelek téged, mert valahogy egyértelművé kéne tenni, hogy az evolúciót nem érdemes bolygatni. Szerintem tényleg menjünk vissza az időben csillagászati mértékkel és hagyjuk az evolúciót.
ebben teljesen igazad van. csak akkor a teremtest nem lehetne a bibliai modon ertelmezni. meg kicsit deista ize van a dolognak. az alkoto pihen meg ilyesmi. de akkor miert nem a kozmologiai kezdetekig megyunk vissza?
Ezt már értem, de az evolúciót vissza lehet vezetni a kiindulópontra, és most már meglehetősen jól ismerjük a fejlődés menetét, ezért szerintem nincs is lehetőség teljesen eltérő kiindulási alap feltételezésére. Az, hogy voltak olyan evolúciós lépcsőfokok, amelyek még nem kellőképpen tisztázottak, az egészt nem igazán befolyásolják. Arra, hogy a vallási értelemben vett teremtés hogyan játszott szerepet az evolúcióban, nincs bizonyíték, és nem is lesz, de ezt már a topic miatt írom.
kedves Zsolt,
csak reszben ertem, hogy mit nem ertesz. de a mondandom lenyege pont az, amit nem ertettel, tehat ha az evoluciot alaplepeseiben igazolhatonak tekintjuk a mikroevolucio altal, akkor a kezdetre nem erdemes egy gyokeresen eltero mechanizmust (Genesis) felteteleznunk.
Ezeket a mikroevolúciós lépéseket nem igazán értem, illetve mi az összefüggés a teremtéssel kapcsolatban.
"persze mindig ott van a kezdet kerdese. de ha van egy, a folyamatokat kislepesben eleg jol leiro mechanizmus, akkor miert kellene a hosszutavra valami gyokeresen eltero, bizonyithatatlant allitanunk?"
szia zorko,
en veled ellentetben a kornyezetunkben lejatszodo valtozasokat is az evoluciohoz sorolom. ezen mikroevolucios lepesek tenyet eleg jol bizonyitottak. kezdve az antibiotkum rezisztencia genek kialakulasatol, leirva hason mechanizmusokat magasabb rendu novenyeknel (peszticid rezisztencia genek), folytatva a hosszu, szisztematikus megfigyelesekkel, amelyek bizonyos okoszisztemak atalakulasat celoztak meg. a hosszutav persze csak a mi eletunket es a tudomanyt figyelembe veve jelenthetjuk, hiszen az evmilliokhoz kepeset ez a 20-30 ev semmiseg. de ha a mikroevolucios lepeseket egymasutanba helyezzuk, akkor nehany ezerev tagvlataban is komoly valtozasokat regisztralhatnank.
persze mindig ott van a kezdet kerdese. de ha van egy, a folyamatokat kislepesben eleg jol leiro mechanizmus, akkor miert kellene a hosszutavra valami gyokeresen eltero, bizonyithatatlant allitanunk?
raadasul, az egyre szaporodo szekvencia adatok, valamint a genetikai szabalyozas megismerese hason mechanizmusok megletet igazolja, mint a mikroevben leirtak. szamomra ezen adatok ma lenyegesen tobbet jelentenek, mint az osleny adatok, amik soha nem lehetnek annyira teljesek, hogy vitathato lukak ne maradjanak benne.
Nem hiszem, h benned van a hiba, neha nehezen ertetem meg magam irasban:)
De asszem tudom miert nem erted. Ne tulajdonits ekkora jelentoseget ennek a szonak, hogy szellemi. En ugy hoztam oket peldanak, mint barmilyen anyagi lenyt, amely az anyag egy olyan fokan letezhet, ami mas, mint a mienk.
Ja, es ez nem volt semmilyen ultimate erv, csak egy pelda, semmi tobb.
Kulonben eleve nem ertem, miert kell tudomanyos ertelemben a meglevotol eltero eletet mondanunk, mivel egyertelmuen, tudomanyos ertelemben csak ezt ismerjuk. Es pont ezt mondtuk eddig is, hogy az egesz tudomanyunk arra epul, amit ismerunk. Tehat ha van egy "tudomanyunk", ami arra epul, azt foglalja magaba, amit ismerunk, akkor hogy lepne ez tul sajat magan?
Szoval meg mindig nem ertem, miert kell olyat mondanunk. Mondom, elvileg lehetne, hogy a kutyanak 8 laba legyen. Ez egy elvileg letezheto, de az ismerttol eltero eletforma, ami nem lep tul a tudomanyos kereteken. ha tullepne, akkor mi ertelme lenne, mit bizonyitana?
Sajnálom, de nem igazán tudom követni a gondolatfűzésedet. Nem találom benne az állítások, érvek, és más effélék logikus és rendezett formáját, minekutána gőzöm sincs, hogy miféle információközlés a célod. Nem bontakozik ki a számomra a szavaidból valami kerek egész, egy "magasabbrendű" mondanivaló. Biztos bennem van a hiba, ezért inkább leírom, amit nem értek, aztán majd meglátjuk. :-)
1. Az EV elmélet materiális magyarázatot ad, nem csak hogy nem feltételezi a "szellemi" hiányát, hanem ki is zárja azt. Szóval az EV elmélet kapcsán nincs értelme a szellemi dimenzióról beszélni.
2. Ha a szellemlényeket nem vesszük észre, az nem azért van mert más életforma, hanem azért mert nem észrevehetők. A más életformára meg úgyse lehet rendes példát hozni, épp azért, amit próbáltam is elmondani, hogy a mai ismereteink szerint nincs ilyen.
Az egy teljesen más kérdés, hogy el tudunk képzelni mindenféle dolgot, pl. a kozmikus sugárzást fotoszintézis szerűen hasznosító csillagközi "növényeket", vagy az energiát tömeggé alakító, a "semmiből" kifejlődő életformát, de ezek azok, amiket fantáziaszüleményeknek nevezek, mert nem tudjuk, hogy ilyesmik elvileg létezhetnének-e egyáltalán. (Mondjuk, hogy az anyag tulajdonságai lehetővé tennék-e, hogy ilyenek működjenek.) Voltak olyasmi elképzelések, hogy a mi szén-alapú életünk mintájára lehetséges lenne szilícium alapú élet, de ezt sem tudjuk. Hagyományosnak azt az életet tekintem, amely a világegyetemet alkotó anyagból szerveződik.
3. Nem volt kérdésem. Azt állítottam, hogy tudományos értelemben nem nagyon tudunk a meglevőtől eltérő életet mondani.
Üdvics, Z.
Jómagam nem zárok ki bizonyos szellemi megnyilvánulásokat, de nem túlzás oly sokat foglalkozni azokkal a dolgokkal, melyeket nem érzékelünk, és oly keveset azokkal melyek kézzelfoghatóak? Miért nem a szemünknek hiszünk? Az evolúciót tekintve: Minden vallás dominanciája az élet a halál után, vagy a feltámadás, vagy valamilyen hasonló történés. A múltat és a keresztény egyházat tekintve, mi történt azokkal az emberekkel, akik Krisztus előtt születtek, azaz pl. mi történt az emberek közvetlen elődeivel?
Azt gondolom, hogy az EV elmélet - úgy igazán rendesen - olyan magyarázatot ad a világra, amely nem feltételezi semmilyen teremtő erő, vagy bármilyen természetfeletti, vagy szellemi, vagy más ehhez hasonló lények, jelenségek, stb. semmilyen formájú közreműködését, vagy jelenlétét.
Igen, viszont en nem is ezert hoztam fel a szellemi lenyeket, hanem mint peldat arra, hogy nem feltetlenul veszed eszre a masik eletformat. Csak probaltam olyan peldat hozni, ami amugy is kozel all hozzad:)
A valóban működő dolgot nem úgy értem, hogy jelenleg ezek működnek, hanem úgy hogy elvileg működhetnének.
Ami jelenleg mukodik, az elvileg is mukodhet. A szellemi lenyek lete pedig igencsak elvi kerdes azert.
Lehet, hogy nem tudnánk egy új életformát megvalósítani, de attól még ki lehetne találni, leírni, ledokumentálni. Ilyen dokumentációnk nincs.
Ha maradunk a szellemi lenyeknel, ott a Biblia, mint leiras, bar nem pontos dokumentacio.
A dolognak, amit probalok elmondani pont az a lenyege, hogy honnantol tekinted hagyomanyos elo szervezetnek. Merthogy ha aszondod, hogy olyan, mint az ember, tehat ver, sejtek, idegrendszer, etc, akkor igenis, elvileg meg lehet csinalni mas dolgokat, merthat ezek a gyakorlatban mukodnek, nem is erdemes rola beszelni.
Ha azt mondod, hogy teljesen uj dolgot kell letrehozni, akkor viszont nem gondolkodhatsz sejtekben, verben, idegrendszerben, stb., hanem masban kell. Ilyenre mondtam peldanak a szellemi lenyeket, mint olyan mas eletformat, amit te is nagyon jol el tudsz kepzelni, megsem erzekeled, ha ott maszkal elotted. Es akkor lepjunk tovabb, hatha ugy vilagosabb lesz. Most kepzelj el valami mast, ami ugyanigy letezhet, mint a szellemi lenyek, csak masfajta. Hasznald a kepzeleted.(mondjuk mechanikus elet, vagy domenziokon atnyulo nagy sokdimenzios lenyek, amiknek mi kis reszei vagyunk.) Ha a szellemi lenyek letezhetnek, akkor ilyenek is, tehat mint elvi lehetoseg fennall. Szoval nem ertelek teljesen, mert ha ezeket nem fogadod el, akkor viszont csak olyan lehetosegeket varsz, amiket behatarol a foldi evolucio. Mert csak abban gondolkozol, amit a foldi evolucio letrehozott. Az, hogy a kutyanak 4, vagy 8 laba van nem kulonbseg ilyen szempontbol.
Tehat mi a kerdes?:)
Oltran,
Azt gondolom, hogy az EV elmélet - úgy igazán rendesen - olyan magyarázatot ad a világra, amely nem feltételezi semmilyen teremtő erő, vagy bármilyen természetfeletti, vagy szellemi, vagy más ehhez hasonló lények, jelenségek, stb. semmilyen formájú közreműködését, vagy jelenlétét.
Ezért aztán nem gondolom, hogy a szellemi lények kérdése előrevisz minket. De persze ettől még beszélhetünk róla... :-)
A valóban működő dolgot nem úgy értem, hogy jelenleg ezek működnek, hanem úgy hogy elvileg működhetnének. Lehet, hogy nem tudnánk egy új életformát megvalósítani, de attól még ki lehetne találni, leírni, ledokumentálni. Ilyen dokumentációnk nincs. Úgy tudom, hogy a mostani egyetlen ismertet sem ismerjük teljes részeletességgel. Azaz egy "hagyományos" élő szervezet szintézise nem csak technikailag, hanem elméletileg sem lehetséges.
de a szellemi lenyek ugyanugy a vilaghoz tartoznak. Pont ezt mondom, ok a materia egy olyan oldala, amit a mi erzekszerveink nehezen regisztralnak. Ettol meg a vilag reszei, ha leteznek. Pont erre akartam ramutatni.
Egyebkent erdekesen hangzik az ujjaidbol, hogy "Szóval nem fantáziaszüleményekre gondoltam, hanem valóban működő dologra." Marmint, akkor szerinted valoban mukodo dolgokrol van szo, vagy sem?:)
a lenyeg pedig az, hogy ha azok letezhetnek, akar kozottunk is ugy, h nem vesszuk eszre, akkor hogy mondhatod, hogy mas hasonlo dolgok nem letezhetnek meg messze tolunk sem?
Hali Purusa,
Asszem kb. azt gondolom mint te is. Nyilván egész kevés tudás esetén nem értelmezhető a világnézet kérdése... De szerintem akkor sem mindegy, hogy egy 4 éves gyereknek mit tanítanak Istenről vagy épp a "nemistenről".
A téglás-házas példa tetszik. Épp eszembe is jutott, hogy ugyanazokból a téglákból más és más házat is lehet építeni.
Csőzet, Z.
Hali Oltran,
Valami olyanról volt szó, hogy vajon mennyire valószínű, hogy az élet különböző formái "hemzsegnek" a világegyetemben...
És azt mondtam, hogy nem tudunk a meglevőtől eltérőt mondani, vagy elképzelni - ahol ezt temészetesen úgy értettem, hogy kb. szintetizálni egy élő rendszert, annak teljes és részletes működését ismerve (vagy megtervezve). Szóval nem fantáziaszüleményekre gondoltam, hanem valóban működő dologra.
Ilyen értelemben a szellemvilág nem jó példa, mert annak nem sok köze van az itteni matériához... :-)
ha már minden bizonyított és mindent tudtok, akkor nem akarjátok már elvinni azt a több mint 300 millió Ft-nak megfelelő összeget ? :)
Termeszetesen nem minden bizonyitott, es nem tudunk mindent. Meg sokat kell kutatni ahhoz, hogy az elet eredetere vonatkozoan reszletes es konkret magyarazatunk legyen. Es ezek a kutatasok joval tobbe fognak kerulni 1,35 millio dollarnal, ami egyebkent rohejesen kis osszeg.
nem mondhatod komolyan, hogy szerinted egy csecsemő/kisbaba/kisgyerek az ismeretekkel egyszerre sajátítja el a világnézetét...
Hiszen a világnézet az az ismeretek strukturálásának módja. Ahogy látom a világot.
Abban persze egyetértünk, hogy már a legelső ismeretekkel elkezdődik a (későbbi, egyébként folyton változó) világnézet kialakulása.
(Egyébként ez a világnézet még a felnőttek esetében is csak igen-igen kevés embernél teljes mértékben koherens és homogén. Pláne a gyerekeknél, akiknek az első pár életévükben - lásd Piaget - még olyan alapvető fizikai elveket kell elsajátítaniuk, mint a tárgyállandóság stb.)
Szerintem az egészet a ház-téglák hasonlattal lehetne szemléltetni: az ismeretek a téglák, a világnézet pedig a ház.
Nyilván már az első téglák lerakásával megkezdődik a ház építése, no de azért az világos, hogy a falak felhúzása bőven megelőzi - és meghatározza! - a ház elkészültét.
Kész vagyok rá, amennyiben ismerteted velem a feltételeket, pénzjutalmadat hivatalosan közjegyő elő tett nyilatkozatban a feltételek ismertetése mellett sk. írásban rögzíted és szponzorálsz addig, amíg össze nem szedem a forrásanyagot és abból le nem vezetem neked a teremtést :)
A mindenttudónak képzelő, az evoluciót minden szinten és minden szempontból bizonyítottnak tartó materialista és ateista emberek figyelmébe ajánlom nézzenek szét a következő, ateista/materialista weblapon:
http://www.us.net/life/
Itt jelenleg, 1.35 millió dollárt kinálnak annak a személynek vagy személyeknek, aki(k) egy erősen elfogadható elmélettel rukkolnak elő, amely által megmagyarázható lenne, hogy a természetben miképpen alakult ki a spontán genetikai információ, mely elegendő volt az élet kialakulásához.
A "szegény" ateista/materialista hívők, már kétségbeesetten keresgélik a csoda elméletet, mely által csak valószínüsithető lenne a spontánszerű életkialakulás, és már dollármilliókkal is jutalmaznák azokat (más weboldalakon is ajánlottak már fel hasonló jutalmakat), akik egy erősen megalapozottnak látszó elmélettel rukkolnának elő, hogy valószinüsíthető legyen a jelenlegi evoluciós elméletek megalapozottsága.
Nos mit szóltok hozzá evo/természet hívők, ha már minden bizonyított és mindent tudtok, akkor nem akarjátok már elvinni azt a több mint 300 millió Ft-nak megfelelő összeget ? :)
Nos végezetül áljon itt, egy két idézett a fent megadott weblapról:
"The Origin-of-Life Foundation should not be confused with "creation science" groups. It has no religious affiliations of any kind, nor are we connected in any way with any New Age, Gaia, or "Science and Spirit" groups. The Origin-of-Life Foundation, Inc. is a science and education foundation encouraging the pursuit of natural-process explanations and mechanisms within nature."
"The Origin-of-Life Prize" ® (hereafter called "the Prize") consists of $1.35 Million (USD) paid directly to the winner(s). The Prize will be awarded for proposing a highly plausible mechanism for the spontaneous rise of genetic instructions in nature sufficient to give rise to life. To win, the explanation must be consistent with empirical biochemical and thermodynamic concepts as further delineated herein, and be published in a well-respected, peer-reviewed science journal(s).
En nem mondtam, hogy vannak, azt sem, h nincsenek, meg ugy oszinten mar abban sem vagyok biztos, hogy ez a fonal honnan jott a vitaba:) Ha jol emlekszem valami olyasmirol volt szo, hogy lehetnek olyan eletformak, amiket nehezen ismerunk fel. Te mintha ezzel nem ertettel volna teljesen egyet, ezert mondtam egy peldat, amit te is elfogadsz. Ha nem igy volt, akkor bocsi, megprobalok visszaolvasni, csak ezzel a vodaval nem egyszeru:))
Szia CC!
Nem gondoltam, hogy Purusa jól (=kielégítő meggyőzőséggel) megválaszolta volna a kérdést. Írtam is rá, amit gondoltam.
Szerintem van igazság abban amit mondasz, biztos, hogy egy csomó krea hívő úgy érvel ahogy írod. Szerintem ez nem is helyes.
Én azt tartom valószínűnek, hogy egyik "társaság" sem "tudja" a pontos igazságot. Vannak jelenségek, amikre próbálunk magyarázatokat találni (most úgy értem, hogy erről szól a tudomány), és egyes embereknek egyes magyarázatok sokkal ésszerűbbnek tűnnek, míg másoknak mások, aszerint, hogy amúgy mi a meggyőződésük.
Egy rendes teremtéshívő nem igyekszik mindenáron "bebizonyítani" a teremtést - annál is inkább nem, mert ez nem lehetséges, ahogy Isten léte sem bizonyítható -, szerintem csak annyi, hogy érdemes megmutatni, hogy ugyanazokra a dolgokra más magyarázat is lehetséges, vagy, hogy más logikába is rendezhető a "világ".
Tulképp, ha belegondolok, a kormeghatározó módszereken kívül nem is nagyon jut eszembe más dolog, ami cáfolná a teremtéselméletet. (Már most olyasmire gondolok, hogy éltek dinók, meg létrejöttek kövületek, ezek nem mondanak ellent a teremtésnek.) Na jó, a kozmológiával is lehetnek gondok, erről majd máskor... :-)
Üdv, Z.
Hali Oltran,
szerintem léteznek. Csak nem értem, hogy hogyan és miért akarnál az evolúció melletti érvelésedhez bármi olyasmit felhasználni, ami a teremtéselmélet része, és az ev. elmélet szerint nem létezik. :-)
Mert akkor az angyalok is evolúcióval fejlődtek ki? Vagy mi...? Vannak talán szellemi kövületek is...? :-)))
Ez olyan szep, mikor valakinek elmagyarazzak, hogy amit o mondott, az nem ugy van, mert masok hasonlot szoktak mondani, igaz nem pont ugyanezt, de amit azok mondanak az mind hulyeseg, ergo amit ez az ember mond az is.
Na, ez szep mondat lett, de tessek kibogozni.
-igen, és azt is, hogy ez hülyeség; egyszer szó szerint veszed (isten teremtett), egyszer meg nem (mert nem illik bele a term.tud.-ba); soxor egy azonos mondaton belül értelmezik így a bibliát, azaz marhára nem következetes a felfogás;
-ha következetes akarsz maradni, akkor aszondhatod, hogy ...mert évezrekkel korábban élt hallgatóságnak készült, az ő befogadóképességüknek, termtud. ismereteiknek megfelelő szinten., azaz nem lehetett diffegyenletekkel operálni, azaz kellet valami, pl. a kiccsávó that created! és ledegradálódik a szent karcolat egy olcsó ponyva szintjére; vagy szondod, hogy "íme a szent igazság", akkor viszont nem egyeztethető össze a biblia a tt-al;
-Az evolúció nem zárja ki a teremtést.; nem hát, csak a bibliai teremtést, meg még egynéhány vallásét;
-Ha tehát figyelembe vesszük a Biblia részeinek műfaját és elszakadunk a szószerinti értelmezéstől, a nagy ellentmondás eltűnik. ha meg azt is figyelembe vesszük, hogy a cucc nem több egy (abból korból több-höz hasonló) mondánál, akkor meg főleg feloldódik a nagy ellentmondás, ui. egy szépirodalmi remek és nem több;
üdv, zümy
Ha a Biston betularia-ra gondolsz, akkor ott legjobb tudomásom szerint mindig is jelen volt a fekete szinü változat, csak kis számban. Jelenleg is csak az ipari vidékeken jellemzö, a "régi" világos verzió tisztább vidékeken továbbra is él és virul.
Egy kereszténynek nem kell elvetnie az evolúciót. A bibliai teremtéstörténet üzenete: a világot Isten teremtette, és nem magától van. A hét nap, oldalborda stb. csak azért van benne, mert évezrekkel korábban élt hallgatóságnak készült, az ő befogadóképességüknek, termtud ismereteiknek megfelelő szinten.
Az evolúció nem zárja ki a teremtést. Isten teremthette a világot úgy is, ahogy a Biblia leírja, de úgy is, hogy az ősrobbanást, evolúciót "vezényli", kvázi még mindig teremtve a világot.
Ha tehát figyelembe vesszük a Biblia részeinek műfaját és elszakadunk a szószerinti értelmezéstől, a nagy ellentmondás eltűnik.
Nem értem az alábbi jelenséget:
Az új allélok hogyan terjednek el egy populációban? (Megjelenik 1 egyedben - hogyan lehetséges,hogy adott idô múlva már esetleg az lesz a jellemzô? Mi történik a régi változattal?)
Csak úgy tudom elképzelni, hogy többször is meg kell jelennie egymástól függetlenül.
Pl. az angliai araszoló lepkék korábban fehér színűek voltak, néhány 100 év alatt már a fekete szín a jellemzô.Nehezen hihetô,hogy minden fekete példány 1 közös ôsre vezethetô vissza.
A másik dolog a fajkeletkezés kérdése. Ahhoz,hogy egy adott faj kialakulhasson, nagyon kis lépésekben kell megváltoznia,mert hirtelen nagy változás esetén az utód nem tudna szaporodni.
Pl. ha egy hüllô tojásból madár kelne ki, nem tudna szaporodni, mert csak a hüllôk lennének ott neki párnak.
Szia zorko,
bar Purusa lenyegeben megvalaszolta a kerdest, de en hozzatennek meg egy szempontot. ha felretesszuk a motivaciot, tehat egy 3-4 ezereves vilagkep mindenkeppeni igazolasanak szandekat, akkor a kreacionizmus legfobb ervei a kovetkezokeppen neznek ki: mivel elkepzelhetetlen, hogy ilyen tokeletes dolog, mint ... magatol kialakuljon; mivel nem igazolhato, hogy ... - ...va alakuljon. a pontok helyere barmi behelyettesito. illetve nem barmi, hanem minden olyan dolog, amit eddig a tudomany jelenleg nem ismer. es mivel ezeknek a teruletekenek a merteke folyamatosan csokken, ezert irtam azt, amit irtam.
de biztosak lehetunk benne, hogy mindig maradnak majd feher foltok a tudomanyban (nevezhetnenk persze feketenek is), ahova visszavonulhatnak a krea hivok.
Hi Purusa,
hát igen, de azért ez olyan igaz is meg nem is dolog. Szerintem nincs egyértelmű rangsor, ahogy írod, hogy az ismeretre épül a világnézet, hanem inkább párhuzamosan fejlődnek ahogy cseperedünk felfele. Persze ha azt tanítják valakinek, hogy nincs Isten, akkor ehhez igazodik minden más gondolkodása is, de ugyanazt a tényanyagot megtanulhatja egy hívő ember (gyerek) is, aki aztán másképp rendezi el megában.
És még az is igaz, hogy a világnézetünk megváltozhat, annak ellenére, hogy az anyagi világról meglevő ismereteink nem.
(Mondjuk igazad van, de lehet azt is mondani, hogy a szellemi világról való tudás hiánya is egyfejta tudatlanság, amin meg az evolúció nyugodhat.)
Mert a világnézetünk és a meggyőződéseink pedig az ismereteinkre épülnek. (Az az elsődleges - egy ember legelőször ismeretekre tesz szert, utána alakulhat csak ki világképe.)
És ha az ismeretei elégtelenek (tudatlanság), akkor olyan lesz a világnézete is...
cc,
"es az a tudatlansag, amibol a kreacionizmus is fakad"
Miért fakadna kreacionizmus a tudatlanságból?
Szerintem ez eléggé független a tudásunktól, alapvetően a világnézetünkből, a meggyőződésünkből fakad, az ismereteinket pedig ennek alávetve rendezzük el magunkban.
Mit gondolsz?
Már egyszer régen felvettem egy kérdést (pl. a szem kialakulása apró változások során - amit asszem magyaráztál egyszer a jónépnek), hogy hogy van ez, hogy egy apró változás által nyújtott apró előny hogyan lehet erős szelekciós tényező?
Csak azert, hogy egy kicsivel nyugodtabban tudjal aludni:
">>Azt a tv musort valoszinuleg egyikunk sem latta.
Kiknek a nevében beszélsz, mintha egy csapat nevében szóltál volna ? Talán mégis igaz a sejtésem, hogy közületek egy pár embert azért fizetnek, hogy a nagyközönséget, a laikus tömeget félrevezessék, hamis információkkal lássák el (dezinformálás) ? "
Mivel neked valaszoltam, kvazi beszelgettunk, igy az "egyikunk sem" rad es ram vonatkozott. Mivel engem nem fizet senki, igy csak te maradsz...
Tulajdonkeppen mit akartal mondani ezzel a kereteltolodas-dologgal? Elarulom, hogy ha a DNS-ben levo kodot kereteltolodassal olvassuk le, abbol ugyanugy ertelmetlen, mukodeskeptelen zagyvasag jon ki, mint amikor egy programnak torlod az elso bitjet.
En nem mocskolodtam, nem ragalmaztam, nem is allitottam fel diagnozist rolad. Csupan megfogalmaztam ama laikus velemenyemet, hogy a viselkedesed alapjan arra gyanakszom, hogy esetleg skizofreniad lehet. Ez persze nem zarja ki, hogy valoban rasszista orultek befolyasolnak teged elektronikus eszkozokkel. De ez velemenyem szerint igen kevesse valoszinu, mert meg ha leteznek is ilyen technikak, igen valoszinutlen, hogy pont veled szemben akarjak alkalmazni, annal is inkabb, mivel ezek igen koltseges modszerek, miert pazarolnak rad a penzt, es egyaltalan ki a fene torodne ennyire avval, hogy neked mirol mi a velemenyed? Ennel sokkal valoszinubb az, hogy valoban skizoid vagy. Tenyleg csak jotanacs akart lenni, hogy vizsgaltasd meg magad. Szemlatomast eleg zaklatott vagy es szenvedsz, igy mar csak a biztonsag kedveert is jo volna megnezetned magad pszichiaterrel, ha masert nem, akkor azert, hogy kizard a skizofrenia lehetoseget. Felhivnam a figyelmedet arra, hogy a skizofrenia fiatal ferfiaknal eleg gyakori, es kezeles nelkul hagyva eleg sulyossa tud valni. Tovabba magatol meg senki se gyogyult ki belole, csakis orvosi segitseggel.
Ha ezt mocskolodasnak, tamadasnak veszed, azon nem csodalkozom, ez is skizofren tunet, de en csak joszandeku tanacsot akartam adni. Termeszetesen nem muszaj megfogadni, ha ugy tetszik, futyulhetsz is ra.
>>Ehhez kepest a polcomon talalhato BNO, valamint DSN-4, meg Tringer, meg Furedi pszi tankonyvei, es meg egy egesz polcnyi pszichiatriaval kapcsolatos konyv ugyanazt allitja a skizofrenia kapcsan.
És mikor adták ki őket ? Mert ha az 50-es kort meg nem ütik, akkor meg fölösleges jönnöd velük, úgyanis min. ötven éve kemény cenzura és dezinformáció, hamís elméletekkel és hírekkel traktálják a társadalmakat világszerte és minden szinten, itt nem csak a médiára kell gondolnod.
>>Javaslom Richard Dawkins: The Extended Phenotype c. konyvet, meg azokat, melyekre a references szekcioban hivatkozik
Kár, hogy nem olvasod a hozzászólásaimat (vagy ez csak egy kibuvó nálad), mert akkor nem jönnél a Dawkins-al meg hozzá hasonlókkal, akkik annyira tudósok, mint egy amatőr bohóc, amennyiben hisznek is abban amit írnak.
Bocsi, de már nem bírtam megállni, hogy az öntelt, pöfeszkedő hangnemű és félrevezető hozzászólásodhoz nem szóljak hozzá.
>>Termeszetesen nem olvastam el. Nezz emg mas forumokat, vagy mas hozzaszolokat, hogy milyen egy "hozzaszolas", es ha olyanokat irsz, akkor el fogjak olvasni, en is.
Nem is tudtam róla, hogy ennyire igényes vagy szellemileg ! Mond már, ha már csak olyan ostoba kis baromságokat írok, akkor mégis mi a fene késztet téged arra, hogy válasyolj is nekem....Nos, de hogy öntelségedre és tudatlanságodra rámutassak, csak halkan megsugom neked, hogy az 'obfuscated C contest' féle feladatok, köszönő viszonyban sincs a genetikai shifted frame féle gén-leolvasási móddal. A kereteltolódásnál az történik, hogy nem a normál 123-123-123 bázisszekvencia olvasás megy végbe, hanem mondjuk ha egyes eltolódást használunk, akkor kb. ilyen a leolvasási sorrend: 231-231-231
kettős eltolódásnál meg 312-312-312.
Ezzel szemben az 'obfuscated C contest'-féle feladatokban az a lényeg, hogy egy programot minnél olvashatatlanná és bizzarrabá ted, kreatív fantáziádat felhasználva, de még müködő maradjon a program.
"The overall winner is whoever produces the most unreadable, creative, and bizarre (but working) C program;" - Forrás:
http://www.tuxedo.org/~esr/jargon/html/entry/Obfuscated-C-Contest.html
Az előbbi példa, egyes kereteltolódással olvasva így néz ki:
ain(v,c)char**c;{for(v[c++]="Hello, world!\n)";
(!!c)[*c]&&(v--||--c&&execlp(*c,*c,c[!!c]+!!c,!c));
**c=!c)write(!!*c,*c,!!**c);}
Amennyiben ezt az egyszerű módosított példát megetetted egy c compiler-rel, és múködő képes programot kapsz akkor az lesz a világ első csodája. Világosabban, ha gépi kódban a bitek kb. ilyenek:
101110010110111010101101
akkkor egyes eltolódást használva a proci egy ilyen szekvenciát kellene, hogy értelmezzen:
011100101101110101011
Otthon próbáld ki, egy normál .com kiterjesztésű file-on (abban csak gépi kód van), úgy hogy törlöd (delete) ki az első bitet. Kiváncsi vagyok a hatására :)
>>Ha felveszel veletlen elemeket, akkor maris nem lesz determinisztikus a dolog, legalabbis semmivel nem lesz determinisztikusabb, mint amilyennek a vilagot tekinthetjuk.
Felszínes a gondolkodásod. Ha egy determinisztikus rendszer bemetére véletlen paramétereket adsz meg, a kimenete is teljesen véletlen lesz, ami viszont ucsancsak nem jellemző a bio rendszerekre. Ha magát a determinisztikus rendszert cseréled fel egy véletlennel, akkor az eredmény ugyancsak véletlen lesz. De hidd el nekem, az objektív valóságban véletlen mint olyan nem létezik. Gondolkozz egy picit rajta, hogy miért nem létezhet.
Vagy, ha szerinted létezik, akkor csak egyetlen egy példát adjál, ami bizonyíthatóan véletlen. Nagyon kiváncsi lennék rá :)
>>De meg ha tortenetesen determinisztikus lenne
Ilyet én soha nem állítottam, olvasd el a hozzászólásaimat (igen, igen tudom, hogy nem nekem tulajdonítod, de biztos ami biztos alapon csak megjegyzésként írtam ide :)
Ehhez kepest a polcomon talalhato BNO, valamint DSN-4, meg Tringer, meg Furedi pszi tankonyvei, es meg egy egesz polcnyi pszichiatriaval kapcsolatos konyv ugyanazt allitja a skizofrenia kapcsan.
Persze te nyugodtan hasznalhatod a sajat nyelvedet, ahol az igen nemet jelent es a nem igent, csak utana ne csodalkozz, ha csak magaddal tudsz beszelni.
Hat ez egy oriasi tevedes, oregem, bar ez egy elterjedt tevhit. A skizofrenia NEM ezt jelenti, nem tudathasadast jelent, nem tobbszemelyuseget jelent. Hanem azt jelenti, amit irtam. Amirol te irsz, az nem a skizofrenia, hanem a "multiple personality disorder" nevu tunetcsoport, aminek azonban semmi koze a skizofreniahoz.
En is epp akartam irni... :)
Ezek a nyavajas pszihiaterek mindent maskent neveznek, mint a laikusok.
Figyeld, az az érzésem, hogy te nem olvastad el az összes hozzászólásaimat
Termeszetesen nem olvastam el. Nezz emg mas forumokat, vagy mas hozzaszolokat, hogy milyen egy "hozzaszolas", es ha olyanokat irsz, akkor el fogjak olvasni, en is.
lénygében mind determinisztikusak, ami azt jelenti, hogy ha ismerem a program kiinduló állapotát, a hardver állapotát, meg magát az algoritmust is, mindig el§re meg tudom mondani az eredményeket, tehát a rendszer determinált. Érted ?
Ertem, hogy ezt mondod 1000-szer si, de attol hogy sokszor leirod, meg nem lez egy kicsit sem igazabb. Ha felveszel veletlen elemeket, akkor maris nem lesz determinisztikus a dolog, legalabbis semmivel nem lesz determinisztikusabb, mint amilyennek a vilagot tekinthetjuk.
De meg ha tortenetesen determinisztikus lenne, az sem igazolna az allaspontodat a fejlodestannal kapcsolatban.
Amit a genom kifejezodeserol irsz a legkevesbe sem altalanos.
Szamitogepen pedig meg lehet csinalni, csinaltak is hasonlokat, lasd pl. az 'obfuscated C contest' nyerteseit. (Amugy ha tortenetesen nem lennenek kezenfekvo peldak, akkor az is mit bizonyitana -- az embernek nem voltak evmilliardjai, es a peldanyszama is igencsak korlatos... )
Nos ezennel azt hiszem végleg itt is hagylak benneteket, mert látom rágalmazni, hazudni és mocskolódni nagyon tudtok, de az általam felvetet problémákra, kérdésekre egyetlen egy értelmes választ sem kaptam ?
Számomra az is érdekes, nem tudom hogy miképpen van, de furcsak módon, amennyiben a világ különböző részeiről letöltik ezeket a fórumos oldalakat nem mindig ugyanaz a tartalom jön le.
Nem sejtitek, hol lehet megbújva az ördög, vagy talán egy pár bizonyítékokat is akartok, pl. embereket akik tanús0thatják az általam elmondottakat ?
Egy pár év múlva meg fogjátok kapni, és akkor majd nyilvánvaló lesz, hogy ki melyik oldalra áll.
Jo, elnezest kerek, mert nevettem rajtad, nem szep dolog beteg embereken nevetni, bar remenykedem, h valamennyire kizokkent. Tok halal komolyan gondolom, hogy fel kellene keresned egy pszichologust. Legalabb a biztonsag kedveert.
Nem nehez fejben tartani az osszeeskuves elmeleteket, ha meg azt se sikerul, hogy ki mit irt neked? Csak mert azt, h jobbnak kepzeled magad a masiknal, nem en irtam...:)
Valamint te tenyleg, mar ne haragudj, de ennyire luke vagy, hogy szerinted en komolyan irtam azt a mondatot, hogy a billiardozo titkosugynokok zavarnak a netre jovetelben, es megnehezitik a gepem beindulasat neha? Es en ezt akartam hazudni? Vagy mirol beszelsz? Merthogy en ezt irtam ironikusan. Eh, mind1, ugyse jut el az agyadig.
Valamint,
szerinted akik itt vannak, azok mind ugynokok, igaz? Mert itt egyedul hadakozol ezerrel. Gondolod, ez a topic eddig, mig ide nem jottel ugynokkikepzo topic volt?:)
Ja, es meg az is feltunt, hogy iromanyaidban az egyetlen bizonyitottan emberek kiirtasara valo hajlam a tied. Te irkalod, hogy kiknek kellene eltunnie a Fold szinerol, kiket kellene istenestol kiirtani. Majd ugyanezeket a dolgokat ravetited csoportokra, h azok ezt csinaljak, amit te akarsz veluk:) Erdekes, mi?:)
Na, mind1, maradj meg kicsit, mostanaban ugyse sok hozzaszolas volt, es legalabb van min nevetni:)
Ja, csak azert, ha lehet, ne a kreacionizmust kepviseld itt, mert megharagszanak a kreacionistak.:)
ui: Megszenvedtem, h el tudjam kuldeni ezt a hozzaszolast, lehet engem sem szeretnek az ugynokok?:)
>>Azt a tv musort valoszinuleg egyikunk sem latta.
Kiknek a nevében beszélsz, mintha egy csapat nevében szóltál volna ? Talán mégis igaz a sejtésem, hogy közületek egy pár embert azért fizetnek, hogy a nagyközönséget, a laikus tömeget félrevezessék, hamis információkkal lássák el (dezinformálás) ?
>>Viszont a penz meg mindig ott van.
Az én pénzem is még mindig ott lenne, ha olyan szélhámos trükkökkel bűvészkednék, hogy azt mondanám a leendő áldozataimnak, hogy előre nem tudom senkinek sem megmondaniy hány sikeres találata kell hogy legyen, hogy elvigye a felájánlott pénzt, mert a választ csak a tudósaim, statisztikusaim tudják, akik majd a kisérlet után hajlandók elárulni azt. Ilyen módszerel, bárki nyugoddtan akár egymilliárdot is feltehet arra, hogy ha neki bárki egyetlen egy bizonyítékot is fel tudd mutatni az evolució mellett már viheti is a pénzt, semmi mást nem kellene tennie, csak annyit, hogy előbb kikötné, hogy a bizonyítékokat egy általa választott tudós gárda fogja kiértékelni, és annak valuszínüségét is csak a vizsgálat után tudják majd megmondani, hogy mennyire elfogaható, hiteles a felhozott bizonyíték.
>>Ebbol te csusztatva forditottal.
Ne rágalmaz, mert amennyiben te az anyatejjel szívtad magadban ezt a zsigeri rágalmazó reflexet, akkor nincs mit komentálnom, ellenkező esetben minimum illik oda írni, hogy hol történt bámiféle csúsztatás.
>>Nem tudjuk, a medium valodi-e, csak o allitja ezt magarol.
Egyébként te mint nem médium, miképpen állapíthatod meg bárkiről is, hogy médium vagy sem ?
Annak alapján amit ott a TV-ben (CNN) bemutatott, az teljes mértékben igazolja a médiumi képességeit. Az más kérdés, hogy a RANDI és hozzá hasonlók, nem ismerik el (sőt még millió tv. nézők előtt is pofátlanúl mernek hazudni), de ettől még nem lesz igazuk.
>>Kulonlegesessege, hogy tobbszori igeretei ellenere nem mer megprobalkozni a teszttel. (Vagy tudja, hogy megbukna?)
Hát persze, hogy a szerencsétlen nő is rájöhetet arra a mágiára amit Randi és csapata csinál (lásd fentebb második bekezdést iS), és így arra is, a RANDI ÁLTAL ALKALMAZOTZ SZÉLHÁMOS TRÜKÖK, MÓDSZEREK ELEVE KIZÁRJÁK A NYERÉS LEHETŐSÉGÉT IS. EZ A MÓDSZER OLYAN MINT AMIKOR AZT MONDANÁD A LOTTÓZÓKNAK, HOGY GYEREKEK LEGALÁBB 40 SZÁMOTT KELL MEGJÁTSZANI, DE ELŐRE NEM TUDOM NEKTEK MEGMONDANI, HOGY HÁNY TALÁLATRA VAN SZÜKSÉGETEK A NYERÉSHEZ, MERT AZT CSAK A TUDÓSAIM MONDHATJÁK MEG, ÉS AZT IS CSAK A JÁTÉK UTÁN, MERT AKKOR TUDJÁK CSAK ELDÖNTENI, HOGY HÁNY TALÁLAT LESZ STATISZTIKAILAG SZIGNIFIKÁNS (JELENTŐS). EZT JAMES RANDI MÁGIÁJA !
>>A tovabbi forditasokban csak halmozod a targyi tevedeseket, nem vagy tisztaba azzal sem, hogy mit is jelent a cold reading, sot, ugy latszik, az sem termeszetes, hogy a halal kozvetlen kivalto oka az esetek nagy szazalekanal (talan 90%-nal is tobb) bizony fulladas.
Figyeld, látom hogy hazudni nagyon jól megtanított a szellemi mentorod, de ha egyébként tévedek és mégsem hazudtál, akkor a logikád csapnivaló, ugyanis én majdnem mindent szó szerint fordítottam ha nem vetted volna észre, és nem próbálkoztam semmiféle belemagyarázással, hozzáfüzéssel, ugyanis nekem nincs szándékomban manipulálni az embereket, másokkal szemben....
>>Most, ha en megmondom, hogy barna haju vagy, es szemuveget viselsz, valamint tiz ujjal gepelsz, maris jos leszek?
Természetesen, nem vagy az, de egy médium és jós között van kölönbség. Továbbá, ha legalább még öttször ennyi tulajdonságott csak úgy a látatlanban halálpontosan leírsz, szerinted az már nem gyanús, hogy mégsem véletetlen, főleg ha még meg is tudodd ismételni a bravúrt ?
>> Persze mindezt csak ironikusan irtam, de azt mar vegkepp nem varom, h megertsd, ha a mondatot se sikerult.
Hát persze hogy nehéz beismerni, hogy hazudtam és könnyeb azt állítani, hogy "mindezt csak ironikusan irtam". Azt meg, hogy "mar vegkepp nem varom, h megertsd", nyilvánvalóan a benned levő felsőbbrendűségi érzés hozza ki belőled, pont ezel leplezed le, hogy pontosan önmagadata jellemezted akkor amikor azt írtad rólam, hogy jobbnak képzelem magam a másiknál.
>>Hat ez egy oriasi tevedes, oregem, bar ez egy elterjedt tevhit. A skizofrenia NEM ezt jelenti, nem tudathasadast jelent, nem tobbszemelyuseget jelent. Hanem azt jelenti, amit irtam. Amirol te irsz, az nem a skizofrenia, hanem a "multiple personality disorder" nevu tunetcsoport, aminek azonban semmi koze a skizofreniahoz.....
Silan, csak részben van igazad ! (azért csak részben, mert az általad megadott veblapok között is egy olyan amely a CIA egyik fedő oldala, és mint ilyen különleges módon preparálták a különleges helyzetek és ügynökök számára, hogy sikeresen tudják a célpontjukat rágalmazni, mocskolni az ilyen áldiagnózisok alapján. Azt ajánlom, végy a kezedbe egy kb. 50-60 évvel ezelőtti idevonatkozó szakkönyvet, és meglátod mekkora különbségeket fedezel fel)
Elismerem picit tévedtem és pontatlanul fogalmaztam, de ez még nem jelenti azt, hogy te csak így a láthatatlanban diagnózist állíthatsz fel a másikról, mert szerinted nem lehet igaz a másik mondókája.
Semmi sem jogosít fel benneteket arra, hogy a másikat mocskoljátok, mert ti lehetetlennek tartjátok azt ami nem lehetetlen. Miért jellemző vajon rátok, hogy a világmindenség létrejöttét és fejlődését mint egy véletlen által ki nem zárható eseményként elfogadjátok, de amennyiben véletlenül egy embert fasiszta és náci módszerekkel- rasszista őrültek (teljes szívemből kívánom, hogz pusztuljanak el az átkozott fajtájukkal és istenükkel egyetemben, és teljes mértékben elhiszem, hogy a pusztulásuk már nincs oly messze) kínoznak az már nem lehet igaz ? Talán nem hallottatok arról, hogy a kommunisták 100 millió embert kínoztak és öltek meg ? Talán nem tudtok arról, hogy a mai napig is rasszista indíttatásból gyilkolnak, mészárolnak, kirabolnak, megaláznak és elnyomnak ártatlan embereket, akik csak élni szeretnének ? Talán nem ismerős előttetek, hogy azok a technológiák amiket az általam megadott weblapok (lásd a 3555 és 3556-os hozzászólásaimat) is ismertetnek, minden eddiginél kegyetleneb és embertelenebb kínzási módszereket rejtenek ? Ha igen, akkor miért játszátok el az ellenkezőjét ? Talán ezért fizetnek titeket ? Ha meg nem ismeritek ezen elektromágneses súgárfegyverek valóságos mivoltát, akkor minek alapján kérdőjelezitek meg a másik embernek az épelméjűségét ? Lehet, hogy nektek nagyon természetesnek tűnik, a másik embernek a mocskolása, lenézése, sárbataposása, rágalmazása, és amennyiben ez így van akkor nem mond hogy nem vagy őrült rasszista vagy fizetet ügynök, egy közönséges bitang spicli, mert én és mások sem fogják elhinni !
>>Igencsak radillik, nemde?
Honnan veszed pl. hogy én hallucinálok ? Superman vagy mi a fene vagy, hogy így a látatlanban látod, hogy én hallucinálok ? Figyeld, a mocskolódási stílusod és életszemléleted alapján, továbbá felsőbbrendűségi tudatodból kiindúlva, számomra igencsak valamiféle kommunista vagy rasszista laborban kiképzet ügynököt szimatolok a Silan nick név mögött megbujva. Nos, talán nem illik rád ez a ügynök szagú diagnózis, akinek az a feladata - hogy ha már valaki rátapint az érzékeny pontotokra - hogy minnél előbb lejárasa, bemocskolja a másikat, nehogy a többiek higyenek neki ?
Silan, azt ajánlom nektek, hogy olvassátok el az általam megadott oldalakat is, csak utánna reagáljatok, mert amennyiben nem így tesztek, akkor elfogultak vagytok, és elfogultá egy ember nem szokot véletlenül azzá válni, a legtöbb esetben azért lesz azzá, mert vagy megvették az illetőt, és láb kapcaként megrendelésre gyártja a hamis elméleteket, vagy mélyen megpecsételődött a lelke és azt gondolja, hogy neki az Isten nem bocsáthat meg, és így rögeszmésen a másik oldalra áll.
Aki tagadja az ember tudatalatiját befolyásolni képes - elektromágneses súgárzás által mint hordozó hullám - technológiák létét, annak utána, hogy már a fent megadott hozzászólásaimból, pontosabban az ott megadott lapokon ezek meglétét még az USA szabadalmi hivatalának a lapjai is bizonyítják, a világszerte sok ezer emberen kívül, az vagy hülye, vagy ügynök akinek a feladata az emberek dezinformálása vagy csak egyszerűen nem hajlandó tudomást venni a számára kellemetlen dolgokról.
Apropó, arról halottál, hogy ITT MAGYARORSZÁGON EGY TELJES TÖMBHÁZNAK A LAKÓI KIKÖLTÖZTEK, MIUTÁN AZ EGYIK KOMUNIKÁCIÓS CÉG EGY MOBIL ÁTJÁTSZÓ ÁLLOMÁST TELEPITETTEK A HÁZTETŐRE, ÉS ROSSZUL LETTEK, FURCSA MÓDON PONT AZOK A TÜNETEK JELENKEZTEK NÁLUK IS, MINT AZ ÁLTALAM MEGADOTT WEBLAPOKON LE VAN ÍRVA ? Nem csodálkozom, ha erről nem tudtok, mivel a sajtócenzura elég jól működik itt nálunk is.
linket en is adhatok:
http://www.randi.org/jr/06-15-01.html , keress ra Larry Kingre.
Viszont a penz meg mindig ott van.
A link tenyleg tartalmaz egy "atiratot"
Ebbol te csusztatva forditottal.
Nem tudjuk, a medium valodi-e, csak o allitja ezt magarol.
"Tehát §sem zár ki semmiféle lehet§séget !"
Nagy ugy. Mindenki igy van ezzel. Az, hogy nem 100%-ig biztos, hogy nem leteznek sarkanyok, nem jelenti azt, hogy leteznek.
L. King emliti Sylvia Brownt: nos, pl. os is Altyesa kaliberu jos, Kulonlegesessege, hogy tobbszori igeretei ellenere nem mer megprobalkozni a teszttel. (Vagy tudja, hogy megbukna?)
A tovabbi forditasokban csak halmozod a targyi tevedeseket, nem vagy tisztaba azzal sem, hogy mit is jelent a cold reading, sot, ugy latszik, az sem termeszetes, hogy a halal kozvetlen kivalto oka az esetek nagy szazalekanal (talan 90%-nal is tobb) bizony fulladas.
Most, ha en megmondom, hogy barna haju vagy, es szemuveget viselsz, valamint tiz ujjal gepelsz, maris jos leszek?
Te figyelj mar, ez a "most, hogy mondod", ez a "jo, hogy eszembe juttattad"-hoz hasonlo szofordulat. Tehat nem azt jelenti, hogy te mondtad, hanem azt jelenti, hogy amit mondtal, arrol jutott az en eszembe. Es itten azt irom, hogy _nekem_ sikerult nehezen feljutni netre, meg _nekem_ szokott nehezen beindulni a gepem. Es lehet, hogy ezek azok miatt vannak, akikrol te itt irsz (pl a billiardozok). Persze mindezt csak ironikusan irtam, de azt mar vegkepp nem varom, h megertsd, ha a mondatot se sikerult.
Nos a szkizofrénia az egy tudathasadásos elmezavar, magyarul ez azt jelenti, hogy egy adott személyben több személyiség is él egymástól függetlenül, és ezek egymásról nem is tudnak.
Hat ez egy oriasi tevedes, oregem, bar ez egy elterjedt tevhit. A skizofrenia NEM ezt jelenti, nem tudathasadast jelent, nem tobbszemelyuseget jelent. Hanem azt jelenti, amit irtam. Amirol te irsz, az nem a skizofrenia, hanem a "multiple personality disorder" nevu tunetcsoport, aminek azonban semmi koze a skizofreniahoz. Ahhoz kepest, hogy milyen nagy mellennyel irod, hogy en nem ismerem a szakzsargont, megtehettel volna annyit, hogy egy keresobe beirod, hogy "schizophrenia symptoms", es elolvasod, hogy mit irnak. Idezek neked a
http://psychologydoc.com/multiple_personality.htm oldalrol:
In order to understand multiple personality it is first important to eliminate a popular misconception. Many people confuse multiple personality with schizophrenia. However, schizophrenia is an entirely different disorder and does not have anything to do with multiple personality.
Schizophrenia is a common mental illness;60-80% of institutionalized patients have it. Commonly confused with Multiple Personality Disorder, schizophrenia is characterized by delusions, hallucinations, incoherence, catatonic behavior, and lack of emotion.
Overt Symptoms, or "psychotic" symptoms, include delusions, hallucinations and disorganized thinking because the patient has lost touch with reality in certain important ways. Delusions cause the patient to believe that people are reading their minds or plotting against them, that others are secretly monitoring and threatening them, or that they can control other people's thoughts.
There are five recognized types of schizophrenia: catatonic, paranoid, disorganized, undifferentiated, and residual.
A paranoid skizofrenia jellemzoit pedig igy soroljak fel:
delusional thoughts of a persecution or grandiose nature; anxiety; anger; violence; argumentative
Egy keresobe beirva a "paranoid schizophrenia" kifejezest, bosegesen talalhatsz meg reszletes leirasokat a paranoid skizofreniarol, sot, annak gyogymodjarol is. Ajanlom szives figyelmedbe.
Ajanlom meg a http://home.arcor.de/pahaschi/welcome.htm oldalt, ami egy skizofreniaval diagnosztizalt beteg "elmenybeszamoloja". Ezt irja benne tobbek kozott a sajat tuneteirol:
I thought there is orientated a very sophisticated mind control machine towards my head - in every life situation. I thought the mind control machine was running by the Americans (the bad boys) and the test was that I had to be careful what I was doing and thinking. I should never tell the Americans who I am and where I am. If I was outdoor I thought american spy satellites were looking after me. [...] I've read some books about the illness and after a while I realized that my illness was in fact schizophrenia.
A skizofrenia egyebkent ma mar eleg jol gyogyithato.
>>Vagy csak hulyit minket a globalis osszeeskuvessel meg az elektromos fegyverekkel, vagy nem de akkor nem mi kellunk neki hanem egy orvos. Mindket esetben folosleges vitazni.
Senkit nem áll szándékomban hülyiteni, mind amit ide beírok magamról az igaz és nem tagadhatod (lásd a 3555 és 3556-os hozzászólásomban megadott weblapokat), hogy ezek a technológiák már évtizedek óta léteznek és az ilyen elektronikus és elektromágneses hullámok által az emberek tudatalattijára ható szuggesztiós üzenetekkel (melyeket pl. a mikrohullámok is, hordozóként elszállítják az áldozat vagy áldozatok koponyáihoz) zombie-embereket, §rülteket, szellemi debileket és programozott gyilkosokat-öngyilkosokat lehet gyártani, ami rendkívül nagy veszélyt jelent az egész emberiség számára. Lehet, hogy téged és hozzád hasonló más embereket azért fizetnek, hogy folyamatosan hazudjatok és félrevezessétek a tömegeket