Mi ott aludtunk nála Tavaszi Széllel 2012 márciusában, teljesen rendben volt a szállás és a kaja is. A néni nagyon jó vendéglátó, szeret sokat beszélni, ez néha sok szokott lenni egyeseknek akik esetleg az átlagnál fáradtabban esnek be hozzá a túranap végén.
A reggeli rántottáját betettem a gasztro-blokkba nem régen.
Telefon: 20-öthuszon8-782kilenc, vagy 06-47-háromszázhét-014
A teljesítménytúrázók fórumán olvastam, hogy Makkoshotykán van egy Vilma néni nevű szállásadó. Tudna itt esetleg valaki infót mondani róla? Neten fent van? Elérhetősége?
...de ezt ne olyan hónak értsd, amit a Városligetben találsz, hogy már ezren letaposták előtted... Amolyan igazi erdei, út nélküli hegyoldal, mondjuk egy 20-30 centi szűzhóval. Na azon érdemes próbálkozni menni kilométereket :)
...katonai gatyában is :) Én mióta az eszemet tudom, a magyar gyakorló - MFH BDU párosban nyomtam idáig. Tavaly vettem először, kipróbálásképpen Solognac vadásznadrágot a dekában, eddig tökéletesen teljesít. Igaz, el kell érnie az MFH szintjét, abból az egyik nadrágom kb. 10 éves, és erdő/kert/barlang/hajtás funkciókat lát el, és még egy fia feslés sincs rajta...
A 17-18 kiló sajnos a minimum, nem csak télen. Most egy polárbélésű kabáttal és két isolírral volt több benne, mint ami nyáron kell. (Bár a nyárra most majd az új szúnyogháló + ponyva lesz már, a sátor otthon marad majd). Többnapos full nomád cucc, ha nem szálláson alszol, nemigen jön ki kevesebből.
Másrészt nem a cucc súlya volt a hátráltató tényező, hanem a tökig érő havas szakaszok. Épp elég volt az átlag 15-20cm szűzhóban talpalni, de ahol elsüllyedsz majdnem derékig, na ott férfimunka gyalogolni a sok-sok kilométereket :)
Más: mai Gaja. Gyönyörű volt. Megnéztem a Bársony-házat, és az OSM-re feltettem az új Kék négyzet jelzést a házzal együtt.
A különbség abban is tetten érhető köztünk hogy én eleve el sem indulnék egy téli sátorozásra! Brrr...:-)
De hogy vannak ilyen elvetemült elszánt és kitartó emberek jól mutatja az is hogy például a 2012-es Fel a Csóványosra túrán a geodéziai torony előtt fel volt húzva két sátor, és a benne lakók elmondták hogy minden évben január utolsó hétvégéjén itt szoktak találkozni és sátorozni egy éjszakát. Egy jó kedélyű társaságról volt szó, nem is kevés emberről!
(Ezek szerint idén erre a most következő hétvégére esik ez a kis összeröffenés.)
Én megmondom őszintén kifejezetten túrás (Mountex, Decatlon stb.) ruhadarabom nincsen egy sem.
Nem bonyolítom túl, az egyszerűség híve vagyok. Otthoni ruhatárból simán megoldom a kérdést.
3 napos túrán voltam a 24. szakaszon, ezeket viseltem (nagy általánosságban nagyjából mindig így télen):
- baseball sapka (ez lehet hülyeségnek hangzik elsőre, de menet közben a kötöttben beizzad az ember feje, nekem meg már hozzászokott ehhez. Persze ott volt a kötött is a zsebemben)
- télikabát (döntő többségben nem cipzározott állapotban)+kapucnis felső+thermo mellény (volt mikor levettem)+garbó és ezen kívül még volt nálam egy póló tartalékba
- katonai nadrág (volt 2. nadrág ha szükséges fel tudtam volna venni)
- munkavédelmi bakancs (az előző bakancs megnyomta és vízhólyagot csinált a lábaimra, a túracipőm meg nem alkalmas téli csapadékos esőben túrázásra, így maradt ez)
Ezen kívül a csapadéktól függően volt rajtam esőkabát meg esővédő nadrág is amikor kellett.
Ezzel arra akartam rávilágítani, hogy lehet túrázni hazai viszonyok között márkás, túrás ruházat nélkül is. Szerintem.
A templomtornyot azt láttam azzal nem is volt gond, de az ösvény nem volt (lehetett) könnyen észrevehető. Én tovább is mentem (térkép szerint nagyjából helyes is volt). A kéktől északra a hegy tetejéről a nemrég ritkított fenyvesben ereszkedtem le a kékre, onnan már nem volt gond. Potrecnél simán át tudtam menni a rövid úton mert nem volt vizenyős a terület.
Gömörszőlős is tetszett, igazi csendes kis falu (a sok kutyaugatást leszámítva)!
Gömörszőlős után kb. a hegytetőig, valaki fehér-kék-fehérre festett sörösdobozokat akasztott jó pár bokorra, fára, ezzel jelentősen megkönnyítve a helyes út megtalálását, ezúton is köszönet érte!
Végülis úgy volt, hogy első nap Alsószuhán aludtam a Dapsy vendégházban, második nap pedig Jósvafőn a Boros vendégházban. Mindkét helyen nagyon rendesek és segítőkészek voltak, ajánlom őket mindenkinek!
"...mert az a tapasztalat, hogy a hajtók fele 3-4 km hóban lábalás után kidől. Nem csodálom..."
A nagy vadász sportemberek...:-)
A Csóványos szűk 21 km lett, 1170m szinttel, igaz talán nem volt ekkora hó.
Mászógép! Nem túlzod el kissé ezt a hátizsákosdit? Ekkora zsákok már komolyan hátráltatják az embert a túrázásban, nem felesleges ennyi cuccot cipelni?
Nekem ekkora a zsákocskám, igaz egy-max kétnapos túrákra:
a 3 liter vizet amit magammal szoktam vinni így is igyekszem hamar meginni, mert zavar a súlya. Ezért gondolom hogy az a nagy zsák nem kevés energiát emészthet fel.
...ez csak a téli cucc. A Milicre nagyobb pakkal mentem, mert hetekre készültem... :/
Most is csak azért tűnik ilyen nagynak, mert három rétegnyi isolir van összetekerve, és nem benne van a zsákban, hanem a tetején. Egyébként nem volt vészes a csomag, 18 kiló volt kábé az egész cucc. Inkább a hó mennyiségével volt bajom. A vadász mesélte, hogy ilyenkor hajtani sem szoktak, mert az a tapasztalat, hogy a hajtók fele 3-4 km hóban lábalás után kidől. Nem csodálom...
Nem mertem bevállalni az Inóci-vágást, mikor én jártam arra, nem volt ilyen fehér :-)
Én is kacérkodtam ezzel a TT-vel, most már bánom hogy az itthoni időjárás miatt nem indultam el, sok régi (és esetleg néhány új) ismerőssel összefutottam volna :-(
Maximálisan egyetértek! Éppen ezért nem írok én sem, hátha...:-)
Pulmy! Sokan voltak fent, szánkóztak, de síelőt csak kettőt láttam, őket is a kék jelzésen sífutás közben. Nem emlékszem hogy a felvonó működött volna.
A turistaház viszont ettől függetlenül tele volt folyamatosan, kis terepes mikrobusz hordta az embereket.
...kicsit off, de csak a szokásos: a Vergás bakonyi kilátóépítések kapcsán már jönnek a hírek (belsős pletykák) egy 110 milliós sikkasztási ügyről... :/
A másik hír ugyanonnan, hogy (ugyan nem Kék, csak Kék Háromszög), de vadászház helyett kulcsosház lesz a Károlytanya.
És egy kép szombatról, az induláskor fotózták rólam alattomosan, hátulról: